Dodaj do ulubionych

Prawdziwa eko-ankieta cd 7

09.12.19, 12:52
Czy jestes gotowa?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 12:56
      Sama mogę takie dystanse bez problemu na piechotę ogarniać (i robię to zresztą), natomiast nie wyobrażam sobie transportu 90-letniej babci do przychodni czy tygodniowych zakupów bez auta (czy to własnego, czy taxi, czy dostawczaka kuriera ze sklepu).
      • turzyca Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:34
        >cryingczy to własnego, czy taxi, czy dostawczaka kuriera ze sklepu).

A w sumie czy lokalna dostawa nie jest ekologiczniejsza niż własnoręczne zakupy? Mniejsza powierzchnia sklepowa, mniej miejsc parkingowych, mniej przejechanych kilometrów (bo trasę kuriera jakoś tam się optymalizuje, no i jeździ jeden samochód zamiast 30).

Ale mnie spokojnie wystarcza rower, sakwy i koszyk. Fakt, że nie piję wody butelkowanej, to bardzo zmniejsza objętość i wagę zakupów, mleka aż tyle nie schodzi.
    • madami Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 13:48
      Ja tylko mogę idę piechotą, serio serio, jak pogoda znośna to maszeruje do pracy 5 km
      gorzej gdy mam w planie większe zakupy - biorę auto bo nie usmiecha mi się targanie toreb szkoda kręgosłupa
      • bi_scotti Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:00
        Prace ma taka, ze nie da rady sad Ale poza praca no problem. Nawet do 5 km, w sumie tak funkcjonuje od lat. Life.
    • jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:08
      Na 3km z garażu mi sie nie chce wyjeżdżać, chyba że to maja być 3km z obciażeniem >10kg, to sie ogarniam i biore auto.
    • hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:13
      Jade po córkę do szkoły i mam jakies 2,8 km. Ale w drodze powrotnej zabieram i rozwoze po domach jeszcze 2 innych dzieci wiec robie wg przepisów chyba za autobus. Liczy się? Maz zawiozi w drodze do pracy i zabiera jedno dziecko obce....czy jestesmy eko?
      • jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:37
        Ja odprowadzam dzieci pieszo, 2,6km chyba mamy. Nie sadze, żeby dodatkowe 200m skłoniło mnie do czterech kółek.
        • hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:49
          U mnie problem taki ze jakies 2 km z tych 2,8 to droga bez chodnika, za to z duzym ruchem. Czekam namietnie na ten chodnik bo córka jak bedzie starsza mogłaby z kolezankami wiosną i jesienią chodzić do szkoły. Jest dla mnie wazne dobro planety...ale bezpieczenstwo moje i dzieci jednak wazniejsze.
        • hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:50
          Z ciekawosci zimą czy jesienia jak leje tez idziecie te 3 km pieszo??
          • jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:59
            Pieszo i bez chodnika, bo w Norwegii (poza Oslo, żeby ktoś zaraz nie wyskoczył ze zdjeciami z Google.maps) chodniki to rzadkość. Tyle że to sa uliczki miedzy domami, a nie szosa. Pogoda wcale nie lepsza niż w Polsce (Sz-n), piździ, leje, zimno. Dzieciaki zostaja w szkole, a ja te 2,6km wracam też pieszo wink Bynajmniej nie z powodów ekologicznych, bo w to że mój spacer oszczedzi planete, to ja nie wierze.
            • hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:47
              NO a ja mam droge bardzo ruchliwą, gdzie jezdzi sporo tirów i nawet pobocza nie ma. Bardzo przydałby sie chodnik...ale aleja starych drzew stoi na przeszkodzie. Szkoda bo masa dzieci chodziłaby do szkoły czy jezdziła scieżką rowerową. Ostatnio pisaliśmy znowu podanie.
    • triss_merigold6 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:13
      Sama jak najbardziej.
      Jeśli mamy większe zakupy do zrobienia to nie. Jeśli trzeba gdzieś podjechać z moim ojcem to również nie, nie ma szans, żeby przeszedł 3 km.
    • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:45
      To pytanie jest skerowane glownie do mieszczuchow majacych rozne transporty pod nosem
      • jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:00
        Mieszczuchy maja czesto nie tylko transport ale i cel podróży pod nosem wink
        • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:13
          no nie, u mnie- szkola i praca w innej dzielnicy, juz nie mowiac o wszelkich wyjsciach towarzysko kulturalnych, nawet mieszkajac w centrum w duzych miastach czesto sa to spore odleglosci, ja np. szczerze nienawidze metra, ale nim jezdze, obojetne deszcz, bloto czy smierdzace tlumy, bo samochod w takich warunkach mnie zwyczajnie razi
      • kosmos_pierzasty Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:44
        Problem w tym, że 3 km to spokojnie można iść spacerkiem, ale ja do najbliższego sklepu mam 7.
    • elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:28
      Nie łoddam samochodu! Mój ci łon!
      No nie daję rady bez niego.

Ok, spacerem do apteki, przychodni, na pocztę – nie ma problemu. Ale zakupy z marketu tylko samochodem. Może kiedyś wdrożę rower jak zrobią mi fajniejszą infrastrukturę w okolicy.
      • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:37
        albo jak bedziemy sie zywic pigulkawink
        • elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:53
          Oj, ale byłoby cudnie.
          Frustrująca bywa konieczność jedzenia trzy razy dziennie. Mnie czasem wyprowadza to z równowagi. Dopiero co jadłam obiad a tu znów wieczorem trzeba szamać. I tak bez końca. Marzy mi się jeść raz na 3 dni ; ))
          • jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 20:52
            Oj, kiedy to wprowadzili, to obowiazkowe szamanie trzy razy dziennie?
            • elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 21:00
              Oj no.
              Wiedziałam, że ktoś mnie za te słówka złapie. Żaden obowiązek, takie zalecenie i przyzwyczajenie kulturowe. Nawet dwa razy to za dużo. Ja chcę raz na trzy dni ; )
    • default Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 17:26
      Jestem gotowa. Bo nie mam w promieniu 3 km nic, do czego potrzebuje dojechać.
      Wszystko jest dalej - sklep 3 km, apteka 4 itd. No stacja paliw jest bliżej (1,2 km), ale bez samochodu na stacje to trochę bez sensu wink chyba ze po gorzałe big_grin
      • boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 17:34
        to moze jednak kliknij na NIE, chyba ze po te gorzale rowerkiem podjezdzasz rzeczywiscie :p
        • default Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 18:42
          No jak tylko po gorzałe to rowerkiem, albo pieszo big_grin
    • aqua48 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 17:42
      Nie mam samochodu i nie robię tygodniowych zakupów.
    • mikams75 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 18:00
      i tak sie na co dzien przemieszczam rowerem albo zbiorkomem.
    • grrrrru Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 18:51
      Nigdy nie miałam samochodu... Spacery, używanie roweru czy komunikacji miejskiej to dla mnie normalka.
    • piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 20:15
      aż musiałam sprawdzić ile km mam do siłowni
      ale wyszło, że sześć, uf

3 km mam do mieciowego starego - i tam chadzamy piechotą (bo żadne z nas nie jest tego na dłuższą metę na trzeźwo wytrzymać ;P)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka