bywalec.hoteli 05.08.19, 20:08 Gdzie najfajniej pojechać na wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lot_w_kosmos Re: Dzika Afryka 05.08.19, 21:32 Czy ty gdziekolwiek latasz, czy tylko co roku pytasz? Do Afryki? Polecam Ci Wyspy Zielonego Przylądka. Fajne, przyjemne miejsce z klimatem Afryki, ale bez syfu chorób, bez komercji Egiptu i Tunezji. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 05.08.19, 21:54 Cabo Verde? Może być ciekawe. A którą wyspę polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: Dzika Afryka 06.08.19, 12:25 Ja byłam na Sal - polecam. Ogólnie Cabo Verde to faktycznie połączenie czarnej Afryki z wpływami portugalskimi. Cudowna kultura zabawy i samby. Ale bieda wokół straszna. Można uprawiać kite. Plaże na Sal ciemne, piaskowo-żwirowe ale wyspa fajna na zwiedzenie przez 1 dzień np. jeepami. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 06.08.19, 12:54 O, to już jest jakiś konkret. Pięknie opowiada i puszcza muzykę kapowerdyjską w Sjeście Kydryński. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 05.08.19, 21:57 A co do pierwszego pytania, to owszem latam, w ciągu ostatniego roku w 3 miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:00 Ktoś, kto podróżuje nie ma większego problemu z wyborem wakacyjnego miejsca. Polecam Madagaskar. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:47 Co tam ciekawego na Madagaskarze? Poza pingwinami. Póki co same wyspy polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Dzika Afryka 06.08.19, 22:23 bywalec.hoteli napisał: > Co tam ciekawego na Madagaskarze? Poza pingwinami. Póki co same wyspy polecacie > ? > Nie widziałam pingwinów, za to całe stada Lemurów😀.... jeśli nie wyspa, to Kenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 06.08.19, 23:57 Właśnie, Kenia! Znam kilku Kenijczyków i są więcej niż spoko. Poza tym mówią po angielsku. Tam nie będzie pustynnie tylko zielono, o ile się dobrze orientuję? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Dzika Afryka 07.08.19, 00:54 Bywalec, dobra rada: przestań się już kompromitować. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
chinczyk_z_donbasu Re: Dzika Afryka 05.08.19, 21:59 Ja myślałem, że to będzie temat o dzikiej Afryce która do Europy płynie nielegalnie tratwami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:01 chinczyk_z_donbasu napisał: > Ja myślałem, że to będzie temat o dzikiej Afryce która do Europy płynie nielega > lnie tratwami. 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:08 Odpowiadając konkretnie na pytanie z wątku: ,, Gdzie najfajniej pojechać na wakacje"... Hmm wątek dotyczy Afryki, ciężko będzie tam ,,pojechac". Ostatecznie trzeba będzie,,doplynąć". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:09 Nie, tu chodzi o tej, która zostaje w Afryce Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:51 Ja tez myslalam ze bedzie o potencjalnej nowej fali uchodzcow lol Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:24 A mi sie marzy Rwanda, tak naprawdę. Zafascynowana jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 06.08.19, 08:51 olena.s napisała: (Zanzibar) > Z Tanzanią. Byłaś? Co tam ciekawego? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dzika Afryka 06.08.19, 09:37 Byłam. Ciekawe jest piękno. Kolor ziemi. Łodzie w Dar es Salam na tle morza. Ludzie. Ich kuchnia. Linia melodyczna. Przyroda. Historia. Fuzja kultur (Zanzibar był kiedyś siedzibą sułtanatu). Serengetti. Ngorongoro. W Zimbabwe ciekawe są też pozostałości Wielkiego Zimbabwe. (O ile masz wyobraźnię ukierunkowaną w przeszłość ludzkości). Generalnie cudownie jest zasnąć pod moskitierą w chatynce o trzech ścianach i kracie i obudzić się słysząc słonie albo lwy. Patrzeć na zupełnie inne niebo. Zobaczyć Krzyż Południa. Baobaby. Gerezanki. Z tym, że ja w Afryce byłam służbowo i wieki temu. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dzika Afryka 06.08.19, 11:25 I dzieci bym do głębokiej Afryki NIE BRAŁA. Chyba, że do kraju, do którego nie musisz się szczepić na żółte febry i w terminie/miejscu niemalarycznym (prewencja nie jest obojętna dla zdrowia). Plus, dzieci nie mogą uczestniczyć np. w trekkingu za gorylami (nie pamiętam, min. 10 czy 13 lat? Jakoś tak). W sumie - jak chcesz jechać, do zalecam lekturę odnośnych stron WHO, CDC i parę miesięcy przed startem wizytę w placówce, w której mają pojęcie o chorobach tropikalnych i oferują stosowne szczepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 06.08.19, 11:49 Do głębokiej Afryki nie, a do jakiej można bez tych szczepień i zagrożeń? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Dzika Afryka 06.08.19, 22:26 bywalec.hoteli napisał: > Do głębokiej Afryki nie, a do jakiej można bez tych szczepień i zagrożeń? > To zależy od pory w której się udajesz. Ja byłam w sierpniu na Madagaskarze z 9 latkiem i nie było szczepien dodatkowych. Chciałam w tym roku do Zanzibaru, ale faktycznie odstraszyla mnie febra... lecimy do Portugalii za parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:48 I znowu wyspa. Byłeś? Co polecasz tam? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:08 Jeżeli szukasz dzikości, polecam Somalię. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:51 I z trójką dzieci. Szkoda tylko, ze ci się te 3 foteliki słabo mieszczą. Koniecznie wypożycz na miejscu coś większego Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Dzika Afryka 05.08.19, 22:10 Widziałam, że teraz są mega promocyjne loty np. do Sudanu i Libii. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Dzika Afryka 06.08.19, 11:34 To dobry termin aby obserwować wędrówki zwierząt. Zabierajcie się już za szczepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 06.08.19, 19:22 jeziorowa napisała: > To dobry termin aby obserwować wędrówki zwierząt. Zabierajcie się już za szczep > ienia. Jakich zwierząt ? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dzika Afryka 06.08.19, 19:35 Jamniki się wtedy przemieszczają. I foki. Pustynne fenki też, ale one głównie pod ziemią. Jak rany. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Dzika Afryka 06.08.19, 19:46 Jeszcze dżdżownice i pangoliny. Razem wyjdzie akurat ta osławiona wielka piątka. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dzika Afryka 06.08.19, 19:50 Dżżownice nie nalezą do wielkiej piątki. Uznano, że są za małe i nie są w paski. Nalezą za to chihuahua. Uznano tak, kiedy do sieci trafiło nagranie jak wychodzą z pustej ziemi (patrz: teorie spiskowe obalających tezę o ziemi płaskiej poprzez tezę o ziemi pustej, z małym słońcem w środku, licznie zamieszkałej) i stadem polują na hieny i szakale. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 07.08.19, 10:32 leanne_paul_piper napisała: > Jeszcze dżdżownice i pangoliny. > Razem wyjdzie akurat ta osławiona wielka piątka. > > A może leanne_paul_piper napiszesz coś od siebie - co polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 07.08.19, 18:04 O wy świnie, nabijacie się ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dzika Afryka 07.08.19, 21:53 Jeszcze jak. Ale dobra, sprzedam ci jeszcze jeden kierunek i dwa cele. Jakbym się włóczyła w okolicach Afryki pn., to bardzo, ale to bardzo chętnie wybrałabym się do Abisynii - czyli Etiopii - i tam chciałabym okropnie (a raczej chciałby mieszkający we mnie Indiana Jones) wybrać się do Aksum , gdzie trzymają tę jedną i prawdziwą Arkę Przymierza* (naturalnie jej nie zobaczysz, zamknięta z jednym dożywotnim strażnikiem, ale mnie i tak ciągnie). STrażnicy podobno umierają dość szybko, Arka najwyraźniej nie jest zdrowym towarzyszem. Ethiopia: Keepers Of The Lost Ark with David Adams (Biblical Documentary) | Timeline A druga rzecz to Lalibela i kilkanaście kościołów w skale. Odwrotnie niż różne znane budowle skalne, jak Petra (nb genialne miejsce), tam kopali je wgłąb. O, tak: Rock-Hewn Churches, Lalibela (UNESCO/NHK) Ale to też raczej nie dla dzieci. *Naturalnie w to nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 07.08.19, 23:34 Ciekawe to Olena, dobrze, że Cię odblokowałem Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Dzika Afryka 06.08.19, 10:05 Polecam Kenię (parki narodowe) i Tanzanię (Kilimandżaro i Zanzibar). Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Dzika Afryka 06.08.19, 10:20 Moi sąsiedzi byli w Tanzanii, widziałam zdjęcia i filmy, cudowne, oni zachwyceni.Może tam? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Dzika Afryka 06.08.19, 11:30 Moim zdaniem parki w Kenii są ciekawsze i bardziej różnorodne, więc jeśli ktoś leci na 2-3 tygodnie to polecałabym Kenię, jeżeli może polecieć na dłużej to do parków Tanzanii też warto pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzika Afryka 07.08.19, 13:35 jeziorowa napisała: > Moim zdaniem parki w Kenii są ciekawsze i bardziej różnorodne, więc jeśli ktoś > leci na 2-3 tygodnie to polecałabym Kenię, jeżeli może polecieć na dłużej to do > parków Tanzanii też warto pojechać. Która część Kenii? To wielki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś