Dodaj do ulubionych

6 latka potrąciła autem babcię

01.06.19, 10:11
kobieta zmarła.
wiadomosci.wp.pl/lublin-rodzinna-tragedia-6-latka-przejechala-autem-babcie-6387010367764609a
matka tłumaczy, że wyłączyła silnik, wyjęła kluczyki ze stacyjki i schowała do schowka (?). Dla mnie mało prawdopodobne, coś mi się wydaje, że jednak auto zostało na chodzie lub kluczyki w stacyjce.
Niewyobrażalna tragedia sad
Obserwuj wątek
    • andaba Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:14
      Tak się kończy wychowywanie bez zakazów.
      • katja.katja Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:23
        I bez kar.
      • piekna_remedios4 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:30
        dziewczynka równie dobrze mogła wejść niepostrzeżenie do samochodu mimo zakazów. Dzieci są różne i nie wiadomo co im strzeli do głowy.
        • andaba Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:38
          No to jak się ma niepełnosprawne umysłowo dziecko, to się zamyka auto. Przy dziecku pełnosprawnym zakaz powinien wystarczyć. I z reguły wystarcza, powiedz, gdzie na wsi auto ktoś zamyka i kluczyki wyciąga, a takie wypadki są raczej jednostkowe.
          • profes79 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:55
            Ty chyba dzieci nie masz, co? Bo inaczej byś takich głupot nie pisała...
            • piekna_remedios4 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 19:48
              hehe andaba ma szóstkę dzieci, więc nie trafiłeś
          • malgo21 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 11:08
            Akurat dzieci na wsi mają większą szansę na zgon w okolicy domu z powodu niedopilnowania. No ale fakt, przypadki są nadal na szczęście jednostkowe, a dzieci dużo więc można się oszukiwać że wystarczy zakazać 6 latkom wszelkich niebezpiecznych aktywności a one zawsze posłuchają.
          • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 14:51
            andaba napisała:
            > No to jak się ma niepełnosprawne umysłowo dziecko, to się zamyka auto.

"Babcia chciała zatrzymać samochód, niestety, potknęła się."
            A co zrobić z niepełnosprawną umysłowo babcią?

• ponis1990 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 15:26
            pewnie, żadne pełnosprawne umysłowo dziecko nigdy nie złamalo żadnego zakazu, taaaak ;p
          • maslova Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:52
            Twoje dzieci nigdy nie złamały żadnych zakazów?
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 02.06.19, 07:46
            Uhm, a matki masowo zostawiają 6-latki same w domu, bo przecież wystarczy im powiedzieć, żeby grzecznie bawiły sie w swoim pokoju i niczego nie dotykały, a mamusia za godzinkę wróci. smile
      • malgo21 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:46
        andaba napisała:

> Tak się kończy wychowywanie bez zakazów.

Właśnie, ja na przykład swojemu bombelkowi zakazałam przejeżdżania babci i proszę, nadal obie żyją.
        • piekna_remedios4 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 19:48
          big_grin
      • mary_lu Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 12:39
        Tak się kończy wsiowe podejście do bezpieczeństwa dzieci: dorośli nie myślą i nie przestrzegają żadnych zasad, a w razie tragedii wszystko jest winą dziecka bo się nie słuchało.
    • cruella_demon Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:17
      Nie znam nikogo kto wkłada kluczyki do schowka, a już zwłaszcza gdy wysiada na chwilę. Też uważam, że matka pewnie zostawiła kluczyki w stacyjce i teraz ściemnia.
      Natomiast to jest świetny przykład do niedawnej dyskusji "czy zostawiacie dzieci same w aucie i dlaczego nie."
      • katja.katja Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:27
        Ale i jak słusznie zauważyła Andaba nie stawianie dzieciom żadnych granic, żadnych kar, wychowywanie bez zakazów.
        Za moich czasów wujek dawał nam kluczyki do samochodu by mogłybyśmy się bawić w nim. Nikomu nie przyszło do głowy wkładać je do stacyjki bo wiadomo co by było.
        • cruella_demon Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:34
          Przyznałabym wam rację, gdyby nie to, że nawet bardzo grzeczne dzieci wpadają czasem na bardzo głupie pomysły i to mimo zakazów.
        • cosmetic.wipes Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 11:00
          Kradzież jest karana, a jednak nie zostawiasz na parkingu otwartego samochodu, nieprawdaż?

Nie wierzę w kluczyki w schowku, uważam, że matka wykazała się skrajna bezmyślnością.
        • hukop Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:24
          katja.katja napisała:

> Ale i jak słusznie zauważyła Andaba nie stawianie dzieciom żadnych granic, żadn
          > ych kar, wychowywanie bez zakazów.
          > Za moich czasów wujek dawał nam kluczyki do samochodu by mogłybyśmy się bawić w
          > nim. Nikomu nie przyszło do głowy wkładać je do stacyjki bo wiadomo co by było
          > .
          >
          Dokładnie, tak jak piszesz. Teraz to się dzieciakom w d... poprzewracało. Mi też kuzyn , wujek pozwalali w samochodzie siedzieć, siedziałam i sobie muzyki słuchałam. Wszyscy nadal żyją.
      • kalina_lin Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 21:17
        Dyskusja nie dotyczyła zostawiania dzieci w samochodzie z kluczykiem w stacyjce.
    • iberka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 10:42
      Czytałam, że matka i babcia wysiadły a kluczyki były w stacyjce...
    • leann32 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 11:03
      Dziwne to wszystko.
      dziecko o wzroście 115-120 cm, nie żebym generalizowała ale dziewczynka wiec mało prawdopodobne ze pasjonatka motoryzacji.
      W odpowiednim momencie dziecko przekręciło kluczyk i tymi krótkimi nogami w momencie naciskania sprzęgła prawidłowo wrzuciło jedynkę a potem bez problemu ruszyło tak ze auto nie zgasło? Bo to złe robią kursanci na placu manewrowym. Auto się dusi i gaśnie. A ja miala automat to tez odpaliła i wrzuciła na drive?

Mam 7 latka. Nie dosięga nogami do sprzęgła a jak się opuści tak żeby dotykać to ma czoło na wysokości środka kierownicy. Nie ma siły niczego ponaciskac. Jak czytam o tych wypadkach to aż mam propozycje wizji lokalnej - wsadzenia jej do tego auta zgaszonego i powiedzenia - spróbuj ruszyć. Nie wierze w to, albo auto na chodzie ale pewnie było na ludzie wiec nie wyobrażam sobie 6 latka prawidłowo wysprzeglajacego biegi albo... no właśnie ściemniająca matka maczała w tym paluchy, bo skoro kłamała ze kluczyki były w schowku (co za bzdura kto normalny tak robi i po co) albo nie tylko w tym zakresie kłamie. .
      • bo_ob Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 11:08
        leann32 napisał(a):

> ściemniająca matka maczała w tym p
        > aluchy,

Tak jest.
        Matka z córką specjalnie przejechały babcię aby przejąć jej majątek. Poza tym babcia była wredna i nikt jej nie lubił, więc przejechanie jej się należało.
        • scarlett74 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 11:34
          Trudno jednoznacznie rozstrzygać, ale chyba winna temu jest matka. Hallo, wysiadają z babcią z auta, a dziecko w nim zostaje ? I błyskawicznie przesiada się na miejsce kierowcy? Matka z kluczykami kręci, pewnie były w stacyjce ( tia, schowała do schowka? kluczyki?) . A babcia rzuciła się , chcąc ratować wnuczkę...Niepotrzebna tragedia...
      • aerra Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:06
        Nie masz dzieci?
        Specjalnie dziecku powiesz, żeby coś zrobiło - nie umie, nie wyjdzie mu, zrobi błąd w każdym kroku.
        Dasz dwulatkowi zamknięte pudełko, którego na 100% nie powinien móc otworzyć - po 2 minutach będzie otwarte, a zawartość rozsypana po całym pokoju (wymazana na ścianach/wtarta we włosy/wstaw dowolne).
        Nieuwaga (czy też głupota) dorosłych i zwykły pech raczej obstawiłabym niż "matka maczała paluchy".
    • rosie Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 12:26
      ostatnio znajoma tankowała samochód, w aucie dwuletnie dziecko, kluczyki w aucie. I dziecko zatrzasnęło drzwi. Szyby zasunięte, dziecko spanikowane nie potrafiło odblokować drzwi. Dziecko w foteliku na przednim siedzeniu bo samochód dwudrzwiowy.
      • jak_matrioszka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 12:45
        Dziecko majace rece jak dorosły orangutan i siegneło do blokady? Ja, dorosła i z długimi kończynami, musze sie pochylić żeby siegnać do guzika blokady, a dwulatek w aucie powinien być przypiety w foteliku?

Zawsze myślałam, że jestem roztrzepana, beztroska i gigantycznie nieodpowiedzialna na tym polu, ale musze zrewidować swoje poglady. Zdaża mi sie zostawić auto z otwartym oknem, z kluczykami w stacyjce na parkingu niestrzeżonym na kilka godzin, a niezamkniety stał kilka miesiecy w bocznej uliczce koło domu, ale jak wychodze z auta kiedy jest w nim dziecko, to zawsze zabieram kluczyki ze soba. Nawet jak mam tylko auto obejść naokoło żeby otworzyć dziecku drzwi.
        • malgo21 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 12:48
          Skoro auto dwudrzwiowe to pewnie niewielkie
          • jak_matrioszka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 12:57
            Jak niewielkie? W niedziele byłam na urodzinach dwulatka, takiego przecietnego rozmiarowo. Dorosły człowiek nie wszedł by do auta na tyle "niewielkiego", żeby dwulatek miał dostep do deski rozdzielczej w zasiegu reki siedzac w foteliku.
            • malgo21 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:23
              No skoro widziałaś dwulatka i w dodatku masz auto z blokadą do której musisz się schylić to niechybnie żaden dwulatek na świecie nie może zablokować drzwi w żadnym aucie na świecie.
              • jak_matrioszka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:45
                Powiedz mi, w jakim aucie takie zabezpieczenia sa w zasiegu rak dwulatka przypietego w foteliku? Ja sie dobrze zastanowiłam przed napisaniem odpowiedzi i nie znam żadnego modelu w którym to mozliwa sytuacja. Nie znam jednak wszystkich marek i modeli, wiec chetnie sie dowiem kto takie coś produkuje. Z czystej ciekawości.
                • malgo21 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 19:55
                  W moim aucie blokada jest pomiędzy siedzeniami, nad hamulcem ręcznym myślę że dziecko w foteliku mogłoby spokojnie tam sięgnąć.
                  Nie widzę sensu szukania dziury w tej opowieści, jest tyle aut że naprawdę opcja ze dziecko jednak sięgnęło do blokady jest bardziej prawdopodobna niż to że ktoś chce nas wyprowadzić w pole tą szalenie istotną opowieścią.
                • hanusinamama Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 21:08
                  W moim. Są w panelu w drzwiach!!! Jakby mi dziecko siedziało na przednim siedzeniu to by sobie moglo zablokować. Siedzą obie z tyłu....uprzedze volvo nowe, wiec nie jakiś dziwny bubel.
        • mid.week Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:20
          Nalezy założyć ze nie kazdy model ma blokadę w tym samym miejscu co auto ematki 😉
          • jak_matrioszka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:41
            Moje auto ma blokade na drzwiach kierowcy, córki auto ma blokade na desce koło radia. Jaki model auta ma blokade w miejscu dostepnym dwulatkowi przypietemu w foteliku i gdzie ten guzik jest? Założyłam że nie każde auto ma ten sam rozkład, ale jakie auto, poza zabawkowym, ma takie zabezpieczenia w zasiegu rak dwulatka?
            • kk345 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 19:41
              Fotelik przypięty tyłem do kierunku jazdy i przycisk blokady w okolicy radia.
        • hanusinamama Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 21:06
          Ja mam w drzwiach blokadę. Wiec dziecko na przednim siedzeniu samo by sobie zablokowało....dzieci moje jezdza z tyłu.
          • aerra Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 22:48
            Blokada w drzwiach pasażera u nas blokuje tylko drzwi od strony pasażera. Blokada w drzwiach od kierowcy blokuje wszystkie.
          • berdebul Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 23:06
            W obydwu? U mnie tylko od strony kierowcy, pozostałe blokady działają tylko na pojedyncze drzwi.
      • betty_bum Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:30
        Pewnie nie dziecko, a drzwi zamknęły się same, bo mama wyjęła kluczyki albo dała dziecku do zabawy.
    • betty_bum Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:47
      Uważam, że wszyscy rodzice popełniają tysiące błędów, na szczęście zwykle nic się nie dzieje, więc żyją w przeświadczeniu, że wzorowo dbali o bezpieczeństwo.
      Akurat większość ludzi po zaparkowaniu ma odruch wyłączenia silnika, więc ona też pewnie wyłączyła, ale nie wyjęła kluczyków, pewnie nie pierwszy raz, ale po raz pierwszy dziecko poczuło zew Kubicy. Jeszcze bardziej prawdopodobne, że nie zaciągnęła ręcznego, samochód się stoczył, a winę zwalono na dziecko, bo skoro straciło babcię, to niech przynajmniej ma mamę.
      Tragedia i tyle.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:49
      Teraz te nowe auta odpalają na przycisk jak tylko kluczyk jest w środku, także wierzę w to, że kluczyk był w schowku, bo koleżanka ma w torebce i też samochód jedzie.
      • jak_matrioszka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 13:52
        A nie trzeba wcisnać hamulca przy odpalaniu?
        • panna.z.wilka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 15:06
          Trzeba.
        • majenkir Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 15:09
          Trzeba.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 16:04
            No ale jaki to problem przekręcić pokrętło na D, nacisnąć kilka pedałów i samochód jedzie, jak dziecko sie bawiło to mogło zrobić taką kombinację.
            • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 16:25
              kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> No ale jaki to problem przekręcić pokrętło na D, nacisnąć kilka pedałów i samoc
              > hód jedzie,

Ty chociaż siedziałeś kiedyś w samochodzie na miejscu kierowcy?
              No i na pewno na wioskach, ludzie w większości jeżdżą najnowszymi samochodami z automatem, przyciskami start-stop itp a nie starymi passatami w dyzlu.
              • lot_w_kosmos Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:31
                Też prawda.
        • aerra Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:12
          Hamulca nie, sprzęgło trzeba.
          • lot_w_kosmos Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:30
            Dokładnie....
            Się znawczynie autorytatywnie odezwaly....

Przy skrzyni automatycznej, w systemie bezkluczykowym wciska się hamulec.

Prsy skrzyni manualnej w tym samym systemie - wciska się sprzęgło.
          • jak_matrioszka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:33
            Ja o automacie myślałam, a te sprzegła nie maja. Jakoś tak mi sie kilka postów złożyło w jeden, bo kryzys nie ogranicza do automatu.
            • lot_w_kosmos Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 20:24
              No to właśnie napisałam o dwóch możliwościach, bo w sumie zauważyłam, że o dwóch rodzajach skrzyni może być m9wa.
              A jednak guzik start / stop w sumie może kojarzyc się z automatami, bo 9d nich zaczęła się na to moda.
              • kokosowy15 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 20:29
                Tu akurat była mowa o schowaniu kluczyka, więc nie był to systam bezkluczykowy. Ruszenie nie wymaga naciskania żadnego pedału.
                • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 20:45
                  kokosowy15 napisał(a):
                  > Tu akurat była mowa o schowaniu kluczyka, więc nie był to systam bezkluczykowy.
                  > Ruszenie nie wymaga naciskania żadnego pedału.

Wymaga. Stary jesteś i nie znasz się na współczesnych samochodach.

• aerra Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 22:43
                  No nie, system bezkluczykowy też ma kluczyk, tylko bez grotu wink Ale nazywa się to tak samo: kluczyk.
                  I też go przecież musisz mieć w aucie, inaczej nie odpalisz samochodu.
                  I uruchomienie silnika wymaga naciśnięcia pedału sprzęgła. Samo wciśnięcie przycisku start-stop bez naciśnięcia sprzęgła działa jedynie jak przekręcenie zwykłego kluczyka w stacyjce o jeden ząbek. Piszę o aucie ze skrzynią manualną oczywiście.
    • mrs.solis Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 15:14
      Mysle, ze dzieciak co najwyzej mogl zwolinic reczny hamulec, albo nawet nic nie zrobilo. Matka nie zaciagnela hamulca i samochod zaczal sie staczac z dzieckiem w srodku. Cala reszta to sciema. Mam uwierzyc, ze dziecko wiedzialo jak wrzucic bieg (bez znaczenia czy skrzynia reczna czy automatyczna) i niechcacy przejechalo po babci. Matka klamie zeby chronic swoja dupe i tyle.
      • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 15:40
        mrs.solis napisała:
        > Mysle, ze dzieciak co najwyzej mogl zwolinic reczny hamulec,

To by tłumaczyło dlaczego babcia myślała że da radę zatrzymać samochód.
      • tanebo2.0 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 15:46
        A może matka zostawiła samochód na biegu? Wtedy wystarczyć przekręcić kluczyki...
        • beneficia Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:39
          ...i nic z tego dalej nie będzie bez wciśnięcia sprzęgła.
          • kokosowy15 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 18:21
            Dlaczego? Rozrusznik jest w stanie ruszyć samochód przy włączonym biegu.
            • beneficia Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 18:34
              Pierwsze slysze, żeby przy wrzuconej jedynce można bylo ruszyć bez uprzednio wciśniętego sprzęgła.
              Na tym polega ruszanie - powoli puszczasz sprzęgło, nawet gazu nie musisz dodawać.
              • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 18:45
                beneficia napisała:
                > Pierwsze slysze, żeby przy wrzuconej jedynce można bylo ruszyć bez uprzednio wc
                > iśniętego sprzęgła.
                > Na tym polega ruszanie - powoli puszczasz sprzęgło, nawet gazu nie musisz dodaw
                > ać.

Mylisz pojęcia.
                Po wrzuceniu jedynki bez sprzęgła, silnik zgaśnie. No chyba że to jakiś mocarny siedmiolitrowy V8, to wtedy szarpnie ale ruszy.
                Ale przy sprawnym akumulatorze, jeśli samochód jest na biegu i włączysz rozrusznik, to bez problemu pojedziesz. Może nawet silnik zapali po kilku metrach.
              • jak_matrioszka Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 19:06
                Ja to widziałam na własne oczy. Zostawiłam auto na biegu bez hamulca, znajomy wsiadł i przekręcił kluczyk pojechał. Daleko nie, bo miał pół metra do auta zaparkowanego przed naszym, zatrzymał sie na haku.
                • znowu.to.samo Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 20:56
                  Pewnie, że jak przekręcisz kluczyk na biegu to może pojechać. Niedaleko, ale pojedzie. Chyba że jest jednocześnie zaciągnięty ręczny to wtedy tylko szarpnie.
                  • beneficia Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 21:25
                    Ok wszystkim powyżej, nigdy nie próbowałam tej sztuczki
                    • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 02.06.19, 08:06
                      beneficia napisała:
                      > nigdy nie próbowałam tej sztuczki

Świadomie chyba nikt nie próbuje tego ale przypadkowo zdarza się wielu osobom big_grin
                      Jest to też sposób (najlepiej na półsprzęgle) do ucieczki na przykład z przejazdu kolejowego, kiedy akurat zgaśnie silnik i nie chce zapalić.
    • lot_w_kosmos Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:32
      Co tu gdybac.
      Jakoś to się dzieje. Toć to nie pierwszy taki przypadek w Polsce i na świecie.
      Zdarzało się to nie raz nie dwa.
      Jakoś uruchomiła, jakoś ruszyła.

Będzie miała przechlapane w życiu.
      • maslova Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 17:40
        lot_w_kosmos napisała:
        >
        > Będzie miała przechlapane w życiu.

Dokładnie. Najbardziej żal mi tej dziewczynki. Nie wyobrażam sobie, co ona musi przeżywać.
        • kokosowy15 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 18:26
          Może wprowadzić prawo posiadania samochodu podobne do prawa posiadania broni palnej? Po spełnieniu wszystkich warunków, udowodnienia że samochód jest konieczny, pozostawić np burmistrzowi arbitralna decyzję pozwolenia.
          • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 18:37
            kokosowy15 napisał(a):

> Może wprowadzić prawo posiadania samochodu podobne do prawa posiadania broni p
            > alnej? Po spełnieniu wszystkich warunków, udowodnienia że samochód jest koniecz
            > ny, pozostawić np burmistrzowi arbitralna decyzję pozwolenia.

No i na każdy wyjazd z garażu też pozwolenie, po uzasadnieniu że wyjazd jest konieczny.
            No bo jak to tak, żeby każdy jeździł kiedy chce i gdzie chce, bez żadnego pozwolenia.
            • kokosowy15 Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 19:13
              No właśnie. Trzeba skończyć z rozbuchanym konsumpcjonizmem. To były oczywiście żarty, ale poważnie trzeba by zastanowić się, czy wszyscy posiadacze prawa jazdy maja je słusznie. Na egzaminie sprawdza się umiejętność kierowania i jazdy w ruchu miejskim, a nie sprawdza się zdolności psychicznej do posługiwania się bronią czasem grozniejsza niż broń palną.
              • bardzo-dobry-kochanek Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 19:21
                kokosowy15 napisał(a):
                > Trzeba skończyć z rozbuchanym konsumpcjonizmem.

Popieram.

poważnie trzeba by zastanowić się, czy wszyscy posiadacze prawa jazdy maja je słusznie.

To jest inna sprawa.
                Powinny być jakieś badania psychiatryczne dla kandydatów na kierowców.
                Ale dla polityków powinny być bardziej szczegółowe. Te badania psychiatryczne.
    • znowu.to.samo Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 20:52
      I ręczny nie był zaciągnięty???🙄🙄🙄
      Biedny dzieciak, przez niedopatrzenie dorosłych będzie obciążony na całe życie
    • boo-boo Re: 6 latka potrąciła autem babcię 01.06.19, 22:53
      Kluczyki po wyjściu z auta schowane do schowka...tia...już to widzę. Jak się wysiada z auta nawet na chwilę i zostawia w nim dziecko to kluczyki się ma przy własnej doopie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka