kartkapapieru 09.08.19, 16:58 Co zobaczyc, co sprobowac w lizbonie, porto i fatimie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janja11 Re: Portugalia 09.08.19, 17:24 W Lizbonie zamek (świetny punkt widokowy na panoramę miasta) , przejechać się żółtym tramwajem, posłuchać fado . Lizbona to mega korki i świetnie działające metro, dlatego polecam zostawienie samochodu za miastem. W dystrykcie Lizbony znajduje się Sintra z malowniczymi zameczkami. W okolicy należy też odwiedzić przylądek Roca i zjeść dorsza w jednej z nadmorskich knajpek. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Portugalia 09.08.19, 17:44 W Lizbonie wybrałabym się rano rano trasą tramwaju. Za katedrą Se jest piękny taras widokowy i stamtąd lu do zamku. Zamek jest koniecznością. Zwiedzać trzeba rano. Z drugiej strony jest taras widokowy z którego widać właśnie zamek. Wjeżdża się tramwajem - windą. Też polecam (chociaż jak ostatnio tam byłam, to był remont) i z tego miejsca można się przejść uliczkami Bairro Alto. To najlepiej wieczorem w sobotę. Winda św Justy jest czymś do obejrzenia, ale wjeżdżać nią nie trzeba . Moim zdaniem powinno się wybrać do Belem na ciastka. Wieżę można, ale nie trzeba. Jak się ma klaustrofobię, to nawet się nie powinno. Z Lizbony do Sintry jedzie kolejka. Sintra jest obowiązkowa. Wszystkie zamki tam są piękne. W Porto trzeba iść do "piwnic" na wine tasting i zobaczyć dworzec. Osobiście polecam też targ, kościoły obłożone płytkami (też wszystkie piękne), przejazd kolejką i jakiś krótki rejsik. Dla mnie jak jestem w Porto obowiązkiem jest też wybranie się do Matosinhos na ulicę knajpianą obok portu. Mam tam ulubioną knajpę, którą nawiedzam zawsze jak jestem. Plaża tam jest piękna. W Fatimie relatywnie fajne jest sanktuarium. Można popatrzeć na kuriozum palenia woskowych kończyn. Nudy jak w każdym chrześcijańskim wesołym miasteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Portugalia 09.08.19, 17:45 A.. standardowe szlajanie po Alfamie i opustoszałe zabytkowe kamienice - cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Portugalia 09.08.19, 18:02 Kup sobie przewodnik albo poszperaj w Internecie co Cie interesuje , bo macie bardzo duży rozrzut tej wycieczki i na wszystko nie starczy czasu. W Lizbonie spodoba Ci się wszystko, zapewniam. Alfama i Belem obowiązkowo. Fatima mnie akurat bardzo odpowiada i zdecydowanie jak dla mnie odbiega od innych miejsc kultu religijnego. Jest tam jakiś spokój. Porto jak wyżej. Jeśli mozesz to po drodze koniecznie miasteczko Obidos. W Lizbonie kupcie 24 bilet na metro , który daje wiele zniżek na inne obiekty. Obowiązkowo przejażdżka tramwajem 28 i zjedzenie w Belem pastis de Belem😉 I koniecznie wygodne buty , bo wszędzie kostka brukowa. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Portugalia 09.08.19, 17:56 ..a co z Indiami, Pragą i czym tam jeszcze..? Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Portugalia 09.08.19, 17:57 chlodne_dlonie napisała: > ..a co z Indiami, Pragą i czym tam jeszcze..? > > Odpowiedz Link Zgłoś
kartkapapieru Re: Portugalia 09.08.19, 18:00 Duzo podrozuje, bardzo duzo ostatnio, nie mam jeszcze dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Portugalia 09.08.19, 18:58 kartkapapieru napisała: > Bylam indie w lutym Hmm.. rozumiem, że to tak z pośpiechu.. 'byłam' to do Pragi..? Ale tam, zdaje się, zamieszkać planowałaś z nową miłością swego życia..?? Czy mi się nicki merdają..?? Nie wykluczam.. ..a Lizbona, jak i cała PT warta mszy, to tak BTW ale chyba szkoda stukać, c'nie..? Odpowiedz Link Zgłoś