Dodaj do ulubionych

przyleciał!!!

22.06.19, 22:48
Musiałam go szybciutko schwytać i wyekspediować przez balkon, bo w domu dwa koty.
Chrabąszcz! Nie widziałam od lat, wielu. I nagle dzisiaj. W ogóle jakby więcej fruwającego tałatajstwa - w czwartek wracałam z pracy, na krzaku pod domem istna motylarnia, jakby je kto hodował - pomarańczowe w czarne plamki.
U nas w tym roku po raz pierwszy od nie pamiętam kiedy nie ścięto trawy.
Kolorowo jest, wesoło. Prawie łąka.
Choruję na katar sienny. Nie jest ani trochę gorzej niż w latach, kiedy ścinano trawę, nim zakwitła.
A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • silenta Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:52
      Wczoraj widziałam jednego i też wygoniłam. A ze dwadzieścia lat temu czerwiec to był chrabąszczowy koci raj. Ciągle spod dywanu jakieś chrabąszczowe truchełka wyciągałam.
      • silenta Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:54
        Ale i tak długiego żywota mu nie wróżę bo dookoła polowały liczne jerzyki.
        • 35wcieniu Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:59
          Jerzyki na chrabąszcze nie polują, raczej na małe owady, komary, pajączki, muchy.
    • raczek47 Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:53
      A u mnie na balkonie od jakichś 10u dni jak co roku-bo wylęgają się pod okapem.
      Kot ma żywe zabaweczki-siedzi cały wieczór na balkonie i paca je łapą. Rano gdzieniegdzie znajduję chrabąszczowe trupki w różnych miejscach mieszkania 🙂teraz też siedzi i poluje.
      Zabawa krótka,bo chrabąszcze zaraz przeminą i do następnego czerwca będzie musiał czekać 🙂
      • fredzla Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:02
        Raczku
        Czy maz wrócił?
        Napisz czy dalej cierpisz
        • raczek47 Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:21
          Nie.Mąż ma drugie życie w innym mieście. Nie kontaktuje się z dziećmi-one zresztą nie chcą.
          Próbuję układać sobie życie,chodzę na terapię,czy cierpię? Odrzucam we wspomnieniach wszystko,co wiąże się z tym pierwszym okresem po odkryciu jego romansu,nie chcę o tym pamiętać. Wypieram.
          Ale wątek przecież nie o tym. Cieszmy się czerwcowymi wieczorami,są długie i ciepłe i takie przyjemne. 😊
    • cosmetic.wipes Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:54
      A u nas szerszenie. Jakoś mnie to specjalnie nie raduje.
      • mrs.solis Re: przyleciał!!! 23.06.19, 05:39
        Nie wiem czemu , ale ubawil mnie twoj komentarz.
    • cherry_lady007 Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:55
      U mnie chrabąszczy całe mnóstwo, tak samo jak 25 lat temu wlatują przez okna, nasza 4- miesięczna sunia na nie poluje na balkonie.
    • sirella Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:56
      tiaaa.... teraz goszczę ćmię (brrr) a kilka dni temu szerszenie sobie wpadły z wizytą do salonu. dziękuję bardzo za takie przyjemności.
    • 35wcieniu Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:56
      Pełno jest.
    • heavy_metal_thunder Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:58
      Odkurzyłem ostatnio, jak mi wleciał do sypialni.
    • zetkaad Re: przyleciał!!! 22.06.19, 22:59
      A do mnie fruczak nie przyleciał, a wiciokrzewy kwitły i pachniały 😥
    • jak_matrioszka Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:06
      Ja mam bąki smile Mam nadzieje, że pszczoły też sie pojawia, ale póki co mam bąki i to lepsze niż nic. Bąki urzedują na chabrach, a chabry to moje pierwsze kwiaty w tym roku, i jak na razie jedyne (rododendronów nie licze). Pszczoły moga sie zjawić kiedy zakwitna nagietki i lawenda, to już niedługo.
      • premeda Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:21
        U mnie nagietki i lawenda już kwitną i lipy też. Chrabąszcza nie widziałam, za to świetliki są ale jakoś tak mało, pewnie zmiana klimatu im nie służy.
      • 35wcieniu Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:35
        Bąki? Nie trzmiele przypadkiem?
        Myślę że chodzi Ci o trzmiele. Posadź sobie czosnki ozdobne to będziesz ich miała całą masę.
        • nangaparbat3 Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:45
          One są piękne. Kiedyś w Bieszczadach znalazłyśmy takiego trupa, córka miała wtedy 10 lat i była na etpie zakładania cmentarza dla owadów w babcinej szufladzie - zabrałyśmy go ze sobą, a żeby się nie zgniótł, niosłam go ostrożnie w otwartej dłoni. I ożył! Najwyraźniej nie był aż tak trupem, jak nam się zdawało. NAjpier powolutku ruszął nóżkami, potem uruchomił skrzydła i pofrunął. Aleśmy się cieszyły smile
        • yuka12 Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:50
          Ja posiałam naparstnicę w zeszłym roku i w tym roku urosła prawie na 2 metry. Jedną, która urosła za bardzo, włożyłam do słoja z wodą obok stolika i sobie słycham przylatujace trzmiele. Uwielbiam te bzykanie 😀.
          U mnie czosnek ozdobny już przekwitł.
        • jak_matrioszka Re: przyleciał!!! 23.06.19, 11:01
          Może trzmiele, lubie i jedne i drugie smile Czosnek myślałam wypróbować w przyszłym roku, chabry mam samosiejki, w zeszłym roku siałam i wzeszło i urosło ze trzy, w tym roku samosiejek ponad metr wysokich mam ze 30 smile
          • 35wcieniu Re: przyleciał!!! 23.06.19, 11:37
            Serio? Nie znam nikogo kto lubiłby bąki, to się żywi krwią, kąsa zwierzęta domowe (pełna nazwa to bąk bydlęcy) i ludzi, a przy tym takie ugryzienie jest DIABELNIE bolesne i przenosi obrzydliwe choroby jak nicienie.
            Mylicie bąki z trzmielami, naprawdę.
            https://www.focus.pl/media/cache/default_view/uploads/media/default/0001/15/c247df7c80a5e78f9330a0638daf20d4c24c10b0.jpeg
            • jak_matrioszka Re: przyleciał!!! 23.06.19, 13:39
              "W języku potocznym słowo “bąk” określa owada przypominającego dużą, puchatą pszczołę, gatunek, którego poprawną nazwą jest “trzmiel“."

Nie mylimy, tylko używamy nazwy potocznej. Już myślałam, że sa dwa podobne stworzenia, ale jednak nie. Nazwa “bąk” nie jest jednoznacznie przypisana do tego obrzydliwca ze zdjecia po prawej (lewej?), “bąk” to także ptak albo dziecieca zabawka. Ja nazwy potoczne lubie i używam, one ożywiaja jezyk, tak samo jak dialekty. Georginia to niepoprawna nazwa dalii, ale tak nazywała te kwiaty moja babcia i ja też bede mówić “bąk” i "georginia", howgh!
              • 35wcieniu Re: przyleciał!!! 23.06.19, 13:46
                O rany boskie, napisałam bo masa osób je myli. Też mylisz, napisałaś że "lubisz i jedne i drugie", a teraz piszesz że używasz potocznego określenia na trzemiela.

Przyjmuję do wiadomości że nie jesteś zainteresowana tym co napisałam, ale uważam że może ktoś skorzysta bo masa ludzi nie ma pojęcia jak te owady się nazywają i z całą pewnością nie używają w sposób świadomy nazwy potocznej.
                • yuka12 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 13:55
                  Hłe hłe, podobnie niektórzy ludzie nazywają jeżyny jarzyną i nie chcą przyjąć do wiadomości, że to zupelnie i w ogóle nie to samo 😁.
                  • jak_matrioszka Re: przyleciał!!! 23.06.19, 16:15
                    Mnie telefon poprawił "morze" jako akwen wodny na "może" którego to wyrazu zima cześciej używam tongue_out Ale żeby ktoś jeżyny z jarzynami mylić, to nie słyszałam big_grin
                • b.bujak Re: przyleciał!!! 23.06.19, 15:04
                  ja chętnie skorzystam z Twojego oświecenia;
                  przyznaję, że tkwiłam w niepoprawności terminologicznej całe życie;
                  obiecuję poprawę smile
                  • potworia116 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 15:38
                    Nie martw się, u Leśmiana też „bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty”, a nie sądzę, żeby w malinowym chruśniaku krążyły lońskie muchy. Nawet mistrzowi się myliło.
                    • potworia116 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 15:39
                      Końskie muchy.
                      • nangaparbat3 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 18:09
                        Jusznice deszczowe.
                        U mnie w rodzinie: gzy.
                        Mylone z bąkiem bydlęcym.
                        Mnie tam za jedno - puchnę jak bania po ukąszeniu i boli okropnie.
                • jak_matrioszka Re: przyleciał!!! 23.06.19, 16:12
                  Napisałam że lubie jedne i drugie, bo myślałam że to sa dwa owady, skoro mnie poprawiasz. Po prostu źle zrozumiałam, zdaża sie (przynajmniej mi) smile Postanowiłam też od razu, że sprawdze co to właściwie jest, czy bąk czy trzmiel, i przy sprawdzaniu wyszło że to jest to samo. I ciesze sie, że zwróciłaś uwage (dziekuje!), bo teraz mam jasność w temacie smile
      • valla-maldoran Re: przyleciał!!! 23.06.19, 08:50
        jak_matrioszka napisała:

> Ja mam bąki smile Mam nadzieje, że pszczoły też sie pojawia, ale póki co mam bąki
        > i to lepsze niż nic. Bąki urzedują na chabrach, a chabry to moje pierwsze kwiat
        > y w tym roku, i jak na razie jedyne (rododendronów nie licze). Pszczoły moga si
        > e zjawić kiedy zakwitna nagietki i lawenda, to już niedługo.

U mnie też bąki urzędują w lawendzie. smile
        • jak_matrioszka Re: przyleciał!!! 23.06.19, 10:50
          W przeciwieństwie do Polski ja mam rekordowo zimna wiosne i to że chabry urosły, to cud. Nagietek pierwszy zakwitł dziś, lawenda jest przy nadzieji wink Hortensja ma 20cm od ziemi, bo zeszłoroczne pedy przemarzły na wskroś w marcu chyba i martwe w końcu maja wyciełam sad Dlatego chabry i bombowce ciesza mnie podwójnie a nawet potrójnie big_grin
        • 35wcieniu Re: przyleciał!!! 23.06.19, 11:33
          To są trzmiele.
    • ga-ti Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:08
      Oj, latają od kilku dni, wyganiają mnie wieczorkiem z balkonu wink
    • iberka Re: przyleciał!!! 22.06.19, 23:41
      U mnie chrabąszcze i inne robaki są na porządku dziennym uncertain. Muszę przywrócić moskitiery do okien.
    • rulsanka Re: przyleciał!!! 23.06.19, 01:27
      2 widziałam, jednego zaraz zjadła Kosia (zaprzyjaźniona samiczka kosa).
      Mieniak strużnik siedział nam dzisiaj, na nogach głównie, spijał pot z dużego palucha u nogi.
    • mondovi Re: przyleciał!!! 23.06.19, 02:24
      Takiego tańca dawno nie robiłam. Jak pan z Prodigy w Firestarer. Leci chrabąsz i ląduje mi we włosach. Jak lubìę owady, tak spanikowałam. Odleciał bezpiecznie.
    • mrs.solis Re: przyleciał!!! 23.06.19, 05:43
      U mnie tych chrabaszczy jeszcze nie ma, ale moze dlatego, ze u nas pogoda raczej taka jak powinna byc w maju. W zeszlym tygodniu prawie codziennie padalo, dzis bylo slonecznie ale tylko w okolicach 23 st. C.
    • tryggia Re: przyleciał!!! 23.06.19, 08:28
      Nie wiem, który chrabaszcz przyleciał do ciebie - u nas pojawiają się powoli żuki majowe. Brązowe, ciężkie i głośne. Są jak festiwal w Opolu lub Opener - wyznaczają początek lata.
      I, wyobraź sobie, nasze koty (domowo-podworkowe i te podworkowej) w ogóle na nie nie polują. Widzą, trochę się pobudzają, ale, nie wiem, jakiś respekt do tych bombowcow mają.
      • nangaparbat3 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 12:01
        Ano taki:
        https://apoczywaj.pl/media/k2/items/cache/c79015a227b446e15f181d145a9ed4a7_XL.jpg

Niby majowy.
        • tryggia Re: przyleciał!!! 23.06.19, 12:26
          Łon, łon! I koty go nie ruszą.
        • qwirkle Re: przyleciał!!! 23.06.19, 15:12
          Raczej guniak czerwczyk. Chrabąszcze majowe raz na 4-5lat wychodzą spod ziemi, gdy kwitną czerwone głogi
          • nangaparbat3 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 18:12
            Czerwczyk? Od "czerw"?
            Owadzia onomastyka zawsze mnie przyprawia o zawrót głowy smile
            • qwirkle Re: przyleciał!!! 24.06.19, 11:41
              Mnue się kojarzy z czerwcem, a czerwiec ma swoją etymologię wink
    • mid.week Re: przyleciał!!! 23.06.19, 08:38
      Chrabaszczy nie widzialam ale jest zatrzesienie motyli i ważek. Pieknie jest, fajnie ze nie kosza wszystkiego na łyso. Teraz lepiej widac jak te pieczołowicie golone trawniki brzydko wygladaja w upały.
    • kosmos_pierzasty Re: przyleciał!!! 23.06.19, 08:44
      Są chrabąszcze, motyle ćmy. Wczoraj wieczorem patrzyłam na ćmę, jak wysysa nektar z kielicha petunii smile
    • valla-maldoran Re: przyleciał!!! 23.06.19, 08:47
      Motylarnia była jakiś tydzień temu, a chrabąszcze latają stadami za oknem.
    • potworia116 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 12:42
      A u nas przez parkową ścieżkę przetacza się z królewską godnością i wdziękiem leciwej kurtyzany puchata złoto- czarna Gąsiennica.
    • inguszetia_2006 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 13:44
      Witam
      U mnie są motyle, pomarańczowe, nie wiem, jak się nazywają. Chrabąszczy nie ma i całe szczęście, bo są odrażającesmile
      Pzdr.
      Ing
      • nangaparbat3 Re: przyleciał!!! 23.06.19, 14:27
        Może ten?

https://cdn.pixabay.com/photo/2018/06/17/10/27/czerwonczyk-dukacik-3480261_960_720.jpg

Czerwończyk dukacik smile
        • inguszetia_2006 Tak, mój ci on;-) n/t 23.06.19, 14:30
          • nangaparbat3 Re: Tak, mój ci on;-) n/t 23.06.19, 18:15
            On z modraszków. Nie bardzo rozumiem, jak czerwończyk może być modraszkiem.
            https://plfoto.com/zdjecia_new/1117258.jpg
            Ten to co innego.
    • zbyfauch U mnie dzisiaj 28.06.19, 21:44
      możnaby puścić Wagnera z tuby. Fruwią, jak w Czasie Apokalipsy.
      • nangaparbat3 Re: U mnie dzisiaj 28.06.19, 23:11
        A u nas zieleń szaleje, w różnych częściach miasta różne kwiaty, czy nawet w obrębie osiedla - tu białe, tam niebieskie, a tam "dziewiczym rumieńcem" - naprawdę pała.
        Nawet na parking mi się przez płot przebiło, wysokie, fioletowe, piękne. I jeża wczoraj widziałam - jeże chyba przeszczęśliwe, w takiej trawie po kolana muszą się czuć naprawdę bezpiecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka