Dodaj do ulubionych

Tłusta cera

22.05.19, 19:22
Zawsze miałam tłustą cerę, szczególnie w młodości, ale i potem też. Dało się z tym wytrzymać, nie było jakieś strasznie uciążliwe, stosowałam kosmetyki do tłustej cery i matujące i jakoś było.
Ma to nawet sporą zaletę, bo pomimo wieku nie mam zmarszczek.
Niestety ta tłustość mi się bardzo nasiliła, od dwóch miesięcy mniej więcej. Kiedyś taka zmiana też mi się przytrafiła, ale nie było aż tak.
Jak rano nic nie nałożę na twarz, to już około południa czuję na twarzy tłustą maskę, jak posmaruję się kremem, nałożę podkład, to wrażenie smalcu na twarzy jest szybsze.
Dajcie jakieś rady, kosmetyki, triki, by pozbyć się tego uczucia
Obserwuj wątek
    • frey.a86 Re: Tłusta cera 22.05.19, 19:31
      Ja stosuję olejki do demakijażu, zamiast płynów micelarnych. Ostatnio z lenistwa używałam jakiś czas płynu i problem natychmiast powrócił. Zwróć też uwagę na dietę, podobno nadmiar soli potęguje tłustość. Ja nie jem nic na noc, ale niedawno pozwoliłam sobie na pół miski popcornu do filmu i rano wyglądałam jak na ciężkim kacu.
      • lemasakr Re: Tłusta cera 22.05.19, 20:33
        Zmywasz potem czyms ten olejek?
        • frey.a86 Re: Tłusta cera 22.05.19, 21:11
          Nie zmywam. Nakładam olejek na twarz, robię lekki masaż i ścieram ściereczką bambusową. Olejek mam Nacomi, ten do cery tłustej, do kupienia w Hebe razem ze ściereczką. Po olejku nakładam serum z witaminą C i lekki krem na bazie wody. Proces jest nieco upierdliwy, bo ściereczkę trzeba prać po każdym użyciu, ale za to makijaż schodzi idealnie. Przepranie ściereczki też nie zajmuje Bóg wie ile czasu, myślę, że max minutę.
      • malia Re: Tłusta cera 22.05.19, 20:35
        To też może być trop, kiedyś się namiętnie olejkowałam i było lepiej, teraz jakoś to zarzuciłam, chyba zacznę znowu.
    • alicia033 Re: Tłusta cera 22.05.19, 19:32
      endokrynolog
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Tłusta cera 22.05.19, 20:18
      Też szukam cudownego remedium na tłustą skórę sad Ja ratuję się bibułkami, lub po prostu chusteczkami. U mnie jeszcze dochodzą paskudne zaskórniki. Szczerze mówiąc, gdyby nie one mogłabym żyć ze swoim "smalcem"...
      • malia Re: Tłusta cera 22.05.19, 20:34
        Wczoraj byłam w pracy do 18, cały czas w biegu, wieczorem "smalec" mi prawie skapywał
    • sineado Re: Tłusta cera 22.05.19, 20:43
      Mnie kosmetyczka doradziła jak pielęgnować cerę, i poprawa była natychmiast. Delikatne oczyszczanie i nawilżanie to była w moim przypadku podstawa. Kazała odstawić wszystkie specyfiki z alkoholem które przepisał mi dermatolog. Rano tylko woda termalna, potem normalny makijaż. Wieczorem oczyszczanie dokładne ale delikatne i krem nawilżający dobrze dobrany.
    • barbibarbi Re: Tłusta cera 22.05.19, 22:00
      Siostro! Mialam założyć identyczny wątek, ale mnie ubieglas. Mam identyczne, i też mi się nasiliło, strasznie to jest upierdliwe!
      • malia Re: Tłusta cera 22.05.19, 22:08
        Cześć, siostro. Ja miałam nadzieję, ze na starość się unormuje , a tu gorzej jest. Jak siedze w domu, to ok, ale co w tej pracy począć, to nie wiem, czuję się taka nieświeża
        • ninanos Re: Tłusta cera 22.05.19, 22:19
          Ja w pracy bibułki używam, bo pomimo podkładu do cery tłustej matującego około 11 już się święcę jak psu jaja, przypudruje potem i jakoś tak leci. Ostatnio zauważyłam, że mam cerę lepszą jak samo serum stosuje, bez kremu na noc. No i nie znalazłam jeszcze żadnej bazy pod podkład która nie potęgowałaby u mnie efektu świecenia i masła na twarzy.
          • snakelilith Re: Tłusta cera 23.05.19, 01:40
            A próbowałaś zamiast bazy (która jest zwykle zapychającym silikonem) i podkładu używać podkładu mineralnego w proszku? Ja mam bowiem raczej problem odwrotny, moja skóra staje się z wiekiem coraz bardziej sucha i jak zaczęło to być wyczuwalne, to mineralny podkład zaczął mnie wysuszać, tak że dziś stosuję go tylko punktowo na noc i czoło, gdzie jest jeszcze ciut więcej sebum. Trzymają na nosie też jak bomba, w przeciwieństwie do kremowych, czy płynnych podkładów. Więc mineralny podkład wydaje mi się dla tłustej cery dobrym wyjściem. Tym bardziej, że tzw. matujące podkłady zawierają często mikroplastik, co tak naprawdę wcale tłuszczu nie wchłania, a jedynie poprawia czasowo optykę.
            • lemasakr Re: Tłusta cera 23.05.19, 07:10
              Mineralny czesto sie warzy na tlustej twarzy
            • owmordke Re: Tłusta cera 24.05.19, 09:20
              U mnie mineralny nasila smalec. Jedyne co dziala to Double Wear EL, lekkie serum zamiast kremu na dzien (krem jedynie pod oczy) i mycie twarzy nie czesciej niz raz dziennie i tylko woda i sciereczka z mikrofibry. Kremu na noc nie stosuje.
    • lidek0 Re: Tłusta cera 23.05.19, 06:16
      Pokusiłabym się o badana hormonalne, chyba lepiej poszukać przyczyny niż tylko maskować skutek.
      • robin2510 Re: Tłusta cera 23.05.19, 08:11
        Mam to samo ale cerę mieszaną....Przestawiłam się na kosmetyki Hildegard B i od jakiegoś czasu jest poprawa. Nie jem czekolady, alkohol i mięso min smile, więcej białka. 1 raz w miesiącu kwasy u kosmetyczki. Jedyny plus posiadania takiej cery to faktycznie brak zmarszczek smile
        • lidek0 Re: Tłusta cera 24.05.19, 07:38
          Raz w miesiącu kwasy? O ile ja wiem ich nie stosuje się wiosną i latem, poza tym ta częstotliwość...… a też mam cerę mieszaną i tak często bym nie robiła.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Tłusta cera 24.05.19, 09:10
            Są kwasy, które można stosować jak jest słońce, tylko trzeba pamiętać o filtrze. Poza tym, wszystko zależy od stężenia i tego jaki to jest kwas, robin za pewne nie mówi o tych, po których się łuszczysz przez tydzień.
            • lidek0 Re: Tłusta cera 24.05.19, 19:04
              Ja też o takich nie mówię, nigdy po kwasach się nie łuszczyłam i stosowałam tylko jesienią i zima. Ale kosmetyczką nie jestem.
    • sylwiastka Re: Tłusta cera 23.05.19, 08:18
      Do cery tlustej dobrze nada sie niacinamide czyli witamina B3. Reguluje wydzielanie sebum i rozjasnia skore. Dostepna jest w wielu kosmetykach, ale w prostej formule i w wysokim stezeniu wzbogacona o cynk znajdziesz w serum z The Ordinary.
      Podklady mineralne tez polecam. I nie przesadzaj z matowieniem, zdrowa skora sie blyszczy.
    • miminiczka Re: Tłusta cera 23.05.19, 08:20
      Długotrwałe używanie kremów matujących może paradoksalnie spowodować jeszcze większe przetłuszczanie. A jak z przetłuszczaniem włosów? To może być coś z hormonami o ile serio nasilenie jest aż takie jak piszesz.
      • malia Re: Tłusta cera 23.05.19, 21:14
        Włosy dają radę. Myję co dwa dni, czasem codziennie, tak robiłam zawsze, kiedy miałam krotkie włosy.
    • kolibeer2 Re: Tłusta cera 23.05.19, 09:51
      stosowałaś może kwasy na noc? - jeśli nie , to może wypróbuj na początek może jakiś tonik z kwasem migdałowym/glikolowym? (trzeba pamiętać o filtrach), ja stosuję rano serum z wit. C (ja mam liq cc rich) - i na to podkład mineralny - kremy się nie lubią ze mną jakoś
      • mama.nygusa Re: Tłusta cera 24.05.19, 10:04
        koliber, witamina c tez jest fotouczulajaca, uzywasz filtru, czy nie robia sie przebarwienia?
    • bei Re: Tłusta cera 23.05.19, 11:30
      Mi doradziła kosmetyczka- by bardziej nawilżać. Wcześniej prawie nic ńie stosowałam, teraz od czasu do czasu krem nawilżający.
    • bambzgrozja Re: Tłusta cera 23.05.19, 21:00
      Mam też tłustą cerę i nie używam żadnych kremów. Właśnie po użyciu jakiegokolwiek kremu mam wrażenie, że skóra wydziela dwa razy więcej sebum jakby się broniła. Jedyne co robię, to porządnie oczyszczam twarz i na to podkład nawilżający i puder sypki matujacy i to w zupełności wystarczy.
      • mama.nygusa Re: Tłusta cera 24.05.19, 10:03
        Podstawa to nawilzanie, zadnych kremow matujacych.Nawilzac, nawilzac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka