30.12.19, 12:19
Planuje sprzedaz mieszkania. Na dole zrobilismy nowe debowe podlogi, na gorze jeszcze nie. Robilybyscie te podlogi, mimo ze planujecie sprzedawac? Ja namawiam meza bysmy robili, bo inwestycja okolo 5000 eur za podlogi zwroci sie pewnie o 20-30000 drozej sprzedanym mieszkaniem. Ludzie jednak leca na wyglad.

I mam tu pytanie techniczne - jak sie wymienia podlogi w kuchni, gdzie stoja wszystkie kuchenne meble, jest podlaczony piekarnik, itd. Jest to mozliwe i w miare nieklopotliwe?
Obserwuj wątek
    • matacznik Re: Planuje 30.12.19, 12:24
      zabka141 napisał(a):

> Robilybyscie te podlogi, mimo ze planujecie sprzedawac?
      >
      Tak. Podobnie jak Ty uważam, że zwróci się z nawiązką w wyższej cenie sprzedaży.

> I mam tu pytanie techniczne - jak sie wymienia podlogi w kuchni, gdzie stoja ws
      > zystkie kuchenne meble, jest podlaczony piekarnik, itd. Jest to mozliwe i w mia
      > re nieklopotliwe?
      >
      Wystawia się meble i sprzęty z kuchni. Jest to możliwe, choć kłopotliwe.
    • cruella_demon Re: Planuje 30.12.19, 12:30
      Normalnie, musisz wszystko wystawić. Jak niby wyobrażasz sobie upchniecie podłogi pod stojącymi meblami i sprzetami? big_grin
      • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 13:46
        Moje pytanie dotyczy bardziej tego czy np.facet robiacy podlogi jest w stanie te instalacje poodlaczac, czy moze trzeba myslec o innym fachowcu. I jak to jest z blatem kuchennym, to sie przestawia wszystko razem czy jak? Mam duza kuchnie, wiec moglibysmy troche poprzestawiac na druga polowe, tak mysle, zamiast wynosic do innego pokoju.
        • berdebul Re: Planuje 30.12.19, 14:06
          Zależy jak masz zrobioną zabudowę kuchenną. Nie wszystko można wystawić bez niszczenia.
          Sprzęty zależą od typu podłączenia. Wątpię, żeby kafelkarz miał uprawnienia do podłączania gazu, czy płyty.
          • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 14:08
            Kuchenki gazowe sa teraz na szybkozlaczki nie trzeba zadnych uprawnien
            • 3-mamuska Re: Planuje 31.12.19, 03:12
              bigzaganiacz napisał(a):

> Kuchenki gazowe sa teraz na szybkozlaczki nie trzeba zadnych uprawnien

Mylisz się zależy w jakim kraju.
              Może ci się facet od podłóg nie zdecydować ruszyć i będzie musiał przyjść fachowiec.
            • thea19 Re: Planuje 13.01.20, 18:23
              na wszystko trzeba mieć kwit z pieczątką fachowca z uprawnieniami. Inaczej nie ma ani gwarancji ani odszkodowania w razie awarii.
    • agnieszka_kak Re: Planuje 30.12.19, 12:38
      W Polsce nie robilabym zadnych inwestycji, no ludzie maja sklonnosc do aranzacji wszystkiego "po swojemu". Za granica gdzie chetniej wchodzi sie "na gotowe" jak najbardziej.
    • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 12:42
      Ja namawiam meza bysmy robili, bo inwestycja okolo 5000 eur za podlogi zwroci sie pewnie o 20-30000 drozej sprzedanym mieszkaniem. Ludzie jednak leca na wyglad

Jak bedzie podobne mieszkanie za 20-30 tysuecy mniej bez tych twoich smiesznych podlog za 5 to co wybierze kupujacy
      Szczegolnie ze akurat podloga jest najmniej problematyczna do polozenia
      • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 13:49
        A skad niby podobne a o 20-30 tys tansze? Mowa o duzym europejskim miescie, sprzedaje sie wszystko. Kwestia tylko za ile, a wydaje mi sie ze za taki efekt "nic juz tu nie musze robic, wszystko nowe i gotowe" ludzie chetnie placa. Caly dol mamy wyremontowany, nowa lazienka tez, stad wypadaloby dokonczyc i wyremontowac tez gore. Nie sadze by ktos chcial teraz ten wyremontowany dol i podlogi sciagac i robic po swojemu inne.
        • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 14:03
          A skad niby podobne a o 20-30 tys tansze? Masz jedyne mieszkanie w tym twoim europejskim miescie ?

, sprzedaje sie wszystko.

Bredzisz

westia tylko za ile, a wydaje mi sie ze za taki efekt "nic juz tu nie musze robic, wszystko nowe i gotowe" ludzie chetnie placa.

Wydaje ci sie kobicino
          Wpadasz w pulapke o jakie mam piekne mieszkanko i jaka piekna 40letnia blazeria warta kazdych pieniedzy

Wszystko zalezy od lokalizacji , przeinwestujesz w nedznej i tego nie odzyskasz

Mozesz cos tam podciagnac i sprzedac szybciej ale nie mysl ze wlozysz piec a wyciagniesz 30 bo to tak nie dziala
          • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 14:34
            A ty chyba masz jakis problem z tym ze bede mieszkanie sprzedawac, bo odpisujesz bardzo agresywnie. Otoz mieszkanie jest w super lokalizacji, wiec jest to kwestia jak tu dobrze troche zainwestowac by sie zwrocilo z nawiazka. Mam troche czasu by sprzedac, wiec moge byc wybredna. A jest obecnie do kupna duzo naprawde kiepskich mieszkan w kiepskiej lokalizacji, stanie, a za wysokie ceny, wiec taki jest trend. Moze ty szukasz czegos do kapitalnego remontu, ale sa ludzie ktorzy szukaja gotowcow. Jesli mam zrobione w tym roku wiecej niz pol mieszkania i mialam w planach robienie pozostalej czesci to chyba ma to sens.
            • snakelilith Re: Planuje 30.12.19, 15:11
              zabka141 napisał(a):

> A jest obecnie do kupna duzo naprawde
              > kiepskich mieszkan w kiepskiej lokalizacji, stanie, a za wysokie ceny, wiec ta
              > ki jest trend

To trochę nielogiczne co piszesz. Jeżeli bowiem sprzedaje się "wszystko", to nie powinno być do kupna wielkiej ilości mieszkań. Nie kierowałabym się więc ogłoszeniami niewypałów, których w tej cenie na pewno nikt nie kupi, a które wystawiane są przez maklerskie firmy, by działały na zasadzie porównania. Znaczy, jaki widzisz ofertę (za)drogiej nory, to ładne mieszkanie w wysokiej cenie wyda ci się tanie i szybciej decydujesz się na zakup. Dlatego poradziłabym się profesjonalnego maklera, który wartość twojego mieszkania oceni realnie. Faktem jest, że kredyty są dziś (jeszcze) tanie, więc sporo ludzi kupuje nieruchomości, ale nie wiesz jak nasycony jest rynek u ciebie i czy nie ulegasz optymizmowi, że trend będzie się dalej utrzymywał. Moim osobistym zdaniem wyremontowanie łazienki podnosi wartość mieszkania, podłogi nie zawsze.
              • aankaa Re: Planuje 30.12.19, 16:49
                akurat z wyremontowaną łazienką może być kłopot - jeden lubi prysznic, drugi wannę narożną, trzeci chciałby mieć wolnostojącą pośrodku
                nie mówiąc o doborze glazury - tu potrafi być niezły horror
                • agnieszka_kak Re: Planuje 13.01.20, 17:03
                  Tak jest w Polsce, nie za granica. Kupowalam mieszkanie poza Polska, kupno to jest walka. Nie walka ze sprzedajacym a z innymi kupujacymi- kto szybciej, kto da wiecej, kto zaproponuje lepsze warunki, kto wylozy gotowke w ciagu tygodnia a kto w ciagu 3 dni... W dobrych lokallizacjach mieszkania sprzedaja sie w ciagu kilku godzin za cene powyzej ofertowej.
                  I tak, ludzie chca miec ladnie zrobione podlogi i wyremontowane lazienki, chca do mieszkania wejsc, wstawic swoje meble i mieszkac. Bo mieszkan nie kupuje sie na wiecznosci tylko na kilka lat, wiec to czy prysznic czy wanna nie ma az tak wielkiego znaczenia.
            • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 15:22
              Mowa o duzym europejskim miescie, sprzedaje sie wszystko.

. A jest obecnie do kupna duzo naprawde kiepskich mieszkan w kiepskiej lokalizacji, stanie, a za wysokie ceny, wiec taki jest trend.

Ja tylko probuje zestawic twoje urojenia z rzeczywistoscia a trend jest taki ze ceny sa napompowane jak baranie jaja i musza spasc
          • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 15:28
            Jesli to Monachium, to dziewczyna nie bredzi. Tutaj sprzedaje sie doslownie wszystko.
            • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 15:42
              Taaa

www.ft.com/content/9ba4873a-60f3-11e9-9300-0becfc937c37
              • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 15:51
                To zapraszam tu bezposrednio. Sprzedaje sie wszystko najpoznoej w ciagu 2-3 tygodni. Ten rynek tutaj to istne szalenstwo.
                • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 16:04
                  A kim ty jestes ze wiesz co sie sprzedaje i jak szybko
                  • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 16:35
                    Autochtonką, mająca wokół siebie multum ludzi posiadających nieruchomości i interesujących się tzw. betonowym złotem jako dobrą formą inwestycji. A kim Ty jesteś, by pytać tak niegrzecznie? 🤣
                    • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 16:36
                      Interesującą się
                    • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 17:01
                      Liczylem na kogos bardziej w branzy niz interesujaca sie
                      Betonowe zloto buhahahahahaha
                      • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 17:16
                        Patrz, nawet określenia branżowego nie znasz, a sie mądrzysz
                        • bigzaganiacz Re: Planuje 30.12.19, 18:02
                          Takich nie znam ale wiem ze jak pokoj z kuchnia 50m2 chodzi po 500k euro to cos jest bardzo nie tak
                          • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 18:15
                            Nie zmienia to faktu, że taka jest rzeczywistość. Mój dom po 5 latach jest wart 150% więcej, a nic specjalnego. Ot, szeregowiec. Szalenstwo po prostu.
                            • snakelilith Re: Planuje 30.12.19, 18:27
                              Jej, ale to DOPIERO 5 lat. Ojciec mojego męża kupował też nowo wybudowane mieszkanie w górce cenowej w latach 80-tych i 10 lat później te mieszkania były warte co najwyżej 75% tego, co za nie zapłacił. Teraz to ciągle atrakcyjne mieszkanie jest warte mniej więcej tyłe ile w latach 80-tych, a trzeba brać pod uwagę, że to nie willa secesyjna, więc z czasem wartość będzie spadać, bo ludzie chcą nowych standardów budowalanych, energetycznych itd. Więc ocenić to "szaleństwo" można za jakieś 10-15 lat. Teraz jest bardzo drogo, ze względu na tanie kredyty.
                              • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 18:30
                                Tutaj największą wartość ma i tak ziemia. A sprzedawać nie zamierzam i tak.
                                • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 18:30
                                  Ziemia, tj działka.
                            • bigzaganiacz Re: Planuje 31.12.19, 10:40
                              Bedzie wart jak sprzedasz , teraz to wzrost czysto wirtualny
                              • annajustyna Re: Planuje 31.12.19, 13:11
                                Nie wirtualny, bo takie domy idą tu od ręki za 650 tys (Euro dla jasności). Taka też była wycena przy rozwodzie.
                    • snakelilith Re: Planuje 30.12.19, 18:18
                      Ale jak sama napisałaś - Monachium. Ja też mieszkam w Niemczech i wiem, że ogólnie rynek do sprzedaży jest momentalnie dobry, ze względu na tzw. tanie pieniądze, ale regionalnie różnie to wygląda i nie wielkość miasta ma tu znaczenie. W Monachium mieszkania są drogie, bo istnieje tam spore zapotrzebowanie na mieszkania, nie wszędzie jednak betonowe złoto się opłaca. Sama posiadam mieszkanie wybudowane w późnych latach 80-tych i wartość tego mieszkania od tego czasu bardzo się zmieniała, wcale nie jest tak, że szła zawsze w górę, Sprzedanie akurat teraz by się może opłacało, ale kupienie czegoś nowego w zamian byłoby równie drogie. A wiara, że nieruchomości są zawsze dobrą formą inwestycji jest trochę złudna. W przypadku tąpnięcia gospodarki nikt nie da bowiem rady płacić wysokich czynszów potrzebnych właścicielom do spłaty kredytów.
                      • annajustyna Re: Planuje 30.12.19, 18:23
                        W ostateczności pozwoli na bezczynszowe mieszkanie na emeryturze bądź odwrotna hipotekę.
                        • snakelilith Re: Planuje 30.12.19, 18:35
                          annajustyna napisała:

> W ostateczności pozwoli na bezczynszowe mieszkanie na emeryturze bądź odwrotna
                          > hipotekę.

Mieszkanie na własność do osobistego użytkiu, jest przy pewnej sytuacji zawodowej zawsze dobrym pomysłem. Ja mam spłacone mieszkanie i wiem ile mieszkanie w nim mnie dziś kosztuje, to tylko tylko jakaś 1/5 tego ile płaci się za wynajem podobnego. To jest wielki plus na emeryturze. Ale na wynajem bym nie kupiła. U mnie w mieście stoją całe podupadające kamienice, gdzie nikt nie chce mieszkać.
                          • frequenter.light Re: Planuje 31.12.19, 00:01
                            W Essen takie wyludnienie?
                    • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 19:20
                      Wlasnie, jak sie zyje w danym miescie i obserwuje rynek nieruchomosci, kupuje tez nieruchomosci generalnie, to sie czlowiek orientuje. Wiem, ze rynek napompowany, miedzy innymi dlatego chce teraz sprzedawac, bo lepiej byc moze juz nie bedzie. Choc i tak zarobilam conajmniej tyle ile za to mieszkanie zaplacilam 7 lat temu.
                      • bigzaganiacz Re: Planuje 31.12.19, 10:41
                        Kupilas jedno mieszkanie przypadkiem w dobrej cenie i juz jestes expertą od rynku nieruchomosci ?
          • beneficia Re: Planuje 30.12.19, 19:32
            >blazeria

Ty serio chciałeś napisać "błazeria"? Płaczę 😂
            Nie dość że mały fiutek to jeszcze półmózg 😂

• thea19 Re: Planuje 13.01.20, 18:30
              gorzej, on nigdy kulturą, obyciem ani taktem się nie splamił. Prostacki odpad z gumką między uszami co się rzuca jak wesz na grzebieniu, udaje mądralińskiego a jest durny jak wiadro gwoździ.
    • 1matka-polka Re: Planuje 30.12.19, 12:56
      Nie robiłabym raczej żadnych remontów przed sprzedażą. A nowych podłóg nie kładłabym na pewno. Natomiast jeśli chodzi o druga cześć twojego pytania, to zależy, czy piekarnik jest gazowy, czy elektryczny. Bo gazowy można zdetonować a elektryczny wyrzucić przez okno.
      • bi_scotti Re: Planuje 30.12.19, 18:24
        To chyba zalezy od stanu podlogi. Jesli jest w OK condition, to nie wiem czy by mi sie chcialo babrac z remontem, inwestowac etc. - moze za duzo zachodu jesli mieszkanie i tak no problem sprzedac. Jesli jednak podloga juz z daleka krzyczy wielkim glosem, ze wymaga natychmiastowego replacement, no to pewnie, ze bym wymienila - nie ma powodu potencjalnie obnizac ceny sprzedazy jesli mozna ja podniesc wink
        Nie wiem jak to dziala w EU, u siebie to bym po prostu poprosila mojego real estate agent o rade/sugestie, co zrobic zeby zysk ze sprzedazy byl jak najwyzszy. Life.
        • 1matka-polka Re: Planuje 30.12.19, 19:08
          Jak zwykle źle się podpięłaś🙄
    • miqotka Re: Planuje 30.12.19, 18:52
      Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w wielu domach spotkałam się z tym że szafki tak jakby widzą w powietrzu i nie kładzie deski pod samymi szafkami, tylko tyle ile widać. Na dole jest z reguły deska, która można zdjąć. Ale tak jak mówię y was pewnie inaczej bo byś nie pytała.
      Co do wykańczania domu to ja bym już skończyła. Efekt będzie na pewno wow. I są na pewno ludzie którzy chcą brać gotowe domy.
      My właśnie takie wzięliśmy, choć wiemy że przepłaciliśmy, ale przynajmniej nic nie trzeba było robić przez jakiś czas.

Tylko że teraz i tak myślę już o wymianie podłóg, płytek itp mimo że są nowe i teoretycznie nie jest z nimi nic złego. No ale to ja. Inny człowiek by to pewnie zostawił.
      • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 19:18
        Tak wlasnie mysle miqotka. Wiadomo, remont to nie zabawa, ale zwraca sie.
    • mooi Re: Planuje 30.12.19, 22:45
      skoro juz planujesz sprzedaż tego mieszkania to moze weź fachowca a on ci powie, jak wymienic plytki przy stojacych meblach. Chyba że i na niego szkoda ci kasy? i bedziecie robić to sami? "gospodarczym sposobem"?
      Z litosci podpowiem - szafki w kuchni nie stoja na podlodze bezposrednio tylko na nozkach. Te nóżki zakrywa listwa "kryjąca" (o dziwo!!!) albo szafki stoja na nózkach bez tej listwy - choc teraz to chyba nie jest praktykowane....
      Jesli jest listwa to wystarczy ją zdjac a plytki polozyc dalej niz listwa przykryje.
      Jesli listwy nie ma a podloga pod szafkami jest widoczna to wtedy trzeba albo głębiej (pod szafkami) te plytki wymienic, albo zdjąc blat, odsunąc meble i wymienic całą podłogę.
      ps.w zyciu nie kupilabym mieszkania "gotowego" do zamieszkania, nie chciałabym mieszkać w mieszkaniu, domu, który urządzał ktos inny. I tak wywaliłabym wszystko, co jest w środku i zrobiła od nowa. żeby czuc siebie a nie jaką tam chytrą babe zabkę141
      • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 23:15
        Ale z ciebie chytra baba mooi, podlogi bys wymieniala tylko do listwy.

Szkoda gadac z takimi. Gdzie ja napisalam ze beda sama podlogi klasc? Pozwol ze zaangazuje fachowca jak juz sie zdecyduje ze bede remontowac, a nie juz teraz bo mooi tak pisze.
        • mooi Re: Planuje 31.12.19, 01:48
          >Ale z ciebie chytra baba mooi, podlogi bys wymieniala tylko do listwy.

nie "do listwy" a za listwe, bździągwo. Nawet tego nie rozumiesz?
          • miqotka Re: Planuje 31.12.19, 10:55
            mooi napisała:

> >Ale z ciebie chytra baba mooi, podlogi bys wymieniala tylko do listwy.
            >
            > nie "do listwy" a za listwe, bździągwo. Nawet tego nie rozumiesz?

Ależ Ty musisz być sfrustrowaną i zazdrosną osobą w życiu. Żeby w zwykłym wątku tak chamsko się udzielać?
            A jak ludzie kupują nowo oddane domy/mieszkania z wannami i podłogami to co? Też byś zrywała?
      • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 23:18
        Ach, dzieki ze z litosci odpowiadasz na tym forum. Poza tym nie wiem skad twoja odpowiedz ze szkoda mi kasy. Chodzi ci o to ze chce na tej sprzedazy zarobic? A to dziwne, co nie?
      • zabka141 Re: Planuje 30.12.19, 23:20
        Poza tym gotowe do.mieszkania to nie oznacza umeblowane i urzadzone. Ale z gotowymi podlogami, porzadna lazienka, pomalowanymi na bialo na czysto scianami. Wiekszosc w takim przypadku nie ma w zwyczaju wywalac lazienki i podlog, bo "urzadzal" ktos inny.
        • mooi Re: Planuje 31.12.19, 01:45
          >Wiekszosc w takim przypadku nie ma w zwyczaju wywalac lazienki i podlog, bo "urzadzal" ktos inny.

nie jestem "wiekszośc" Ja wywalam. Lubie leżeć w nowej wannie a nie w takiej, w ktorej gnieździla sie (i bóg wie co robila) jakas zabka.
          A ty jestes cwana gapa, ktora chce za wyłożone 5 tys zarobic 20-30 tys. I jeszcze sie z tym absolutnie nie kryjesz. Ja tez się nie kryje, więc. Z tym, co mysle.
          • zabka141 Re: Planuje 31.12.19, 07:20
            No szok normalnie, chce zarobic na swoim mieszkaniu. Nienormalna jakas.
            • mooi Re: Planuje 13.01.20, 13:42
              >No szok normalnie, chce zarobic na swoim mieszkaniu. Nienormalna jakas.

na remont wywalasz kase, dodatkowo użerasz się z ekipa remontujaca.
              Wystarczy od ceny "wyremontowanego mieszkania" odjąc koszt remontu i sprzedać za tę cenę mieszkanie "do remontu".
              Czego nie rozumiesz?
      • thea19 Re: Planuje 13.01.20, 18:36
        chyba za długo nad tym nie myślałaś. Po pierwsze zawsze będzie kolizja nóżki, która jest zaraz za cokołem z płytką i jej nie wymienisz bez demontażu szafek. Jeśli płytki wielkoformatowe, to ich nie zamontujesz, jeśli płytki zdecydowanie innej grubości niż poprzednie to taniej będzie wywalić całą kuchnię i położyć po całości.
    • majenkir Re: Planuje 31.12.19, 01:53
      zabka141 napisał(a):
      > I mam tu pytanie techniczne - jak sie wymienia podlogi w kuchni, gdzie stoja wszystkie kuchenne meble

Po amerykansku - dookola tychze wink.
    • wrotek0 Re: Planuje 31.12.19, 09:37
      W Polsce - nie. Mentalność nabywców jest taka, że i tak będą chcieli coś pozmieniać, zwłaszcza, jak wystrój jest w stylu mało neutralnym (np. czerwone kafle w łazience nie dla każdego są do zaakceptowania).
      W innych miejscach na świecie pewnie warto, bo tam klub samorobów nie ma się tak dobrze i ludzie, jak już kupią, to chcą tylko meble wstawić. A i to raczej te osobiste, bo szaf, szafek , półek zabudowanych raczej nikt nie zabiera.
    • aandzia43 Re: Planuje 31.12.19, 11:07
      Tak jak dziewczyny piszą w Polsce lepiej wyremontować przed sprzedażą, bo bierze się wtedy wyższą cenę (nadwyżka przekracza inwestycję w remont). Ale są też chętni na mieszkania do remontu, ja np. chętniej kupiłaby takie do remontu, bo mam swoją koncepcję układu przestrzeni. Jak oglądam plany mieszkań ostatnio budowanych, to każde praktycznie przebudowałabym po swojemu żeby dobrze się w nim czuć. Poza tym kolory podłóg często nie podobają mi się, co z tego, ze ktoś walnął deskę barlinecką czy parkiet i chce za to więcej kasy, jak i tak ja nie będę w tym mieszkać bo mnie drażni kolor. Łazienki są bezpieczniejsze, bo ostatnimi laty jest trend na biało, większości jednak pasuje.
    • taki-sobie-nick Re: Planuje 13.01.20, 23:10
      Przy podanych kwotach (koszt wykonania i kwota zysku) zdecydowanie!
      • jeziorowa Re: Planuje 14.01.20, 00:05
        Ale to jest jedynie marzenie o zysku a nie zysk. W rzeczywistości dla większości nabywców taki remont (za wyjątkiem odświeżonych białych ścian) ma wartość ujemną, bo jeśli zastają kuchnię z przyłączami, tynkami i wylewkami to muszę włożyć w to pieniądze na podłogi, meble, sprzęty itd. Jeśli zastaję „zrobione” to oprócz tamtych kosztów muszę zapłacić za demontaż i wywóz tamtego wyposażenia. Oczywiście istnieje możliwość, że sprzedawca trafi w gust nabywcy, ale jest to możliwe przy wyposażeniu klasycznym, wysokogatunkowym i nowym. Używane szafki kuchenne czy wanna mają wartość tylko w wynajmowanym mieszkaniu, w kupowanym ich wartość jest ujemna (np może poza tanimi maleńkimi mieszkankami „na start”).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka