pasquda77 24.02.20, 08:48 Wargowa oczywiście 🤪 Przeoczyłam fazę swędzenia, ostatnio miałam opryszczkę 30 lat temu. Czy w fazie pęcherza na ustach jest jeszcze sens brać leki czy już za późno? Czym to dziadostwo najlepiej smarować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odnawialna Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 08:58 ja mam swój sposób, który niekoniecznie polecam, bo ani przyjemny, ani doskonały. Ja biorę chusteczkę i wyciskam kilka razy dziennie ten nagromadzony płyn, a potem smaruję bepanthenem. Na drugi dzień mam już strupek na rance i w ten sposób opryszczkę mam góra 2-3 dni. Bardzo ważne, żeby chusteczkę natychmiast wyrzucać, nie dotykać nią twarzy po raz kolejny, natychmiast też wyszorować ręce, bo cholerstwo łatwo się roznosi i kiedyś załatwiłam sobie opryszczkę na całej brodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 09:04 nie pisz ludziom takich rzeczy. Bo z malego problemu dziewczyna sie jakiegos zakazenia dorobi... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:10 W tym kontekście masz bardzo adekwatny nick Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:33 najlepszy sposób na rozniesienie opryszczki, gratuluje głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:35 może głupi sposób, ale prócz jednej wpadki działa. Napisałam, że niespecjalnie polecam, napisałam o zagrożeniach. Wychodzę z założenia, że każdy jest dorosły i sam decyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 16:11 Chyba zartujesz. Ja pierwsza w zyciu opryszczke , ktora mi sie zrobila kolo nosa tak wycisnelam, bo nie wiedzialam co to jest. Myslalam, ze to sie zawsze robi kolo ust nie nosa. Po wycisnieciu mialam opryche 5 razy wieksza. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 18:21 Ale jak ten strupek leczycie? Bo ja opryszczkę mam rzadko i góra 2 dni, ale strupek z tydzień. I dodatkowo pęka, krwawi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
delauras Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 18:34 Co za bzdurna rada!!!!Przecież moze sobie poroznosić po całej twarzy. Nigdy opryszczki nie wyciskaj!!!! Heviran 800mg 2dziennie i papka z heviranu rozrobiona z odrobiną wody jako kompres na oprychę. Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 09:01 Jest sens brać tabletki z acyklowirem. Smarowanie na tym etapie jest mało skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 09:12 Smarować maścią z antybiotykiem przyspiesza gojenie. Warto tez smarować typowymi na opryszczkę i łykać leki aby zahamować namnażanie wirusa( potrafi z małej zrobić się gigantyczna opryszczka) Ja mam często opryszczki i w zasadzie szybko mi się goja ale mężowi jak wyjdzie to ratuje się właśnie taka maścią. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:25 Przecież antybiotyk nie działa na wirus opryszczki! Smarować maścią na opryszczkę, łykać tabletki. W aptece doradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:03 Jeżeli ktoś nadkaził sobie ranki po opryszczce to jak najbardziej można stosować maść z antybiotykiem. Taka Odnawialna wyciska sobie płyn z pęcherzyków - pewnego dnia może potrzebować nie tylko maści z antybiotykiem Odpowiedz Link Zgłoś
waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:02 Perfumy na alkoholu, sam alkohol tez by dzialal. Wysusza, nic sie nie roznosi/rozprzestrzenia, ale trzeba smarowac kilka razy dziennie. Zamiast antybiotykow czy innych lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:28 Kup plastry na opryszczkę w aptece , bardzo zmniejszają ból i swędzenie , szybko wysuszają . Zmieniaj w rękawiczkach , a zużyte wyrzucaj do toalety . Chciałam kiedyś pozbyć się dziadostwa na dłużej i zafundować sobie kurację tabletkami , ale znajoma lekarka odradziła . Niestety są mocno obciążające dla wątroby a brać trzeba długo i często wymaga powtórek bo i tak pakudztwo wraca . Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:33 Perfumy? Spirytus salicylowy wystarczy, juz nie przesadzajmy z luksusowoscia Odpowiedz Link Zgłoś
waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:01 Nie slyszalam wczesniej o spirytusie salicylowym, dzieki. Jak mnie swojego czasu przypililo kupilam flakonik za 12 zl i bylo ok zapach obojetny, byle nie odrzucalo. Dla mnie wazne bylo, zeby nie faszerowac sie tabletkami, bo obojetne dla organizmu nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:06 ... Nie słyszałaś o spirytusie? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:10 To juz spirytus spozywczy . Ostre... Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:37 Smarowanie czegokolwiek spirytusem i wysuszanie, utrudniają gojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:36 Co do spirytusu (spozywczego czy salicylowego) sie nie wypowiadam, bo nie stosowalam. Spozywczy w dodatku jest bardzo mocny. Ale wysuszanie perfumami pomaga znaczaco juz po jednym dniu, nie saczy sie, nie roznosi dalej itp. Po kilku dniach jest spokoj, wygojone. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:09 Dyskutujesz z faktem, ze każdy alkohol utrudnia gojenie, ponieważ prowadzi do lokalnej martwicy komórek? To jak z wodą utlenioną. Nie. Po prostu nie. Są lepsze sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria30 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:54 Mysle, ze jest roznica miedzy traktowaniem alkoholem otwartej rany a babla (naskorka), w ktorym znajduje sie surowica. Jesli te 0.25 cm2 naskorka ulegnie martwicy (?), a surowica pod tym sie wysuszy, to wedlug mnie osiagnelam cel. Skora po wszystkim jest od razu rozowa i gladka, bez sladu czy blizn. Uzywalabym nalewki z propolisu, ale zostawia zolte plamy, wiec odpada. Ale rozumiem, ze uwazasz inaczej i co innego bedziesz stosowala. Masz prawo. Ja uwazam tak jak uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:15 Szybko do apteki po tabletki typu heviran. 1 tabletka 200 mg 5 razy dziennie co 4 godziny z przerwą nocną. Jakieś 2 tygodnie temu ta cholera mnie dopadła i heviran bardzo szybko się z nią rozprawił. Do tego smarowałam zoviraxem duo z hydrokortyzonem - ma działanie przeciwzapalne Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 12:34 heviran w tabletkach jest na receptę, maści nie są Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:06 Nieprawda Już od jakiegoś czasu heviran comfort czy odpowiedni hascovir control w dawce 200 mg mozna kupić bez recepty www.doz.pl/apteka/p136893-Heviran_Comfort_200_mg_tabletki_25_szt. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:02 Heviran w dawce 200 mg nie jest na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 18:13 heviran 800mg jest na receptę, kupowałam ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 19:36 800 mg jest na receptę, 200 mg bez recepty Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 11:27 Polecam Erazaban, do smarowania. Przez całe lata kupowałam podczas wojaży zagranicznych a jest już dostępne w PL. Działa skuteczniej niż Zovirax. Ale ja jestem wielką przeciwniczką łykania Heviranu na zwykłą opryszczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 13:03 Dostałam w aptece Heviran w tabletkach, pani powiedziała że na smarowanie już za późno.Wywaliło mi (chyba) węzeł pod żuchwą i boli, czy to może być efekt wirusa opryszczki? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 15:38 Może. Aczkolwiek ten wirus głównie w nerwach siedzi. Ja, jak mam opryszczkę, to boli mnie ta strona słowy, w taki bardzo charakterystyczny sposób. Potrafi boleć powierzchnia skóry głowy. Tylko, że ja miewam ją często, tak ze dwa, nawet trzy razy w roku, więc nie mogę walić za każdym razem heviranem. No i opryszczka goi się długo. Zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 19:43 Gaskama - w nerwach siedzi półpasiec. Może Ty masz półpaśca (?!) a nie opryszczkę zwykłą ? Bo przy niej nie powinno nic boleć-bo to półpasiec atakuje szlaki nerwowe i może powodować neuralgie ? Może powinnaś przyatakować większą dawką ? Ja kiedyś opryszczkę miałam b. często tak nawet co kilka tygodni, Potem 3xpółpaśca. I po półpaścach kolejny wykwit opryszczki zaatakowałam heviranem- i teraz wyskakuje mi raz na rok Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:13 Raczej nie polpasiec. Ten ból opryszczkowy mam nie zawsze przy opryszczce i trwa zwykle tylko 1,2, góra 3 dni. Ale cholera wie. W ciągu ostatnich 12 miesięcy miałam raz. Ale nigdy się nie zastanawiałam nad polpascem, bo go chyba nigdy nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:04 Vratizolin. Rozpuszcza pęcherzyki, które można zetrzeć patyczkiem higienicznym. Zostawia różową, gładką skórę, bez strupów, która idealnie się goi. Nie masz niedoboru wit D? Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Opryszczka-pęcherzyki 24.02.20, 20:30 pani_tau napisał(a): > Vratizolin. Rozpuszcza pęcherzyki, które można zetrzeć patyczkiem higienicznym. > Zostawia różową, gładką skórę, bez strupów, która idealnie się goi. > Nie masz niedoboru wit D? Raczej nie, staram się łykać wit.d regularnie. Podejrzewam że to wina stresu, ostatnio mam go sporo😔 Odpowiedz Link Zgłoś
ankarara Re: Opryszczka-pęcherzyki 26.03.20, 23:20 Jak najbardziej możesz brać środek przeciwwirusowy acyklowir masz co np. w tabletkach hevipoint, ja co prawda zwykle biorę jeszcze w fazie swędzenia jak nie ma pęcherzyków ale wiem, że można jak najbardziej używać także w etapie z pęchezykami, na pewno sszybciej przejdze Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Opryszczka-pęcherzyki 27.03.20, 09:10 Plasterki compeed- są naprawdę skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Opryszczka-pęcherzyki 27.03.20, 09:20 sonol szybko wysusza te pęcherzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Opryszczka-pęcherzyki 27.03.20, 09:30 Też mi obecnie wyszło. Smaruję maścią cynkową i łykam groprinosin Odpowiedz Link Zgłoś