Dodaj do ulubionych

Rejestr BDO

13.12.19, 11:00
Czy któraś z Was już rejestrowała swoją firmę/działalność? Nie wiem czy działalność polegająca na doradztwie, przy której generowane są śmieci głównie w postaci papieru i tektury oraz odpady komunalne podlega rejestracji?

Czy dobrze rozumiem, że rejestracji podlega każdy mały sklepik, warzywniak, warsztat samochodowy, działalność polegająca na usługach budowlano-remontowych, zakład fryzjerski i kosmetyczny?
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:10
      Nikt się tematem nie interesował? Kara za brak rejestracji po nowym roku to chyba z 5.000,00 zł.
    • metro_mh Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:14
      Wg mnie nie podlega ale
      dla pewności trzeba by gdzieś zadzwonić...wiesz jak to bywa w naszej Ojczyźnie
      • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:15
        Dzwonię już któryś dzień - nikt nie odbiera, albo ciągle zajęte.
        • joanna_poz Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:27
          to wejdź na stronę i zrob ankietę, na podstawie odpowiedzi na pytania dostaniesz odpowiedż czy pod to podlegasz czy nie.
          • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:33
            Nie rozumiem tej ankiety. Czy jeśli kupuję samochód na firmę, a po kilku latach go odsprzedaję to wprowadzam pojazd?

Czy jeśli posiadam budynek biurowy, który generuje odpady (tektura, papier i komunalne od najemców) oraz odpady techniczne (czynnik chłodzący z klimy, z separatora tłuszczów, itp.) to wprowadzam odpady?

Czy jeśli warsztat samochodowy kupuje w Intercarsie akumulator i odsprzedaje klientowi to wprowadza akumulator?

Czy jeśli firma świadczy usługi budowlane, ale w całości przez podwykonawców, to wprowadza odpady?
            • joanna_poz Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:38
              ja Ci nie odpowiem, u nas po wypełnieniu tej ankiety księgowa po prostu pojechała do urzędu marszałkowskiego i miły pan wszystko jej wyjasnił i zarejestrował.
              • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:49
                A może wiesz, z czym się dalej wiąże bycie w tym rejestrze? Czy potem trzeba składać jakieś regularne sprawozdania?
                • joanna_poz Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:59
                  jest opłata rejestrowa i roczna.
                  i sprawozdanie raz do roku .
                  • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 12:05
                    Dokładają ludziom roboczogodzin i jeszcze im trzeba do tego dopłacić sad
            • nenia1 Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:51
              Ale to wszystko cię dotyczy? Jeśli nie, to po co się nad tym zastanawiasz?

ust. 5 art. 66 ustawy o odpadach:

Minister właściwy do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje odpadów lub ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów, kierując się ich szkodliwością oraz potrzebą wprowadzenia ułatwień w przypadku wytwarzania niewielkich ilości odpadów.

Rozporządzenia ministra środowiska z dnia 12 grudnia 2014 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów - w załączniku do rozporządzenia masz określony rodzaj odpadów i ilość w skali roku, jakiej nie można przekroczyć, by móc korzystać z prawa do nieprowadzenia ewidencji odpadów.
              Np. poz 5 tonery do o,1 Mg czyli 100 kg na rok, jak widać całkiem sporo.

Jeśli wytwarzasz odpady o charakterze odpadów komunalnych i nie wytwarzasz np. odpadów niebezpiecznych to nie podlegasz pod obowiązek rejestracji.
              • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 11:56
                Mnie bezpośrednio nic z tego nie dotyczy, ale muszę pomóc zrobić te rejestracje kilku spółkom, których to dotyczy.

Nie wpadłam na to, że powinnam ważyć tonery sad

>>>Jeśli wytwarzasz odpady o charakterze odpadów komunalnych i nie wytwarzasz np. odpadów niebezpiecznych to nie podlegasz pod obowiązek rejestracji.

Które to są odpady niebezpieczne?
                • nenia1 Re: Rejestr BDO 13.12.19, 12:21
                  Musisz w takim razie zapoznać się najpierw z ustawą i załącznikami, tam również masz definicję odpadów niebezpiecznych. Osobiście odradzam pomoc innym przy nieznajomości tematu - odsyłaj raczej spółki do Urzędów Marszałkowskich, temat jest złożony, nie brałabym na siebie odpowiedzialności.
                  • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 12:32
                    Tylko, że te spółki mnie wyślą do tych urzędów marszałkowskich.

Poziom absurdu jaki osiąga prowadzenie działalności gospodarczej w Polsce mnie powoli przerasta.
                    • nenia1 Re: Rejestr BDO 13.12.19, 12:56
                      Ale dlaczego ciebie? Przecież bdo jest od stycznia 2018, nie obowiązuje od teraz, skoro się tym nie zajmowałaś wcześniej dlaczego teraz ciebie delegują, jesteś firmą zewnętrzną, biurem rachunkowym?
                      Jeśli tak, to mówisz, że to nie ma nic wspólnego z zakresem twoich obowiązków, przepisami przeciwpożarowymi też się będziesz zajmować? Ja wiem, że klienci cudów oczekują i wiedzy na każdy temat, do mnie dzwoni np. klient bo mu się piecyk zepsuł i pyta się jak go reklamować w sklepie, ale bez przesady, mówisz, że to nie twoja działka, że muszą się sami określić i już.
                      • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 13:08
                        Nie, jestem pracownikiem. Działalność prowadzi też mój ojciec, który już ciężko ogarnia podstawowe formalności i chcę mu pomóc.

Owszem, jeśli będzie trzeba to i przepisami przeciwpożarowymi będę się zajmować. uncertain Rachunek ekonomiczny nie pozwala zatrudniać oddzielnej osoby czy firmy do kolejnych obowiązków narzucanych firmom.
                        • nenia1 Re: Rejestr BDO 13.12.19, 13:24
                          No tak, na etacie trudniej odmówić smile
                          Niestety, część przepisów wynika również z dostosowania się do dyrektyw unijnych, ale nie da się ukryć, że II połowę roku mamy tragiczną jeśli chodzi o ilość zmieniających się przepisów sad
                          Wydaje mi się, że w twoim przypadku nie pozostanie nic innego jak wycieczka do Urzędu Marszałkowskiego z nadzieją, że tam pomogą, bo z tego co słyszę, jest oblężenie i też nie wszystko wiedzą.
                          • spanish_fly Re: Rejestr BDO 13.12.19, 15:56
                            Niestety właśnie wiem, jak wygląda uzyskiwanie jakichkolwiek informacji od urzędników, którzy są w takiej samej sytuacji jak ja - czyli nie nadążają.
            • pani-nick Re: Rejestr BDO 13.12.19, 20:27
              Wprowadzającym jest ten, który robi to jako pierwszy na danym rynku, czyli producent albo importer.
    • wlazkotnaplot Re: Rejestr BDO 13.12.19, 12:24
      Mam już nr ale umknęło mi logowanie się do systemu...
    • spanish_fly Re: Rejestr BDO 20.12.19, 15:53
      Jeśli ktoś się przestraszył, że też musi się zarejestrować to uspokajam. Ministerstwo Klimatu zamierza wprowadzić rozporządzenie zmieniające Rodzaje odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów. Ewidencji nie podlegałoby m.in. do pół tony tektury - przed zmianą każda ilość tektury wymagała rejestracji.

Nie spieszą z tym, zabrali się za to 14 grudnia, ale ich ambitny plan przewiduje, że rozporządzenie wejdzie w życie z 1 stycznia 2020. Wprawdzie mnóstwo ludzi zmarnuje mnóstwo czasu, a niektórzy również pieniędzy, bo radzili się specjalistów w tej sprawie, ale kto by się tam przejmował przedsiębiorcami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka