Dodaj do ulubionych

wyprysk potnicowy na dłoni

06.03.23, 22:50
od lipca ubiegłego roku z tym walczę, pojawiło się nie widomo skąd, objawia się to swędzącymi, drobnymi pęcherzykami, które pękają i tworzy się bolesna twarda skorupka po wewnętrznej stronie palców. Co trochę podleczę za chwilę wyskakują nowe pęcherzyki. Dermatolog dała maść, ale nie szczególnie pomaga sad podobno to reakcja alergiczna, ale za chiny ludowe nie mogę znaleźć alergenu. Czy może ktoś zna jakiś sposób żeby się tej przykrej dolegliwości pozbyć?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: wyprysk potnicowy na dłoni 07.03.23, 00:04
      brzmi jak moja alergia na zimno jak jeszcze w PL zylam, temp ponizej 0 i mialam podobne objawy
      najlepiej pomagalo serum z witc z avonu 😝 i krem z wit c z dermiki, ale to bylo dawno, dzisiaj specyfikow z wit c mnostwo
      nie twierdze, ze u ciebie sie sprawdzi ale co masz do stracenia
    • mysiulek08 Re: wyprysk potnicowy na dłoni 07.03.23, 00:06
      a co do alergii, to u mojej mamuski tak objawila sie skaza bialkowa i uczulenie na niemal kazda chemie domowa, w wieku lat 60ciu, wczesniej nic sie nie dzialo
    • mamtrzykotyidwato5 Re: wyprysk potnicowy na dłoni 07.03.23, 09:32
      Dopóki nie znajdziesz alergenu i nie będziesz go unikać, to się nie pozbędziesz.
      Zacznij od myślenia o zeszłym roku, zastanów co przed lipcem zaczęłaś nowego: robić, mieć, jeść, pić, dotykać, chodzić gdzieś, albo co znacznie zwiększyło swoją częstotliwość, albo ilość.

Ja szukałam alergenu w identycznej sytuacji 3 lata, ale znalazłam. W pierwszym roku było tak, jak u ciebie tylko palce, potem już całe dłonie, a potem jeszcze stopy.
      Alergenem okazała się papryka, którą uwielbiałam i jadłam całe życie. Dopóki tylko jadłam i dotykałam owoców, to problemu ze skórą nie było. Pojawił się w momencie, jak mi się zachciało paprykę w szklarni uprawiać. Dotykanie krzaków spowodowało wypryski na dłoniach, a potem już poszło lawinowo i jedzenie papryki też zaczęło powodować problemy.
      W sumie to bardzo dobrze, że się tak stało, bo jak przestałam jeść paprykę, to się okazało, że minęły mi problemy z sercem, które miałam od 18 roku życia (tachykardia, arytmia i dodatkowe skurcze nadkomorowe), więc w sumie to mi te wypryski zdrowie uratowały, bo bez tego bym nie wpadła na to, że mi serce wariuje od papryki. Wtedy o takich skutkach alergii(to było ponad 20 lat temu) nic nie było wiadomo, teraz już wiadomo, że nawet zawał serca może być wywołany alergią.
    • 1.wetta.1 Re: wyprysk potnicowy na dłoni 16.07.24, 14:27
      U mnie to była alergia na jakiś składnik płynu do mycia naczyń. Używałam potem tylko jednej marki, ale później też coś zmienili i objawy wróciły.
      Naczynia zmywam tylko w rękawiczkach.
    • anonimowadziewczyna Re: wyprysk potnicowy na dłoni 06.05.25, 21:42
      U mnie pomogła zmiana mydła w płynie na mydlo w kostce, najlepiej moje ręce reagują na mydlo w kostce luksja róża i bawełna, takie kremowe
      Po niektórych kostkach też mnie rece pieką i wiem że coś jest nie tak
      Chyba mam uczulenie na jakiś składnik mydeł w płynie i żeli, staram się uzywac kremowych i jak najmniej.
      Jak miałam duzy wyprysk to najbardziej mi pomagały kremy na receptę beloderm krem (chyba ze sterydem)
      Potem bardzo mi przynosił ulgę krem argosulfan (też przyspieszał gojenie ran przy pękających dloniach)
      Teraz mam już zdrowa skórę dzięki tym mydlom w kostce, nawet nie muszę smarować zwykłymi kremami nawilżającymi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka