Dodaj do ulubionych

Prawdziwa eko-ankieta

09.12.19, 12:25
Jeszcze tu nie robilam za oszoloma ekologicznego, wiec proponuje glosowanko (niestety chyba nie da sie zrobic sondy wielopytaniowej).

Sporo tu negacjonistow- przesmiewcow ale i sceptykow, nie wierzycie ze to ostatni dzwonek na zmiane, czujecie sie zbyt mocno obwiniani za syf jaki rozpetalismy wszyscy, a przeciez winne sa korporacje i politycy, ze to histeria- trzeba obywatela czyms straszyc, ze mlodziez zaangazowana jest uzywana do celow politycznych itp.

Nie wchodzcie w to, wina politykow nie zwalnia nas z odpowiedzialnosci.
Po prostu zastanowcie sie, niezaleznie od pogladow politycznych, czy daloby sie. A moze juz tak zyjecie bez zadnych ideologii?

Mowia, ze takie malenkie gesty moga zrobic 30% roboty, 70% zostaje dla grubych ryb- ale od czegos trzeba zaczac, a w grupie sila;
No chyba, ze sie nie ma ochoty "robic za naiwniaka".

Podam wam na koncu wyniki francuskiego smsowego glosowania, podbitego oczywiscie programem pro ékologicznym, glosowalo calkiem sporo obywateli (600 000 glosow oddanych przez 2 godziny programu, Francuzow jest ok. 60 milionow).

Czy jestes gotowa/y?
Obserwuj wątek
    • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:30
      Czesc dalsza w nowych watkach
    • livia.kalina Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:30
      Nie jem od ponad 20 lat mięsa wcale. Nie wiem, czy się liczy. A moja rodzina mięsa nie je średnio 3 dni w tygodniu.
    • chatgris01 Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:35
      Ja tam nie jadam mięsa ani ryb przynajmniej 3-4 razy w tygodniu...
    • milva24 Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:36
      Nie jem mięsa ani ryb trzy razy w tygodniu. Gdyby od tego zależał los moich przyszłych wnuków jestem w stanie ograniczyć się jeszcze bardziej.
    • winton81 Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:38
      Człowiek z natury nie jest ani wege ani wyłącznie mięsożercą, jest wszystkożerca. Nie znam nikogo kto by się odzywial wyłącznie mięsem codziennie. Po co więc do normalności dorsbiac pompatyczną ideologię? Dziś zjem mielonego, jutro pierogi z serem i szpinakiem, pojutrze kanapkę z szynka i zieloną sałata. Nie myślę przy tym o planetach i galaktykach.
      • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:50
        to dobrze, ale niektorzy nie wyobrazaja sobie dnia bez miesa lub ryby
        • 1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:22
          "niektorzy nie wyobrazaja sobie dnia bez miesa lub ryby"
          Masz jakieś badania na potwierdzenie tej tezy?
          • snajper55 Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:25
            1matka-polka napisała:

> "niektorzy nie wyobrazaja sobie dnia bez miesa lub ryby"
            > Masz jakieś badania na potwierdzenie tej tezy?

Po co badania? Wystarczy że wskaże jedną taką osobę. Przecież napisała "niektórzy", jedna taka osoba już ją do tego upoważnia.

S.
            • 1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:38
              "Przecież napisała "niektórzy", jedna taka osoba już ją do tego upoważnia."
              I jak ta jedna osoba przestanie jeść codziennie mięso, to już można obtrąbić ekologiczny sukces, tak?
              • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:43
                Nie denerwuj sie matko, nikt nic nie obtrabia, TO TYLKO PYTANIE i nikt cie do niczego nie zmusza.
                Pytanie zadano we Francji gdzie populacja je bardzo duzo miesa (choc coraz mniej) i sa na to badania.
          • triismegistos Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:55
            1matka-polka napisała:

> "niektorzy nie wyobrazaja sobie dnia bez miesa lub ryby"
            > Masz jakieś badania na potwierdzenie tej tezy?
            >
            Badań brak, jest ematka. Chociaż zawsze można udawać, że te wszystkie nicki, które bez mięsa sobie życia nie wyobrażają są zmyślone.
      • 1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:22
        "Nie znam nikogo kto by się odzywial wyłącznie mięsem codziennie. Po co więc do normalności dorsbiac pompatyczną ideologię? "
        No właśnie...
        • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:34
          a gdzie jest o pompatycznej ideologii? napisalam wyraznie w startowym, ze byc moze niektorzy z was juz zyja tak jak w pytaniach, niekoniecznie w celach ekologicznych
          a na marginesie, to 7 osob odpowiedzialo, ze nie chcialoby rezygnowac z miesa/ryb nawet raz w tygodniu- czy mam przedstawic na to badania?
          • 1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:44
            "a na marginesie, to 7 osob odpowiedzialo, ze nie chcialoby rezygnowac z miesa/ryb nawet raz w tygodniu"
            A ile z nich nie zrozumiało pytania, zagłosowało na przekór, pomyliło się przy kliknięciu suspicious?
            • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:49
              dobra, napisze bo cie kocham - to ja zaglosowalam dla poparcia tezy kolejno z telefonu swojego i corki, dwoch tabletow, i trzech domowych kompow
            • triismegistos Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:49
              Tego nie wiemy. Ale może się dowiemy. Ty tak zrobiłes?
              • 1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:53
                Szczerze, to nie pamiętam w nawale tych pojedynczych ankiet, poza tym to tylko ankieta w której respondenci odpowiadają na swój własny temat, jeden ze słabszy sposób na robienie badań.
          • 1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:51
            "nie wierzycie ze to ostatni dzwonek na zmiane,"
            Tu jest pompatyczna ideologia. No i 60 mln Francuzów jedzących pewnie przeciętnie mieso średnio 4 razy na tydzień kontra 1,4 mld Chińczyków, którzy do tej pory jedli bardzo mało mięsa, raz na rok nawet, a niedawno zaczęli jeść tyle mięsa, co Francuzi big_grin
            • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:53
              nie pozostaje mi juz nic innego niz zapisac sie na chinska ematke i tam zrobic ankiete
      • snajper55 Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:26
        winton81 napisał:

> Człowiek z natury nie jest ani wege ani wyłącznie mięsożercą, jest wszystkożerc
        > a. Nie znam nikogo kto by się odzywial wyłącznie mięsem codziennie.

A ktoś pisał o ludziach odżywiających się wyłącznie mięsem???

S.
      • jan.kran Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:52
        Jestem wegetariaką od 2011 roku.
    • asia_i_p Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:46
      W tej chwili zużycie mięsa mamy na rodzinę pewnie około 100 gram tygodniowo na całą rodzinę - bo odkąd córka przeszła na wegetarianizm, obiady robię wegetariańskie (bo przecież nie będę robić dwóch), syn mięso ruszy wyłącznie w sosie bolognese, a i to nie zawsze, więc tyle jemy, ile z mężem zjemy poza domem lub wędliny w domu. Codziennie mięsnie odżywia się tylko kot i on rzeczywiście uzbiera sporo, siedem saszetek po 85 gram + chrupki dość wysokomięsne. Więc jako ludzie już zrezygnowaliśmy, jak cała rodzina gorzej, bo kot nie zrezygnuje.
    • tt-tka Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 12:51
      Oj, tak po jednym pytaniu bedzie cykane ? No to duzej frekwencji sie nie nalezy spodziewac...

PS tak, jestem gotowa jeszcze bardziej ograniczyc spozycie, segregowac smieci, nie gromadzic rzeczy zbednych, uzywac ekoproduktow itp
      • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 13:06
        nie da sie inaczej, nawet nie mozna wkleic ankiety w odpowiedzi w inicjalnym watku
    • madami Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 14:02
      To bardzo proste, staram się jeść mięso jak najrzadziej i jak tylko mogę to kupuje od etycznej hodowli - drogie zbójecko ale wiem, że zwierzęta były hodowane w dobrych warunkach i nie cierpiały niepotrzebnie, wolę jeśc rzadziej drogie mięso
      • bi_scotti Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 14:08
        Easy-breezy, no problem at all. Cheers.
    • sirella Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 15:13
      yyyy...ja raczej JEM mięso lub ryby ok raz w tygodniu.
    • julita165 Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 15:22
      Spoko ale ja nie lubię ani mięsa ani ryb 😄
    • elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 15:29
      Ograniczam się jak mogę. Jem mięso jakieś 3-4 razy w tygodniu, ryby 1 raz. Wędlin kupuję mało i najdroższe.
      Kiedyś udało mi się być przez 6 lat pescowegetarianką, dłużej nie wytrwałam, bo strasznie lubię smak mięsa.
    • lellapolella Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 15:32
      A mogę nadal nie jeść wcale jak dotąd?smile
      • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 15:43
        czuje sie jak w watku hrabiny o tysiacu krokow dziennie:p
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:29
      Ale w Polsce to pytanie?
      W świecie pierogów, naleśników, knedli, racuszków, kapusty z grochem?
      Ja mięso to jadam może 2 razy w tygodniu, i raz rybę czy owoce morza. Zupy gotuję bez mięsne a na śniadane jadamy budyń, kaszkę, jajecznicę czy owsiankę.
      Nie wiem kto dzisiaj je 6 razy w tygodniu mięso.
      • maly_fiolek Re: Prawdziwa eko-ankieta 11.12.19, 09:25
        Ja jem mało mięsa, chłop też.
        Dzieci są bardzo mięsne więc sobota i niedziela jadę na kotletach czy innych spaghetti.
        Najwięcej mięsa u mnie jedzą... psy.
    • triismegistos Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 16:52
      Zanim poznałam swojego faceta jadłam mięso raz, i rybę również raz w tygodniu. Mowię o obiadach, bo zdarzało mi się jadać jakąś wędlinę do śniadania czy coś, ale to raczej homeopatycznie. Mój facet jest bardzo mięsożerny, więc jemy duużo częściej, ale ten dzień, dwa w tygodniu bezmięsnie to bez problemu.
      • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 09.12.19, 22:44
        moj tez byl miesozerny, ale bardzo ograniczyl z czasem, raczej ze wzgledow zdrowotnych bo costam wyczytal i NAGLE odkryl cos o czym mu mowilam od kilku lat
    • elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta 10.12.19, 16:30
      > Podam wam na koncu wyniki francuskiego smsowego glosowania,

Boogie, a kiedy te francuskie wyniki?
    • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta 10.12.19, 20:39
      Dziekuje wszystkim za udzial w multiwatkowej ankiecie, oczywiscie ciezko porownywac, ale- jak obiecalam- ponizej podsumowanie ematczynych rezultatow (pierwszy wynik) w zestawieniu z sms-owym francuskim glosowaniem (drugi wynik):

1. Nie jeść mięsa ani ryb raz w tygodniu- 111 glosow;
      TAK 89%

TAK 96%

2. Kupować tylko owoce i warzywa sezonowe- 111 glosow;
      TAK 49%

TAK 96%

3. Zastąpić kubki i butelki plastikowe bidonami- 124 glosow;
      TAK 76%

TAK 94%

4. Posadzić kwiatki dla pszczół- 125 glosow;
      TAK 82%

TAK 91%

5. Poświęcić czas na pomoc stowarzyszeniom ekologicznym- 101 glosow;
      TAK 33%

TAK 66%

6. Kupować mniej ubrań albo używane- 107 glosow;
      TAK 79%

TAK 86%

7. Kasować regularnie bezużyteczne maile ze skrzynki- 95 glosow;
      TAK 78%

TAK 93%

8. Nie uzywac samochodu na odleglosci do 3 km- 118 glosow;
      TAK 63%

TAK 84%

9. Podróżować rok bez latania samolotem- 111 glosow;
      TAK 59%

TAK 58%

10. Ograniczyć ogrzewanie do 19 stopni- 140 glosow;
      TAK 41%

TAK 73%
      • 1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta 11.12.19, 08:56
        Ależ ci Francuzi gotowi do poświęceń, fiu fiu.
      • de_sueno Re: Prawdziwa eko-ankieta 11.12.19, 15:32
        O co chodzi z czyszczeniem skrzynki z niepotrzebnych maili w odniesieniu do ekologii? Pytam serio, bo o tym wcześniej nie słyszałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka