Dodaj do ulubionych

Dlaczego PiS wygra wybory

28.02.19, 09:20
natemat.pl/265325,chce-sie-mylic-ale-chyba-politycy-odkryli-sposob-na-wygranie-wyborow bardzo to smutne. Ale to sprawdza się i na ematce. 500+ jest nienaruszalne...
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 09:42
      Nawet nie chce mi się czytać tego artykułu bo już na początku widzę błąd. Pis nie wygrał dzięki 500+ bo nie takie rzeczy politycy obiecywali i większość (w tym ja) wcale nie wierzyła, że to wejdzie. Pis wygrał przez butę PO, przez to, że większość miała dość i część na wybory nie poszła a część zagłosowała na pis. W tej chwili najwięcej szkody szeroko pojętej opozycji robią jej właśni liderzy i tacy internetowi szczekacze, którzy wszystkim bez wyjątku i nie zważając na preferencje polityczne rzucają "sprzedaliście się za 500+". Na pis nie głosowałam ale gdyby mi nie było szkoda Polski zagłosowałabym teraz. Zanim upłynie następna kadencja nastąpi krach gospodarczy i sprawiedliwe byłoby gdyby to pis wypił piwo, które nam tak pracowicie waży.
      • echtom Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 10:31
        > Na pis nie głosowałam ale gdyby mi nie było szkoda Polski zagłosowałabym teraz. Zanim upłynie następna kadencja nastąpi krach gospodarczy i sprawiedliwe byłoby gdyby to pis wypił piwo, które nam tak pracowicie warzy.

Na PiS nie głosuję z powodów fundamentalnych, ale zgadzam się w 100 %.
        • ingryd Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:32
          Tak, wiemy, glosujesz na kukiza, a poza tym jestes za, a nawet przeciw (z powodow fundamentalnych oczywiscie)
          • echtom Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:43
            Chyba źle się podpięłaś.
      • araceli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 10:36
        milva24 napisała:
        > Pis wygrał przez butę PO, przez to, że większość miała dość

Przy czy "buta" i "państwo w runie" były wymysłami propagandy PiS.

> Zanim upłynie następna kadencja nastąpi
        > krach gospodarczy i sprawiedliwe byłoby gdyby to pis wypił
        > piwo, które nam tak pracowicie waży.

Niestety - tak może być najbliższa przyszłość.
        • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:11
          Buta nie, nie była wymysłem tylko lekceważącym podejściem do społeczeństwa.
          • araceli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:13
            milka_milka napisała:
            > Buta nie, nie była wymysłem

"Buta" jest taka sama u wszystkich polityków. PO nie było ani lepsze ani gorsze od partii "ciemny lud to kupi".
          • tanebo2.0 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:19
            Bo jedli ośmiorniczki?
            • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:40
              Nie, bo ich komentarze były poniżej jakiegokolwiek poziomu. Pogarda i lekceważenie.
              Nie twierdzę, że teraz jednostki inaczej, ale nie ma co zamknąć oczu na zachowania poprzedniej ekipy.
              • araceli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:04
                milka_milka napisała:
                > Nie, bo ich komentarze były poniżej jakiegokolwiek poziomu.

Piszesz o "ciemny lud to kupi"? To nie ta strona big_grin
          • kropkacom Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:07
            Teraz jak społeczeństwo jest traktowane? Czym jest reforma na przykład edukacji jak nie butą?
            • kropkacom Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:11
              Już pominę retorykę jaką uprawia partia rządząca.
            • araceli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:44
              kropkacom napisała:
              > Teraz jak społeczeństwo jest traktowane? Czym jest reforma na przykład edukacji
              > jak nie butą?

Ze stwierdzenia, że za 6 tys to specjalista nie przyjdzie pracować do ministerstwa zrobiono "pokaz buty" - to teraz rusycystka w NBP zarabia 50 tysi big_grin
              • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:48
                Ależ ja się z Tobą zgadzam! Chodzi mi o przykład buty poprzedniej władzy.
                • araceli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:55
                  milka_milka napisała:
                  > Chodzi mi o przykład buty poprzedniej władzy.

No to poproszę te przykłady.
          • livia.kalina Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:32
            》lekceważącym podejściem do społeczeństwa

Zauważ że pis wygrało nie tylko z po. Wszyscy poza pis mają "lekceważący stosunek do społeczeństwa"? Poza tym, jaki stosunek do społeczeństwa ma pis traktując jak traktuje chociażby niepełnosprawnych? A lekarzy rezydentów, a nauczycieli i uczniów, a kobiety z czarnego protestu albo w ogóle uczestników antyrządowych protestów?
      • tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:24
        > Nawet nie chce mi się czytać tego artykułu bo już na początku widzę błąd. Pis n
        > ie wygrał dzięki 500+ bo nie takie rzeczy politycy obiecywali i większość (w ty
        > m ja) wcale nie wierzyła, że to wejdzie

Jeśli tak było, że nikt nie wierzył, a pis wprowadził, to zaorane. Ludzie przeżyli szok i zobaczyli, że PiS jako jedyna partia realizuje swoje obietnice. Wytłumaczcie ludziom teraz, żeby uwierzyli w obietnice Platformy
        • tanebo2.0 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:30
          Szkoda że nie wprowadził kwoty wolnej od podatku. poza posłami oczywiście...
        • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:41
          A szkoda. Bo zaorali też system edukacji i szkolnictwo.
        • gogologog Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 10:24
          > Ludzie przeżyli szok i zobaczyli, że PiS jako jedyna partia realizuje swoje obietnice.

Dokladnie tak jest.

> Wytłumaczcie ludziom teraz, żeby uwierzyli w obietnice Platformy

Ja ciagle pamietam o 3x15%
          • dramatika Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 14:17
            gogologog napisał:

> > Ludzie przeżyli szok i zobaczyli, że PiS jako jedyna partia realizuje swo
            > je obietnice.
            >
            > Dokladnie tak jest.

Powiedz to frankowiczom, gogolog.
      • natalia.nat Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 13:34
        No nie.
        Nikt wcześniej nie obiecywał 500+ ani niczego podobnego. I oczywiście, że ludzie wierzyli że to wejdzie, ja też wiedziałam że obietnice tego typu (pieniądze na dzieci) będą spełnione.
        I też nie było tak, że ktoś na złość PO, zagłosował sobie na szkodników. Zagłosował na PiS, bo chciał na nich zagłosować, z różnych powodów (500+, groźba uchodźców, wiara w spiski i afery, likwidacja gimnazjów, obniżenie wieku emerytalnego itp. generalnie na jakieś tam swoje korzyści). Mógł przecież nie głosować w ogóle albo zagłosować na zupełnie inną partię. Chciał na PIS po prostu.
        Ty jak się pokłócisz się z mężem, to na złość idziesz mieszkać z sąsiadem pijakiem? Nie. Chyba że ten sąsiad ci się od zawsze bardziej podobał, albo czymś cię przekonał na koniec. A mąż był z braku laku.
        Ideowy elektorat PO nie zagłosował na PiS. Ludzie niezdecydowani zagłosowali na to, co im się bardziej opłacało, a nie przeciwko komuś, za kim nigdy nie byli. Dlatego mamy kolejne przekupstwa rządzących.
        • milva24 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:03
          Jak to wcześniej nie było? Obiecywali i mieszkania i milion złotych i niższy vat i jeszcze pełno innych rzeczy. Natomiast tych, którzy zagłosowali na pis na złość po znam co najmniej kilku. Teraz żałują ale co tam.
          • tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:35
            "Rozczarowanych wyborców pisu" spotykamy głównie na ematce w opowieściach z drugiej ręki
            • umzak Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 15:02
              Ja jestem rozczarowany wyborca PiS i. Raz już to tu pisałam, więc nie jestem opowieścią z drugiej ręki
            • mia_mia Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 15:10
              Miejmy nadzieję, że też przy urnach, choćby zwykłych, ciężko pracujących ludzi, którzy nie mają akurat dzieci poniżej 18 lat, nauczycieli, frankowiczow, ludzi zwolnionych ze służby cywilnej, niepełnosprawnych i ich rodziców, pracowników budżetówki, niezadowolonych z zakazu handlu i jeszcze trochę innych. Niezadowoleni ludzie są bardziej skłonni wyjsc z domu w dniu wyborów, co jest jedna z przyczyn tego, że PiS wygrało poprzednie wybory zdobywając więcej głosów niż dawały mu sondaże.
              • umzak Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 18:01
                Dodaj jeszcze do tego rodziców tzw. Podwójnego rocznika
          • natalia.nat Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:38
            Kiełbasa wyborcza była zawsze, nikt tego nie kwestionuje, ale nie było obiecywania żywej gotówki w takiej wysokości.
            PiS też zresztą nie spełnił wszystkich swoich obietnic, na przykład nie podniósł kwoty wolnej od podatku, a wręcz ją zabrał, nie pomógł frankowiczom, nie obniżył VAT-u... Zrealizował te obietnice, które musiał i które mu się opłacały, bo dawały mu szanse na kolejną kadencję. Standard.
            Jeżeli teraz ci, co "żałują", zagłosują przeciw, to PiS powinien przegrać. Tyle tylko, że ktoś kto głosował na PiS, raczej nie "żałuje". I w tym jest problem.
      • anorektycznazdzira Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 19:17
        "Na pis nie głosowałam ale gdyby mi nie było szkoda Polski zagłosowałabym teraz. Zanim upłynie następna kadencja nastąpi krach gospodarczy i sprawiedliwe byłoby gdyby to pis wypił piwo, które nam tak pracowicie waży."

Większej głupoty dawno nie czytałam: to MY WSZYSCY, W TYM TY wypijemy to piwo, a na pewno nie pis.
        Wszystko, co im się może przydarzyć to przegranie w jeszcze kolejnych wyborach, po tym, jak nachapią się razem z pociotkami i kochankami, po samą kokardę. Wtedy już, och straszne, nie wygrają i sobie pójdą.
        Życzenie krachu krajowi "żeby pis popamiętał" to jakaś aberracja logiczna.
        • milva24 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 20:43
          Ten krach będzie tak czy siak, za kiepską mamy sytuację demograficzną żeby było inaczej. Dodaj kryzys światowy który nastąpi i zmiany klimatyczne. Mądre rządy mogłyby to tylko trochę przeciągnąć w czasie.
    • saszanasza Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:06
      Nie sądzę by tak było, ale dobrym sposobem na odsunięcie PISu od władzy w tej sytuacji (nawet kosztem budżetu, który i tak byłby marny) byłaby podobna obietnica ze strony opozycji. Wtedy PIS traci element przetargowy.
      • tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:28
        > Nie sądzę by tak było, ale dobrym sposobem na odsunięcie PISu od władzy w tej s
        > ytuacji (nawet kosztem budżetu, który i tak byłby marny) byłaby podobna obietni
        > ca ze strony opozycji. Wtedy PIS traci element przetargowy

Jak na antypis i "totalną opozycję" trochę dziwi propozycja, żeby PO robiło dokładnie to samo co pis. Czyżby chodziło opozycji wyłącznie o władzę? Niemożliwe smile

Żeby pis "stracił element przetargowy", to Platforma musiałaby być równie wiarygodna co pis, a chyba się zgodzimy, że jeśli Platforma weźmie na sztandary program 500+, to będzie jednak nieco mniej wiarygodna niż pis
        • saszanasza Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:41
          tiszantul napisała:

> > Nie sądzę by tak było, ale dobrym sposobem na odsunięcie PISu od władzy w
          > tej s
          > > ytuacji (nawet kosztem budżetu, który i tak byłby marny) byłaby podobna o
          > bietni
          > > ca ze strony opozycji. Wtedy PIS traci element przetargowy
          >
          > Jak na antypis i "totalną opozycję" trochę dziwi propozycja, żeby PO robiło dok
          > ładnie to samo co pis. Czyżby chodziło opozycji wyłącznie o władzę? Niemożliwe
          > smile
          >
          > Żeby pis "stracił element przetargowy", to Platforma musiałaby być równie wiary
          > godna co pis, a chyba się zgodzimy, że jeśli Platforma weźmie na sztandary prog
          > ram 500+, to będzie jednak nieco mniej wiarygodna niż pis

A co boisz dię, ze twój cudowny PIS tylko tak potrafi przytrzymać przy sobie wyborców. Hehe
          Przecież jeżeli jest taki cudowny i wspanialomyślny to Platforma nic nie wskóra obiecujac choćby 1000+
          • arwena_11 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 14:36
            A czy ktoś uwierzy PO w cokolwiek? Pamiętasz słynne 3x15 Tuska? A skończyło się na podniesieniu VAT-u
      • jola-kotka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 18:59
        Tylko nierealna bo pis ma mozliwosc realizowania swoich obietnic juz teraz przed wyborami czyli mamia nie obietnicami a faktami a to zawsze lepiej niz puste obietnice.
    • sasha_m Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:24
      Artykuł przeczytam później, w wolnym czasie .
      PiS wygra wybory, bo opozycji wcale nie zależy na wygranej. Rozumiem, że nie palą się do sprzątania, aczkolwiek nie popieram takiego podejścia i zagłosuję na nich. Kraju mi strasznie żal.
      • tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:31
        > Kraju mi strasznie żal

No, strasznie się żyje. Żeby chociaż pięćsetplusa zlikwidowali, od razu byśmy odetchnęli. Przecież ludzie dostajo piniądze za nic, Was to nie bulwersuje? Warto by założyć wątek na temat 500+
        • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:42
          Owszem, strasznie. Popatrz, co się dzieje choćby w służbie zdrowia czy szkołach.
          • arwena_11 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 14:37
            A było lepiej? Bo chyba jednak nie.
            • martishia7 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 14:56
              "Lepiej" to za duże słowo - "mniej źle".
        • sasha_m Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:52
          Żal mi zszarganej reputacji międzynarodowej, stadniny w Janowie, puszczy, niedofinansowanych hospicjów, ładowania kasy w KK, braku tolerancji, szerzenia ciemnogrodu i mnóstwa innych rzeczy. Irytuje mnie fałsz i obłuda tych ludzi.
          • kropka_kom Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 18:38
            jeszcze pszczół i karpi szkoda...
        • saszanasza Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:43
          tiszantul napisała:

> > Kraju mi strasznie żal
          >
          > No, strasznie się żyje. Żeby chociaż pięćsetplusa zlikwidowali, od razu byśmy o
          > detchnęli. Przecież ludzie dostajo piniądze za nic, Was to nie bulwersuje? Wart
          > o by założyć wątek na temat 500+

Tak, byśmy odetchnęli, bo te pieniądze poszlyby w podniesienie poziomu życia ludzi, którzy naprawdę tego potrzebują, sektorów, ktore sa niedofinansowane i to przełożyłoby se na korzyści dla wszystkich a nie tylko pewnych grup
        • bistian Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:50
          > > Kraju mi strasznie żal

tiszantul napisała:

> No, strasznie się żyje. Żeby chociaż pięćsetplusa zlikwidowali, od razu byśmy o
          > detchnęli. Przecież ludzie dostajo piniądze za nic, Was to nie bulwersuje? Wart
          > o by założyć wątek na temat 500+

Można by głosować na PiS, niech wypiją to piwo, co je sami naważyli. Okoliczności są sprzyjające, obecnie mamy bardzo duże szanse na dołek z 2013, wszystko na to wskazuje.
          Szkoda jednak kraju, przejadania majątku, na który pracowaliśmy przez lata, dobrej opinii międzynarodowej, rozwalonych przedsiębiorstw zarządzanych przez ludzi z łapanki, rozwalonego wojska i edukacji itd., długo by wymieniać.
          Samą konsumpcją nie rozwiniemy kraju, to jest metoda niedouczonego ekonomisty. Na krótką chwilę to działa, na długą, prosimy się o problemy. Cieszysz się, bo Ci nie zależy na kraju.

Mi osobiście, kryzys byłby mi na rękę, miałbym dużo taniej, dla mnie to oszczędność co najmniej 25%, tak na szybko policzyłem. Poza tym, nie muszę mieszkać w Polsce. Mimo to, nie chcę tego, chcę kraju, z którego będę dumny w każdym momencie.
          • sasha_m Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 13:21
            Za Gierka też ludziom żyło się dobrze...
          • natalia.nat Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:03
            Dokładnie tak.
            Autentycznie uważam (po raz pierwszy), że PiS powinien wygrać druga kadencję i wypić swoje piwo.
        • inka754 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 11:15
          Bulwersuje i to bardzo, na myśl o pińcet plusie, emeryturach matczynych (jakżeż to wzruszająco brzmi), itp. rozdawnictwie telepie mną.
    • muchy_w_nosie Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:41
      Czy wy macie pamięć krótką?
      Doskonale pamiętam wywiady z ludźmi kultury, że są zawiedzeni PO i obecną polityką i że pis to alternatywa szansa na zimanę. I to na tvn24 oglądałam.
      No i mamy co sobie życzyli ;P.
      W to pińcet to mało kto wierzył, w reformę szkolnictwa też.
      Pamiętacie mundurki za Giertycha? Szybko weszło, szybko poszło a ile pieniędzy zmarnowane.
      • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:04
        Mundurki były akurat świetnym pomysłem, tylko realizacja do kitu.
        • triss_merigold6 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:09
          Mundurki były odrażającym pomysłem.
          • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:50
            Ja uważam inaczej.
      • tanebo2.0 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:12
        Pamiętam co mówiono przed wyborami. Powtarzane hasła to:"konieczna jest zmiana","przecież PiS tego nie wprowadzi".
      • iwles Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:23
        muchy_w_nosie napisał(a):

> Czy wy macie pamięć krótką?
        > Doskonale pamiętam wywiady z ludźmi kultury, że są zawiedzeni PO i obecną polit
        > yką i że pis to alternatywa szansa na zimanę

Nie pamiętam, żeby mądrzy ludzie kultury mówili, że Pis jest dobrą alternatywą.

> Pamiętacie mundurki za Giertycha? Szybko weszło, szybko poszło a ile pieniędzy
        > zmarnowane.

Ano właśnie, wszyscy zapomnieli, że to w czasach rządu Kaczyńskiego było ?

• tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:34
        > Doskonale pamiętam wywiady z ludźmi kultury, że są zawiedzeni PO

głosy "ludzi kultury" się szybko dewaluują. Ostatnio 50 reżyserów napisało list do Kaczyńskiego i nic. Następnym razem będzie musiało napisać 200 reżyserów, a jesienią nikt nie zwróci uwagi na żadne listy reżyserów, jeśli tych reżyserów będzie poniżej 1000
    • solejrolia Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 11:50
      Jak czytam "że PiS wygra" to w tej chwili myślę sobie: chcielibyście tongue_out
      To zaklinanie przyszłości.
      • tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:36
        PiS ma zdecydowanie największe szanse. Jeśli w europejskich będzie remis, to na jesieni będzie zaorane
        • saszanasza Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:44
          tiszantul napisała:

> PiS ma zdecydowanie największe szanse. Jeśli w europejskich będzie remis, to na
          > jesieni będzie zaorane

Nie będzie...widzisz kochany...ja biorę 500+ i z przyjemnością pójdę zagłosować na inna partię niz PIS. Da się? Da!
          • ficus_carica Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 18:12
            Ja nie biorę, chociaż PiS mi obiecał od lipca.
            Choćby mi obiecali i dali tysiąc plus, to nie zagłosuje na nich.
    • bywalec.hoteli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:18
      Pożywiom uwidiom smile Ale myślę, że jest spora szansa na wygraną na drugą kadencję. Pytanie czy będzie samodzielna większość. No i co z trzecią kadencją.
      • iwles Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:25

język cudownie pasuje do treści tongue_out

• bywalec.hoteli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:34
          Hahaha. Kiedyś się uczyłem w podstawówce, ale nie nauczyłem.
          • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:53
            Widać.
            • riki_i Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 13:54
              Поживём увидим smile
    • a2-a Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:42
      Dlaczego PiS wygra wybory, bo nie propaguje nachalnie homo-seksu bez zgody społeczeństwa, które w większości przywiązane jest do konserwatywnych wartości.
      • saszanasza Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 12:45
        a2-a napisał:

> Dlaczego PiS wygra wybory, bo nie propaguje nachalnie homo-seksu bez zgody społ
        > eczeństwa, które w większości przywiązane jest do konserwatywnych wartości.
        >

A ciebie to chyba bóg wlasny opuścił! Zacznij wierzyć w potwora spagetti
        • a2-a Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 13:01
          saszanasza napisała:

> Zacznij wierzyć w potwora spagetti
          >
          >

Latającego?
          smile
          • hanusinamama Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 13:16
            Jakbys słuchał/a dokładnie co mówi PIS a co robi PIS t by ci sie ta twoja kato-logika zagotowała. PIS taki pobożny, tak zgodnie z kazaniami: a potem zdrady, bicie żon, rozwody, kochanki....Klapeczki na oczy rozdają na niedzielnej mszy?
      • hanusinamama Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 13:14
        Ale sie zawiodłam...juz myslalam ze jestes takim kato-zapalencem ale z dobrym serduszkiem. Bez wyzwizk i mowienia kto lepiej a kto gorzej zyje. A tu atak na homoseksualistów....normalnie myslałam, ze spotkałam normalnego katolika... az mi sie smutno zrobiło.
      • angazetka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:10
        Ups: oko.press/rekordowe-poparcie-dla-zwiazkow-partnerskich-i-rownosci-malzenskiej-sondaz/
        • araceli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:26
          angazetka napisała:
          > Ups: oko.press/rekordowe-poparcie-dla-zwiazkow-partnerskich-i-rownosci-malzenskiej-sondaz/

Nie da się ukryć, że niewątpliwym sukcesem rządów PiS jest liberalizacja obyczajowa społeczeństwa. W kwestii dopuszczalności aborcji też mamy rekordowe poparcie big_grin
      • sasha_m Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:54
        Ależ jest zgoda społeczeństwa, ciemnogród jest, ale to naprawdę niewielki procent. Czy naprawdę uważasz, że od propagowania tolerancji dla innej orientacji seksualnej człowiek staje się homoseksualistą? Z ciekawości pytam, bo nie miałam wcześniej osobiście do czynienia z kimś, kto tak sądzi.
      • livia.kalina Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 22:27
        Pis mógłby ukrócić zabijanie dzieci nienarodzonych a tego nie robi. Tylko zwolennik aborcji mógłby zagłosować na pis. Jesteś zwolennikiem aborcji?
      • martishia7 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 14:58
        Społeczęnstwo to się akurat w stopniu rekordowym po 89 roku od konserwatywnych wartości własnie odwiązuje.
    • hanusinamama Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 13:12
      Powiem szczerze ze nie wiem czy opozycja chce wygrać. I ja sie nie dziwie. PIS zostawi po sobie takie szambo w miniesterstwach, taki armagendon w finansach (na serio jest tu ktos kto wiezy ze 500+ mu z nieba spada) ze nie wiem czy momus bedzie sie chciało to sprzatać....a wielcy z PISu jak gruchnie to szambo wyjadą i tyle. To jest tak samo jak w kosciele: nie myslimy przyszłosciowo. Chcemy tu i teraz sie nachapać. A co bedzie za 5-10 lat? Czy gospodarka nam padnie (adekwatnie dla kosciła czy na mszach będzie ktos poza satrszymi osobami i garstką zapalenców....) kogo to obchodzi.
      • tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:33
        Tak bardzo chcieli odsunąć pis od władzy, ale już nie chcą odsunąć pisu od władzy? To by pasowało do Platformy, rzucają się od ściany do ściany albo mają wszystkie możliwe poglądy naraz
      • alba27 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:50
        Ja właśnie wczoraj usłyszałam od mojej mamy, ze wreszcie ktoś daje ludziom pieniadze, ona dostanie 13 emeryturę, nie mamy tylu uchodźców co Niemcy i że ja chyba wiadomości nie ogladam skoro nie potrafię tego docenić. Wg niej jest raj. Nie obchodzi jej reforma oświaty, sytuacja w sądownictwie, łamanie praw czlowieka, najważniejsza jest kasa. Obawiam się, że tak myślących łudzi jest sporo.
        • sasha_m Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 15:07
          alba27 napisała:

> ja chyba wiadomości nie ogladam skoro nie potrafię tego docenić. Wg niej jest raj. Nie obchodzi jej reforma oświaty, sytuacja w sądownictwie, łamanie praw czlowieka

No właśnie, chodzi zapewne o TE wiadomości. Tam twierdzą, że jest raj, nic złego się nie dzieje, mówią dobrze albo wcale.

• oqoq74 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 17:20
          Owszem, mnóstwo ludzi myśli tak samo. I dlatego też PiS wygra.
    • semihora Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:38
      Wygra, bo ciemny lud jest ciemny. Ludzie en masse nie są zbyt lotni.
      • tiszantul Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 14:56
        > Wygra, bo ciemny lud jest ciemny. Ludzie en masse nie są zbyt lotni.

Jak Platforma wygrywała, to nie wypominałaś ludziom, że są ciemni. Fajnie popatrzeć, jak najprostszego spina nie możecie sklepać, to znakomicie pasuje do narzekań, że "lud jest ciemny"
        • bistian Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 15:15
          tiszantul napisała:

> Jak Platforma wygrywała, to nie wypominałaś ludziom, że są ciemni.

Może nie są ciemni, ale nie wierzą władzy. To takie przystosowanie do trudnych czasów okupacji. Bierze się wszystko co dają i płaci jak najmniej, bo można wszystko stracić, wpłacone nie jest pewne, stąd również fiasko filarów i dobrowolnych ubezpieczeń.
          Dlatego ludzie w większości się nie oburzają na 500+, biorą szybko, są świadomi, że to w sumie ich pieniądze, a jeśli nie wezmą, to władza najpewniej to ukradnie albo wyda na głupoty, na pewno nieracjonalnie.
          PiS musi wygrać, żeby się zawaliło. Wtedy każdy odczuje na swojej skórze swoje wybory i stanie się w końcu świadomym wyborcą. Taka obowiązkowa lekcja, tego nie można przyswoić bez praktyk i bez bólu.
          • milva24 Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 15:39
            bistian napisał:

> tiszantul napisała:
            >
            > > Jak Platforma wygrywała, to nie wypominałaś ludziom, że są ciemni.
            >
            > Może nie są ciemni, ale nie wierzą władzy. To takie przystosowanie do trudnych
            > czasów okupacji. Bierze się wszystko co dają i płaci jak najmniej, bo można wsz
            > ystko stracić, wpłacone nie jest pewne, stąd również fiasko filarów i dobrowoln
            > ych ubezpieczeń.
            > Dlatego ludzie w większości się nie oburzają na 500+, biorą szybko, są świadomi
            > , że to w sumie ich pieniądze, a jeśli nie wezmą, to władza najpewniej to ukrad
            > nie albo wyda na głupoty, na pewno nieracjonalnie.

Idealnie to podsumowałeś. Z resztą widać to po zainteresowaniu nowym programem emerytalnym. Większość osób z którymi rozmawiam nie zamierza do niego przystępować dopóki to nie będzie obowiązkowe bo podejrzewa, że prędzej czy później władza te pieniądze ukradnie, żeby załatać kolejną dziurę.
    • al_sahra Ja tylko w kwestii formalnej 28.02.19, 14:54
      Bo już dwie osoby w tym wątku zrobiły ten sam błąd.

Piwo się warzy (warzenie = gotowanie, por. wrzenie, war), a nie waży na wadze.

pl.m.wikipedia.org/wiki/Warzenie_piwa
      • milva24 Re: Ja tylko w kwestii formalnej 28.02.19, 15:40
        Przepraszam, to ja chyba zaczęłam.
        • al_sahra Re: Ja tylko w kwestii formalnej 28.02.19, 15:44
          Ty zaczęłaś, a inni pociągnęli smile.
    • milka_milka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 15:12
      Słabą masz pamięć. Nie chce mi się pisać elaboratow, poszukaj sobie.
      • araceli Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 15:26
        milka_milka napisała:
        > Słabą masz pamięć. Nie chce mi się pisać elaboratow, poszukaj sobie.

Król jest nagi. To jest właśnie piękny dowód bycia ofiarą propagandy.
    • mildenhurst Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 18:16
      Bo 500 nikt nie zrezygnuje. Nawet tutejsze mamy. A zaczyna się już straszenie, że będzie likwidacja. Kropka.
    • jola-kotka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 19:01
      Ku mojej rozpaczy wygra.
      • taniarada Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 21:32
        jola-kotka napisała:

> Ku mojej rozpaczy wygra.
        Pozdrawiam też pięknie.
        • jola-kotka Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 22:21
          ???
      • riki_i Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 13:56
        Jolcia, Ty przy swojej aktywności zawodowej powinnaś głosować wyłącznie na PiS.
        • livia.kalina Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 14:17
          A co na tym zyska?
    • stephanie.plum Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 22:39
      ja tam wcale nie wiem, czy wygra.
      • a2-a Re: Dlaczego PiS wygra wybory 28.02.19, 22:45
        stephanie.plum napisała:

> ja tam wcale nie wiem, czy wygra.
        >

Właśnie, przecież wcześniej może być koniec świata.
        • stephanie.plum Re: Dlaczego PiS wygra wybory 01.03.19, 12:50
          istnieje też ewentualność, że przegra...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka