Dodaj do ulubionych

Inna strona tęczy

07.05.19, 17:13
"A ten jest znak przymierza, który Ja zawieram z wami (...) łuk mój kładę na obłoki, aby był znakiem przymierza między mną i ziemią" (Rdz 9, 13)." "a tęcza dokoła tronu - z wyglądu do szmaragdu podobna" (Ap 4, 2-3)",
Coś katabasom nie po drodze z Bogiem
Obserwuj wątek
    • hanusinamama Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 17:18
      Im od dawna nie po drodze. Dawno, dawno temu skasowali jedno z przykazań Boskich!!!! bo im sie nie opłacało (od tej pory mogli sprzedawać swiete obrazki i figurki). Serio jak organizacja ktora wykasowała przykazanie Boskie moze mowić mi jak życ i czego chce ode mnie Bóg?
      • lot_w_kosmos Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 19:17
        A które przykazanie? Możesz jaśniej?
        • beneficia Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 19:29
          W oryginale (Biblii) drugie.
          Nie będziesz tworzył wizerunków żadnych rzeczy.
        • beneficia Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 19:31
          "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią"
        • beneficia Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 19:32
          Przecież Ty jesteś wierząca, Biblii nie czytałaś?
          • hanusinamama Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 15:01
            Mało kto o tym wie. Mówie o katolikach. Mnie jakos dziecko niegdy nie pasowało ze ostatnie dwa przykazania brzmią jak jedno. I mi wujek (po teologii....uwaga juz nie katolik ale wierzący) wyjaśnił. Śmieszy mnie też jak sie niektorzy katolicy obruszają, ze przykazania mielismy wspólne z Żydami (mielismy bo oni nadal maja w wersji oryginalnej). A na tekst ze Stary Testament mamy z nimi wspólny to oczy wielkie robią.
            • yva-na Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 15:20
              Droga Znafczyni
              W Księdze Wyjścia nie ma numeracji...
              "nie będziesz czynił sobie podobizny..." podpada pod grzech bałwochwalstwa i dotyczy I przykazania.
              Rozróżnienie między Osobą, kobietą a rzeczą chyba na plus?
              "nie będziesz pożadał żony bliźniego swego
              ani żadnej rzeczy, która jego jest"
            • yva-na Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 15:34
              hanusinamama napisała:

> Mało kto o tym wie. Mówie o katolikach. [...] A na tekst ze Stary Testament mamy z nimi wspólny
              > to oczy wielkie robią.
              Bądź trochę bardziej poważna...
              • hanusinamama Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 16:10
                Mówie serio. Mało kto o tym wie . Popytaj wsórd znajomych. Numeracji nie ma...aleeeee jest ilosc tak 10 przykazań. Jedno podzielili na dwa zeby sie zgadzało...brzmi nadal bez sensu. Nie twierdzę ze jestem znaczynią ( a nawet znafczynią), kilka razy rozmawiałam z wujkiem teologiem (on snawcą jest) i tyle. Jak ktos pisze prawde, ze KK wygumkował przykazanie boskie nalezy z buta go obrażać?? Jak wam taki KK pasuje to ok, wasza broszka...a nie czekaj ja tez na niego łożę.
                • yva-na Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 16:28
                  Wchodzisz na grząski grunt. Żydzi skrócili ostatnie do "Nie będziesz pożądał żadnej rzeczy bliźniego swego" wrzucająć żonę między te rzeczy. Prawosławni fragment o podobiznach co prawda umieścili po numerem II lecz nie tylko mają cerkwii obrazy i rzeźby ale rozwinęli i rozsłynęli na całym świecie ikonografię (Ikona to nie tylko obraz postaci, to obraz ducha i modlitwa...) Czyżby schizofrenia? Nie, po prostu trafnie interpretują, Podobizny i kult świętych to nie to samo co bałwochwalcze cielce i talizmany.
                  Bóg osobiście polecił Mojżeszowi odlać na pustyni miedzianego węża i umieścić go na palu. Każdy pokąsany przez węże po spojrzeniu na tą figurę ratował sobie życie. Podobnie osobiście nakazał przyozdobienie Arki Przymierza dwoma Cherubinami ze złota. I to wszystko w Starym żydowskim Testamencie. Czyżby Bóg sam się pogubił i sobie przeczył?
                  Paradne gdy teologiczną wykładnią Pisma św. zajmują się ateiści i pospolite głupki.
                  • yva-na Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 16:29
                    tĘ figurę ofkors
                  • hanusinamama Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 21:57
                    Oj...wrzucic żone do rzeczy (nadal nie można jej pożadać jeżeli jest cudzą żoną) a usunąc przykazanie aby sie dorobic na świetych obrazkach to jednak dwie rózne rzeczy....
    • alicia033 Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 19:00
      tak od 1000 lat z dużym hakiem.
      Widać, z czyich wzorów czerpał jacek k. mówiąc, że ciemny lud wszystko kupi.
    • bei Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 19:15
      Ha, jak było „ objawienie” w tęczowej plamie szyby okiennej- to stawiano znicze i kwiaty- ze to cud.
      Księża nie protestowali.
    • beneficia Re: Inna strona tęczy 07.05.19, 19:29
      Zawsze o tym myślę kiedy widzę tęczęsmile
    • asia-loi Re: Różne tęcze 07.05.19, 20:16
      Właśnie przed chwilą słyszałam w telewizorze, jak poseł chyba od Kukiza mówił (nie pamiętam nazwiska), że tęcza kojarzona z Bogiem ma 7 kolorów, a tęcza kojarzona z LGBT ma 6.
      Brakuje jednego koloru - fioletowego, fioletowy to kolor pokuty. I tego koloru brakuje tęczy, którą zrobiła pani, którą naszła policja o 6 rano.
      • gulcia77 Re: Różne tęcze 07.05.19, 20:22
        Łosz fak uncertain
        • asia-loi Re: Różne tęcze 07.05.19, 20:29
          gulcia77 napisała:

> Łosz fak uncertain
          >

To nieprawda? To poseł Tomasz Rzymkowski z Kukiz15, tak powiedział.
          • alicia033 Re: Różne tęcze 08.05.19, 09:08
            oczywiście, że nieprawda. rzymkowski duby smalone plecie.
            Olena.s w wątku obok już wyjaśniła:
            <<"tTęcza wcale nie ma 7 kolorów. Tak naprawdę dostrzec można tylko 6 (czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy). Indygo, wymieniane jako siódmy kolor występujący w tęczy, został dodany do spisu przez Izaaka Newtona, który po prostu uważał, że „siódemka” jest doskonalszą i bliższą Bogu liczbą, niż „szóstka”. ">>
            • alicia033 Re: Różne tęcze 08.05.19, 09:11
              ani kosciół ani lgbt nie dekretował ani nie zastrzegał sobie jedynie właściwego kolorystycznie składu tęczy.
              • cauliflowerpl Re: Różne tęcze 08.05.19, 10:16
                Błąd.
                Trzeba natychmiast opatentować tęczę. I wpisac tę wlasciwa w odpowiednia ustawe.
            • valla-maldoran Re: Różne tęcze 08.05.19, 10:51
              alicia033 napisała:

> <<"tTęcza wcale nie ma 7 kolorów. Tak naprawdę dostrzec można tylko 6 (
              > czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy). Indygo, wymieni
              > ane jako siódmy kolor występujący w tęczy, został dodany do spisu przez Izaaka
              > Newtona, który po prostu uważał, że „siódemka” jest doskonalszą i bliższą Bogu
              > liczbą, niż „szóstka”. ">>

A ja myślałam, że liczba kolorów tęczy wynika z fizyki, a nie czyjegoś uznania. O ja głupia uncertain
      • iwoniaw Ten poseł ma coś z oczami? 08.05.19, 15:28
        poseł chyba od Kukiza mówił ( nie pamiętam nazwiska), że tęcza kojarzona z Bogiem ma 7 kolorów, a tęcza kojarzona z LGBT ma 6. Brakuje jednego koloru - fioletowego

Wujek Gógiel pokazuje inkryminowany obrazek do wypęku - naprawdę ktoś nie potrafi wskazać tam fioletowego koloru na tęczy?
      • ola_fatyga Re: Różne tęcze 08.05.19, 16:00
        https://media.merlin.pl/media/300x452/000/006/603/56bbdf883482f.jpg

To ta jest LGBT big_grinDDDDDDDDDDDD

>> Właśnie przed chwilą słyszałam w telewizorze, jak poseł chyba od Kukiza mówił (
        > nie pamiętam nazwiska), że tęcza kojarzona z Bogiem ma 7 kolorów, a tęcza kojar
        > zona z LGBT ma 6.
        • iwoniaw Re: Różne tęcze 08.05.19, 16:05
          Taki gender promuje na lekcjach religii (w podstawówce!) archidiecezja warszawska? OMG big_grin
          • hanusinamama Re: Różne tęcze 08.05.19, 16:11
            Gender-tęcza!!!
          • ola_fatyga Re: Różne tęcze 08.05.19, 16:12
            https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1gjPTmIUrBKNjSZPxq6x00pXar/1-sztuka-90-150-cm-LGBT-flaga-dla-lesbijek-Gay-Pride-kolorowe-t-czowa-flaga-dla.jpg_640x640.jpg

Identyczna big_grinDDDDDDDDDDD
            • yva-na Re: Różne tęcze 08.05.19, 16:32
              yes yes yes no IDENTYKO big_grin orgia górą! aż się posikałam z radości!
              • ola_fatyga Re: Różne tęcze 08.05.19, 16:48
                >yes yes yes no IDENTYKO big_grin orgia górą! aż się posikałam z radości!

i to na lekcjach religii!!! teraz to już będziesz musiała założyć pampersa!!!!
                • yva-na Re: Różne tęcze 08.05.19, 17:05
                  oj biedna ty jesteś, nie takie szatańskie i masońskie symbole w światyniach straszą bym sie miała tekturową okładką podręcznika podniecać. Widocznie zatwierdzający nie był zbyt czujny.
                  • morekac Re: Różne tęcze 08.05.19, 17:40
                    yva-na napisała:

> oj biedna ty jesteś, nie takie szatańskie i masońskie symbole w światyniach str
                    > aszą bym sie miała tekturową okładką podręcznika podniecać. Widocznie zatwierdz
                    > ający nie był zbyt czujny.

A podniecacie się kawałkiem zadrukowanej kartki.
              • hanusinamama Re: Różne tęcze 08.05.19, 21:58
                KOlejna ktora przeżywa forum jak mrówka maraton....
      • yva-na Re: Różne tęcze 08.05.19, 16:33
        "Właśnie przed chwilą słyszałam w telewizorze".....
        big_grin
        • asia-loi Re: Różne tęcze 08.05.19, 17:53
          yva-na napisała:

> "Właśnie przed chwilą słyszałam w telewizorze".....
          > big_grin

https://yoursmiles.org/csmile/question/c0313.gif
          O co chodzi?

Ja słucham telewizora, a nie oglądam. wink
    • szafireczek Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 15:52
      No cóż - pozamiatanesmile

"Głos zabrało także Forum Żydów Polskich. "Argument, że sześciokolorowa tęcza symbolizująca ruch LGBT jest w jakiś sposób zgodna z symbolem biblijnego Przymierza (siedmiokolorową tęczą), jest kłamliwy lub - co najmniej - błędny. Te dwie tęcze, te dwa symbole pozostają w kulturowym konflikcie" - napisało na Twitterze Forum Żydów Polskich".

fakty.interia.pl/polska/news-forum-zydow-polskich-o-teczy-lgbt-i-teczy-przymierza,nId,2979192#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
      • yva-na Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 15:54
        Zonk. I kto teraz zrobi WIELKIE OCZY?
        • araceli Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 18:08
          Prawaczki się posrały z radości, że ktoś poza nimi nie widzi związku big_grin
          • hanusinamama Re: Inna strona tęczy 08.05.19, 21:59
            I nagle im Żydzi nie przeszkadzają. Rozumiem ze uczucia homofobiczne są silniejsze niz antyżydowskie....dobrze wiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka