Dodaj do ulubionych

Sytuacja z Booking

09.05.19, 13:51
Dobre kobiety, poradźcie co zrobić w takiej sytuacji: miesiąc temu zarezerwowałam jednodniowy pobyt w apartamencie w mieście X, bo mam bilety na koncert (za kolejne 2 miesiące). W warunkach rezerwacji nie było nic na temat przedpłaty, płatność na miejscu gotówką i nawet numeru karty kredytowej nie trzeba było podać. Wczoraj przyszedł do mnie mail z obiektu, napisany straszliwie pokaleczonym angielskim. W mailu było napisane, żeby w ciągu 24h wpłacić depozyt, bo inaczej rezerwacja przepadnie, i podany był nr konta. Naprawdę brzmiało to jak jakiś mail od naciągaczy z 3-go świata. Wysłałam to do Bookingu, ale odpowiedzi nie otrzymałam, a dziś przyszła informacja, że rezerwacja odwołana.
Jestem teraz w plecy podwójną sumę, bo musiałam zarezerwować inny hotel, już nie tak tani, i do tego 20 km od sali koncertowej, a poprzednio byłam w zasięgu dłuższego spaceru. Będę miała ze sobą dzieci i już się cieszę na perspektywę błądzenia po nocy po obcym mieście sad
A w dodatku zupełnie nie wiem, o co może chodzić, od lat rezerwuję przez Booking i nigdy nie było takich numerów! Mam też rezerwację na wakacje, bilety lotnicze kupione, i już się zaczęłam bać podobnej sytuacji... O co w tym może chodzić?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 13:53
      Wlasciciel chcial obejsc zasady bookingu i zabezpieczyc sie na wypadek odwolania, albo Cie oszukac.
    • kurt.wallander Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 14:23
      Możesz spróbowac skontaktowac się z obiektem i jeszcze raz zrobic tam rezerwację. Ja jestem wynajmującą, mam płatności z booking, czyli booking za mnie bierze pieniądze od gości i wypłaca mi je później. Ale czasem cos pójdzie nie tak i booking nie jest w stanie pobrać płatności. Rezerwacja taka jest automatycznie anulowana przez portal. Czasem, jesli komus bardzo zalezy na mojej lokalizacji - kontaktuje się ze mną i rezerwuje wtedy bezpośrednio. Oczywiście, może byc tez tak, że twój wynajmujący to naciągacz, trudno ocenić. Tak tylko zwracam uwagę, że zdarzają się błędy systemowe na booking.
      • paola.brunetti Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:22
        Wyskakuje mi, że na ten okres apartament jest niedostępny, czyli pewnie właściciel wynajął go drugi raz za lepszą cenę. Chyba powinnam być wdzięczna, że dowiaduję się teraz a nie po dojechaniu na miejsce...
        • kurt.wallander Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:29
          paola.brunetti napisała:

> Wyskakuje mi, że na ten okres apartament jest niedostępny, czyli pewnie właścic
          > iel wynajął go drugi raz za lepszą cenę. Chyba powinnam być wdzięczna, że dowia
          > duję się teraz a nie po dojechaniu na miejsce...

Jak pisałam, nie wykluczam złej woli gospodarza, ale bywa i tak, że dany termin jest po prostu atrakcyjny i jak się zwolni miejsce, to zaraz ktoś inny wskakuje. Kiedyś miałam tak, że gość odwołał rezerwację, a w przeciągu 3 minut miałam juz kolejna na ten sam termin.
    • profes79 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 14:25
      Do właściciela dotarło, że jest koncert i może skosić kilka razy więcej kasy. Co trochę są takie afery; ostatni raz o większej sprawie słychać było w zeszłym roku na finale LM w Kijowie, tylko tam rezerwacje skakały
      • profes79 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 14:25
        urwało mi posta...
        z kilkunastu euro do kilkuset czy wręcz tysiąca...
        • paola.brunetti Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:17
          Właśnie na to mi wygląda, bo jedyne pozostałe apartamenty na ten okres wyskakują za ponad tysiąc PLN za noc...
          • zlota.ptaszyna Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:20
            Apartament w Warszawie za 1000 PLN za noc?
            • paola.brunetti Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:52
              Nie w Warszawie smile tu bym się specjalnie nie zdziwiła.
    • zlota.ptaszyna Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:14
      Ale co ci tak w ogole szkodzilo zaplacic?skoro to bylo z ich adresu ktory jest na stronie booking?
      Numer konta na potwierdzenie przeciez mozna sprawdzic na stronie ich albo gdzies w necie wyszukac?
      No i raczej wynajmujacy to nie sa profesrowie na Oxfordzie wiec jaki problem ze zrobili bledy w mailu? A skad niby naciagacze mieliby wiedziec ze masz tam rezerwacje?
      Hotel 20 km od koncertu i to z malymi dziecmi, bo nie moglas sie dogadac z wlascicielem, brrrrrrr

• paola.brunetti Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:21
        Szkodziło mi, bo nie na takie warunki się zgadzałam dokonując rezerwacji. Gdyby było napisane, że tego i tego dnia proszę o wniesienie opłaty, to bym tak zrobiła. A nie tak ni z gruszki ni z pietruszki, pomijam już fakt, że mogłabym w ciągu tych konkretnych 24h nie mieć dostępu do konta, z różnych powodów.
        Poza tym oczekiwałabym, że właściciel napisze - normalnie, po polsku, bo rzecz się dzieje w Polsce - jest tak i tak, proszę o zabezpieczenie. A tu fragmenty:
        That will be pleasure to host You .
        After this time we need cancel reservation.
        To już google translator lepiej by przetłumaczył, a już były takie przypadki, że ludziom włamywano się na konta...
        • angazetka Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:25
          Rzecz się dzieje w Polsce, a mail po angielsku? Dziwne.
          • paola.brunetti Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:37
            No właśnie dlatego mnie to zastanowiło.
            • 45rtg Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:50
              paola.brunetti napisała:

> No właśnie dlatego mnie to zastanowiło.

No ale zaraz, przecież do takiego miejsca masz chyba podany kontakt, nie? No to trzeba było zadzwonić, zwłaszcza, jak to Polska.
              • zlota.ptaszyna Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:27
                no wlasnie, numer telefonu musi byc zawsze
        • zlota.ptaszyna Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:22
          Aha, nie wiedzialam ze to Polska, ale to nie jest tak ze ty masz jakies konto nie na booking polska tylko na booking.de czy cos w tym stylu i dlatego pisali po angielsku, jak to Warszawa to pewnie maja samych gosci zagranicznych
        • kurt.wallander Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:44
          paola.brunetti napisała:

> That will be pleasure to host You .
          > After this time we need cancel reservation.
          > To już google translator lepiej by przetłumaczył, a już były takie przypadki, ż
          > e ludziom włamywano się na konta...

Czekaj, a miejsce w Polsce? To faktycznie wygląda na jakiś przekręt.
          • paola.brunetti Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:53
            Katowice.
            • zlota.ptaszyna Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 17:00
              W okolicach Katowic sa najtansze noclegi po 1000 pln za dobe?
              az trudno uwizrzyc, serio....
              • paola.brunetti Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 17:22
                Clou sprawy to właśnie te "okolice". Chciałam być w Katowicach w centrum, a wylądowałam 25 km dalej w innej miejscowości. Wiem, że to wszystko połączone, ale nie chce mi się rozkminiać komunikacji miejskiej, a auto chciałam zostawić na parkingu.
                W standardzie, w jakim szukam, ceny poszybowały kosmicznie w górę, ale będę jeszcze sprawdzać co jakiś czas.
    • leyla76 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:22
      Czasami tez tak miałam, ze dostawałam maila z danymi banku na które trzeba wpłacić pieniądze, albo ich cześć za wynajem inaczej rezerwacja przepadnie. Tyle, ze na stronie danego obiektu była informacja, ze taki e-mail otrzymam.
    • jowita771 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:29
      Dogaduj się z bookingiem, oni powinni Ci znaleźć jakąś alternatywę w podobnej lokalizacji i cenie. Albo niech rozmawiają z właścicielem obiektu, bo załatwił Cię bardzo nieładnie.
    • nenia1 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 15:37
      Kontaktuj się z booking i negocjuj, ja kiedyś miałam dość podobną sytuację, zarezerwowaliśmy domek za podaną cenę, i to też nie jakąś małą, tyle, że znacznie wcześniej przed wyjazdem, bo wcześniej zawsze jest wybór no i właściciel się obudził po miesiącu/dwóch anulując rezerwację nie z naszej winy, ponieważ w między czasie zostało w tym miejscu mało ofert i wyłącznie droższych, to booking wyrównał nam różnicę w cenie wynajmu innego domku o podobnym standardzie.
      • kurt.wallander Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:49
        nenia1 napisała:

właściciel się ob
        > udził po miesiącu/dwóch anulując rezerwację nie z naszej winy, ponieważ w międz
        > y czasie zostało w tym miejscu mało ofert i wyłącznie droższych, to booking wyr
        > ównał nam różnicę w cenie wynajmu innego domku o podobnym standardzie.

Nie booking wam wyrównał, tylko zostało to ściągnięte od gospodarza.
        • nenia1 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 16:58
          Nawet jeśli, to w normalnym świecie za niedotrzymanie warunków umowy się należy się odszkodowanie. W drugą stronę też to działa.
        • jowita771 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 17:27
          > Nie booking wam wyrównał, tylko zostało to ściągnięte od gospodarza.

I miał rację. Ja też kiedyś dostałam wyrównanie. I jeśli znowu mi się zdarzy taka sytuacja, to będę się o takie wyrównanie znowu starać.
          • kurt.wallander Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 23:25
            jowita771 napisał:

> > Nie booking wam wyrównał, tylko zostało to ściągnięte od gospodarza.
            >
            > I miał rację. Ja też kiedyś dostałam wyrównanie. I jeśli znowu mi się zdarzy ta
            > ka sytuacja, to będę się o takie wyrównanie znowu starać.
            >

Ja nie twierdzę, że niesłusznie. Chciałam tylko sprostować. Niestety, booking też miewa za uszami, zdarzają się błędy funkcjonowania systemu, w wyniku których pojawia się overbooking. A kosztami obarcza się gospodarza.
            >
            • nenia1 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 23:31
              No dobrze, ale chcąc prostować musiałabyś dysponować niezaprzeczalnym faktem, że tak było. A nie sądzę, byś dysponowała faktycznie taką wiedzą, no bo skąd?
              • nenia1 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 23:33
                A sorry, dopiero teraz zauważyłam, że to kurt.wallander, no to faktycznie, masz szanse wiedzieć jak na dobrego detektywa przystało smile
              • kurt.wallander Re: Sytuacja z Booking 10.05.19, 08:41
                nenia1 napisała:

> No dobrze, ale chcąc prostować musiałabyś dysponować niezaprzeczalnym faktem, ż
                > e tak było. A nie sądzę, byś dysponowała faktycznie taką wiedzą, no bo skąd?

Sprostowanie dotyczyło tego, kto ponosi koszt znalezienia lokum zastępczego. Tym kosztem obarczony jest gospodarz obiektu, w którym miał miejsce overbooking. Tu akurat nie trzeba być detektywem, wystarczy po prostu zajmowac się wynajmem krótkoterminowym.
    • 71tosia Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 17:24
      ja miałam w druga strone, zrobiłam rezerwacje uzywajac karty w warunkach było ze obiekt nie pobiera opłaty rezerwacyjnej , pobrali pelna sume lacznie z lokalnym podatkiem, i to stosując bardzo niekorzystny przelicznik walutowy. Booking umyl rece zwalając na hotel, hotel zwalal na booking, a ja spedzilam upojne godziny w ciągu kilku kolejnych dni pobytu na recepcji hotelowej tlumaczac ze nawet i podatek już pobrano i nie mam zamiaru go placic jeszcze raz.
    • akasha78 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 17:49
      Rzeczywiście dziwne, bo takie rzeczy przechodzą przez booking. Ja dostałam e-maila z bookingu, że obiekt nie może zweryfikować mojej karty i proszą uzupełnienie danych w ciągu 24 godzin, w e-mailu był też kontakt do hotelu. W ofercie było że karty nie potrzeba, płatność na miejscu. Jako, że hotel był najbliżej areny gdzie miał się za kilka dni odbywać się koncert to telefon do ręki i rozmowa z obsługą hotelu. Uzupełniłam dane karty i środki na niej, po 30 minutach z hotelu oddzwoniono, że wszystko już OK i do zobaczenia za pare dni. Rzeczywiście w związku z koncertem robili przegląd rezerwacji.
    • heca7 Re: Sytuacja z Booking 09.05.19, 18:49
      Nie masz czego żałować. Myśmy podobnego właściciela mieli w Czarnogórze. Po trzech dniach musieliśmy się przenosić gdzie indziej. Tyle dobrego, że kasa którą dostał wcześniej pokryła te trzy dni. Booking sam się potem z facetem dogadał.
      Nie żałuj więc żeś mu nie dopłaciła.
    • argentea Re: Sytuacja z Booking 10.05.19, 13:45
      A jaki koncert? Tak przy okazji pytam...
      • 45rtg Re: Sytuacja z Booking 10.05.19, 13:49
        argentea napisała:

> A jaki koncert? Tak przy okazji pytam...

Górny Śląsk za parę miesięcy, to pewnie R+.
        • argentea Re: Sytuacja z Booking 10.05.19, 14:36
          Aha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka