Dodaj do ulubionych

Brak zęba

28.03.19, 21:47
Oglądam Kuchenne rewolucje i kelnerka - dziewczyna 34 lata bez widocznego zęba- zębów. Kolega w pracy
- wysoki, przystojny ok.40-tki wygląda jak aktor, jest uroczy i dowcipny,.ale gdy się śmieje brakuje mu zeba z tylu piątki, moze szóstki. Kurczę mnie to razi.

Niedługo czeka mnie wydatek 10 tys. na dwójki syna, który nie ma zawiązkow ale nawet nie mając kasy wolalabym zaoszczędzić na czymkolwiek byle by mial wszystkie zęby - to priorytet. Czy tylko ja się tak czepiam tych zębów, że muszą być? Facet bez zębów odpada choćby był najwspanialszy pod słońcem. Dlaczego ludzie o zęby nie dbaja a na ciuchy buty rzęsy makijaż wpisz właściwe mają kasę? Ich braku nic nie może zrekompensować w mojej opinii.
Obserwuj wątek
    • czarnaryba78 Re: Brak zęba 28.03.19, 21:55
      Oczywiście zęby są ważne, ale... Powiem tak. Brak zębów nie boli fizycznie. Wiele gospodarstw domowych, tzn. chodzi mi o to, że jest wspólna kasa - matka, ojciec, dzieci; mając do wyboru leczenie choroby, która uniemożliwia normalne funkcjonowanie (np. bóle kręgosłupa, przewlekłe bóle głowy, itd.) a zrobienie protezy/mostu/implantów, wybierze jednak leczenie choroby, która boli. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia i obserwacji. Tu wizyta u specjalisty (100 - 300 zł), tam prywatne usg (100 zł) czy rezonans (800 zł) i kasa leeeeci. A przeciętne zarobki są... przeciętne. Na wszystko nie starczy.
      • kachaa17 Re: Brak zęba 29.03.19, 07:27
        Mnie też to bardzo razi choć wydaje mi się, że powyżej piątku to braków nie widać. Wiadomo, że dość często jest to kwestia pieniędzy ale chyba jednak przede wszystkim priorytetów. Mam znajomego, który interesuje się fotografią. I on nie ma kilku zębów z przodu. Dwójki, trójki - jakoś tak. Ale za to kupił sobie obiektyw za 3 tyś. Spokojnie mógłby sobie za to zrobić protezę szkieletową lub mostek. Drugi kolega pracuje że mną. Jest programistą, ma ok. 30 lat. Ja wiem ile zarabia. Nie ma czwórki lub piątki- jest to bardzo widoczne. Rok temu coś wspomniał o wystawieniu ale jak na razie nic z tym nie zrobił. Po prostu niektórzy nie przywiązują do tego wagi, nie przeszkadza im.
    • szmytka1 Re: Brak zęba 28.03.19, 21:55
      Gleboko mu w paszcze zagladasz jak brak 6 widzisz.
      • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:03
        Następna. Nie zaglądam. Widzę bo się dużo śmiejemy i z boku mu brakuje. Ja może mam trochę zębów krzywych, ale mam wszystkie, tak samo mąż. I to jest okropne a ludzie ci czesto mają kase na różne rzeczy a zebow sobie nie zrobia. Tymczasem brak zębów jest widoczny. Ja bym sie wstydziła uśmiechnąć z luka.
        • simply_z Re: Brak zęba 28.03.19, 22:32
          a to nie Angol? ludzie z UK mają chyba najpaskudniejsze zęby świata mam wrażenie.
          • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:35
            Nie, mowa o Polakach akurat. Angole mają krzywe często paskudnie i wystające czyli raczej problemy ze zgryzem - ortodontyczne.
          • heavy_metal_thunder Re: Brak zęba 28.03.19, 22:54
            Angole to w ogóle sprawiają wrażenie, jakby mieli bardzo "wiejskie" geny, skłonności do alkoholizmu i tuszy.
            • simply_z Re: Brak zęba 28.03.19, 23:50
              i starzeją się wyjątkowo szybko
              • heavy_metal_thunder Re: Brak zęba 29.03.19, 06:18
                Może chów wsobny jest winny.
                • memphis90 Re: Brak zęba 29.03.19, 08:04
                  To nie chów wsobny. Wiesz, jaki jest niezaprzeczalny dowód na to, że Irlandczycy wspolzyja z owcami...? Brytyjczycy...
    • spirit_of_africa Re: Brak zęba 28.03.19, 21:59
      Tez jestem na to wyczulona. Współpracownica w poprzedniej firmie- uśmiech z widocznym brakiem 4. I to nie była kwestia pieniędzy bo to co wydała na torebkę LV czy ciagle eksperymenty z fryzura, w tym doczepy za kilka tys spokojnie starczyłoby na implant i koronę. Nie było tez tak ze nie przeszkadzało jej to bo padlo czasem w rozmowach ze musi sobie zrobić 4. Po prostu coś innego było priorytetem.
    • kyrelime Re: Brak zęba 28.03.19, 22:12
      U mnie też zęby są priorytetem. Choć rozumiem, że kogoś może nie stać na wstawienie zęba, bo zabiegi dentystyczne są ogółem bardzo drogie. Gdyby moje dziecko nie mialo zawiazków którychś zębów to zrobiłabym co w mojej mocy, żeby zaoszczędzić i mu wstawić. Gdyby to dotyczyło mojej dajmy na to szóstki, a finansowo byłoby kiepsko to nie byłoby to dla mnie priorytetem- aż tak szeroko się nie śmieję, żeby to bylo widoczne.
      • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:28
        Górne zęby widać aż po brzegi ust. Swoja droga fakt, ze uslugi stomatologiczne są strasznie drogie. A ich brak nie boli.
        • kyrelime Re: Brak zęba 28.03.19, 22:41
          Hmmm, muszę się chyba baczniej przyglądać😉
          • double-facepalm Re: Brak zęba 28.03.19, 22:48
            No mi widać do piątek jak się śmieje w pracy.
            • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:53
              Az spojrzałam na swoje profilowe na FB i co najmniej do piątki przy uśmiechu mi zęby widać.
              • kyrelime Re: Brak zęba 28.03.19, 23:56
                Z ciekawości uśmiechnęłam się mega szeroko i widać kawałek piątek. Ale ja mam dosc szerokie zęby, jeśli ktoś ma drobne to pewnie widać więcej.
            • 35wcieniu Re: Brak zęba 28.03.19, 23:27
              A jak w innym miejscu?
            • lot_w_kosmos Re: Brak zęba 29.03.19, 05:32
              Każdemu widać zęby inaczej podczas uśmiechu. Mnie widać najwyżej część piątek.
    • lauren6 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:14
      Ubrać możesz się w szmateksie, kosmetyki do makijażu kupić na promocji -50% w Rossmannie. Wstawianie zębów to koszty idące w tysiące złotych.

Nie na darmo w wątkach o biedzie pisałysmy, że prawdziwie biednych ludzi poznaje się po zębach. Ubytkach, kamieniu, osadzie, źle dobranych kolorystycznie plombach itd.
      • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:30
        Ale to nie tylko bieda, ale i swoista mentalność, ze na zęby tyle kasy szkoda, ze tyle nie wydam bo drogo.
        • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 22:51
          Nie bieda i nie szkoda kasy , bardzo duzo ludzi boi sie dentysty.
          • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:55
            W czasach znieczulenia? Błagam. Ja do tej pory nigdy nie biorę znieczulenia u dentysty bo nie rusza mnie ten rodzaj bólu wink To raczej kwestia kosztów.
            • aandzia43 Re: Brak zęba 28.03.19, 23:07
              Jola ma rację, dużo ludzi panicznie boi się dentysty bo ma urazy z czasów sprzed znieczuleń. Teraz trzęsą się na sam widok gabinetu, nieważne ze mają świadomość i świeże doświadczenia, że ból można w dużym stopniu uśmierzyć.
              • 35wcieniu Re: Brak zęba 28.03.19, 23:37
                Ale wielu też po prostu nie stać na droższe zabiegi, i tyle. Nie rozumiem tych wpisów "na fajki jest, na piwo jest, a na zęby nie ma", kiedy mówimy o obcym człowieku z telewizji. Skąd wiadomo na co ma, a na co nie ma, nie znamy go.
            • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 23:07
              Oj zdziwilabys sie .
            • miriam_73 Re: Brak zęba 29.03.19, 10:16
              Nawet w czasach znieczulenia. Wielu ludzi ma urazy z przeszłości. Ja przez lata bałam się dentysty panicznie, po tym jak jeszcze w liceum (koniec lat 80-tych, pocz. 90-tych) trafiłam do lokalnego rzeźnika (innych w okolicy nie było) - straciłam przez niego jeden ząb (rwał go właściwie na żywca, do dzisiaj nie wiem jak sama potem dotarłam do domu, m. in. przez ruchliwą drogę...), drugi leczył mi kanałowo tak, że teraz w ub roku okazało się że m. in. zostawił ułamek jakiegoś narzędzia. Do dzisiaj bywa, że dentysta musi mi dokładać znieczulenie w trakcie pracy, bo nie dam się inaczej dotknąć i prędzej poodgryzam palce niż pozwolę kontynuować.
            • alba27 Re: Brak zęba 29.03.19, 21:00
              Czasami to nie kwestia bólu, ja maleje przy zastrzykach, dlatego nie biorę znieczulenia😉
              • alba27 Re: Brak zęba 29.03.19, 21:01
                Mdleję😉
            • ichi51e Re: Brak zęba 30.03.19, 12:28
              A mialas wszczepiany implant? Bo mnie kurcze mimo znieczulenia bolalo...
          • mrs.solis Re: Brak zęba 28.03.19, 23:23
            Tez obstawiam w wielu przypadkach strach przed dentysta. Wystarczy zobaczyc na yt jak wyglada wkrecanie implantow i nie jeden by chyba zemdlal od samego ogladania.
            • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 00:01
              Ja się nie boję dentysty, ale takich filmików nie chciałabym oglądać, tak samo jak np.programów, gdzie pokazują zabiegi.medycyny estetycznej. Brzydzi mnie to okropnie, pomimo, że na ogół widok krwi itd.mnie nie rusza.
              Też obstawiam, że wielu ludzi blokuje lęk przed dentystą. Nieraz słyszałam, jak ktoś mówi, że najchętniej dałby sobie zrobić wszystko naraz w narkozie. Ja osobiście odkąd zaczęłam korzystać ze znieczulenia (pamiętam czasy, gdy do zakładania plomby znieczuleniw traktowano jako fanaberię) również w o wiele lepszyylm humorze odwiedzam stomatologa.
              • taki-sobie-nick Re: Brak zęba 29.03.19, 00:05
                kyrelime napisała:

> Ja się nie boję dentysty, ale takich filmików nie chciałabym oglądać, tak samo
                > jak np.programów, gdzie pokazują zabiegi.medycyny estetycznej.

Chore.

Zabieg medycyny estetycznej powinien oglądać lekarz wykonujący ten zabieg.
                • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 00:18
                  Skoro takie programy powstają to widocznie jest zapotrzebowanie w postaci telewidzów. A ludzie się godzą na pokazanie metamorfozy, bo np.mają ją dzięki temu za darmo. Dla mnie oglądanie jest na tyle brrrr, że zniechęca do ewentualnego poprawienia sobie czegośtam, co mogłoby być ładniejsze.
                  • taki-sobie-nick Re: Brak zęba 29.03.19, 00:55
                    Skoro takie programy powstają to widocznie jest zapotrzebowanie w postaci telewidzów.

A może przeciwnie - oferta przyciąga telewidzów?

Brakuje ci jakichś typów programów, które pojawią się - na przykład - za dziesięć lat? Odczuwasz zapotrzebowanie i brak? Guzik odczuwasz. A widzisz.
                    • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 01:17
                      Ja to osobiście niw odczuwam w ogóle zapotrzebowania na takie programy. Niemniej jednak wszelkie ukryte prawdy, szpitale i inne takie przyciągają widzów. To o medycynie estetycznej przyszło z zachodu chyba. Mnie też się to nie podoba.
                  • taki-sobie-nick Re: Brak zęba 29.03.19, 00:56
                    kyrelime napisała:

> Skoro takie programy powstają to widocznie jest zapotrzebowanie w postaci telew
                    > idzów.

Co nie przeszkadza, że nadal uważam zachowanie obu stron (telewizji i widzów) za chore.
              • ponis1990 Re: Brak zęba 29.03.19, 10:49
                Ja tak samo, odkąd daja znieczulenie do plomb jestem w stanie chodzic a i tak mam ból brzucha ze strachu na dwie godziny przed wizytą
        • konsta-is-me Re: Brak zęba 29.03.19, 00:59
          Nie wydam, bo nie mam.
          Czeggo nie rozumiesz w tym temacie??
      • koronka2012 Re: Brak zęba 29.03.19, 11:46
        lauren6 napisała:

> Nie na darmo w wątkach o biedzie pisałysmy, że prawdziwie biednych ludzi poznaj
        > e się po zębach.

Byłam w Afryce, bida aż piszczy, jest wręcz przerażająca. I o dziwo - ci prymitywnie żyjący ludzie zęby mają piękne, a nie tak jak u nas na prowincji - gdzie niemal każdy straszy pieńkami. Mimo problemów z dostępem do wody widywałam masę osób myjących rano zęby na podwórku. U nas - jakoś wcale nie jest to normą.
        • 35wcieniu Re: Brak zęba 29.03.19, 11:51
          Właśnie dlatego mają piękne że nie jedzą parę razy dziennie oblepiających pokarmów, w ogóle jedzą rzadko, a na dodatek słaby dostęp do dentystów sprawia że starają się dbać, popularne jest czyszczenie patyczkami itp. Co nie zmienia faktu że żeby skorzystac z pomocy dentystycznej potrafią na piechotę przejść ogromne odległości, bo jednak miewają problemy.
          O tym że genetycznie też mają trochę inne zęby niż my, nawet wizualnie (kształt, wielkość) to nawet nie wspominam.
        • czarnaryba78 Re: Brak zęba 29.03.19, 14:04
          Z tymi pięknymi zębami mieszkańców Afryki to nie do końca prawda. Tzn. oczywiście, zależy - od kraju, miasta/wioski, itd. Ale widziałam dokumentację akcji "Dentysta w Afryce", gdzie wolontariusze-dentyści przyjeżdżali do różnych wiosek i za darmo leczyli zęby mieszkańcom. Praktycznie każdy miał jakieś zęby do usunięcia + do leczenia, nie mówiąc już o usuwaniu kamienia... Wydaje mi się, że czarny kolor skóry mocno kontrastuje z kolorem zębów, dając złudny efekt pięknych, zdrowych zębów.
      • iimpala Re: Brak zęba 02.04.19, 21:37
        >Wstawianie zębów to koszty idące w tysiące złotych.

ktorych NFZ nie refunduje.
        Sam implant (w całosci, czyli + korona) to ok. 10 tys zł. Do tego trzeba doliczyc ew. koszty leczenia stanów zapalnych czy przeszczepów kosci.
        To sa OLBRZYMIE koszty.

• enfant_terrible7 Re: Brak zęba 02.04.19, 23:23
          Jeden implant to 5 tys. a nie 10. 2 u syna będę mnie kosztować ok.10 tys.
    • kosmos_pierzasty Re: Brak zęba 28.03.19, 22:17
      A ja się oduczyłam zaglądania ludziom w paszcze - jak koniom. W sumie lepiej mi się żyje bez zastanawiania się, dlaczego ten czy ów, bogaty albo nie, chodzi bez czwórki. Nie mój biznes.
      • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:33
        Nie zaglądam nikomu, bez przesady. Ale uśmiechając się czy śmiejąc obnazamy swoje zeby chcąc czy nie chcąc. I ja myślę czasem "kurczę byłbyś super facetem gdyby nie ten brak zeba, byłabyś piękna laska gdybyś sobie wstawiła zęba" itd.
        • kosmos_pierzasty Re: Brak zęba 29.03.19, 07:59
          enfant_terrible7 napisała:

> Nie zaglądam nikomu, bez przesady. Ale uśmiechając się czy śmiejąc obnazamy swo
          > je zeby chcąc czy nie chcąc. I ja myślę czasem

No właśnie ja przestałam myśleć na ten temat. To trochę tak jak z tą fałszywą troską o zdrowie otyłych czy pulchnych. Pod tym jest poczucie, że ja jestem lepsza/mądrzejsza/ładniejsza/ bardziej "zadbana". Nie interesują mnie takie gierki. Ludzie z różnych przyczyn nie leczą różnych chorób, albo mają w dupie wygląd - i nie zamierzam się o nich troszczyć, w dodatku fałszywie. Wystarczy, że troszczę się o rodzinę i o siebie.
      • simply_z Re: Brak zęba 28.03.19, 22:33
        ehm jak brak mu czwórki to nie trzeba zaglądać głęboko. Kojarzy mi się z patologią..na fajki, piwo jest ale na zęby już nie?
        • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:37
          Nie to dalszy chyba szóstka ale i tak widać że z jednej strony dziurawy ten uśmiech. A facet jest naprawdę ciacho.
          • simply_z Re: Brak zęba 28.03.19, 22:39
            dziwne..moze nie stać go na implant.. niech sobie wprawi srebrnego zebabig_grin
            • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:49
              Może ale szkoda chłopaka bo wiele się urody przez brak zębów traci.
              • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:50
                Zresztą nie tylko o estetykę chodzi bo zęby spełniają określone funkcje przecież.
                • simply_z Re: Brak zęba 28.03.19, 22:52
                  dokladnie. Wiele chorob zaczyna sie od nieleczonych zebow.
                  • double-facepalm Re: Brak zęba 28.03.19, 22:55
                    Na co można zachorować po usunięciu chorego zęba?
                    • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 23:09
                      Mowa o nie usunieciu chorego zeba i konsekwencji tego a nie ze po usunieciu.
                      • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 23:10
                        Robia w narkozie, nawet plomby robia w narkozie.
                        • ponis1990 Re: Brak zęba 29.03.19, 10:51
                          Ale narkoza jest droga Mnie na przykład nie stać (a przynajmniej mam inne priorytety, ok) Jestem wstanie wydać jednorazowo na plombę ale bez narkozy
                    • 35wcieniu Re: Brak zęba 28.03.19, 23:32
                      Po prawidłowym usunięciu na nic, ale dłuższe chodzenie z niewstawionym, a już nie daj boże z kilkoma niewstawionymi obok siebie to prawie murowany zanik kości po paru latach. Oczywiście da się z tym żyć i zwykle nawet nie boli, ale uniemożliwia późniejsze wstawienie. I zmienia rysy twarzy, co najlepiej widać u bezzębnych staruszek.
                      O tym że brak każdego zęba zmienia siłę nacisku na inne podczas żucia i że może prowadzić do przeciążenia stawu skroniowo-żuchwowego, oraz o tym że braki w uzębieniu mogą powodować krzywienie się pozostałych zębów nawet nie mówię.
                      • taki-sobie-nick Re: Brak zęba 28.03.19, 23:42
                        35wcieniu napisał(a):

> Po prawidłowym usunięciu na nic (...)

Dorosłym ZUS wstawia zęby, kiedy brakuje minimum pięciu.

Za to dla dzieci wszystko - lakierowanie, lakowanie... Może gdyby było mniej dla dzieci, to więcej pieniędzy szłoby na dorosłych i wstawialiby już od dwóch?
                        • 35wcieniu Re: Brak zęba 28.03.19, 23:45
                          Minimum 5 w łuku.
                          I trudno powiedzieć że "wstawia", bo refundowana jest proteza ruchoma.

• taki-sobie-nick Re: Brak zęba 28.03.19, 23:48
                            35wcieniu napisał(a):

> Minimum 5 w łuku.

To znaczy, że są obok siebie, czy coś innego?

Niemniej uzupełnia się jakoś.
                            • 35wcieniu Re: Brak zęba 28.03.19, 23:54
                              Niekoniecznie obok siebie, ale w jednym łuku. Masz dolny łuk zębowy i górny łuk zębowy. Refundacja protezy ruchomej przysługuje przy braku pięciu lub więcej w jednym łuku. Czyli braku pięciu (lub więcej) zębów na dole, albo pięciu na górze.
                              • taki-sobie-nick Re: Brak zęba 28.03.19, 23:59
                                35wcieniu napisał(a):

> Niekoniecznie obok siebie, ale w jednym łuku. Masz dolny łuk zębowy i górny łuk
                                > zębowy. Refundacja protezy ruchomej przysługuje przy braku pięciu lub więcej w
                                > jednym łuku. Czyli braku pięciu (lub więcej) zębów na dole, albo pięciu na gór
                                > ze.

Załapałam. Czyli jeśli nie mam pięciu zębów, ale w górnej i dolnej szczęce naraz, to mogę się wypchać.
                        • riki_i Re: Brak zęba 28.03.19, 23:57
                          taki-sobie-nick napisała:

> Dorosłym ZUS wstawia zęby, kiedy brakuje minimum pięciu.

Wstawia zęby????

Funduje prehistoryczną kastanietę wink

Wstawić to można implant.
                          • czekoladazkremem Re: Brak zęba 29.03.19, 05:23
                            "Prehistoryczną kastanietę" big_grin big_grin
                          • aj.riszka Re: Brak zęba 29.03.19, 09:54
                            riki_i napisał:

> Wstawia zęby????

> Funduje prehistoryczną kastanietę wink

piękne! big_grin
                        • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 00:04
                          Może dlatego, że lepiej zapobiegać niż leczyć? 😉
                          • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 00:05
                            To odnośnie pytania, dlaczego lakierowanie i lakowanie są refundowane

> Może dlatego, że lepiej zapobiegać niż leczyć? 😉
                            • 35wcieniu Re: Brak zęba 29.03.19, 00:08
                              Tym że lepiej NFZ się raczej nie przejmuje. Raczej tym że taniej zapobiegać niż leczyć. big_grin
                              • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 00:14
                                No fakt, przyznaję się do błędu😉
                          • konsta-is-me Re: Brak zęba 29.03.19, 01:02
                            Oczywiscie ze lepiej zapobiegac.
                            Chyba ze dentysta spartoli robotę i co wtedy z takimi "mundrosciami"??
                            • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 01:23
                              Ależ ja nie popieram NFZ w sprawie tego, że nie refunduje dalszych etapów leczenia u dentysty. Grubo zdziwiłam się, gdy dowiedziałam się, że np.za usunięcie tzw.zęba mądrości trzeba płacić, bo refundacja zdaje sie tylko u chirurga. O oferowaniu ciemnych wypełnień nie ma co wspominać. Generalnie nfz mnie wkurza na wielu polach. Na pytanie czemu NFZ nie rezygnuje z zabiegów tzw.profilaktycznych dla dzieci stwierdziłam jednak, że to dobrze, bo jakaś szansa zapobiegania kłopotom to jest.
                              • 35wcieniu Re: Brak zęba 29.03.19, 06:00
                                Musze sprostowac. Osemki mozna usunac na NFZ tak jak kazdego innego zeba. Nie zawsze "zwykly" dentysta chce sie podjac i odsyla do chirurga, ale to inna sprawa. Usuniecie zeba to usuniecie zeba, jest refundowane niezaleznie od tego, ktory to zab.
                                • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 09:50
                                  Na pewno? Bo ja usuwalam w gabinecie, gdzie jest kontrakt z nfz, ząb dla stomatologa nie stanowił żadnego wyzwania, ale zapłaciłam 180zl. Nie podejrzewalam dentysty o oszustwo, bo zawsze zabiegi podlegające refundacji (np.zdjecie rtg) robil z funduszu.
                                  • 35wcieniu Re: Brak zęba 29.03.19, 09:57
                                    Na pewno. Pracowałam w gabinecie, krótko bo krótko ale jednak, no i sama też usuwałam na NFZ bez problemu. I u "normalnego" stomatologa, i u chirurga.
                                    Nie sugeruję że Cię oszukał, może miał jakieś powody, nie o to mi chodziło żeby sugerować że zostałaś oszukana, tylko o zasadę - ósemki nie są jakoś inaczej liczone niż inne trzonowce.
                                    • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 10:00
                                      Dobrze wiedzieć na przyszłość. Wyjaśnił mi, ze fundusz tego nie zrefunduje bez wgłębiania się w szczegóły. Prócz tej jednej mam wszystkie ósemki, więc dobrze wiedziec na przyszłość
                                      • 35wcieniu Re: Brak zęba 29.03.19, 10:05
                                        No tylko bierz pod uwagę że nie każdy dentysta chce usuwać ósemki, zwłaszcza jak mają pokrzywione korzenie albo jest obawa że będą potrzebne szwy, więc czasami rzeczywiście lepiej iść do chirurga, a u nich czas czekania na NFZ bywa długi.
                                        • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 10:22
                                          Dlatego taka zawsze byłam zawodolona z tego dentysty. Robi zdjęcia i wie jak co zrobić, zresztą on chyba jakas specjalizacje z chirurgii ma, bo wisialo na scianie cos takiego. Poprzedni dentysta nie sprawdził korzeni, tylko od rszu do chirurga kierował. Po prostu jeśli zajdzie taka potrzeba zapytam tego mojego dentystę dokładnie co i jak. Na razie mi jedną ósemkę naprawił, a kolejne dwie jeszcze wychodzą (po 1/4 co 5 lat...).
                                  • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 13:42
                                    Na pewno. U mnie w szpitalu pracuje chirurg stomatolog i ma Nfz rwie wszystko. 8 też. Kolejki ma olbrzymie.
                                    Nie wiem czy rwałby 8 gdyby był tylko stomatologiem...
                                    • 35wcieniu Re: Brak zęba 29.03.19, 13:50
                                      Ale ona wie że chirurg rwie, pytała czy normalny dentysta też.
                                      A normalny jeżeli czuje się na siłach to też rwie i NFZ to refunduje.
                                      • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 15:21
                                        35wcieniu napisał(a):
                                        Ale ona wie że chirurg rwie, pytała czy normalny dentysta też. A normalny jeżeli czuje się na siłach to też rwie i NFZ to refunduje.

Dokładnie o to mi chodziło. Podejrzewam, że może mu sie już skończyły limity na dany rok i dlatego zrobił tą wizytę prywatnie. Niezbyt jasno mnie jednak poinformował, stąd myślałam, że to ogólnie jest płatne.
                                      • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 17:02
                                        No jeśli chodzi o stomatologa to nie rwie, jeśli nie chce. Trzeba szukać taki oddział Nfz gdzie jest chirurg. I ja bym inaczej nie ryzykowała. Co chirurg, to chirurg.
                                        • kyrelime Re: Brak zęba 29.03.19, 19:24
                                          Mój chce i robi to dobrze. Najpierw sprawdził oczywiście na rtg jak sie to tam wszystko układa i wtedy zdecydował, żeby rwać. Pod względem bezpieczeństwa bardzo mu ufam, wiem że nie zabrałby się za ząb, co do którego nie ma pewności czy da radę.
                        • samawsnach Re: Brak zęba 29.03.19, 06:50
                          "Dorosłym ZUS wstawia zęby, kiedy brakuje minimum pięciu." No co ty, nie wstawia, tylko funduje najordynarniejszą protezę.
                • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 22:53
                  Chore zeby maja wplyw na zdrowie calego organizmu.
    • summerland Re: Brak zęba 28.03.19, 22:38
      Ja wlasnie mam taki problem, mam usunieta czworke gorna. Brzydko to wyglada taka luka, plakalam jak sie dowiedzialam, ze musze miec ten zab usuniety. Teraz mam dylemat - problem, nie wiem co robic. Boje sie wszczepienia implantu, to jest interwencja w organizm, poza tym nie zawsze sie implant przyjmuje, moze byc za malo kosci aby wogole wszczepic inplant. Moze byc to bardzo bolesne. Czasami organizm odrzuca implant. Mam inne problemy zdrowotne wiec nie chcialabym byc usypiana do takiego zabiegu. O kosztach juz nie wspomne. Druga opcja moze byc mostek i wstawienie sztucznego zeba ale wtedy 2 zeby sasiednie musza byc bardzo opilowane (znuszczone) aby mozna bylo zrobic zaczepy metalowe pod ten sztuczny zab. Nie chce miec zniszczonych 2 dodatkowych zebow sad
      Trzecia opcja - protezka, plastikowa lub metalowa, laczaca 2 sztuczne zeby, te czworke i szostke po drugiej stronie. Najbardziej sie przychylalam do tej trzeciej opcji ale sama dentystka mi mowila, ze w takiej prorezce sie sepleni i niewyraznie mowi a dwoje znajomych, ktorzy takie maja, odradzaja mi. Sami ich nie uzywaja bo sa niewygodne i przeszkadzaja w mowieniu. Poza tym cena protezki jest tez wysoka. No i teraz klops bo nie ma dobrego wyjscia i dlatego chodze z luka. Chce cos z tym zrobic ale nie wiem jakie jest wyjscie. Moze ktos doradzi.
      • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 22:47
        Implant. Jak nie da sie pod narkoza to normalnie, ludzie daja rade ty tez dasz. Osobiscie nie wiem jaki to bol bo mialam pod narkoza i nie w Pl . Zakladasz ze malo kosci ja mozna odbudowac , szukasz problemow a wogole bylas u dentysty sprawdzilas czy u ciebie jest problem ze wstawieniem implanta?
      • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:47
        Boze dziewczyno, tylko implant. Kto ci takich glupot naopowiadał o tych implantach. Mój tata kolo 70-tki sobie robil i dal rade więc co dopiero ty. Zęby są na cale życie.
        • beaucouptrop Re: Brak zęba 28.03.19, 23:07
          No implant potencjalnie nie jest na cale zycie. Ma iles tam lat zywotnosci. Nie wiem dokladnie. Poza tym to indywidualna sprawa.
      • double-facepalm Re: Brak zęba 28.03.19, 22:49
        Czekaj dłużej to kości będzie jeszcze mniej.
        • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 22:51
          Dokladnie.
      • bablara Re: Brak zęba 28.03.19, 22:52
        Jeśli w takie protezie seplenisz ,albo jest niewygodna, to niestety proteza jest źle zrobiona.
      • beaucouptrop Re: Brak zęba 28.03.19, 23:04
        Chyba rzadko kiedy robi sie implanty w narkozie. Nie znam nikogo, w tym ja osobiscie, kto ma implanty i robilby ten zabieg w narkozie. Po prostu w znieczuleniu. Tez sie balam problemow, ale poszlo bardzo dobrze. Jestem zadowolona. Jedyny minus tego rozwiazania to koszty. Zdaje sobie sprawe, ze to drogie wyjscie.
      • aandzia43 Re: Brak zęba 28.03.19, 23:18
        Kto wszczepia implanty w znieczuleniu ogólnym, po co? Jeśli sąsiednie zęby masz nie zniszczone i nie leczone kanałowo to implant jest najlepszym rozwiązaniem. Odrzucenie wszczepu przez organizm zdarza się bardzo rzadko, jak wybierzesz dobrego lekarza pracującego na porządnym systemie implantowym to masz prawie stuprocentowe powodzenie w garści (w paszczy). Mikroprotezka to też jakieś rozwiązanie, ale takie bardziej doraźne - osiadając i naciskając na dziąsło obsuwa je jeszcze bardziej, niż obsuwa się ono naturalnie po usunięciu zęba (zanik wyrostka zębodołowego). Ale z niewygodą bym nie przesadzała, nosiłam taką wiele lat po usunięciu górnej piątki zanim zrobiłam sobie most. Mam uśmiech szeroki jak Julia Roberts, widać mi chyba nawet siódemki, a zębiska mam duże, więc brak piątki to była wielka czarna dziura.
      • evolventa Re: Brak zęba 28.03.19, 23:24
        słuchaj, o ile nie palisz i nie masz problemów ze śluzówką, to się nie zastanawiaj, tylko implant wstawiaj. I to w miarę szybko, póki masz kość w dobrym stanie. Ja przez długie lata miałam mostek, ale w końcu zrobiłam implant i sorry, komfort życia jest nieporównywalnie lepszy. Żadne jedzenie Ci nie wchodzi pod mostek, dużo łatwiejsza jest higiena, nie ma nieprzyjemnego zapachu z ust. A co do narkozy, to szczerze mówiąc pierwsze słyszę, mnie nikt nie usypiał, chociaż zabiegi wszczepienia miałam wieloetapowe i rozciągnięte w czasie, przez to, że zaniknęła mi kość. Odbyło się to w normalnym, miejscowym znieczuleniu, zupełnie bezboleśnie i bez stresu, chociaż ja histeryczka jestem i igieł się boję jak nie wiem co. Ale lekarz o tym wiedział i zastosował mi jakieś takie znieczulenie, dziwną to miało nazwę, chyba różdżka, to znaczy po angielsku "wand" się to nazywało.
      • lot_w_kosmos Re: Brak zęba 29.03.19, 05:40
        Tylko implant i to szybko, bo im dłużej poczekasz, tym mocniej zaniknie ci kość i trzeba będzie odbudować, co spowoduje dodatkowe koszty.
      • kachaa17 Re: Brak zęba 29.03.19, 07:31
        Ja mam taką protezę już 15 lat. Nie seplenię i jak dla mnie jest ok. Dwóch poprzednich opcji się jakoś bałam. Nie miałam dwóch szóstek i jednej siódemki.
      • chatgris01 Re: Brak zęba 29.03.19, 10:12
        Tylko implant. Jakie usypianie, jaki ból? Miałam w miejscowym, nie bolało nic (dużo gorsze było usuwanie, nie sam zabieg, ale ból dziąsła przez kilka dni po, po wstawieniu implanta nie bolało nic ani w trakcie, ani po).
      • koronka2012 Re: Brak zęba 29.03.19, 11:51
        summerland napisała:

> moze byc za malo kosci aby wogole wszczepic inplant.

Im szybciej tym lepiej - kość z czasem w takim miejscu zanika, czy też się obniża

> Moze byc to bardzo bolesne.

Cóż - nie jest, a przynajmniej nie musi. Wzięłam dzień urlopu, z zalożeniem, że jak znieczulenie puści, to będę leżeć z okładami, zapuchnięta itd. Nie czułam nic, żadnego bólu - gorzej było po leczeniu kanałowym... ale ja wstawiałam implant w ciągu roku od usunięcia i nie miałam dodatkowych atrakcji typu konieczność odbudowy kości. Może dlatego.

Odrzucenie implantu się zdarza, ale to i tak najlepsze wyjście - moja kuzynka przez mostek straciła w sumie 2 dodatkowe, zdrowe zęby.
      • karen_ann Re: Brak zęba 29.03.19, 20:02
        Normalnie implant robisz w znieczuleniu miejscowymco za problem? Sama mam 2 implantyi pelny gatnitur zębów i jest to coraz tańsza usługa
      • lati7 Re: Brak zęba 03.04.19, 08:41
        Summerland a może protezka acronowa ?
    • jola-kotka Re: Brak zęba 28.03.19, 22:42
      Nie tylko ty sie czepiasz. Brak zebow brrrrr.
    • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:48
      Pracowałam kiedyś z kolesiem, który nie miał obu górnych jedynek! Nie miał i nie zamierzał mieć. Najdziwniejsze było to, że przez pare lat nie zauwazylam tego, tak w sobie wyrobił nawyk nie otwierania ust.
      Mnie najbardziej brzydzą nie ubytki nawet, tylko takie ohydne żółte, spróchniałe zęby - to jest dopiero dramat i przecież wyleczenie zebow nie jest aż tak kosztowne jak ich uzupełnianie.
      • double-facepalm Re: Brak zęba 28.03.19, 22:50
        Sprochniale to chyba jednak czarno-żółte. Same żółte to odbarwione szkliwo.
        • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:56
          Nieeeeee. Miałam takiego kolegę - górna jedynka z dziurą na pół zęba, ząb żółty jak nie wiem. A jak mu jechało z gęby, chryste królu uncertain
          Zreszta co by to nie było, żółte zęby są odstręczające. Bleh.
          • astrologia333 Re: Brak zęba 28.03.19, 23:10
            No to ja chyba jestem taka ble, bo mam żółte zęby.
            Oo. Taka uroda. Często słyszę od głupich ludzi żebym przestała palić czy pić kawę. Cóż, czasem trzeba się zastanowić co się mówi, bo głupota nie boli.
            Krzywe też miałam, ot taka wada. Długo mnie nie było stać na aparat, a gdy kasa się odłożyła wstrzymywał mnie rezonans. A teraz gdy wbrew lekarzom się uparłam, żeby go mieć nie wiem czy za rok nie każą mi zdjąć. Będę walczyć, ale jak wyjścia nie będzie to nie.

Za to mam najmocniejsze zęby na świecie. Zachwycają się nimi stomatolodzy i pytają co robię.
            No cóż, żółte zęby są po prostu mniej podatne na uszkodzenia/ próchnicę. Coś za coś. Jeszcze nigdy nie bolał mnie ząb i jeszcze nigdy nie reperowałam ich z powodu dużej próchnicy. Do 26 roku życia do stomatologa chodziłam popukać w zęby. Powierzchnie robiłam prewencyjnie pod aparat - z powodu blokady zajęło mi to kilka lat...ot. tak bez pośpiechu.
            • aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 00:13
              Jasno żółte (nie żółte z odcieniem szarego) zęby to dobrze zmineralizowane zęby, mniej podatne na próchnicę. Jak jeszcze do tego trafi się odpowiedni skład śliny to zębiska służą bez większych napraw do późnej starości. No, jak się paradontoza nie przyplącze i nei wysadzi ich z siodła. Kolor zawsze możesz trochę poprawić wybielaniem. Takim profesjonalnym, w gabinecie na fotelu.
              • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 00:50
                "Zreszta co by to nie było, żółte zęby są odstręczające. Bleh."

Odniosłam się do tego fragmentu, bo często to słyszę, tak jak i komentarze o kawie o papierosach.
                Stomatolodzy mi odoradzają wybielanie. Efekt wg nich będzie znikomy, do czestego powtarzania a szkoda zębów. A ja się już pogodziłam z tym. Teraz tylko liczę, że uda mi się wyprostować: bez resekcji dziąseł i bez przymusowego zdjęcia aparatu.
                • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 29.03.19, 08:44
                  no ale są odstręczające, co zrobić. Nie wygląda to ładnie ani zdrowo, nie pałam chęcią dowalenia ci, tylko stwierdzam fakt.
                  Najmocniejszych nie masz, skoro udało ci się tylko do 26 r.ż nie leczyć ich. Ja np mam w odcieniu kości słoniowej, 38 lat na karku i nigdy w życiu nie byłam na żadnym leczeniu zębów. Czego to dowodzi? Niczego.
                  • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 12:47
                    To jest twoja opinia. Dla innych tobie podobnych czyjś nos może być odstręczajacy bo duży i garbaty.
                    Mnie tam twoja opinia wali, tylko się czasem zastanów bo dzieckiem nie jesteś.

Może przeczytaj do końca, zanim...do aparatu każdy ubytek się leczy. Na zaś.
                    • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 13:00
                      A tak przy okazji czy kolor kości słoniowej to nie podchodzi pod żółty? Bo na pewno to nie śnieżnobiały ( wybielanie) czy po prostu ładnie biały - jak ma wiele ludzi naturalnie.
                      Wiesz, że dla niektórych może to być odstręczające?
                      • aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 14:29
                        astrologia333 napisała:

> A tak przy okazji czy kolor kości słoniowej to nie podchodzi pod żółty? Bo na p
                        > ewno to nie śnieżnobiały ( wybielanie) czy po prostu ładnie biały - jak ma wie
                        > le ludzi naturalnie.
                        > Wiesz, że dla niektórych może to być odstręczające?

Odcien okreslany jako kosc sloniowa to naturalny, najczesciej spotykany kolor zebow przynajmniej w Polsce. Kolor zdrowego, dobrze zmineralizowanego zeba. W kolorniku Vita uzywanym przez protetykow to kolory A1, A2, A3, A3,5 i A4 - od najjasniejszego do najciemniejszego wariantu. A1 to piekna biel, ale nie sniezna tylko z lekka domiesza zoltego, A4 to juz zoltawa masakra. Mlodziez ma najczesciej A1, A2, starzy A3, A3,5. Czasem komus trafi sie pechowo juz za mlodu A3 wink
                        Wybielanie troche pomaga, ale proponuje udac sie do dentysty, ktory siedzi w temacie i interesuje sie ta kwestia. Wiekszosc albo zbywa "to i tak nic nie da", albo obiecuje gruszki na wierzbie i cud przemiany zebow C4 w B1 (snieznosc, najjasnieszy z naturalnych kolorow) big_grin Nie daj sie zastraszyc tym, ze wybielanie oslabia szkliwo - masz je na tyle zdrowe i odporne na prochnice, ze mozesz sobie pozwolic na lekkie oslabienie w celach kosmetycznych. Oczywiscie po leczeniu ortodontycznym.
                        • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 14:54
                          No ale to nadal nie jest kolor snieżnobiały. Tej kości słoniowej. Nawet jeśli naturalny. Czy się mylę? A tylko taka osoba może się w mojej ocenie popisywać tym że jest mniej odstręczajaca niż ktoś inny. To tak jakby garbaty przyganiał szczerbatemu, albo brzydki, brzydszemu. Oczywiście jeśli już musi się popisywać.
                          Ja np w swojej ocenie mam zęby żółte, natomiast nie wiem jaki to odcień itp. Dla mnie po prostu nie są śnieżnobiałe. A jak bardzo jest żółto. Nie wiem. Żaden dentysta nie dramatyzował nad ich kolorem.

Jeśli chodzi o wybielanie. 4 lata szukałam ortodonty, który podejmie się leczenia i 4 lata przy okazji rozmaitych wizyt miałam przedstawiane rozwiązanie odnośnie wybielania na swoje życzenie.
                          Żaden stomatolog mnie na to nie namawiał, jakoś specjalnie. Miałam pokazywane na komputerku efekty jakich mogę się spodziewać. Nie były oszałamiające, ale byly. Niestety, każdy stomatolog twierdził, że problemem nie będzie brak efektu ale jego krotkotrwałość i konieczność częstego powtarzania co będzie a) kosztowne b) niekoniecznie zdrowe.
                          Nie wspomnę już, że przed aparatem to mija się z celem.

Po prostu zrezygnowałam, bo mam do tego prawo. Podejrzewam, że wiele rzeczy w moim wyglądzie ludzi odstręcza, jednak nie biegnę na operacje plastyczne. To w sumie tylko 10 koła np za nos (równowartość aparatu). Także sorry. Za stara jestem mentalnie żeby przejmować się cudzymi fobiami i odczuciami estetycznymi. Ja mam fobię stóp także swoich, jednak ani sobie, ani innym ich nie obcinam. 😂

• aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 15:08
                            Po jakims czasie zab rzeczywiscie wraca do swojego poprzedniego koloru albo prawie wraca. Jesli wybieli sie go dwa, trzy razy na przestrzeni lat to wraca w mniejszym stopniu i efekt wybielenia mozna powiedziec utrzymuje sie. Mozna sie uprzec i popracowac nad tym, ale to zabawa dla chetnych. I dla tych o naprawde bardzo ciemnych zebach. W ostatnich latach, dzieki znacznemu postepowi w technikach protetycznych, mamy coraz piekniejsze i doskonalsze licowki i duzo ludzi koryguje sobie kolor (ksztalt przy okazji tez) wlasnie licowkami. Co kto lubi i czego potrzebuje.
                    • aj.riszka Re: Brak zęba 29.03.19, 17:00
                      astrologia333 napisała:

> Mnie tam twoja opinia wali,

a skąd tyle agresji??
                      • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 17:36
                        Nie ma tutaj agresji. Ot, to takie sformuowanie, tak jak " mam to gdzieś". Nie wiem, śledzisz mnie i dorabiasz do słów uczucia i emocje? Po co? Gdybym chciała być agresywna inaczej bym napisała?
                        Fascynuje mnie takie przypisywanie tak wielkich emocji do wpisu na forum po jednym sformowaniu. Ale w sumie mało mnie to obchodzi.
                        • aj.riszka Re: Brak zęba 30.03.19, 03:56
                          astrologia333 napisała:

> Nie ma tutaj agresji. Ot, to takie sformuowanie, tak jak " mam to gdzieś". Nie
                          > wiem, śledzisz mnie i dorabiasz do słów uczucia i emocje?

Sprawdziłam w słowniku, zwracam honor! to taki slang miejski (i tu przykłady: ja to duję, wal się)
                          i jeszcze: czy uważasz, że mam zadatki na dobrego tropiciela..? bo coś gadasz o tym prześladowaniu. i dowody poproszę, linki - a nie tylko takie bezproduktywne kłapanie paszczą.

• astrologia333 Re: Brak zęba 30.03.19, 11:44
                            W gwoli ścisłości nie używam sformułowań: " wal się". Częściej "wali mnie to"/ "zwisa mi to".
                            Dla mnie to istotna różnica.
                            Może powinnam kulturalnie napisać: nie obchodzi mnie to, ale...widocznie mam kolejną wadę.

Nie mam zamiaru być tropicielem, mam inne hobby. Po prostu to nie pierwszy Twój post pod moim z szpileczką. Może zbieg okoliczności, ale w sumie jak wyżej nijak mnie to obchodzi.

Między pytaniem o śledzenie, a mówieniem o prześladowaniu w moim odczuciu jest spora przepaść.
                            • rosapulchra-0 Re: Brak zęba 02.04.19, 20:27
                              "Wali mnie to w lewą nerkę" - kiedyś to było bardzo popularne wyrażenie wśród moich znajomych. Oznaczało to, że ktoś nie jest zupełnie jakąś sprawą/opinią zainteresowany.
                    • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 29.03.19, 21:03
                      ale się przejęłaś big_grin widać, że bardzo ale to bardzo masz gdzieś kolor swoich zębów.
                      To jest ogólnoludzka opinia, co nawet sama napisałaś - że ludzie zwracają ci uwagę. Duży nos nie kojarzy się z zaniedbaniem czy brakiem zdrowia, brzydkie zęby niestety tak.

• astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 21:43
                        Nie, nie przejełam się. Po prostu nie jestem słodko, pierdząco miła i nie lubię dziuń. Tyle. A reszta mi zwisa i mnie wali. ( możesz też wyobrać sobie inne słowo zastępcze, jeśli to Ci nie odpowiada)

Naisałam, że głupi ludzie zwracają mi uwagę żebym nie paliła i nie piła kawy. ( czytanie ze zrozumieniem) Co świadczy o ich jeszcze wiekszej głupocie. W sumie wolę Ciebie. Odstręczyłabym Cię i nie musiałabym zamienić z Tobą słowa. Ty byłabyś zadowolona i ja też.

To jest twoje zdanie co świadczy o zaniedbaniu. No i luz. Napisałam to przecież.
                        Krzywe zęby to naturalne zęby. Żeby je wyprostować trzeba okolo 10 koła. Tyle co na operację krzywego nosa.
                        Żółte zęby, które widzą pastę, szczoteczkę itp oraz stomatologa to naturalne zęby. I choć razi to twoje poczucie estetyki, to nikt nie będzie ich dla ciebie wybielał, jeśli nie ma ochoty i kasy np. Proste. Zastanów się czasem, bo 3 lat nie masz i skup się na sobie.

• aj.riszka Re: Brak zęba 30.03.19, 01:04
                          astrologia333 napisała:

> Nie, nie przejełam się. Po prostu nie jestem słodko, pierdząco miła i nie lubię
                          > dziuń. Tyle. A reszta mi zwisa i mnie wali.

o matulu, dopiero teraz zatrybiłam, że Ty cytujesz tam kogoś wink
                          A co do zwracania uwagi na żółte zęby to też zależy od okoliczności, np.
                          1.sama, pierwsza narzekasz na te swoje zęby w towarzystwie i otrzymujesz odp.życzliwą pt.nie pij kawy itp.
                          2. inni bezszczebelni ludzie podchodzą bez zaproszenia do Ciebie i trują o tych żółtych zębach (co jest totalnym nietaktem i przegięciem)
                          • astrologia333 Re: Brak zęba 30.03.19, 12:12
                            Trochę się już zagmatwałam w tej dyskusji. 😂

Rzadko kiedy publicznie narzekam na swoje zęby. To nie jest mój atut w kontekście bieli i prostoty. Trudno. Wychodziłam zawsze z założenia, że czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Moje oczy. 😂. Tym bardziej jeśli pół życia nie było mnie stać na zmiany. A potem ważniejsza była dla mnie ta, której mi odmawiano ( aparat).
                            Jeśli już zdarzy mi się wspomnieć o tejże wadzie - to do ludzi, którzy mnie znają i lubią z wzajemnością. Tutaj nawet żarty z tego wchodzą w grę.

Nieprzyjemne komentarze były w kontekście spotkania znajomych, znajomych. Pracowe itp.
                            (Czyli tam gdzie relacje nie są zażyłe). W stylu dziecka z przedszkola, siedzącego w kółku na dywanie: "a dlaczego mas, zolte zęby".
                            "A dlaczego masz krzywe zęby", zdarzyło się nawet: "no, ale nos to Ty masz krzywy jak..."
                            albo: "Monika, nie pal papierosów bo będziesz mieć żółte zęby jak astrologia" albo: " astrologia pewnie pali ( bo ma żółte zęby).

Głupie to o tyle, że:
                            - ja np nie miałabym śmiałości i czelności komuś tak powiedzieć w towarzystwie choćby z głupiej kultury.
                            - ja nie palę papierosów i nie piję kawy. Zakładanie że to robię, przez osoby, które mnie nie znają na tyle aby to wiedzieć, a które czują potrzebę okazania swoich odczuć estetycznych są średnio inteligentne.
                            - miluję herbatę, i zioła, któreNie to piję przez słomkę ( ekologiczną) co i tak jest źle bo " po co Ci to, jak i tak masz żółte zęby".
                            Otóż po to, żeby były o odcień mniej żółte niż są, tym bardziej przy aparacie estetycznym.
                            Zawsze to odcień mniej w skali bycia odstręczającą. 😂😂

Także ten.
                  • aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 14:35
                    piekna_remedios4 napisał(a):

> no ale są odstręczające, co zrobić. Nie wygląda to ładnie ani zdrowo, nie pałam
                    > chęcią dowalenia ci, tylko stwierdzam fakt.
                    > Najmocniejszych nie masz, skoro udało ci się tylko do 26 r.ż nie leczyć ich. Ja
                    > np mam w odcieniu kości słoniowej, 38 lat na karku i nigdy w życiu nie byłam n
                    > a żadnym leczeniu zębów. Czego to dowodzi? Niczego.

No, moze nie najmocniejsze na swiecie, ale ciagle bardzo mocne zeby ma Astrologia, bo brak ubytków lub wypelnien w wieku 26 lat to rzadkosc wielka w polskich paszczach. Ty zas masz z betonu chyba smile
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Brak zęba 29.03.19, 10:06
                No to ja mam takie zęby. OStatnio mój dzieć wypalił w poczekalni u pediatry na cały głos "mamo, czemu masz żółte zęby?", na cały głos oczywiście tongue_out A potem, już na szczęscie jak byliśmy w domu, poradził mi, żebym cześciej myła, żeby nie były żółte. big_grin Nie mam zamiaru wybielać, owszem nei są śnieżnobiałe, ale przynajmniej mocne i zdrowe.
                • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 12:44
                  😂😂 cudo.
      • heavy_metal_thunder Re: Brak zęba 30.03.19, 14:06
        A miał kobietę, czy nie?
    • heca7 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:49
      Mój mąż zawsze wypatrzy u kogoś brak czwórki wink Właśnie najczęściej są to brakujące czwórki. A najciekawsze jest to, że bardzo często nie mają ich ludzie całkiem dobrze zarabiający albo wręcz zamożni. Im po prostu nie zależy i tyle.
      • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 28.03.19, 22:56
        Myślą, że jak czwórka to nie widać.
      • astrologia333 Re: Brak zęba 28.03.19, 23:14
        Bo 4 są najsłabsze? Po to wyrywa się je symetrycznie do aparatu niby.
        Mam koleżankę bez 4. Lamentowała długo, teraz ma to gdzieś - nie stać jej bo dzieją się tam u niej dramaty - choroby, problemy z domem itp
        Ma największe powodzenie na świecie, jakie widziałam u kobiety - od wieśniaków spod sklepu po kierowników/bankierów/lekarzy a nawet prawnika w skali 9/10. Żadnemu nie przeszkadzało. Ot, życie. 😂
        • aandzia43 Re: Brak zęba 28.03.19, 23:28
          Do leczenia ortodontycznego przy stłoczeniach i niedoborze miejsca usuwa się jeden przedtrzonowiec z każdej strony. Nie trzonowiec bo to duże zęby i trudne do przesuniecia, nie kły bo prowadzą zgryz. W wybór pada zazwyczaj na czworki bo w przeciwieństwie do piątek mają dwa korzenie, więc niby trudniej je kiedyś tam leczyć kanałowo gdyby do tego doszło, itd. Moja córka ma usunięte wszystkie piątki, nei czwórki, bo akurat piątki miała juz leczone, czwórki były zdrowe, więc zachowano nietknięte próchnicą i kompozytem zęby.
          Chlopom brak zębów u zgrabnej dziewczyny nei przeszkadza. D..a ważniejsza.
          • astrologia333 Re: Brak zęba 28.03.19, 23:41
            Nie wiem, tak piszą na grupach ortodontycznych na fb. Ja nie jestem zwolennikiem usuwania zębów symetrycznie więc nie wnikam.

Zgrabna jestem ja. wink Ona nie jest zgrabna. Jest kwadratowa. Dosłownie. Czy ma 5 kilo wiecej czy mniej kompletnie nie zmienia jej figury.
            Wszystkich facetów przyciąga twarzą. Wiem, bo to moja ex współokatorka i ex koleżanka z pracy, więc to baranie spojrzenie 95% facetów utkwiło mi w pamięci. Nie mogli oderwać oczu od jej twarzy.
            😝
            • aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 00:18
              Przyciąga twarzą bez zęba? surprised No to chyba tylko w sile rażenia feromonami wytłumaczenie powodzenia tej pani wink
              • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 00:44
                Tak, dokładnie tak.
                Ma ona najpiękniejszy i najzgrabniejszy nos jaki w życiu widziałam. Ciemną cerę, z delikatnym różowym rumieńcem i delikatnymi piegami i ciemne oczy. Wszystko do siebie pasuje i nadaje taki świeży wygląd i taki...ciężko to określić.
                Sama lapałam się na tym, że wgapiam się w nią próbując określić to coś w tej twarzy.
                Figury nie ma złej. Nie jest gruba czy coś, jest kwadratowa.
                Tysiąc razy to widziałam, jak wchodziła i jeden za drugim zatrzymywał wzrok na niej a potem wgapiał się na jej twarz. Bez zęba. Nie w ciało, w twarz. Gdy z nią szłam to patrzyli na jej twarz i co drugi wysyłał głupi uśmiech i puszczał oczka.
                Ostatni raz jak ją widziałam, to mieliśmy kontrolę w pracy. Sporo nas kobiet. Kontrola sami faceci pod krawatem, właściciel itp. I jak ich było z 10. To połowa się w nią wgapiała, puszczała oczka. A jeden jej awans zaproponował, i jeden jej numer telefonu podrzucił i rozyczkę białą.
                Ona cały czas się usmiecha od ucha do ucha. Cóż...troszkę zazdrość pikała..😂
                • aj.riszka Re: Brak zęba 29.03.19, 01:14
                  big_grin
                • aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 01:19
                  No piękna jest i tyle, co poradzimy wink
                  • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 13:35
                    Ja tam nigdy tak nie uważałam. 😂
                    To ten nos, mówię Ci...i ten rumieniec. No ale przede wszystkim nos. Przynajmniej do takich wniosków doszłam po wielu latach. Ewentualnie mam beznadziejny gust i te wszystkie piękniejsze od niej wg mnie, wcale takie nie były bo w połowie takiego powodzenia nie miały. 😂😂
                    • aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 14:38
                      Taaa, nos, juz to widze wink Oczy, usta i dzieciece proporcje odcinkow twarzy oraz swieza cera - to powala na kolana i czyni twarz kobiety pociagajaca erotycznie.
                      • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 15:03
                        Pewnie masz rację, że to wszystko razem daje taki efekt, ale ten nos największy. Serio. Jest tak zgrabny, prosty, zadarty ale nie jak u prosiaka, tylko...no najpiekniejszy nos jaki widziałam. A z racji swojego garbusa, zwracam na to uwagę. Dla przykładu ma ona podobną sióstrę ( bardzo). Jest wyższa, ma ładne proporcje figury. Te same oczy, włosy, podobną cerę (tylko rumieniec taki mniej widoczny), ale inny nos. Taki kartofelek i to już nie jest to...u tej mojej koleżanki to ten nos nadaje jej taki zawadiacki wyraz twarzy. Mocno ją odmładza i robi efekt baby face.
                        No ale mogę się mylić..😏
                        • aandzia43 Re: Brak zęba 29.03.19, 15:13
                          Wiesz, ja mam srednie wlosy i w zwiazku z tym obsesje podziwiania i zazdroszczenia wlosow godnych uwagi bardziej niz moje. A potem dziwie sie jeszcze czasem gdy wychodzi w rozmowie, ze facet kompletnie nie zwraca uwagi na piekne wlosy u jakiejs laski, za to wgapia sie w jej oczy czy dekolt wink
                          • astrologia333 Re: Brak zęba 29.03.19, 15:19
                            Wiem do czego pijesz...natomiast mimo zwracania uwagi, nigdy żaden nos mnie tak nie zafascynował. Musiałabym Ci pokazać, abyś uwierzyła 😂😂
    • mae224 Re: Brak zęba 28.03.19, 23:22
      Oczywiście, że wolałabym sprzedać samochód i jeździć autobusem niż nie mieć zęba. Ewentualnie spłacać pożyczkę. Znam prezesów z ubytkami w uzębieniu. Mnie razi. Bardziej niż niemodny ciuch. Ale to ja.
      • evolventa Re: Brak zęba 28.03.19, 23:30
        też tak mam, więc nie tylko Ty. Od ludzi bez zębów mnie odrzuca, naprawdę. Jak ktoś ma ubytki pouzupełniane, czy to mostkiem, czy protezą i nawet widać, że ma sztuczne, to spoko, ale brak zębów to dla mnie niechlujstwo level hard.
      • taki-sobie-nick Re: Brak zęba 28.03.19, 23:50
        mae224 napisała:

> Oczywiście, że wolałabym sprzedać samochód i jeździć autobusem

Och, to musi być straszne! tongue_out
        • mae224 Re: Brak zęba 29.03.19, 00:08
          Mnie na przykład dziwi, że ktoś nie ma zęba(!), a ma wypasiony samochód albo telewizor. Ale każdy ma swoje priorytety.
          • taki-sobie-nick Re: Brak zęba 29.03.19, 02:12
            mae224 napisała:

> Mnie na przykład dziwi, że ktoś nie ma zęba(!), a ma wypasiony samochód albo te
            > lewizor. Ale każdy ma swoje priorytety.

Zęby mam wszystkie z wyjątkiem dwóch ósemek i wszystkie własne.

Samochodzika nie mam żadnego, wypasionego tym bardziej.
            • lot_w_kosmos Re: Brak zęba 29.03.19, 06:28
              No i?
      • memphis90 Re: Brak zęba 29.03.19, 08:15
        Bardziej niż niemodny ciuch. Bo jak niemodny ciuch, to się tylko ostentacyjnie wzdycha i odsuwa ze wstrętem 🤣🤣🤣
    • taki-sobie-nick Ósemki można nie mieć? 28.03.19, 23:30
      Pewnie można, bo z brzegu tongue_out, a siódemki?
    • m_incubo Re: Brak zęba 28.03.19, 23:37
      Jak rzadko zgadzam sie z bergamota. Widoczne braki w uzebieniu, zwlaszcza w mlodym wieku, sa dla mnie wyjatkowo odstreczajace i nasuwaja skojarzenia o patologii. Jak bardzo trzeba zaniedbac zęby, żeby mieć luki przed 40?? Dla mnie nie do pomyslenia, predzej bym wzięła kredyt na 10 lat niz zyla z niekompletnym uzebieniem. Luki w uzebieniu zwiastują braki w innych dziedzinach, rowniez mentalne niestety, obserwuje to wsrod ludzi w pracy i w bliskim otoczeniu.
      Facet z brakujacymi zebami..? Boze, never ever....
      • 35wcieniu Re: Brak zęba 28.03.19, 23:47
        Wystarczy mieć wypadek.
      • beaucouptrop Re: Brak zęba 28.03.19, 23:47
        Zdarza sie. Stracilam szostke w okolicach 40. Byla leczona i leczona w koncu pekl korzen i trzeba bylo ja wyrwac, wiec nie jest to tylko kwestia zaniedbania. Moze wina starych metod leczenia w latach osiemdziesiatych kiedy bylam w podstawowce.
        Zeby nie bylo. Zeba znowu mam. Wstawilam implanta.
        • riki_i Re: Brak zęba 29.03.19, 00:01
          Pęka korzeń pod koroną i jest pozamiatane. Pozostaje implant.

A człowiek całe życie dbał o zęby...
        • m_incubo Re: Brak zęba 29.03.19, 00:04
          No wlasnie, zab znowu masz. Moj maz pare ladnych lat temu stracil dwa zęby jak dostal łomot w parku od trzech panów, bo nie chciał im oddac grzecznie swojego telefonu. Ma implanty. Wypadek, do tego niezawiniony, a jednak gdyby zaprezentowal mi dziurawy uśmiech, nie zostalby moim mezem.
          Nikt nie mowi, ze trzeba dozyc setki z 32 wlasnymi zebami.
        • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 29.03.19, 08:50
          >Wstawilam implanta.

i teraz możesz bez przeszkód jadać torta suspicious
          • al_sahra Re: Brak zęba 29.03.19, 14:10
            piekna_remedios4 napisał(a):

> i teraz możesz bez przeszkód jadać torta suspicious

Będzie tym tortem zajadać stresa (spowodowanego ceną tego implanta).
            • beaucouptrop Re: Brak zęba 29.03.19, 14:53
              Al Sahra no po prostu ubawilam sie po pachy. Zadzroszcze tej blyskotliwosci i genialnego poczucia humoru.
              • al_sahra Re: Brak zęba 29.03.19, 15:42
                beaucouptrop napisał(a):

> Zadzroszcze tej blyskotliwosci i genialnego poczucia humoru.

Tak już jest, niektórzy rodzą się błyskotliwi, inni muszą na to pracować, a jeszcze innym w ogóle się nie udaje big_grin.

I nie ma się co obrażać, że komuś zależy na czystości języka. Przecież lepiej mówić ładną polszczyzną niż z błędami, prawda? Po prostu skorzystaj, że ktoś Ci wskazał, gdzie robisz błąd i popraw.

• beaucouptrop Re: Brak zęba 29.03.19, 14:50
            Rzeczywiscie biernik. Torta nie jadam, bo nie lubie 😙
            • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 29.03.19, 21:07
              uff wink
      • kosmos_pierzasty Re: Brak zęba 29.03.19, 08:04
        m_incubo napisała:

>Luki w uzebieniu zwiastują braki w innych dziedzinach,

No widzisz, a ja przeciwnie - spostrzegłam, że ludzie bez czwórki mogą być sympatyczni i normalni, ci bez piątki i szóstki też.
        Ale kiedyś też się dziwiwałam - jak on(a) tak może. No może najwyraźniej. Jej/jego sprawa.
        Bardziej mnie wkurza coraz powszechniejsze chamstwo, brak empatii, brak szacunku... niż braki w uzębieniu. Dajcie spokój...
    • lot_w_kosmos Re: Brak zęba 29.03.19, 05:29
      Nie czepiasz się, ja mam to samo.
      Pamiętam, jak kiedyś na forum było zdjęcie Beaty Kempy - śmiała się pełną buzią i widać bylo, że brak jej zęba, czwórki chyba. Było to od dawna zaniedbane, aż sąsiednie zęby zaczynały nachodzić na tę dziurę....
    • anorektycznazdzira Re: Brak zęba 29.03.19, 05:43
      Niby tak i wszystko ładnie pięknie, ja bym też robiła tego zęba,
      ale NAPRAWDĘ uważasz, że kelnerkę w podupadającej restauracyjce stać na implanta za zyliony???
      Bo ja myślę, że może nie być jej stać nawet na plombę.
    • heavy_metal_thunder Re: Brak zęba 29.03.19, 06:18
      Dla mnie też zęby to priorytet. Lepiej być tchórzem i się nie bić, niż zęba stracić ;D
      Wolałbym mieszkać z rodzicami dalej i nie dorobić się własnego mieszkania, bykdbtt wszystkie zęby mieć.
    • kosmos_pierzasty Re: Brak zęba 29.03.19, 08:10
      I ja Wam nawet powiem, czemu zmieniłam zdanie - vide wpisy powyżej.
      Jak sobie uzupełniałam ząb, to dowiedziałam się, chcąc nie chcąc, jakie to koszty. I jak potem spotkałam bardzo życzliwą i nie mniej inteligentną osobę, a zatrudnioną w miejscu, gdzie trudno zarobić kokosy, właśnie z luką, to nie umiałam już jej oceniać przez pryzmat tego braku. Bywa. Nie będę oceniać jej i jej życia i jej budżetu - widać ma ważniejsze wydatki czy inne potrzeby.
      I dlatego irytuje mnie, że taka fajna osoba, może być negatywnie odbierana przez taki de facto drobiazg (w relacjach znaczy to drobiazg), podczas, gdy na przykład zwykłego chama, czy oszusta, ale eleganckiego i pachnącego, ludzie często oceniają w rodzaju "ten to odniósł sukces" i podziwiają. Sukces nie jest nic wart, jeśli człowiek nie ma szacunku dla innych.
      • piekna_remedios4 Re: Brak zęba 29.03.19, 09:04
        już nie dramatyzuj, nie trzeba od razu wstawiać implanta. Istnieją mostki, nawet takie ze średniowiecza, na srebrnym haczyku, a człowiek wygląda od razu inaczej. Moja koleżanka ma taki mostek i owszem widać ten haczyk, ale nie wyobrażam sobie jej chodzącej bez zęba, no ludzie.
        • kosmos_pierzasty Re: Brak zęba 29.03.19, 09:26
          Ile zapłaciła za ten średniowieczny mostek?
        • kachaa17 Re: Brak zęba 29.03.19, 12:32
          Dokładnie, albo proteza szkieletowa, o której pisałam wyżej. To nie jest jakiś wielki koszt. Ja taką mam 15 lat.
        • anorektycznazdzira Re: Brak zęba 29.03.19, 12:39
          Przypominam, że mostków też za darmo nie rozdają.
          Tu przegląd cen sprzed kilku lat, moja ulubiona informacja jest na końcu: co i pod jakim warunkiem zrefunduje NFZet
          (dla leniwych- jednego zęba nie zrefunduje, ale jak chcecie zobaczyć co, to musicie poszukać big_grin big_grin )
          www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/stomatologia/usuniecie-zeba-i-co-dalej-implant-most-czy-ruchoma-proteza-zebowa-aa-s8UT-mkvQ-fSri.html
          • 35wcieniu Re: Brak zęba 29.03.19, 13:03
            Nie musza szukać, już było pisane w tym wątku tongue_out
            • anorektycznazdzira Re: Brak zęba 29.03.19, 21:20
              zniszczyłaś moje marzenia
              (o napisaniu czegoś zayebistego na forumie) tongue_out
        • megg76 Re: Brak zęba 29.03.19, 13:50
          piękna, nie dramatyzuj, ludzie boją się stomatologów! Ludzi nie stać! Brak jednego zęba w młodym wieku wiosny nie czyni.
      • ga-ti Re: Brak zęba 29.03.19, 09:22
        Jak to się pisze? 10/10 ? No to 10/10.
      • rosapulchra-0 Re: Brak zęba 29.03.19, 10:05
        No dokładnie. Tylko płytkie osoby oceniają powierzchownie innych.
    • viewiorka Re: Brak zęba 29.03.19, 09:27
      Nie na temat trochę, ale czy synowi nie należą się implanty na NFZ przypadkiem? Z tego co mówiła sąsiadka mojej mamy (jej wnuczka nie ma zalążka ani jednego zęba stałego), zabieg ten jest dla takich dzieci refundowany.
    • rosapulchra-0 Re: Brak zęba 29.03.19, 10:03
      OJP. Ale chamstwo - zaglądać ludziom do gąb i jeszcze komentować braki w cudzym uzębieniu. Jak cię to tak razi, to może powiedz to temu koledze, a nie jak ostatni tchórz, obgadujesz za plecami.
      • cruella_demon Re: Brak zęba 29.03.19, 10:23
        A ty co, szczerbata jesteś, że tak się splułaś?
        • megg76 Re: Brak zęba 29.03.19, 13:59
          Co to znaczy spluć sie?
          • simply_z Re: Brak zęba 29.03.19, 18:08
            przez brak zebowwink
        • rosapulchra-0 Re: Brak zęba 29.03.19, 23:44
          Przepraszam, nie mam prawa wypowiedzieć swojego zdania na temat zachowania autorki wątku?
          Zęby posiadam wszystkie, przeglądy co pół roku robione, jakieś tam ubytki załatane.
    • cruella_demon Re: Brak zęba 29.03.19, 10:33
      Nie chce mi się czytać całego wątku, ale to kwestia mentalności. Dbanie o zęby wynosi się z domu. Ja mam fisia na punkcie zębów, ale moja matka biegała ze mną do dentysty leczyć mleczaki jak miałam kilka lat, ja regularnie chodzę z synem odkąd wyrosły mu zęby. O myciu nawet nie wspominam, a niestety nawet z tym sporo ludzi jest na bakier.
      Większości ludzi, o ile to nie są jedynki czy dwójki, to po prostu nie przeszkadza. Znam ludzi zamożnych z brakami.
      A przecież nie trzeba od razu robić implantów za miliony, są jakieś tam korony, mosty itp (nie znam się)
      A sąsiadka emerytka zrobiła sobie protezę na NFZ, także da się.
      • margotka28 Re: Brak zęba 29.03.19, 14:10
        no widzisz, ja też dbałam o zęby tzn moi rodzice dbali. I w latach 80-tych poszli ze mną do takiej pewnej stomatolog, która wyrwała mi mleczaka, zamiast go leczyć, nie poczyniwszy uprzednio odpowiedniego badania - rtg czy jest zalążek stałego zęba. No nie było. Ząb został wyrwany (5 dokładnie) a ja miałam przez lata kompleks braku zęba. Mój syn też w dwóch zębach nie za zalążków stałych zębów (a ma 17 lat) i jakoś nikt mu nie proponuje wyrywania. Fakt, o zęby dbamy całą rodziną, bo nas na to stać. Po prostu.
        • aankaa Re: Brak zęba 29.03.19, 20:30
          margotka28 napisała:

> Mój syn też w dwóch zębach nie za zalążków stałych zębów (a ma 17 lat) i jakoś nikt mu nie proponuje wyrywania.

ma mleczaki ?
          • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 02.04.19, 23:37
            To możliwe. Mój ma jeszcze jednego mleczaka dwójkę i to dobrze bo trzyma on miejsce na implant.
    • al_sahra Kłopoty nie tylko z zębami, ale i z językiem 29.03.19, 14:08
      (ojczystym)

To nie jest takie trudne:

Mam/stać mnie na (kogo? co?) ząb, implant
      Dentysta wyrwał/wstawił (kogo? co?) ząb, implant
      Nie mam (kogo? czego?) zęba, implantu

Rzeczownik ”implanta” nie istnieje w jęz. polskim w żadnym przypadku.
      • astrologia333 Re: Kłopoty nie tylko z zębami, ale i z językiem 29.03.19, 15:11
        No ale jest problemik? Najpierw zęby - swoje i sztuczne, potem język polski. Jak Cię widzą, tak Cię piszą. 😈
        • al_sahra Re: Kłopoty nie tylko z zębami, ale i z językiem 29.03.19, 15:44
          astrologia333 napisała:

> No ale jest problemik?

Problemik jest, bo zęby bolą, kiedy się to czyta smile.
          • astrologia333 Re: Kłopoty nie tylko z zębami, ale i z językiem 29.03.19, 15:55
            Kolejny argument, żeby ich nie mieć 😎
            • al_sahra Re: Kłopoty nie tylko z zębami, ale i z językiem 29.03.19, 17:47
              astrologia333 napisała:

> Kolejny argument, żeby ich nie mieć 😎

Ząb z woza, babie lżej.
    • aankaa Re: Brak zęba 29.03.19, 20:27
      nie przeszkadza ci niewiasta (często nie mająca figury modelki) w legginsach czy obcisłych portkach (wyglądająca jakby zapomniała spódnicy) a brak zęba "gdzieś tam daleko" cię razi ?
      • scarlett74 Re: Brak zęba 30.03.19, 07:24
        Czego to ja się nie dowiem z ematki,. Jestem po prostu patolką bez górnej 5-tki. Mam się teraz przestać odzywać i uśmiechać, bo kogoś to razi...😠
        Któraś tu napisała wcześniej, że miała nieprzyjemność spotkania z dentystą-sadystą. Właśnie jako nastolatka, też tak miałam.🤢 I brak tego zęba nie wynika z braku czasu czy kasy.
        O zęby dbam, ale do stomatologa chodzę tyko w przypadku ostatecznej ostateczności 😜
        Latorośle mają już inne doświadczenia ze stomatologami, więc tu nie ma problemu
        • miriam_73 Re: Brak zęba 02.04.19, 21:04
          To ja pisałam o dentyście - rzeźniku. Pamiętaj, że brak któregokolwiek zęba jest szkodliwy - destabilizuje Ci się cały układ zębów i z czasem mogą być problemy ze szczęką. Warto się przełamać i zrobić z tym porządek. Mnie mąż bardzo długo namawiał, ale w końcu uporządkowałam zęby pomimo bardzo złych doświadczeń z przeszłości. W karcie mam u swoich dentystów napisane "PACJENT NIEBEZPIECZNY". Bo gryzę i marudzę. I drę się jak tylko odrobinę boli. Sorry. ALe jakoś sobie ze mną radzą.
      • enfant_terrible7 Re: Brak zęba 02.04.19, 23:42
        aankaa napisała:

> nie przeszkadza ci niewiasta (często nie mająca figury modelki) w legginsach cz
        > y obcisłych portkach (wyglądająca jakby zapomniała spódnicy) a brak zęba "gdzie
        > ś tam daleko" cię razi ?
        >
        Dokładnie tak. Dla mnie ludzie mogą nawet nago chodzić jako im się podoba ale z pełnymi garniturem zębów. Zeby to największa ozdoba, zwłaszcza uśmiech, gdy są zdrowe i ładne i największe skaza na urodzie, gdy brzydkie, zaniedbane i brakujące. Ja bym sobie dolne chętnie wyprostowala bo są trochę stloczone - mam dość mala szczęke i brak im miejsca, ale pierwszeństwo ma syn smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka