madami Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 13:44 Bardzo, bardzo się cieszę, zasłużyła A ponieważ jest nieprawomyślna - czekamy na pisiorskie pomyje na nią wylewane Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 13:59 Długo niestety nie poczekasz, prezes zapowiedział wczoraj, że elity, które nie są z nimi są przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:10 Że elity, które nie są z nimi, będą piętnowane, powiedział. Teraz PiS musi cały komitet noblowski napiętnować. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:16 Stary dowcip powiadał, że w tym roku Prezes odbierze Nagrodę Nobla tylko jeszcze nie zapadła decyzja komu. Teraz juz wiemy Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 18:47 No, sens jest taki, że kto nie idzie z nimi ma pecha. W każdym razie - dobre wieści dla literatury, złe dla autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:14 Jak na razie to pomyje nieustannie wylewa kto inny - patrz Neumann&company. Natomiast nie rozumiem dlaczego tak trudno oświeconym elitom reprezentującym tzw" obrońców demokracji" zrozumieć, że uznanie dla warsztatu pisarskiego nie jest równoznaczne z akceptacją poglądów szanownej noblistki? Zwłaszcza, że są to co najmniej kontrowersyjne poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:17 Jakbyś czytała jakieś książki Tokarczuk to byś zrozumiała, że jej książki są przesiąknięte jej poglądami. Sam "warsztat pisarski" to chyba za mało, żeby dostać Nobla, liczy się również treść. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:26 1elka26 napisał(a): > uznanie dla warsztatu pisarskiego nie jest > równoznaczne z akceptacją poglądów szanownej noblistki? Ale pisarka używa warsztatu, aby pokazć swoje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:27 "Dom dzienny, dom nocny" przeczytałam w technikum, dziewczęciem będąc. Od tej pory przeczytałam jeszcze kilka pozycji i cały czas zastanawiam się, jakie są kontrowersyjne poglądy Olgi Tokarczuk? Czy ktoś mógłby mi je wreszcie wyartykułować? Bo z poglądami wyrażanymi literacko, ale także wprost, w udzielanych wywiadach, to ja się całkowicie zgadzam. A życiowo raczej jestem nudną mieszczką niż kontrowersyjnym rajskim ptakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:30 Ma empatię dla wszystkich żywych istot - zdaniem niektórych niewybaczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:35 Pokazuje, jak bardzo jesteśmy niejednonarodowi. Niedopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:37 No i to, że nie zawsze byliśmy ofiarami, bo bywaliśmy też sprawcami cudzych nieszczęść. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:47 No tak przecież zgodnie z wypowiedziami szanownej noblistki byliśmy "właścicielami niewolników oraz mordercami Żydów" i oczywiście tolerancja jest nam obca, jest to tylko wymyślony mit - no cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:51 Byliśmy i nic się na to już nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:56 Szkoda, że tak wielu Polaków nie chce uczyć sie własnej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:55 1elka26 napisał(a): > No tak przecież zgodnie z wypowiedziami szanownej noblistki byliśmy "właściciel > ami niewolników oraz mordercami Żydów" i oczywiście tolerancja jest nam obca, j > est to tylko wymyślony mit - no cóż. A ty sądzisz, że zawsze byliśmy tylko ofiarami? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:17 Oczywiście. Chrystusem narodów, wiadomo. Kto nie zgadza się z tą wizją, jest zdrajcą i będzie piętnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:23 Niech mnie piętnuje, mam to w głębokim poważaniu Gdyby to była prawda, że zawsze byliśmy tylko ofiarami to by znaczyło, że straszne z nas ofiary losu. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:44 Urodziła się w Sulechowie, na Ziemiach Odzyskanych. Nazwisko wskazuje na okolice Chełma Lubelskiego lub dalej, w stronę Woĺynia. Identyczne, BTW, z rodowym nazwiskiem mojej babki. Podejrzewam, że doświadczenie rodzinne podobne do mijej rodziny, wielonarodowej, z pokręconą historią i doświadczeniami. I takich historii jest wiele. Szkoda, że są mało obecne w dyskursie. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:54 O swoim pochodzeniu Olga Tokarczuk mówi tak; "- Rodzina mojego ojca. Mało wiem o niej, niewiele się zachowało wspomnień i dokumentów, a i mnie samą jakoś specjalnie nie interesowało szukanie genetycznych korzeni. Moi dziadkowie po repatriacji wcześnie umarli, a mój ojciec, jedynak, był zbyt młody, żeby zachować historię rodziny. Jeden z braci dziadka został zamordowany z całą rodziną przez UPA, drugi - wywieziony na Syberię, trzeci walczył na froncie i zginął, wracając ze zdobytego Berlina, pozostali bracia i siostra - wyemigrowali. Typowo polska historia rodzinna, wszystkie możliwe odmiany losu. Kilka lat temu przypadkowo znalazłam przez internet rodzinę we Francji, bardzo dużą. Sfrancuziali kompletnie. Babcia była zaś Ukrainką, nieślubnym dzieckiem urodzonym w czasie, gdy mąż jej matki był na Wielkiej Wojnie i zaraz potem trafił na kolejną, polsko-bolszewicką, gdzie zginął. Dzięki temu, że była Ukrainką, mój ojciec przeżył. Co noc jego ukraińska babka ukrywała go przed banderowcami w skrytce pod podłogą." wyborcza.pl/1,75410,17302330,Olga_Tokarczuk__To_nie_jest_kraj_dla_heretykow__ROZMOWA_.html Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:36 No ja też mam. A przynajmniej bardzo się o to, świadomie, staram. Cóż w tym kontrowersyjnego?! Tak się tylko droczę, bo oczywiście wiem, dlaczego Tokarczuk tak bardzo niektórych kłuje. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:44 Aha, mówisz do wszystkich żywych istot? Rozumiem, że do pszczółek, karpi, ale już chociażby płód - o przepraszam, zlepek komórek, nie jest żywą istotą? Ciekawy to rodzaj empatii. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:46 Przypominam, że osoba nosząca ów płód również jest żywą osobą. Ale to już się w paradygmacie nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:49 I dlatego zapewne będąc osobą pełną empatii może niszczyć inne życie. Tak to własnie wygląda empatia w wersji liberalnej czy też używając modnego słowa - progresywnej. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:56 Tak, tak właśnie wygląda. Get over it. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:47 O dzieciach nienapoczętych Olga Tokarczuk na razie nie napisała żadnej książki, więc nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:10 gulcia77 napisała: > "Dom dzienny, dom nocny" przeczytałam w technikum, dziewczęciem będąc. Od tej p > ory przeczytałam jeszcze kilka pozycji i cały czas zastanawiam się, jakie są ko > ntrowersyjne poglądy Olgi Tokarczuk? Ukrzyżowana brodata kobieta z "Domu dziennego, domu nocnego" nie jest kontrowersyjna? Albo portret księdza proboszcza i myśliwych w "Prowadź swój pług przez kości umarłych"? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:21 Nooo, nie jest 🙂 Przynajmniej dla mnie. A portret księdza proboszcza jest wyśmienity 🙂 Jako, że posiadam nie-szwagra księdza, nie jestem zdziwiona, ani zszokowana, ani, tym bardziej, oburzona. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina2019 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 18:22 Czy chodzi o świętą Wilgefortis? pl.m.wikipedia.org/wiki/Święta_Wilgefortis Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 18:55 Tak. Jej losy są jedną z wielu historii opowiedzianych w książce. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 13:53 tiszantul napisała: > O kurcze, przed wyborami. Gratuluję opozycji. My pisowcy na swojego noblistę ni > estety musimy jeszcze poczekać Dopiszcie Władysława Reymonta (lub ...) do ktorejs listy. Skoro mozna glosowac na nieboszczyka i to sa wazne glosy, to dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:07 Odlot. Polka dostaje Nobla, a wy nadajecie cały czas o PiS. Obsesja to mało powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:10 Pewnie dlatego, że PiS nie krył tego jak bardzo nie lubi Tokarczuk. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:41 Chyba tak, przecież Tokarczuk broni sądów www.facebook.com/WolneSady/videos/2449063691876909/UzpfSTE2ODM1MzQwNjUyNDE0NzA6MjQyNTM1NDE0NzcyNjEyMQ/ przed rządami PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:42 merces napisała: > cały PiS tak mowi? Cale PO zarlo zegarki? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:43 noooo na pewno minister kultury. A to trochę dziwne, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:50 akurat Gliński nie szczul, nie krytykował, powiedział tylko w wywiadzie, że nie doczytał do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:54 no, skoro minister kultury nie jest w stanie doczytać do końca ani JEDNEJ książki (czyli: w domyśle - "są tak słabe, że prędzej usnę, niż przeczytam"), to co to jest innego, jak nie próba zdyskredytowania wartości pisarstwa Tokarczuk ? Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:57 merces napisała: > akurat Gliński nie szczul, nie krytykował, powiedział tylko w wywiadzie, że nie > doczytał do końca. Ale to dziwne, że nie czytał ale powiedział "Dobrze by było, żeby była rozsądną polską pisarką, która by rozumiała polskie społeczeństwo i polską wspólnotę.''. Skąd wie czy jej pisarstwo jest odpowiedzialne, jeśli nie zna jej książek? Jednak, przyznasz, nie uchodzi, aby minister kultury był ćwierćinteligentem. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:00 Gliński wyznaje taką samą filozofię jak cała wierchuszka PIS - kto nie z nami, tego napiętnować. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:04 Krążą takie oto dowcipy: Wchodzi Piotr Gliński do księgarni i pyta: – Są książki? – Są. – To poproszę jedną albo Wchodzi Piotr Gliński do księgarni i pyta: – Jakąś klasykę poproszę – Może Kafkę? – Dziękuję, już piłem Choć niektórzy twierdzą, że najśmieszniejszy to – „Wchodzi Piotr Gliński do księgarni". Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:59 Co jest jednoznaczne z tym, że mu się nie podobały i przecież powiedział to właśnie w tym celu, żeby to do wszystkich dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 18:44 merces napisała: > akurat Gliński nie szczul, nie krytykował, powiedział tylko w wywiadzie, że nie > doczytał do końca. Naprawdę nie czujesz jak to żenująco brzmi czy rżniesz głupa jak Gliński? Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 20:04 nie widzę w tym nic aż tak żenującego, raczej doceniam szczerość. Ja też nie przebrnelam przez Prawiek. Naprawdę różne są gusta i jeszcze Tak nie Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 20:05 tak nie ma, że wszystkim musi podobać się to samo Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Tokarczuk ma Nobla 11.10.19, 14:53 albo nie widziałaś tej wypowiedzi albo naprawdę rżniesz głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tokarczuk ma Nobla 11.10.19, 12:29 merces napisała: > akurat Gliński nie szczul, nie krytykował, powiedział tylko w wywiadzie, że nie > doczytał do końca. powiedział to w sposób jawnie lekceważący, ech kto ta ta Tokaruk.... ech (grymas) aaa jakas pisarka, nie nie czytałem ( głupi uśmiech) Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 12.10.19, 10:50 czemu kłamiesz? przecież to jest do zobaczenia w sieci. Ani nie powiedział jakaś pisarka, ani nic nie czytałem, ani kto to jest Tokarczuk. Ani nawet nie było grymasu szczegolnego. Ministerstwo dalo za to 700 tysięcy na jej tłumaczenia, to chyba jest ważniejsze, niż to Gliński nie doczytał książki. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tokarczuk ma Nobla 12.10.19, 11:29 Ech no nie powiedział dosłownie ale istnieje coś takiego jak mowa ciała - w tym przypadku to ciało wyrażało pełne lekceważenie, te grymasy, krzywienie się dokładnie powiedziało to co ja powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:11 Cóż, to PIS zaczął. Robili co się da, żeby Tokarczuk umniejszyć przez ostatnie cztery lata. Akcja budzi reakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:12 Z pretensjami do współwyznawcy, to on zaczął ubolewać, że Nobel nie dla PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:32 Oj to PIS zaczął na nią szczuć wcześniej, gdy odbierała nagrody itp. Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 13:54 Fantastycznie! I wyjdę na ę ą bo kupowałam znajomym jej tłumaczenia na angielski! Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:40 "Fantastycznie! I wyjdę na ę ą bo kupowałam znajomym jej tłumaczenia na angielski!" Też kupowałam! Bardzo się cieszę, że dostała Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:00 A ja nie przeczytałam żadnej z jej książek 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:08 Minister kultury też nie Ale Ty masz jeszcze szanse, a on dopiero co wyznał w wywiadzie, że się przymuszał, ale nic z tego, przerosło go i nie dał rady Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:10 to fajnie, że napisałaś prawdę, bo zaraz się okaże , ze ematka zna wszystkie jej książki i czyta po wielokroć do poduszki. To nie jest łatwe pisarstwo , no może poza "Prowadź swój pług przez kości umarłych" , która to książka ma cechy kryminału i łatwo się ją przyswaja. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:19 A ja przeczytałam tylko Księgi, a właściwie to jak minister "czytałam ale mi się znudziło". Tylko, że przyznaje bez bicia ja właściwie w ogóle nie czytuje literatury pięknej, czytam mnóstwo książek ale typowo faktograficznych: historycznych, politycznych. To uwielbiam. Ostatnio pochlonelam wszystkie książki naszego nowego guru geopolityki Bartosiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:28 Tez nie znam wszystkiego przeczytałam - Dom dzienny, dom nocny, Bieguni, wspomniany wyżej kryminał "Prowadz.., Ksiegi Jakubowe, Opowiadania bizarne . Chyle czoła przed jej pisarstwem, ogrom wiedzy w Księgach Jakubowych powala ale wiem tez , ze moje pisarstwo to nie jest i w głowę zachodzę jak tym zainteresować przeciętnego maturzystę, no ale sukces jest ogromy i nam Polakom tylko pozostaje sie tylko cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:29 * tylko pozostaje się z tego cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:33 Bo jej książki nie są łatwe, myślę, że dlawielu będą zwyczajnie nudne ale faktem jest, że to kawał dobrej literatury Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:41 madami napisała: > Bo jej książki nie są łatwe, myślę, że dlawielu będą zwyczajnie nudne > ale faktem jest, że to kawał dobrej literatury Piękny język, doskonała składnia i specyficzny świat przedstawiany z mnóstwem odniesień i pytań egzystencjalnych. Książki , które wymagają czasu w czytaniu. Nie ma wątpliwości, ze to Nobel zasłużony. Abstrahując od tego , czytałam kiedyś obszerny wywiad z nią , nie pamiętam już gdzie i Ona w tym wywiadzie bardzo przypadła mi do gustu jako człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_4 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:12 W WO jest kilka wywiadów z Olgą Tokarczuk. Świetny wywiad Kingi Dunin z O.Tokarczuk czytałam też kiedyś w Krytyce Politycznej. www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,25294287,olga-tokarczuk-poszla-na-psychologie-bo-bycie-pisarka-wydawalo.html www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,162269,8699914,Olga_Tokarczuk_i_syndrom_Waldka_D_.html www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,152731,22857071,olga-tokarczuk-nie-lubilam-wygladac-jak-kazdy-do-tej-pory.html Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:04 Szkoda, ze nie Mysliwski, ale tez sie ciesze i to bardzo. Pani Tokaczurk gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:12 Cieszę się, że wspomniałaś Myśliwskiego. Ale on jednak jest mniej uniwersalny a bardziej lokalny. Choć literacko równie doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:26 Kocham Mysliwskiego miloscia wielka i liczylam w duchu na Nobla dla Niego. Ale masz racje, faktycznie, jest zbyt specyficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:32 Poklocilabym sie, w koncu by bylo o co na forum Ale z drugiej strony podoba mi sie z roznych powodow, ze taki Mysliwski zostaje bardziej w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:35 Ale ze co? Nie jest specyficzny? Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:37 Myślę też, że żadne tłumaczenie nie oddałoby specyfiki jego języka, który przecież jest ważną częścią opowieści. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:45 Oczywiscie, ze nie oddaloby. Po przeczytaniu Mysliswskiego przez pare dni jade Jego fraza. Sparwia mi to wielka radosc. Uwielbiam Jego jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:50 I ja Uwielbiam, jak w całkiem niezauważalny sposób język zmienia sie w środku akapitu w zalezności od tego, kto jest narratorem. Tak więc Nobla nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:56 Tlumaczenia literackie to osobny temat, jak i jezyki; wcale nie bylabym taka kategoryczna, mimo ze wole go czytac po polsku, ale czytalam tez po francusku oraz znam jego francuskich czytelnikow- jezyk jego powiesci urzeka ich tak samo jak mnie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:06 Kurcze, chyba nie, Starenki juz. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:24 To do bo_ob mialo byc. A do Ciebie. Milo mnie zaskakuje, ze francuski czytelnik jest urzeczony Jego jezykiem, ale czy odczytuja rytm jezyka, bo to tez istotne? On jest taki skromny w slowach, taki powsciagliwy. Tym czytaniem Mysliwskigo po francusku, to mnie powalilas. Piekny jezyk. Chcialabym poczytac Mysliwskiego po francusku. I nie tylko Mysliwskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:35 Ja tego goscia jak i jezyk francuski tak lubie, ze czytam wszystkie jego ksiazki podwojnie, jak tylko wychodza we Francji. Francuski jest niezwykle precyzyjny i bardzo bogaty, dobry tlumacz ma pole do popisu. W odpowiedzi- tak, mysle ze to wlasnie rytm o ktorym piszesz jest wylapywany, chyba sie to stylem zwie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:16 Rytm to raczej muzyka, ale jak zwal, tak zwal. Francuski jest pod tym wzgledem fenomenalny, tej wlasnie muzycznosci. U mnie piosenka francuska leci najczescie rano. Do sniadania. Troszke Tobie i innym zacytuje, bo nie moge sie powstrzymac. "Gdyz czlowiek, wiedz to, na siebie najdotkliwiej jest skazany. Nikt mu tyle udrek nie dostarcza, co sam sobie. Siebie nawet zapomniec na chwile nie potrafi. Nawet przesnic sie przez jedna noc nie moze. Soba wciaz byc musi, chocby mial sie dosyc. I wszystkiego czego doznaje, doznaje tylko jako siebie samego. Kazdego innego czlowieka jako siebie samego. Kazdej rzeczy jako siebie samego. kazdego czasu..." Wieslaw Mysliwski, PALAC, WWL MUZA SA, Warszawa 1998 strona 165. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:20 Złapałam się kiedyś na tym, że Myśliwski i Virginia Woolf pisali bardzo podobne rzeczy. Zaskakujące to było. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:44 Wiesz, to nie jest jakas nowosc, bo to filozfia, mowiac ogolnie i w skrocie, dalekiego wschodu. Ale lubie to jego - Mysliwskiego, ujecie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:56 malgosiagosia napisała: > Wiesz, to nie jest jakas nowosc, bo to filozfia, mowiac ogolnie i w skrocie, da > lekiego wschodu. No, a potem sie taka gosia z boobem mowio, ze Mysliwski zbyt specyficzny i niewystarczajaco uniwersalny;p Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:06 To nie o tematy chodzi, tylko o styl, jezyk, kompozycje i te takie no ...niuanse. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:27 te noble chyba przyznaja za oryginalne/specyficzne ujecie uniwersalnego tematu, czy to za sprawa stylu czy innych niuansow myslisz, ze Mysliwski jest niedoceniony przez te nieprzetlumaczalna, twoim zdaniem, specyficznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:36 Mysle, ze gdyby nie bylo parytetu plci, to by dostal. Zoabacz ostanie 10 lat - szesciu facetow i cztery kobiety dostalo lietacka nagrode Nobla. Z tego co wiem, Mysliwski jest mocno promowany do tej nagrody. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:41 malgosiagosia napisała: > Mysle, ze gdyby nie bylo parytetu plci, to by dostal. Z tego co wiem > , Mysliwski jest mocno promowany do tej nagrody. To ja sobie pofantazjuje, ze moglby odmowic i nikt by nie wiedzial z ktorego dokladnie powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:46 A co mialas na mysli piszac, ze lepiej jak taki Mysliwski zostaje w cieniu? I dla kogo lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:53 Podobnie bylo z Herbertem. Wszyscy spodziewlai sie Nobla dla niego, a dostala Szymborska. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 23:57 no np. lepiej dla Tokarczuk nie no, napisalam przeciez, ze mnie sie to podoba, a nie ze lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 11.10.19, 00:20 Z pamieci pisalam i faktycznie ze Ci sie to podoba stoi tam jak wol. No to dlaczego Ci sie to podba? Ciekawi mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 11.10.19, 00:38 a nie wiem, trudno powiedziec, chyba moja ukryta postawa antysystemowa jakos mi Nobel do niego nie pasuje, nie trzeba mu - nobel srobel no, kolejny zabytek wpisany na liste unesco z wyroznienia dla Tokarczuk sie szczerze ucieszylam, ale jakos jak mysle o Mysliwskim to wszystko jest taka durna marnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 11.10.19, 01:05 Gapie sie w te Twoje slowa i taaak...co mi przyszlo do glowy? Napisze do niego i zacytuje Twoje slowa, jesli mi na to pozwolisz, albo lepiej jeszcze, sama do niego napisz. Napisz. Tak pieknie to ujelas, ze ja wlasciwie juz tylko wspolczuje tej Tokarczuk. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 11.10.19, 20:08 Przyznam, ze mnie by cos takiego nigdy nie przyszlo do glowy a potem podeslac link do ematki Mysliwskiemu! (moglby sie zalamac czytajac moja tutejsza tworczosc) Ale wspolczuciem dla Tokarczuk rozsmieszylas mnie bardzo PS bardzo mi milo, ze dobrze zrozumialas o co mi chodzilo, zostanie to miedzy nami bo Autora bym nie smiala nekac moimi uczuciami Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 16:52 Eh dzisiaj znowu MUSZE - mowilam o stylu jezyka, a nie o stylu pisania, wg mnie muzyka jezyka to jego ogolnydzwiek/wymowa - ale to podejscie lingwistyczne, tym sposobem np. jezyk polski ma swoja generalna muzyke, a rytmy moze miec rozne w zaleznosci od uzywanego stylu- jak u Mysliwskiego, zreszta pewnie to wszystko sie miesza; Z ciekawostek, po fr tak sie mowi o jezykach- np. o kims kto zna slabo angielski ale "ma piosenke" w tym jezyku, tzn. nie sluchajac co mowi ma sie wrazenie, ze dobrze mowi (cos jak pracownice lotniska w Misiu zzerajace bulke zeby nasladowac inglisz do komunikatow) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:25 W filmie "Zielona Karta" jest taka scena, kiedy Depardieu przygrywajac sobie na pianinie deklamuje po francusku. Oczywiscie jest tam pewien juz klimat wyrezyserowany i widz jest dobrze przygotowany do tej sceny, ale ten francuski na tle tej muzyki wzbudza w czlowieku slodycz i usmiech, i radosc...aaa...po piewrwszym obejrzeniu tego filmu, chodzilam przez trzy dni jak zaczadziala....wiem, wstyd takie rzeczy pisac, ale moze tez dzisiaj MUSZE...) Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:31 napisalabym ci takie o wiele bardziej wstydliwe jezykowe rzeczy, ale moze innym razem Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:43 Pewnie, ze innym, I tak zabalaganilysmy ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:38 Kotku, ja nie glosuje na PIS. Ja sie tylko przygladam scenie politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:02 Gosiaczku, moglas nie dementowac i tak bym na nic nie zaglosowala Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:10 Nie chcialam zebys haratala swoje sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:18 co ty! zaakceptowalabym z pokora stan rzeczy, jaki by nie byl Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:12 Super!!! Zawsze byłam/jestem fanką, to cudowna wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:29 Pięknie!! Mamy zatem już pięcioro Noblistów literackich Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:47 A wyobrazacie sobie ten czad jakby Owsiak dostal pokojowego....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:49 I ja się cieszę Bardzo się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:49 tiszantul napisała: > O kurcze, przed wyborami. Gratuluję opozycji. My pisowcy na swojego noblistę ni > estety musimy jeszcze poczekać Po pierwsze: nie wiem jaki jest dokładny cel twojego trollowania akurat na tym forum, ale jeśli to jest próba przeciagniecia na pisowska stronę tych niezdecydowanych i wahających się, to serio, ale ktoś samego jasnieprezesa powinien powiadomić, ze zaczynasz być pisowskim szkodnikiem i efekt będzie odwrotny od zamierzonego. Poziom toksyczności twoich wypocin raczej skłania w stronę podejrzeń o schorzenia psychiatryczne, a z całym szacunkiem do osób z zaburzeniami, kampania wyborcza to nie jest najlepszy moment na epatowanie tego typu problemami. Choć parafrazując twoje ostatnie złote myśli, radzę ci rozszerzyć teren działalności, masz jeszcze kilka dni, by intensywnie działać na innych netowych społecznościach, może zamiast wymarzonej 50-tki, „realnej” 48-ki, będzie 20-tka! Trzymam kciuki gorąco! Po drugie (i w temacie): dziwne, ze w ogóle was interesuje nagroda z kraju kwintesencji lewactwa. Ogarnij się tisz i się ciesz. Na pewno ktorys z waszych pisarzy dostanie w końcu nagrodę jakiegos Stowarzyszenia Narodowców pod wezwaniem Sw JP II czy coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:08 ja p.... przecież wpis Tiszantula jest żartobliwy taka lekka prowokacja. A ty piszesz elaborat o jego zdrowiu psychicznym. I tak PiS na pewno przez niego będzie miał 20 %. Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:13 >.... przecież wpis Tiszantula jest żartobliwy nawet nie mów tego głośno, bo szefostwo mu nie zapłaci Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:20 A Ty już odebrałaś swoją dolę? Chyba coś obetną, bo wyjątkowo słabo Ci idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:36 czyżby na farmie T otworzyli wszystkie bramy na oścież ? bo strasznie mocno się aktywowałaś w okresie przedwyborczym. Jak i kilka twoich koleżanek, których wcześniej tutaj wcale nie było. ps. nie ma obowiązku czytania forum, więc nie rozumiem, czemu czytasz moje posty, skoro cię męczą. A jeszcze bardziej nie rozumiem, że na nie odpowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:56 tak Iwles otworzono na osciez na farmieT i wybieglysmy my trolle, a nawet boty. Wcześniej nas nie było, bo nie istnielismy, ale przed wyborami - jak to mówił Schetyna - wszystkie ręce na pokład. Sama wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:19 Jest tak żartobliwy, ze aż brzuch boli z tego śmiechu. Poczucie humoru level master, coś jak skrzyżowanie Moliera, Woodyego Allena i Monty Pythona! Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:52 Bardzo dużo czytam ale jej twórczości kompletnie nie znam. Mimo to ogromnie się cieszę, to ogromny sukces p. Tokarczuk. Jestem wzruszona, choć raczej jej twórczość nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 14:56 tiszantul napisała: > O kurcze, przed wyborami. A o to pretensje do Dudy, że wybrał taki termin wyborów. Mógł w poprzednią niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:16 Duda wybrał datę wyborów?! Przypomnę, że o 13 października poinformował Mateusz I Krzywousty podczas konwencji w Katowicach, tego samego dnia, kiedy w Bytomiu wybuchł gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:20 no coz, został postawiony przed faktem dokonanym Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:13 Wspaniała wiadomość. Aż mnie zakrecilo w okolicach nosa i oczu. Mamy Nobla ❤️ A w tym roku miałam fazę na Tokarczuk akurat. Łyżką dziegciu jest towarzystwo Handke, kolegi Milosewicia (przewiduję nawet jakieś protesty). Odpowiedz Link Zgłoś
tifa_lockhart Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:13 Dobrze, że dycyzji o przyznaniu Nobla nie trzeba oglaszać w Dzienniku Ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:15 Wspaniała wiadomość ! Uwielbiam Olgę Tokarczuk. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 15:28 Półki w księgarniach w dziale z literaturą piękną już opustoszały Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Tokarczuk ma Nobla 10.10.19, 17:34 I bedzie epidemia tsundoku, bo trzeba kupić i w elegancki stosik przy kanapie trzeba ułożyć, a ilu z tych kupujacych na hurra naprawde przeczyta? Odpowiedz Link Zgłoś