Dodaj do ulubionych

Strach przed lataniem

07.05.19, 14:24
Jak pomóc osobie, która bardzo boi się latać samolotem.
Na dzień dzisiejszy woli na miejsce urlopu przez parę dni tłuc się samochodem, niż po prostu polecieć samolotem.
Leciała raz, bardzo krótko. Źle to zniosła. W drodze powrotnej wybrała inny środek transportu.
Po jakimś czasie miała drugą "okazję". Wpadła w jakąś histerię, panikę i uciekła z lotniska zostawiając tam resztę rodziny. Nie umiała wyjaśnić swojego zachowania inaczej niż: bo ja się okropnie boję.
Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • 45rtg Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 14:25
      ixiq111 napisała:

> Jak pomóc osobie, która bardzo boi się latać samolotem.
      > Na dzień dzisiejszy woli na miejsce urlopu przez parę dni tłuc się samochodem,
      > niż po prostu polecieć samolotem.
      > Leciała raz, bardzo krótko. Źle to zniosła. W drodze powrotnej wybrała inny śro
      > dek transportu.
      > Po jakimś czasie miała drugą "okazję". Wpadła w jakąś histerię, panikę i uciekł
      > a z lotniska zostawiając tam resztę rodziny. Nie umiała wyjaśnić swojego zachow
      > ania inaczej niż: bo ja się okropnie boję.
      > Jakieś pomysły?

Worek na głowę, związać.
      • zoruszka Re: Strach przed lataniem 09.05.19, 13:58
        Specjalnie zajęcia Pokochaj latanie.
        Zerknij na ich fb.
        Działa chyba smile
    • sumire Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 14:37
      Jeśli nie musi latać, to niech nie lata po prostu. Na takie mocne fobie to już raczej tylko odpowiednie terapie i ewentualnie środki na uspokojenie (mam na myśli leki, broń Boże alkohol).
    • dziennik-niecodziennik Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 14:57
      Relanium 5mg i wio.
    • kyrelime Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 15:01
      Terapia behawioralna? Jeśli to jej jakos mocno ie dezorganizuje życia to po prostu nie latać. Takie lęki podchodzą pod fobie, nie da się pomóc na zasadzie: nie martw się, jakoś to będzie. Ta osoba nawet jeżeli jest świadoma irracjonalności swojego lęku to w momencie znalezienia sie w sytuacji lękowej nie jest zapewne w stanie skorzystac z zasobów swej wiedzy- w dużym stresie mózg zamiast kierować się wiedzą wybiera emocje.
      • szeptucha.z.malucha Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 16:52
        W programach o liniach lotniczych widziałam ośrodki terapeutyczne dla osób z fobią. Może i u nas coś takiego jest.
        Mnie odstresowuje oglądanie „Katastrof w przestworzach”wink Paradoks ale im więcej sytuacji obejrzałam, tym spokojniejsza jestem.
        Pamiętam jak raz krążyliśmy nad Warszawą bombardierem i zastanawiałam się, czy to znów coś z podwoziem i awaryjne będzie. Połowa pasażerów to stewardesy i piloci - sobie tylko obserwowałam jak reagują, o czym między sobą gadają, czy są zaniepokojeni. Okazało się, że wstrzymywano lądowanie, bo alarm bombowy był na Okęciu, czy coś w ten deseń.
        • zoruszka Re: Strach przed lataniem 09.05.19, 14:02
          jest, ja bylam na rakich zajeciach.
          pokochaj latanie sie nazywa.
          • szeptucha.z.malucha Re: Strach przed lataniem 09.05.19, 14:38
            Pomocne były?
    • triss_merigold6 Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 15:09
      Jeśli nie musi latać to niech nie lata.
    • bialeem Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 15:18
      Albo jak BA Baracusa z drużyny A albo xanax.
    • wiktor_bog Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 16:39
      Moja narzeczona też się boi. Po prostu... chociaż nigdy nie leciała. Ale jeszcze nigdy nie zaciągnąłem jej do kokpitu wink Chyba problem nie do pokonania, jeżeli ktoś nie chce...
    • jusytka Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 17:32
      Psycholog? Psychiatra?
    • daisy Re: Strach przed lataniem 07.05.19, 22:41
      Uderzeniowa dawka leków uspokajających, kiedy naprawdę trzeba lecieć, a poza tym - unikanie samolotów.
    • leann32 Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 00:14
      Polski pilot Darek prowadzi fantastyczny kanal na youtubie, wpisz sobie „turbulencja”. Mnie pomoglo.
      Ryzyko poniesienia smierci w katastrofie lotniczej wynosi 1:29 milionow. Wieksze prawdopodobienstwo jest w domu smile a jak w Stanach jest jakies niebezpieczenstwo prezydenta ładuja do samolotu smile tam jest najbezpieczniej. W kazdym badz razie niech obejrzy filmy - facet fantastycznie opowiada o lotnictwie, procedurach, fizyce. Pomocne smile
      • szeptucha.z.malucha Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 05:26
        Faktycznie, dzięki niemu turbulencje mi nie straszne.
      • lidek0 Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 06:11
        Ja to o czym piszesz doskonale wiem i mimo to ostatnio dzień przed lotem miałam atak paniki, wiem co to za lęk choć decyduję się na loty samolotem. Statystyki w przypadku tak bojących się osób nic nie dają.
      • ixiq111 Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 07:50
        Dzięki, od tego zaczniemy.
      • tol8 Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 10:34
        Głupoty piszesz. Ryzyka śmierci nie oblicza się wg szans na wypadek, ale wg szans na przeżycie w razie wypadku. Tu szanse są praktycznie zerowe.
    • wenecja8 Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 00:20
      Nie trzeba latać, Stalin też wszędzie pociągiem jeździł.
    • bulzemba Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 07:51
      Jak pomóc? Dać folder wczasów dostępnych pociągiem \ autokarem.
    • ivanova Re: Strach przed lataniem 08.05.19, 07:56
      Tez sie potwornie boję. Nie latam jak nie muszę.
      A musi koniecznie lecieć?
    • zoruszka Re: Strach przed lataniem 09.05.19, 14:00
      Specjalne zajęcia Pokochaj latanie.
      Robią tam mega robotę z takimi jak ja, też sie balam panicznie.
      Poszlam do nich, ulga niesamowita.
      polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka