Dodaj do ulubionych

Motywowanie nastolatki

13.05.19, 17:08
Do tej pory stawialiśmy na samodzielność, ale pojawiły się obsunięcia wink klasa siódma, ale nie będę nic pisała o deformie, bo wątek nie o tym.
Zauważyłam brak wiary w siebie i odpuszczanie wtedy, kiedy warto nieco popracować. Nie widzę, aby była przepracowana, choć na pewno nowe przedmioty, nauczyciele i inne wymagania coś tam ważą.
Od pewnego czasu ograniczamy mocniej czas przy smartfonie i kompie na rzecz aktywności fizycznej.

Co u Was podzialalo?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Motywowanie nastolatki 13.05.19, 19:06
      "odpuszczanie wtedy, kiedy warto nieco popracować."

No tak na logike- pewnie nie uwaza ze warto.
    • aaa-aaa-pl Re: Motywowanie nastolatki 13.05.19, 19:17
      A musi przepracowana? Ty też, po pracy, jeszcze intensywnie pracujesz ? Daj dzieciakowi odpocząć...
    • bergamotka77 Re: Motywowanie nastolatki 13.05.19, 19:54
      Nie uczy sie krotko mówiąc? A ty ja chciałaś zostawić samą w domu bez opieki na kilka dni co tydzień.
      • magia Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 08:30
        Bergamotka mam prywatę. Napisałam w weekend na priv na gazetową. Jakbyś mogła rzucić okiem.
        • bergamotka77 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 13:57
          Ok już zaglądam magia.
    • cozabudyn Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 06:50
      Ja s tym momencie od dziecka wymagałaby perfekcyjnosci w języku obcym i jak najwięcej sportusmile resztę bym odpuscilam niech ma dwoje
    • saskia44 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 07:28
      Do czego konkretnie chcesz ja motywowac? Do lepszych osiagniec w szkole pod wzgledem nauki czy do sportu?
      • bazia8 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 07:43
        Przed nami ósma klasa, dużo zależy od wyników szkolnych.
    • nangaparbat3 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 07:55
      Co to znaczy, że "do tej pory stawialiście na samodzielość", a teraz "ograniczacie mocniej czas przy smartfonie i kompie na rzecz aktywności fizycznej"?

I bardzo ważne pytanie: jak układają się relacje córki z rówieśnikami?
      • ichi51e Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 08:01
        Bardzo dobre pytanie...
      • morekac Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 10:53
        To oznacza - domniemywam - że dopóki dziewczątko przynosiło zadowalające oceny - nikt się nie interesował, co robi. A tu nagle zonk - oceny się pogorszyły. Pogorszyć się mogły z braku czasu i przepracowania (ile dziecko spędza godzin w szkole i ile czasu zajmują jej lekcje i zajęcia dodatkowe, hę?), z powodu dojrzewania, dlatego, że trzeba się uczyć więcej, materiał jest trudniejszy i obszerniejszy, z powodu choroby (anemia, depresja, cokolwiek).
        • nangaparbat3 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 17:59
          Ano właśnie.
          • bazia8 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 18:47
            Nie, oznacza to jedynie, że nie siedziałam z dzieckiem nad lekcjami i nie sprawdzałam każdego pojedynczego zadania i zeszytu. A wiele znajomych matek robi tak do tej pory. Tak, stawialiśmy na samodzielność, czyli dziecko nie odrobiło pracy domowej, to konsekwencje ponosi w postaci złych ocen.
            Teraz kładziemy nacisk na kilka przedmiotów (w tym ulubione), więc niewykluczone, że w ramach oszczędności energii nie przykłada się do pozostałych.
    • karen_ann Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 12:25
      To że nie widzisz że byłaby przepracowana to nie znaczy że tak nie jest. Wszyscy bębnią o tym że materiału jest za dużo, a jak jeszcze rodzic ma oczekiwania to dziecko widz że znikąd wsparcia.
      • morekac Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 12:48
        Materiału jest dużo, a samo rośnięcie wyczerpuje siły.
        • karen_ann Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 14:19
          Owszem wiek nastoletni charakteryzuje się tym że dziecko jest zmęczone rośnięciem i przebudową mózgu. W sumie w jakis poradnikach przedwojennych były rady żeby dziecko w okresie dojrzewania wywieźć na wieś na rok i żeby sobie odpoczęło bo rośnie itd
          • bazia8 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 18:49
            Prawdę mówiąc o tym nie pomyślałam, o swoim dojrzewaniu już zapomniałam. Może to też fizyczne przyczyny.
            A relacje z rówieśnikami bardzo, bardzo dobre.
    • wysokienapiec Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 17:36
      ogólnie zalecałabym kłaść nacisk na to co szczególnie lubi, dobrze jej idzie i tutaj faktycznie wymagać i egzekwować. cała reszta niech będzie na przyzwoitym poziomie (od dostatecznej oceny świat się nie zawali). i mówię to z perspektywy osoby, która skończyła szkołę 10 lat temu, nie jako mamasmile

p.s.zawsze uśmiecham się szeroko na teksty o przeładowanej podstawie i przemęczonych uczniach. naprawdę drogie panie za waszych czasów było dużo lżej?
      • joasia33 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 18:20
        Mam córkę w siódmej klasie i uważam, że tak, podstawa jest przeładowana. Gdy patrzę na jej podręcznik do biologii, to jestem pewna, że za moich czasów w 7 klasie nie było aż tyle materiału, tak szczegółowo. I czasem naprawdę córka jest zmęczona, ucząc się do tych wszystkich klasówek, kartkówek, do tego pinkoląc utwory na flecie na ocenę i wykonując różne prace plastyczne.
        • bazia8 Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 18:50
          Ja nie widzę, żeby jakoś bardzo dużo czasu poświęcała na naukę smile
      • morekac Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 18:35
        wysokienapiec napisał(a):
        > p.s.zawsze uśmiecham się szeroko na teksty o przeładowanej podstawie i przemęcz
        > onych uczniach. naprawdę drogie panie za waszych czasów było dużo lżej?

Było nie było - w wieku lat 14 byłam wiecznie zmęczona, a wytrzymałość miałam żadną - w porównaniu do mnie samej trzy lata starszej.
        • wysokienapiec Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 18:58
          morekac napisała:

> wysokienapiec napisał(a):
          > > p.s.zawsze uśmiecham się szeroko na teksty o przeładowanej podstawie i pr
          > zemęcz
          > > onych uczniach. naprawdę drogie panie za waszych czasów było dużo lżej?
          >
          > Było nie było - w wieku lat 14 byłam wiecznie zmęczona, a wytrzymałość miałam ż
          > adną - w porównaniu do mnie samej trzy lata starszej.
          >
          >

ja z kolei niewiele sił miałam będąc 2 lata starsza, i co teraz?

wybaczcie, jeśli ma się naście lat i twoim jedynym obowiązkiem jest szkoła, odrabianie lekcji, to takim obowiązkom idzie sprostać i już. zwłaszcza kiedy jako minimum wyznaczymy ocenę 3smile
          autorka wątku nie pisze o tym, że jej córka dostała pierwszą w życiu 5- i nie wie co z tym fantem zrobić, tylko widzi, że motywacja córki spadła. co jest złego w motywowaniu do nauki? mi ze strony uwagi rodziców na temat szkoły czyt. "stać cię na więcej krzywdy" nie zrobiły. zresztą, wystarczyło odcięcie od "the sims" wink
      • grru Re: Motywowanie nastolatki 14.05.19, 18:43
        W siódmej klasie? Nie było źle, miałam sporo czasu na spotkania ze znajomymi. Jak było ciepło to wracałam odrabiałam lekcje i jeszcze szłam z koleżankami na boisko, miałam bez problemu świadectwo z czerwonym paskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka