Dodaj do ulubionych

Naturalny dezodorant

15.12.19, 17:49
Znacie naturalny dezodorant który DZIAŁA?wypróbowałam już kilka ale co z tego, że nie zawierają aluminium jak nie spełniają podstawowej funkcji.
Obserwuj wątek
    • gryzelda.a Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 17:50
      Mi się sprawdza So Bio w kulce.
    • huexido Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 20:49
      Używam sodę zmieszaną z olejem kokosowym już dłuższy czas. Działa.
      • mooi Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 21:03
        juz kiedyś pisałam, że olej kokosowy potwornie tłuści ubrania pod pachami. Powstaja plamy ciezkie do sprania.
        Tak, że ja nie polecam i ostrzegam.
        Ja stosuje sama sode, na "krotkie wyjscia".
        Na dłużej to jednak uzywam dezodorantu (ale nie antyperspirantu). Aktualnie Nivea, bez soli aluminium. Sprawdza się dobrze.
        Te naturalne dezodoranty mają to do siebie, że jednak ich skutecznośc jest krotka i należałoby co jakis czas uzyc "od nowa". Czyli np w pracy pojśc do kibla, umyc sie pod pachami i zastosować dezodorant od nowa. No...raczej jest to dosyć uciązliwe, choc przyznam, że ja kiedys stosowałam. Ale nie dotyczyło to dezodorantow, także naturalnych tylko antyperspirantów, na ktore najwyraźniej jestem uczulona bo im dłużej i częściej stosowałam tym bardziej smierdziałam....o czym przekonałam się dopiero po jakims czasie.
        • milva24 Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 21:10
          Nivea w kulce bez aluminium również polecam. To pierwszy z kilkunastu przetestowanych, który działa.
    • iza232 Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 20:55
      Najbardziej naturalny jest chyba ałun.
      • violent_green Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 21:02
        Ałun jest solą glinu czyli aluminium.
        • pani-nick Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 21:05
          Podobnie jak reszta dezodorantów. Tyle ze ałun zawiera tylko ten składnik właściwie. Reszta mnóstwo dodatków.
          • snakelilith Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 22:36
            Dezodroanty nie zawierają glinu. Tu substancją czynną jest alkohol, farnesol czy jakieś inne bakteriostatyczne substancee. Mylisz dezodoranty z antyperspirantami.
            • pani-nick Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 22:57
              Ktoś dziś jeszcze używa dezodorantów?...
              • agatazieba Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 23:02
                Sądząc po wyborze w sklepie, to rzesze...
              • snakelilith Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 23:05
                Ja używam. I widząc tego masę na półkach, myślę, że inni też. Od glinu robią mi się podrażnienia pod pachami i do tego nie pocę się aż tak silnie, by mieć potrzebę ograniczenia ilości potu przez zawężanie kanalików potowych. Co u wielu zresztą prowadzi do stanów zapalnych. Stosuję dezodorant w sztyfcie z alkoholem i farnesolem i znoszę go o wiele lepiej od antperspirantów. Dodatkowy plus, to czysta skóra i niezniszczone ubrania, antyperspiranty zostawiają na jednym i drugim tępy osad.
    • pani-nick Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 21:00
      Uzywam ałun kupiony w jakimś arabskim sklepie. Na blokery mam uczulenie. Ałun daje radę cały dzień i dodatkowo łagodzi podrażnienia po depilacji.
      Minus: w szafce mam osadzające się na poleczce kryształki soli.
    • sylwiastka Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 21:02
      Nie dziala na maskowanie zapachu potu czy nie dziala na wydzielanie potu. Od dezodorantu mozesz oczekiwac jedynie tego pierwszego, przeciwpotliwe sa tylko antyperspiranty. Te zawieraja sole glinu. Inne metody to botox i glycopyrrolate dostepne u lekarzy.
    • nightdream Re: Naturalny dezodorant 15.12.19, 21:10
      Dezodoranty Pony Hutchen - jedyne która na mnie działaj. Przy czym to są dezodoranty a nie antyperspiranty - przy nich nadal się pocę ale bez nieprzyjemnego zapachu. Przy czym od dawna go używam i zauważam że pocę się dużo mniej wink
    • mikams75 Re: Naturalny dezodorant 16.12.19, 03:17
      Lavera nie jest zla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka