Dodaj do ulubionych

Guzek na piersi

14.08.19, 18:14
Na usg wyszedl 0,5 cm. Czy któraś miała? Jak wyglądała dalsza droga leczenia/diagnostyki?
Obserwuj wątek
    • mumio75 Re: Guzek na piersi 14.08.19, 18:34
      Zalezy co jest w opisie usg, skala birads, cechy podejrzane itp.Dalej może być biopsja, mammografia lub tylko obserwacja i np.kontrolne usg za 3-6 miesiecy
    • karola2122 Re: Guzek na piersi 15.08.19, 15:53
      Ja miałam i niejeden, mniejsze i większe. Zrobili USG, na wszelki wypadek mammografię (jak się okazało, w tym wieku to było za wcześnie, i w mojej sytuacji trzeba robić USG, ale potem jeszcze kiedyś powtórzyli), potem regularnie robiłam kontrolne USG (jak napisała mumio75). Po kilkunastu latach... zniknęły. Lekarze mówią, że to są sprawy hormonalne. Jakieś tam torbiele, mastopatia, itd. Pierwszy raz to zauważyli kiedy jeszcze nie miałam trzydziestki. Ostatecznie stwierdzili, że "taka jest moja uroda". Teraz, jak pisałam, wyniki są dobre, ale i tak powtarzam USG raz na 2 lata. Aha, w rodzinie nie mamy raka piersi, więc geny są OK, dlatego byłam spokojniejsza. Nie brałam żadnych leków
      • grey_delphinum Re: Guzek na piersi 15.08.19, 16:13
        Mialam guzek podobnej wielkości, robiono mi usg i mammo. Lekarka zdecydowala, ze pomija biopsję i od razu guzek byl wycinany (ale moze to dlatego, ze moja mama i ciocia chorowały na nowotwór piersi). Wynik byl ok.
    • karola2122 Re: Guzek na piersi 15.08.19, 16:26
      ... ale pewna moja koleżanka nie badała się i doszło do raka piersi. Miała chemię, mastektomię. Obecnie czeka na rekonstrukcję. Teraz jest OK, wyniki też już są dobre, no ale nie ma jednej piersi, tak że kontrola to podstawa. Gdyby to wykryli wcześniej, z pewnością udałoby się zrobić bardziej oszczędzający zabieg
    • wlazkotnaplot Re: Guzek na piersi 15.08.19, 18:54
      Ja miałam od kiedy pamiętam gruczolaki. Półtora roku temu pojawił się podejrzany, zalecenie biopsja. W panice zrobiłam na drugi dzień mamnograficzną za kasę rzecz jasna. Guzek łagodny dzięki Bogu, dwa tyg w oczekiwaniu na wynik straszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka