Dodaj do ulubionych

pogarda dla młodych

03.02.20, 21:44
dzieci (bachory...), nastolatki (cwane sztuki... lenie...tylko telefony i ciuchy) młodzi pracownicy (lenie, idioci, trza za nich robić, nic nie umieją, smarkacz z przerośniętym ego, rozumy pozjadały wszystkie, niczego jeszcze nie osiągnęły w życiu a chcą nam ustawiać zasady rządzące państwem. - tak kilka wybrałam.
I tu, wśród ematek, i na forach, w komentarzach pod akrykułami, mnóstwo pogardy dla młodszego pokolenia.
straszne to.
i to przekonanie o tym, że nic nie osiągną big_grin i przyjda do "starych" po pomoc big_grin
Obserwuj wątek
    • niebieskie_korale Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 21:49
      Zapomnial wol jak cieleciem byl!
      Mlodzi maja poradzic sobie w nowych czasach i poradza sobie tak jak zrobilo to nasze pokolenie. Poza tym nie rozumiem dlaczego tyle pretensji do mlodego pokolenia, przeciez z ksiezyca nie spadli, sami je wychowalismy.
      • lellapolella Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 22:05
        Ematka to nie jest monolitwink
        • verdana Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 22:24
          Pierwsze pretensje do mlodego pokolenia i narzekania, ze nic nie warte znaleziono na egipskich papirsach. A pod koniec lat trzydziestych XX narzekano, że nowe pokolenie jest rozpuszczone, nie ma ideałów, tylko im tańce i sport w głowie. Pokolenie Kolumbw.
          • treo.tralve Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 22:34
            no właśnie Verdano smile zawsze tak było, ale myślałam, że zmądrzeliśmy uncertain
            • snakelilith Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 22:40
              Zaraz się popłaczę. big_grin Oczywiście o osobach w wieku dojrzałym nie przeczytałaś tu niczego złego. Żadnych moherowych beretów, starych bab, wyschniętych macic, psychicznych teściowych, głupich seniorek z demencją i opadłym biustem, menopuazalnych zaburzeń psychiki i ogólnej pogardy dla kobiet (bo jesteśmy na kobiecym forum) przekraczających wiek przydatności seksualnej. Acha, o tradycji, jako terrorze starców też nie syłszałaś. big_grin
              • treo.tralve Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 22:48
                tutaj- nie.
                może dlatego, że czytam w określonych miejscach.
                Gazeta, wyborcza i inne, wydaje się "intelektualne" media- przodują w krytyce młodych (w komentarzach na pewno).
                na krypolu mało widziałam krytyki "starych"- ale może się nie przyjrzałam.
                tutaj, an forum kobiecym, matek- przoduje krytyka młodych tongue_out
                • neroli20 Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:03
                  Bo i tutaj i w komentarzach zapewne udzielają się głównie osoby 40+.
                • kochamruskieileniwe Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 07:31
                  Naprawdę nie widzisz ile pogardy w wypowiedziach tutaj?
                  -do mieszkających na wsi,
                  -do mieszkających na prowincji,
                  -do mniej obrotnych, mniej ustawionych przez rodziców, z kiepskim bagażem z dzieciństwa.
                  -mniej zarabiających,
                  -do ludzi pogubionych życiowo, często będącymi współuzależnionymi (rodzaj choroby psychicznej! a nie kwestia li i jedynie braku woli) tu zwanych "ochotnikami"
                  -do wierzących, zwłaszcza katolików,

Podsumowując:

Do wszystkich innych, którzy mają inne poglądy niż "ja" orraz żyją innym życiem niż to, które "ja" uznaję za właściwe suspicious
    • bigzaganiacz Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 22:48
      No jak patrze ma dzisiejsze pokolenie 20stolatkow to szczerze mowiac dno widze
      Gadam z chyba 25cio latkiem i mowie ze w weekend wymienilem olej w samochodzie filtry czujnik cisnienia tarcze klocki plyn hamulcowy dwie godzinki dwa piwka i po robocie a ten na mnie jak na ufo
      • zuleyka.z.talgaru Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:10
        Jesteś mechanikiem?
        • bigzaganiacz Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:44

Nie
      • little_fish Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:32
        Myślisz, że każdy twój rówieśnik potrafi to zrobić?
        • bigzaganiacz Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:45
          Nie kazdy ale wiekszosc poza kompletnymi gamoniami wiedziala by ze to nic szczegolnego a mlody gamon byl tak zafascynowany jak bym teleport do innego wymiaru zmontowal
          • little_fish Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:52
            Błagam cię.... Twoim zadaniem klientami warsztatów samochodowych są wyłącznie ludzie przed 30?
            To, że trafiłeś na takiego, który był zafascynowany twoimi opowieściami, nie oznacza, że na każdym młodym człowieku zrobiłbyś takie wrażenie
            • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:30
              Nie ale założę się, że większość obecnych 40 latków, wie jak działa samochód i przynajmniej parę razy go naprawiała. Bo majsterkowanie, to kiedyś był przymus i rozrywka.
              A dzisiaj są kompaktowe, jednorazowe sprzety i internet jako główna rozrywka.
              • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:32
                40 latków płci męskiej oczywiście, gdyż kobiety miały inne przymusy i rozrywki😉
              • kamin Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:19
                A wiesz, że jakoś nie. Ani sami nie naprawiamy samochodu, ani nasi znajomi tego nie robią. Sama, to sobie mogę płynu do spryskiwaczy dolać.
                • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:21
                  "Ani sami nie naprawiamy samochodu, ani nasi znajomi tego nie robią"

Bo dzisiaj się tego nie robi ale starsi ludzie pamiętają, jak to drzewiej bywało...
                  • little_fish Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:36
                    I jakie drzewiej auta bywały. Młotkiem i śrubokrętem szło wiele spraw ogarnąć. A teraz... Komputery, oprogramowania, kasowanie błędów...
          • treo.tralve Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:39
            Gamonie...... why?? Naprawdę Cię to tak dowartoscoiwuje?
            Btw mój m by mnie umiał. Ja też😐 umiemy za to tryliony rzeczy których tu nie umiesz. Czy ja Tobą pogardzam?
            • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 09:01
              Gamoń, to jest pieszczotliwie.
              • mamdomek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 19:36
                To jest oderwane od rzeczywistości. Mogę z całą pewnością stwierdzić, że tzw "technicznych gamoni" jest taki sam procent wśród obecnych 50 latków jak i 40, 30, 20-latków. Wiem to na pewno.
                • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:17
                  Odsetek osób z wrodzonym gamonizmem technicznym jest podobny, natomiast tych, ktorzy przez życiowe okoliczności nigdy nie mieli śrubokręta w ręce i przez ten brak praktyki nic nie umieją, jest moim zdaniem dzisiaj znacznie więcej niż 20 lat temu.
                  • mamdomek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:19
                    Podobnie jak odsetek osób które nie potrafią krowy wydoić, obsługiwać cepa, albo paroma ruchami noża oskurować zająca.
                    • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:40
                      Tylko zająców już nie łapiemy, a trawnik kosimy kosiarka, która lubi się zepsuć i wtedy można ją samemu naprawić albo komuś za to zapłacić, nadal również mamy gniazdka do zamontowania, krany do przykrecenia, wkręty do wkręcenia, meble do złożenia, półki do powieszenia, piecyki z których czasem trzeba spuscic nadmiar wody i samochody w których trzeba zmienić koło ale oczywiście mozemy do tego wszystkiego wołać wysokiej klasy specjalistów i im płacić...
                      • mamdomek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 21:00
                        Dzięki czemu ci specjaliści mają z czego żyć z nie pobierają zasiłki.
                        Oczywiście się droczę i częściowo zgadzam. Mnóstwo rzeczy robię sam. Nie dlatego że mnie nie stać, tylko dlatego że po mnie już na pewno nie trzeba poprawiać. I uwierz mi na słowo, to co ja potrafię, tego ty razem z mężem i wszystkimi znajomymi byście wspólnie nie dali rady. Ale czego to ma dowodzić? Nie będę ciebie nazywał niegramotą, że np "jedyne" co potrafisz to naprawić lampkę, dokręcić baterię albo zmienić koło, czy coś w tym guście.
                        Zatrudniam okresowo różnych specjalistów od rzeczy poważnych i prostych ale pracochłonnych. I to co wiem na pewno, że prędzej się trafia na starego gamonia niż młodego.
                        • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 21:20
                          Jesteś wąskim specjalista jednym słowem. Ale np. mój mąż akurat też, a i ja nie bylam w ciemię bita😊, więc mam pewnie dosyc wyśrubowane wymagania, co do innych...
                        • mallard Re: pogarda dla młodych 10.02.20, 12:33
                          mamdomek napisał:

> Mnóstwo rzeczy robię sam. Nie dlatego że mnie nie stać, tylko dlatego że po mnie już na pewno nie trzeba poprawiać.

Albo już się nie da...
      • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:14
        Też to widzę, jako że wynajmuje pokoje, często młodym chłopakom. Oni nic nie umieją naprawić w mieszkaniu. Cokolwiek się zrypie, ja muszę jechać albo mąż. Nie mają śrubokręta ani kombinerek. Chyba, że są z politechniki, wtedy bardziej ogarnięci...
      • mamdomek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:07
        Gdyby ci mój syn 13-letni powiedział co w weekend zrobił, miałbyś oczy jak 2 spodki i w ogóle trzeba by ci pewnie minimum 2 godziny tłumaczyć w czym rzecz. Tak więc to jest pojęcie względne co kto umie /potrafi zrobić. I... na ile to jest przydatne.
        • bigzaganiacz Re: pogarda dla młodych 05.02.20, 10:42
          A co zrobil?
          Kupe w majty ?
      • ur-nammu Re: pogarda dla młodych 05.02.20, 19:42
        bigzaganiacz: No jak patrze ma dzisiejsze pokolenie 20stolatkow to szczerze mowiac dno widze Gadam z chyba 25cio latkiem i mowie ze w weekend wymienilem olej w samochodzie filtry czujnik cisnienia tarcze klocki plyn hamulcowy dwie godzinki dwa piwka i po robocie a ten na mnie jak na ufo
        bigzaganiacz: mlody gamon byl tak zafascynowany jak bym teleport do innego wymiaru zmontowal

Krótka wypowiedź, a zawiera dwa poważne błędy logiczne:

1) Wyciągasz wniosek o całym pokoleniu na podstawie rozmowy z jedną osobą. To tak, jakbyś zobaczył kulawego psa i orzekł na tej podstawie, że dzisiejsze psy są kulawe.

2) Wyciągasz wniosek, że młody rozmówca jest gamoniem, bo patrzył na ciebie jak na ufo, gdy mu opowiadałeś o swoich sobotnich dokonaniach w charakterze domorosłego mechanika. Roztoczyłeś przed nim obrazek jak z minionej epoki, gdy z braku wszystkiego ludzie samodzielnie próbowali ogarniać rzeczy, które w krajach bardziej cywilizowanych zleca się fachowcom. Ze zdziwienia twojego rozmówcy w żadnym razie nie wynika, że jest on gamoniem, lecz że na przykład widzi w tobie żywą skamielinę, aczkolwiek nie można wykluczyć, że jeden z uczestników tej rozmowy faktycznie był gamoniem.

Idź i nie grzesz już przeciw logice, może wtedy ludzie przestaną na ciebie patrzeć jak na ufo.
        • thea19 Re: pogarda dla młodych 09.02.20, 14:45
          lubię to
        • bigzaganiacz Re: pogarda dla młodych 10.02.20, 12:43
          logik sie znalazl

1) Wyciągasz wniosek o całym pokoleniu na podstawie rozmowy z jedną osobą. To tak, jakbyś zobaczył kulawego psa i orzekł na tej podstawie, że dzisiejsze psy są kulawe.

na jakiej podstawie twierdzisz ze to na podstawie rozmowy z jednym
          a ta rozmowa nie byla jedynie przykladem

wszystkiego ludzie samodzielnie próbowali ogarniać rzeczy, które w krajach bardziej cywilizowanych zleca się fachowcom.

o i widze mamy grazynke z jej wyobrazeniami o wielkim swiece

z że na przykład widzi w tobie żywą skamielinę, aczkolwiek nie można wyk

zywa skamieline bo umiem cos wiecej niz zamowic sojowa late w starbuniu ?
          no moze ale twoja opinia kolo zaganiacza mi lata
          • ur-nammu Re: pogarda dla młodych 10.02.20, 17:49
            bigzaganiacz: na jakiej podstawie twierdzisz ze to na podstawie rozmowy z jednym a ta rozmowa nie byla jedynie przykladem

Na takiej, że właśnie w taki sposób skonstruowałeś swój kulawy wywód. Gdybyś jednak zmienił zdanie i teraz utrzymywał, że to był tylko przykład, to twój wniosek nadal będzie błędny, bo nawet zaobserwowanie stu kulawych psów nie uzasadnia wniosku, że dzisiejsze psy są kulawe.

bigzaganiacz: o i widze mamy grazynke z jej wyobrazeniami o wielkim swiece

A ja widzę, że mamy Janusza od sobotniej wymiany oleju z jego „błyskotliwą” argumentacją.

bigzaganiacz: zywa skamieline bo umiem cos wiecej niz zamowic sojowa late w starbuniu ?

Wow, cóż za niespotykane umiejętności: samodzielna wymiana kilku części samochodowych. Brawo! A regał też umiesz złożyć z dostarczonych części? Tak czy inaczej – chyba będzie Nobel z fizyki za tak „wybitne” osiągnięcia.

Cóż, potwierdziło się to, co mi podpowiadała intuicja: w twojej rozmowie z młodym człowiekiem z pewnością brał udział co najmniej jeden gamoń.

Bez odbioru!
    • frequenter.light Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:10
      Tutaj ta pogarda jest raczej powszechna i niezwiązana z wiekiem. Typowa ematka kogoś musi hejtować.
      • tiszantul Re: pogarda dla młodych 03.02.20, 23:41
        "Typowa ematka kogoś musi hejtować"

Najlepiej pisiorów smile
        • buldog2 Re: pogarda dla młodych 09.02.20, 14:34
          Zawsze dobry uczynek, to się liczy.
          Bùten z tobą!
    • mauricella Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 04:41
      na mlodziez narzekano w starozytnym Egipcie
    • bei Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 06:32
      Jasper Juul- Kryzys szkoły- „ ... Żaden pracownik działu handlowego w koncernie samochodowym nie odważyłby się określić swojej klienteli jako "trudnej" lub "niedostępnej" tylko dlatego, że nie zadowalają go wyniki sprzedaży. Dlatego uważam, że pedagodzy, psychologowie i inni specjaliści, którzy tak określają młodzież, do której skierowane są ich usługi, powinni poszukać sobie nowej pracy.
      2.
      Wyobraźmy sobie, że mężczyzna skarży się na nieposłuszeństwo swojej żony. Jednak pewnego dnia dowiaduje się o istnieniu specjalnej strategii, której efektem jest całkowita podległość. Przychodzi więc do nas i chwali się, że teraz jego małżeństwo stało się niezwykle szczęśliwe, ponieważ żona robi tylko to, co się jej każe. Co pomyślelibyśmy o takim człowieku? Przede wszystkim nie sądzę, żeby ktokolwiek mu uwierzył. Dlaczego wierzymy więc, że szczęśliwa młodzież to posłuszna młodzież?...”
      • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:25
        Młodzież ogólnie jest nieszczęśliwa, taki wiek, że każdy ma początkujące albo zaawansowane borderline, w takim stanie psychicznym ciężko być szczesliwym🙄
      • makurokurosek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 14:32
        Ale gadasz bzdury. To ,że nikt klientowi w twarz nie powie, że jest trudnym klientem nie oznacza że w firmie i z kierownictwem tego tematu się nie porusza ,ba gdy klient jest mocno problemów to bez żalu zrywa się z nim współpracę.
        To co proponujesz to nie wychowanie,nie pochylenie nad problemami a hodowane roszczeniowych przymułów.
        • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:11
          "To ,że nikt klientowi w twarz nie powie, że jest trudnym klientem nie oznacza że w firmie i z kierownictwem tego tematu się nie porusza ,ba gdy klient jest mocno problemów to bez żalu zrywa się z nim współpracę.
          To co proponujesz to nie wychowanie,nie pochylenie nad problemami a hodowane roszczeniowych przymułów."

Zgadzam się. A ten calu Juul, to są głodne kawałki dla bezdzietnych feministek🤭
    • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:36
      "i to przekonanie o tym, że nic nie osiągną big_grin i przyjda do "starych" po pomoc"

Jeśli już od niemowlęctwa jadą na dopaminowym haju generowanym przy pomocy internetu, to szczerze nie widzę przyszłości. Gdyż albowiem nigdy do tej pory całe pokolenia nie miały nieograniczobego dostępu do twardych narkotykow a teraz maja😔
    • nessy Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:43
      Tylko że te dzieci są wychowywane przez pokolenie, które nimi gardzi....
      • lellapolella Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 12:11
        To jest doskonałe podsumowanie, nie ujęłabym tego lepiej. Jak to jest być dzieckiem takiego przekonanego o swej wszechmocy, excuse le mot, dziadersa? Czy może działać jako samospełniająca się przepowiednia? Pewnie niekoniecznie, ale poczucia własnej wartości też nie dodajesad
    • lily_evans11 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 08:51
      Nie, obecnie mamusia pezewrocilo się w głowie, że dzieci muszą być do nich przyspawane i chodzić z nimi wszejdzie, czyli do bardzo formalnej restauracji, do klubu z muzyką zdecydowanie dla bardziej wyrobionego odbiorcy i gdzie ludzie kupują sporo alkoholu itp. itd . Nawet jeśli dzieci są tymi wątpliwymi dla nich atrakcjami znudzone i zaczynają marudzić oraz okazywać naturalna chęć ruchu po paru godzinach. I tego tez się nie pacyfikuje, mamusia poszła się wyluzować, a dziecko ma wyuczona 1 zasadę. .. Róbta co chceta.
      • grruu Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 12:17
        Same samotne matki? Bo jakoś do tatusiów nie masz żadnych pretensji...
        • lily_evans11 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 13:26
          No właśnie widzę najczęściej małe dziecko dokładnie do matki przyspawane w mało ciekawych / nużących dla niego miejscach... I nie są to miejsca użyteczności, do których każdy musi pójść, tylko np. wnętrze kawiarni z głośną muzyką, gdzie gorąco, seans filmowy kompletnie nieodpowiedni wiekowo, bardzo formalna knajpa itp.
          Mam możliwość chodzenia po mieście w czasie, kiedy większość ludzi pracuje, więc pewnie i ci ojcowie są w pracy.
          W weekendy starannie omijam miejsca, gdzie są małe dzieci, bo płacze, ryki i wpadanie mi pod nogi małych ludzików diabelnie mnie męczą - więc nie wiem.
    • grruu Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 12:23
      Najzabawniejsze, że ci co narzekają na młodych nie widzą, że sami ich tak wychowali. Jakby te dzieciaki spadły nagle z kosmosu, tak a nie inaczej uformowane. Z tego wniosek, że starsze pokolenie ma problem z logicznym myśleniem i braniem odpowiedzialności za konsekwencje swoich działań. Czyli najpierw smartfon do łapki roczniakowi w wózku, żeby nie marudził, a potem jojczenie: im tylko telefony w głowach.
      • makurokurosek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 13:10
        Nie każdy wychowuje dziecko na osobę roszczeniową, która nic nie musi, ale za to wszyscy muszą spełniać jej oczekiwania. Nie każdy robi w szkołach awantury bo dziubdziuś się przemęczy nauką, bo dziubdziusiowi należy się piątka za to że w ogóle na lekcji się pojawił.
        Dzieci są roszczeniowe bo uczą się tej roszczeniowości od swoich rodziców.
        • lily_evans11 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 13:43
          Dokładnie.
      • lily_evans11 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 13:35
        Nie wiem, jak moje było malutkie i się darło, a potem szybko nudziło, to nie chodziłam z nim po lokalach z czekaniem na obsługę i jedzenie albo do filharmonii, albo na film, który je nudził.
        Telefon maluchowi do łapki dają moim zdaniem czyste patologie.
        Swoje wychowałam tak, że mi siary w miejscach publicznych nie robiło, nie ciągałam godzinami po sklepach, w urzędzie rejestrowałam się na określoną godzinę itp. Uczyłam, w jakich sytuacjach można pozwolić sobie na swobodę, a w jakich ma siedzieć cicho na tyłku. Myślę, że było mało uciążliwe dla postronnych.
        U wielu rodziców tego minimum wysiłku wychowawczego w ogóle ani trochę nie widzę. Dziecko lata, plącze się, drze buzię w restauracji, autobusie, kinie, kościele itp.
        • grruu Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:49
          Czyli problem jest w starszych a nie młodych.
          • lily_evans11 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 19:08
            Ale jakie to dla mnie pocieszenie, że spokojnie siedząca w poczekalni matka nie umiała wychować dziecka i ze to je wina. To nie ona biega między innymi pacjentami, wyje i piszczy na wysokich tonach, tak przykładowo.
            • grruu Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 19:56
              Ale to świadczy o niej nie o dziecku, bo tak zachowuje się zniecierpliwiony dwulatek i to rodzic jest bezmyślny że nie zaplanował zajęcia. Inna sprawa, że jak ktoś wychowała czterdziestoletniego pana doktora tak, że on się godzinę spóźnia do przychodni to nie dziwne, że dzieci nie wyrabiają.
              • lily_evans11 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:31
                Nie, akurat tam pani starsza nigdy się nie spóźniała, za to masa ludzi z niewiadomych mi powodów koczowala tam duuuzo wcześniej. Plus ciągle ktoś próbował we pchać się na chama poza kolejka. W końcu zaczęłam chodzić z córką prywatnie do też dobrej lekarki, bo obydwie wychodziłysmy udreczone i z dodatkową infekcją wink.
                Co do tego, że matka tak wychowuje - nie zmienia to faktu, ze drażnią mnie niemiłosiernie dziecięce wrzaski i bieganie między ludźmi w miejscach publicznych. Drażnią mnie też drace się nastolatki. I dlatego popieram inicjatywy miejsc 18+, jestem dorosła i w eleganckiej restauracji czy spa hotelowym wole towarzystwo dorosłych, dzieci własne i cudze są mi tam doskonale zbędne.
                • grruu Re: pogarda dla młodych 05.02.20, 09:52
                  Mnie drażnią różne grupy wiekowe. Na przykład starsi ludzie, którzy nie potrafią ogarnąć, że jak się siedzi w poczekalni to wypada wyciszyć dźwięk w telefonie, ale nie: na całą poczekalnie tirurirutirurir, pani powoli grzebie w torebce, odbiera i na cały głos, tak Halinka, do lekarza czekam, do LEKARZA i się drze jakby przez telefon na korbkę gadała.
                  Drażnią mnie ludzie, którym przebija dźwięk przez słuchawki. Na chama to też chyba nie dzieci się wpychały tylko dorośli, prawda?
    • makurokurosek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 12:57
      Nie czuję pogardy dla wszystkich młodych , ale dla wielu tak. Dlaczego, dlatego że wykazują wyjątkowo dużą roszczeniowy przy braku jakichkolwiek chęci do zdobycia wiedzy.
      Z roku na rok widać coraz większe rozwarstwienie społeczeństwa, na ludzi którzy wiedzę posiadają i tych którzy nie mają nawet podstawowej wiedzy. Coraz większe przepaście między rodzicami którzy cisną na naukę i tymi którzy otaczają się opiniami z PPP , robią dżihady z powodu prac domowych, wymagań i byle pierdoły.
      Spójrzmy nawet na ostatni wątek o nieobecnościach, jedni rodzice wykazują tendencje zwolnienie to nie problem, bo odgórnie zakładają że te 25% nieobecności wynikało z choroby inni obwarowują się przepisami byle tylko nie dopuścić do kontroli.
      • mamdomek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:14
        Zdaje ci się. Kiedyś po prostu nie było środków komunikacji które pozwalały o tym pisać oraz pozwalały zorientować się jak jest w innym miejscu, w innej grupie, w innej warstwie. Tyle.
        Dawno temu "studia" kończyła garstka i prawie wszyscy po tym wiele sobą reprezentowali. Za moich czasów studia kończyło niewielu i znaczna mniejszość po tym sobą coś reprezentowała. Teraz studia kończy połowa ale tylko garstka sobą coś reprezentuje, w sensie zdobytej wiedzy.
        Gdyby podliczyć, procent tych najlepszych z najlepszych, dzięki którym społeczeństwa i cywilizacja posuwa się do przodu, jest stały z niewielką tendencja wzrostową. A że u nas akurat szkolnictwo jest w kryzysie a nawet w pogłębiającej się zapaści, to trochę inny temat. Generalnie ludzkość radzi sobie w tej kategorii coraz lepiej.
    • agonyaunt Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 13:02
      To nie pogarda, to diagnoza. En masse, bo wyjątki - na szczęście - się zdarzają. I tak, zbiorowo to wina naszego pokolenia, bo to my to pokolenie tak wychowujemy, na zarozumiałych egoistów, którzy nic nie muszą, ale wszystko im się należy. Nie uczymy ich samodzielnego myślenia, nie uczymy ciekawości świata, wpuszczamy w tryb od do, zrobić swoje, resztę olać. Wydawałoby się, że pokolenie z najłatwiejszym w historii świata dostępem do wiedzy będzie z tego korzystać, a tymczasem to pokolenie nie tylko nie korzysta, ale jeszcze głupieje, bo po co się uczyć i rozwijać jeśli zawsze wszystko można sprawdzić na telefonie?
      • grruu Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 16:03
        Jakim cudem takie wspaniałe pokolenie tak sobie nie radzi z wychowaniem?
        • agonyaunt Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 17:08
          Wspaniałe? Błagam... Zachłyśnięte wolnością i technologią, odreagowujące krzywdy z własnego dzieciństwa, niezdolne do odpowiedzialności za siebie samych, a co dopiero za potomstwo. Zbiorowo wcale nie jesteśmy tacy zajebiści jak nam się wydaje.
    • smillla Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 13:22
      Nigdy w życiu nie narzekałam na młodych i wręcz wolę młodych niż starych. Piszę tu oczywiście generalizując, bo co do jednostek to bywa różnie. Najbardziej nie lubię "w sile wieku" mędrków u szczytu kariery, mających władzę i traktujących przedmiotowo innych ludzi, mających w sobie coś z niewrażliwych taranów prących do celu. Co to pozjadały wszystkie rozumy. Ich pycha, zadęcie, rywalizacyjny stosunek do reszty ludzkości, z którego wynika duża niemoralność, budzą we mnie niechęć. I o wiele bardziej po drodze mi z "patointeligencją", która może czasem się upali, czasem wykona śmiały seks - ale nie zastrzeli dla rozgrzewki psa polując na dziki napiętnowane podejrzeniem AFS (czy ASF?), ani dzika, ani bliźniego. Nie wywiezie do lasu swojego imigranckiego pracownika, który połamał kręgosłup, żeby tam sobie anonimowo skonał i nie wydał "Pana", co zatrudnia na czarno... Wolę też dziadka - działkowca, niż nieuczciwego bankowca, który wciska ludziom niekorzystne kredyty. Młodzi i podeszli wiekiem staruszkowie to najsympatyczniejsze fazy człowieka.
      • lily_evans11 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 13:42
        Poczekaj, poczekaj aż ta młoda "patointeligencja" przestanie ćpać, skończy studia, ustawi się życiowo dzięki dzianym rodzicom i stanie się całkowicie moralnie obrzydliwa. łatwo podskakiwać i protestować młodym ludziom z zapleczem, młodzież z przeciętnie/nisko sytuowanej rodziny musi jeszcze ostro popracować i zarobić, żeby móc skończyć studia. Świat wygląda inaczej z perspektywy pustego i pełnego portfela... zwłaszcza jak nie do własnego portfela się sięga.
      • makurokurosek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 14:16
        Chyba nie zrozumiałaś tekstu piosenki . O ile patologia dokonuje czynów nielegalnych i niemoralnych (dilera, prostytucja,sutenerstwo, włamy, morderstwa) z biedy ,sposobu wychowania ,bo to jedyny sposób w jaki potrafią zdobyć pieniądze o tyle patointeligencja robi to dla fanu, bo może ,bo czuje się bezkarni. Tak więc cechy ,którymi tak pogardzasz,posiada patointeligencja
        • smillla Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 14:32
          Myślę, że zarówno biedne dzieciaki na tzw "złej drodze" jak i patointeligencja jednako czują się bezkarni, wierzą we własną niezniszczalność i fart, odczuwają potrzebę inicjacji poprzez przekraczanie granic. Taki wiek. Dopiero post factum okazuje się, że niektórzy są bezkarni, a niektórzy nie, ale już taka śmierć z zaćpania jest demokratyczna.
          Myślę, że młodzi są ogólnie mniej cyniczni, i pato, i blokersi.
          Może to bardzo subiektywne, ale z moich doświadczeń życiowych wynika, że nie skrzywdzili mnie ani patointeligenccy koledzy z liceum i studiów, ani młoda patologia z osiedla, natomiast różni "zacni ludzie w sile wieku" płci obojga tak mi nie raz dowalili, tak poprzekraczali granice przyzwoitości, a robili to: dla paru złotych, dla awansu, dla przypunktowania w czyichś oczach, dla czystej przyjemności unicestwiania innej osoby - a naprawdę żadna młodzież nigdy i nic mi takiego... Może więc to jednostkowe doświadczenie, ale takie właśnie jest i dlatego piszę to, co na ten temat myślę.
          • makurokurosek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 14:48
            Sadzisz ,że dzieciak który od urodzenia dostawał wpiernicz i latał po ścianach za byle przewinienie czuje się tak samo niezniszczalny ,bezkarni co dzieciak na którego rodzice zawsze dmuchali, a każde jego przewinienie zwalali na innych np nauczycieli ,inne dziecko? Albo nie znasz realiów ,albo oklamujesz sama siebie .
            • smillla Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 14:57
              Znam realia. Gdyby było tak, że dzieci po złych doświadczeniach, zaniedbaniach, z automatu są bardzo odpowiedzialne, bo świadome konsekwencji, to im bardziej patologiczne wychowanie, tym rozsądniejszy młody człowiek, świadom prawa, bojący się przykrych następstw.
              Nie, wszystkim młodym jednakowo odwala, i żadna świadomość braku miękkiego lądowania nie wygasi tego miksu buntu i hormonów. Dzieje się, co musi się dziać.
              • makurokurosek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:06
                Kompletnie nie rozumiesz o czym pisze jak również nie rozumiesz tekstu piosenki na który się powołujesz
                • smillla Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:11
                  Zróbmy egzegezę! smile Ty zaczynasz.
                  • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:20
                    Pogodzę was, egzegeza:

sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/egzegeza-wiersza;15932.html
                    • smillla Re: pogarda dla młodych 05.02.20, 11:35
                      Bo "Patointeligencja" to teraz i tu tekst zdecydowanie bardziej analizowany, cytowany i poczytywany za przekaz uniwersalnych prawd niż rozmaite święte teksty. Już Andrzej Seweryn wykonuje, już przedni humaniści rozprawy piszą...
                      • makurokurosek Re: pogarda dla młodych 05.02.20, 13:55
                        Nie uważam aby ani tekst ani tym bardziej wykonanie miało wyjątkowe walory ale jeżeli ktoś już nawiązuje do tego tekstu to powinien się z nim dobrze zapoznać. Jeżeli w tekście pada stwierdzenie, że patointeligencja dealuje dla fanu to mówienie iż niczym się to nie różni od sytuacji nastolatków z biednych rodzin patologicznych jest po prostu śmieszna.
                        Kilka tygodni temu było głośno o jednej z rodzin we Włocłaku, gdzie konkubent latami znęcał się nad partnerką i ich szóstką małych dzieci. Sprawa ujrzała światło dzienne dlatego, że tatuś zdenerwowany kłótnią dzieci tak ich rozdzielił, że siedmiolatkowi złamał rękę, a kłócącemu się z nim ośmiolatkowi nogę.
                        I teraz może odpowiedz sobie na pytanie czy oby ta dwójka dzieci na pewno czuje się tak bezkarne i niezniszczalne jak to napisałaś.
                        Porównujesz dwa różne środowiska w których dokonuje się tych samych czynów ale w jednym z biedy, stylu życia w jakim nastolatek został wychowany w drugim dla zabawy.
                • triss_merigold6 Weź to przepracuj w końcu 04.02.20, 16:53
                  Weź przepracuj w końcu swoje dorastanie przy zaniedbujących, patologicznych rodzicach, bo każdy Twój wpis na temat bardziej zaopiekowanych i dopilnowanych dzieciach i nastolatkach aż ocieka zawiścią, że mają lepiej.
            • grruu Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 15:56
              Nie wiem jak się czuje, ale raczej nie zna innych sposobów na życie niż wpiernicz i sam będzie stosował
    • euze_bia0 Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 16:11
      Pogarda jest nazywanie dwudziestoparolatków dzieciakami. A na wielu forach -‚na ematce tez - w wątkach, gdzie jest coś o młodych ludziach, czesto pada, ze to ,,dzieciaki, dzieci”. Właśnie w kontekście osob 20+.
      Tutaj tez. Serio dzieciaki?
      • majenkir Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 17:01
        euze_bia0 napisał(a):
        > w wątkach, gdzie jest coś o młodych ludziach, czesto pada, ze to
        > ,,dzieciaki, dzieci”. Właśnie w kontekście osob 20+.

Moje dzieci sa okolo 20-tki wlasnie. Dzieci. Moje dzieci.
      • mamdomek Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:17
        No wiesz, jeszcze 200 lat temu średnia życia kobiet oscylowała nieco powyżej 30-tki, podobnie jak w starożytnym Egipcie, więc problem menopauzy oraz jej skutków ubocznych praktycznie nie istniał.
        wink
        • 1matka-polka Re: pogarda dla młodych 04.02.20, 20:28
          Owszem istniał, jak odejmiesz od średniej zgony niemowląt i dzieci, to skoczy ona zaraz o 20 lat w górę...
    • hanusinamama Re: pogarda dla młodych 05.02.20, 10:02
      Która to o dzieciach pisała "bydło" i ze mają "ryje"???
      • kokosowy15 Re: pogarda dla młodych 05.02.20, 14:32
        Chyba nie ta, która napisała że "babusy, babony i babsztyle kupują żarcie na bazarku i dra ryje w autobusie"
    • wlazkotnaplot Re: pogarda dla młodych 09.02.20, 20:37
      Jeżeli chodzi o mnie, dzieci są wyjątkowe, wspaniałe cudowne.... Dla swoich rodziców. I tyle.
      Młodzi pracownicy, tak są roszczeniowi, tak mają przerośnięte ego. Zwłaszcza Ci z.... licencjatem bądź tytułem mgr zdobytym na rodzimej prywatnej wyższej uczelni w Koziej Wólce (bez urazy dla mieszkańców tejże). Z obserwacji, im wyższy rocznik tym gorzej z pracowitością.
      Przykład cwaniactwa, moja pracownica wyłapując błąd pracownicy naszego dostawcy mówi do mnie : "chcesz nr jej przełożonej?!".
      Co do młodzieży, przechodzą ciężki czas dojrzewania i wchodzenia w dorosłość. Szkoda że otaczają ich nie rzadko głupi dorośli.
    • kosmos_pierzasty Re: pogarda dla młodych 10.02.20, 12:06
      Bardzo lubię nastolatki, uważam, że często mają celne i warte przemyślenia spostrzeżenia i wuagi, nawet jeśli wyrażają je w sposób mało subttelny.
      Nie lubię zadufanych w sobie 30-latków, którym się wydaje, że już wszystko widzieli, wszystko wiedzą i są królami życia. Oczywiście dotyczy to osób o takim właśnie podejściu do świata, nie wszystkich 30-latków, choć przyznam, że szczególnie wśród płci ponoć brzydszej takie typy występują z niepokojącą częstotliwością - część z nich odzyskuje rozum w okolicach 40, albo trochę po, mam wrażenie, część niestety nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka