Dodaj do ulubionych

Opryszczka-pęcherzyki

24.02.20, 08:48
Wargowa oczywiście 🤪
Przeoczyłam fazę swędzenia, ostatnio miałam opryszczkę 30 lat temu.
Czy w fazie pęcherza na ustach jest jeszcze sens brać leki czy już za późno?
Czym to dziadostwo najlepiej smarować?
Obserwuj wątek
    • odnawialna Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 08:58
      ja mam swój sposób, który niekoniecznie polecam, bo ani przyjemny, ani doskonały. Ja biorę chusteczkę i wyciskam kilka razy dziennie ten nagromadzony płyn, a potem smaruję bepanthenem. Na drugi dzień mam już strupek na rance i w ten sposób opryszczkę mam góra 2-3 dni. Bardzo ważne, żeby chusteczkę natychmiast wyrzucać, nie dotykać nią twarzy po raz kolejny, natychmiast też wyszorować ręce, bo cholerstwo łatwo się roznosi i kiedyś załatwiłam sobie opryszczkę na całej brodzie.
      • fornita111 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 09:04
        nie pisz ludziom takich rzeczy. Bo z malego problemu dziewczyna sie jakiegos zakazenia dorobi...
      • kk345 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:10
        W tym kontekście masz bardzo adekwatny nick big_grin
        • odnawialna Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:31
          fakt big_grin
      • thea19 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:33
        najlepszy sposób na rozniesienie opryszczki, gratuluje głupoty
        • odnawialna Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:35
          może głupi sposób, ale prócz jednej wpadki działa. Napisałam, że niespecjalnie polecam, napisałam o zagrożeniach. Wychodzę z założenia, że każdy jest dorosły i sam decyduje.
          • agatazieba Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 18:30
            I zaraza całą rodzinę...
      • mrs.solis Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 16:11
        Chyba zartujesz. Ja pierwsza w zyciu opryszczke , ktora mi sie zrobila kolo nosa tak wycisnelam, bo nie wiedzialam co to jest. Myslalam, ze to sie zawsze robi kolo ust nie nosa. Po wycisnieciu mialam opryche 5 razy wieksza.
      • ewa_2009 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 18:21
        Ale jak ten strupek leczycie? Bo ja opryszczkę mam rzadko i góra 2 dni, ale strupek z tydzień. I dodatkowo pęka, krwawi itd.
      • delauras Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 18:34
        Co za bzdurna rada!!!!Przecież moze sobie poroznosić po całej twarzy.
        Nigdy opryszczki nie wyciskaj!!!!
        Heviran 800mg 2dziennie i papka z heviranu rozrobiona z odrobiną wody jako kompres na oprychę.
    • zonda-m Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 09:01
      Jest sens brać tabletki z acyklowirem. Smarowanie na tym etapie jest mało skuteczne.
      • e-ness Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 09:12
        Smarować maścią z antybiotykiem przyspiesza gojenie.
        Warto tez smarować typowymi na opryszczkę i łykać leki aby zahamować namnażanie wirusa( potrafi z małej zrobić się gigantyczna opryszczka)
        Ja mam często opryszczki i w zasadzie szybko mi się goja ale mężowi jak wyjdzie to ratuje się właśnie taka maścią.
        • berdebul Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:25
          Przecież antybiotyk nie działa na wirus opryszczki!
          Smarować maścią na opryszczkę, łykać tabletki. W aptece doradzą.
          • elenelda Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:03
            Jeżeli ktoś nadkaził sobie ranki po opryszczce to jak najbardziej można stosować maść z antybiotykiem. Taka Odnawialna wyciska sobie płyn z pęcherzyków - pewnego dnia może potrzebować nie tylko maści z antybiotykiemsmile
    • waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:02
      Perfumy na alkoholu, sam alkohol tez by dzialal. Wysusza, nic sie nie roznosi/rozprzestrzenia, ale trzeba smarowac kilka razy dziennie. Zamiast antybiotykow czy innych lekow.
      • ursgmo Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:28
        Kup plastry na opryszczkę w aptece , bardzo zmniejszają ból i swędzenie , szybko wysuszają . Zmieniaj w rękawiczkach , a zużyte wyrzucaj do toalety . Chciałam kiedyś pozbyć się dziadostwa na dłużej i zafundować sobie kurację tabletkami , ale znajoma lekarka odradziła . Niestety są mocno obciążające dla wątroby a brać trzeba długo i często wymaga powtórek bo i tak pakudztwo wraca .
        • gaga-sie Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 21:19
          Co ma wyrzucać do toalety???
      • fornita111 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:33
        Perfumy? big_grin Spirytus salicylowy wystarczy, juz nie przesadzajmy z luksusowoscia tongue_out
        • waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:01
          Nie slyszalam wczesniej o spirytusie salicylowym, dzieki. Jak mnie swojego czasu przypililo kupilam flakonik za 12 zl i bylo ok wink zapach obojetny, byle nie odrzucalo.

Dla mnie wazne bylo, zeby nie faszerowac sie tabletkami, bo obojetne dla organizmu nie sa.

• 35wcieniu Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:06
            ... Nie słyszałaś o spirytusie?
            • waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:31
              Jesu, w tym zastosowaniu...
          • afro.ninja Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:10
            To juz spirytus spozywczy . Ostre...
      • brenya78 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:37
        Smarowanie czegokolwiek spirytusem i wysuszanie, utrudniają gojenie.
        • waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:36
          Co do spirytusu (spozywczego czy salicylowego) sie nie wypowiadam, bo nie stosowalam. Spozywczy w dodatku jest bardzo mocny. Ale wysuszanie perfumami pomaga znaczaco juz po jednym dniu, nie saczy sie, nie roznosi dalej itp. Po kilku dniach jest spokoj, wygojone.
          • berdebul Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:09
            Dyskutujesz z faktem, ze każdy alkohol utrudnia gojenie, ponieważ prowadzi do lokalnej martwicy komórek? To jak z wodą utlenioną. Nie. Po prostu nie. Są lepsze sposoby.
            • waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:54
              Mysle, ze jest roznica miedzy traktowaniem alkoholem otwartej rany a babla (naskorka), w ktorym znajduje sie surowica. Jesli te 0.25 cm2 naskorka ulegnie martwicy (?), a surowica pod tym sie wysuszy, to wedlug mnie osiagnelam cel. Skora po wszystkim jest od razu rozowa i gladka, bez sladu czy blizn. Uzywalabym nalewki z propolisu, ale zostawia zolte plamy, wiec odpada.

Ale rozumiem, ze uwazasz inaczej i co innego bedziesz stosowala. Masz prawo. Ja uwazam tak jak uwazam.
    • dido_dido Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:15
      Szybko do apteki po tabletki typu heviran.
      1 tabletka 200 mg 5 razy dziennie co 4 godziny z przerwą nocną.
      Jakieś 2 tygodnie temu ta cholera mnie dopadła i heviran bardzo szybko się z nią rozprawił.
      Do tego smarowałam zoviraxem duo z hydrokortyzonem - ma działanie przeciwzapalne
      • thea19 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:34
        heviran w tabletkach jest na receptę, maści nie są
        • dido_dido Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:06
          Nieprawda
          Już od jakiegoś czasu heviran comfort czy odpowiedni hascovir control w dawce 200 mg mozna kupić bez recepty
          www.doz.pl/apteka/p136893-Heviran_Comfort_200_mg_tabletki_25_szt.
        • elenelda Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:02
          Heviran w dawce 200 mg nie jest na receptę.
          • thea19 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 18:13
            heviran 800mg jest na receptę, kupowałam ostatnio
            • elenelda Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 19:36
              800 mg jest na receptę, 200 mg bez recepty
    • gaskama Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:27
      Polecam Erazaban, do smarowania. Przez całe lata kupowałam podczas wojaży zagranicznych a jest już dostępne w PL. Działa skuteczniej niż Zovirax. Ale ja jestem wielką przeciwniczką łykania Heviranu na zwykłą opryszczkę.
      • pasquda77 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:03
        Dostałam w aptece Heviran w tabletkach, pani powiedziała że na smarowanie już za późno.Wywaliło mi (chyba) węzeł pod żuchwą i boli, czy to może być efekt wirusa opryszczki?
        • gaskama Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:38
          Może. Aczkolwiek ten wirus głównie w nerwach siedzi. Ja, jak mam opryszczkę, to boli mnie ta strona słowy, w taki bardzo charakterystyczny sposób. Potrafi boleć powierzchnia skóry głowy. Tylko, że ja miewam ją często, tak ze dwa, nawet trzy razy w roku, więc nie mogę walić za każdym razem heviranem. No i opryszczka goi się długo. Zdrowia życzę!
          • wapaha Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 19:43
            Gaskama - w nerwach siedzi półpasiec. Może Ty masz półpaśca (?!) a nie opryszczkę zwykłą ? Bo przy niej nie powinno nic boleć-bo to półpasiec atakuje szlaki nerwowe i może powodować neuralgie ? Może powinnaś przyatakować większą dawką ?
            Ja kiedyś opryszczkę miałam b. często tak nawet co kilka tygodni, Potem 3xpółpaśca. I po półpaścach kolejny wykwit opryszczki zaatakowałam heviranem- i teraz wyskakuje mi raz na rok
            • gaskama Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:13
              Raczej nie polpasiec. Ten ból opryszczkowy mam nie zawsze przy opryszczce i trwa zwykle tylko 1,2, góra 3 dni. Ale cholera wie. W ciągu ostatnich 12 miesięcy miałam raz. Ale nigdy się nie zastanawiałam nad polpascem, bo go chyba nigdy nie miałam.
        • berdebul Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:51
          Tak. Łykaj tabletki.
    • wapaha Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:18
      Bierz tabletkę np. Heviran !
    • pani_tau Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:04
      Vratizolin. Rozpuszcza pęcherzyki, które można zetrzeć patyczkiem higienicznym. Zostawia różową, gładką skórę, bez strupów, która idealnie się goi.
      Nie masz niedoboru wit D?
      • pasquda77 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:30
        pani_tau napisał(a):

> Vratizolin. Rozpuszcza pęcherzyki, które można zetrzeć patyczkiem higienicznym.
        > Zostawia różową, gładką skórę, bez strupów, która idealnie się goi.
        > Nie masz niedoboru wit D?
        Raczej nie, staram się łykać wit.d regularnie.
        Podejrzewam że to wina stresu, ostatnio mam go sporo😔
    • ankarara Re: Opryszczka-pęcherzyki 26.03.20, 23:20
      Jak najbardziej możesz brać środek przeciwwirusowy acyklowir masz co np. w tabletkach hevipoint, ja co prawda zwykle biorę jeszcze w fazie swędzenia jak nie ma pęcherzyków ale wiem, że można jak najbardziej używać także w etapie z pęchezykami, na pewno sszybciej przejdze
    • bei Re: Opryszczka-pęcherzyki 27.03.20, 09:10
      Plasterki compeed- są naprawdę skuteczne.
    • janja11 Re: Opryszczka-pęcherzyki 27.03.20, 09:20
      sonol szybko wysusza te pęcherzyki.
    • aquella Re: Opryszczka-pęcherzyki 27.03.20, 09:30
      Też mi obecnie wyszło. Smaruję maścią cynkową i łykam groprinosin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka