Dodaj do ulubionych

Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej parafii

01.04.19, 12:52
E-matka czytała? Ceiakwe co na to e-matki wierzące ale te wierzące-koscielne. Mnie najpierw to rozśmieszyło...a potem troche przeraziło. Wracamy do czasów spalania na stosie tego co się księdzu nie podoba? Kiedys to sie marnie skonczyło dla wielu osób.
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 12:59
      Trochę śmieszne fakt, zwłaszcza patrząc na "tłumy" big_grin Trochę przerażające, ale jednak takich świrów można znaleźć wszędzie. Był jakiś pastor w USA co to publicznie palił Koran, a ostatnio w Czechach ichniejszy wyklęty palił tęczową lagę, ino niepalna była big_grin (palenie flag też kojarzy mi się b. źle).

Chociaż dziw, że nie spalił książki Biedronia czy Witkowskiego, a biednego Pottera, którego pomimo wysiłków KK przeczytały miliony ludzi (w Polsce też sporo).
    • saszanasza Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 12:59
      To nie jest normalne w XXI wieku....chociaż....niedawno w jakimś programie mówiono że 50%Amerykanów wierzy w stworzenie ludzi z księgi rodzaju. Nie ogarniam tego...
    • 35wcieniu Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 13:00
      Czytała, jest już wątek. Nawet 2 chyba.
      • hanusinamama Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 13:23
        Zanim napsiałam patrzyłam czy nie ma, nie znalazłam..widać ślepa jestem bo nadal nie widzę...
        • 35wcieniu Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 13:26
          No widać tak:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,167878977,167878977,Dwa_zdjecie.html

• hanusinamama Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:59
            Super dziekuje. A drugi?
            • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:25
              Drugi moderacja juz skasowala. Ale byl ☺
    • niktmadry Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 13:14
      Znam twgo lsiedza. Jest egzorcysta.
    • 71tosia Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 13:35
      dobrze ze palili tylko książki a nie ich autorów, w końcu to w okolicach Gdanska spłonął ostatni w Europie stos z czarownicą
      • maniaczytania Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 17:09
        200 km - ładne "okolice" wink
        • livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 02.04.19, 00:05
          Odległość 200 km znacząco zmienia sens wypowiedzi tosi.
      • bramstenga Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 14:23
        Dodajmy, że z inicjatywy świeckich władz Prus, Kościół katolicki nie miał z tym nic wspólnego (podobnie jak z ostatnim na świecie procesem o czary w amerykańskim Salem).
        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 14:40
          I co nikt nie komentuje? woda w usta i wyparcie?
    • tanebo7.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 13:50
      Zburzyć kościoły.
      • sarah_black38 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 15:50
        tanebo7.0 napisał:

> Zburzyć kościoły.

Nawołujesz do tego samego co ci palący książki. Smutne to ... .
        • tanebo7.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 16:00
          W Norymberdze tez promowalabys symetryzm?
          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:25
            <W tradycji użytkowników wielu grup Usenetu wątek, w którym w jednej z wypowiedzi pojawia się porównanie do nazizmu lub Hitlera, uważany jest za skończony, a ponadto uznaje się, że osoba, która użyła tego porównania, przegrała dyskusję[2]. W 2007 „The Economist” stwierdził, że „w większości dyskusji dobrą zasadą jest, że pierwsza osoba, która wyzwie drugą od nazistów, automatycznie przegrywa dyskusję”>
            • kotomama Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:47
              Bulszit.
              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:54
                Prawo Godwina (reductio ad Hitlerum, argumentum ad Hitlerum) – humorystyczne spostrzeżenie Mike’a Godwina sformułowane w 1990 w odniesieniu do grup dyskusyjnych. Brzmi ono następująco:

Quote-alpha.pngWraz z trwaniem dyskusji w Internecie prawdopodobieństwo użycia porównania, w którym występuje nazizm bądź Hitler, dąży do 1 (ang. „As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approache
                Mike Godwin, Meme, Counter-meme, 2004-10-01, Wired magazine.
                • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 14:11
                  yva-na napisała:

> Prawo Godwina (reductio ad Hitlerum, argumentum ad Hitlerum) – humorystyczne sp
                  > ostrzeżenie Mike’a Godwina sformułowane w 1990 w odniesieniu do grup dyskusyjny
                  > ch. Brzmi ono następująco:
                  >
                  > Quote-alpha.pngWraz z trwaniem dyskusji w Internecie prawdopodobieństwo użycia
                  > porównania, w którym występuje nazizm bądź Hitler, dąży do 1 (ang. „As an onlin
                  > e discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or H
                  > itler approache
                  > Mike Godwin, Meme, Counter-meme, 2004-10-01, Wired magazine.

jak pokazuje mi 15 letnie doświadczenie 100% tzw katolików zaprzecza temu że Adolf byl katolikiem smile
    • solejrolia Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 16:29
      Dobrze, że spalili książki. Polskie siły zbrojne nie są gotowe na powrót Sami-Wiecie-Kogo
      • solejrolia Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 16:29
        zapomniałam dodać na końcu wink
        • paniusiapobuleczki Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 20:13
          Może to jednak prima aprilis?
          • szarsz Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 20:17
            Niestety. Czytałam o tym dwa dni temu.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 01.04.19, 23:27
      Pytanie: czy ktoś już poinformował papieża o tej inbie? Bo, o ile pamiętam, Harry Potter został oficjalnie "dopuszczony" ( tongue_out ) przez Benedykta XIV. A jeśli tak, to pan ksiądz sprzeciwił się woli swojego szefa. Czyli - jest heretykiem. A co się według Biblii robi z heretykami? wink
      • marusia_ogoniok_102 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 23:28
        Tfu, Benedykta XVI
      • tanebo2.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 01.04.19, 23:30
        Diecezja poparła księdza...
        • marusia_ogoniok_102 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 02.04.19, 00:08
          Diecezja niech mówi, co chce, ja o szefa pytam. Znaczy, p.o. Szefa.
      • raczek-nieboraczek Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 03.04.19, 18:01
        papiez.wiara.pl/doc/371980.Kard-Ratzinger-Uwaga-na-Harrego-Pottera?fbclid=IwAR3z1R9W5Tx6RD5kj0hiXB4K6Oz3OGIosniDdwnfvagS1MzCinyY0BmLxE8
      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:28
        Czemu kłamiesz?
        <Rzymska gazeta ujawniła list na dobę przed światową premierą anglojęzycznej wersji "Harry'ego Pottera i Księcia Półkrwi" - przedostatniego, szóstego tomu przygód młodego czarodzieja.

"To dobrze, że pani oświeci ludzi na temat Harry'ego Pottera, gdyż mamy do czynienia z podstępnym omotaniem, które nieświadomie i głęboko wypacza chrześcijaństwo w duszy, zanim się ono na dobre rozwinie" - napisał kardynał Ratzinger w liście do niemieckiej badaczki literatury Gabriele Kuby, która przysłała mu swój tom zatytułowany "Harry Potter - dobry czy zły?". Kuby wyraziła w nim opinię, że książki Rowling nie są beztroską rozrywką, ale groźną lekturą, zatruwającą dusze młodych czytelników i zacierającą granice między dobrem a złem. >
        • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:49
          A tutaj rzymska gazeta kilka lat pozniej.
          Pozwala to domniemywac, ze NIKT z krytykujących nie przeczytal książki. Za to obejrzal film.

www.google.pl/url?sa=i&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjDpL-6hbbhAhVE_CoKHZqcCbQQzPwBegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fkultura.onet.pl%2Ffilm%2Fwiadomosci%2Fharry-potter-rozgrzeszony-a-kod-da-vinci%2F57rqy8k&psig=AOvVaw0sLl3jCRGIAkw-0FsrE6Sv&ust=1554453709150615

To teraz rozumiem, dlaczego ksiadz spalil ksiazki a oszczedzil telewizor.
          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:20
            Benedykt VI vs "rzymska gazeta" cytowana i interpretowana przez onet...
            znów gratulacje dla lotności umysłu i umiejętności wyciągania wniosków.
            • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:32
              No coz, poszukaj sobie oryginalu w archiwalnych wydaniach L’Osservatore Romano. Dla ułatwienia: przelec rocznik 2009. Wystarczy.
              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:35
                też przeczytałam datę w stopce artykułu, do którego dałaś link więc nie udawaj, że czytałaś archiwalne wydanie big_grin
                • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:38
                  yva-na napisała:

> też przeczytałam datę w stopce artykułu, do którego dałaś link więc nie udawaj,
                  > że czytałaś archiwalne wydanie big_grin

Inteligencją nie grzeszysz, to fakt.
                  NIE napisalam, ze JA czytalam oryginal, tylko skoro dla ciebie artykul z mojego linku jest niewiarygodny, to poszukaj sobie oryginalu, moze wtedy uwierzysz.
                  • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:56
                    ale w co ja mam uwierzyć? że mogą być jakieś pożyteczne wątki w czymś szkodliwym? to norma. Człowiek dojrzały, mądry i ukształtowany potrafi wyciągać dobre i wartościowe rzeczy ze wszystkiego, choćby przez poznanie sposobu złego dzialania. Inaczej ma się z dziećmi i ludźmi podatnymi na manipulacje.
                    Wymieniona gazeta nie ma statusu wyroczni i nieomylności, to nie są encykliki, artykuły w niej zawarte nie są konieczne do "wierzenia"
    • maaria33 Hołownia 02.04.19, 00:01
      polityczek.pl/uncategorised/10370-holownia-do-duchownych-palacych-ksiazki-odbilo-wam-przestancie-nas-kompromitowac?fbclid=IwAR1D1FR-z9qYJd9Xxzcnoe4WUdv367oTUky2OXoIExts2p9KXV2P3Q0jHAE
    • mgla_jedwabna Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 02.04.19, 00:40
      Najżałośniejsze jest to, że na stosie spłonęły Bogu ducha winne bajki dziecięce, pamiątki z podróży do Afryki (maska, słonik może też) i inne bzdety, a nie książki rzeczywiście z KK wojujące (taki np. Dawkins). To byłoby śmieszne, gdyby sam fakt palenia jakichkolwiek książek nie był smutny i groźny.
      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 00:08
        chyba, ze się pali biblię, wtedy jest to wyraz wolnosći i ekspresji artstycznej wink
        • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 06:53
          Ach!
          Harrego Pottera stawiasz na rowni z biblią. Jak miło 😄
          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:15
            Jaki bóg taki przekaz. Tym większy absurd im wieksza przepaść między nimi. Podarcie demonstracyjnie biblii nie jest ani przestępstwem ani obrazą uczuć reigijnych za to spalenie czytadła HP to zamach na literaturę piękną, powrót inkwizycji i zbrodnia wołająca o pomstwę UE.
            Byłoby śmieszne gdyby nie było traiczne.
            • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:30
              Na Harrego Pottera kosciół cięty jest od dobrych kilkunastu lat. Czyżby bał się rywalizacji???
              I nie, nie chodzilo nigdy fizycznie o ksiazke, chodzilo o FIKCYJNEGO BOHATERA LITERACKIEGO.
              A co z Calineczką?
              Co z matką chrzestną Kopciuszka?
              Co z kotem w butach?
            • sumire Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:39
              Za podarcie książki, którą tak ochoczo cytujesz (przypominając mi jednego świra, który potem znikł z forum, ale to pewnie zupełny przypadek) Nergala ciągali po sądach z powodu bzdurnego przepisu o obrazie uczuć religijnych.
              I nie martw się, w sprawie pana księdza też już złożono zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, bo był na tyle głupi, że rozpalił sobie ognisko, gdzie chciał i jeszcze spalił w nim plastik.
              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:41
                nic nowego, daj mi człowieka a paragraf się znajdzie...
                • sumire Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:46
                  Czyli popierasz debila, który pali coś, co wydziela toksyczny dym, i robi to w otoczeniu dzieci, które to wdychają.
                  Jesteście zatem na jednakowym poziomie intelektualnym. Rozwielitki.
                  • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:48
                    <nie czas żałować róż gdy płoną lasy>
              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:46
                świr cytujący biblię to zjawisko rzeczywiście rzadko spotykane, natomiast takich jak ty są legiony legionów... sklonowane gadające jednym głosem wydmuszki, trudno odróżnić jedną od drugiej...
                • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:52
                  yva-na napisała:
                  [...]

Dynka to ty?
                  • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:11
                    Cóż, niestety nie. Wniosek nieuka? Na świecie jest dwóch świrów cytujących biblię - dynka i ta druga 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                    • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:19
                      Nie cytujacych biblie, tylko obrazających w szczegolny, dosyc prostacki sposob. Nie sądzilam, ze takich asow antykultury jest wiecej.
                      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:25
                        Asy są zawsze 4. Twoje niesądzenie mam zakwalifikować jako głupotę, naiwność czy infantylizm?
                        ps. "bo obrażać to możemy MY ale nie NAS"
                        • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:35
                          Czyli jednak dynka w nowym zenskim przebraniu.
                          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:40
                            Nie wiem niestety co to dynka (może masz na myśli dymkę?) więc się nie odniosę ale cieszę się, że sobie jakąś nową szufladkę w głowie uożyłaś. Porządek musi być.
        • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:22
          yva-na napisała:

> chyba, ze się pali biblię, wtedy jest to wyraz wolnosći i ekspresji artstycznejwink

w Polsce od razu jest za to prokurator i sądy, choć to tez książeczka pełna bajek
          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:33
            wolne, niezawisłe i uniewinniające sądy, racz dodać
            • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:39
              yva-na napisała:

> wolne, niezawisłe i uniewinniające sądy, racz dodać

tak wolne, w których sędziowie mogli oczekiwać tylko krytyki sądu wyższej instancji
              a nie KRS pod przewodnictwem marnego prawnika w randze ministra
              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:41
                Wszystkie drogi prowadzą do PISu
                hahahahahahaha
                • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:03
                  yva-na napisała:

> Wszystkie drogi prowadzą do PISu
                  > hahahahahahaha

hahahaha Rodzina Tadka z Torunia jak rozumiem popiera liberałów z Wiosny ??
                  • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:43
                    mówisz o partii Robercika z Sodomy?
                    • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:55
                      yva-na napisała:

> mówisz o partii Robercika z Sodomy?

tak kumpla biskupa Paetza i Wesołowskiego
                      oraz o tej kurii

Tekst linka
                      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:20
                        i co to ma znaczyć, mam się za nich ubiczować? czy mam ich bronić w imię solidarności? Od tego jest sąd ludzki i Sąd Boży. Tacy sami się wykluczają ale póki żyją mogą się nawrócić. Jak ty.
                        • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:37
                          yva-na napisała:

> i co to ma znaczyć, mam się za nich ubiczować? czy mam ich bronić w imię solidarności?

ktoś porządny ,przynajmniej by przemilczał ..

> Od tego jest sąd ludzki i Sąd Boży. Tacy sami się wykluczają ale póki żyją mogą się nawrócić. Jak ty.

na co nawrócić , na pogańskie gusła ??
                          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:45
                            Zapętliłaś się
                            • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:50
                              yva-na napisała:

> Zapętliłaś się

udowodnij ??
                              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:57
                                hahahaha, ze "ktoś porządny ,przynajmniej by przemilczał" !?..hahahahaha
                                ty udowdnij o ile znasz kogoś porządnego i masz dowód że by przemilczał.....
                                Kabaret...
                                • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 14:00
                                  yva-na napisała:

> hahahaha, ze "ktoś porządny ,przynajmniej by przemilczał" !?..hahahahaha
                                  > ty udowdnij o ile znasz kogoś porządnego i masz dowód że by przemilczał.....
                                  > Kabaret...

przemilczał w zamyśle nie potępiał matki ,albo bronił stanowiska tej mafijnej sekty
    • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 04.04.19, 00:14
      Moim zdaniem zdarzenie miało wymiar symboliczny. Ja co prawda nie spaliłam ale swojego czasu całą tego typu literaturę a było tego ze trzy pokaźne pudła, wyniosłam na śmietnik. Nie żałuję, może tylko tego, ze być może ktoś je ze śmietnika wyciągnął i zarażają dalej.
      • livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 00:28
        A na czym polega zarażanie Harrym Potterem? Dzieci zaczynają latać na miotłe czy czy zarażają siè miłością do czytania książek?
        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 00:34
          Nie wszystko złoto, co się świeci i nie każda książka jest warta czytania, nawet jeśli pól świata pieje nad nią z zachwytu.
          • tanebo2.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 01:38
            Tyle że palenie książek kojarzy się z nazizmem!
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 02:06
              czemu mnie to nie dziwi? niedouczonym tak ma się kojarzyć ale dopawdy nie ma czym się chwalić

to były dawne czasy, jak dinozaury żyły, ludzie nie mieli broni, nie mieli żadych strzelb... i wiecie co zrobili?
              rzucali kamieniami
              • czarniejszaalineczka Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 02:35
                co ćpasz?
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 02:44
                  spiritus sanctus
                • pani_tau Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 07:00
                  czarniejszaalineczka napisała:

> co ćpasz?
                  >
                  Oj tam, zaraz cpa. Po prostu marzy o powrocie obozów zagłady.
                  • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 09:19
                    Tobie chyba się marzą igrzyska i krzyżowanie.
                  • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:31
                    pani_tau napisał(a):

> czarniejszaalineczka napisała:
                    >
                    > > co ćpasz?
                    > >
                    > Oj tam, zaraz cpa. Po prostu marzy o powrocie obozów zagłady.

tak jak im ??

https://pbs.twimg.com/media/D27RY_8X0AAjjvm.jpg
                    • pani_tau Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:47
                      Dokładnie tak. Jak dobrze pójdzie to takie yvy beda pomykać na stadiony celem obejrzenia egzekucji tych, których poglądy są na przeciwległym biegunie. Potem w domciu na samo wspomnienie będą doznawac ekstazy, nawet bez wkładania ręki w spodnie.
                      Ciekawe, że oni wszyscy, ale to wszyscy na każdy merytoryczny zarzut wypluwają coś w stylu: "i znów infaltywna logika powala... wracaj do szkoły", "nie masz o niczym pojęcia, idx sie doucz".
                      Może im wódz szolenia robi, nie wiem...
                    • bramstenga Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 15:32
                      Hmm, oni akurat mają wyciągnięte dwa palce, dokładnie jak np. podczas powszechnie obowiązującej przysięgi na sztandar.
                      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 15:55
                        oj tam oj tam kto by patrzył na taki szczegół, pasuje zdjęcie? pasuje
                        ps. to jak zdjęcie polskich bohaterek Powstania pod artykułem o polskich prostytutkach w czasie II wojny.. Pismak onetu dołączył, tak fajnie pasowało, jaka szkoda, ze historycy i rodzina zrobili burzę w szklance wody
                        Albo ten nieistniejący mybach Rydzyka, ileż to pokoleń faktów I Nie się na nim wychowało....
                        • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:02
                          yva-na napisała:

> Albo ten nieistniejący mybach Rydzyka, ileż to pokoleń faktów I Nie się na nim
                          > wychowało....

ten nie istniejący ale za to jakiś czas widziany we Wrocławiu z rejestracjami od spółki Rydzyka ??
                      • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:00
                        bramstenga napisała:

> Hmm, oni akurat mają wyciągnięte dwa palce, dokładnie jak np. podczas powszechnie obowiązującej przysięgi na sztandar.

ciekawe ...
                      • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:17
                        bramstenga napisała:

> Hmm, oni akurat mają wyciągnięte dwa palce, dokładnie jak np. podczas powszechn
                        > ie obowiązującej przysięgi na sztandar.

A gdzie tam widzisz sztandar? Bo ja widze idącego jakiegos duchownego w bordowej sukience, wiec pewnie jakis biskup czy cos tym stylu.
                        • bramstenga Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:43
                          Zdjęcie zostało wklejone jako ilustracja hitlerowskiego gestu - tymczasem uczestnicy mają wyciągnięte dwa palce, a ręce uniesione znacznie niżej niż w przypadku hajlowania. Fotografia przedstawia zaprzysiężenie członków MW, legalnej organizacji (swego czasu kierowanej przez mecenasa Giertycha).
                          • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:53
                            bramstenga napisała:

> Zdjęcie zostało wklejone jako ilustracja hitlerowskiego gestu - tymczasem uczestnicy mają wyciągnięte dwa palce, a ręce uniesione znacznie niżej niż w przypadku hajlowania. Fotografia przedstawia zaprzysiężenie członków MW, legalnej organizacji (swego czasu kierowanej przez mecenasa Giertycha).

ciekawe czy te baranki wiedzą że nie mieliby szansy służyć w Waffen SS ?
                            bo Hitler poza żydami Polaków najbardziej nienawidził ...
                          • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:53
                            Nie, nikt nie napisal, ze chodzi o gest heilowania, tylko ze obrazek przedstawia osoby wzorujące sie na nazizmie.
                            A MW to jak najbardziej organizacja neonazistowska.
                          • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:54
                            bramstenga napisała:

> Zdjęcie zostało wklejone jako ilustracja hitlerowskiego gestu - tymczasem uczestnicy mają wyciągnięte dwa palce, a ręce uniesione znacznie niżej niż w przypadku hajlowania. Fotografia przedstawia zaprzysiężenie członków MW, legalnej organizacji (swego czasu kierowanej przez mecenasa Giertycha).

rozumiem
                            https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/dxvktkpTURBXy9lOGRlYTRkZTdjYTk3Yzc2ODU0NzFjOTQxMDA0MWEwMC5qcGeSlQLNA8AAwsOVAgDNA8DCww
              • livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 15:55
                A douczonym z czym ma sie kojarzyć?
            • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:24
              tanebo2.0 napisał:

> Tyle że palenie książek kojarzy się z nazizmem!

nie koniecznie, kler palił biblie ale nie te zatwierdzane przez Watykan
          • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:53
            "nie każda książka jest warta czytania"

Nie wykręcaj się paplaniem nie na temat, miałaś powiedzieć, na czym polega zarażanie serią o Harrym Potterze.
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:10
              nic nie miałam, dość już na temat napisano a ty chcesz wiedzieć czy prowokujesz?
              ps. i nigdzie nie napisałam o HP, tylko antychrześcijaskich książkach
              • tanebo2.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:13
                A na czym ma polegać antychrześcijańskość Pottera?
              • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:14
                yva-na napisała:

> ps. i nigdzie nie napisałam o HP, tylko antychrześcijaskich książkach

Nie? Czyli ksiadz nieslusznie spalił Harrego Pottera? I kardynal Ratzinger nieslusznie skrytykowa, mimo ze nawet nie przeczytal?
                Super, dobrze wiedziec.

A co to znaczy "antychrzescijanska książka"?
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:32
                  wszystko słusznie, nawet nie wiesz że nic nie wiesz...
                  "A co to znaczy "antychrzescijanska książka"?
                  A po co ci to? a na co ci to? a wiesz ty co to chrześcijaństwo? (daruj sobie odpowiedzi) to sobie wydedukuj zgodnie z pokrętną logiką i wpadnij w samozachwyt nad swoją inteligencją. Wnioskami nie musisz się chwalić, wiadomo, ze będzie tam i faszyzm i nazizm, zbrodnia, pedofilia i ateistyczny raj na ziemi bez zła i wojen. A i pis też się znajdzie.
                  Jak to było z tymi dinozaurami? trzeba rzucać przez miesiąc? dwa miesiące?

• tanebo2.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:41
                    Tym samym potwierdzasz moją tezę o burzeniu kościołów. Mało. Trzeba katlickiemu plebsowi wyłączyć prąd. Wystarczy wyłączyć na śmierdzących wiochach. Ciekawe jak długo pociągniecie...
                    • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:45
                      pogański plebs jest plebsiejszy od katolickiego plebsu a slamsy wielkich miast piękniej pachną od wiochy.
                      Walka kulturowa przez wyłączanie prądu? no no no....więcej proszę...
                      • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:06
                        yva-na napisała:

> pogański plebs jest plebsiejszy od katolickiego plebsu a slamsy wielkich miast
                        > piękniej pachną od wiochy.
                        > Walka kulturowa przez wyłączanie prądu? no no no....więcej proszę...

przyjmując ze katolicyzm nie powstawał na ewangeliach a na wierzeniach pogan licznie zasilającego tzw kościół w IV w, to plebs katolicki to nic innego jak plebs pogański ...
                        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:17
                          przyjmując... big_grin
                          moze daj sobie szansę i nie przyjmuj blednego założenia
                  • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:43
                    Czyli nie potrafisz wyjasnic. No coz, mysle, ze sam(a) nie za bardzo wiesz, jak to dopasowac do literatury obyczajowej.
                    • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:47
                      ale co ja mam ci wyjaśniać? przecież ty wszystko wiesz a nawet jeszcze więcej.
                      ps. HP jako literatura obyczajowa? (niby jakieś obyczaje tam są)
                      • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:53
                        Czyli nie potrafisz 😄😄😄
                        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:58
                          wróżka i szklana kula potrafi, albo zapytaj onet big_grin big_grin big_grin
                          • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:01
                            Czyli mam racje. Nie jestes w stanie. Brakuje ci argumentow. Ok.
                            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:05
                              doprecyzuj o co ci chodzi bo nie chce mi się w drzewku szukać, co tak cię nurtuje? W czym tak koniecznie chcesz mieć rację?
                              • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:25
                                yva-na napisała:

> doprecyzuj o co ci chodzi bo nie chce mi się w drzewku szukać,

Aaaaas czyli dyskutujesz z samej przekory, bo nawet nie wiesz o czym. Cudne 😄
                                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 17:02
                                  Odpowiadam na bieżąco i nie tylko tobie. A ty chyba sama nie wiesz o co pytasz, bo że pytania są czysto prowokacyjne to oczywiste, skoro tak trudno ci uszczegółowić,
                                  < Czyhali w ten sposób na jakąś Jego wypowiedź, która mogłaby im posłużyć za podstawę do oskarżeń.>
                                  nie jest uczeń nad Mistrza
                                  • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 17:07
                                    yva-na napisała:

> < Czyhali w ten sposób na jakąś Jego wypowiedź, która mogłaby im posłużyć za podstawę do oskarżeń.>
                                    > nie jest uczeń nad Mistrza

aha
                                    " (3) Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! (4) Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. (6) Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań."

https://voxdomini.pl/wp-content/uploads/2018/01/john-paul-and-fatima.jpg
                  • livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 15:57
                    >crying...) (daruj sobie odpowiedzi)(...)

to taki dialog iście w chrześcijańskim duchu.
              • ficus_carica Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 05.04.19, 20:08
                yva-na napisała:

> tylko antychrześcijaskich książkach

Ta wasza wiara strasznie delikatna, że jej byle książeczka może zaszkodzić. Zupełnie jak wasz heteroseksualizm i tradycyjne rodziny - byle gej stanowi śmiertelne zagrożenie dla orientacji i moralności.

😀😀😀
        • makinetka82 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:34
          livia.kalina napisała:

> A na czym polega zarażanie Harrym Potterem? Dzieci zaczynają latać na miotłe
          >

guuuuupia! dzieci mugoli ?????????
          • makinetka82 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:34
            big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
            • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:37
              A Hermiona? 😜
      • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 06:47
        yva-na napisała:

> Moim zdaniem zdarzenie miało wymiar symboliczny.

Dzieki Bogu nie wszyscy tak myslą. "Mądry" inaczej ksiądz dostał mandat, a i zwierzchnicy kosciola krytykują go.

Czy palenie ksiazek nie kojarzy ci sie z inkwizycją?
        To jest ten wymiar symboliczny?
        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 09:15
          Zwierzchnicy kościoła przyjęli postawę tchórzliwą, nie pierwszy i nie ostatni raz niestety.
          • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 09:23
            Czyli palmy biblioteki- do tego chcesz nawolywac? Taka postawa jest wyrazem bohaterstwa?
            To spal całą literature dziecięcą, bo roi się w niej od czarow i rzeczy nierzeczywistych.

A swoją drogą: spaliłas/łeś juz swoj komputer, smartfon, telewizor? Bo to większe zagrożenie bożkowatości niż książki.
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 09:55
              Co za wnioski, logika godna nieuka,
              ps. zajmij się juz lepiej rzucaniem kamieniami w dinozaury 😂
              • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:13
                yva-na napisała:

> Co za wnioski, logika godna nieuka,
                > ps. zajmij się juz lepiej rzucaniem kamieniami w dinozaury 😂

Czyli nie pozbedziesz sie swoich bożków 😄😄😄
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:19
                  jakiego ty masz bożka? powiedz mi co czytasz i co jesz a powiem ci kim jesteś.
                  kosmetyki? ubranko? jedzonko? seks?
                  • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:33
                    yva-na napisała:

> jakiego ty masz bożka? powiedz mi co czytasz i co jesz a powiem ci kim jesteś.
                    > kosmetyki? ubranko? jedzonko? seks?

Ty sie moim bozkiem nie interesuj. Ty sie zastanow, czy sam postepujesz zgodnie z wytycznymi swojego Boga. To jak? Kiedy spalisz swojego smartfona?
                    • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:44
                      dzieki za upomnienie, ja jeszcze sprzed epoki smartfonowej, mógłby dla mnie nie istnieć big_grin
                      • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:05
                        yva-na napisała:

> dzieki za upomnienie, ja jeszcze sprzed epoki smartfonowej, mógłby dla mnie nie
                        > istnieć big_grin

A jednak istnieje. I korzystasz z niego, zapewne czesciej niz rozmawiasz z Bogiem.
                        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:37
                          podobie jak z metra, pralki i czajnika (a nawet z NOŻA) 😂😂😂 ale po tym jak drążysz temat mniemam, że masz z tym smartfonem jakiś problem?
                          • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:49
                            Ja nie mam problemu. To ksieza maja problem, ze dzieci, mlodziez a nawet dorosli w tak duzym stopniu korzystają ze sprzetu typu laptop, smartfon, telewizor. To takie wspolczesne bozki, oddalajace od Boga i kosciola.
                            To nie moje slowa- to cytaty ksiedza z kosciola chrzescijanskiego.
                            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:01
                              ale ja już nie jestem dzieckiem (niestety)
                              gdyby pralka fascynowała i kradła czas w rownym stopniu co wymieniony przez ciebie sprzęt, zapewne ostrzegaliby przed pralką...
                              "zabierz dziecku smartfon zanim on zabierze mu dzieciństwo"
                              • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:08
                                yva-na napisała:

> ale ja już nie jestem dzieckiem (niestety)
                                > gdyby pralka fascynowała i kradła czas w rownym stopniu co wymieniony przez cie
                                > bie sprzęt, zapewne ostrzegaliby przed pralką...
                                > "zabierz dziecku smartfon zanim on zabierze mu dzieciństwo"

Rozumiem, ze teraz na forum piszesz kredą po tablicy?
                                No popatrz, siedzisz tu tyle godzin, zamiast skierowac sie do Boga, pojsc do kosciola, czy jakos inaczej spedzic ten czas z Bogiem, dla Boga

Czyz nternet to nie bozek? Nie zlodziej czasu?
                                Czyzby ksieża mowili nieprawde?
                                A moze pouczaja innych, a sobie daja odpust? Tak jak to robisz ty?
                                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:13
                                  to prawda a z drugiej strony, jeśli my nie będziemy mówić, kamienie wołać będą...
                                  Jaką masz inną okazję pogadać na temat czy nawet usłyszeć słowa Jezusa skoro do kościoła nie chodzisz, biblii nie czytasz, księdza nie słuchasz?
                            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:03
                              ps. neutralni światopoglądowo psycholodzy, terapeuci, nauczyciele oraz onkolodzy tyż ostrzegają...
                              • tanebo2.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:04
                                Tak. Przed przedawkowaniem bibli...
                                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:07
                                  😂😂😂
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:23
                  <Ich losem - zagłada, ich bogiem - brzuch, a chwała - w tym, czego winni się wstydzić. To ci, których dążenia są przyziemne>
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 09:59
              A słowa Jezusa <Jeśli twoja ręka jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją; lepiej jest dla ciebie ułomnym wejść do życia wiecznego, niż z dwiema rękami pójść do piekła w ogień nieugaszony. I jeśli twoja noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją; lepiej jest dla ciebie, chromym wejść do życia, niż z dwiema nogami być wrzuconym do piekła. Jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je; lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do królestwa Bożego, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła>

nawołują do makabrycznych samookaleczeń 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
              • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:45
                No to jak, hipokrytko - odcięłaś już sobie paluszki? Bo to Ty nawołujesz do literalnego traktowania słów biblijnych i palenia "złych" i magicznych przedmiotów, jak nakazano big_grin

A przy okazji - przedmiot może być zły?
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:57
                  Projektujesz na mnie grzeszne praktyki własnych paluszków czy jak?
                  Książka to nie stos kartek spiętych okładką pani analfabetko
                  • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:32
                    "Projektujesz na mnie grzeszne praktyki własnych paluszków"

A jakieś to świństwa ci po główce chodzą? Mózg sobie wydrąż, bo myślą grzeszysz. Ja pisałam o grzechu bałwochwalstwa, który tutaj usiłujesz szerzyć za pomocą klawiatury.

"Książka to nie stos kartek spiętych okładką"
                    No właśnie tak, niedouczone biedactwo big_grin
                    • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 17:05
                      <No to jak, hipokrytko - odcięłaś już sobie paluszki?>
                      to dotyczy bałwochwalstwa? acha, to już będę wiedziała
                      • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 17:11
                        yva-na napisała:

> <No to jak, hipokrytko - odcięłaś już sobie paluszki?>
                        > to dotyczy bałwochwalstwa? acha, to już będę wiedziała

bałwochwalstwo to zdaje się dość powszechna praktyka w katolicyzmie ??

https://lazarz.pl/aktfoto/5000/5318/00.jpg
          • livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 15:58
            Czy katolik nie jest zobowiązany do posłuszeństwa wobec hierarchii kościelnej? Może sobie wybierać, co mu z nauki KK pasuje, a co nie? Kościół Katolicki stał się nagle instytucją demokratyczną?
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:07
              Dlatego ksiądz przełozonego posłuchał i przeprosił choć słuszne to nie było.
            • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:34
              "Czy katolik nie jest zobowiązany do posłuszeństwa wobec hierarchii kościelnej?"

W kwestii formalnej, to nie big_grin. Ma być posłuszny naukom Kk i własnemu sumieniu. Posłuszeństwo przełożonym winne są osoby duchowne.
      • pani_tau Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 06:57
        yva-na napisała:

> Moim zdaniem zdarzenie miało wymiar symboliczny. Ja co prawda nie spaliłam ale
        > swojego czasu całą tego typu literaturę a było tego ze trzy pokaźne pudła, wyni
        > osłam na śmietnik. Nie żałuję, może tylko tego, ze być może ktoś je ze śmietnik
        > a wyciągnął i zarażają dalej.
        Mein Kampf to jednak trzeba było spalić, a nie na śmietnik wyrzucać. A czemu się tego pozbyłas?
        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 09:11
          Mein Kampf to czyta do poduszki twój guru.
          A co, to są święte księgi, za których sprofanowanie będziecie głowy obcinać? Nad biblią też krokodyle łzy będziesz wylewać i trząść się z oburzenia?
          To dopiero terror, niewierzący poucza o wierze wierzącego. Paradne.
          • sumire Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:01
            Biblia to dopiero jest pełna magii, jakichś płonących krzaków, rozstępujących się mórz, ożywających zmarłych i chodzenia po wodzie. Gdyby pan ksiądz był konsekwentny, spaliłby ją też.
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:08
              <Natomiast uczeni w Piśmie, którzy przyszli z Jerozolimy, mówili: «Ma Belzebuba i przez władcę złych duchów wyrzuca złe duchy».
              23 Wtedy przywołał ich do siebie i mówił im w przypowieściach: «Jak może szatan wyrzucać szatana? 24 Jeśli jakieś królestwo wewnętrznie jest skłócone, takie królestwo nie może się ostać. 25 I jeśli dom wewnętrznie jest skłócony, to taki dom nie będzie mógł się ostać. 26 Jeśli więc szatan powstał przeciw sobie i wewnętrznie jest skłócony, to nie może się ostać, lecz koniec z nim. 27 Nie nikt nie może wejść do domu mocarza i sprzęt mu zagrabić, jeśli mocarza wpierw nie zwiąże, i wtedy dom jego ograbi.>
              • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:55
                No popatrz, a wg tego palącego parasolki księdza szatan jest równy Bogu, a może nawet od niego silniejszy big_grin. Wystarczy, że "naznaczy" jakiś przedmiot i człowiek tego przedmiotu dotykający jest już stracony...
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:00
                  i znów infaltywna logika powala... wracaj do szkoły
                  • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:29
                    W czym mianowicie błądzę? Przecież właśnie o tym piszesz niżej, że wytwórca jakiejś figurki "poświęcił" ją demonowi i potem ten demon tam siedzi i czyha na człowieka. Czyli nie wystarczy wiara w Boga i pokładanie w nim ufności, bo Bóg jest słaby i lada demonik z afrykańskiej maski jest od niego silniejszy? A taka różowa parasolka z obrazkiem z kreskówki to już hohoho....
      • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 10:50
        "Moim zdaniem zdarzenie miało wymiar symboliczny"

To było działanie magiczne. Trzeba się było pozbyć "złego" przez oczyszczający ogień. Bardzo zgodne z nauką Kk, nie sądzisz?

"zarażają dalej"
        Co i czym zaraża? Czym zaraża figurka sowy siedzącej na książce?
        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 11:04
          najzabawniejsze jest to, że to właśnie neopoganie nadają wręcz "sakramentalną" moc symbolice. Jeśli nie działa po co stosować?
          działa działa ale tylko na was samych, bo "kto mieczem wojuje od miecza ginie"
          • livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:00
            A ty jesteś Bogiem, ze tak nas osądzasz i kategoryzujesz, kto jest neopoganem a kto katolikiem?
            • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:05
              livia.kalina napisała:

> A ty jesteś Bogiem, ze tak nas osądzasz i kategoryzujesz, kto jest neopoganem a
              > kto katolikiem?

Bogiem ?? katolicyzm jest religią powstałą na pogaństwie ;

Krzyż od poganina Konstantyna
              Wielkanoc tak samo
              Jezus bogiem tak samo
              1 sobór kościoła zwołał poganin Konstantyn
              Konstantyn spowodował napływ pogan do zrujnowanego już dość mocno już chrześcijaństwa, ci nigdy nie wyrzekli się swoich zwyczajów a słabe chrześcijaństwo to wchłonęło
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:11
              Bycie katolikiem czy poganinem to nie kwestia stygmatyzacji czy osądu tylko wolności wyznania. Każdy wybiera sam a Bóg to szanuje big_grin
              No chyba, że ktoś co innego deklaruje a co innego w rzeczywistości wyznaje. Są takie autorytety niby ateiści a odprawiają czarymary i stawiają tarota... big_grin
              • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:24
                yva-na napisała:

> Bycie katolikiem czy poganinem to nie kwestia stygmatyzacji czy osądu tylko wolności wyznania. Każdy wybiera sam a Bóg to szanuje big_grin

który bóg ? bo ten wasz to jak pamiętam z historii stosy osobiście podpalał pod tzw heretykami ..

> No chyba, że ktoś co innego deklaruje a co innego w rzeczywistości wyznaje. Są
                > takie autorytety niby ateiści a odprawiają czarymary i stawiają tarota... big_grin

ty ich znasz pewno na pęczki ??
          • mdro Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:26
            "to właśnie neopoganie nadają wręcz "sakramentalną" moc symbolice"

Oczywiście. Polski Kk, niestety, opanowali neopoganie wierzący w magiczne amulety, którzy w turystycznej pamiątce widzą demony.
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 17:18
              Świadomy chrześcijanin nie kupuje pamiątek upstrzonych satanistycznymi symbolami (podobnie z odzieżą i innymi przedmiotami) ani takich o których wie, ze są jakimś elementem pogańskiego kultu. Chrześcijanin, który sobie uświadamia, że przedmioty które ma wokół siebie do takich należą, też raczej nie trzyma ich w domu, nie nosi bo "ladne" albo szkoda mu wyrzucić. Tym bardziej, że daje wtedy antyświadectwo innym... Gdybyś się trochę zainteresowała tematem zobaczyłabyś, że ta symbolika wprost zalewa przestrzeń. Wytłumacz mi racjonalnie skąd to się bierze? Przypadek? W jakim celu i po co ktoś to produkuje. Abstrachując juz od afrykańskich masek i rzeźb, dlaczego odzież dla dzieci, przedmioty są zdominowane taką grafiką, że czasem trudno kupić coś naprawdę neutralnego?
              • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 05.04.19, 11:10
                yva-na napisała:

> Świadomy chrześcijanin nie kupuje pamiątek upstrzonych satanistycznymi symbolami (podobnie z odzieżą i innymi przedmiotami) ani takich o których wie, ze są jakimś elementem pogańskiego kultu.

tak jak mówisz chrześcijanin, nie dotyczy to katolików którzy obrazki świętych i takie tam kupują

> Chrześcijanin, który sobie uświadamia, że przedmioty które ma wokół siebie do takich należą, też raczej nie trzyma ich w domu, nie nosi bo "ladne" albo szkoda mu wyrzucić. Tym bardziej, że daje wtedy antyświadectwo innym...

jakie to piękne a zarazem nieprawdziwe w twoich ustach smile

Gdybyś się trochę zainteresowała tematem zobaczyłabyś, że
                > ta symbolika wprost zalewa przestrzeń. Wytłumacz mi racjonalnie skąd to się bierze? Przypadek? W jakim celu i po co ktoś to produkuje. Abstrachując juz od afrykańskich masek i rzeźb, dlaczego odzież dla dzieci, przedmioty są zdominowane
                > taką grafiką, że czasem trudno kupić coś naprawdę neutralnego?

fakt, tandeta zalewa nasz otoczenie ..

https://bi.im-g.pl/im/84/2a/17/z24290180Q,Figura-Jana-Pawla-II-kolo-Koronowa.jpg
                • padme.a Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 05.04.19, 19:52
                  kolter napisał:
                  > https://bi.im-g.pl/im/84/2a/17/z24290180Q,Figura-Jana-Pawla-II-kolo-Korono
> wa.jpg

Jprdl.... jakbym szła sama po ciemku i to ujrzała nagle, dostała bym zawału.
                  To jakiś horror jest. Chyba gorszy od tego jest tylko pies przebrany za pająka w metrze, w sensie że bardziej przerażający.
    • tanebo2.0 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 04.04.19, 12:06
      To ciekawe że wg "katolików" problemem współczesnego świata są czary. A nie pogłębiające się rozwarstwienie społeczeństwa, wojny czy nadużycia seksualne w Kościele...
      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:10
        to co wymieniłaś jest tylko widzialnym przejawem niewidzialnego...zmianę świata zawsze zaczynamy OD SIEBIE
        <Z wnętrza bowiem, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, nierząd, kradzieże, zabójstwa, cudzołóstwa, chciwość, przewrotność, podstęp, wyuzdanie, zazdrość, obelgi, pycha, głupota. >
        • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:17
          Skoro NIE z zewnatrz pochodza wszystkie grzechy, to coz winne ksiażki, maski, figurki slonikow?
          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:28
            książki są pełne treści a maski, figurki i słoniki mogą (acz nie muszą) być poświecone demonom poganskim demonom. Większość pamiątek pzrywiezionych z Afryki czy Indii taki "duchowy" załącznik posiada, i nie jest wiedza tajemna. Ci, którzy te pamiątkowe maski i figurki wytwarzają s a zwykle głęboko wierzącymi i otwarcie to przyznają.
            A skoro coś jest poświecone demonom, chrześcijanom korzystać z tego wrecz nie wypada.
            <„Wiedza” wbija w pychę, miłość zaś buduje. Gdyby ktoś mniemał, że coś „wie”, to jeszcze nie wie, jak wiedzieć należy. Jeżeli zaś ktoś miłuje Boga, ten jest również uznany przez Boga. Zatem jeśli chodzi o spożywanie pokarmów, które już były bożkom złożone na ofiarę, wiemy dobrze, że nie ma na świecie żadnych bożków ani żadnego boga prócz Boga jedynego. A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie, jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów, dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy. Lecz nie wszyscy mają „wiedzę”. Niektórzy jeszcze do tej pory spożywają pokarmy bożkom złożone, w przekonaniu że chodzi o bożka, i w ten sposób kala się ich słabe sumienie. Gdyby bowiem ujrzał ktoś ciebie, oświeconego „wiedzą”, jak zasiadasz do uczty bałwochwalczej, czyżby to nie skłoniło również kogoś słabego w sumieniu do spożywania z ofiar składanych bożkom?
            I tak to właśnie „wiedza” twoja sprowadziłaby zgubę na słabego brata, za którego umarł Chrystus. W ten sposób grzesząc przeciwko braciom i rażąc ich słabe sumienia, grzeszycie przeciwko samemu Chrystusowi. Jeśli więc pokarm gorszy brata mego, przenigdy nie będę jadł mięsa, by nie gorszyć brata.>
            • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:43
              yva-na napisała:

jak zasiadasz do uczty bałwochwalczej, czyżby to nie skłoniło również kogoś słabego w sumieniu do spożywania z ofiar składanych bożkom?
              > I tak to właśnie „wiedza” twoja sprowadziłaby zgubę na słabego brata, za któreg
              > o umarł Chrystus. W ten sposób grzesząc przeciwko braciom i rażąc ich słabe sum
              > ienia, grzeszycie przeciwko samemu Chrystusowi. Jeśli więc pokarm gorszy brata
              > mego, przenigdy nie będę jadł mięsa, by nie gorszyć brata.>

teks niezwykle naiwny , typowy zresztą dla wierców , to parafraza słów Łukasz oraz Pawła
              realnie odnoszących się do materialnego jedzenia a nie strawy duchowej. kiedy mowa o spożywaniu z ofiar składanych bożkom, mowa o nie korzystaniu z wyprzedaży wieczornych w pogańskich świątyniach/ gdzie wierni składali ofiary bożkom a wieczorem kapłani sprzedawali to chętnym smilesmilesmilesmile

"28 Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. 29 Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi!"

smacznej kaszaneczki z grilla smile
              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:49
                To nie parafraza, to CYTAT 😂😂😂😂😂
                i to co dotyczy materialnego jedzenia jak najbardziej odnosi się do pokarmu duchowego 😂😂😂😂😂
                podobnie jak zabijać można słowem a kraść - dobre imię
                • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:57
                  yva-na napisała:

> To nie parafraza, to CYTAT 😂😂😂😂😂

to parafraza slow Łukasza

> i to co dotyczy materialnego jedzenia jak najbardziej odnosi się do pokarmu duc
                  > howego 😂😂😂😂😂
                  > podobnie jak zabijać można słowem a kraść - dobre imię

niestety ale nie kumasz ze Paweł pisał o diecie w tym wegetariańskiej
                  • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:10
                    niestety nie kumasz, że to co w tych słowach dotyczy "diety wegetariańskiej" (związanej z kultem poganskim) rozciąga się na szersze rozumienie, podobnie jak każde słowo w biblii, w każdym czasie, dotyczące każdego człowieka na ziemi, na tym polega jej fenomen.
                    <Żywe bowiem jest słowo Boże, skuteczne i ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne osądzić pragnienia i myśli serca>
                    • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:32
                      yva-na napisała:

> niestety nie kumasz, że to co w tych słowach dotyczy "diety wegetariańskiej" (z
                      > wiązanej z kultem poganskim) rozciąga się na szersze rozumienie, podobnie jak k
                      > ażde słowo w biblii, w każdym czasie, dotyczące każdego człowieka na ziemi, na
                      > tym polega jej fenomen.

nie pouczaj mnie , takie jak ty w temacie biblii zjadam z butami
                      biblia jest bardzo dosłowna w swojej wymowie, to przeróżnej maści cudaki doszukują sie tam jakiś półprawd , niedomówień.

> <Żywe bowiem jest słowo Boże, skuteczne i ostrzejsze niż wszelki miecz obos ieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne
                      > osądzić pragnienia i myśli serca>

nadal dowodu na to ze Paweł mówił o wegetarianach i mięsożercach nie obaliłaś ??
                      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:37
                        tiaaa jest tak dosłowna, ze chrześcijanie dosłownie piją krew i jedzą cialo swojego Pana... podobnie jak ty pożerasz interlokutorów z butami...
                        ps. przed przecinkami nie stawiamy spacji
                        • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:39
                          yva-na napisała:

> tiaaa jest tak dosłowna, ze chrześcijanie dosłownie piją krew i jedzą cialo swo
                          > jego Pana...

nie chrześcijanie a katolicy i nie pana bo nikt wam ciała i krwi Szatana nie oferuje

podobnie jak ty pożerasz interlokutorów z butami...
                          > ps. przed przecinkami nie stawiamy spacji

nie zmienia to faktu ze jesteś biblijną analfabetką
                          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:48
                            "nie zmienia to faktu ze jesteś biblijną analfabetką"
                            a właśnie, że nie bo mój brat jest większy od twojego brata
                            śmiać się czy płakać?
                            • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:51
                              yva-na napisała:

> "nie zmienia to faktu ze jesteś biblijną analfabetką"
                              > a właśnie, że nie bo mój brat jest większy od twojego brata
                              > śmiać się czy płakać?

na początek odstaw smród kadzidła , pomaga
                              • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:59
                                wiadomo komu kadzidło śmierdzi... a skoro tak, kończę z dobą dyskurs bo z demonami nie wchodzi się w dialog
                                +++
                                • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 14:01
                                  yva-na napisała:

> wiadomo komu kadzidło śmierdzi... a skoro tak, kończę z dobą dyskurs bo z demon
                                  > ami nie wchodzi się w dialog
                                  > +++

każdemu normalnemu kadzidło i stęchlizna sal kościelnych śmierdzi
                                  ja i demon ? a co przypominam ci twojego plebana ??
                        • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:41
                          yva-na napisała:

> tiaaa jest tak dosłowna, ze chrześcijanie dosłownie piją krew i jedzą cialo swojego Pana...

wracając do tematu, twoja sekta tak naucza smile))

• kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:18
          yva-na napisała:

> to co wymieniłaś jest tylko widzialnym przejawem niewidzialnego...zmianę świata
          > zawsze zaczynamy OD SIEBIE
          > <Z wnętrza bowiem, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, nierząd, kradzieże
          > , zabójstwa, cudzołóstwa, chciwość, przewrotność, podstęp, wyuzdanie, zazdrość,
          > obelgi, pycha, głupota. >

no i pedofila ...
      • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:13
        tanebo2.0 napisał:

> To ciekawe że wg "katolików" problemem współczesnego świata są czary. A nie pogłębiające się rozwarstwienie społeczeństwa, wojny czy nadużycia seksualne w Kościele...

mnie to nie dziwi, ekskomunikują matki 9 letnich dzieci, zamiast zbrodniarzy wojennych ...
        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:20
          zamiast? i podaj przykład tej ekskomuniki...
          poza tym czy niewierzącego dotyka ekskomunika? dotyka oczywiście jeśli jest ochrzczony ale czy dla niego ma jakieś znaczenie? a skoro nie, to w czym problem?
          • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:26
            yva-na napisała:

> zamiast? i podaj przykład tej ekskomuniki...

9-letnie dziewczynka ekskomunikowana za usuniecie ciąży z gwałtu.

> poza tym czy niewierzącego dotyka ekskomunika?

Ta dziewczynka nie byla niewierzaca.
            • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:33
              iwles napisała:

> yva-na napisała:
              >
              > > zamiast? i podaj przykład tej ekskomuniki...
              >
              > 9-letnie dziewczynka ekskomunikowana za usuniecie ciąży z gwałtu.

jej chyba nie, ale matkę która ratowała życie swojego dziecka to i owszem, a co ciekawe
              gwałciciela pedofila nikt nie ekskomunikował...

• iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:10
                Faktycznie, dziewczynki nie, masz racje.
                • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:35
                  iwles napisała:

> Faktycznie, dziewczynki nie, masz racje.
                  >
                  no ale co to zmienia skoro ekskomunikowano matkę za to ze nie pozwoliła umrzeć dziecku 9 letniemu , co to za zezwierzęcenie ??
                  • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:42
                    zezwierzęcenie? ani ja ani prawdopodobnie ty nie znasz szczegółów poza informacją przecedzoną pewnie przez tvn.
                    W twoim rozumieniu taka ekskomunika nic przecież nie zmienia więc o co kopie kruszysz? do więzienia nie poszła, nikt je głowy nie obciął, żadnych praw obywatelskich nie pozbawił...
                    Jak tak cię ten fakt bolin, wnieś skargę do Wyzszej Instancji, może Pan Bóg cię wysłucha a księdz każe wychłostać.
                    Z tego co wiem, On nawet lubi jak ktoś się z Nim o życie i dobro współbraci wykłóca...
                    • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:50
                      yva-na napisała:

> zezwierzęcenie? ani ja ani prawdopodobnie ty nie znasz szczegółów poza informac
                      > ją przecedzoną pewnie przez tvn.

oczywiście w swojej misji obrony ludzkiej podłości nie zauważasz że zacytowałem za stroną internetową Radia Maryja smile

> W twoim rozumieniu taka ekskomunika nic przecież nie zmienia więc o co kopie kruszysz?

po prostu pokazuje waszą moralną dwuznaczność

> do więzienia nie poszła, nikt je głowy nie obciął, żadnych praw obywatelskich nie pozbawił...

bo urodziła sie na szczęście ze 30 lat później niz to zaprzestano robić ??

> Jak tak cię ten fakt bolin, wnieś skargę do Wyzszej Instancji, może Pan Bóg cię
                      > wysłucha a księdz każe wychłostać.

twój bóg ??

> Z tego co wiem, On nawet lubi jak ktoś się z Nim o życie i dobro współbraci wyk łóca...

lubi wypić ??
                      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:59
                        jak wyżej
                        +++
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:34
              dzwoni, dzwoni...jeśli już coś przytaczasz to dokładnie....ekskomunikowani zostali rodzice i lekarze...
              Co do rodziców wcale mi nie żal - ojczym od 3 lat gwałcił (to z nim dziecko zaszło w ciążę) a matka jak zwykle o niczym nie wiedzial... ofkors
              w wymienionym przypadku sam czyn ekskomunikuje, nie trzeba biskupa. Nie sądzę zresztą by ci rodzice "komunikowali" i ekskomunika cokolwiek w ich życiu zmieniła
              • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:52
                yva-na napisała:

> dzwoni, dzwoni...jeśli już coś przytaczasz to dokładnie....ekskomunikowani zost
                > ali rodzice i lekarze...

nie rodzice, matka która chciał żeby jej dziecko nie umarło podczas porodu bliźniaczej ciąży
                sekta dał jej wybór albo jej dziecko albo dwie zygoty

> Co do rodziców wcale mi nie żal - ojczym od 3 lat gwałcił (to z nim dziecko zaszło w ciążę) a matka jak zwykle o niczym nie wiedzial... ofkors

tak działa pedofil, ilu ministrantów było gwałconych latami , mamusie dobre katoliczki to wiedziały ??

> w wymienionym przypadku sam czyn ekskomunikuje, nie trzeba biskupa. Nie sądzę z
                > resztą by ci rodzice "komunikowali" i ekskomunika cokolwiek w ich życiu zmieniła

nie oceniaj tych ludzi to podłe , kto ci dał takie prawo katoliczko ??

"A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego. "
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:04
                  nieadekwatne, takimi sprawami zajmuje się prawo i ludzki sąd, do kościelnego kapłani jak najbardziej mają prawo
                  <Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie>
                  a już cytwanie przez ciebie powyższego brzmi trochę kuriozalnie big_grin
          • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:30
            yva-na napisała:

> zamiast? i podaj przykład tej ekskomuniki...
            > poza tym czy niewierzącego dotyka ekskomunika?

masz tu opis zezwierzęcenia katolików, którzy chcieliby śmierci 9 letniego dziecka w imię chorej doktryny ;
            "tekst, który ukazał się na łamach „L”OL’Ossere Romano” 15 marca 2009 roku, dotyczył smutnej i głośnej sprawy brazylijskiej dziewczynki. Przypomnijmy, że metropolita Olinda i Recife ks. abp José Cardoso Sobrinho ekskomunikował matkę i lekarzy, którzy dokonali aborcji na 9-letniej dziewczynce. Dziewczynka oczekiwała narodzin bliźniaków. Od 3 lat była ona ofiarą gwałtów dokonywanych przez jej ojczyma."

www.radiomaryja.pl/bez-kategorii/zycie-ludzkie-zawsze-musi-byc-chronione/
            > dotyka oczywiście jeśli jest ochrzczony ale czy dla niego ma jakieś znaczenie? a skoro nie, to w czym problem?

Watykan nie ekskomunikuje zbrodniarzy pokroju Hitlera, wiec jest to taka sama zbrodnicza sekta jak np NSDAP
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:40
              Ekskomunika dotyczy żywych, Hitler nie był katolikiem...
              • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:47
                yva-na napisała:

> Ekskomunika dotyczy żywych

Watykan od 1941 roku wiedział o masowych zbrodniach nazistów , czemu nie ekskomunikował Hitlera czy Tiso ?

Hitler nie był katolikiem...

oczywiście wiesz to z jakiegoś dokumentu ??
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:52
                  z historii - podobnie jak Stalin urodzony w rodzinie żydowskiej, jako człowiek dorosły był wyznawcą neopoganskich kultów więc ten "bog z nami" z pasków to nie był Jezus Chrystus.
                  • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 12:59
                    yva-na napisała:

> z historii - podobnie jak Stalin urodzony w rodzinie żydowskiej, jako człowiek
                    > dorosły był wyznawcą neopoganskich kultów więc ten "bog z nami" z pasków to nie
                    > był Jezus Chrystus.

Hitler nigdy nie został oficjalnie apostatą z Krk
                    ba nawet o ile pamiętam uczestniczył we mszy za marszałka Piłsudskiego
                    • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:15
                      a ty jesteś już oficjalnie apostatą czy jeszcze nie?
                      • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:36
                        yva-na napisała:

> a ty jesteś już oficjalnie apostatą czy jeszcze nie?

tak , kosztowało mnie to 35 euro i deklaracja z e nie mam ochoty żeby z moich podatków pasożyta utrzymywać
                        • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 13:47
                          czy to prawda czy prawda forumowa to już sama wiesz, dowodów nie potrzebuję big_grin
    • makinetka82 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańskiej par 04.04.19, 14:10
      znajome mi osoby wierzące , zarówno kościelne jak i nie, uważają, że księdzu odjechał peron ... i to zdrowo.
      • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 14:29
        Przecież to często praktykowane symboliczne "zerwanie z przeszłością", robi się takie "akty" również w czasie terapii psychologicznych, o nawróceniach i praktykach pokutych nie wspomnę.
        Zrywajac z przeszlością, z czymś co uznalismy za szkodliwe w naszym życiu, wywierajace zły wpływ - pozbywamy się tego, pamiatek, przedmiotów etc. etc. To tylko przykład, bo powyższ sytuacja dotyczy trochę poważniejszej i bardziej niebezpiecznej przestrzeni...
        Słuchałam kiedyś świadectwa młodego człowieka uzależnionego od pornografii i masturbacji, dla którego źródłem grzechu i niewoli był laptop bo niestety nawet niewinny początek jak nauka kończyły się zawsze tak samo tj. wejściem na strony pornograficzne. A ponieważ był tym już bardzo zmęczony i zdesperowany, pod wpływem natchnienia któregoś dnia wziął laptop, siekierę i po prostu go za domem "zarąbał"
        I to oczyszczające choć trochę dramatyczne i zdumiewające wydarzenie dało mu początek wolności...
        Ps. darujcie sobie porównania zniszczenia laptopa z niebezpieczeństwem zrobienia komuś krzywdy... a także dywagacja, że pornografia jest ok a masturbacja ma działanie prozdrowotne i nie jest grzechem.
        • kolter Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 14:31
          yva-na napisała:

> Słuchałam kiedyś świadectwa młodego człowieka uzależnionego od pornografii i masturbacji,

ksiądz prałat Jankowski ??

• livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 15:55
            żeby tak Jankowski był tylko uzależniony od masturbacji i pornografii.... niestety był pedofilem.
            • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 15:57
              A to już oficjalnie ogłoszono czy nadal w sferze domysłów?
              • iwles Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:21
                Wystarczy umiejętność sluchania drugiego czlowieka.
              • livia.kalina Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 16:54
                W relacjach ofiar, które chciałyby zeznawać w oficjalnym postępowaniu kościelnym (bo w sądzie niestety już nie mogą) ale Głódź takie postępowanie blokuje. Jak widać uważa, ze prawda go nie wyzwoli.
                • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 17:20
                  To mówimy o Głódziu czy Jankowskim?
                  • aerra Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 05.04.19, 00:08
                    A co, postępowanie w sprawie Jankowskiego, to myślisz, że Jankowski poprowadzi? Już abstrahując od tego, że i tak by nie mógł, bo jest stroną, to zza grobu?
        • makinetka82 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 23:11
          yva-na napisała:

> Słuchałam kiedyś świadectwa młodego człowieka uzależnionego od pornografii i ma
          > sturbacji, dla którego źródłem grzechu i niewoli był laptop

No to jak tam, yva-na, napisałaś ten post z laptopa czy z telefonu ?

BTW, ja jestem wierząca, a jakoś po przeczytaniu HP setki razy na miotle nie latam. Trochę szkoda.
          • yva-na Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 04.04.19, 23:21
            a jakie to ma znaczenie? sugerujesz, że emama jest jak porno czy jak? Naprawdę setki razy to wałkowałaś? dżizas... nie szkoda ci było czasu, tyle lepszych lektur... zwlaszcza, że efektów specjalnych brak.
            BTW ale fakt, że wierząca osoba tęskni za lataniem na miotle trochę duchowo niepokojący... ja bym się jednak tym skrytym pragnieniom trochę przyjrzała wink
            • makinetka82 Re: Palenie ksiązek "diableskich" w gdańs 05.04.19, 00:06
              Znaczenie ma to o tyle, że idąc Twoim tokiem rozumowania , skoro komukolwiek jakiś laptop czy inny sprzęt elektroniczny "dopomógł w grzechu" , powinno się chyba spalić / zarąbać siekierą wszystkie laptopy, jako generatory zła i zgorszenia.

Co jeszcze piszesz ? Ano to :

va-na napisała:

> ale w co ja mam uwierzyć? że mogą być jakieś pożyteczne wątki w czymś szkodliwy
              > m? to norma. Człowiek dojrzały, mądry i ukształtowany potrafi wyciągać dobre i
              > wartościowe rzeczy ze wszystkiego, choćby przez poznanie sposobu złego dzialani
              > a.
              Czyli nie wyrzucasz laptopa i dalej korzystasz z internetu, tego siedliska zła i zgorszenia, bo jesteś dojrzała, mądra i ukształtowana. Aha.

I ta mądra i ukształtowana osoba publicznie głosi ,iż zgadza się z poglądem , ze książka o nastoletnim czarodzieju, gdzie występują skrzaty, olbrzymy, hobbity, peleryny niewidki i chochliki kornwalijskie, a dzieciaki latają na miotłach może być przyczyną opętania. Nie no , w sumie nie mam pytań.

Co do miotły, to był sarkazm. Widocznie Twoje lektury nie były aż o tyle lepsze, by nauczyć Cię interpretować, a nie tylko przyswajać teksty.

Największymi wrogami prawdziwego Kościoła Katolickiego są niektórzy księża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka