unaragazza.bionda 04.08.19, 16:56 Dziewczyny, gdzie najlepiej szukać noclegu w Berlinie? w której dzielnicy? Wyjazd rodzinny na 3-4 dni, chcemy pozwiedzać, połazić, zjeść coś dobrego. Polecccie jakieś sprawdzone miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabka141 Re: Berlin 04.08.19, 18:51 Prenzlauer Berg, Mitte jesli chodzi o dzielnice Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Berlin 04.08.19, 19:42 Polecam ci hotel Sylter Hof w Tiergarten, wszędzie blisko, parking bez problemu i bezpieczna dzielnica Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Berlin 04.08.19, 19:59 Co tam się wyrabia w Berlinie, ze polecasz "bezpieczną dzielnicę"? Bogaci Niemcy rabują mniej zamożnych Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Berlin 08.08.19, 13:55 Pewnie to samo co w Krakowie na przykład. Tu też się poleca bezpieczne dzielnice. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin 08.08.19, 14:00 Tez ok. Z nastolatkami tam najlepiej. Z mlodszymi dziecmi Prenzlauer lepszy bo jest duzo placow, muzeow dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Berlin 08.08.19, 10:36 Dawno nie byłem w Berlinie, więc chętnie posłucham. W latach dwutysięcznych było tam bezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Berlin 08.08.19, 10:46 Nadal jest. Byliśmy z dziećmi kilka dni w zeszłym roku w Berlinie. Ani razu nie mieliśmy poczucia zagrożenia. Przebywaliśmy tylko w miejscach atrakcyjnych turystycznie, więc nie wiem jak na przedmieściach lub osiedlach bloków, ale tam i tak wątkodajka pewnie nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Berlin 08.08.19, 11:01 Na Kreuzbergu też? A jak z eskimosami? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Berlin 08.08.19, 11:23 W tej dzielnicy nie ma atrakcji dla rodzin, więc tam nie byliśmy. O co chodzi z Eskimosami? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Berlin 08.08.19, 13:09 to ci, o których nie wolno pisać w niemieckich gazetach Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Berlin 08.08.19, 13:44 Azjaci??? Tak, było ich mnóstwo, zdecydowanie więcej niż w Warszawie. Ale po co o nich pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin 08.08.19, 12:05 Oczywiscie ze jest bezpiecznie. Polecilam dzielnice ktore sa w centrum i interesujace dla rodzin, bo sa place zabaw, kawiarnie dla dzieci, interesujace muzuea, mozna chodzic wszedzie na nogach. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin 08.08.19, 12:07 Bardzo jest bezpiecznie. Polecam morgenpost.de i Polizeikronik. Ale fakt, w białych dzielnicach jest przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin 08.08.19, 12:26 A ty gdzie mieszkasz? Bo ja w Berlinie? Biale dzielnice? Cos ci sie pomylilo, Berlin to nie Londyn. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin 08.08.19, 12:34 Nic mi się nie pomyliło, byłam w niedzielę na Mistrzostwach Niemiec w gimnastyce sportowej, bo moja córka trenuje, oczywiście, byłyśmy jako widzki. Prenzlauer Berg. Bardzo tam przyjemnie było, na ulicach sami biali. Ja mieszkam w dzielnicy, która była kilka lat temu nazywana Nazibollwerk, możesz szukać, ostatnio szłam z psem ulicą, gdzie miała swoją siedzibę kiedyś knajpa zum Henker. Teraz za to na ulicy przesiadują Arabowie i to tak, że poczułam się nieswojo, niby dość centralna, kończąca się mostem na drugą stronę Szprewy. Zapraszam na Herrmannplatz, moja droga, zapraszam na Köpenick i Treptow, może coś wpadni do główki. Co ja mówię, Marzahn, Schöneberg, przejdź się, poobserwuj.Berlin jest duży. Ostatnio chłopaka mojej politycznie poprawnej córki, Bio-Deutscha, żeby nie było wątpliwości co do jego wyglądu, ktoś pobił, bo się znalazł w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiednim czasie. Ja mam znajomych niemieckich policjantów, śmiem twierdzić, że wiem nieco więcej o twoim Berlinie niż ty. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin 08.08.19, 12:36 Aha i fakt, spotykałam się z pewnym młodym urzędnikiem, dość wysokie progi, więcej tu nie zdradzę, on mieszka na Xberg i jest zadowolony, ale pewnych okolic, sam potwierdził, unika. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin 08.08.19, 12:47 Wez sobie w Warszawie do jakiejs blokerksiej dzielnicy pojedz, bedziesz miec ten sam problem jak u siebie i tez szanse na pobicie. Mieszkam w Berlinie od 8 lat i zaliczylam Kreuzberg, Schonenber, Prenzlauer Berg i wychodze w Neukolln itd i mysle ze panikujesz. Ale to tak jak ze znajomymi z pod Berlina - umowilismy sie w restauracji w Kreuzberg i bali sie przyjechac autem i zaparkowac. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Berlin 08.08.19, 13:17 Alpepe, czula sie dobrze, gdy w Nazibollwerk grasowali Nazi, a teraz, gdy Nazi zostali wyparci to czuje sie z tym zle. 😬 😬😬😬😬😬😬😬😬😬Tez znam duzo urzednikow, i coz, czesc z nich jest niezyciowa, klaustrofobiczna, zamknieta w swoim ciasnym swiatku i niezmiernie bojazliwa. Jest mi tych urzedasow po prostu zal. Jedna z moich dalekich znajomych, tez urzedniczka, pani 62-letnia, gruba, nieatrakcyjna, powiedziala mi, ze boi sie, ze zgwalca ja mlode arabskie byczki. 😀😀Z tego tez powodu, jak ich widzi na ulicy, to ich omija. Kiedys poszlismy do restauracji, kelner -mlody arabski byczek, na ulicy co pewien czas przechodzili mlodzi Arabowie, Wlosi, Hiszpanie (ona boi sie tez Poludniowcow😀, ze rzekomo rzuca sie na nia),Turcy, pewnie i Polacy, Rosjanie (ci to gwalca wg niemieckiej propagandy) itp..NIKT nie spojrzal na nia, NiKT, choc zerkali z zainteresowaniem na jej pasierbice (piekna 27-latke). Mielismy niezly ubaw. Niesetety urzednicy sa czesto jako grupa zawodowa wyalienowali, a juz jak sa w zwiazku z innym urzedasem, to im peron odjezdza. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin 08.08.19, 18:33 Masz problemy z rozumieniem tekstu? Napisałam, że facet mieszka na Xbergu, i generalnie jest zadowolony, ale nie jest ślepy. Nie mieszkasz w Berlinie, nie wiesz, jak łatwo można w parku zarobic kosą od dealujących Murzynów, jeśli nie chcesz być klientem. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin 08.08.19, 18:37 Ja mieszkam w Berlinie od 11 lat. Berlin się zmienia w kosmicznym tempie. Wszystko przez RRG. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Berlin 08.08.19, 14:16 Ach, wszystko jasne. Nazibollwerk czyli dzielnice zamieszkałe przez biała patologię i innych nierobów. I ty czułaś się tam dobrze? I jak myślisz, dlaczego przesiadują tam dziś Arabowie? Bo każdy, kto czegoś się dorobi, ucieka z dzielnic, gdzie mieszkają głównie odbiorcy Hartz IV i zostają pustostany zajmowane przez innych biedaków, czyli w tym przypadku emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin 08.08.19, 18:35 Pytanie, gdzie napisałam, że czułam się dobrze lub źle? To raczej świadczy o tym, jak bardzo się Berlin zmienił w ciągu kilku lat, skoro tu, gdzie, obcokrajowcy są niezbyt mile widziani, jest nagle cała masa alpepe i innych. A co to pytanie odnośnie Arabów, poczytaj o poronionym pomyśle Milieuschutz i Mietendeckel. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Berlin 08.08.19, 18:35 O pustostany łatwiej w innych dzielnicach Berlina, to na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin 08.08.19, 20:05 Ty mieszasz tyle roznych spraw, co ma Milieuschutz do Arabow? Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Berlin 08.08.19, 19:42 A w tych pustostanach alpepe cala unieszczesliwiona faktem, ze Nazi zostali przegonieni.😬 Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Berlin 08.08.19, 12:09 Ja niedawno byłam w hotelu o wdzięcznej nazwie "Berlin", dzielnica Kreuzberg. O tyle fajnie, że zabraliśmy grupę młodych, którzy mieli własny pokój rodzinny, całkiem spory. Cena przystępna. Ale nam zależało na tej konkretnej dzielnicy ze względu na halę koncertową. Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Berlin 08.08.19, 12:34 Bede w grudniu, mam zabukowany hotel Titanic, zdaje sie ze to dosc centralnie jesli chodzi o rozne atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin 08.08.19, 12:49 Tak, szczerze mowiac w centrum jest duzo fajnych hoteli i wcale nie jest drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Berlin 08.08.19, 16:12 Dzielnica Pankow jest spoko. Niezły dojazd do Mitte, sporo knajpek. Odpowiedz Link Zgłoś
unaragazza.bionda Re: Berlin 08.08.19, 18:15 Dziewczyny, dziękuję. Mamy hostel w Kreuzberg, jedziemy na 4 dni. Nie byliśmy wcześniej w Berlinie, chcemy pooglądać, pochodzić. Jeżeli chodzi o muzea - to myślę o góra 2-3, bardziej chodzi nam o obejrzenie samego miasta, może do Poczdamu pojedziemy? Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Berlin 08.08.19, 19:43 Jesli jedziecie tylko na 4 dni, to Poczdam sobie darujcie. 4 dni to bardzo malo na zwiedzanie Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Berlin 08.08.19, 19:57 Zarejestrujcie sieonline na zwiedzanie Reichstagu. Odpowiedz Link Zgłoś