Dodaj do ulubionych

Dyrekcja Batorego oburzona

19.12.19, 09:34
"W nieoficjalnej rozmowie z nami dyrekcja szkoły podkreśla, że nie zamierza promować twórczości jednego z jej absolwentów. Całą sytuację określa zaś mianem "skandalu", zwłaszcza że nie było zgody na wykorzystanie wizerunku szkoły. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że we wtorek miało odbyć się spotkanie z prawnikami w tej sprawie."
W sumie nie dziwię się wkurzeniu, bo nie tak dobra szkoła chciałaby być kojarzona:
Tekst linku
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 09:41
      Dyrekcja powinna wziąść koło i uderzyć się w czoło. Obiekt szkoły był tylko tłem i nie jest znakiem zastrzeżonym.
      • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 09:46
        "Nikt nie został złapany pod wpływem alkoholu czy narkotyków", płaczę big_grin
        • dyzurny_troll_forum Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 10:22
          triss_merigold6 napisała:

> "Nikt nie został złapany pod wpływem alkoholu czy narkotyków", płaczę big_grin

Nie złapiesz nikogo pod wpływem alkoholu czy narkotyków, jeżeli nawet nie próbujesz łapać wink
        • myfaith Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:07
          Hipokryzja level master - nauczyciele nie zauważali bo nie chcieli zauważać bo dopóki młodziaki trzymały poziom i poza szkole nie wychodziło - było ok
        • tt-tka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:12

> "Nikt nie został złapany pod wpływem alkoholu czy narkotyków", płaczę big_grin

Tez sie poplakalam. Tym bardziej ze znalam batorakow z pokolenia obecnego dyrektora, tego, ktory to z siebie wydalil big_grin
        • asia_i_p Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:13
          Przypomniała mi się moja studniówka - wychowawczyni mówi "Oj, chłopcy coś sobie popili, ale to chyba pierwszy raz, bo na wycieczkach nic nie widziałam." Ja zbaraniałam, stoję i procesuję informację, nauczycielka wyszła, a koleżanka się śmieje "No co chcesz, nie mówi, że nie pili, tylko że nie widziała".
      • mail-na-gazecie Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 10:12

> Dyrekcja powinna wziąść koło i uderzyć się w czoło. Obiekt szkoły był tylko tłe
        > m i nie jest znakiem zastrzeżonym.

Dokładnie, poza tym papa Maty też jest prawnikiem...
      • lucky80 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 10:17
        wziąć
        • gaskama Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:08
          Już pani "profesor" Pawłowicz pisała, że wziąć to bolszewicka nowomowa, pisze się wziąść.
    • tiszantul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 09:48
      Może sobie być oburzona, ale w praktyce jest to dalszy ciąg kampanii reklamowej produktu
      • pani07 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 09:58
        O, z tym się zgodzę, nie chcąc tego, swoim oburzeniem, jeszcze bardziej reklamują Mata.
        • livia.kalina Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 10:00
          ale wiesz, ze "powielając oburzenie" i zakładając ten wątek ty też bierzesz udział w kampanii reklamowej?wink
          • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 14:58
            Tak działa lokacja produktu.
    • berdebul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 10:08
      Mogła być kojarzona z kuźnią talentów. Młody, gniewny, ale z dobrego domu i po dobrej szkole. big_grin Nowa odsłona marketingu szeptanego.
      • ajr27 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 10:28
        Hue hue co za idiotyczna decyzja, w tej sytuacji powinna milczeć, lub się nim chwalić, trzeciego wyjścia nie ma.
        Dyrektorka Kopernika zrobiła z Taco Hemingwaya lokalną gwiazdę, postawiła ołtarzyk w dziale " nasi absolwenci", a Batory jak widać zaraz się porzyga swoją własną tęczą, dobrze im tak, bufonom. Nigdy nie znałam nikogo przyzwoitego z tej pretensjonalnej budy.
        • antyideal Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:04
          > Hue hue co za idiotyczna decyzja, w tej sytuacji powinna milczeć, lub się nim
          > chwalić, trzeciego wyjścia nie ma.

Przecież to nieoficjalne wypowiedzi, jak podkreślają dziennikarze.

> Dyrektorka Kopernika zrobiła z Taco Hemingwaya lokalną gwiazdę, postawiła ołtar
          > zyk w dziale " nasi absolwenci", a Batory jak widać zaraz się porzyga swoją w
          > łasną tęczą, dobrze im tak, bufonom. Nigdy nie znałam nikogo przyzwoitego z tej
          > pretensjonalnej budy.

Kopernik za to może pochwalić się Jarosławem K.😀
          • morekac Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:10
            A Lelewel tym, że go z niego wyrzucono...
            • ajr27 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:35
              Hehe! A Norwid, że nauczyli Komorowskiego pisać bulu
              • berber_rock Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:56
                A technikum rakietowe ma swojego Korwina sad
                • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:59
                  Korwin-Mikke, jeśli o niego Ci chodzi, skończył Rejtana.
                  • gaskama Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:07
                    Triss, jak mogłaś, Reytana.
                    • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:10
                      Reytana, prawda. Skądinąd to liceum ma fatalną prasę i w tym roku po rekrutacji miało mnóstwo wolnych miejsc.
                  • berber_rock Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:24

> Korwin-Mikke, jeśli o niego Ci chodzi, skończył Rejtana.

Toz przeciez napisalam dokladnie to samo smile
                    Ale od razu widac zes nie-insiderka smile
                    • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:27
                      Znam kilka osób po Reytanie, moich rówieśników, i żadna nie bredziła o technikum rakietowym.
                      • berber_rock Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:34
                        No widzisz - a u mnie bredzil caly rocznik.

i coz zrobic?

W dodatku zdaje sie ze ten sam rocznik co Twoich rowiesnikow smile
                  • berber_rock Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:25

> Korwin-Mikke, jeśli o niego Ci chodzi, skończył Rejtana.

A jak chcesz sie dowiedziec, czemu na Reytana mowimy Technikum Rakietowe, to zapraszam na priva smile
                    • tt-tka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 19:26
                      berber_rock napisał(a):

> A jak chcesz sie dowiedziec, czemu na Reytana mowimy Technikum Rakietowe, to za
                      > praszam na priva smile

Nie badz taka, kilka innych osob tez by sie chcialo dowiedziec !
                      Mozesz moze zapodac na forum, pod zmienionym nickiem ewentualnie ?
                      • berber_rock Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 08:46

> Nie badz taka, kilka innych osob tez by sie chcialo dowiedziec !
                        > Mozesz moze zapodac na forum, pod zmienionym nickiem ewentualnie ?

Za moich czasow dyrektor LO wpadl na taki genialny pomysl, zeby wskrzesic piekna przedwojenna tradycje identyfikowania sie z Liceum i wymyslil, ze bedziemy nosic przypiete do kurtki znaczki z logo.
                        Logo Reytana to taki chydy dlugi trojkat z literkami TR w srodku.

Jakos srednio sie mlodziezy usmiechalo, bo nie kazdy chcial sie na miescie przyznawac, gdzie chodzi do liceum (mialo opinie, ze tam chodza kujony, olimpijczycy i generalnie nudne bufony).
                        Mlodziez wymyslila zatem, ze trojkat przypomina startujaca rakiete, a ze litery w srodku sie przypadkowo zgadzaja, to na wszelkie pytanie "miescie" bedziemy odpowiadac, ze uczeszczamy do technikum rakietowego.

Anyway!
                        Nie wiem w jakich kregach obraca sie Triss, ale jak kilku Reytaniakow mam nawet tutaj w pracy na obczyznie i haslo czaja, wiec ten tego ...

Rocznik '94.
                  • berdebul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 20:04
                    Znam kolegę Korwina, z czasów Reytana. Mówi, ze żałuje że gada nie utopił, jak rzygal na prywatkach. big_grin big_grin big_grin
            • jasnoklarowna Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 17:42
              😁
              Lelewel wygrywa
          • asia_i_p Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:15
            A wrocławska dziewiątka przeprasza za Mateusza, nawet sobie taki transparent zrobili w czasie ostatniego strajku.
            • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:16
              big_grin
        • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:27
          >Nigdy nie znałam nikogo przyzwoitego z tej pretensjonalnej budy.

a co, dzieciak sie nie dostał?
          • ajr27 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 14:16
            Nie. Ja w 1947😂
    • inka754 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 10:34
      Może im wstyd, że ten śmieszny chłopak jest ich absolwentem? Mnie by też było.
      • dzikka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:00
        Dlaczego śmieszny? Co jest śmiesznego w tematach, które porusza? Wiele szkół i uczelni może się bardzo wstydzić za swoich absolwentów.
        • simply_z Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:10
          smiesza mnie te elitarne licea..pozniej wiekszosc idzie na studia, mieszajac sie z cala masa osob, ktore skonczyly totalnie nieelytarne szkoly srednie.
          • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:37
            Dokładnie. Syn mojej sąsiadki kończył ze swietnymi wynikami poznańskiego Marcina wylądował na towaroznastwie i jest zaskoczony tym , że nikt do ocen wagi nie przywiązuje i w ogle jaki niski poziom studentów bo oprócz niego nikt maksa z testu poziomujacego nie miał. Na swoich studiach tez mialam kilka takich nawiedzonych, że nikt nie zamierzał walczyć o oceny to rywalizowały między soba
            • simply_z Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:43
              moze faktycznie takie LO ma sens w przypadku zdawania matury miedzynarodowej i studiow za granica ale w Polsce..?
              studia to tez inna kwestia. Towaroznawstwo nie jest chyba specjalnie prostym kierunkiem ( ale ciezko mi sie w sumie wypowiadac).
              • arwena_11 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:50
                Jeżeli nie zamierzasz studiować w USA - to matura IB jest ci do niczego. Nasza spokojnie wystarcza. Tylko oczywiście na odpowiednim poziomie.
                • olena.s Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:16
                  Do USA niezbędny jest SAT, a nie matura.
                  IB daje dwie główne korzyści: wypraktykowanie akademickiej angielszczyzny i wypraktywanie uniwersyteckiego trybu pracy.
                  Egzaminacyjnie przeliczenia punktów IB opłaca sie w niektórych krajach i w niektórych miejscach, a w innych niekoniecznie. Ale że mało kto wie startując do liceum w którym miejscu i na jaki kierunek chce startować, to brałabym pod uwagę tylko dwie pierwsze korzyści. (Osobiście wolę program IB, moim zdaniem ciekawszy niż program LO, ale to osobiste upodobania).
              • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:46
                Towaroznawstwo nie jest chyba specjalnie prostym kierunkiem

Studia maja przede wszystkim uczyć metod pozyskiwania i wykorzystania wiedzy. Nie nazw, cen, właściwości towarów. Śmiem twierdzić, że przeciętny lekarz albo inżynier po miesięcznym przeszkoleniu może zostać dobrym towaroznawcą, dobry towaroznawca po miesięcznym przeszkoleniu nie zostanie lekarzem ani inżynierem.
              • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 11:45
                simply_z napisała:

> studia to tez inna kwestia. Towaroznawstwo nie jest chyba specjalnie prostym ki
                > erunkiem ( ale ciezko mi sie w sumie wypowiadac).

CTKJ towaroznawstwo?
                • simply_z Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 21:25
                  www.otouczelnie.pl/artykul/1434/Towaroznawstwo
          • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 18:04
            simply_z napisała:

> smiesza mnie te elitarne licea..pozniej wiekszosc idzie na studia, mieszajac si
            > e z cala masa osob, ktore skonczyly totalnie nieelytarne szkoly srednie.

Niekoniecznie. Na obu uczelniach na swoich wydziałach spotykalam się z absolwentami elitarnych liceów warszawskich i z całej Polski. I oni to chyba jeszcze bardziej niż warszawiacy podkreślali. Na dobre uczelnie i oblegane wydziały np. prawo na UW dostaje się zdecydowanie więcej absolwentów elitarnych ogolniakow niż tych bylejakich. Od razu widac gdzie studiowałas wink Mnie się moje elitarne liceum wiele razy w życiu przydało i zawodowo i prywatnie.
            • grrrrru Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:16
              No popatrz, ja na moich obu wydziałach też spotkałam się z absolwentami elitarnych liceów. A sama skończyłam takie z drugiej dziesiątki w rankingu, solidna średnia, a nie top. I studiowałam w tym samym miejscu, co oni. Natomiast ani prywatnie ani zawodowo liceum mi się do niczego nie przydaje, bo niby do czego? Jeśli już to studia. Kto pyta dorosła osobę o skończone LO?
              • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:25
                Mnie pytali czedsto na pierwszych rozmowach o prace. Poza tym absolwenci tych samych szkol sie czesto trzymaja razem i polecaja. Moze po takiej szkole mialabys lepsze studia I lepsza robote? Nie wiadomo.
                • grrrrru Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:39
                  Nie załapałaś - spotykałam tych ludzi na studiach. Z tego wniosek, że trafili na te same, co ja. W pracy też spotykałam wielokrotnie, czyli mieli dokładnie taką pracę, jak ja. Z tym trzymaniem się razem to akurat prawda - Batory, Bednarska to są absolwenckie mafie smile Na szczęście potem skończyłam pewną specyficzną szkołę branżową i mam swoją grupę ludzi, z którymi trzymamy się razem i polecamy wink
                • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:44
                  Słowo klucz: PIERWSZYCH. Trudno pytać człowieka bez żadnego doświadczenia o coś innego, niż edukacja. Kolesia koło trzydziestki nikt nie będzie pytał o jego maturę, a jeśli sam będzie to wyciągał, to rekruter uzna, że może delikwent nie ma niczego innego, czym mógłby się pochwalić.
                  Ale, ale. Weź ty nam berdżi wyjaśnij, jakim cudem ludzie z Radomska, spod Tarnowa, z Przemyśla, z głębokiego Podlasia dostają się na uniwersytety typu Warszawski czy Jagielloński, na dzienne studia, nie mając za sobą "takiej szkoły"? Zestaw miejsc pochodzenia nieprzypadkowy, z takimi ludźmi studiowałam.
                  • grrrrru Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:49
                    Rekruter nie musi pytać. Ludzi z pewnych szkół poznaje się po tym, że powiedzą Ci nazwę swojego LO w trzecim zdaniu rozmowy big_grin
                    • claudel6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 00:32
                      a wiesz dlaczego? są szkoły, z których nigdy się nie wychodzi. my po skończeniu naszego liceum, przez jakąś dekadę przeżywaliśmy realną żałobę, że to się skończyło. wszystkie spotkania kończy się rozmową o szkole. wstyd się przyznać, ale do tej pory tak jest....
                      potem zaczęły się nam rodzić dzieci i zobaczyliśmy...światełko w tunelu, żeby tam powrócić big_grin
                  • claudel6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 00:27
                    a żebyś się nie zdziwiła. podczas jednej z rekrutacji, gdy miałam 40 lat, szef firmy zwrócił uwagę w CV na moje liceum i zareagował czymś w rodzaju "fiu fiu". zostałam zatrudniona, pewnie nie jednak z tego powodu, ale miałam u niego opinię na wejście.
                    nie był to (thanks god!) Batory big_grin
                    • zasiedziala Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 08:48
                      Jeden z moich dawnych szefów zareagował czymś w stylu "fiu fiu" na mój adres zamieszkania. A to dlatego, że piętro niżej mieszkał kiedyś piłkarz Lecha Poznań 😆
                    • gryfna-frelka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 18:07
                      Mialas liceum wpisane do CV w wieku 40 lat?! :-o
                      • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 20:46
                        Ha a ja mam do tej pory big_grin Zawsze byłam z niego dumna i nigdy nie usunęłam wink Na początku kariery często mnie o nie pytano bo tez many wielu słynnych absolwentów. Poza tym moje było znane z mediów wink
                        • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 20:50
                          Poza tym ludzie z klasy z mojego liceum robią czy zrobili mega karierę i to różnie: cześć w mediach ( najwiecej) niektórzy w dyplomacji, psychologii, w biznesie, w prawie. Kilka dziewczyn mieszka za granica z cudzoziemskim mężami i tez im sie wiedzie.
                          • zasiedziala Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:53
                            O, to u mnie jest tak z ludźmi z klasy z podstawówki, większość mieszka zagranicą (głównie Niemcy) i ma cudzoziemskich mężów /żony /znajomych/szefów itd. Taka jakaś cudzoziemska ta moja klasa była 😊
                • kandyzowana3x Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 07:00
                  Imo możliwe tylko jeśli ktoś chodził do szkoły i szuka pracy w tej samej miejscowosci. Niezbyt sobie wyobrażam wpisywanie w CV liceum przy aplikowaniu do pracy w Szwajcarii, Anglii czy usa.
                  I strasznie małomiasteczkowe w wyrazie.
              • turzyca Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 20:34
                >Natomiast ani prywatnie ani zawodowo liceum mi się do niczego nie przydaje, bo niby do czego?

Czasem jak patrzysz po zyciorysach ludzi, to da sie wylapac, ze znajomosci z liceum daly np. mozliwosc szybszego awansu. W sensie np. druga czy trzecia pozycja w zyciorysie zawodowym jest nieco za szybko, powinna byc kilka lat pozniej, ale jest w spolce, ktora nalezy do rodziny najblizszego kumpla z liceum. Ktos dostal szanse, zeby sie wykazac, glownie dlatego ze jako nastolatek skumplowal sie z dziedzicem firmy. Oczywiscie wykazac sie musial na wlasna reke, ale nie kazdy rownie utalentowany czy po tych samych studiach dostal taki kredyt zaufania, nie kazdy mogl przyspieszyc kariere o tych 5-15 lat. A znam wypadki typu czlonek zarzadu czy wicedyrektor zarzadzajacy w wieku 23 lat.
                Co oczywiscie nie jest jedyna metoda kariery, ale jednak taka trampolina bardzo ulatwia zycie.
                • grrrrru Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:52
                  Ok, ale takie znajomości można mieć równie dobrze ze studiów, niekoniecznie z liceum - to miałam na myśli.
        • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:31
          Choćby to , że chłopięcie się zbuntoawło uciekło z domu przed matura ,a gdy kasa się skończyła z podkulonym ogonem wrócił do domu potulnie godzac sie na warunki tatusia. Tak więc chłopaczek chce pozować na buntownik ,który rozliczy swoje środowisko , a jest zwykłym hipokryta. Jako artysta również słabo ,tempo rapowania uzależnia się od dykcji . Za szybkie tempo przy słabej dykcji skutkuje tym co mamy okazję wysłuchać w patointeligencji czyli burczeniem , bo nie idzie rozróżnić słów .
          • pani07 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:35
            A tu odlot w drugą stronę, fakt- nie pierwszy to odlot p.Gretkowskiej, ale wg to powinien być hymn szkoły big_grin, bo to "prawdziwy tekst". Kurczę, jednak jako rodzic miałabym poczucie klęski, gdyby własne dziecko tak postrzegało i poznawało rzeczywistość:
            Tekst linku
            • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:41
              Bunt nastolatka jest niezależny od statusu majątkowego czy pozycji społecznej . Tu jednak mnie razi hipokryzja i zimna kalkulacja . Wystarczy ,ze tatuś odciął dopływ gotówki i syneczek potulnie wraca do domu jednoczęściowy tworząc utwór jak to bardzo chciałby być blokersem
              • mdro Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:45
                Naprawdę fascynuje mnie to, że osoby na oko mające co najmniej maturę nie odróżniają autora utworu od podmiotu lirycznego big_grin
                • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 11:54
                  Owszem odróżnia autora utworu od podmiotu lirycznego po prostu drażni mnie hipokryzja taka sama jak w utworach Słowackiego .
                  • mdro Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:01
                    Jakoś nie widać, byś odróżniała, skoro piszesz o "hipokryzji". To nie jest manifest polityczny, a twórca utworu nie musi utożsamiać swoich poglądów z głoszonymi w nim treściami.
                    • mdro Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:03
                      PS. O hipokryzji można mówić, gdy ktoś podaje się za polityka kierującego się wiarą katolicką, a żyje z trzecią żoną, głosi antysemickie treści i optuje za karą śmierci.
                      • ride_like_the_wind Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 21:41
                        Możliwe, że przykazanie nie zabijaj tak naprawdę oznacza nie morduj.
                    • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:25
                      Jak juz napisałam wyżej pod względem artystycznym , ze względu na dykcje wykonawcy , utwór jest slabiutki . Promowany na wielkie odkrycie roku
                      • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:29
                        Większość wykonawców ma taką sobie dykcję, ale to nie prezenterzy radiowi, na miłość boską...
                        • simply_z Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:39
                          Obecnie wiekszosc ludzi ma taka dykcje, o tyle jest to zabawne, ze o ile w takim UK latwo mozna odroznic wymowe tzw, elit od robotnika, to w Polsce hmm nie bardzo.
                          • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:01
                            Co świadczy o egalitarności szkół w Polsce.
                        • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:51
                          Dlatego tempo rapowania dostosowuje się do dykcji. W tym utworze tempo jest szybkie ,dykcji słaba efekt połowa piosenki jest trudna do zrozumienia ,tekstu nie idzie zrozumieć
                        • nickbezznaczenia Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 21:31
                          A byłoby dobrze, gdyby jednak mieli równie dobrą dykcję.
                          • tt-tka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 21:53
                            nickbezznaczenia napisał(a):

> A byłoby dobrze, gdyby jednak mieli równie dobrą dykcję.

Taka dobra szkola nie zadbala o dykcje swego ucznia ? tongue_out

Idiotyczna burza w szklance wody i to kiepsko swiadczaca o dyrekcji, nie o uczniu - primo, on nie prosil szkoly o promowanie go, secundo, szkola jest budynkiem publicznym. Tak, wiem, stara zasada "chocby cie smazyli w smole, nie mow, co sie dzieje w szkole", a on na bezczela nie tylko mowi, ale wrecz wyspiewuje smile

Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi, niech szkola z tradycjami sobie to przypomni i przestanie histeryzowac. No chyba ze cnota podrabiana...
                            • nickbezznaczenia Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 21:56
                              Chyba nie zrozumiałaś mojego wpisu.smile
                              • tt-tka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:09
                                nickbezznaczenia napisał(a):

> Chyba nie zrozumiałaś mojego wpisu.smile

A to mozliwe, czytam od ostatnich i nie wiem, na co komu odpowiadalas. Sorki.

Podpielam sie akurat pod trn wpis, bo dykcje mlodzian ma rzeczywiscie ... do dopracowania.
                  • potworia116 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:51
                    A to ciekawe o tym Słowackim, rozwiniesz?
                • pani07 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:09
                  mdro napisała:

> Naprawdę fascynuje mnie to, że osoby na oko mające co najmniej maturę nie odróż
                  > niają autora utworu od podmiotu lirycznego big_grin
                  >
                  Odróżnia, ale jednak piszę o "dalszym życiu " tekstu, jak się odczytywany.
                  Za to zabawne w sumie jest, że tatuś w garniturze przywiózł synka na zdjęcia i pseudo Mata wymyślił smile
                • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 11:50
                  mdro napisała:

> Naprawdę fascynuje mnie to, że osoby na oko mające co najmniej maturę nie odróż
                  > niają autora utworu od podmiotu lirycznego big_grin

W przypadku takich nastolatkowych czastuszek to nie jest specjalna różnica. Jakoś nie przemawia do mnie koncepcja, że ten jak mu tam wczuł się w duszę licealisty i napisał dzieło, siedząc w bonżurce w gabinecie, pijąc Earl Greya z cygarem.
                • grrrrru Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:19
                  W hip hopie pewien pakt autobiograficzny jest elementem konwencji.
          • edelstein Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 14:12
            Serio?ja nie jestem na biezaco z polska nowomowa,ale bez problemu zrozumialam wszystko.
          • grrrrru Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:17
            Mnie do łez bawi określenie "uciec z domu" w kontekście pełnoletniej osoby. To się normalnie nazywa wyprowadzka.
          • rosapulchra-0 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 16:42
            makurokurosek napisała:

> Choćby to , że chłopięcie się zbuntoawło uciekło z domu przed matura ,a gdy kas
            > a się skończyła z podkulonym ogonem wrócił do domu potulnie godzac sie na warun
            > ki tatusia. Tak więc chłopaczek chce pozować na buntownik ,który rozliczy swoje
            > środowisko , a jest zwykłym hipokryta. Jako artysta również słabo ,tempo rapo
            > wania uzależnia się od dykcji . Za szybkie tempo przy słabej dykcji skutkuje ty
            > m co mamy okazję wysłuchać w patointeligencji czyli burczeniem , bo nie idzie r
            > ozróżnić słów .

makocostam znowu wyobraźnia ponosi.
    • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:04
      Ja też się nie dziwię. Wizerunek szkoły został nadużyty. Mój syn batorak nie identyfikuje się z tekstem tego utworu, uważa że to jakiś margines. Tylko ze on z tych grzecznych, ułożonych, zajętych nauką i nie eksperymentujących smile
      • asia_i_p Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:18
        Ja też byłam grzeczna i nieeksperymentująca, ale nie ślepa, więc co ma moje liceum za uszami dobrze wiedziałam. Może w Batorym jest lepiej, ale we wrocławskiej czternastce oj szeroki był ten margines, szeroki . . .
        • beneficia Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 19:35
          >ale we wrocławskie
          > j czternastce oj szeroki był ten margines, szeroki . . .
          >
          Dalej dobrze się bawią.
      • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:48
        Ra ma to do siebie, że nawet jak artysta chciałby potępić jakieś zjawisko, n. narkomanię to w efekcie i tak wychodzi promocja patologii.
        • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:48
          Rap ma to do siebie...
      • umi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 14:21
        Tez sie nie dziwie. Jesli ktorys z rodzicow nie wiedzial co sie dzieje w pewnych grupach, to teraz juz wie i pewnie jednak zastanowi sie nad alternatywa. A jesli nawet wiedzial, ale mial normalne, nie durne dziecko, to przy pewnej grupie dzieci najzdolniejszych nauczyciel odgrywa od pewnego wieku role juz drugorzedna - one i tak ze "swoich" przedmiotow maja poziom akademicki. Wiec liceum dobiera sie nie tylko pod nich, ale tez pod "prestiz". Liceum od "patointeligencji" nie brzmi juz za prestizowo.
      • jola-kotka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 01:36
        Trudno sie identyfikowac po kilku miesiacach w szkole. To nie ten czas . Wszystko przed nim.
    • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 12:13
      Jak napisała Gretkowska "ktoś narzygał na dziedziniec prestiżu i trzeba to uprzątnąć".
      • ride_like_the_wind Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:58
        Gretkowska będzie stała oo stronie tego rapera, bo to syn stronnika totalnej opozycji.
    • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:16
      Inaczej mówiąc, ten wybitny raper nie jest w stanie wymyślić nic, nawet pseudonimu, tytułu płyty, jest tylko wykonawcą zamysłów artystycznych taty, prawnika ze strzeżonego osiedla. Jakby nie było, jest to pewnie największy prawnik-celebryta obecnie, o Giertychu ucichło. Brawo dla tego pana.
      • ride_like_the_wind Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 21:25
        Teledysk zdobiony profesjonalnie. To wszystko kosztuje. Czy wytwórnia na start zapewnia taki poziom początkującemu raperowi?
      • afro.ninja Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:16
        Płatek śniegu.
    • te_de_ka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:17
      Przy okazji zapytam, może ematka wie.
      A jakie były reakcje dyrekcji i ludzi "na mieście", gdy ukazało się "Zdarza się"? Serio pytam, nie mieszkałam wtedy w Warszawie i nie żyłam klimatem stolicysmile
      • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:49
        Całe miasto szalało, wszyscy byli zachwyceni i się w ramach świętowania naszprycowali.
        • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 13:51
          A potem wszyscy podjechali najdroższymi furami do najlepszych knajp na najdroższe k..wy, jak to wyśpiewują z zachwytem raperzy.
    • bo_ob Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 15:05
      pani07 napisał(a):

> dyrekcja szkoły podkreśla, że nie zamierza pro
      > mować twórczości jednego z jej absolwentów.

a ten absolwent prosił dyrekcję o promowanie swojej piosenki?
    • ride_like_the_wind Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 18:27
      Ematki nigdy nie były tak zainteresowane rapem. Czyżby ogromne zainteresowanie pojawiło się teraz tylko dlatego, że to syn mecenasa Matczaka, radcy prawnego przemysłu farmaceutycznego i totalnej opozycji?
      • berdebul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 20:05
        Słucham rapu od 10 roku życia. smile
      • edelstein Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 14:15
        Skad ty wiesz czego sluchaju ematki.Ja slucham rapu od 12roku zycia,w dwoch jezykach na dodatek.Ty natomiast przyporzadkowales mi Techno.
    • zasiedziala Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 21:25
      Zupełnie nie kumam o co chodzi w tym skandalu, natomiast chciałam napisać , że fascynuje mnie to identyfikowanie się ludzi ze swoim LO w Warszawie. Czasem mam wrażenie, że co drugie LO tutaj ma jakąś łatkę i jak ktoś powie, że je kończył, to z tą łatką później chodzi. Ja nie z Warszawy, więc zupełnie nie wiem czym się Batory różni od Reytana, natomiast w moim mieście w moich czasach był podział na licea z wyższym progiem punktowym i niższym. Ewentualnie na te bardziej ścisłe i humanistyczne. A w Warszawie wybór LO to jak wybór ideologii czy coś podobnego, to jest ciekawe zjawisko.
      • ride_like_the_wind Re: Dyrekcja Batorego oburzona 19.12.19, 21:27
        Bo Warszawa to stan umysłu.
      • martishia7 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 10:04
        E tam, w moim mieście też tak było, a liceów dobrych było dwa, w porywach do trzech - to trzecie takie aspirujące, ale zawsze trzecie jednakże wink Spośród tych dwóch było wiadomo, że jedno jest dla panienek z dobrych domów i bardziej humanistów, a drugie dla metalowców, i bardziej ścisłe wink
        • zasiedziala Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 13:59
          Może ja jakaś opóźniona jestem, ale u mnie to tak się dzieliło puby i dyskoteki, a nie szkoły 😆 Pomijając podział główny czyli miejsce dla ludzi i tu bawi się mafia, nie wchodzić smile

A kto kończył "moje" Lo nie mam pojęcia, bo jakie to ma znaczenie? Wiem kto kończył mój wydział na studiach i na całe szczęście nie miało to wpływu na moją naukę.
          • zasiedziala Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:42
            Ło matko, tyle czasu ten wątek wisi na pierwszej stronie, że w końcu się złamałam i sprawdziłam kto kończył moje LO i...całe szczęście, że nie wpisuje go w CV wink Ale gdyby tak każdy absolwent tego LO zostawał miliarderem, to nie pogardziłabym.
      • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 11:47
        no wiesz...jesli masz swiadomość, że w tych murach uczył się np. Kamil Baczyński. Zresztą cały batalion "Zoska" to byli uczniowie z Batorego. Uczył sie tu Lutosławski, albo Herbst, albo "chociaż" Łapicki, no to robi wrażenie na uczniach. Szkoła, kiedy powstała (1924) miała wybitnych nauczycieli np. j.polskiego uczył poeta, St. Młodożeniec.
        Wojna w duzej części zniszczyla budynek, zostały wypalone mury ale został on wyremontowany/odbudowany zgodnie z pierwotnym wyglądem. Wyglada tak, jak przed wojną, w tym także wewnatrz.
        To jest szkoła z charakterem i tradycjami, zapisanymi w historii Polski.
        Kiedy byłam na dniach otwartych z synem, w kilku szkolach to kiedy zobaczył LO Batorego powiedział - tylko tu.
        • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 11:57
          mooi napisała:

> no wiesz...jesli masz swiadomość, że w tych murach uczył się np. Kamil Baczyńsk
          > i. Zresztą cały batalion "Zoska" to byli uczniowie z Batorego. Uczył sie tu Lut

Yyy... No i?

> osławski, albo Herbst, albo "chociaż" Łapicki, no to robi wrażenie na uczniach.

Herbst, Łapicki? No, Łapicki to wiem, że był kiedyś taki aktor.

> Szkoła, kiedy powstała (1924) miała wybitnych nauczycieli np. j.polskiego uczy
          > ł poeta, St. Młodożeniec.

Jak się ktoś bardzo interesuje poezją, albo miał akurat Młodą Polskę w zeszłym miesiącu, to pamięta, że był jakiś taki Młodożeniec.

> Wojna w duzej części zniszczyla budynek, zostały wypalone mury ale został on wy
          > remontowany/odbudowany zgodnie z pierwotnym wyglądem. Wyglada tak, jak przed wo
          > jną, w tym także wewnatrz.

Szkoła, w której uczył się Morawiecki ma tak samo. Nie ona jedna zresztą.

> To jest szkoła z charakterem i tradycjami, zapisanymi w historii Polski.

Warszawy - to może.

> Kiedy byłam na dniach otwartych z synem, w kilku szkolach to kiedy zobaczył LO
          > Batorego powiedział - tylko tu.
          • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 16:16
            >Warszawy - to może.

oczywiście, ze Warszawy. Dlatego jest to szkola do ktorej dobijaja sie warszawiacy, a nie słoiki.
            • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 16:21
              i nad twoją "powierzchownoscią" nie bedę się zastanawiac.
              Rozumiem, że jakby chodził tam Martyniuk albo inna rozenkowa to od razu wiedziałabys, o kogo chodzi. Co tam "jakis" Młodożeniec....nie do pomyslenia, że wykształcona osoba może nie znać rodziny Mlodożeńców...dobrze chociaz, że w Baczyńskiego nie podważasz...czy tak?
              • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 10:58
                mooi napisała:

> i nad twoją "powierzchownoscią" nie bedę się zastanawiac.

NIe dziwi mnie to, nie wyglądasz na osobę, która praktykowałaby zastanawianie się smile

> Rozumiem, że jakby chodził tam Martyniuk albo inna rozenkowa to od razu wiedzia

Kto? Wybacz, nie jestem dobry w nazwiskach, które są Ci najwyraźniej bliskie.

> łabys, o kogo chodzi. Co tam "jakis" Młodożeniec....nie do pomyslenia, że wyksz
                > tałcona osoba może nie znać rodziny Mlodożeńców...dobrze chociaz, że w Baczyńsk
                > iego nie podważasz...czy tak?

Nie do pomyślenia to jest, że wykształcona osoba może nie znać Sołtyka. A co do Baczyńskiego... No był taki poeta, znany głównie z tego, że go zastrzelili i piosenki dewastowanej przez Demarczyk lata temu co sierpień. A co?
            • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 16:21
              I tu mamy piękny przykład tego, na czym ta elitarność w praktyce polega smile
              • 35wcieniu Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:07
                Odnoszę jednakowoż wrażenie że te wpisy to czystej postaci beka z jednej z forumek, tej co to dumna że "w tych murach" i tej która by nie dopuściła do synusia dziewczyny spoza Warszawy, słoiczki znaczy.
            • rosapulchra-0 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 18:52
              mooi napisała:

> >Warszawy - to może.
              >
              > oczywiście, ze Warszawy. Dlatego jest to szkola do ktorej dobijaja sie warszawi
              > acy, a nie słoiki.

I pozamiatane. Klasa sama w sobie uncertain
          • tt-tka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 16:31

> mooi napisała:
            >
            > > no wiesz...jesli masz swiadomość, że w tych murach uczył się np. Kamil Ba
            > czyńsk
            > > i. Zresztą cały batalion "Zoska" to byli uczniowie z Batorego.

70 lat temu. Mnie obchodzi, jaka teraz jest szkola, do ktorej mialoby pojsc moje dziecka, a nie jaka byla przed wojna.

>
            > > Szkoła, kiedy powstała (1924) miała wybitnych nauczycieli np. j.polskieg
            > o uczy
            > > ł poeta, St. Młodożeniec.

W 1924 big_grin
            Co z tego przyjdzie obecnym uczniom ?
            Istotne, kto ich teraz uczy - i wolalabym, zeby to nie byl wicedyrektor, ktory robi takie cyrki.

> > Wojna w duzej części zniszczyla budynek, zostały wypalone mury ale został
            > on wy
            > > remontowany/odbudowany zgodnie z pierwotnym wyglądem. Wyglada tak, jak pr
            > zed wo
            > > jną, w tym także wewnatrz.

I co z tego ?

> > To jest szkoła z charakterem i tradycjami, zapisanymi w historii Polski.

Pytanie, jaki charakter i jakie tradycje. Dla mnie akurat - nienajlepsze, mowiac oglednie.
        • lauren6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 12:20
          To jest przede wszystkim szkoła nauczycieli-psychopatów. Akurat to, że daną szkołę 70 lat temu kończył poeta X czy artysta Y, nie wnosi nic do współczesnego działania szkoły. Ot, czysty snobizm.

I piszę to z perspektywy osoby, która sama kończyła tzw elitarną warszawską szkołę. Co mi to dało poza 4 latami użerania się z nauczycielami, którzy często powinni się leczyć na oddziale zamkniętym, a nie uczyć w szkole? Z perspektywy czasu widzę, że byłabym dokładnie w tym samym miejscu w życiu, gdybym kończyła inną szkołę, tyle że może miałabym ciut przyjemniejsze lata nastoletnie. Powiem Ci, że to nie jest moja odosobniona opinia: moje koleżanki z LO, z którymi do dziś utrzymuję kontakt, mają dokładnie takie samo zdanie.

Potem na studiach byłam na kierunku z dzieciakami z Hajnówki, Pcimia Dolnego, którym nazwa mojego LO nie mówiła kompletnie nic. Dla wykładowcy liczyły się nasze umiejętności, a nie nazwa LO na świadectwie maturalnym. Do dzisiaj niezmiennie mnie śmieszy, gdy dostaję CV od kandydata, a tam w edukacji stoi liceum Reytana czy Batorego w Warszawie. Jakby ta nazwa liceum determinowała, że oto mam przed sobą pracowitego, uczciwego, niekonfliktowego człowieka, z odpowiednim doświadczeniem zawodowym. Jakby ta nazwa liceum miała cokolwiek mówić osobom pracującym w kadrach, na stanowiskach kierowniczych, które nie pochodzą z Warszawy i nie mają bladego pojęcia, że sam Baczyński kończył liceum Batorego. Dla mnie osobiście takie snobowanie się na Warszawiaka z dziada pradziada, po elitarnym liceum, to taki drobny minusik na starcie, a nie plus.
          • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 13:35
            Serio dorośli ludzie piszą w cv, jakie liceum skończyli? Przecież to śmieszne <chyba, że kandydat poprzestał na maturze i liceum jest jego ostatnim przystankiem edukacji>.
            • gaskama Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 14:14
              Piszą, piszą. Ale tylko jak skończyli szkołę typu Batory lub Reytan.
              • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 18:59
                gaskama napisała:

> Piszą, piszą. Ale tylko jak skończyli szkołę typu Batory lub Reytan.
                >

Nic dziwnego. Skończyć b.dobre liceum w stolicy to jest juz jakieś osiągniecie i pewna formacja człowieka. Też chętniej przyjelabym do pracy osobe po b.dobrym liceum niż bylejakim.
            • claudel6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 02:22
              ja piszę, bo nie mam się czego wstydzić, a to jedna linijka w CV, które ma ich kilkaset ;P
              • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 02:37
                I pewnie myślisz, że komuś, kto ma do przeczytania w2w00 takich cefałek chce się czytać kadą linijkę każdego z nich? Miej szacunek dla rekruterów, im nikt nie płaci za konieczność odfiltrowywania tysięcy zbędnych linijek.
          • arwena_11 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 16:32
            Jeden plus - jak ktoś skończył Retytana - to jest odporny psychicznie i umie pracować pod presją big_grin.

Inna rzecz, że mojemu synowi na studiach w Anglii kazali w c.v. wpisać nawet wynik egzaminów gimnazjalnych. big_grin
            • turzyca Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:50
              >Jeden plus - jak ktoś skończył Retytana - to jest odporny psychicznie i umie pracować pod presją big_grin.

Albo jest tak pokaleczony, ze nie jest w stanie uniesc tarczy.
              Nie znam duzo absolwentow Reytana, ale wiekszosc z nich wywolywala we mnie chec przytulenia, a potem wyslania na intensywna terapie. Ludzie z oberwanymi skrzydlami. To jest szkola z cyklu "co Cie nie zabije, to Cie wzmocni", ale niestety za duzo osob zabila.
              • arwena_11 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 18:30
                Z tym się zgadzam. Mojego syna zmotywowało, ale córki tam nie puściłam. To była opcja "po moim trupie". Ona ma inną konstrukcję psychiczną. Zbyt się wszystkim przejmuje.
            • kandyzowana3x Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 18:48
              Ale to tylko dla tzw school leavers. Jak ma się już jakikolwiek dorobek zawodowy to jednak szkoły średnie się pomija.
              Jednak liceum w CV u człowieka po 30 to raczej uśmiech wzbudza.
          • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 16:38
            >To jest przede wszystkim szkoła nauczycieli-psychopatów.

ale przeciez do tego akurat LO nie chodzilaś wiec co mozesz powiedzieć o "nauczycielach psychopatach"? mow o swojej szkole.
            I nie widze po swoim synu, zeby lata LO uważał za "stracone", przeciwnie.
            To, ze to LO skonczył Baczyński (i inni) miało znaczenie dla mojego syna, na przyklad. Jemu to schlebiało. Nie chodzi po ulicy z nalepką "skonczyłem to samo LO, co Baczyński" No puknij sie w głowę!
            Innym taka wiedza (że ktos skonczył tę sama szkołę) zwisa i powiewa - jego sprawa przecież.
            A syn pracuje w firmie amerykańskiej, rekrutował się przez strone amerykańska, gdzie akurat LO takie-siakie nie miało żadnego znaczenia. Za to miały znaczenie umiejetnosci, które zostały, uwaga! sprawdzone!
            ps. a mnie niezmiernie smieszą tzw. rekruterki, tępe dziunie nie mające o niczym pojecia, usiłujace złapać frajera dla firmy zlecającej (z pensja za 2 zł), za to z nosem pod sam sufit.
            Niestety, miałam nieprzyjemnosc z kilkoma takimi. Każda wydawała sie z IQ na poziomie zawodówki handlowej (choc akurat nie mam nic do zawodowek) i laske robiła, że ruszyła swoje doopsko. Normalnie pani życia i smierci.
            Na szczęście mnie nie zależało w ogóle na jakiejkolwiek pracy, chciałam zorietowac sie w mozliwosciach. A tepe dziunie wydzwaniały mi do domu, rozszerzając ofertę. Mam jak najgorsze zdanie o takich panienkach. Zero profesjonalizmu, nie wiem skad oni biora takie dziewoje.
            • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 16:55
              No i znakomicie, dobrze dla niego. Co nie zmienia faktu, że ogromna większość Polaków kończy przeciętne szkoły średnie i jakoś idą dalej przez życie. Prestiż to jest często wydmuszka; powiedziałabym nawet, że przeważnie tak jest.
              • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:10
                Nie oszukujmy się - większość ematek tu piszacych i ich dzieci nie miała szans na dostanie się do szkoły pokroju Batorego wiec beda na nim wieszac psy i mieszac z błotem.
                • berdebul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:32
                  Myślisz, ze kogokolwiek interesuje jakie liceum skończyłaś? big_grin big_grin Pracuję z ludźmi z 7 krajów, wszystkim równo zwisa ranking liceów w Warszawie.
                • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:41
                  O inteligencjo, większość ematek i w ogóle większość Polaków nawet nie mieszka w Warszawie, a liceum zwykle wybiera się blisko domu, więc trudno mówić o "szansach na dostanie się do szkoły pokroju Batorego". Inna sprawa, że poza stolicą też są dobre licea. Po prostu, czego pośrednio dowodzi cała afera wokół tego kawałka, liceum to mimo wszystko TYLKO liceum. Ono nawet nie każdemu pomaga dostać się na wymarzone studia, a w dorosłym życiu nie ma już w ogóle żadnego znaczenia.
                  • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 18:09
                    Ty sumire niestety wybitna inteligencja nie grzeszysz: wiesz co to znaczy "pokroju Batorego"? Widać, że ty takiego nie skończyłaś bo nie potrafisz nawet czytać ze zrozumieniem.
                    • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 18:35
                      Przeczytałam ze zrozumieniem i odniosłam się dokładnie do tego, co napisałaś, natomiast z moim wykształceniem nie mam najmniejszego problemu. Jeden kończy świętego Batorego, a drugi liceum w Nowej Hucie, bo mu się nie chce do centrum Krakowa dojeżdżać, a trzeci jedyne, jakie jest w jego zabitej dechami dziurze i co z tego wynika? Uwaga - NIC. Bo już parę lat później dla nikogo ich edukacja licealna nie będzie miała żadnego znaczenia.
                      • szeera Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:15
                        'Jeden kończy świętego Batorego, a drugi liceum w Nowej Hucie, bo mu się nie chce do centrum Krakowa dojeżdżać, a trzeci jedyne, jakie jest w jego zabitej dechami dziurze i co z tego wynika? Uwaga - NIC. Bo już parę lat później dla nikogo ich edukacja licealna nie będzie miała żadnego znaczenia."

Ale to po prostu nie jest prawdą. Jakość szkoły średniej ma znaczenie i wpływa na dalsze życie, to oddziaływanie wcale nie kończy się w chwili dostania się na studia. Największe znaczenie ma to oczywiście dla osób z mniej uprzywilejowanych rodzin, dla dzieci z rodzin z wysoim kapitałem kulturowym rodzina w większym stopniu ma potencjał nadrobienia braków szkoły.

Z Twojego przykładu - te trzy osoby skończą prawdopododnie całkowicie inaczej, mimo tego, że wszystkie trzy byłyby równie zdolne. Oczywiście to jest też wpływ rodziny, miejsca zamieszkania, nie tylko szkoły średniej, ale szkoła średnia też ma w tym swój udział.

Bardzo złudne jest patrzenie na to, że ludzie po różnych szkołach kończą na tych samych studiach - analiza tego jak sobie radzą na studiach i jakie ścieżki kariery wybierają pokazuje cały czas istniejące różnice.

Jednocześnie istnienie "elitarnych" szkół wykańczających uczniów psychicznie uważam za ogromną porażkę systemu. Dostają zdolną, pracowitą i zmotywowaną młodzież (dużo bardziej wyselekcjonowaną niż na większości kierunków studiów) i ten potencjał marnują.
                        • zasiedziala Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:44
                          szeera napisała:
                          >
                          > Ale to po prostu nie jest prawdą. Jakość szkoły średniej ma znaczenie i wpływa
                          > na dalsze życie, to oddziaływanie wcale nie kończy się w chwili dostania się na
                          > studia.

Nie zgodzę się. Losy moich kolegów z klasy są skrajnie różne. Część poszła na studia, część poszła w świat, część poszła w tzw. tango itd. Żadnego klucza tu nie widzę. A szkoła jak szkoła, w moich czasach próg punktowy miała najwyższy w mieście, ale bynajmniej nie ze względu na prestiż, po prostu najwięcej moich rówieśników wskazało ją w formularzu,bo w poprzednim roku stosunkowo łatwo było się do niej dostać. Prędzej znalazlabym podobieństwa w losach kolegów z klasy w podstawówce, ale to głównie dlatego, że podstawówka była osiedlowa, więc uczniowie mieli często podobną sytuację majątkową, podobne wzorce rodzinne itd. Natomiast LO to był zbiór ludzi z kompletnie różnych bajek.
                      • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 02:42
                        Jak dla nikogo, jak dla Bergamotki będzie miało?
                    • boogiecat Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:20
                      berdzi, przestan juz, jestes tak wielka antyreklama tego liceum, ze sie dyrektorka powiesi jak wpadnie na emame i poczyta
                      • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 23:12
                        Ale ja go nie konczylam krynico madrosci choc moje bylo tez baardzo znane.
                    • lauren6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:31
                      Być może niektórzy w wieku 40 lat nie mogą pochwalić się innymi sukcesami niż skończenie liceum Batorego. Np pracują na niskim stanowisku w korpo, a z poprzedniej pracy zostali wyrzuceni. Wtedy faktycznie pozostaje wpisanie Batorego. Może jakimś cudem osoba rekrutująca urodziła się w Warszawie i będzie wiedziała jaki zaszczyt na nią spłynął czytać takie CV.
                      • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 22:01
                        Ale nie trzeba się urodzić w Warszawie wystarczy w niej mieszkać czy pracować by znać Batorego słoiczko lauren.
                        • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 22:53
                          Ależ można go nie znać i mieć kompletnie wywalone na taki nieznaczący detal, jak czyjeś dawno temu ukończone liceum, niesłoiczko.
                        • kandyzowana3x Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 09:37
                          O właśnie i te "słoiki" - to też takie małomiasteczkowe.
                          • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 09:51
                            Niestety sloicka natura wyszla z niektorych w tym wątku czyli nieustanne umniejszanie innych aby samemu się poczuć lepiej ze swoim prowincjonalnej pochodzeniem.
                      • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 03:00
                        >Być może niektórzy w wieku 40 lat nie mogą pochwalić się innymi sukcesami niż skończenie liceum Batorego...

widze laurenko, pozal sie boże rekruterko (jesli to w ogole -prawda), że masz kompleksy kwalifikujace cie do natychmiastowej wizyty u psychiatry i zażywania prozacu, na polepszenie samopoczucia.
                        Pojecia nie masz, o czym piszesz.
                        Z gimnazjum syna 3 kolegow (w tym jeden to syn) dostali się do Batorego. Każdy jest juz po studiach. Jeden to architekt (wyjątkowe zdolnosci plastyczne, jego rysunki, ktore czasem pokazywał syn, doskonałe!). Drugi to weterynarz a trzeci (syn) to informatyk, pracujący w miedzynarodowej korporacji, z doskonałymi zarobkami.
                        Żaden z nich nie musiał łaszczyc sie na twoją rekrutację, z jakims cv o Batorym, beznadziejno zakompleksiona laurenko.
                        Batory, jak i inne szkoly o podobnym prestizu, przyjmuja najlepszych absolwentow więc i poźniejsze studia, losy, pozwalaja im na dobre/doskonałe osiagnięcia.
                        Nie ma w tym niczego dziwnego.
                        I nie trzeba tu niczego innego poza zainteresowa wlasnym dzieciakiem (żeby posłac go do odpowiednich szkoł a nie tych "najblizej domu").
                        Syn skonczyl bardzo dobre gimnazjum, najlepsze w dzielnicy więc miał podstawy, zeby rekrutowac do dobrego liceum, a potem na studia zgodnie ze swoimi zainteresowaniami.
                        Jesli edukacja ma na celu wyksztalcenie najlepszego, pod wzgledem wiedzy, zainteresowań, ciekawosci, pracownika to wtedy sa to dobre szkoly.
                        Jesli maja na celu wykształcenie wyborce PISS, ktory nie pyta "dlaczego" to wtedy mamy laurenki i jej dzieci.
                  • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 18:55
                    Nie, w Warszawie się wybiera dobre liceum jeśli dziecko ma potencjał a mieszka np.na Pradze Południe gdzie takich nie ma to startuje do sąsiedniej dzielnicy gdzie ich zatrzęsienie.
                    • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:07
                      Polska nie składa się z Warszawy. I są w niej takie miejsca, w których wielkiego wyboru nie ma. I powinno dać ci do myślenia, że ci ludzie z prowincji zwanej tu niekiedy interiorem, odebrawszy swoją nędzną edukację licealną, jakimś cudem wcale nierzadko kończą potem studia na dobrych uczelniach, dostają dobre prace, odnoszą sukces. Dziwne. Jak oni to robią?...
                      • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:16
                        Jasne, ja takich nie znam. No sorry Ciebie pierwszą.
                        • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:31
                          bergamotka77 napisała:

> Jasne, ja takich nie znam.

Nie znasz ludzi, którzy nie pochodzą z Warszawy, nie kończyli elytarnego liceum, a jednak powiodło im się pod względem zawodowym i życiowym? Poważnie?... No to chyba niezbyt wielu ludzi znasz.
                      • szeera Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:22
                        "I powinno dać ci do myślenia, że ci ludzie z prowincji zwanej tu niekiedy interiorem, odebrawszy swoją nędzną edukację licealną, jakimś cudem wcale nierzadko kończą potem studia na dobrych uczelniach, dostają dobre prace, odnoszą sukces. Dziwne. Jak oni to robią?... "

Przeważnie dużo cięższą pracą niż ci z dużego miasta, a efekty i tak mają słabsze. Oprócz tego dochodzą do tego również wysokie koszty psychiczne. Oczywiście są tacy ludzie, ale biorąc pod uwagę jaka jest proporcja liceów zwykłych do tych "dobrych" to wielu miejscach jest ogromna nadreprezentacja osób z takich właśnie szkół.
                        • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:54
                          Ech... Bez przesady, bo naprawdę mam wrażenie, że niektórzy tu w niezłej bańce żyją, a przypominam, że większość Polaków mieszka poza dużymi miastami. Oczywiście, że chłopak z bieszczadzkiej wsi ma trudniejszy start niż wychuchany dziubdziuś wysłany do najlepszego liceum w Warszawie z opłacanymi suto korepetycjami i zajęciami pozalekcyjnymi. Co nie zmienia faktu, że gdy obaj skończą studia i pójdą do roboty, ich szef będzie miał w nosie to, co i gdzie na maturze zdawali.
                          Naprawdę rozumiem, że chce się jak najlepszej edukacji dla swoich dzieci, ale prawda jest taka, że znaczenie ukończonego liceum wygasa bardzo szybko. Parę lat po maturze człowiek przestaje je wpisywać w CV, zostają mu coraz bledsze wspomnienia.
                          • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 03:04
                            > Co nie zmienia faktu, że gdy obaj skończą studia i pójdą do roboty, ich szef będzie miał w nosie to, co i gdzie na maturze zdawali.

wlaściwie to lepiej isc do zawodowki.
                            Podobno po samochodowce najlepiej można zarobić....a szef i tak bedzie miał w nosie, "po co wiec przeplacać"?
                            • sumire Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 10:03
                              mooi napisała:

> wlaściwie to lepiej isc do zawodowki.
                              > Podobno po samochodowce najlepiej można zarobić....a szef i tak bedzie miał w n
                              > osie, "po co wiec przeplacać"?

Wątek dotyczy liceów. I naiwnego przekonania niektórych oderwanych od reala, że ktokolwiek interesuje się tym, jakie liceum ukończył od dawna pracujący człowiek.
                            • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:18
                              mooi napisała:

> wlaściwie to lepiej isc do zawodowki.
                              > Podobno po samochodowce najlepiej można zarobić....a szef i tak bedzie miał w n
                              > osie, "po co wiec przeplacać"?

Kogoś tu ostro zabolał kontakt z rzeczywistością, która nie zachwyca się byle czym smile
                • te_de_ka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 20:01
                  Teraz będą kojarzyć przez pryzmat patointeligencji i przez to spłycać znaczenie tego miejsca - to jest dla mnie smutne, choć to nie moje liceum. Tak mi się wydawało, że nawet jak ktoś przeczytał 5 książek w życiu, to jednak "Kamienie na szaniec" zna i stąd kojarzy Batorego, ale może tak mi się tylko wydawało. Ja tam czuję genius loci tego miejsca i to bardzo, choć prestiż to zdecydowanie nie jest pierwsze słowo, które mi się z nim kojarzy.
                  • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 20:35
                    Batorego szybciej kojarzyłam przez pryzmat"07 zgłoś się" niż z "Kamieniami na szaniec" , wątpię natomiast aby autorowi książki w trakcie jej pisania chodziło o promowanie Batorego. Tak więc podniecanie się tą konkretną informacją z książki, jest zwyczajnie płytki.
                  • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:20
                    te_de_ka napisał(a):

> tego miejsca - to jest dla mnie smutne, choć to nie moje liceum. Tak mi się wy
                    > dawało, że nawet jak ktoś przeczytał 5 książek w życiu, to jednak "Kamienie na
                    > szaniec" zna i stąd kojarzy Batorego, ale może tak mi się tylko wydawało. Ja ta

Tak jest, wydawało Ci się. "Kamienie na szaniec" czytałem, no bo lektura, zresztą wiadomo - pompowanie powstaniem, to i dzieci głupio myślały, że to ważny temat. I nawet te 35 lat temu nie zauważałem w tej książce żadnego "Batorego", z co dopiero miałbym to pamiętać teraz.
                • claudel6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 02:24
                  Ty jesteś chodzącą wizytówką wartości, jakie promują takie szkoły jak Batory big_grin
                • kamin Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 09:08
                  Większość ematek nie mieszka w Warszawie. O tym, że istnieje jakieś liceum Batorego dowiedziałam się całkiem niedawno z tego forum. W żaden sposób nie zmieniło to mojego życia.
                • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:13
                  bergamotka77 napisała:

> Nie oszukujmy się - większość ematek tu piszacych i ich dzieci nie miała szans
                  > na dostanie się do szkoły pokroju Batorego wiec beda na nim wieszac psy i miesz
                  > ac z błotem.

Ja kończyłem najcięższe (według opinii przynajmniej) wrocławskie liceum, a moje dziecko nabiło blisko 200 punktów w tym roku, więc coś o tym wiem. I taki "Batory" może mnie co najwyżej rozbawić z tym swoim zadęciem.
                • rosapulchra-0 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 19:05
                  #zazdroszczę
            • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:03
              Zgadzam się akurat w Batorym sa fajni nauczycieli a absolwenci często bardzo ogarnięci, znający językui, obyci i na poziomie.
          • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:23
            Cała zakompleksiona lauren.
        • makurokurosek Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 13:30
          "no wiesz...jesli masz swiadomość, że w tych murach uczył się np. Kamil Baczyński. Zresztą cały batalion "Zoska" to byli uczniowie z Batorego. Uczył sie tu Lutosławski, albo Herbst, albo "chociaż" Łapicki, no to robi wrażenie na uczniach."

Na mnie to nigdy nie robiło żadnego wrażenia. Charakter szkoły nie tworzą duch przeszłości.
        • edelstein Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 14:19
          Gdyby nie forum nawet nie wiedzialabym,ze takie liceum istnieje.
        • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:56
          Mój nie był na dniach otwartych ale też bardzo chciał pójść do tej szkoly. W tych murach czuje się te szlachetna przeszłość. Sposób bycia tych uczniów, ich kultura osobista, wiedza są niezwykłe. Wczoraj byl piekny koncert świąteczny, byłaś? Do Batorego chodzą regularne wycieczki traktując go jako miejsce ważne ze względów historycznych czy literackich. To liceum jest legendarne.
          • antyideal Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 22:57
            Dzięki Macie legenda Batorego nabrała nowego wymiaru, być może wycieczki teraz będą przybywały jeszcze tłumniejsmilesmile
            • cosmetic.wipes Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 09:08
              😂
      • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:27
        Batory to jest liceum pokazujące co Warszawa ma w sobie najlepszego. Stąd jako jedyna szkole w OL odwiedzili je np. królowa Elżbieta czy Michael Jackson.
        • arwena_11 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 17:38
          akurat odwiedziny MJ to żadna chwała i powód do zachwytów.
        • nickbezznaczenia Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 21:11
          Bergamotko, odwiedzili to co im wskazała polska strona. Nie szarżuj. big_grin
        • ira_08 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 18:42
          Dobrze, ze nie masz dzieciaka w Eton, bo byś pękła 😀
          • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:22
            ira_08 napisała:

> Dobrze, ze nie masz dzieciaka w Eton, bo byś pękła 😀

Co tam jakieś Eton przy takim "Batorym"! Czy do Eton chodził choćby kuzyn Baczyńskiego?
        • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:22
          bergamotka77 napisała:

> Batory to jest liceum pokazujące co Warszawa ma w sobie najlepszego. Stąd jako
          > jedyna szkole w OL odwiedzili je np. królowa Elżbieta czy Michael Jackson.

Jackson to i stary dom wariatów w Lubiążu odwiedził.
          • antyideal Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:40
            Co ty bredzisz, był w Lubiążu, ale w zupełnie innym miejscu, w zespole klasztornym cystersów, który ponoć zamierzał kupić.
            • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:17
              antyideal napisała:

> Co ty bredzisz, był w Lubiążu, ale w zupełnie innym miejscu, w zespole klasztor
              > nym cystersów, który ponoć zamierzał kupić.

A domu wariatów tam wcześniej nie było? Bo teraz, to owszem - jak zwiedzałem klasztor, to że szpital jest gdzieś tam we wsi to się dowiedziałem, ale to chyba od stosunkowo niedawna.
              • antyideal Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:41
                Stosunkowo niedawno? No coś ze 100 lat będzie, Jackson był, zdaje się, znacznie później...
                I klasztor użyczał tylko pomieszczeń na rzecz chorych ze sfer wyższych, glowny szpital mieści się parę km dalej.
                • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:45
                  antyideal napisała:

> Stosunkowo niedawno? No coś ze 100 lat będzie, Jackson był, zdaje się, znacznie
                  > później...
                  > I klasztor użyczał tylko pomieszczeń na rzecz chorych ze sfer wyższych, glowny
                  > szpital mieści się parę km dalej.

A to spoko, nie wiedziałem, że ten Lubiąż taki duży wink
    • urtikus Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 11:40
      nie jestem z Warszawy, budynku nie kojarzę

w sumie Batory to symbol wszystkich innych topowych liceów
    • smillla Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:23
      Ja też się nie dziwię wkurzeniu dyrekcji, ale nie ma co się zapierać, od dziesiątek lat w świecie Zachodu "patomłodzież" to preferowany styl w okresie dojrzewania, jakoś chyba nawet wzmacniany przez nasza kulturę.
      Przyjęło się, że w młodości należy się sponiewierać w ramach jakiegoś specyficznego, przewlekłego "obrzędu inicjacyjnego". Pato- jest pożadaną norma, a nie gorszącym wyjątkiem. Problem ma ten, kto nie narobi sobie mentalno-emocjonalnych "dziar", nie podejmie ryzyka, nie poigra ze śmiercią, prawem i nie pobrata się ze złem w czystej postaci. Ten, zdaniem typowych, nie dorósł, tego się nie chce w gromadzie połączonej wspólnotą winy.
      Uważam, że społeczeństwu, paradoksalnie, zależy na tym, żeby młodzi robili rzeczy, które zaindukują im niepewność siebie i poczucie winy. Wtedy będą w ramach ekspiacji zapitalać, wzmacniać PKB, konsumować i konformistycznie dostosowywać się do oczekiwań społecznych. No bo chcą być tacy normalni, skoro kiedyś byli aż tak nienormalni i przerazili się samymi sobą. Z patointeligencji wyrastają często najzagorzalsi konserwatyści.
      Problem to maja dzieciaki nonkonformistyczne, które nie mają pociągu do młodzieńczych "dziar" i cenią sobie raczej klasyczną elegancję. Często są marginalizowani, odrzucani przez grupę. Co bystrzejsi sprytnie udają, że też piją i ćpają a ich seks kwitnie niczym czarna orchidea w czarnym bagnie. Tak trzeba gadać, żeby mainstream się odstosunkował i dał żyć. I oni to wiedza, i są najbystrzejsi, i w ich sztuce ściemniania patointeligenckiemu gminowi i robienia swego - nadzieja ludzkości.
      • boogiecat Re: Dyrekcja Batorego oburzona 20.12.19, 19:45
        smillla napisała:

> Problem to maja dzieciaki nonkonformistyczne, które nie mają pociągu do młodzie
        > ńczych "dziar" i cenią sobie raczej klasyczną elegancję. Często są marginalizow
        > ani, odrzucani przez grupę.

Przesadzasz, tzn. ja zawsze obserwowalam, ze starsza, inteligentna mlodziez miesza sie miedzy soba, niezaleznie od ilosci patowyczynow na liczniku. Dzisiaj wydaje mi sie to jeszcze bardziej prawdziwe- przyjaznie/sympatie nie opieraja sie o takie rzeklabym detale, a im wiecej roznorodnosci tym lepiej.
        • pani07 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 17:15
          Pani Środa o młodych i "zamieszaniu" big_grin
          • paniusiapobuleczki Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 17:33
            Środa,,podobnie jak Mata, stosuje hiperbolę.
            • pani07 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 17:42
              paniusiapobuleczki napisała:

> Środa,,podobnie jak Mata, stosuje hiperbolę.
              Ona nie stosuje, ona sama się hiperbolą stała.
          • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 17:36
            Och, Madzia spierniczała do reszty, brakuje tylko kombatanckich historii.
          • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 20:55
            lo jeżu ale bredzi Madzia,. Moj syn jest zaprzeczeniem tego o czym pisze i nie tylko om
            Uczęszczała do szkoły - co za język!
            • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:10
              Właśnie czytam komentarze na jej fb, przezabawna babinka.
              • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:12
                Tak myslę, że za chwilę Madzia zamieści jakieś pouczające sprostowanie, że to była ironia, prowokacja i sarkazm tylko znowu <po raz tysieczny> źle zrozumiano.
            • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 22:03
              O, a najlepsze podsumowanie burzy wokół Oatointeligencji było w Vogue.
          • heca7 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 21:48
            O mój Boże! Cała nadzieja w tych zdolnych studentach filozofii! Zgniłam big_grin
      • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 03:42
        >Ja też się nie dziwię wkurzeniu dyrekcji

dyrekacja się wkurza bo wykorzystano jej wizerunek (znaczy szkoły) do, jesli juz, problemu ogólnego.
        I, w świetle prawa, raczej ma tu rację. To tak, jakby ktos na tle twojego domu nakręcił clip o burdelu, czy tam hotelu na godziny, nie wqrwiłoby cie to?
        Co do reszty twojej analizy to raczej przeintelektualizowana i bezpodstawna interpretacja.
        Moj syn ani nie był "igrającym z ogniem" ćpunem ani wylacznie klasycznym elegantem. Jego koledzy także.
        Ani nie byli kującymi melepetami, ani przesadnymi eksperymentatorami. Każdy miał, i ma, poukladane w glowie a wszyscy są jakos ogarnięci, juz po studiach.
        Jedyne co to stwierdzam, że maja dokladnie w nosie to, co dzieje się w Polsce, w sensie polityki. Jakby ich to nie dotyczylo. "Jesli będzie źle to wyjadę z Polski" słyszę.
        • triss_merigold6 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 08:55
          Wiesz, ja chodziłam do tej szkoły i pamiętam jak było...
        • tiszantul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 10:12
          "Jesli będzie źle to wyjadę z Polski" - czyli na razie jest całkiem dobrze? I jeszcze piszesz, ze uważają tak nie pisowcy, tylko ludzie, którzy nie interesują się polityką? Cała opozycyjna narracja psu na budę
    • kamin Re: Dyrekcja Batorego oburzona 21.12.19, 17:42
      Ha! Wyobrażam sobie kolejne nabory. Najbardziej imprezowe jednostki bedą ciągnąć do Batorego po takiej reklamie. Dopiero tam się będzie działo...
    • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 03:21
      tak tytułem podsumowania.

Była sbie szkoła, do szkoły chodził syn prawnika ze strzeżonego osiedla. No i szkoła była pełna patologii, wszyscy tam ćpali, chlali i robili demolkę. Tatuś prawnik oczywiście nic nie wiedział. Dowiedział się jak jego syn szkołę ukończył. Dowiedział się, i jako zszokowany prawnik powinien zebrać dowody, wszcząć procedury, procesy. Zrobił tak? Ano nie zrobił. Synkowi-absolwentowi ufundował działalność artystyczną, pseudonim, tytuł płyty, teskty pewnie też, a nawet bity. Cyknął clip, w którym umieścił wizerunek szkoły. Wiedział, że to dyrekcję wścieknie, wywoła skandal ale szkoła nic prawnie nie będzie mogła zrobić jeżeli wizerunek nie jest zastrzeżony . No i dzięki temu tatuś jest teraz baaaardzo znanym prawnikiem, a jego synek wielkim skandalizującym artystą. Niedługo będą mogli przeprowadzić się ze strzeżonego osiedla do strzeżonej posiadłości.
      • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 09:49
        Jezu jakie brednie. Nawet na bajkopisarza byś się nie nadawał.
        • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 14:10
          To jak wytłumaczysz dziwaczne zachowanie tatusia prawnika? Dlaczego zamiast reagować zgodnie z prawem pisze synkowi teksty rapowe? Nie jest tak, że tatusiowi, jako prawnikowi sajwor wiwer zabrania udzielania się w roli skandalizującego rapera więc w ramach outsourcingu zatrudnił w tej roli syna?
      • gaskama Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 14:27
        Co za belkot. Na jakiej planecie Ty żyjesz? Nawet nie chce mi się tłumaczyć, czego nie zrozumiałeś.
        • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 14:30
          Obraziłem wartości rapowe?
          • gaskama Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 15:05
            K... wa, ja nie słucham rapu. Tu nie o rap chodzi. Chodzi o to, że jesteś tlukiem, intelektualnie na poziomie 5 latka. Musisz sobie świat tłumaczyć tworząc jakieś uproszenia. Ty wogule wiesz, o kim ty piszesz, co Ty piszesz? Ty wogule rozumiesz, o co chodzi w tym tekście? Przeczytałeś to? Co ty wiesz o szkołach średnich? O młodzieży? O wytwórni, z którą współpracuje Mata? Skąd pomysł, że ojciec stał się znany dzięki twórczości syna?
            • gaskama Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 15:07
              Nie wiem, czemu mi telefon zmienił wogóle na wogule. Ale wygląda fajnie.
              • mooi Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 02:31
                >Nie wiem, czemu mi telefon zmienił wogóle na wogule.

jakie to teraz proste...każde "w ogóle" można zmienić na "wogóle" albo "wogule" i potem wszystko zwalić na telefon...
                I fajnie...byle kasa się zgadzała
                • jola-kotka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 03:42
                  A nawet jak to nie telefon a ona to co to zmienia?
            • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 15:08
              Jaki kawał histerii.

Ty wogule wiesz, o kim ty piszesz, co Ty piszesz?

Chyba jakiś VIP musi być? Bóstwo?

Ty wogule rozumiesz, o co chodzi w tym tekście?

Właśnie dedukuję, dlaczego tatuś z synkiem się nagle obudzili.

O wytwórni, z którą współpracuje Mata?

Bóstwo, jak nic. smile Mam się zacząć do nich modlić?
              • gaskama Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 15:21
                No jednak nic. I już lepiej nie dedykuj. Do dedukcji jednak szare komórki są potrzebne.
                • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 01:00
                  Nie chce mi się na twój hejt reagować. Forum nie służy do wyżywania swoich frustracji.
        • antyideal Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 14:53
          Tak to jest jak zabrania mu się pisać o spodniach.
          • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 14:57
            A zabrania mi się? smile
            • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 15:04
              Z faktu, że kilka dogmatyczek, które i tak mają wszystko wygaszone pisuje na mnie paszkwile nic większego nie wynika. Oprócz tego, że są fanatyczkami religijnymi.
              • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 22.12.19, 15:05
                A teraz, jak widać obraziły się też uczucia religijne raperów i antybatorczyków.
      • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:39
        > runek nie jest zastrzeżony . No i dzięki temu tatuś jest teraz baaaardzo znanym
        > prawnikiem, a jego synek wielkim skandalizującym artystą. Niedługo będą mogli

A tak właściwie, to ten tatuś to kto?
        • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:36
          Prawnik podobno, autor pseudonimu naszego rapera, tytułu płyty i pewnie jeszcze paru innych takich, z tekstami włącznie. Niestety, prawniczy sajwor wiwer nie dopuszcza kariery artystycznej w zakresie rapu, trzeba ourtsourcingować. Problem w tym, że to nie tatuś do tego liceum chodził.
          • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:44
            ultimate.strike napisał:

> Prawnik podobno, autor pseudonimu naszego rapera, tytułu płyty i pewnie jeszcze

No to "prawnik podobno", czy znany prawnik? Jak taki znany, to chyba wiadomo z nazwiska, kto to jest?
            • tiszantul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:50
              Obrońca demokracji. Józek go już szczegółowo prześwietlił, więc jak przyjdzie, to wyjaśni
              • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:51
                tiszantul napisała:

> Obrońca demokracji. Józek go już szczegółowo prześwietlił, więc jak przyjdzie,
                > to wyjaśni

Ale ma jakieś nazwisko?
                • tiszantul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:54
                  Matczak. Resztę Ci Józek wyjaśni
                  • 45rtg Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:56
                    tiszantul napisała:

> Matczak. Resztę Ci Józek wyjaśni

Aha. Pierwsze słyszę nazwisko.
                    • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 14:01
                      Dzięki płycie będziesz słyszał codziennie, w radio, TV, gazetach. A szkoła, obojętnie czy w tekście jest prawda, czy same kłamstwa nie ma się jak bronić.
              • tiszantul Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:53
                Dla zachęty dodam, ze był pomysł, żeby startował na prezydenta. Ale nie chciał smile
                • ultimate.strike Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 14:10
                  Następnym razem, wtedy było jeszcze za wcześnie.
    • jola-kotka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 01:29
      Nie rozumiem. Dyrekcja uwaza ze w ich szkole sie nie " dzialo". Oj dzialo sie tylko wszystko bylo natychmiast zamiatane pod dywan. A jeszcze wiecej bylo tzw. " niewidoczne". Im lepsze wyniki ucznia niekoniecznie w kazdej dziedzinie, wystarczyla jedna tym mniej widzieli. Glupota jest poruszanie przez szkole tego tematu bo to przynosi odwrotny skutek.
      • antyideal Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 01:49
        Toż przecież szkoła nie podjęła na razie publicznie tematu.
        Batorzęta dostały co prawda pewne sugestie jak radzić sobie z komentarzami, ale to nieoficjalnie wink
        • martishia7 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 08:44
          I nieprawda, że dach przeciekał, zwłaszcza że prawie w ogóle nie padało.
        • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:39
          Dostali tylko sugestie by uważali co mówią.
          • jola-kotka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 12:59
            😀 a jak ktos nie bedzie uwazal co mowi to co wtedy? Zaklamanie totalne.
    • cosmetic.wipes Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 13:37
      Batory nie jest najlepszym LO w Polsce. Ba, nie jest nawet najlepszym LO w Warszawie. Jakieś kompleksiki z niektórych pań wyłażą.
      • boogiecat Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 16:31
        eeee czemu nie dalas sie rozwijac legendzie? po postach o wpisywaniu liceum do CV w wieku lat 40 zaczelo byc nawet fajnie
        • cosmetic.wipes Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 16:34
          Sorry 😁
      • jola-kotka Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 16:44
        Bo nie jest. Szkola z lepsza renoma i tyle. A w srodku jak wszedzie.
      • bergamotka77 Re: Dyrekcja Batorego oburzona 23.12.19, 16:58
        cosmetic.wipes napisała:

> Batory nie jest najlepszym LO w Polsce. Ba, nie jest nawet najlepszym LO w Wars
        > zawie. Jakieś kompleksiki z niektórych pań wyłażą.
        >

Ale za to najsłynniejsze wink No i jest w pierwszej trójce w stolicy i w 10-tce w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka