Dodaj do ulubionych

płatności kartą w Chorwacji

22.12.19, 07:19
Jak wygląda możliwość płacenia kartami w Chorwacji?
Czy niemal w każdej "dziurze" w sklepiku czy knajpie mają taką opcję?
Czy jednak postawić na gotówkę? Chodzi mi o tereny nastawione na turystów.
Nie ukrywam, że wolę uzywać kart, a odkąd mam smartwatcha z google pay i podpiętą kartę wielowalutowa to nie pamiętam jak wygląda portfel. Jak to wygląda np. w porównaniu do Polski?
Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 08:46
      Ja mam zasadę, że zawsze mam trochę gotówki, gdy poruszam się gdziekolwiek.
      Po co dygać : kupię nie kupię.
      • lajtova Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 08:57
        Fajnie. Tylko nie na temat.
    • komorka25 Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 08:53
      W Chorwacji byłam 3 lata temu i w zasadzie (poza bazarkami) płaciłam kartą (Visa) bez problemu nawet w sklepikach "dla miejscowych" typu spożywczak gdzieś na uboczu wioski. Trudno mi powiedzieć czy da się zapłacić telefonem/zegarkiem bo wtedy i w Polsce się tak nie płaciło.
      • lajtova Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 08:56
        No jeśli tylko zbliżeniowki działają to zadziała
        • beata985 Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 09:23
          Bywają u z tego co słyszałam coraz częściej, restauracje konoby kawiarenki które tylko gotówkę przyjmują....
          Z powodu napiwków...klient placacy kartą rzadko kiedy da napiwek, jak ma gotówkę to głupio nie dac.
          • lajtova Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 10:06
            Ale że w konobach nie można kartą to skandal tongue_out
            • beata985 Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 10:44
              Skandal nie skandal...Na pewno fakt, ja tam wolałam zawsze trochę zapasu gotówki mieć.
    • wapaha Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 09:28
      Zależy gdzie chcesz robić zakupy- sklepy ( plodine,lidl itp) jak najbardziej kartą, stacje benzynowe również , ale małe ryneczki, targi - lepiej już mieć gotówkę, tak samo na plaży kawiarenki jak i atrakcje wodne dla dzieciaków, wypożyczenie sprzetu. Nie wiem gdzie będziesz ale ja zawsze za ap płaciłam gotówką ( zaliczka na konto reszta do ręki gotówką w euro)
      • lajtova Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 10:07
        Nie no, jasne że na ryneczkach czy beach barach to raczej gotówka.
    • kafana Re: płatności kartą w Chorwacji 22.12.19, 11:12
      Jest lepiej niż Niemczech, Włoszech, Francji i odrobine gorzej niż w Pl ( u nas płaci się już niemal wszedzie) karta plus trochę gotówki stykna. A poza tym co to za problem iść do bankomatu - tych nie brakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka