Dodaj do ulubionych

prasowanie parą

28.04.19, 20:56
Jestem z opcji "nie prasuję", ale ponieważ zmieniłam pracę na taką, w której muszę jakoś wyglądać, szukam sposobu na ułatwienie sobie życia. Czy takie żelazka(?) parowe (nie wiem czy dobrze nazywam to urządzenie, ale chodzi mi o takie gdzie prasuje się samą parą a ubranie wisi na wieszaku) zdaje egzamin? Czy ubranie może się skurczyć od tego albo w jakiś sposób zniszczyć? Czy jest skuteczne? Na co ewentualne zwrócić uwagę przy zakupie?
Obserwuj wątek
    • black.emma Re: prasowanie parą 28.04.19, 20:59
      Nie skurczy sie i nie zniszczy, bo prasujesz z odległości. Sprawdź wyrzut pary, im większy, tym lepiej.
      • szorstkawelna Re: prasowanie parą 28.04.19, 21:12
        A jak ze skutecznością? Jest porównywalna do tradycyjnego prasowania?
        • double-facepalm Re: prasowanie parą 28.04.19, 21:16
          Szukaj urządzeń o dużym wspolczynniku wyrzutu, poczytaj opinie, nie bierz w ciemno. Co Ci to da jeśli ktoś napisze ze ma niedostępny model urządzenia sprzed paru lat.
          • szorstkawelna Re: prasowanie parą 28.04.19, 21:41
            Może uda mi się kupić na OLX wink
        • black.emma Re: prasowanie parą 28.04.19, 21:19
          Nie jest źle, ale ja akurat prasuje dużo i prawie wszystko wiec i tak wole stacje parowa. Parownice mam do odświeżania złożonych rzeczy.
          • mysz1978 Re: prasowanie parą 28.04.19, 21:28
            w sklepach takei mają - moze tam podpytaj albo i pospatrz? Chyba, ze mają takie jakies bardziej specjalistyczne...
    • bywalec.hoteli Re: prasowanie parą 28.04.19, 21:31
      No właśnie - męska elegancka koszule tez się są tak uprasować ?
      • double-facepalm Re: prasowanie parą 28.04.19, 21:47
        Jak musisz codziennie w tych koszulach pomykac to sobie daruj. Da się ale sporo zachodu. Plus: rozprasujesz parą jakieś upierdliwe detale.
        • bywalec.hoteli Re: prasowanie parą 28.04.19, 22:10
          no jak pójdę w uprasowanej koszuli, to tylko jeden dzień mogę nosić smile
          • double-facepalm Re: prasowanie parą 28.04.19, 22:42
            Chodziło o tryb pracy. Czy scislego dresscode'u potrzebujesz cały tydzien itp.
            • bywalec.hoteli Re: prasowanie parą 29.04.19, 09:29
              Nie, nie ma tu tak sztywno.
      • arwena_11 Re: prasowanie parą 29.04.19, 11:49
        Koszule prasuje się świetnie na "prasowalnicy". Mam Cleanmaxx i jestem zadowolona.
        • bywalec.hoteli Re: prasowanie parą 29.04.19, 12:18
          arwena_11 napisała:

> Koszule prasuje się świetnie na "prasowalnicy". Mam Cleanmaxx i jestem zadowolo
          > na.

Hej Arwena, coś takiego bym poszukiwał. Co to ta prasowalnica? smile Ile czasu trwa prasowanie jednej.
          • arwena_11 Re: prasowanie parą 29.04.19, 12:26
            Moja córka nazywa to urządzenie "Janusz" big_grin. To taki manekin, na który nakładasz koszulę i włączasz. On się wypełnia gorącym powietrzem. Jedna koszula to ok 10-15 min ( musi być mokra prosto z pralki ). Nałożenie to jakies 2-3 min.

Czasami, jak materiał kiepski ( trudno prasujący się ), trzeba coś doprasować ręcznie - ale to wtedy zajmuje minutę.
            • bywalec.hoteli Re: prasowanie parą 29.04.19, 12:41
              No to fajne. Tylko, że wtedy musisz siedzieć w domu przez dłuższy czas i przekładac te koszule.
              • arwena_11 Re: prasowanie parą 29.04.19, 12:42
                Wieczorem oglądając film albo w ciągu dnia jak pracuję. Tylko przez telefon gadać ciężko - bo głośne
    • szorstkawelna Re: prasowanie parą 28.04.19, 22:01
      Mam jeszcze jedno pytanie. Czy myślicie, że mogę wyprasować ubranie myjką parową? Czy te do ubrań mają coś co sprawia, że się lepiej sprawdzą?
      • memphis90 Re: prasowanie parą 29.04.19, 09:46
        Próbowałam, moja myjka karcher nie daje rady.
        • szorstkawelna Re: prasowanie parą 29.04.19, 10:08
          A masz parownicę do ubrań dla porównania?
          Ja wczoraj też próbowałam myjką i nic z tego nie wyszło.
          • memphis90 Re: prasowanie parą 29.04.19, 11:44
            Nie, do ubrań nie mam.
            • szorstkawelna Re: prasowanie parą 29.04.19, 22:52
              Kupiłam dziś parownicę no-name w Auchan i melduję, że działa.
              • double-facepalm Re: prasowanie parą 30.04.19, 00:06
                Do okien czy ubrań?
                • szorstkawelna Re: prasowanie parą 30.04.19, 00:12
                  Do ubrań.
    • szafireczek Re: prasowanie parą 29.04.19, 11:49
      np. pralka z programem "mniej zagnieceń"...smile
      • double-facepalm Re: prasowanie parą 30.04.19, 00:07
        Suszarka do ubrań tez daje rade
        • evee1 Re: prasowanie parą 30.04.19, 04:13
          Ale I tak jak chce sie miec koszue ladnie wyprasowana, to trzeba uzyc zelazka. Suszarka zostawia ubrania takie troche "napuszone", a zelazko to ladnie przygniata na gladko. Nie wiem jak to wytlumaczyc, ale ja widze od razu czy koszula jest wyprasowana porzadnie, czy tylko z suszarki. Dlatego swoje koszule do prac to jednak prasuje tradycyjnie, ale najpierw miedle w suszarce, zeby pozbyc sie zagniecen z prania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka