des42 14.03.19, 12:42 Do osob majacych neurotyczna osobowosc. Radzicie sobie jakos z ta cecha? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katja.katja Re: Neurotyzm 14.03.19, 13:41 Tak. Staram się unikać (jak nie ma naprawdę bezwzględnej konieczności) głośnych miejsc, podróży, tłumów. Do dużego supermarketu wybieram się w porze o której wiem, że będzie mało ludzi. Jak muszę zjeść na mieście wybieram lokal kameralny, nie reklamujący się jako przyjazny dzieciom (choć w tych czasach niestety nie gwarantuje to niczego) i stolik na uboczu jak jest taka możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Neurotyzm 14.03.19, 20:50 To nie neurotyczność tylko nadwrażliwość na bodźce, nadreaktywność. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Neurotyzm 14.03.19, 21:03 Możliwe. Nie wiem czym się różni jedno od drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Neurotyzm 14.03.19, 21:25 aandzia43 napisała: > To nie neurotyczność tylko Nie, w tym przypadku to tylko udawanie ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Neurotyzm 14.03.19, 16:36 Tak, nauczyłam się. Żyję tak, że by było jak najlepiej. Tylko tak do końca nie wiem, o co pytasz. Np. sympatyczną książeczkę ostatnio dorwałam, a właściwie dwie, fajnie odstresowujące : Kind of Coping: An Illustrated Look at Life with Anxiety www.amazon.com/Kind-Coping-Illustrated-Look-Anxiety/dp/1507209185 You Can Do All Things: Drawings, Affirmations and Mindfulness to Help With Anxiety and Depression www.amazon.com/You-Can-All-Things-Affirmations/dp/1633538621/ref=tmm_hrd_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=&sr= Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: Neurotyzm 15.03.19, 09:42 Nie mam tego problemu ale z tego co wiem pogłębianie swojej świadomości powinno pomóc. Tak, żebyś byla w stanie odróżnić co w twoim myśleniu wynika z tej cechy, na co ona rzutuje. Wtedy możesz mieć większą kontrolę nad sobą, swoimi wyborami, które staną sie bardziej świadome i wynikające z autentycznych potrzeb a nie lęków. Pomocne mogą być książki, ale przede wszystkim psychoterapia. Osobowości nie zmienisz, ale możesz nauczyć się z nią optymalnie funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Neurotyzm 15.03.19, 09:52 Długotrwałe przyjmowanie antydepresantów (dobrze dobranych) zmniejsza poziom neurotyzmu. Biologia. Tak piszą a ja przerobiłam na sobie. Terapia przydaje się by zyskać świadomość zjawisk dotykających człowieka od środka i złapać jakieś rozeznanie, ale w cierpieniu nie ulży, nie wesprze i życia automatycznie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Neurotyzm 15.03.19, 11:13 A co brałaś? Ja się zastanawiam. Mam w domu welaxin wykupiony rok temu, gdy była z wizytą po trudnym okresie życia (opieka nad umierającym, wcześniej z demencją) i nie wiem, brać czy nie brać. Tak się kisi. Odpowiedz Link Zgłoś
ravny Re: Neurotyzm 19.03.19, 10:49 A na czym polega neurotyzm? tak w skrócie? kiedyś sobie zrobiłam jakiś internetowy test osobowości i wyszedł mi dośc wysoki wskaźnik przy neurotyzmie. Jakoś nie myślałam o sobie nigdy w tych kategoriach. Odpowiedz Link Zgłoś
des42 Re: Neurotyzm 19.03.19, 11:07 Neurotyzm jest cecha osobowosci, charakter.sie wzglednie trwala tendencja do doswiadczania "negatywnych" stanow emocjonalnych. Osoby te maja wieksza sklonnosc do doswiadczania takich uczuc jak lek, gniew, zazdrosc, smutek czy poczucie winy. Sprzyja to do wystepowania innych zaburzen lekowych (nerwic), fobii, zaburzen nastroju, leķu panicznego. Sam neurotyzm nie jest natomiast zaburzeniem ani choroba a jedynie jedna z cech osobowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ravny Re: Neurotyzm 19.03.19, 12:15 dzięki, tak jak napisałaś to nie mam tego dominującego, ale się zdarza. Za to w rodzinie mam dokładnie taki przypadek, to dużo wyjaśnia z zachowań. Odpowiedz Link Zgłoś