Dodaj do ulubionych

Środa o Polańskim...

05.12.19, 11:05
E-matka słyszała/czytała?
Korzystanie z młodych kobiet ("same się o to prosiły!") wśród celebrytów hollywoodzkich, mimo że prawo już wtedy karało za seks z nieletnimi, było zapewne nagminne, a przez swoją powszechność nie wywoływało poczucia winy. Są to pewne okoliczności łagodzące.
I jeszcze piszę, ze zapewne Mieszko I i napolen takich samych czynów sie dopuszczali....
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:07
      A, Madzia "urlopy macierzyńskie są niepotrzebne". Mocno starszej pani peron odjechał dawno temu, nie mówi niczego, o czym należałoby dyskutować.
      • daniela34 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:20
        Żartujesz sobie, czy Środa faktycznie bredziła o zbędności urlopów macierzyńskich? Bo przyznam, że mi to jakoś umknęło...
        • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:30
          Tak. W którymś z wywiadów, w tej chwili nie pamiętam czy dla Wysokich Obcasów czy dla Magazynu GW. W jednym z wątków nawet dotarłam do źródła i wklejałam.
          Będę ją zawsze przytaczać w tym kontekście, ponieważ głęboko oburza mnie, że pani, która nigdy w życiu nie pracowała normalnie <umówmy się, akademicka nisza w PRL z zajęciami raz w tygodniu z jakichś bzdurek to nie była praca>, ośmiela się wypowiadać na temat potrzeb matek małych dzieci.
          • dyzurny_troll_forum Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:38
            triss_merigold6 napisała:

> Będę ją zawsze przytaczać w tym kontekście, ponieważ głęboko oburza mnie, że pa
            > ni, która nigdy w życiu nie pracowała normalnie <umówmy się, akademicka nis
            > za w PRL z zajęciami raz w tygodniu z jakichś bzdurek to nie była praca>, o
            > śmiela się wypowiadać na temat potrzeb matek małych dzieci.

To samo dotyczy urzędniczek budżetówki wszelkiej maści.
            Wypicie kilku kaw i przejrzenie fejsunia w biurze to nie jest praca.
            • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:42
              dyzurny_troll_forum napisała:
              > To samo dotyczy urzędniczek budżetówki wszelkiej maści.
              > Wypicie kilku kaw i przejrzenie fejsunia w biurze to nie jest praca.

Do tego z bezproblemowym powrotem po macierzyńskim wszak stołek czekał wink
              • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:45
                Na tym polega zaleta macierzyńskiego.
                • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:48
                  > Na tym polega zaleta macierzyńskiego.

Nie - to zaleta bycie pierdzistołkiem. Na inne kobiety praca często nie czeka.
          • ck2 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 22:14
            Weź ty w końcu przestań chrzanić o "normalnej pracy" czy podatkach, budżetówkowy pasożycie, bo przekraczasz granice nawet własnej żenady. Nie różnisz się zbytnio od zasiłkowców czy niepracujacych żon, na które plujesz. Ba, te ostatnie przynajmniej żyją za kasę męża, a nie moją, pana i pani i jest z nich jakiś pożytek, chociażby dla rodziny.
        • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:10
          Tak...bo roczny rulop macierzynski zaprzepaści szanse kobiety na karierę...
      • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:29

> A, Madzia "urlopy macierzyńskie są niepotrzebne".

Widać, że mity trzymają się mocno jak Chińczycy.

Środa nie pisała, że roczne urlopy macierzyńskie są niepotrzebne, tylko, że powinny to być urlopy rodzinne - dla matek i ojców. Po to, aby opieka nad dzieckiem nie była a priori przypisana kobiecie utrwalając patriarchalny model społeczny, aby kobiety nieobecne rok na rynku pracy nie miały gorzej jako pracownice. Uważała, że należy raczej zapewniać łatwy dostęp dzieci do placówek opiekuńczych, bo to podniesie dzietność.

Jak widać miała rację - ani roczne urlopy dla kobiet, ani 500+ nie spowodowały, że Polaków zaczęło przybywać.

Dobrym zwyczajem jest pamiętać o tym, ze zanim coś się napisze dobrze przedtem coś przeczytać.

• black_magic_women Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:36
          Środa pisałela, że ona sobie chodziła na pare godzin do pracy i nie potrzebowala w związku z tym urlopu. Podobnie kiedyś Agata Passent opowiadala, że od urodzenia byla z nimi niania i kiedy po roku wyjechali bez niani na wakacje i nie umieli przewinąć roczniaka. I jakie to było zabawne!
          • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:49
            black_magic_women napisała:

> Środa pisałela, że ona sobie chodziła na pare godzin do pracy i nie potrzebowal
            > a w związku z tym urlopu.

ale widzisz różnicę między 'ja nie potrzebowałam' a ' jest niepotrzebny'?
            • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:00
              www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,7628110,Rozmowa_z_Polka_roku_2009.html?as=5www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,7628110,Rozmowa_z_Polka_roku_2009.html?as=5
              Jeśli chcemy mieć takie same prawa, to musimy mieć takie same obowiązki. My nie jesteśmy narodem, który ma wysoki etos pracy, a ja jestem za etosem pracy. Uważam - wielu ludzi mnie za to potępi - że życie człowieka to jest praca. Ja sama nie wzięłam urlopu macierzyńskiego.
              z wywiadu z Madzią Środą
              • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:01
                Do tego liczne wywiady i felietony Madzi, w których gorąco sprzeciwiała się wydłużeniu urlopu macierzyńskiego, a było to w roku 2012.
              • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:13

> Jeśli chcemy mieć takie same prawa, to musimy mieć takie same obowiązki. My nie
                > jesteśmy narodem, który ma wysoki etos pracy, a ja jestem za etosem pracy. Uwa
                > żam - wielu ludzi mnie za to potępi - że życie człowieka to jest praca. Ja sama
                > nie wzięłam urlopu macierzyńskiego.

I 2 zdania wcześniej, czyli kontekst:
                "Pamiętam wielki atak na mnie, kiedy napisałam, że kobiety powinny dłużej pracować, jeśli chcą mieć równą emeryturę. A poza tym nie powinny traktować ciąży jak zakaźnej choroby. Kobiety w Polsce są pierwsze w Europie, jeśli chodzi o branie zwolnień na ciążę. "

Czyli jednak nie napisała, że urlopy macierzyńskie są niepotrzebne, napisała, że jej zdaniem są dla kobiet długofalowo niekorzystne.
                Środa pisała o równouprawnieniu.
                • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:14
                  bo_ob napisała:
                  > I 2 zdania wcześniej, czyli kontekst:

E tam - kto by się kontekstem przejmował. Hyzia na Dyzia! big_grin
                • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:17
                  Ależ pisała, że są niepotrzebne, podając swój przykład - pani pracującej raz w tygodniu w PRL, na niszowym wydziale i nie od-do. Starsza pani, która nigdy nie funkcjonowała na współczesnym rynku pracy, nie powinna pisać takich obraźliwych bzdurek, ani wypowiadać się na temat równouprawnienia, ponieważ nie ma o tym zbyt wielkiego realnego pojęcia.
                  • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:21

> Ależ pisała, że są niepotrzebne, podając swój przykład

Dziwię się, że nie odróżniasz "mnie nie jest potrzebny" od "jest niepotrzebny".
                    • ck2 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 22:32
                      A ja się nie dziwię.
                  • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:55
                    > Starsza pani, która nigdy nie
                    > funkcjonowała na współczesnym rynku pracy,

Napisał urzędniczy pierdzistołek, którego wyczynem na 'współczesnym rynku pracy' jest zamiana jednego urzędu na drugi big_grin
                    • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:06
                      Masz jakiś problem ze zmianą pracy? Wystarczy brać udział w rekrutacjach.
                      • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:25
                        > Masz jakiś problem ze zmianą pracy?

W przeciwieństwie do ciebie zmieniałam kilkukrotnie własnie na 'współczesnym rynku pracy' - nie w urzędaskowie.
                        • 7katipo Re: Środa o Polańskim... 06.12.19, 21:22
                          To zdradź może proszę, czymże to, chwalebnym i niezbędnym, ty się zajmujesz?
                  • ck2 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 22:31
                    A ty kiedyś funkcjonowałaś na współczesnym rynku pracy, starsza panio urzędniczko dobijająca do 50-tki?
              • 1matka-polka Re: Środa o Polańskim... 06.12.19, 09:34
                "Uważam - wielu ludzi mnie za to potępi - że życie człowieka to jest praca. Z wywiadu z Madzią Środą"
                Co za skansen mentalny. Praca dzisiaj jest passę, mamy przecież roboty🤗
        • afro.ninja Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 18:13
          Jak Polakow ma zaczac przebywać??? Fizycznie nie ma kto rodzic tych dzieci. No.niby po znam nieliczne osoby co po 50. maja dziecko, ale bez przesady...
          • turzyca Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 22:04
            >Fizycznie nie ma kto rodzic tych dzieci.

No teraz gdy roczniki wyżowe stanu wojennego są po 35 roku życia to nie.
            Gdybyśmy te 4 lata temu zamiast wprowadzać 500+ wybudowali żłobek i przedszkole dla każdego dziecka w Polsce (dokładnie ten sam koszt co roczne wydatki na 500+ na drugie dziecko), to parę moich koleżanek matek jedynaków by się poważnie zastanowiło. Bo chęci nawet były, ale problemem było to, że wyłożyć jakieś 50 000 PLN na opiekę żłobkową to jednak jest konkretna wyrwa w budżecie rodziny. Albo żłobek dla drugiego albo np anielski dla pierwszego. Lub ciuchy. I one wtedy miały wrażenie że to ostatni dzwonek na drugie dziecko, ale nie zdecydują się na drugie jeśli będą problemy ze znalezieniem opieki. Na rok z pracy mogą zrezygnować, na trzy lata nie.
          • turzyca Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 22:04
            >Fizycznie nie ma kto rodzic tych dzieci.

No teraz gdy roczniki wyżowe stanu wojennego są po 35 roku życia to nie.
            Gdybyśmy te 4 lata temu zamiast wprowadzać 500+ wybudowali żłobek i przedszkole dla każdego dziecka w Polsce (dokładnie ten sam koszt co roczne wydatki na 500+ na drugie dziecko), to parę moich koleżanek matek jedynaków by się poważnie zastanowiło. Bo chęci nawet były, ale problemem było to, że wyłożyć jakieś 50 000 PLN na opiekę żłobkową to jednak jest konkretna wyrwa w budżecie rodziny. Albo żłobek dla drugiego albo np anielski dla pierwszego. Lub ciuchy. I one wtedy miały wrażenie że to ostatni dzwonek na drugie dziecko, ale nie zdecydują się na drugie jeśli będą problemy ze znalezieniem opieki. Na rok z pracy mogą zrezygnować, na trzy lata nie.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:37
        No jak to, nasze matki miały po 3 miesiące macierzyńskiego i ile dzieci się rodziło! W dupach się poprzewracało! Kobiety na traktory!
        • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:48
          A ile kobiet wtedy w ogóle nie pracowało albo brało trzyletnie urlopy wychowawcze.
          Przypominam, że w PRL dominująca formą zatrudnienia była umowa o pracę, bezpieczny etat, na który kobiety spokojnie po tych 3 latach wracały. Ba, w ramach fanaberii tj. postulatów gdańskich żądano wprowadzenia PŁATNYCH urlopów wychowawczych.
    • dyzurny_troll_forum Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:25
      hanusinamama napisała:

> I jeszcze piszę, ze zapewne Mieszko I i napolen takich samych czynów sie dopusz
      > czali....

Napoleon prawdopodobnie tak!

Napoleon Bonaparte prawdopodobnie zgwałcił Marię Walewską podczas pierwszego spotkania:

wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,25293300,napoleon-bonaparte-prawdopodobnie-zgwalcil-marie-walewska.html
      • dziennik-niecodziennik Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:09
        Napoleon ogólnie był bucem i prostakiem, wiec mozliwe ze tak, ze sie dopuszczał.
        Mieszko pewnie tez. takie czasy były.
        Co nie znaczy ze trzeba sie na nich wzorowac uncertain
        • marusia_ogoniok_102 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:17
          Mieszko raczej na pewno, a jego syn Bolesław z całą pewnością - gwałt na ruskiej księżniczce Przedsławie uncertain

13:17
          • tt-tka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:39
            marusia_ogoniok_102 napisała:

> Mieszko raczej na pewno, a jego syn Bolesław z całą pewnością - gwałt na ruskie
            > j księżniczce Przedsławie uncertain
            >
            > 13:17
            >

Tyle ze w czasach Mieszka i Bolka najnizszy wiek u dziewczynki dopuszczajacy wspolzycie wynosil 12 lat i 2 tygodnie. Tako orzekli prawodawcy. Owczesni. A i gwalty zdobywcow na zdobytych byly obyczajowa norma.

Polanski i inni pozwalali sobie juz w innych systemach prawnych. Po prostu uznali, ze ich prawo nie obowiazuje. A czy ze wzgledu na ciezkie doswiadczenia, czy na pozycje spoleczna, majatek czy cokolwiek innego - to juz wszystko jedno.
    • chicarica Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:29
      Pani Środa powinna wziąć koło i pier... się w czoło, niestety.
      • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:33
        Och, dawno temu powinna była. Tak ze 20 lat temu. Niestety, tak się kończy funkcjonowanie w wąziutkim warszawkowym kręgu akademickich filozofów i socjologów, którzy byli zbyt słabi, żeby przestawić się na zarabianie jakieś pieniądze w biznesie.
        • filemonibonifacy Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:47
          Muszę rozczarować, milionowej wartości granty badawcze, w których biorą udział filozofowie i socjologowie to świetny biznes przy niewielkim nakładzie pracy. Tylko pozazdrościć smile
          • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:50
            To raczej nie dotyczy tych z przedziału wiekowego i akademickiego Środy.
            • filemonibonifacy Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:55
              utytułowani kierownicy/członkowie grantów zespołowych zawsze w cenie. I to jeszcze tacy z siatką znajomych w postaci doktorantów i doktorów, którzy wyszli spod skrzydeł, rozjechali się po świecie, a teraz dobierają zaprzyjaźnione profesorstwo do międzynarodowych projektów. Raczej norma.
            • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:12

> To raczej nie dotyczy tych z przedziału wiekowego i akademickiego Środy.

Obawiam się, że tłuste granty nie są przydzielane wedle wieku, tylko określonego poglądu i chęci artykułowania określonych tez.
              • lot_w_kosmos Re: Środa o Polańskim... 07.12.19, 10:50
                Dokładnie.
                Wynagrodzenia z tytułu prowadzenia jednego tematu badawczego, którego jest się kierownikiem to kwoty roczne od 30.000 do 50.000 zł - tych o których ja wiem, i z racji wykonywanej pracy mam do czynienia.
                Pewnie są też wielokrotnie wyższe.
                A niestety często kierownicy nic nie robią, podpisują tylko różne papiery.
                Zapitala cały zespół doktorantów, i innych asystentów, ktirzy dostają rocznie do 5. 000 zł, to już maks.
    • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:32
      Już nawet prawackie media ogarnęły sens tej wypoiwiedzi:
      www.dorzeczy.pl/kraj/122514/sroda-jakis-kretyn-napisal-ze-wzielam-w-obrone-polanskiego.html

Ogarnijcie się kobiety big_grin
      • mary_lu Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:37
        Wszystkie musimy iść na ten kurs czytania ze zrozumieniem, albowiem najwyraźniej nie jesteśmy w stanie ogarnąć tego tekstu.
        • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:39
          mary_lu napisała:
          > Wszystkie musimy iść na ten kurs czytania ze zrozumieniem, albowiem najwyraźnie
          > j nie jesteśmy w stanie ogarnąć tego tekstu.

A przeczytałaś w ogóle ten TEKST? Czy tylko artykuł o chwytliwym tytule "Środa broni Polańskiego"?
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Środa o Polańskim... 06.12.19, 13:47
            Przeczytałam tekst Środy. Jeśli to nie jest obrona Polańskiego, to pani Środa powinna iść na jakiś kurs wyrażania myśli na poziomie licealnym, bo najwyraźniej nie jest w stanie wypocić kilkustronicowego tekstu, żeby dało się go jakoś sparsować, albo wytrzeźwieć (piłaś - nie pisz do gazet).
      • merces Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:44
        nie ogarnęły, tylko zacytowały środę, tyle
      • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:15
        araceli napisała:

> Już nawet prawackie media ogarnęły sens tej wypoiwiedzi:

Przecież ta notatka nie jest komentarzem, tylko relacją. Nie ma tam żadnych ocen wypowiedzi Środy (to może być szokujące dla odbiorców lewackich mediów tongue_out )
        • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:45
          dramatika napisał(a):
          > Przecież ta notatka nie jest komentarzem, tylko relacją.

To ekstremalnie dużo jak na prawackie 'media'.
        • 1matka-polka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:28
          "Nie ma tam żadnych ocen wypowiedzi Środy (to może być szokujące dla odbiorców lewackich mediów tongue_out ) "
          big_grinbig_grinbig_grin
      • ichi51e Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:25
        Czyli jak zwykle filizofowie - gadali jedno mysli drugie a to co wszyscy zrozumieli to byly takie dywagacje uncertain
      • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:57
        Ale czytałas co napisała wczesniej czy tylko jej tłumaczenia??
        • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:06
          hanusinamama napisała:
          > Ale czytałas co napisała wczesniej czy tylko jej tłumaczenia??

Oczywiście - link masz niżej.
          • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:00
            I dla ciebie jednoznacznie napisała ze potępia Polanskiego?? NIeeeee....tak nijak napisała. Z jednej strony pojechała po tych co go wybielaja..z drugiej jakby jednak sama rozumie ze inne czasy były...bardzo zachowawczo
            • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:02
              hanusinamama napisała:

> I dla ciebie jednoznacznie napisała ze potępia Polanskiego?? NIeeeee....tak nij
              > ak napisała. Z jednej strony pojechała po tych co go wybielaja..z drugiej jakby
              > jednak sama rozumie ze inne czasy były...bardzo zachowawczo
              >

nie wierzę, że ktoś po maturze może aż tak nie zrozumieć krótkiego tekstu
            • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:13
              Artykuł nie był o postępku reżysera tylko o nieuprawnionym rozgrzeszaniu. Dla mnie Środa krytykując rozgrzeszających, nie usprawiedliwia. Potępienie otwartym tekstem prosto z mostu nie zawsze jest potrzebne, aby można było zrozumieć intencje autora.
              • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:41
                Ja nie mowie ze musi byc zawsze prosto z mostu tylko znajać jej wypowini na inne tamaty gdzie bardzo jednoznacznie podklesla swoje zdanie tutaj była bardzo zachowawcza. Niby negatywnie oceniała tych ktorzy go bronią ale nie do końca...Nie, to nie jest tekst dla wybranych do czytania miedzy wierszami. To jest bardzo zachowawcze stanowisko tej Pani.
            • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:19
              hanusinamama napisała:
              > I dla ciebie jednoznacznie napisała ze potępia Polanskiego??

Prześledź drzewko z łaski swojej big_grin
      • zona_glusia Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:11
        Ona po prostu uważa, że można talentem i splendorem przysparzanym Polsce odpokutować grzechy.
        Cytat:
        "Polański sprawia wrażenie kogoś, kto odpokutował za grzechy wieloletnią poniewierką po świecie, a przede wszystkim swoim talentem i splendorem, którego przysparza Polsce."
        I jak pisałam w innym wątku: jeżdżenie po świecie i robienie filmów to poniewierka sad
        • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:18
          zona_glusia napisał(a):
          > Ona po prostu uważa,

Zacytowane przez ciebie zdanie, wyrwane z kontakstu pochodzi z3-zdaniowego akapitu, który zaczyna się słowami:
          "Wiele osób mnie przekonuje, że (...)"
          • lauren6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:44
            "Wiele osób mnie przekonuje, że nie ma nic bardziej cennego niż łobuz, który nawrócił się na praworządność. (kropka) Nawrócenie jest cenne dla wszystkich i zmazuje winy osoby nieprawej.(kropka) Polański sprawia wrażenie kogoś, kto odpokutował za grzechy wieloletnią poniewierką po świecie, a przede wszystkim swoim talentem i splendorem, którego przysparza Polsce."

A teraz pytanie za 100 punktów: gdzie kończy się powtarzanie plotek przez panią wielką etyczkę, a zaczyna jej prywatna opinia?
            • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:54
              lauren6 napisała:
              > A teraz pytanie za 100 punktów: gdzie kończy się powtarzanie plotek przez panią
              > wielką etyczkę, a zaczyna jej prywatna opinia?

Prywatną opinię zaczyna się słowami "Moim zdaniem..", "Uważam, że...", "W mojej opinii..." itd.

Widzisz to tam gdzieś?
              • beneficia Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:06

> Prywatną opinię zaczyna się słowami "Moim zdaniem..", "Uważam, że...", "W mojej
                > opinii..." itd.
                >
                > Widzisz to tam gdzieś?

Blagam, robisz z siebie idiotkę, w imię czego?

• araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:08
                  beneficia napisała:
                  > Blagam, robisz z siebie idiotkę, w imię czego?

Skoro rozumienie tekstu pisanego czyni z ciebie idiotkę to proszę - wyzywaj mnie! big_grin

Niektórzy muszą mieć napisane wprost, powtórzone 100 razy, podkreślone i wytłuszczone. Inaczej nie ogarną.
            • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:10
              Nigdzie w tym akapicie. W kolejnym Sroda przechodzi do przykładów Giertycha , Dorna i Staniszkis. Stawia pytania retoryczne, które mają skłonić do zastanowienia. Na końcu artykułu wyraża własne zdanie
            • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:14
              lauren6 napisała:

> A teraz pytanie za 100 punktów: gdzie kończy się powtarzanie plotek przez panią
              > wielką etyczkę, a zaczyna jej prywatna opinia?

nigdzie
              ona stawia pytania na które powinnaś sama sobie odpowiedzieć
        • filemonibonifacy Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:37
          "sprawiać wrażenie kogoś" to inaczej "zachowywać się jak ktoś, kto..."; "wyglądać na kogoś, kto..." - przede wszystkim we własnym mniemaniu. A zatem w logicznej transkrypcji: Polański tworzy wizerunek siebie jako kogoś, kto chce odpokutować.... przez poniewierkę po świecie.... Ze strony Środy jest to więc przytyk, a nie aprobata, a już na pewno nie usprawiedliwienie ( tłumaczy to również zakończenie z panną młodą). I żeby było jasna - nie bronię tu ani Środy, ani tym bardziej Polańskiego. Wyrażenia mają jednak swoje znaczenia, a zdania - logikę, których zrozumienie, w potocznym odbiorze, woła o pomstę do nieba.
          • milka_milka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:30
            Nie zgadzam się. Można teraz pokusić się o taki wygibas niby logiczny, ale z sednem wypowiedzi nie ma za wiele wspólnego.
      • memphis90 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:08
        >"Polański sprawia wrażenie kogoś kto >odpokutował za grzechy wieloletnią >poniewierką po świecie, a przede wszystkim >swoim talentem i splendorem"
        Splendorem odpokutowal za wsadzanie 13 latkom kut..sa w odbyt...? Naprawdę? Ależ się biedak nacierpial tym niemieszkaniem w Polsce, aż mi serduszko pika...
        • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:14
          Ale czy ty odnosisz sie teraz do postawy Polańskiego czy komentujesz niepotępiający tekst Środy?
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Środa o Polańskim... 06.12.19, 13:49
          I to jeszcze w Gstaad. Przerąbane. Szwajcaria, wszędzie pod górę.
      • milka_milka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:28
        Przeczytałam. Pani się rakiem wycofuje z babola, który strzeliła. Bo generalnie z jej wypowiedzi wprost wynika, że znany twórczy człowiek zasadniczo już nie jest winien.
        • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:31
          Zdumiewające, że paniom, które powinny - z racji profesji wykonywanych od lat - znakomicie panować nad niuansami przekazu, regularnie zdarzają się wypowiedzi, odnośnie do których twierdzą, że zostały źle zrozumiane.
          • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:57
            > Zdumiewające, że paniom, które powinny - z racji profesji wykonywanych od lat -
            > znakomicie panować nad niuansami przekazu, regularnie zdarzają się wypowiedzi,
            > odnośnie do których twierdzą, że zostały źle zrozumiane.

Ale te które nie zrozumiały nie przeczytały tekstu tylko wyrwane z kontekstu zdania, opisane jako jej poglądy, które jej poglądami zupełnie nie były.

Owszem - istnieje dziedzina nazwijmy to retoryki, która zajmuje się uczeniem jak tworzyć wypowiedzi, żeby nie dało się ich pociąć w celu wypaczenia kontekstu ale to już wyższa szkoła jazdy.
            • milka_milka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:01
              Nie spodziewałam się po tobie niczego innego, jak obrony pani Środy. Nie zawiodłaś mnie.
              • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:03
                milka_milka napisała:
                > Nie spodziewałam się po tobie niczego innego, jak obrony pani Środy. Nie zawiod
                > łaś mnie.

Ja się nie spodziewałam, że ogarniesz kilku prostych zdań. Nie zawiodłaś mnie.

W tym wątku ujadają Triss i Lauren, które jak widzą 'Środa' to dostają piany na pysku + parę niezbyt lotnych forumek, które muszą mieć napisane WPROST = inaczej nie ogarną. Standardzik forum.
                • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:58
                  NO tak bo jak nie sjetsmy ślepymi wyznawcami Srody to jesteśmy tępe...
            • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:57
              Przeczytały cały. I znają dobrze dorobek Pani Środy. I włąsnie to ze nagle Pani środa pisze takimi niuansami, bardzo zachowawczo, troche naokoło....się nie podoba. Bo ja wiem jak ona porafi swoje zdanie pokazać, jak potrafi pisać...i nagle coś takiego. Jakby to nie ona pisała inaczej bym odebrała. Ale odbieram patrząc co i jak pisała wczesniej...
        • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:39
          Nie, to jest sarkazm. Połączenie wyliczanki o takich czasach i obyczajach , póżniej o odpokutowaniu na poniewierce (SARKAZM! zył na bogato) wraz z wziętymi w cudzysłów "okolicznościami łagodzącymi" wskazuje na sarkazm.
    • asfiksja Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:34
      Brak poczucia winy to ciekawa okoliczność łagodząca. Hm, w sumie mózg oczadziały alkoholem, narkotykami, władzą, pieniędzmi i popędem seksualnym to też silne okoliczności łagodzące. Przecież mężczyzna owładnięty powyższymi zupełnie nie jest w stanie się kontrolować.
    • filemonibonifacy Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:45
      I nic w tym dziwnego. Środa pokazuje po prostu jak dosłownie na naszych oczach zmieniła się mentalność, jeśli chodzi o prawa kobiet i dzieci. Ci, którzy mają dziś 80 i 90 lat w swojej młodości żyli w czasach, w których dyskryminacja była normalnością i to nie tylko obyczajową, ale nierzadko też prawną. Antycypowanie naszej mentalności na tamte czasy to zwykły błąd poznawczy i naiwność. Nie mówiąc już nawet o czasach Mieszka, gdzie kobiety i dzieci były przedmiotem a nie podmiotem prawa, a średnia długość życia wynosiła około 30 lat i nikt nie czekał z konsumpcją związku do dwudziestki. Możemy potępiać taką przeszłość, może się nam ona nie podobać, ale nie możemy przystawiać do niej naszej miary czy zakładać, że nie dysponujący naszą świadomością ludzie podejmowali wtedy racjonalne/etyczne - wedle naszej miary - decyzje. Swoją drogą, ciekawe jak za 20-30 lat oceni nas młodsze pokolenie. Dla nich dajmy na to prawa zwierząt (albo prawa sztucznej inteligencji) będą oczywistością, a nasze jedzenie mięsa zostanie porównane do najcięższych nadużyć etycznych.
      • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:06
        Otóż to.

Polska szkoła jest fatalna - nie uczy tego, że wszystkie zjawiska należy oglądać w ich kontekście historycznym. Potem mamy takie kwiatki, że wykształceni ludzie nie mają pojęcia, iż istnieje coś takiego, jak kontekst i że myślenie ahistoryczne świadczy o umysłowej mizerii.
      • elle_du_jour Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:17
        100/100

Zupełnie jakby współcześni samozwańczy forumowo-kanapowi prokuratorzy i oskarżyciele nie wiedzieli, że:

morderstwo morderstwu nie równe
        zabójstwo zabójstwu nie równe
        kradzież kradzieży nie równa
        oszustwo oszustwu nie równe
        gwałt gwałtowi nie równy...

itd, itd, itd...
      • marusia_ogoniok_102 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:22
        Średnis wynosiła 30 lat, bo zaniżała ją OGROMNA śmiertelność noworodków i małych dzieci. Jak ktoś przeżył pierwsze 5 lat życia i los oszczędził mu zarazy, ognia i wojny, to miał spokojnie szansę dożyć 70-80 lat. Nawet w Biblii stoi "Miarą naszego życia jest lat siedemdziesiąt, osiemdziesiąt gdy jesteśmy mocni"".
        • filemonibonifacy Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:43
          Ze strony www.biblista.pl/ukryte/pytania/295-pytania-do-biblii/1775-188-ile-lat-mia-y-czowiek-rdz-61-4.html (wiem, źródło nienaukowe, ale wywód biblisty, warto mieć na uwadze):
          "Opowiadania mitologiczne to przede wszystkim opowiadania etiologiczne, czyli narracje wyjaśniające jakiś stan rzeczy, powód, dla którego świat/miejsce/wydarzenie są takie, a nie inne. Opisanie zamierzonej długości życia człowieka stoi zatem w strategii narracyjnej, jako kontrapunkt dla opowiadania o ogrodzie Eden, w którym rośnie drzewo życia gwarantujące człowiekowi nieśmiertelność (Rdz 2,4-25). Kiedy człowiek przekracza Boży nakaz niespożywania owoców z drzewa poznania dobra i zła, pierwszym skutkiem jest zerwanie bliskiej więzi z Bogiem. Ponieważ relacja z Bogiem ulega rozluźnieniu, człowiek przestaje mieć udział w darach udzielanych przez Niego, spośród których pierwszym i najbardziej krytycznym jest śmiertelność. Od tego czasu pierwsi ludzie żyją (generalnie) coraz krócej: Adam (930), Set (912), Enosz (905), Kenan (910), Mahalaleel (895), Jered (962), Henoch (365), Metuszelach (969), Lamek (777), Noe (950), Sem (600), Arpachszad (438), Szelach (433), Eber (464), Peleg (239), Reu (239), Serug (230), Nachor (148), Terach (205), Abraham (175), Izaak (180), Jakub (147), a na końcu Józef umierający w wieku 110 lat, a więc zbliżonym do zaznaczonego przez Boga. Idealnym przykładem postaci żyjącej „pełnią życia” jest Mojżesz umierający w wieku 120 lat (Pwt 34,7). Ta postać, będąca przyjacielem Boga oraz obcująca z Nim twarzą w twarz, przeżywa całe swoje życie tak, jak powinno ono wyglądać według autorów natchnionych".
          • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:54
            filemonibonifacy napisała:

> "Opowiadania mitologiczne

No i zepsułaś zabawę. To jak to, chrześcijanie nie wierzą, że ludzie żyli kiedyś po 1000 lat, świat ma kilka tys. lat, a Bóg to dziadek z długą brodą?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:41
            Ale to jest Księga Rodzaju, mit o stworzeniu świata i pierwszych tytanach. A mój cytat jest z Ps 90, 10-12, późniejszej i nie traktującej o czasach mitycznych. Nie należy Biblii w pełni odrzucać jako źródła historycznego - należy ją brać ostrożnie, ale nie odrzucać całkiem. Zwłaszcza, że wykopaliska archeologiczne potwierdzają, że i w średniowieczu i wcześniej też ludzie w podeszłym wieku istnieli.
        • filemonibonifacy Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:58
          Zgoda, ale dotyczyło to własnie mężczyn. Kobiety żyły krócej (nie chce mi się teraz szukać źródeł, ale wiki podaje że średnio 25 lat: pl.wikipedia.org/wiki/Kobiety_w_%C5%9Bredniowieczu#cite_note-WE241-13 właśnie przez porody tych dzieci i wiązane z tym powikłania). Bez świadomości istnienia związku lecznictwa z antyseptyką przyjęto zapewne logikę, że im młodsza, tym silniejsza i więcej dzieci zdąży urodzić.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:37
            Tak, zgadza się, kobiety krócej, a ich średnią zaniżają jeszcze śmierci w połogu i przy porodzie. Ale naprawdę, staruszek nie brakowało smile znaczy, te staruszki były młodsze niż dziś, jasne, ale to nie tak, że 25 lat i kaplica. Gatunek by nam wtedy nie przetrwał.
      • szmytka1 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:22
        Chcialam tylko wtracic, ze srednia zycia bardzo zanizaly zgony noworodkow, niemowlat i malych dzieci,
        • lot_w_kosmos Re: Środa o Polańskim... 07.12.19, 10:58
          No i stąd się bierze średnia.....
          Teraz noworodki nie umierają, więc średnia jest wyższa.
          Wszystkie to wiemy.. Co nam chcesz powiedzieć?
          Uwielbiam, jak ktoś tak poucza, myśląc, że kogoś pouczy i Amerykę mu ukaże...
          • 1matka-polka Re: Środa o Polańskim... 07.12.19, 20:03
            Żeby wyszła taka średnia, potrzeba z grubsza 60-latka dodać do niemowlaka i podzielić przez 2. Z tego co czytam, ludzie myślą, że kiedyś ludziedozywali 30 i nagle kaplica😁
    • grrrrw Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 11:52
      Pewnie jej sie pomylił - jak pani Krystynie Jandzie - urlop macierzyński z wychowawczym.
      • merces Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:03
        nie, pani Sroda chwaliła się, ze juz w kilka dni po porodzie wrocila do pracy
        • grrrrw Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:10
          No to rzeczywiście wykonywała bardzo absorbujaca i odpowiedzialna pracę wink .
        • rosapulchra-0 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 18:27
          merces napisała:

> nie, pani Sroda chwaliła się, ze juz w kilka dni po porodzie wrocila do pracy

Dla mnie to nie jest dziwne. Sama urodziłam troje dzieci rok po roku i nie miałam ani jednego dnia urlopu macierzyńskiego, o wychowawczym nie wspominając.
          • merces Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 19:45
            w połogu chodziłas do pracy?
          • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:53
            Pewnie dlatego, że byłaś bezrobotna.
            • 18lipcowa3 Re: Środa o Polańskim... 06.12.19, 08:36
              LOVE YOU
              • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 06.12.19, 08:46
                smile Zdumiewające, że panie "nie korzystałam z macierzyńskiego" zapominają, z jakiego powodu nie korzystały.
                • 18lipcowa3 Re: Środa o Polańskim... 06.12.19, 13:26
                  wink
    • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:03
      A ty przeczytałaś ze zrozumieniem tekst, który komentujesz? Coś mi sie nie wydaje.

wyborcza.pl/7,75968,25470535,wina-i-zadoscuczynienie-czyli-o-nawroconych-grzesznikach.html
    • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:49
      Ej, czy Ematki naprawdę odebrały tekst Środy jako obronę Polańskiego?
      • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:51
        najpierw spytaj czy go przeczytały smile
        • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:56
          Założyłam że tak. 😀
      • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:02
        paniusiapobuleczki napisała:

> Ej, czy Ematki naprawdę odebrały tekst Środy jako obronę Polańskiego?

No właśnie. A ona przecież uważa, że winny, ale odpokutował.

Podróżami po świecie i możliwością kręcenia filmów tongue_out
        • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:06
          dramatika napisał(a):
          > A ona przecież uważa, że winny, ale odpokutował.

No właśnie NIE uważa. Ale żeby to wiedzieć trzeba mieć mózg i przeczytać tekst.
          • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:12
            araceli napisała:

> No właśnie NIE uważa. Ale żeby to wiedzieć trzeba mieć mózg i przeczytać tekst.

Polański sprawia wrażenie kogoś kto odpokutował za grzechy wieloletnią poniewierką po świecie, a przede wszystkim swoim talentem i splendorem, jakiego przysparza Polsce

Nie widzę tam sarkazmu, ale może się mylę tongue_out "Wieloletnia poniewierka po świecie" - łkam łzami big_grin
            • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:17
              dramatika napisał(a):
              > Nie widzę tam sarkazmu

I to jest właśnie różnica między tymi co tekst PRZECZYTALI , bo ten akapit zaczyna się słowami:
              "Wiele osób mnie przekonuje, że (...)"
              • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:23
                araceli napisała:

> I to jest właśnie różnica między tymi co tekst PRZECZYTALI , bo ten akapit zacz
                > yna się słowami:
                > "Wiele osób mnie przekonuje, że (...)"

"Wiele osób mnie przekonuje, że nie ma nic bardziej cennego niż łobuz, który nawrócił się na praworządność. Nawrócenie jest cenne dla wszystkich i zmazuje winy osoby nieprawej. Polański sprawia wrażenie kogoś, kto odpokutował za grzechy wieloletnią poniewierką po świecie, a przede wszystkim swoim talentem i splendorem, którego przysparza Polsce"

Czyli to "wiele osób" uważa, że Polański odpokutował pedofilię podróżami, a nie Środa? Spoko big_grin
                • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:26
                  dramatika napisał(a):
                  > Czyli to "wiele osób" uważa, że Polański odpokutował pedofilię podróżami, a nie
                  > Środa? Spoko big_grin

No spoko. Dało się ogarnąć jak już ci ktoś łopatologicznie przełożył big_grin
                • memphis90 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:13
                  "sprawianie wrażenia" to już refleksja osobista pani Środy, a nie przekonującego ogółu.
                  • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:16
                    memphis90 napisała:
                    > "sprawianie wrażenia" to już refleksja osobista pani Środy, a nie przekonująceg
                    > o ogółu.

Polski język trudny język:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,169066842,169066842,Sroda_o_Polanskim_.html?p=169067509
                    • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:24
                      araceli napisała:

> Polski język trudny język:

Tja XD

Cały ten felieton Środy to jest referowanie opinii jakichś "wielu osób", a nie jej osobiste przemyślenia tongue_out
                      • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:46
                        dramatika napisał(a):
                        > Cały ten felieton Środy to jest referowanie opinii jakichś "wielu osób",

No jest. Refleksja nad 'szumem medialnym' wokół ostatnich wydarzeń w związku z zaproszeniem RP do łódzkiej filmówki. Czego nie rozumiesz?
                  • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:18
                    Co masz na myśli pisząc o przekonującym ogóle? Tzn nie rozumiem czym jest ten ogół.
                • wapaha Re: Środa o Polańskim... 07.12.19, 10:29
                  Nie pogrążaj się
                  Wiele osób mnie przekonuje, że..
                  Nawrócenie jest cenne dla wszystkich
                  Polański sprawia wrażenie kogoś kto

Ja pitole. Niecierpię araceli jak mało kogo, ale w tym wypadku to ona ma rację
                  Czy wy wszystkie jesteście wychowane i kształcone po 86 r ? Bo elementarne braki w rozumieniu tekstu pisanego widzę. Jak wy mature zdałyście ? A już teksty triss to sztos....dżizas , uncertain
            • grrrrw Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:20
              Szczególna pokuta - talent i splendor. To nie pokuta a zadośćuczynienie.
              • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:25
                grrrrw napisała:

> Szczególna pokuta - talent i splendor.

Nacierpiał się chłop za miliony wink
                • grrrrw Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:28
                  W jaki sposób talent i splendor mają zadośćuczynic szkody emocjonalne tym wykorzystanym małolatkom ?
                  • 1matka-polka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:35
                    "swoim talentem i splendorem, którego przysparza Polsce"
                    Bo to talent i splendor, którego przysparza Polsce big_grin
                    • grrrrw Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:43
                      A te małolaty były 100 % Polkami ?
                      • 1matka-polka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:06
                        Nie były ale p. Środa uznała, że to dobry argument.
                        • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:19
                          Ojp
            • nangaparbat3 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:20
              kto odpokutował za grzechy wieloletnią poniewierką po świecie, a przede wszystkim swoim talentem i splendorem, jakiego przysparza Polsce

W tym nie widzisz sarkazmu?
              • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:26
                U Środy? Nie, nie widzę w tym sarkazmu.
                • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:28
                  Ściślej rzecz biorąc, aktywność medialną Madzi Środy uważam za szkodzącą kobietom <tylko nie wiem, czy świadomie szkodzi, czy po prostu nie rozumie zbyt wiele z przemian ostatnich 30 lat> więc nie podejrzewam jej o sarkazm w omawianym tekście.
                  • wapaha Re: Środa o Polańskim... 07.12.19, 10:30
                    żeby widzieć sarkazm trzeba mieć coś pomiędzy uszami a nie tylko echo....inteligencji nie da sie wyuczyć- jak umiejętności pierdzenia w stołek
      • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:52
        Ja nie odebrałam jako taką jawna obrone ale tez nie potępienie....Pani Sroda tłumaczy olanskiego tym ze wtedy były takie czasy....kurna wtedy stosunek z 13 latka tez był uwazany za zły ( to nie czasy Mieszka 1 kiedy to 13 latka wychodziła za mąż). Wiec jak dla mnie Pani Sroda troche lawiruje miedzy jednym a drugim aby nie powiedzieć jakie jest jej stanowisko.
        • tt-tka Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:16
          hanusinamama napisała:

> Ja nie odebrałam jako taką jawna obrone ale tez nie potępienie....Pani Sroda tł
          > umaczy olanskiego tym ze wtedy były takie czasy....

... co jest oczywista nieprawda. Ze takie czasy byly. Sasiad, ktory zrobilby cos takiego corce sasiadki mogl zostac zlinczowany, a do pierdla trafilby na bank.
          Chronily czy pomagaly uchronic sie lub uciec przed kara pieniadze/ zaslugi/ pozycja spoleczna, tudziez obecna do dzis dnia srodowiskowa czy koteryjna sklonnosc do chronienia "swoich", ale sam czyn byl karalny. I w prawodawstwie polskim, i w amerykanskim. I w swiadomosci spolecznej wychodzacej poza "swoich".
          • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:02
            NO tez tak uwazam. Za czasów młodosci Polanskiego jak zwykły Kowalki by tak zrobił dziecku to by dostał łomot zanim by go organy sciagania dorwały. A Polanskiego wybielają bo on bogaty i sławny. A Pani Sroda pisze ze to takie czasy były...g..wno prawda.
            • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:03
              hanusinamama napisała:

> A Pani Sroda pisze ze to takie czasy były.

pani Środa pisze coś wręcz przeciwnego
        • lauren6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:48
          Dokładnie takie samo wrażenie odniosłam po przeczytaniu tego tekstu. Niby nie broni wprost, ale przytacza rzekomo cudze argumenty, które w mojej ocenie są skandaliczne, i w żaden sposób się do nich nie odnosi. Po etyczce oczekiwałabym zajęcia jednoznacznej postawy w temacie gwałtu analnego na dziewczynce, a nie dywagacji czy Mieszko I był gwałcicielem.
          • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:54
            lauren6 napisała:

> Po etyczce oczekiwałabym za
            > jęcia jednoznacznej postawy w temacie gwałtu analnego na dziewczynce, a nie dyw
            > agacji czy Mieszko I był gwałcicielem.

Zdecydowanie się zgadzam.
            Taka etyczka że specjalnością w relatywizmie moralnym tongue_out
            • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:01
              dramatika napisał(a):
              > Taka etyczka że specjalnością w relatywizmie moralnym tongue_out

Zapomniałaś jeb.nąć neomarksizmem. I kopiejki przepadły wink
          • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:00
            lauren6 napisała:
            > Po etyczce oczekiwałabym zajęcia jednoznacznej postawy w temacie gwałtu analnego na dziewczynce,

Tylko, że to nie jest tekst o gwałcie analnym na dziecku tylko o reakcjach społecznych PO LATACH wobec osoby sławnej.
            • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:03
              NO jakze pieknie napisane. Zwykły Kowalki byłby wyzwany przez środe od gwałcicieli, pedofilów i jeszcze nienawidzących kobiet...Polanski jest rozpatrywany w szerszym kontekscie...
              • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:08
                hanusinamama napisała:
                > NO jakze pieknie napisane. Zwykły Kowalki byłby wyzwany przez środe od gwałcici
                > eli, pedofilów i jeszcze nienawidzących kobiet...Polanski jest rozpatrywany w s
                > zerszym kontekscie...

Nadal nie da się ogarnąć, że to nie jest tekst o czynach Polańskiego...
                • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:43
                  Da się. Tylko ja znam tekstyu Pani Środy i ona potrafi byc bardzo dosadna. A tutaj bardzo zachowawczo to napisała. Opisała problem bez swojego zdania tak naprawde..i ok fajnie...tylko ze znając jej inne teksty to ona zazwyczaj ma swoje zdanie a tutaj nie
        • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 14:54
          hanusinamama napisała:
          > Wiec jak dla mnie Pani Sroda troche lawiruje miedzy jednym a drugim
          > aby nie powiedzieć jakie jest jej stanowisko.

Refleksja pozostawiona czytelnikowi.
          • lauren6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 19:32
            I ten wątek jest dowodem na to, że czytelnicy mieli refleksje po przeczytaniu tego tekstu.
            • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:23
              lauren6 napisała:
              > I ten wątek jest dowodem na to, że czytelnicy mieli refleksje po przeczytaniu t
              > ego tekstu.

Zapytaj o refleksje to będziesz miała dowód.
          • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:44
            U Pani Środy??? A to nowość!!
    • lauren6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 12:57
      O matko i córko 🤦‍♀️
    • aandzia43 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 13:06
      Przeczytałam tekst przeczytawszy dyskusję na forum, ematka motorem czytelnictwa jest. Nie odnoszę wrażenia ze broni Polańskiego, "okoliczności łagodzące" bierze w cudzysłów, a cały artykuł to chyba pretekst do pisania o winach np. Giertycha, Staniszkis i im podobnych, którzy rozpętali co rozpętali a teraz są liberalnymi demokratami i pałają świętym oburzeniem. Środa pyta czy można potraktować jako okoliczności łagodzące fakt, ze wyszli środowisk z jakich wyszli. I kończy:

"Poza tym każdy z nas ma prawo do zmiany światopoglądu, tylko nieliczni trwają przy jednym całe życie. Grunt, by zmiany dokonać bezinteresownie, np. pod wpływem faktów czy zrozumienia wagi własnych błędów. I tylko pytanie, czy to zupełne oczyszczenie. Wydaje się, że pewnym zadośćuczynieniem jest pamięć o tym, kim się kiedyś było, i ta pamięć powinna nas powściągać przed ciągłym celebryckim graniem pierwszych skrzypiec lub – jak kto woli – przed byciem panną młodą na każdym weselu."
    • padme.a Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:08

"Perypetie Polańskiego w Łodzi każą na nowo postawić pytanie o odpowiedzialność za własną biografię, dokładniej - za złe czyny, które popełniło się w przeszłości, kiedy – jak to wielu mówi – „było się innym człowiekiem”."

Jasne, to te dziady z filmu Sekielskiego, teraz stare, kiedys były innymi ludźmi, odpokutowały słuzbą panu Jezusowi, porozstrząsajmy na nowo ich przypadki, może sie okaże, że "wielu ludzi" mówi, że kiedyś to sie nie wiedziało, że nieletnich nie wolno, inne były czasy, a tak wgl to biedaczyska przez celibat tak robiły.
      A, nie. Dalej gwaciły odpokutowując.
      Polański chyba też odpokutowywał gwałcąc, bo sie trochę juz kobiet zgłosiło:
      www.newsweek.pl/swiat/ludzie/roman-polanski-oskarzony-gwalt-na-nieletniej-renate-langer/y56nh6z

Środa niby nie broni, ale tez nie oskarża, ona niby wyjaśnia, zastanawia się.
      Po cholerę sie nad tym zastanawiać od 50 lat.

• araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:10
        padme.a napisała:
        > Środa niby nie broni, ale tez nie oskarża, ona niby wyjaśnia, zastanawia się.
        > Po cholerę sie nad tym zastanawiać od 50 lat.

Bo akurat właśnie TERAZ Polański został zaproszony na łódzką filmówkę. I właśnie TERAZ studenci (młode pokolenie) zaprotestowali a stare pryki nie bardzo rozumieją dlaczego...
        • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:14
          Panie mainstreamowe feministki broniąc pisarza Rudnickiego też nie rozumiały, o co chodzi z tym chamstwem i molestowaniem grubym słowem.
          • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:15
            > Panie mainstreamowe feministki broniąc pisarza Rudnickiego też nie rozumiały, o
            > co chodzi z tym chamstwem i molestowaniem grubym słowem.

[u]Niektóre/u]] nie rozumiały. Na szczęście inni je uświadomili.
            • triss_merigold6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:23
              Och, pamiętam jak się broniły przed tym uświadomieniem. Niektóre?
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,165036190,165036190,Robienie_z_siebie_ofiary_z_powodu_zartu_to_zalosc.html
              Usprawiedliwiały Rudnickiego m.in. Kofta, Kazia Szczuka, Żakowska.
              • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:27
                Ja się o tym dowiedziałam niedawno. Nie wierzyłam własnym oczom.
                Bo to jest tak: nasz cham do dobry cham a wasz cham to zły cham. W sumie żadna nowość.
        • padme.a Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:41
          Ale w wyjaśnieniu na fb pisze, że tekst nie był o Polańskim big_grin
          Moim zdaniem lawiruje, bo dopadł ją wkurw kobiet, które uważały ją za feministkę.
          Poza tym tekst jest w GW, a sam Michnik powiedział w tok fm, że na Polańskiego nagonka to lincz, a nie dążenie do prawdy.
          Może i lincz, ale słuszny. Gdyby Środa chciała, napisała by wprost co myśli. Potrafi to robić przecież i za to ją cenię .
          A nie pisała ogólnie niby o kulturze gwałtu, że to niby może usprawiedliwać itd, a na koniec wyjaśnia, że to tak naprawdę nie o Polańskim.
          Nie wierzę w to, sory.
          • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:46
            padme.a napisała:

> Ale w wyjaśnieniu na fb pisze, że tekst nie był o Polańskim big_grin

bo nie był
          • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:54
            padme.a napisała:
            > Ale w wyjaśnieniu na fb pisze, że tekst nie był o Polańskim big_grin

Bo nie był. Był o społecznych reakcjach w nawiązaniu do tego co się dzieje ostatnio w związku z zaproszeniem go do łódzkiej filmówki.
            • padme.a Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:25
              Ok. A Michalkiewicz nie pisał o Kasi, tylko o społecznych reakcjach "dziwek" lecących na kasę kościoła.
              Dobra, jestem debilem, nie czytam ze zrozumieniem ale mimo to bym wolała, żeby wszelkiej maści publicyści przestali w końcu pierdolić.
              Wszyscy mają w dupie ofiary pedofilii. W dupie mają gwałty na kobietach.
              Dostają wzmożenia moralnego w pewnych momentach, gdy trzeba potępić "nie naszych".
              Gdy winni są "nasi" to się naokoło coś bredzi, co jest dostepne szerokim umysłom.
              To może lepiej milczeć? O kulturze gwałtu i upodleniu kobiet jest wiele tekstów. Kolejny z okazji Polańskiego niewiele wnosi.
              Wnoszą coś takie reakcje, jak protest studentów.
              I nawet taki debil nieniuansyjny jak ja wtedy łapie, że mówimy w końcu "DOŚĆ!"
              • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:32
                padme.a napisała:

> Wszyscy mają w dupie ofiary pedofilii. W dupie mają gwałty na kobietach.

No dobrze, to co powinna według ciebie środa napisać?
                • padme.a Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:46
                  Jasno wyrazić swoje zdanie, tak jak np tu:
                  www.rp.pl/Kosciol/190519738-Prof-Magdalena-Sroda-Po-co-Kosciol-obsesyjnie-zajmuje-sie-seksem.html
                  • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:53
                    Ale w tym tekście o jakim mówimy Środa nie pisze o gwałcicielach tylko o tym, że nie można usprawiedliwiać gwałtu powołując się na czasy.
                    To są dwie całkiem różne sprawy.
                • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:53
                  Nie co ale jak. Zauwaz ze ona nie pisze w ten sposob. Ma zawsze swoje zdecydowane zdanie. Nie jest ani zachowawcza ani subtelna...i nagle tekst niby nie o Polanskim. W sumie to prawda...ona nie coenia jego a tych co go oceniają, bronią. Tak troche naokoło. Zupełnie nie jak ona.
                  • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 22:07
                    hanusinamama napisała:
                    > W sumie to prawda...ona nie coenia jego a tych co go oceniają, bronią.

W sumie to prawda ale i tak dorobimy babie gębę... Luuuuudzieee...
              • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:34
                Ale ona potępiła osoby, które usprawiedliwiają niecne postępki tym, że "takie były czasy". Ona naprawdę jest po tej samej stronie co ty, tylko napisała to nie prosto z mostu, dostało się i obrońcom i grzesznikom.
          • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:55
            Środa odniosła sie do pewnego zjawiska usprawiedliwiania ludzi, którzy "się nawrócili". To, że nie jest to tekst o Polańskim tylko o zapominaniu grzechów bo "są nasi/ już nasi". Uważa, że ludzie, którzy w dawnych czasach postępowali źle, mieli zupełnie inne poglądy nie powinni teraz gwiazdorzyć. Artykuł nie byl o tym, że pedofil i gwałciciel Polański nie ma wstępu do Polski.
            • paniusiapobuleczki Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:58
              Sorry zjadło mi kawałek tekstu. Miało być: to, że nie jest to tekst o ochydnym postępku reżysera tylko o zapominaniu grzechów bo "są nasi/ już nasi" świadczy jej odniesienie do konkretnych polityków. Uważa, że .... itd .
            • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:00
              Ja bym zastąpiła Giertycha Kmicicem, to chyba łatwiejszy przykład smile
              • asia_i_p Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:51
                Ale dokopać chciała Giertychowi, a nie Kmicicowi.
                • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 16:55
                  Nie widzę tego, że chciała komuś dokopać, Giertych jest dobrym przykładem na to, co ona tu pisze, ale łatwiejszym byłby Kmicic.
                  • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:55
                    NO własnie nie chciała dokopac. A to jest babka która akurat dokopać lubi. I nagle tak zachowawczo. Ona POlanksiego nie oceni, ona oceni tych co go oceniają. Kupiłąbym to gdyby nie fakt, kim jest autorka i jak pisała do tej pory.
          • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:46
            O to mi tez chodzi. Ja cenie sobie teksty w ktorych autor sam nie ocenia, pokazuje problem. Ale Pani Środa zazwyczaj ma dość zdecydowane stanowisko...a tu nagle jakby sama sie nie ocenia. Zostawia do oceny czytelnikowi. Fajne by to było gdyby nie znać innych tekstów tej Pani.
        • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:05
          Pani Sroda tez jakby nie pokazuje swojego stanowiska tutaj...tak troche w tą...ale i w drugą...czekając co z tego bedzie
          • alicia033 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:34
            hanusinamama napisała:

> Pani Sroda tez jakby nie pokazuje swojego stanowiska tutaj...tak troche w tą... ale i w drugą...czekając co z tego bedzie

wszem, Środa jednoznacznie pokazuje.
            Natomiast ty nie umiesz się przyznać do tego, że w poście startowym to z tezą wyrżnęłaś jak łysy grzywką o parapet.
            • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:48
              Nie. Bo tekst by mi sie podobał gdybym nie znała jej wczesniejszych tekstów. I nie wiedziała jak radykalnie ptrafi pokazać swoje zdanie, swoje stanowisko...a tutaj tak jakby przedstawiała problem, zostawiła do oceny czytelnika. Mowie fajnie tylko nie w kontekcie tego co ona wczesniej pisała. Serio w rzopie co o mnie piszesz bo czepiasz się dla zasady. Wiec sobie odpuść...musiałam nieźle na odcisk nacisnąć. Chyba ze masz taki ogólny ból tyłka tu na forum.
      • bo_ob Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:18
        padme.a napisała:

> Jasne, to te dziady z filmu Sekielskiego

Te 'dziady z filmu Sekielskiego' jeśli swoją ofiarę przeproszą i uzyskają jej wybaczenie, zadośćuczynią i nie będą już więcej grzeszyć a działać na rzecz dobra wspólnego to tak, odkupią swoją winę
    • mid.week Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 15:28
      Jakiś kretyn napisał, że wzięłam w obronę Polańskiego. Z kretynami trudno polemizować. Pisałam o kulturze gwałtu na kobietach, która ciągnie się od odległych czasów (symbolicznie, od Mieszka przez Napoleona do Polańskiego) a która wynikała z traktowania kobiet jako obiekty seksualne pozbawione praw. W pewnym sensie można to traktować jako "okoliczności łagodzące", w cudzysłowie!! Bo to że inni gwałcili nie zwalnia nikogo z odpowiedzialności za gwałt. Czy strona Natemat, która wydrukowała tekst o tym, że bronię Polańskiego mogłaby wysłać swoich dziennikarzy na kurs czytania ze zrozumieniem? Poza tym tekst nie był o Polańskim tylko o odpowiedzialności za własną biografię. Ratunku!"
      • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:08
        Nie...teraz ta Pani sie ratuje i tłumaczy. Pisała o POlanskiem ale nie pokazała jakie jest jej stanowisko i bardzo zachowawczo napisała. Z jednej strony pokazując ze inni go tłumaczą z drugiej ze takie były czasu, a poza tym Mieszko I tez pewnie gwałcił....mnie brakowało tylko zeby napsiała "Kazdy wielki człowiek kiedys gwałcił"
        • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:26
          hanusinamama napisała:

>mnie brakowało tylko zeby napsiała "Kazdy wielki człowiek k
          > iedys gwałcił"

A mnie "zawsze się trochę gwałci" tongue_out Środa jak Korwin, trzeba przekładać wink
          • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:39
            dramatika napisał(a):
            > A mnie "zawsze się trochę gwałci" tongue_out

Ostatnio prezentowałaś logikę, że co najwyżej można cię 'molestować'...
        • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 17:34
          hanusinamama napisała:
          > mnie brakowało tylko zeby napsiała "Kazdy wielki człowiek k
          > iedys gwałcił"

Czyli nie przeczytałaś...
          • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:50
            Czytałaś. Tylko ja na ten tekst patrze w kontekcie tego jak ona pisze, jak sie wypowiada. Ona nie ejst zachowawcza, ona nie pokazyje problemów i nie zostawia ich do oceny...ona zawsze ocenia, ma bardzo zdecydowane stanowisko. Zaskoczyło mnie ze tutaj nagle taka zmiana.
        • mid.week Re: Środa o Polańskim... 07.12.19, 18:29
          Facepalm...

• livia.kalina Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 18:08
      Ale ty piszesz o tym?

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,25467550,jedynym-usprawiedliwieniem-winy-romana-polanskiego-jest-obyczaj.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&fbclid=IwAR0ItfBLe5l-lPbWlAU9Uhr6mWidSXMy_fvw7h7sqGbf24AaGNCBvzJIEFs
      Przecież to oczywista satyra na usprawiedliwianie Polańskiego.
      • dramatika Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 18:22
        livia.kalina napisała:

> Ale ty piszesz o tym?

> Przecież to oczywista satyra na usprawiedliwianie Polańskiego.

Mowa jest o tym:
        wyborcza.pl/7,75968,25470535,wina-i-zadoscuczynienie-czyli-o-nawroconych-grzesznikach.html
        Nie mam prenumeraty, więc mogę odnosić się tylko do fragmentów. Niemniej po przeczytaniu tego, co zalinkowałaś zastanawiam się, czy rzeczywiście Środa nie jedzie cały czas sarkazmem. W tej notatce
        www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,25467550,jedynym-usprawiedliwieniem-winy-romana-polanskiego-jest-obyczaj.html
        prezentuje po całości sarkastyczny bóldupizm, więc całkiem możliwe, że to jej taki styl, zresztą charakterystyczny dla pseudofeministek rozdrapujących wciąż na nowo rany złego patriarchatu.

• araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 19:15
          dramatika napisał(a):
          > Nie mam prenumeraty, więc mogę odnosić się tylko do fragmentów.

Klasyka - nie wiem ale się wypowiem!
      • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 19:16
        livia.kalina napisała:
        > www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,25467550,jedynym-usprawiedliwieniem-winy-romana-polanskiego-jest-obyczaj.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&fbclid=IwAR0ItfBLe5l-lPbWlAU9Uhr6mWidSXMy_fvw7h7sqGbf24AaGNCBvzJIEFs

Może ten tekst będzie dla niektórych jematek tutaj wystarczająco 'wprost'.
      • araceli Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 19:16
        livia.kalina napisała:
        > www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,25467550,jedynym-usprawiedliwieniem-winy-romana-polanskiego-jest-obyczaj.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&fbclid=IwAR0ItfBLe5l-lPbWlAU9Uhr6mWidSXMy_fvw7h7sqGbf24AaGNCBvzJIEFs

Może ten tekst będzie dla niektórych jematek tutaj wystarczająco 'wprost'.
      • lauren6 Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 19:27
        Wojewódzki skrytykowany za żarty o Ukrainkach też się tłumaczył, że to była tylko satyra, a debile jej nie zrozumieli.
        • livia.kalina Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 19:39
          No ale serio nie widzisz ironii w stosunku do wybielaczy Polańskiego, w tekście Środy, który zalinkowałam?
          • hanusinamama Re: Środa o Polańskim... 05.12.19, 21:51
            Widzę bardzo zachowawczy tekst zupełnie nie jak Pani środa. Ona swoim stanowiskiem potrafi strzelać jak z armaty a tu nagle zupełnie inny styl.
    • zofijkamyjka Re: Środa o Polańskim... 07.12.19, 18:44
      ale to prawda jest! tak było w tamtych czasach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka