07.04.19, 21:43
Brak porozumienia.
Obserwuj wątek
    • edycja_kopiuj_wklej Re: STRAJK 07.04.19, 21:44
      Chociaz Solidarnosc dolki kopie i sie dogadala. Wiec jeszcze bardziej namieszali
      • thebeat Re: STRAJK 07.04.19, 22:05
        Kogoś w ogóle zaskakuje, ze solidarność się dogadała?
        • lauren6 Re: STRAJK 07.04.19, 22:07
          Nie.
        • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:11
          N tak się łudziłam
        • mamalgosia Re: STRAJK 07.04.19, 22:11
          To byla ustawka
          • kyrelime Re: STRAJK 07.04.19, 22:15
            Oczywiście. No cóż, przewodniczący wziął na siebie rozwalenie Solidarności i tyle.
            • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:17
              Jaki heroizm smile
            • thebeat Re: STRAJK 07.04.19, 22:33
              Ten twór nie powinien miec prawa do nazywania się związkiem zawodowym.
          • maslova Re: STRAJK 07.04.19, 23:41
            mamalgosia napisała:

> To byla ustawka
            >
            Oczywiście. Dokładnie to samo zagranie, które PIS zastosował przy proteście niepełnosprawnych. To porozumienie było przygotowane przed dzisiejszym spotkaniem, negocjacje z Solidarnością to tylko pozory.
        • triss_merigold6 Re: STRAJK 08.04.19, 07:42
          Nie, zupełnie nie.
    • areyoubetter Re: STRAJK 07.04.19, 21:47
      Od początku było wiadomo, że Solidarność w ostatniej chwili zdradzi nauczycieli.
      • betty_bum Re: STRAJK 07.04.19, 21:54
        Pisdarnosc?
        • thebeat Re: STRAJK 07.04.19, 22:05
          10/10
      • mamablue Re: STRAJK 07.04.19, 22:06
        Akurat doły Solidarności, czyli szeregowi członkowie chcą inaczej.
        • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:07
          I ci to muszą być wnerwieni
      • livia.kalina Proksa 07.04.19, 22:57

Wynegocjował miejsce na liście wyborczej a nie podwyżki dla nauczycieli:

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/56575828_2197774436965865_8954554315880529920_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=c2aafe71fc6cb67260916292c44b8ac5&oe=5D4CC38D
      • hanusinamama Re: STRAJK 08.04.19, 00:23
        Zwolnnicy PISu to jak widać stan umysłu..
    • anika772 Re: STRAJK 07.04.19, 21:50
      Oglądam Beatę. Wzruszyłam się.
      • hummorek Re: STRAJK 07.04.19, 21:57
        😂 hłe hłe, noooo.
        • anika772 Re: STRAJK 07.04.19, 22:00
          Zaprosiła do przyłączenia się do "sukcesu"...
          • kyrelime Re: STRAJK 07.04.19, 22:11
            Sukces na miarę pani Beatki...
          • hummorek Re: STRAJK 07.04.19, 22:20
            Czekałam tylko na bukiet kwiatów.
            • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:22
              Kwiaciarnie zamknięte.
              • hummorek Re: STRAJK 07.04.19, 22:25
                A to niefart 😋
            • kyrelime Re: STRAJK 07.04.19, 22:23
              😂
        • maj18-98 Re: STRAJK 07.04.19, 22:01
          Zęby chyba ją bolą. taką ma boleściwą minę i ton głosu.
      • lena2222 Re: STRAJK 08.04.19, 13:33
        Nie ma jak to kulturalne wypowiedzi nauczycieli. Umiecie coś oprócz obrażania?
        • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 13:45
          A ktoś tu kogoś obraża? Ja nie jestem nauczycielem. Nie da się jednak inaczej określić postaci p. Szydło jak groteskowa. Byłam dziś u fryzjera- tam to dopiero się ludzie wypowiadali mało kulturalnie... I bardzo sie zdziwiłam, bo wbrew temu co można znaleźć w necie- ludzie ci stoją MUREM za nauczycielami, a za to, że ich dzieciaki siedzą dziś w domach obwiniają rząd.
          • arwena_11 Re: STRAJK 08.04.19, 14:12
            Mam zupełnie inne odczucie.
            • vasaria Re: STRAJK 08.04.19, 14:16
              Ty do wszystkiego masz zazwyczaj inne odczucia. W jakimś dziwnym towarzystwie się obracasz . Serio.
            • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 14:47
              Każdy ma prawo do własnych odczuć oczywiście. Myślę jednak, że pomimo tego, że gdzie indziej widzimy przyczyny kryzysu w oświacie i inaczej widzimy sytuację polityczną w Polsce cele czy też pragnienia mamy podobne- żeby nasze dzieci i ich potomkowie chodzili do dobrych szkół, żeby mogli korzystać z dobrego, stabilnego systemu edukacji.
              • arwena_11 Re: STRAJK 08.04.19, 14:56
                Dokładnie, ale w moim odczuciu akurat podniesienie pensji nauczycielom "za nic" - to brnięcie w ślepy zaułek
                • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 16:21
                  Rozumiem, tylko nie rozumiem, co masz na myśli pisząc "nic" i jakie masz oczekiwania, żeby było za "coś".
                  • arwena_11 Re: STRAJK 08.04.19, 16:58
                    Podniesienie pensum, zmniejszenie urlopu, likwidacja płatnego zdrowotnego,
                    • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 17:37
                      Myślałam, że pisząc za "nic" masz na myśli ich zasługi, wkład w pracę itd. Ty piszesz o zmianach systemu, które są potrzebne, ale moim zdaniem powinny być wprowadzane niezależnie od podnoszenia zarobków. W zeszłym roku np.wyrównali pensum nauczycieli specjalistów do 22h i nie było w tej sprawie wątpliwości- zmiana została zapowiedziana i wprowadzona na spokojnie.
              • lena2222 Re: STRAJK 08.04.19, 17:45
                Owszem można mieć inne zdanie, przecież nie oczekuję od nauczycieli że będą przeciw strajkowi. Ale można robić to z kultura, nie obrażając innych.
                Za strajkiem są oczywiście nauczyciele i przeciwnicy pisu którzy również nie mając innych argumentów próbują ośmieszać innych.
                A tak poza tym dziś usłyszałam opinię w realu że żądanie tak wysokich podwyżek jest niemoralne, więc każdy słyszy co chce.
                Poza tym podobno do strajku przystąpiło mniej niż połowa szkół.
                • bistian Re: STRAJK 08.04.19, 18:03
                  lena2222 napisał(a):

> A tak poza tym dziś usłyszałam opinię w realu że żądanie tak wysokich podwyżek
                  > jest niemoralne, więc każdy słyszy co chce.

Ja z kolei rozmawiam czasami z dyrektorami szkół, zupełnie prywatnie i na luzie. Są zażenowani tym, ile mogą dać nowemu i bardzo wartościowemu nauczycielowi, jest im wstyd proponować takie warunki pracy.
                • maslova Re: STRAJK 08.04.19, 18:12
                  lena2222 napisał(a):

> Owszem można mieć inne zdanie, przecież nie oczekuję od nauczycieli że będą prz
                  > eciw strajkowi. Ale można robić to z kultura, nie obrażając innych.
                  > Za strajkiem są oczywiście nauczyciele i przeciwnicy pisu którzy również nie ma
                  > jąc innych argumentów próbują ośmieszać innych.

Osobiście znam kilku zagorzałych przeciwników PISu, którzy są przeciwni strajkowi. Mało tego, znam również nauczycieli, którzy od początku byli strajkowi przeciwni, natomiast brak reakcji Zalewskiej na postulaty, a takze arogancja rządu spowodowała, że jednak postanowili zastrajkować.
                  • lena2222 Re: STRAJK 08.04.19, 18:25
                    No i tak możemy się przerzucać się argumentami bez końca.
                    Proponuje zaakceptować fakty, mniej niż 50% szkół strajkuje. Pis wygrało wybory - mamy demokrację. Ale ci co mają z tym problem myślą że jak będą innych obrażać, wyzywać, wyśmiewać i to ich poczucie własnej wartości wzrośnie.
                    • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 18:33
                      Tylko, że akurat to 50% nie jest faktem.
                      Patrząc lokalnie- u mnie w mieście moim oraz mieście obok strajkuje 100% szkół i przedszkoli.
                      • lena2222 Re: STRAJK 08.04.19, 18:36
                        Acha nie jest faktem bo lokalnie 100% - nie mamy o czym rozmawiać.
                        • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 18:48
                          Widzę, że się nie rozumiemy. Tam nie było "bo". Co do ilości szkół są rozbieżności pomiedzy tym, co podaje MEN a ZNP. Myślę, że te rozbieżności zostaną wyjaśnione. Druga część posta była natomiast dygresją dotyczącą tego, co obserwuję u mnie lokalnie. Nigdzie nie sugerowałam, że to zmienia ogólny rozrachunek. Wiem, na czym polega statystyka i uprzejmie proszę nie próbować ze mnie tutaj robić głupszej niż jestem😉
                          • lena2222 Re: STRAJK 08.04.19, 22:40
                            ok
                    • maslova Re: STRAJK 08.04.19, 20:14
                      > Proponuje zaakceptować fakty, mniej niż 50% szkół strajkuje.

Wszystko zależy od tego, co rozumiemy pod pojęciem szkoły. Problem polega na tym, że ZNP rozumie ten termin jako zespoły szkół, natomiast MEN liczy każdą szkołę osobno. Stąd różnica w statystykach. Dodatkowo liczba podana przez MEN to stan na godz. 12, a MEN był wtedy jeszcze w trakcie zbierania danych.
          • lauren6 Re: STRAJK 08.04.19, 14:17
            To jest ciekawostka. Gdziekolwiek się nie pójdzie ludzie są obecnie bardzo rozpolitykowani i plują na ten rząd. Czegoś takiego nigdy wcześniej nie było. Czy to przychodnia, czy sklep, czy przedszkole: nikt się nie kryguje tylko otwarcie jedzie po rządzących, którzy mają pieniądze dla swoich, ale nie dla ciężko pracujących ludzi.
            Internet i sondaże pokazują za to wysokie poparcie dla PISu.

To już nie wiem kto tutaj jest oderwany od reala: warszawska ulica, która nie zdaje sobie sprawy jak na prowincji PIS jest wielbiony, czy na forum mamy zalew płatnych trolli, a sondaże przeszacowują PIS.
            • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 14:22
              Ja akurat mieszkam bardziej ba prowincji niż bliżej Warszawy i mam podobne obserwacje jak Ty. Wydaje mi się, że dużo nakrecaja przychylne rządowi media- mam na fb kilka osób, które powtarzają tzw.przekazy dnia bezrefleksyjnie.
            • arwena_11 Re: STRAJK 08.04.19, 14:57
              Przekonamy się na niedługo w wyborach
            • maslova Re: STRAJK 08.04.19, 18:16
              Ja mieszkam w małym mieście na Śląsku i klimat tu jest zdecydowanie przeciwko strajkowi i przeciwko nauczycielom. Na lokalnym forum internetowym są wyzywani od leserów, darmozjadów itp. Jestem jedną z niewielu popierających ich postulaty.
              • triss_merigold6 Re: STRAJK 08.04.19, 18:43
                Mowa o tym Śląsku, na którym odwieczną tradycją górników było posiadanie w domu bezrobotnej grubej baby i którzy ośmielali się żądać podwyżek, posługując się m.in. argumentem, że żony górników nie pracują?
                • kyrelime Re: STRAJK 08.04.19, 19:08
                  Myślę, że to też stereotyp- Górny Śląsk wygląda teraz inaczej. Choć oczywiście nie wiem, z jakiego rejonu jest maslova, wiadomo, że są strefy bardziej nowoczesne i bardziej tradycyjne, jeśli można to tak ująć. Obawiam się, że ta druga opcja potrafi też głośniej wykrzyczeć swoje argumenty.
                • maslova Re: STRAJK 08.04.19, 20:17
                  No tak, mam nawet teściową - nigdy nie pracującą wdowę po górniku wink

• panterarei Re: STRAJK 08.04.19, 21:21
                  Jesteś bezczelna
              • claudel6 Re: STRAJK 08.04.19, 20:28
                a jesteś pewna, ze na tym forum nie uaktywniły się czasem trolle do zadań specjalnych?
    • vasaria Re: STRAJK 07.04.19, 22:00
      No szok ! Naprawdę się zszokowałam, że się nie dogadali ... sarkazm tongue_out. Aż dziw, że rząd nie zaproponował nauczycielom ze 2 krowy przygarnąć ...

https://i.postimg.cc/4m2zdt5q/received-696413990774480.jpg
      • taniarada Re: STRAJK 08.04.19, 08:02
        vasaria napisał(a):

> No szok ! Naprawdę się zszokowałam, że się nie dogadali ... sarkazm tongue_out. Aż dziw
        > , że rząd nie zaproponował nauczycielom ze 2 krowy przygarnąć ...
        >
        Zielonego pojęcia nie masz o czym piszesz.Dzieci raczej też.Hejtujesz że się nie miło robi.Aż dziw bierze na twoją propagandę.W XXII wieku prawie.Amen.
        • vasaria Re: STRAJK 08.04.19, 08:13
          Prawie XXII ...buahahaha... oczywiście, że mam dzieci. W szkole. Dlatego zależy mi na ich edukacji. Dlatego popieram nauczycieli ! Powiem tak, żebyś zrozumiał w tonie ukochanej partii "siep..j pistrollu".
    • lauren6 Re: STRAJK 07.04.19, 22:01
      Niech mi ktoś wytłumaczy. To znaczy, że wszystkie szkoły strajkują jak miały w planie, czy te powiązane z Solidarnością nie?
      • oqoq74 Re: STRAJK 07.04.19, 22:05
        Jutro się dowiesz. Dziś i tak nikt nie powie na 100%. Pewnie niezadowoleni będą odchodzić z Solidarności i dołączą gdzie indziej. A strajkować mogą chyba i bez przynależności do związku.
        • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:08
          Mogą bez przynależności, ale jakieś procedury muszą być spełnione.
          • oqoq74 Re: STRAJK 07.04.19, 22:10
            Co za problem rzucić jutro legitymacją? Ten strajk trochę potrwa.
            • areyoubetter Re: STRAJK 07.04.19, 22:29
              Nie trzeba mieć żadnej legitymacji, po prostu wystarczy w pracy podpisać listę strajkową ( o ile szkoła przystąpiła w ogóle do sporu zbiorowego).
        • mamalgosia Re: STRAJK 07.04.19, 22:36
          Moga. Przeciez niezrzeszeni tez moga
      • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:06
        Te z solidarnością miały strajkować od 15.
        • lauren6 Re: STRAJK 07.04.19, 22:08
          O, to jakaś informacja. Dzięki.
      • karme-lowa Re: STRAJK 07.04.19, 22:07
        lauren6 napisała:

> Niech mi ktoś wytłumaczy. To znaczy, że wszystkie szkoły strajkują jak miały w
        > planie, czy te powiązane z Solidarnością nie?
        Dokładnie tak.
        Ci co są w Solidarności jutro idą do pracy.
      • asia_i_p Re: STRAJK 07.04.19, 22:08
        To znaczy, że dalej nic nie wiesz i nikt dalej nic nie wie. Przy obowiązującym prawie zerwanie rozmów nic nie wyjasnia.
        Wszystkie szkoły, które w referendum poparły strajk, mają prawo zastrajkować, a w zasadzie prawo ma zastrajkować każdy z ich pracowników, niezależnie od przynależności związkowej, a nikt nie ma obowiązku zastrajkować. Jutro o ósmej zostaną podpisane listy strajkowe i coś będzie wiadomo.

Mam nadzieję, że jutro zastrajkują naprawdę wszyscy, którzy zgłosili gotowość, bo rząd wyraźnie przyjął postawę, że póki nie zobaczy, nie uwierzy. Jeżeli jutro ludzie odpuszczą, to się będzie ciągnęło i egzaminy mogą być naprawdę zagrożone. Jeżeli rząd zobaczy, że ludzie rzeczywiście strajkują, może się dogada. Choć bardziej obstawiam, że zaoferuje rozmowy w zamian za zawieszenie strajku na czas egzaminów, a potem się wypnie. Mam wrażenie, że wbrew temu, co mi się na początku wydawało, egzamin ósmoklasisty jest bardziej zagrożony niż gimnazjalny.
        • oqoq74 Re: STRAJK 07.04.19, 22:12
          Obawiam się, że się mylisz. Rząd nie ustąpi, a na pewno nie szybko.
        • mum2004 Re: STRAJK 07.04.19, 22:43
          asia_i_p napisała:

>Mam wrażenie, że wbrew temu, co mi się na po
          > czątku wydawało, egzamin ósmoklasisty jest bardziej zagrożony niż gimnazjalny.

Dlaczego tak myślisz? U nas dyrektor twierdzi, że mimo strajku egzamin ósmoklasiaty odbędzie się normalnie... może ma wystarczająco nauczycieli niestrajkujących żeby obstawiać ósme klasy?
          • mama.nygusa Re: STRAJK 07.04.19, 23:05
            U nas w calej gminie rowniez egzaminy nie zagrozone.
      • jola-kotka Re: STRAJK 07.04.19, 22:18
        Ja tam jestem ciekawa co z dziecmi nic nie wiadomo to te szkoly i tak jutro beda pewnie puste tzn . Bez dzieci. Wiecie co to jest straszne.
    • mamablue Re: STRAJK 07.04.19, 22:04
      O strajku wiadomo od miesiąca. Czego się strona rządowa spodziewała? Że nagle nauczyciele powiedzą "Żartowaliśmy"? Oliwy do ognia dolało wczorajsze 500+ na krowę. Pewnie nieprzypadkowo.
      Przypominam, że ostatni poważny strajk nauczycieli był ponad 20 lat temu. Przypomnijcie sobie, ile razy w tym czasie protestowały inne grupy zawodowe.
      Acha, i wiadomość o wypuszczeniu trolli na nauczycieli okazuje się prawdziwa. Gdziekolwiek temat strajku, tam te same wpisy robione hurtowo. Brzydko, oj brzydko.
      • oqoq74 Re: STRAJK 07.04.19, 22:07
        To krowa + jest też wybiegiem, bo taki jest unijny program. PiS zatem zaproponował coś co i tak będzie finansowane przez unię.
        • mamablue Re: STRAJK 07.04.19, 22:09
          Ale jak ktoś ma wdzięk słonia w składzie porcelany, to powie taką rzecz w niewłaściwym momencie. Jednak wątpię, że to wynik niezdarności.
          • oqoq74 Re: STRAJK 07.04.19, 22:13
            Czego jak czego, ale Jarosławowi nie można zarzucić, że on robi coś przypadkowo. Moim zdaniem, to było celowe.
            • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:16
              On ma czas na przemyślenia. Więcej niż ja na przygotowanie lekcji.
    • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:05
      Brak słów jeżeli chodzi o Solidarność.
      Zgodzili się na zwiększenie pensum i to tak duże zwiększenie. Jeżeli rząd będzie gmerał przy pensum i zwiększy to pensum do 22 godzin, to jako matematyk przy 4 godzinach tygodniowo na klasę powinnam mieć 24 godziny. Poza tym + godzina wychowawcza + zajęcia wyrównawcze + koło = 27 godzin dydaktycznych. A już tu pisałam: przy tak ogromnych obciążeniach papierologicznych itp. ja ledwo daje radę fizycznie. Pomijając fakt, że finansowo na tym tracę (choć to nie takie wielkie pieniądze), to okazuje się, że chce się mnie zmusić do pracy ponad siły. No płakać mi się chce.
      Jeżeli podniosą pensum, ja rezygnuję z zawodu.
      • pani07 Re: STRAJK 07.04.19, 22:07
        Zdziwienie byłoby, gdyby się dogadali. Po wczorajszym wywiadzie Broniarza było oczywiste. Pochowa KN.
      • mamablue Re: STRAJK 07.04.19, 22:08
        Spytaj szeregowych członków tego związku, czy podzielają stanowisko swoich władz...
        • asia_i_p Re: STRAJK 07.04.19, 22:09
          U mnie w szkole nie muszę pytać, wiem, że nie.
          • mamablue Re: STRAJK 07.04.19, 22:11
            Gdzieś na Śląsku jawnie się postawili.
          • mamalgosia Re: STRAJK 07.04.19, 22:15
            U nas w szkole jest 4 czlonkow Solidarnosci. Od dwojki wlasnie odebralam smsy, ze wypisuja sie
        • me-lissa Re: STRAJK 07.04.19, 22:54
          W moim LO zrezygnowało trzech z czterech. Póki co..
      • iberka Re: STRAJK 07.04.19, 22:09
        Czyli 13h/ tydz na papierologię?
        • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:14
          Na papierologię z przyległościami to za mało. Dzisiaj już spędziłam prawie godzinę na ogarnięcie korespondencji z librusa.
        • asia_i_p Re: STRAJK 07.04.19, 22:23
          Na papierologię, przygotowanie lekcji, sprawdzenie sprawdzianów, dodatkowe zajęcia z uczniami (w naszej szkole prawie każdy coś ma, połowa ma dwa razy w tygodniu), pilnowanie dyskotek/ balu gimnazjalnego/ studniówki, pracę w zespołach rady pedagogicznej (niektóre dość czasochłonne), wycieczki, a w zasadzie ich części wystające poza plan zajęć, rady pedagogiczne i zebrania (w tym roku rozbili z tym piniatę - na każde cztery tygodnie, przynajmniej w trzech coś jest, w ostatnim miesiącu było w każdym tygodniu). Zbiera się spokojnie.
      • lauren6 Re: STRAJK 07.04.19, 22:09
        Solidarność wystawiła nauczycieli do wiwatu.
      • howards_end Re: STRAJK 07.04.19, 22:10
        Tak off topic: Nie mecie wrażenia ze Zalewska łysieje? Jak ją pokazali z bliska tak to wyglądało.
        Ja zrozumiałam że nie podpisano zwiększenia pensum w tym porozumieniu, tylko będzie powrót do rozmów na ten temat. Tak czy siak chaos.
        • oqoq74 Re: STRAJK 07.04.19, 22:14
          Tak, o pensum mają jeszcze rozmawiać.
          • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:15
            I rząd się wycofa z tej propozycji?
            • oqoq74 Re: STRAJK 07.04.19, 22:18
              Nie sądzę. Pewnie ją jeszcze bardziej zagmatwają.
            • kyrelime Re: STRAJK 07.04.19, 22:38
              Raczej nie. Włączyłam na chwilę tvp info- tam gadają wyłącznie o pensum. Atak na nauczycieli pełną parą oraz peany pochwalne Solidarności
              • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 22:51
                Też na chwilę przełączyłam. Piękny pasek: ZNP odrzucił propozycję podwyżek płac.
      • pierwszykot Re: STRAJK 07.04.19, 22:12
        A jak masz klasę maturalna to masz usrednienie. I od września do maja pracujesz więcej ( 0,8 usrednienie)...
      • moadek Re: STRAJK 07.04.19, 22:53
        Średnie pensum w Europie wynosi 26h. W Niemczech 28 h. Polscy nauczyciele mają najniższe w całym OECD .
        • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 23:01
          Dodaj jeszcze, że badania pokazują, iż w Polsce nauczyciel przeciętnie pracuje 47 godzin tygodniowo.
          Odbierzcie nauczycielom takie rzeczy jak apele (a tych podobno w Niemczech nie ma) i parę innych rzeczy które w Niemczech wykonuje administracja. Wtedy pensum 28 h będzie ok.
          • iberka Re: STRAJK 07.04.19, 23:23
            A ile pracuje uczeń? .....zwłaszcza "po godzinach"
            • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 23:44
              Czy to wina nauczycieli?
              • ponis1990 Re: STRAJK 08.04.19, 08:46
                Tak, bo nieraz tyle zadają... referat z tego, referat z tamtego, wypracowanie z tego, cośtam costam - i dziecko przychodząc do domu siedzi znowu dwie - trzy godziny nad lekcjami dopiero co wróciwszy ze szkoły. Ja się cieszę że pracuję, okres szkoły wspominam jako koszmar, ale teraz żeby mi nudno nie było, będę siedzieć z wnet czwartoklasistą moim
                • rosa-fira Re: STRAJK 08.04.19, 14:09
                  Zadają, bo podstawa programowa jest przeładowana, nauczyciel leci z materiałem, żeby się wyrobić, nie ma czasu na utrwalenie wiedzy, uczeń musi to zrobić samuncertain
          • moadek Re: STRAJK 08.04.19, 19:13
            Apele ?
        • rosa-fira Re: STRAJK 07.04.19, 23:03
          Nauczyciel w Niemczech zarabia 3500-4500 euro. Dla porównania kasjerka w niemieckim Lidlu - ok 2000 euro.
          Nauczyciel w Pl zarabia 1765-3500 pln. Kasjerka w Lidlu w Pl - 1900 za 3/4 etatu (tyle oferuje sklep niedaleko mnie).
          • agnieszka_kak Re: STRAJK 08.04.19, 07:37
            Nauczyciel w Niemczech nie zarabia 3500-4000 euro. Rozwalaja mnie wyobrażenia niektórych o "zarobkach na zachodzie".
        • bluea.nne Re: STRAJK 07.04.19, 23:42
          a w Niemczech 20-2 i w to wliczają się dyżury
        • mari.sol Re: STRAJK 08.04.19, 15:47
          Aneta Hintermeyer, kiedyś polska, a od 10 lat niemiecka nauczycielka. Kiedyś przez osiem lat uczyła w jednej z wielkopolskich podstawówek i w gimnazjum. Teraz: nauczanie tzw. zintegrowane czyli Gesamtunterricht, Nadrenia-Palatynat, szkoła podstawowa Grundschule obejmująca 4 klasy (dzieci idą do szkoły mając ukończone 6 lat). Pisze także z punktu widzenia matki - starszy syn pani Anety zdał dwa tygodnie temu maturę, młodsza córka jest w piątej klasie.

"No to wypowiem się z perspektywy pracy niemieckiego nauczyciela, bo w niemieckiej oświacie pracuję od prawie 10 lat. Pensum godzinowe niemieckiego nauczyciela wynosi 39 godzin tygodniowo. Przy czym średnio 20-22 godziny to godziny tzw "tablicowe" (uwaga: do czasu "tablicowego" wlicza się czas dyżurów na przerwach!), cała reszta godzin to PLATNY czas na przygotowanie do zajęć. Nie, nie trzeba spędzać go w szkole i praktycznie nikt tego nie robi. Ferie średnio co 6-8 tygodni. Nie, w ferie nie ma żadnych dyżurów czy opieki nad dziećmi. To obowiązek gminy, nie szkoły. Opieka feryjna jest płatna, gmina zatrudnia do tego personel (nie, nie są to nauczyciele!) i mu za to płaci. Nie ma w ferie rad, posiedzeń, rada jest przeważnie jedna: w ostatni dzień letnich ferii. Nauczyciele nie przygotowują uroczystości, akademii, dyskotek, nie ma "apeli" i tym podobnych. Szkoła ma za zadanie uczyć, od zapewnienia rozrywek są rodzice. Nie ma poprawiania ZADNEJ oceny. Dostałeś niedostateczny, to go masz. Nie ma zabierania dziecka na wczasy w maju lub wrześniu. Nauczyciel ma masę dodatkowych bonusów, np. zniżki w ubezpieczeniach (w tym OC i AC) a nawet preferencje w kredytach. O takich warunkach polski nauczyciel może na razie tylko marzyć.
          Ludzie nie mają pojęcia jak funkcjonują sąsiednie systemy oświaty, zachwycają się nimi i dają je za wzór. W Niemczech matury nie zdaje ok 2-3% uczniów. W Polsce coś około 20%. Z matmy bodajże jeszcze więcej. ALE: segregacja uczniów spełniających wymogi maturalne dokonuje się już na poziomie 4-6 klasy! Jeżeli uczeń na tym poziomie nie ma odpowiednich wyników, odpowiednich ocen z przedmiotów głównych (niemiecki, matematyka, język obcy), to zwyczajnie nie idzie dalej do "liceum", które u nas zaczyna się od 7 klasy, w niektórych landach już od 5. I nie ma tutaj nic do rzeczy "chcenie" rodziców! Nie każdy musi mieć maturę, co tutaj jest oczywistością. Oceń jest bardzo mało, 2-3 prace klasowe na semestr. Jak już pisałam, nie ma absolutnie żadnej możliwości poprawienia oceny. Ocena za aktywność podczas zajęć stanowi 1/3 oceny ogólnej z przedmiotu. Regulamin szkolny jest bardzo wyśrubowany, w odróżnieniu od polskiego, gdzie obowiązki ma praktycznie tylko nauczyciel, uczeń zaś ma tylko prawa. Np. mamy prawo zawiesić ucznia w jego obowiązkach i prawach, tzn. musi na określony czas, zazwyczaj kilka dni, zostać w domu. I to na rodzica spada obowiązek zapewnienia mu opieki. I stosuje się to już od najwcześniejszych klas podstawówki. Jeżeli dziecko źle się zachowuje, przeszkadza innym, pyskuje, to RODZICE mają na nie wpłynąć. Szkoła ma też możliwość ustanowienia dla takiego ucznia opiekuna, np. kogoś z jego rodziny i tylko w obecności tegoż opiekuna uczeń ten ma prawo uczestniczyć w zajęciach szkolnych. Podpisując zgodę na wycieczkę, podpisuję również zobowiązanie, by NATYCHMIAST i bezzwłocznie odebrać moje potomstwo (nawet jeżeli są na wycieczce nad Morzem Północnym, 700 km od nas!), gdyby ono odpowiednio do oczekiwań się nie zachowywało, np. spożywało alkohol. Jeżeli uczeń niepełnoletni konsumuje alkohol, wówczas jest odstawiamy do szpitala albo na policyjną izbę dziecka i tam czeka na odbiór. Proste. Kropka. I NIKT z tym nie dyskutuje! Nie ma dzienników elektronicznych, wywiadówka raz na rok i trzeba się na nią jako rodzic zapisać. Dlatego w polskiej oświacie już chyba bym się nie umiała odnaleźć.
          U nas są ogromne braki w kadrze nauczycielskiej. Mimo świetnych warunków pracy, wysokiego uposażenia, młodzi ludzie nie garną się do tego zawodu. Mamy ogromne problemy z ogarnięciem zastępstw. Całe klasy muszą zostawać w domu, bo nie ma zwyczajnie kto pójść do tych klas na zastępstwo.
          Gdyby więc tak jeden polski rodzic z drugim choćby na pół roku wysłali swoje pociechy do niemieckiej szkoły publicznej (prywatne to wyjątki i kosztują majątki!), to szok gwarantowany. Pozdrawiam z perspektywą prawie 3 wolnych tygodni z okazji Wielkanocy, bez rad, dyżurów, półkolonii itd. A jakby mnie jednak ochota przemożna dopadła, by popracować w murach mojej "firmy", to każdy z nas ma do niej klucz i może nawet w nocy o północy z niego skorzystać i poromansować z ksero, maszyną do cięcia papieru albo maszynami do laminowania, a co!
          I jeszcze jedno: jeżeli jako nauczyciel ma się w Niemczech miano urzędnika państwowego (Beamte), to automatycznie nie ma się prawa do strajku. ALE państwo zapobiega temu płacąc wysokie uposażenie, coby urzędnik był niezależny, nie musiał brać łapówek i korzystał ze strajków. Nauczyciel gimnazjalny z paroletnim doświadczeniem zarabia ok 3500-4500 Euro na rękę. Podstawówkowy ok tysiąc mniej, ale wymagania i obowiązki są nieco inne. Czy nauczyciel ma funkcję urzędnika czy też funkcjonariusza publicznego, zależy od danego landu. Za publiczne znieważanie obu grup są kary pieniężne! Tak samo jak za znieważenie policjanta, więc takich paskudnych wpisów, jakie pojawiają się o nas w polski Internecie, to że świeczką szukać."
    • areyoubetter Re: STRAJK 07.04.19, 22:17
      Program PENSUM +, NAUCZYCIEL - (minus)
      • hummorek Re: STRAJK 07.04.19, 22:24
        - 1 zl/h. No brawo Beata 😈
    • thebeat Re: STRAJK 07.04.19, 22:17
      Własnie pan chyba z FZZ powiedział, że znalazły się pieniądze dla wszystkich, nie tylko dla ludzi, tylko dla nauczycieli nie. Ja dodam, ze dla niepełnosprawnych też się nie znalazly. I w ogóle dla ludzi pracujacych coś nie bardzo się znajdują. Ba, promuje się brak pracy zawodowej.
      • mamablue Re: STRAJK 07.04.19, 22:20
        Poczytaj o emeryturze dla matek 4 dzieci. Dopiero się zdziwisz.
        • thebeat Re: STRAJK 07.04.19, 22:24
          Czytałam, już nic mnie nie zdziwi.
      • malia Re: STRAJK 07.04.19, 22:24
        Promuje się bycie świnią, patologią, krową i matołem
        • moadek Re: STRAJK 07.04.19, 22:55
          Posiadanie 4 dzieci to z założenia patologia..? No cóż uwazaj bo patologia może uczyć twoje dziecko.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: STRAJK 07.04.19, 23:08
            Wątpie, niepracująca matka 4 dzieci nie może uczyć mojego jedynego dziubusia.

• hanusinamama Re: STRAJK 08.04.19, 00:26
            Mam znajomą z 4 dzieci. Pracuje!!!! No fakt na 6/8 etatu...ale pracuje. Emeryture sobie pewnie wypracuje taką samą niepracujące matki. Super, poprostu super.
            • mum2004 Re: STRAJK 08.04.19, 07:46
              Znam wiele pracujących matek 4 dzieci. Nie pracują tylko nieroby (pomijam matki dzieci niepełnosprawnych), nic im się nie należy.
              • lauren6 Re: STRAJK 08.04.19, 08:41
                Mamy niepełnosprawnych dzieci pracują. Bardzo ciężko pracują ze swoim dzieckiem w domu.
                Nie pracują tylko darmozjady żerujące na cudzej pracy.
    • aankaa Re: STRAJK 07.04.19, 22:22
      ktoš się spodziewał czego innego po "solidarności" ?
      • taniarada Re: STRAJK 07.04.19, 23:09
        aankaa napisała:

> ktoš się spodziewał czego innego po "solidarności" ?
        >
        Ale po ZNP można się tego było spodziewać.Zadymiarze.
        • hummorek Re: STRAJK 07.04.19, 23:37
          Chyba Ty.
        • droch Re: STRAJK 08.04.19, 08:36
          Napisz jeszcze, że "warchoły" i "rewanżyści". Będzie jeszcze bardziej jak w TL.
    • marusia.00 Re: STRAJK 07.04.19, 22:37
      No strajk. I dobrze.
      Solidarność - szkoda słów ale w sumie chyba nikt się nie spodziewał czegoś innego, po tych rządowych poplecznikach.
      • taniarada Re: STRAJK 07.04.19, 22:48
        marusia.00 napisała:

> No strajk. I dobrze.
        > Solidarność - szkoda słów ale w sumie chyba nikt się nie spodziewał czegoś inne
        > go, po tych rządowych poplecznikach.
        I z czego ci tak dobrze?
        Szkoda dzieci, kondycja psychiczna naszych pociech znów wystawiona na próbę, "czerwony kacyk" dopiął swego. Ręce opadają mam takie wrażenie, że nawet 1500 zł by nic nie dało. Polityką w najmłodszych, to sygnał, że celem samym w sobie jest odzyskanie władzy. Cel uświęca środki.
        • marusia.00 Re: STRAJK 08.04.19, 00:08
          Dobrze. Pretensje rodziców niech będą skierowane do nieudolnego rządu. To jego zadanie by szkoły sprawnie funkcjonowały.
          Na rydzyka jest na tvp jest. Na 500+ dla nieudaczników jest, dla krów się nawet znalazło a dla nauczycieli i niepelnosprawnych nie ma. Ot sprawiedliwy rząd ☺
          P.s. dzieciom nic się nie stanie, żadna krzywda. Psim obowiązkiem rządu jest zorganizowanie egzaminów i przeprowadzenie rekrutacji. Najwyżej przesuną terminy 😉
    • taniarada Re: STRAJK 07.04.19, 22:46
      Stało się to, co od początku miało się stać. Zlecenie totalnych wykonane. A teraz obserwujmy zorganizowaną i skoordynowaną akcję medialną polskojęzycznych mediów - one wszystkie będą przekazywać spójnie te same informacje, przekaz dla lemingów będzie jednoznaczny. Teraz pora na rząd żeby zaczął działać, tylko że ten rząd boi się własnego cienia.
      • maaria33 Re: STRAJK 07.04.19, 22:47
        big_grinbig_grinbig_grin
      • hummorek Re: STRAJK 07.04.19, 22:55
        Bu ha haaa🤣 Aleś popłynął.
      • kyrelime Re: STRAJK 07.04.19, 22:56
        Teraz poda zażyć leki słonko...
        • kyrelime Re: STRAJK 07.04.19, 22:56
          Pora, oczywiście pora, mam nadzieję, że ktoś je poda 😉

> Teraz poda zażyć leki słonko...
      • taniarada Re: STRAJK 07.04.19, 23:07
        Co do samego strajku, to przeprowadzanie go w chwili, gdy rząd przeprowadza podwyżki płac, słabe, ale w odróżnieniu od poprzedniego rządu jednak je przeprowadza, to jest to hipokryzja. ZNP nie raczyło protestować tak drastycznie, gdy ich sponsorzy z PO przez lata blokowali podwyżki, podnosili po cichu pensum (godziny karciane), dewastowali programy nauczania czy rozmywali awans zawodowy. Dlaczego wówczas nie strajkowali? Gdzie wtedy był Broniarz?Amen.
        • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 23:09
          Dlaczego piszesz nieprawdę?
        • livia.kalina Re: STRAJK 07.04.19, 23:20
          Jasne, podwyżki o około 80 zł miesięcznie. Cała polska wstała (z kolan) i klaskała.
      • taniarada Re: STRAJK 07.04.19, 23:21

I kolejny problem związany ze strajkiem. Zgodnie z otrzymanymi od organizatorów strajku informacjami, nauczyciel przychodzi zgodnie ze swoim planem zajęć, ale zamiast podjąć pracę, podpisuje listę strajkujących i siedzi do końca przypisanych mu lekcji. Pytanie go wcześniej o udział w strajku jest niedopuszczalne i w zasadzie jest przestępstwem. Z tego samego powodu, strajk nie jest podstawą do odwołania lekcji. To zresztą potwierdziło w komunikacie MEN. Czyli w zasadzie, dyrektor szkoły nie powinien apelować do rodziców, żeby nie przysyłali uczniów do szkoły, bo skąd ma wiedzieć, czy jakikolwiek nauczyciel podpisze listę strajkujących? A jeśli uczniowie nie przyjdą, a ja nie podpiszę listy, ale pójdę do pustej klasy, to w zasadzie muszę wpisać wszystkim uczniom nieobecności. Jakie? Usprawiedliwione? Czym usprawiedliwione? A co ma zrobić dyrektor, jeśli między lekcjami prowadzonymi przez niestrajkujących a prowadzonymi przez strajkujących są okienka? Jak zapewnić (a ma taki obowiązek) opiekę młodzieży? Już to samo pokazuje, jakim świństwem jest ten strajk.
        • conena Re: STRAJK 08.04.19, 07:56
          taniarada napisał(a):

>
          > I kolejny problem związany ze strajkiem. Zgodnie z otrzymanymi od organizatorów
          > strajku informacjami, nauczyciel przychodzi zgodnie ze swoim planem zajęć, ale
          > zamiast podjąć pracę, podpisuje listę strajkujących i siedzi do końca przypisa
          > nych mu lekcji. Pytanie go wcześniej o udział w strajku jest niedopuszczalne i
          > w zasadzie jest przestępstwem. Z tego samego powodu, strajk nie jest podstawą d
          > o odwołania lekcji. To zresztą potwierdziło w komunikacie MEN. Czyli w zasadzie
          > , dyrektor szkoły nie powinien apelować do rodziców, żeby nie przysyłali ucznió
          > w do szkoły, bo skąd ma wiedzieć, czy jakikolwiek nauczyciel podpisze listę str
          > ajkujących? A jeśli uczniowie nie przyjdą, a ja nie podpiszę listy, ale pójdę d
          > o pustej klasy, to w zasadzie muszę wpisać wszystkim uczniom nieobecności. Jaki
          > e? Usprawiedliwione? Czym usprawiedliwione? A co ma zrobić dyrektor, jeśli międ
          > zy lekcjami prowadzonymi przez niestrajkujących a prowadzonymi przez strajkując
          > ych są okienka? Jak zapewnić (a ma taki obowiązek) opiekę młodzieży? Już to sam
          > o pokazuje, jakim świństwem jest ten strajk.

I to jest piękny przykład po...nej logiki aktualnej władzy. Ta sama logika rządzi skarbówką, co skutkuje totalnym pierdolnikiem w podatkach. Widzę, że MEN również nasiąknięty chorym myśleniem.
          Mam nadzieję, że nauczyciele podpalą kraj. Ja ich wspieram całym sercem, moje pracowniczki dzisiaj dostały wolne, którego nie będą musiały odpracować.
          To już nie jest strajk tylko o podwyżkę.
    • taniarada Re: STRAJK 07.04.19, 23:02
      Ślubuję rzetelnie pełnić mą powinność nauczyciela, wychowawcy młodzieży, dążyć do pełni rozwoju osobowości ucznia jak i własnej, kształcić i wychowywać młode pokolenia w duchu umiłowania Ojczyzny, tradycji narodowych oraz poszanowania Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej”. Gdy złoży się takie ślubowanie należy je traktować poważnie. Nie wyobrażam sobie, żeby inaczej do tego podchodzić. Słowa, które wypowiedział pan Broniarz to hańba. Swoją wypowiedzią postawił nauczycieli będących w ZNP w nieciekawej sytuacji.
      • vasaria Re: STRAJK 07.04.19, 23:06
        https://i.postimg.cc/xq85XBg6/FB-IMG-1554671095182.jpg
      • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 23:08
        A jak rzetelnie pełnić obowiązki kiedy człowiek niewyspany, przepracowany i zestresowany. Żeby wypełnić ślubowanie trzeba mieć na to pieniądze z pensji.
        • iberka Re: STRAJK 07.04.19, 23:27
          Ale wg mnie wyższe wynagrodzenie nie wydłużą doby (wyspanie), nie zmniejszą liczy obowiązków i nie ugrzecznią dzieci ( tudzież nie ograniczą innych czynników stresogennych). Czy się mylę?
          • kub-ma Re: STRAJK 07.04.19, 23:49
            Ale wielu nauczycieli nie będzie musiało dorabiać, niektórych będzie stać czasami wyjść z rodziną na obiad zamiast stać w kuchni i zrelaksować się w teatrze. Takie przyziemne korzyści
          • hanusinamama Re: STRAJK 08.04.19, 00:30
            Wiesz co iberka. Ja mam stresującą prace (własnie koncze zlecenia, niedziala po północy). Serio pracy mam sporo, niedosypiam czesto...ale zarabiam jakies 5 pensji nauczyciela. A jak mam wiecej pracy to i 7. I za taką kase mozna tak pracować. Nie wiem jak mozna sie zarzynać za takie ochłapy jak nauczyciele dostają. Mordują sie z naszymi dziećmi, wiekszosc rodziców ciszy sie ze samemu sie użerać z "nynusiem" nie musi...
          • araceli Re: STRAJK 08.04.19, 07:17
            iberka napisała:
            > Ale wg mnie wyższe wynagrodzenie nie wydłużą doby (wyspanie)

Cóż - mnie wysoka pensja wydłuża dobę. Bo stać mnie na dojazdy do pracy samochodem (zbiorkomem miałabym 1-1,5h w jedną stronę), stać mnie zamawianie jedzenia kiedy wracam zmęczona, stać mnie na kogoś do sprzątania itd... Akurat pieniądze sporo czasu kupić mogą.
    • livia.kalina Re: STRAJK 07.04.19, 23:29
      A co on ma do roboty? siedzi po całych dniach, nie pracuje, nudzi się w tym całym zakonie. Neonaziści już wyjechali z Jasnej Góry, to się produkuje w internecie.
    • gulcia77 Re: STRAJK 08.04.19, 08:12
      No i bardzo dobrze! Trzymam za nich kciuki!
      P.S. Mam syna w ósmej klasie. Nie jestem nauczycielką.
      • vasaria Re: STRAJK 08.04.19, 08:16
        Nauczyciele nie dajcie się zastraszyć ! Rodzice są z wami. Obydwie szkoły moich dzieci strajkują i super ! Może oświata musiała sięgnąć dnia, żeby cokolwiek się zmieniło.
    • zasiedziala Re: STRAJK 08.04.19, 18:13
      Nie śledzę na bieżąco info o strajku, więc mam pytanie do tych bardziej wdrożonych- czy trwa już dyskusja o źródłach finansowania podwyżek dla nauczycieli? Czy na razie podwyżki są na tyle niepewne, że nikt jeszcze się nad tym nie zastanawiał?
      • maslova Re: STRAJK 08.04.19, 18:36
        Wczoraj podczas wieczornych negocjacji związkowców z przedstawicielami rządu reprezentant Pracodawców RP trzykrotnie podejmował próby rozmowy na ten temat. Proponował, aby część podwyżek została pokryta z Funduszu Pracy. Szydło kompletnie ignorowała jego propozycje, w ogóle się do nich nie odnosząc. Wg niego ze strony rządu nie padło ani jedno słowo nawiązujące do postulatów ZNP, Szydło prezentowala wyłącznie swoje stanowisko.
        • triss_merigold6 Re: STRAJK 08.04.19, 18:41
          Chyba nie sądzisz, że ona jest samodzielna w jakimkolwiek zakresie w odniesieniu do wystąpień publicznych i decyzji.
        • zasiedziala Re: STRAJK 08.04.19, 18:56
          Dzięki, czyli rozumiem, że dyskusji jeszcze na ten temat nie ma. To chyba oznacza, że jeszcze długa droga do jakiegokolwiek kompromisu uncertain
    • s-t-efano2 Re: STRAJK 08.04.19, 21:02
      Nie ma najmniejszych wątpliwości, że akcja Broniarza to element kampanii wyborczej, która miejmy nadzieję zakończy karierę tego szkodnika, hipokryty i wyjątkowego obłudnika, który nasze dzieci uczynił po raz kolejny zakładnikami swoich politycznych rozgrywek. Przypomnijmy, że strajk odbędzie się w momencie, gdy rząd na ten rok zapowiedział dwie podwyżki płac dla nauczycieli. Pierwsza z nich ma nastąpić jeszcze w marcu, a druga we wrześniu. Dodatkowo rząd obiecał podnieść nauczycielom dodatki za wyróżniającą pracę. I tak od września wzrost wynagrodzenia zasadniczego (brutto) będzie wynosił dla nauczyciela dyplomowanego – 508 zł. Dla nauczyciela mianowanego – 432 zł. Dla nauczyciela kontraktowego – 381 zł, a dla nauczyciela stażysty – 371 zł. Co na to Broniarz? On domaga się natychmiast podwyżki w wysokości 1000 zł dla każdego nauczyciela.
      • vasaria Re: STRAJK 08.04.19, 21:10
        I długo czekać na kolejnego pistrolla nie trzeba było ...
        www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/trwa-strajk-nauczycieli-w-internecie-trwa-goraca-dyskusja-ale-wiele-kont-jest-po/b4d49rp
        • livia.kalina Re: STRAJK 08.04.19, 21:38
          Ale trzeba przyznać, że wyjątkowo finezyjnie atakują. Bardzo trudno ich zidentyfiować. wink
          • vasaria Re: STRAJK 08.04.19, 21:47
            Prawda ? Tak się przyczaili, ze totalnie nie idzie ich zidentyfikować tongue_out.
          • maaria33 Re: STRAJK 08.04.19, 22:48
            big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka