Dodaj do ulubionych

Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku

17.05.19, 21:30
W Gdańsku ktoś w nocy oblał różową farbą pomnik Jana Pawła II i R. Reagana.
O ile domyślam się dlaczego oblano pomnik JP II, o tyle nie rozumiem za co dostało się Reaganowi. Ktoś wie?
Czyżby to znaczyło, że teraz pomniki JP II będą usuwane z naszej przestrzeni publicznej? Nie mam wątpliwości, że tak będzie w przyszłości, ale myślałam, że za mojego życia, za życia mojego pokolenia tak się nie stanie, że to zrobią nowe pokolenia.

"Przed sześcioma laty pomnik doznał innych zniszczeń - ktoś odciął rękę Ronalda Reagana. Straty szacowano wówczas na ponad sto tysięcy złotych".

https://bi.im-g.pl/im/13/a5/17/z24794899IH,Pomnik-Jana-Pawla-II-i-Ronalda-Reagana.jpg
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 17.05.19, 21:54
      asia-loi napisała:

> W Gdańsku ktoś w nocy oblał różową farbą pomnik Jana Pawła II i R. Reagana.
      > O ile domyślam się dlaczego oblano pomnik JP II, o tyle nie rozumiem za co dost
      > ało się Reaganowi.

za obracanie się w niewlaściwym towarzystwie.
      • nickbezznaczenia Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 17.05.19, 21:58
        Jeden wart drugiego.
        • heavy_metal_thunder Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 17.05.19, 23:32
          Nikt nie uzdrowił amerykańskiej gospodarki jak Reagan. To był mąż stanu, mimo że kapitalista.
          • morekac Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 01:37
            Jakby u nas uzdrawiał, to narzekałbyś bardziej niż na Balcerowicza.
            • heavy_metal_thunder Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 07:16
              No cóż, nie wszędzie dobre są te same metody. Polska to nie USA.
              • morekac Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 08:25
                Biedni wszędzie cierpią tak samo.
    • danaide Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 01:05
      Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą. I farba się leje.
      • bazia8 Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 03:20
        Nareszcie!
        • vasaria Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 08:07
          https://i.postimg.cc/mtP4VW0N/FB-IMG-1557772768951.jpg
    • mid.week Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 04:22
      A ktoś mu kazał iść koło Jp2??? Nie ma ofiar, sa ochotnicy.
      Co do papieża - ciesze sie że dożyłam.
      • kosmos_pierzasty Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 08:28
        mid.week napisała:

> ciesze sie że dożyłam.
        Wolałabym, żeby tych pomników po prostu nie było w przestrzeni publicznej. Ale lepszy rydz niż nic.
    • taniarada Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 05:25
      asia-loi napisała:

> W Gdańsku ktoś w nocy oblał różową farbą pomnik Jana Pawła II i R. Reagana.
      > O ile domyślam się dlaczego oblano pomnik JP II, o tyle nie rozumiem za co dost
      > ało się Reaganowi. Ktoś wie?
      > Czyżby to znaczyło, że teraz pomniki JP II będą usuwane z naszej przestrzeni pu
      > blicznej? Nie mam wątpliwości, że tak będzie w przyszłości, ale myślałam, że za
      > mojego życia, za życia mojego pokolenia tak się nie stanie, że to zrobią nowe
      > pokolenia.
      >
      > "Przed sześcioma laty pomnik doznał innych zniszczeń - ktoś odciął rękę Ronalda
      > Reagana. Straty szacowano wówczas na ponad sto tysięcy złotych".
      >
      > https://bi.im-g.pl/im/13/a5/17/z24794899IH,Pomnik-Jana-Pawla-II-i-Ronalda-
> Reagana.jpg
      >
      > Dużo rzeczy nie rozumiesz .Jesteś tak zapiekła na religię i kościół katolicki.Myślę że kiedyś karma wróci.
      • szarsz Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 06:26
        > .Myślę że kiedyś karma wróc

Farbowany lis z ciebie, nie katolik.
        • heavy_metal_thunder Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 07:37
          To już nie Twoja sprawa. Też niszczącym pomniki życzę, żeby karma wróciła.
          • maaria33 Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 07:47
            I żeby ktoś oblał ich pomniki?
          • szarsz Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 10:44
            Tak długo moja, póki katolicyzm wpieprza się w każdy aspekt mojego życia, pouczając i nakazując.
            • kropka_kom Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 14:27
              biedactwo
    • aga_mon_ber Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 06:42
      Teraz to farbami oblewają pomnik, ale gdy JPII żył, to wszyscy się podniecali i piszczeli, że Polak jest papieżem.
      Durny naród.
      • krejzimama Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 06:44
        Nie wszyscy. Ja nie.
        • aga_mon_ber Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 06:57
          Tak tak, teraz to takie modne udawać, że się nie piszczało big_grin
          • maaria33 Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 07:17
            Biedactwo, taka samotna się czujesz w swoim piszczeniu, że na siłę szukasz towarzystwa? smile
          • krejzimama Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 07:17
            Nie piszczałam.
            • kosmos_pierzasty Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 08:27
              Ani ja...
          • alicia033 Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 08:00
            a ty, aga_mon_ber, jesteś ten Polak, co i przed szkodą i po szkodzie głupi.
            • asia-loi Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 09:32
              alicia033 napisała:

> a ty, aga_mon_ber, jesteś ten Polak, co i przed szkodą i po szkodzie głupi.

Ja sama kiedyś myślałam, że Jan Paweł II to ktoś wyjątkowy, ktoś bardzo dobry, prawy.
              Jako, że mieszkam w Częstochowie (a JP II przyjeżdżał do Cz-wy kilka razy w czasach swojego pontyfikatu), byłam na wszystkich mszach z jego udziałem (wtedy jeszcze praktykowałam). Gdybym wtedy wiedziała to co wiem teraz, nie poszłabym nawet na jedną mszę/spotkanie. Od iluś lat już nie praktykuję, jestem wręcz zagorzałym antyklerykałem. I czuję się bardzo oszukana i zawiedziona, że nie ma Boga na świecie.
              • alpepe Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 10:46
                Też podobnie myślałam, łatwiej jest nie widzieć, nie wiedzieć i wierzyć.
                • szarsz Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 11:06
                  Wydaje mi się, że niepotrzebnie sobie czynisz wyrzuty. Lat temu dwadzieścia nie było łatwo dostępnej wiedzy, był praktycznie wyłącznie podziw - mieliśmy świętą krowę. Przecież u nas nikt nie miał pojęcia dlaczego Sinead O'Connor podarła portret papieża. Ja też nie wiedziałam, a ponieważ nigdy nie byłam katoliczką to nie było powodu, dla którego miałabym tej wiedzy nie przyjąć. Ale jej po protu nie było, poza urbanowskim "Nie".
              • kropka_kom Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 14:28
                współczuję ci...naprawdę
      • mid.week Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 09:04
        sama jesteś durna, bo nadal sie podniecasz patronem pedofili, afrykańskiego hiv i polskuego wrzoda - konkordatu.
    • bazia8 Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 10:14
      Jak myślicie, czy dojdzie do usuwania pomników JPII?
      Czy będą zmieniane nazwy szkół, ulic i alei?

Będzie powiew?
      • asia.sthm Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 10:17
        > Będzie powiew?

Bedzie. Ten powiew dlugo czekal zeby powiac, zebralo sie. Najwyzszy czas.
      • sumire Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 10:22
        Oj, nieprędko.
    • mid.week Re: Pomnik JP II - oblany farbą w Gdańsku 18.05.19, 12:42
      "Do dewastacji doszło dzisiejszej nocy. Zniszczenia zauważył wcześnie rano operator miejskiego monitoringu. Na miejsce udali się policjanci z wydziału dochodzeniowo-śledczego oraz technik kryminalistyki, którzy zebrali materiał dowodowy. Zabezpieczono zapis parkowego monitoringu"

Co za zaangażowanie, jestem pod wrażeniem. Mam nadzieję, że to stały poziom, który będzie utrzymywany również w stosunku do graficiarzy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka