Dodaj do ulubionych

Czy Was tez irytuja

28.03.19, 10:36
glosy niektorych lektorow czytajacych ksiazki (lub ich 'maniera'). Uwielbiam Piotra Fronczewskiego ale jego czytania Harrego Pottera nie dalam rady zdzierzyc. Za to Stephen Fry to cud-miod. Teraz slucham 'thrillera'( i chyba odpuszcze). Czyta Anna Cieslak. Zaloze sie, ze wiekszosc facetow ma erekcje na samo brzmienie jej glosu ale ja nie daje rady. Raju...jak mnie ona irytuje! Tak samo, gdy sluchalam 'Domu Jetki' czytanego przez pana o ciekawym imieniu (nazwiska nie pamietam) -Milogost. Glos niezly ale ta maniera...Natomiast bardzo podobala mi sie Julia Kaminska czytajaca opowiadanie z universum Wiedzmina. Przecudnie! Tez macie swoich ulubionych lektorow (i tych mniej ulubionych)?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 10:46
      Tak, dlatego nie używam audiobooków.
      • jak_matrioszka Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 14:46
        Otóż to. Nie znosze kiedy ktoś mi czyta, nawet jak głos ma przyjemny sam w sobie, to i tak rozwala mi przyjemność obcowania z tekstem.
        • aerra Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 19:28
          Mam tak samo. Nie jestem w stanie słuchać audiobooków.
    • cauliflowerpl Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 10:50
      Wardejn.
      Nie znosze goscia.
    • ophelia78 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 10:53
      Slucham audobookow glowie z Młodym i mistrzem świata jest dla mnie Artur Barciś. Mysle ze mógłby czytac nawet ogloszenia z prasy lokalnej i byloby rewelacyjnie smile Niezly glos ma Zelnik, szczególnie do takich mrocznych basni i legend. Jungowska czytajaca Dzieci z Bullerbyn ujdzie. Natomoast Stuhr to porażka... no niestety... "Zamrodowal" Mikołajka... Aktor który samym glosem grac nie umie..
      • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 10:58
        Mlody Stuhr czy starszy?
      • seniorita_24 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:00
        Sturh w Mikołajku jest świetny. Bardzo nam (młodej i mi) się podobało. Słuchaliśmy Mikołajka ż inny.i lektorami i już nam się nie podobało.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 23:49
        Potwierdzam ze Artur Barciś jest super w czytadłach dla dzieci.
    • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 10:58
      A! Sissy Spacek czytajaca 'To kill the Mockingbird' jest rewelacyjna i podobnie pani czytajaca 'Eleanor Oliphant is completely fine'- Cathleen McCarron.
    • beataj1 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:05
      Kocham Czubównę - choć dosyć rzadko mi się trafia. Barciś jest świetny.
      Nie pamiętam kto czytał Mendozę Przygoda fryzjera damskiego, ale strasznie podpasował mi ten głos do fabuły.
      Mam za to inny problem - audiobooki są czytane za wolno. Mam taką aplikację, że mogę je "pośpieszyć". Wszystkie audiobooki słucham na prędkości 1,5 czyli znacznie przyśpieszone. Inaczej mnie frustrują.
      • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:16
        Ja sobie wykupilam storytel. Glownie ze wzgledu na 'Wiedzmina', ktory czytany jest swietnie. I tez moge przyspieszyc. Jedyny problem, ze albo nie umiem szukac albo malo tam swietnych ksiazek.
        • argentea Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 12:04
          Tak, wybór audiobooków po polsku jest ograniczony, ale zawsze coś można znaleźć.
          • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 14:38
            A mozesz polecic jakies fajne po angielsku? Byle nie romanse.
            • evee1 Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 00:03
              My właśnie słuchamy Beartown. Dlugi, ale dość interesujący psychologicznie. Tylko nie można się zrażać, że jest o hokeju wink. Jak znajdziesz, to nie czytaj reviews, bo w wielu niestety są spojlery.
              • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 10:27
                Dziekuje!
      • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:17
        A glos Czubowny to skarb narodowy.
      • katriel Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 19:58
        > Wszystkie audiobooki słucham na prędkości 1,5 czyli znacznie przyśpieszone.

1,5 to nic. Ja miałam niedawno w pracy szkolenie o problemach studentów niepełnosprawnych i prowadzący (sam niedowidzący) puścił nam kawałek tekstu podręcznika czytany przez syntezator mowy tak, jak to sobie faktycznie niewidomi puszczają, żeby zdążyć przeczytać wszystko co potrzebne na egzamin. Nie wiem, ile razy to było przyspieszone, ale myśmy praktycznie nie byli w stanie rozróżnić ani jednego słowa. A oni tak słuchają, i to często przez parę godzin ciurkiem. Facet mówił, że kwestia wprawy - każdy może się tego nauczyć.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 23:54
          Student to student, pewnie w nocke musieli przelecieć cały semestr to i prędkość 2M była wskazana ;P ( tak wiem to do szybkości poruszania się).
    • anel_ma Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:26
      Wojtek Malajkat. Moze czytać nawet ksiązkę telefoniczną i bedzie bosko.
    • maaria33 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:27
      Kocham Stephena !
    • argentea Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:30
      Tak, zgadza się. Zdecydowanie wolę czytać książki niż słuchać, ale słucham w samochodzie. I na przykład Sherlock Homes czytany przez Janusza Zadurę bardzo mnie irytował a sam bohater wydawał się bardzo antypatyczny. Inna bajka to Pies Baskerville`ów czytany przez Bronisława Wrocławskiego. Teraz słucham "Pomiędzy nami góry" i nie jest źle, ale gdy lektor próbuje udawać żeński głos, znika cały urok, zwłaszcza, że przed oczami mam Kate Winslet, która grała w tym filmie. Natomiast wspaniale czyta książki Astrid Lindgren Edyta Jungowska a Piotr Fronczewski Ericha Kaestnera.
      • argentea Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 12:05
        A jeszcze bardzo mi się podobało jak Kasia Nosowska czytała swoją własną książkę.
        • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 12:43
          O tak! I Adam Kay czytajacy wlasne 'this is going to hurt' (jak jemu sie glos zalamal gdy czytal to najbardziej traumatyczne wydarzenie ze swojej lekarskiej kariery...az mi lzy stanely w oczach...).
    • kkalipso Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 11:33
      Jak do tej pory aż tak bardzo irytujący mi się nie trafił/trafiła - jedynie pani w ostatniej książce głośno przełykała ślinę. Uwielbiam jak słychać też dźwięk czyli jak pada deszcz to krople deszczu, jak psa to jego szczekanie, mało takich jest albo mi się nie trafiają. Zwrócę na tych lektorów większą uwagę...
      • peonka Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 20:40
        Powinnaś szukać więc sluchowisk, a nie audiobooków. Ja też uwielbiam!

Z lektorów większości nie znoszę. Lubię Fronczewskiego, Zborowskiego, Malajkata, Gosztyłę i Kwiatkowską. Stuhra seniora w Mikołajkach też. Wszyscy oprócz Malajkata są już starszawi lub nie żyją, więc nie wiem kto mi będzie czytał, kiedy ja sama się zestarzeję.. sad
        • kkalipso Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 21:35
          Dzięki!
          • peonka Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 23:46
            A, na Audiotece takie słuchowiska nazywają chyba „superprodukcjami”. Przynajmniej trylogia Sapkowskiego na Audiotece z tej serii jest słuchowiskiem. Mam pierwsze dwie części i bardzo mi się podobały.
            • princy-mincy Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 08:25
              O widzisz, a ja nie znoszę sluchowisk,przynajmniej nie w aucie. Wolę jednak jednego lektora.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 12:17
      Milogost Reczek! Najcudowniejszy Mistrz ShiFu z "KungFu Pandy" smile
      Nie slucham audiobookow.
      • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 12:44
        Wlasnie Milogost! Tyle, ze w 'Jectce' sluchalam go tylko ze wzgledu na to, ze ciekawa bylam 'kto zabil'.
    • feliz_madre Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 12:26
      Zdecydowanie wolę, gdy czyta mężczyzna. Przesłuchalam kilka audiobookow z lektorkami i mocno mnie to męczyło. Najgorsza byla Izabela Bukowska w Gwiazd naszych wina i Laura Breszka w Motylku...
    • mimbla125 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 12:44
      chocolatemonster napisała:

Uwielbiam Pi
      > otra Fronczewskiego ale jego czytania Harrego Pottera nie dalam rady zdzierzyc.

Tak, Fronczewski w tym nagraniu to tragedia, słuchać się nie da - straszna maniera, teatralność i fatalna wymowa słów angielskich ( to " sir", które on wymawia jak polski "ser"!).
      Czy ktoś wie może, czy czwarta część jest do słuchania? Zdają sie, że.czyta to kto inny? Zborowski?

Ostatnio słuchałam też "Komety nad Doliną Muminków", czyta Krzysztof Kowalewski - straszne! Podobnie jak Fronczewskiego lubię Kowalewskiego bardzo, ale tu ma tak fatalną dykcję, mówi niewyraźne, miejscami zbyt szybko - zupełnie jakby pan Sułek czytał! Nie wiem, kto wypuszcza takie buble na rynek, w dodatku z taką świetna literaturą!
      Za to bardzo podobały mi się "Mity greckie" Kazdebki czytane przez Tyńca , aż przyjemnie słuchać!
      • andaba Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 14:05
        Kogo???
        • komorka25 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 14:19
          Czyje?
    • flegma_tyczka Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 13:48
      Niektóre filmy na CDA są oznaczone opisem "Niestety lektor Iwo".
      Oglądałam - facet nie może głosu lektora, ale całkiem wyraźnie mówi, jednak wiele osób go krytykuje. Na forach filmowych częste jest pytanie "Gdzie znajdę film "ABC" byle nie z lektorem Iwo".
      • sumire Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 13:55
        Bo to syntezator mowy jest smile
        • flegma_tyczka Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 14:31
          Nie wiedziałam, myślałam, że faktycznie jakiś człowiek. Mnie nie przeszkadza smile
          • 35wcieniu Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 19:45
            big_grin big_grin big_grin big_grin Płaczę.
            Nie rozpoznać syntezatora to już jest wyższa sztuka big_grin
            • ira_08 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 21:30
              To gazeciarz w nowym wcieleniu...
              • katja.katja [...] 29.03.19, 07:39
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • m_incubo Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 19:36
      Nie znoszę audiobooków i nie słucham wcale, nie potrafię skupić się na słowie czytanym, po kilku minutach uwaga mi się wyłącza.
      • kkalipso Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 19:46
        Ja lubię ale mogę się skupić tylko w ruchu więc słucham ogarniając dom/gotując/wywieszając pranie/czytając itd. Przyjemne z pożytecznym. Tak bym chciała już skończyć jedną książkę a nic nie mam do robotyuncertain Ciekawe jak mają inni?
        • madame_edith Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 21:03
          Dla mnie to idealne zajęcie do jazdy samochodem. Uwielbiam, chociaz najbardziej podcasty. W domu niestety odplywam myslami.
    • nangaparbat3 Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 19:37
      Mnie nie, bo nie słucham, ale córka powiedziała mi kiedyś, że nie jest w stanie znieść polskich lektorów, za to angielskich słucha z przyjemnością.
      • chocolatemonster Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 19:45
        Cos w tym jest chociaz np Julia Kaminska (to chyba ta, ktora grala w polskiej wersji 'Ugly Betty') jest imho rewelacyjna.
    • asia_i_p Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 20:02
      Ja w ogóle nie toleruję audiobooków, nie denerwują mnie, ale nie jestem w stanie utrzymać uwagi, choćbym na rzęsach stawała. Nie mój kanał.
      Siostra - słuchowiec najbardziej lubi syntezatory mowy w roli lektorów.
      • evee1 Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 00:05
        Ja też mogę tylko słuchać w samochodzie, albo przy prasowaniu. Inaczej nie jestem się w stanie skupić na audiobooku. W ogóle ten kanał przypływu informacji bardzo u mnie szwankuje wink.
    • martaesz Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 20:26
      Zupełnie nie jestem przekonana do audiobooków. Za to syn tylko by słuchał czytanych książek.
    • madame_edith Re: Czy Was tez irytuja 28.03.19, 21:01
      Kiedys przyszło mi słuchac jak Tomasz Jachimek czytal swoje wlasne dzieło. No nie dałam rady. Koleś ma tak irytującą wade wymowy, ze nie wiem skąd pomysl, zeby on w ogole cokolwiek ludziom czytal. Tra ge dia
      • sumire Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 09:51
        Mnie w ogóle nie przekonuje idea czytania książek przez autorów, podobnie jak nie kumam pomysłu uszczęśliwiania muzyków czy celebrytów programami radiowymi. Uszy bolą słuchać. Takie rzeczy jednak powinno się zostawiać ludziom z warsztatem.
    • jeanny1986 Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 00:20
      Irytują, staram się nie słuchać.
      Jeden z gorszych głosów to był pan, nie pamiętam już nazwiska, czytający Potop. Była seria klasyków/lektur dodawanych do GW.
      Dodatkowo ktoś nie przesłuchał owego Potopu przed wydaniem i ostał się taki mniej więcej kwiatek:
      "I wyszedł na ganek , ykm KURWA" i bez zająknięcia dalej big_grin
    • memphis90 Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 07:55
      Taaaaak! Pisałam o tym w zeszłym roku! Prof Mc Gonagyyyyl, Ron Wiiizzzzli, Nejjjwil, brrr... Dostawałam drgawek uncertain
    • nowi-jka Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 08:14
      uwielbiam Gosztyłe, i jego wszystkie maniery,
    • princy-mincy Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 08:22
      Tak, mnie irytują te głosy. Nie każdy umie czytać interesująco.
      Uwielbiam Malajkata i Dziurmana, Fronczewski ok, ale niestety niektórzy są rozczarowujący.
      Rzadko słucham, najczęsciej w czasie samotnej jazdy autem na dalekie dystanse.
    • janja11 Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 08:41
      Znakomitą lektorką jest Edyta Jungowska.
      Julia Kamińska też świetnie sprawdza się jako lektorka ( ja akurat znam ją z dziecięcej serii o Hani Humorek)
      Lubię Marcina Perkucia , czytającego sagę Camilli Lackberg ( takie babskie czytadła, a facet daje radę).
      Świetny jest też Jarosław Boberek czytający książki dla dzieci.
      Za to wyjątkowo kiepsko jako lektor wypada Marcin Meller.
    • saszanasza Re: Czy Was tez irytuja 29.03.19, 09:09
      Ja jestem wzrokowcem, więc nie jestem w stanie skupić sie i zrozumieć audiobooka☹️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka