21mada 10.08.19, 21:57 Byłam w hotelowej saunie. Wszyscy wchodzą w kąpielówkach i wychodzą pod prysznic się ochłodzić. Ja byłam w samym ręczniku i nie miałam jak wziąć prysznica. Kto tu robi błąd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Sauna 10.08.19, 22:25 odwijasz się z ręcznika, odwracasz tyłem (jeśli nie polujesz na konkretnego pana), bierzesz prysznic, zawijasz w ręcznik i z powrotem Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Sauna 10.08.19, 22:29 Ale sauna i prysznice sa tuz obok basenu na którym sa dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Sauna 11.08.19, 06:39 To widocznie nie była sauna przeznaczona do korzystania z niej nago. Chociaż w kostiumach kąpielowych też nie zalecają, ale w basenowych saunach wszyscy są w kostiumach. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Sauna 11.08.19, 08:32 Czyli bez sensu. Każda sauna powinna chyba być przeznaczona do korzystania z niej nago lub w ręczniku? Niedawno był wątek o saunie i podobno wchodzenie do niej w poliestrach to samo zuo. Odpowiedz Link Zgłoś
owmordke Re: Sauna 11.08.19, 08:42 Nie wiem jak jest w Polsce ale na wyspach jeszcze nie widzialam nagiej osoby w saunie. A jestem tu juz pare dobrych lat i z sauny korzystam zawsze jak mam okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
igreksa Re: Sauna 15.06.22, 11:47 A nie jest ci za gorąco w tym ręczniku? W stroju kąpielowym chyba jednak chłodniej... Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Sauna 15.06.22, 12:38 Ale kostium najczęściej jest z czegoś sztucznego. Jak porządna sauna to elegancko Cie poparzy Ja kiedyś do sauny wlazlam w łańcuszku bo zapomniałam zdjąć i miałam ślad potem Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sauna 15.06.22, 13:15 >>Ale kostium najczęściej jest z czegoś sztucznego. Jak porządna sauna to elegancko >>Cie poparzy zawsze takie teksty kojarzyłam jako element saunowej legendy lub innych bajek z łaźni, mchu i paproci Poparzyć mogą metalowe elementy w stroju lub biżuteria, nigdy za to nie zetknęłam się z poparzeniem przez sztuczną tkaninę. Słyszałam opowieści, że ktoś słyszał że kostiumowe sztuczne tworzywa podobno kogoś poparzyły w saunie, ale nigdy nie spotkałam osoby, która by to przeżyła lub była świadkiem. Zawsze tak tylko od kogoś słyszała... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Sauna 15.06.22, 14:19 Ja się dostosowuje do lokalnego zwyczaju, więc jak wszyscy są w kostiumie, to jestem w kostiumie. W życiu jednak nie poparzyłam się kostiumem i nie rozumiem dlaczego poliester miałby powodować poparzenia, a ręcznik nie... Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Sauna 11.08.19, 14:27 Bo ludziom się myli. Naczytali się, że do sauny wchodzi się nago. Owszem, do własnej, do wynajętej prywatnie, w hotelu dla dorosłych, do podzielonej na płci, z rytuałem. Ake do diaska nie w Gołębiewskim w Mikołajkach przy wycieczce 10 latków...... Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Sauna 11.08.19, 15:12 bo do sauny wchodzi się nago. np w Austrii lub w Niemczech, wówczas nagość pod prysznicem też nie jest problemem. w PL większość ludzi chodzi w kostiumach kąpielowych. ja tego nie znoszę i chodzę w ręczniku, a pod prysznic idę na basen - przeważnie są oddzielne płciowo szatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Sauna 11.08.19, 16:13 A co jest nie tak z polskim dziesięciolatkiem, że umiera od razu, jak ktoś nagi bierze prysznic? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Sauna 11.08.19, 16:43 W Austii tylko na golasa, nie powiem, dosc krepujace to jest, zwlaszcza, jak przychodzi sie z grupa znajomych na wyjezdzie narciarskim. Wtedy trzeba sie umowic: chlopcy na lewo, dziewczynki na prawo. W termach w Bialce o ile pamietam, tez jest strefa dla golasow ale tylko dla doroslych. Tzn chozisz w reczniku a w saunie siadasz na tym reczniku i odkrywasz wdzieki Swiatlo jest przycmione wiec niewiele widac. Myslalam, ze w Finlandii, skad saunowanie pochodzi, wszyscy laza na golasa i jest to dla wszystkich aturalne, ale poznalam niedawno Finke i ona mowi, ze nago tylko w prywatnej saunie, a tak to sie ludzie raczej zakrywaja. Uwielbiam saune, a najbardziej gdzies nad jeziorem na Suwalszczyznie, kameralnie i prywatnie...rozmarzylam sie... Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Sauna 11.08.19, 16:44 Wiem, że widok starego Niemca z obwisłym przyrodzeniem paradującym od sauny pod prysznic w hotelu w Międzyzdrojach był obrzydliwy, nie na miwjscu i obsceniczny. Zakorbiacie się na tym, że do sauny nago. Ale sauny w resortach dla rodzin z dziećmi to nie miejsce na to. I k o n i e c. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Sauna 11.08.19, 16:52 A czemu nie? Co to za pajdokracja? To ze hotel wpuszcza rodziny z dziećmi to znaczy ze wszyscy inni dorośli musza się dostosować do dziubdziusiow? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Sauna 11.08.19, 17:11 no przecież piszę, że w Austrii (Bad Hofgastein) ludzie chodzą nago, wisi nawet info, że jest zakaz wchodzenia w stroju kąpielowym, można mieć na sobie tylko ręcznik. Podobnie w Pl, w Białce. Do stref nagości wstęp jest tylko dla osób pełnoletnich, więc już tak się nie pultaj. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Sauna 11.08.19, 17:22 Ale ja nie do ciebie pisałam, drzewko ci siada... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Sauna 11.08.19, 18:26 A to jest forum, skoro już publicznie dzielisz się swoimi przemyśleniami, to musisz liczyć się z komentarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Sauna 15.06.22, 11:43 Wiem, że widok starego Niemca z obwisłym przyrodzeniem paraduj to jakis zal ze na twoj widok przyrodzenie nadal wisialo ? Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Sauna 11.08.19, 17:10 No ale przecież brak kostiumu nie oznacza, że w saunie i jej okolicach wszyscy epatują nagością. Są duże ręczniki, prześcieradła kąpielowe, owinięcie tym pokazuje mniej golizny niż kostium. Nie o to chodzi żeby się w saunie rozkraczać na golasa, tylko żeby nie wchodzić do niej w tych gumowanych strojach. Ja wogóle nie znoszę Polski za nastawienie do ciała i nagości. Mam wrażenie, że toniemy w pruderii, wstydzimy się własnych ciał, że to niesmaczne, ale już bluzgać publicznie się nie krępujemy. W szatniach na basenach niektórych są tabliczki, żeby przebierać się w kabinach, jakby widok ciała innej kobiety miał gorszyć, ale już regularne mycie i golenie tego ciała uchodzi za zbytek. Nie ogarniam. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Sauna 11.08.19, 17:27 Dla mnie wyłażenie z sauny z gołym dyndającym penisem i paradowanie pod prysznic jest wstrętne i jest naruszaniem czyjejś przestrzeni. W tym dziecięcej. Ja rozumiem sens siedzenia na golasa w saunie. Proszę bardzo, są odpowiednie ośrodki, domki, agroturystyki czy inne hotele dla dorosłych czy nudystów. W innych miejscach należy okryć się ręcznikiem na ciągach komunikacyjnych. A w saunie leżeć tak, żeby po otwarciu drzwi, 10letnia dziewczynka nie trafiała na faceta lwżącefo na pierwszej ławce z gołym wackiem na wierzchu. Jak się jest takim rządnym leżenia nago, to trzeba sobie wybrać odpowiednie miejsce do tego, a nie Gołębiewskiego w Mikołajkach choćby. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Sauna 15.06.22, 12:10 >regularne mycie i golenie tego ciała uchodzi za zbytek O rany, z kim ty się przyjaźnisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Sauna 15.06.22, 13:39 40% Polaków otwarcie mówi, że nie myje zębów, więc tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Sauna 11.08.19, 18:37 Nie moglas wziac prysznica nago jak pan buk przykazal? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Sauna 15.06.22, 11:50 W hotelowej nigdy nie byłam ale do strefy saun na basenie jak najbardziej wchodzi się nago i ochładza też nago. Te hotelowe mają jakiś inny regulamin? Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Sauna 15.06.22, 18:00 My w hotelowych saunach w strefie spa byliśmy w kostiumach. Ale niektórzy, nie wszyscy broń Boże, ludzie byli nago w ręcznikach. Nie patrzyłam jak i czy brali prysznic. Naprzeciwko 2 saun suchych i 1 mokrej były tuż obok dwa prysznice. Do przebieralni ( damskiej i drugiej męskiej) basenowej trzeba by przejść kawałek dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Sauna 15.06.22, 20:57 A to byla "strefa saun" czy mala sauna bezposrednio przy basenie, tak ze wychodzi sie wprost na plywajacych? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Sauna 15.06.22, 20:59 Strefa, do samego basenu jeszcze jedne drzwi. Ale cała strefa bez podziału na płeć Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Sauna 15.06.22, 21:07 Ostatnio byłam w parowej, weszło 2 gości z gołymi tyłkami i usiedli na ławach bez niczego. Nie wiem, czy to prawidłowo (ręcznik w parowej robi się mokry) ale zupełnie mi się tej sauny odechciało i wyszłam. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Sauna 15.06.22, 21:12 Tam gdzie chodziłam było w regulaminie żeby na ręczniku siadać Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Sauna 15.06.22, 21:27 W parowej? Ławkę się przed i po wodą solidnie polewa, niektórzy biora pianki na których siadają, bardzo mądrze Też w sumie tak bym robiła, gdyby nie to, że zazwyczaj się kładę. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Sauna 15.06.22, 21:33 A nie doczytałam, ja do suchej zawsze chodziłam. Faktycznie, nie wiem jak to w parowej organizują Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Sauna 15.06.22, 12:02 mnie żadna naguska młodsza czy starsza by nie przeszkadzała, ale obecności facetów bym nie zniosła. do dziś czuję niesmak na wspomnienie opowieści znajomej, że w saunie gdzieś za polską granicą ona była w majtkach, ale ze swoimi wielkimi piersiami na wierzchu i mężem na doczepkę i był tam facet, który miał imponujący członek we wzwodzie być może na widok jej wielkich kołyszących się piersi. Nie! nie! i jeszcze raz nie! u lekarza mogę się rozebrać, ale o neutralności płciowej nie ma mowy. zbyt dużo rozpraszaczy. na szczęście lub nie w miejscach typu solarium czy sauna doznaję zasłabnięć, więc nie uczęszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Sauna 15.06.22, 13:10 No przecież żadne z powyższych - oto godny i uznany wynalazek do sauny. Zaznaczam - z bawełny ekologicznej. Guziczki zapewne drewniane. www.tchibo.pl/kilt-do-sauny-p402028434.html?gclid=EAIaIQobChMIz_Of4Kev-AIVwtmyCh1BogQEEAQYBSABEgIEZvD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Sauna 15.06.22, 14:25 I jak konkretnie bierzesz w tym prysznic...? Odpowiedz Link Zgłoś