Dodaj do ulubionych

prośbo o identyfikacje

06.06.13, 11:42
Dostalam w zeszlym roku od mamy roslinke, ktora pieknie przezimowala w guncie ( u mojej mamy na Mazurach tez zimuje bez problemu). Mama mowi , ze to ołownik ale gugiel pokazuje mi tylko pnacza i drzewka, wszystko cieplolubne. Ta moja ma ok 30 cm , na pewno nie jest zdrewniala . Na zime prawie cala czesc nadziemna zamiera, tylko przy ziemi zostaja listeczki i sa one zielone. Kwiaty ma takie olownikowate , niebieskie ale ciut inne w kszatlcie , platki sa lekko szpiczaste. Niestety nie mam zdjęć bo juz przekwitł ale byl przepiekny, taka błękitna chmurka.
Co zacz? Co z tym zrobic po przekwitnieciu? Sciac, a noz zakwitnie raz jeszcze?
Obserwuj wątek
    • szadoka Re: prośbo o identyfikacje 06.06.13, 11:58
      juz znalazlam, to floks.
      • horpyna4 Re: prośbo o identyfikacje 06.06.13, 16:18
        A konkretnie floks kanadyjski, on ma kwiatki niebieskie i już przekwitł. Możesz przyciąć pędy, na których były kwiaty, bo przeważnie robią się brzydkie.
        • szadoka Re: prośbo o identyfikacje 06.06.13, 21:08
          Wlasnie to dzis to zrobilam. Bardzo mi sie podoba ta roslinka.
          • lellapolella Re: prośbo o identyfikacje 06.06.13, 21:39
            są jeszcze różowe:)
            wdzięczna gadzina, ja też go bardzo lubię, do tego ten zapach:)
            • szadoka Re: prośbo o identyfikacje 07.06.13, 11:57
              a, to ja go nie wąchalam :) Czy toto sie rozsiewa? Po podobno mono sie rozrasta.
        • leloop Re: prośbo o identyfikacje 06.06.13, 23:26
          a dlaczego ja go nie mam ? :)
          • nieskorzanka Re: prośbo o identyfikacje 07.06.13, 00:15
            A ja mam! :)

Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

www.garnek.pl/zuzanka
          • lellapolella Re: prośbo o identyfikacje 07.06.13, 12:45
            a dlaczego ja go nie mam ? :)
            Możesz mieć, tylko sobie gdzieś zapisz na boku w kajeciku:)
            rozrasta się mocno, bolesne jest to, że im większa kupa, tym lepiej wygląda, najlepiej znaleźć mu miejsce, gdzie może poszaleć
            Pachnie floksowo, co o tej porze roku jest bardzo miłe:)
            • lellapolella Re: prośbo o identyfikacje 07.06.13, 12:58
              i jeszcze jedno jest w nim miłe, że lubi wilgotne miejsca:) Ja na przykład wcale nie mam floksów szydlastych, bo zanim zaakceptują sytuację, chwasty przerastają je na amen, kanadyjski natomiast gwiżdże sobie na to i idzie jak burza. Jest zresztą tak gęsty, że chwasty nie mają szans.
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/wrcnar4gF5Ckxp2vIX.jpg

Porównywalnie z meehanią, która również okazała się fantastycznym zadarniaczem na wilgotnym gruncie
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/GDjwq4RYv6UEZEuILX.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka