konsta-is-me Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 01:13 Boziu 11-latek potrzebuje "opieki" na ...kilka h... Co za czasy... I nawet SAM potrafi sie umyc ! I poscielic lozko!! Niesamowite! Przeraza mnie jacy ludzie powyrastaja z takiego wychowania... Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 12:29 I pomyśleć, że kiedyś 11-latki ogarniały nie tylko siebie, ale jeszcze młodsze rodzeństwo, jak rodziców w domu nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 12:45 I pomyśleć, że kiedyś 11-latki pracowały w polu, a 2-3 lata później wychodziły za mąż... Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 09:55 Idąc tym tokiem rozumowania za kolejne 20 lat na forum popularne będą pytania: "A ile za nianię do 15-latki, wychodzę na 3 godziny wieczorem z domu...". Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 01:20 Po co 11-latkowi niania na 3.5 godziny ? 🤔 Jak wszystko zrobi sam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 01:37 Naprawdę płacicie opiekunkom 100 zł za 3 godziny za w zasadzie samo bycie z w pełni samodzielnym dzieckiem teraz? I jeszcze ja odwozicie pod jej drzwi? Sorry, ale nie uwierzę. Jeszcze 6 lat temu świadczyła takie usługi w Warszawie. Raz zostałam na noc z dzieckiem 4 letnim na całą noc, od 9 do 10 rano, miałam przygotować do spania i później toaleta poranna, ubieranie, śniadanie itp. Jak mi.zaproponoqali 120 zł to myślałam że padnę z radochy... Nikt nie płacił więcej za opiekę niz 15 zł/h. Ale zwykle to było 10-12. Czyżby aż tak się polepszyło czy to tylko ematkowe fantazje? Piszę, a jakże, o Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 07:14 Jezu, jak się koledzy dowiedzą, że przychodzi do niego niańka na 3 godziny to będzie miał przerąbane. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 07:35 Jakby był że 3 lata starszy, to by powiedział że pani do towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 09:53 Wstyd na całą dzielnię. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 07:27 Dziwię się podawanym tu cenom 100 zł za wieczór albo 20 zł za godz. Uważam, że w tej sytuacji 10 zł za godz. Jest w zupełności wystarczające. Przecież ta dziewczyna musi tam tylko być. Może nawet film obejrzeć w tym czasie. Ale ja jestem z Podlasia.Tu się nani za opiekę płaci 6 zł za godz. Całkowita obsługa dziecka a nie tylko towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Hurtowo dziękuję 26.07.19, 07:46 za rady dotyczące finansów, jakkolwiek rozstrzał jest dość duży. Niemniej mam jakiś pogląd. Przykro mi, że tyle osób straciło zupełnie bez sensu czas na próby wyjaśnienia mi, że taka osoba nie jest potrzebna - rozumiem, że robicie lub robiłybyście inaczej, ale ja zrobię właśnie tak. Dla jasności - syn nie jest moim pierwszym dzieckiem, starsze wychowywałam bardzo podobnie (w kwestii troski o potrzeby i komfort) i dajboże każdemu, żeby radził sobie w wieku dwudziestu kilku lat tak, jak córka W związku z tym pozwolę sobie nadal troszczyć się o swoje dziecko tak, jak uważam za stosowne. Swoją drogą w innym wątku wiele forumek uważa za oczywiste danie sobie prawa do nie szarpania się z codziennością, jeśli absolutnie koniecznie nie musi, a danie prawa dzieciakowi do nielubienia bycia samemu w domu wieczorem jest dziwne. Cóż, forum nigdy nie przestanie mnie zadziwiać Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 22:08 Ale ja jestem z Podlasia. No i co z tego? To byłoby pomocne, gdyby autorka też była z Podlasia. U was nawet sklep z owadem programowo proponuje niższe stawki niż u nas (co zresztą uważam za rozbój, ale przez to kształtują się m.in. ceny za usługi opiekunek. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 04:50 "Ale ja jestem z Podlasia". To wiele wyjasnia 😂👍 Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 12:43 Czyli co jeśli mogę wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 08:06 A ja bym wcale tak lekką ręką nie dała stówki za taką pracę, jakieś 60-70zl uważam, że jest ok. Kiedy indziej będziesz potrzebowała wyjść na 5 godzin i pojawi się poczucie, że teraz trzeba dać 200zł, bo tego studentka będzie oczekiwać, w efekcie odechce się wychodzić Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 08:56 Szczerze, też skłaniam się do kwoty do 70 zł, stówka za wspólne obejrzenie filmu czy po prostu pobycie w tym samym domu i poczytania wydaje mi się jednak dużą kwotą. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 04:54 To nie jest "pobyt w tym samym domu". To jest odpowiedzialnosc za nieletniego. To jest PRACA. Wymadrzyly sie waskie specjalistki pierdzace w stolki w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 05:04 No bo właśnie jesteśmy wąsko-wyspecjalizowane. Oglądanie filmów z nastolatkiem i pilnowanie żeby się krew nie lała to dość powszechne umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 26.07.19, 11:52 100 zł za 3 godziny pracy, lekkiej, łatwej i przyjemnej, z odstawieniem do domu? Świat chyba oszalał. Zaproponowałabym maks 20 zł za godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 05:49 Co w tym przyjemnego? Zabawianie 11-latka to taki fun?? Chyba tylko dla mamuni Wyobrazam sobie lepsze rozrywki 😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 06:02 Ale i 11-latek chyba wolałby lepsze rozrywki niż loteryjkę z panią Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 06:29 A to juz problem mamuni 11-latka, ktora przechwalal sie ze (juz!) sam potrafi zrobic kupke , a nawet sie umyc! Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 09:56 Chyba, że loteryjka rozbierana... Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 07:20 Straszny jest ten wątek, bardzo przykro czyta się tak wredne słowa. I to od osób, które jak widać kompletnie nie wiedzą, jak przebiega rozwój dziecka. Nie wiedzą, nie chcą pamiętać, że wlasnie w wieku 10 - 11 lat pojawiają się lęki. Racjonalne w miejsce irracjonalnych. Lęki przed włamaniem, rozbojem, pożarem. Dzieci uświadamiają sobie ich realność. I tak, całkowicie normalne i pelnosprawne dziecko może się bać zostać samo w domu. Mój syn, który mniej więcej w tym wieku został późnym wieczorem (po ciemku) sam na pół godziny, siedział i wymyślal scenariusze - co może się stać i jak się przed tym zabezpieczyć. Gotów był brać największy megaostry nóż... Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 09:51 Twój syn ma fobię. Normalne dziecko w tym wieku (któremu wcześniej nie przydarzyła się drastyczna sytuacja) cieszy się, że "nikogo nie ma doma". Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 10:11 I mówisz to na podstawie dziesiątki dzieci, które wychowales? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 10:15 Takie realne leki, to zdrowy rozsądek, który uczy jak się odpowiedzialnie zachować Psychologia rozwojowa mówi o potrzebie samodzielności a nie lekach separacyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 10:38 Miałam do czynienia na przestrzeni lat z setkami dzieci, jak Wy wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 23:02 Nie wiedzą, nie chcą pamiętać, że wlasnie w wieku 10 - 11 lat pojawiają się lęki. Jeśli o mnie chodzi, to lęki pojawiły się wiele lat wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ajrisz.ka Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 28.07.19, 08:34 taki-sobie-nick napisała: > Jeśli o mnie chodzi, to lęki pojawiły się wiele lat wcześniej. Przepraszam, że znowu ja - chyba musiałaś mieć bardzo ciężkie dzieciństwo? Nie, nie oczekuję odpowiedzi, tylko tak mnie to zastanowiło.. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 28.07.19, 09:20 Znam ludzi z bardzo ciężkim dzieciństwem, którzy od dorosłości pracują zawodowo, niektórzy dodatkowo mają własne dzieci, a nie siedzą z założonymi rękami, ale ich nie utrzymują rodzice, może dlatego musieli wziąć się w garść bo gdyby sami nie zarobili wylądowaliby na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Ile będzie w porządku? Kasa. 27.07.19, 09:50 Moim zdaniem co najmniej 20 złotych, w końcu dziecko o specyficznych potrzebach, chyba lekko upośledzone, więc tu stawka jest wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś