Dodaj do ulubionych

Turcja z dzieckiem

26.02.20, 11:19
III klasa, najlepiej all incl i nie za kokosy....poprostu smacznie, czysto i ładna plaza, basen/y
ktoś, coś poleci?
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:24
      Kiedy, ile osób, jaki budżet?
    • piekna_remedios4 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:25
      tu cie prędzej wyśmieją niż doradzą. Idź na FB strona Turcja Wakacje i tam zadaj pytanie, a dostaniesz wiele odpowiedzi
      • jak_matrioszka Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:32
        Ja zaryzykuje wyśmianie, ale może ktoś mi powie co należy w zwiazku z wyjazdem do Turcji załatwić i jak. Teorie moge sobie znaleźć na stronie konsulatu, ale może ktoś ma praktyke na swieżo?
        • sundace46 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:33
          Co do załatwienia? Dobre ubezpieczenie, paszport i e-wiza.
          • piekna_remedios4 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:42
            nope, wizy od 2 marca znikają
            • sundace46 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:48
              Oby.
              • piekna_remedios4 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 12:09
                co oby? wink oficjalne info
                • sundace46 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 12:24
                  Wiesz co, powiedzmy z tym krajem to jak zrobią, wprowadza w życie to uwierzę. Ale jestem, jak najbardziej za, chociaż do Turcji w tym roku się nie wybieram.
                • memphis90 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 14:33
                  O, to mnie ucieszyłaś, bo dostałam info od BP, że wizy zdrożały chyba do 130zl. Będę kilka stów do przodu...
                  • piekna_remedios4 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 21:31
                    tak, przez chwilę kosztowały 35$ (dla mojej rodziny to było 660 zl ponad)
        • mia_mia Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:37
          Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy, wizy na dniach będą zniesione, dobre ubezpieczenie bardzo wskazane, bo te obowiązkowe nie wszystko pokrywają.
          Jeśli zamierzasz wypić drinka czy wino wykup ubezpieczenie działające po wypiciu alkoholu.
        • joanna_poz Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:38
          do niedawna to trzeba było załatwic sobie e-wize przed wyjazdem, ale od ktoregoś marca maja byc zniesione.
          wiec poza wykupieniem imprezy to nie masz nic do załatwienia.
          • sundace46 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:41
            joanna_poz napisała:

> do niedawna to trzeba było załatwic sobie e-wize przed wyjazdem, ale od ktorego
            > ś marca maja byc zniesione.
            > wiec poza wykupieniem imprezy to nie masz nic do załatwienia.

Nie no faktycznie big_grin żadne większe ubezpieczenie niż standardowe w cenie imprezy, paszport też nie potrzebny. Nic a nic big_grin
            • mama.pracujaca Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:48
              Jeśli chodzi o Turcje to byliśmy bardzo zadowoleni z PGS Kiris Resort. Spełnia wszystkie wymienione przez Ciebie warunki: Pyszne urozmaicone jedzenie, baseny i przy plaży.
            • mia_mia Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:49
              Dodatkowe ubezpieczenie najlepiej wykupić razem z wycieczką. BP mają w TU lepsze warunki.
              Tureckiej waluty nie musisz kupować, praktycznie wszędzie można płacić euro.
            • joanna_poz Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:49
              zakładam, ze paszport autorka akurat ma.
              a ubezpieczenie w cenie wycieczki i owszem masz jakies tam stadardowe, natomiast za dopłatą masz proponowane bardziej wypasione opcje ( i robisz to za tym samym kliknięciem, ktorym wykupujesz wyjazd)
              • stavros2002 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:54
                Rzeczywiście, warto wykupić sobie odrębne ubezpieczenie od tego z bp. Poza tym płacić kartą, jeśli bank oferuje dobre warunki przewalutowania. Euro/dolarami nie płacić, bo mocna zaokrąglają przelicznik na swoją korzyść.
            • jak_matrioszka Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:52
              Pewnie maja wiecej zaufania do mojej normalności niż Ty wink
              Paszport mam, ubezpieczenie turystyczne też, takie odpowiednie dla tego wyjazdu. Jade do znajomych, którzy maja tam "domek letniskowy", wiec mam też zorganizowane wszystko od momentu kiedy postawie noge na tureckiej ziemi. I tylko "jak to sie robi" bedac obywatelem PL musze sama ogarnać, bo pod tym wzgledem odstaje od reszty wycieczki.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, myślałam że jakaś wize bede musiała wyrobić, ich zniesienie jest mi na reke smile
    • mia_mia Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:45
      Konkretnego hotelu nie polecę, bo dla każdego coś innego jest w akceptowalnej cenie, ale wybor jest olbrzymi, na każdą kieszeń. Plaże różnią się w zależności od regionu.
      Jeśli chcesz możesz zdecydować się na wyjazd chwilę przed wakacjami, będzie taniej.
      • mama.pracujaca Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:55
        mia_mia napisał(a):

> Jeśli chcesz możesz zdecydować się na wyjazd chwilę przed wakacjami, będzie tan
        > iej.
        Bzdury, już od paru dobrych lat nie funkcjonuje tzw. Last minute! Śledze co pół roku od lat i co tyle wyjezdzam, wiec jestem bardzo dobrze zorientowana. Na ostanią chwilę w okresie wakacji zostają albo najgorsze z możliwych miejscówek, albo najdroższe z ofert! Sporadycznie i trzeba mieć mega szczęślie, żeby coś złapać. Zresztą portale i biura podrozy ściemniają czesto nazywając lastem coś co ma taka cene jak wcześniej.
        • mia_mia Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 11:58
          Nie miałam na myśli last minute, a tydzień czy dwa przed wakacjami, kiedy w szkołach niewiele się już dzieje.
        • stavros2002 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 12:00
          Tu nie chodzi o last minute, tylko termin wyjazdu przed wakacjami. Rzeczywiście, czerwiec jest nieco tańszy.
        • magdzialena78 [...] 26.02.20, 12:26
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • piekna_remedios4 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 12:41
            to twój drugi nick? bez sensu pisałaś z nowego, wstydzisz się, że chcesz jechać do Turcji?
            • kosikosilap Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 18:36
              odp jest trywialna z jednego pisze na tel z drugiego z kompa...był czas ze mi sie nie logował sie nick na stacjonarnym i juz tak zostało.zresztą nie zamieszczam kontrowersyjnych wpisów smile

a Turcji sie nie wstydzę bo i czemu? Spędzam wakacje w roznych miejscach- Polska, Egipt, Włochy , Hiszpania, u rodzicó bardzo roznie...
              i nie lubie przerostu formy nad trescia...smile dla mniewazne zeby było dobre zarcie ale nie b.wyszukane bo nie lubie, czysta, piaszczysta plaza, towarzystwo dla syna etc 5* to nie wyznacznik dobrego wyjazdu
              • piekna_remedios4 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 21:33
                ja też się nie wstydzę, jeżdżę ciągle wink ale nie wiem dlaczego tu na forum jest to tratowane jak wyjazdy dla ludzi gorszej kategorii. Przynajmniej kiedyś tak było
          • stavros2002 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 12:42
            W sierpniu za 10 dni AI zapłacisz 4000 zł za dorosłego. W hotelu 4* niższej kategorii w Turcji nie ma co ryzykować. No i przy własnej plaży.

Co do regionu szukaj czegoś w Turcji Egejskiej. Oludyniz, Kusadasi, Cesme. Riwiera latem ma fatalny wilgotny klimat, jak w saunie. pamiętam 20 lat temu Mahmutlar koło Alanyi i 30C o północy. Nie dało się nawet siedzieć wtedy na tarasie bo wilgotność zatykała.
      • mamdomek Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 13:39
        Koniecznie sprawdź prognozę pogody, żeby broń Boże temperatura nie spadała poniżej 40 stopni w cieniu.
        • stavros2002 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 13:52
          W sierpniu nad morzem nie ma takich temperatur. Ponad 30C owszem, ale najgorsza jest wilgotność na Riwierze, natomiast w części Egejskiej jest w miarę sucho i wieje bryza.
          • joanna_poz Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 13:57
            za to w rejonie Kemeru mozna liczyć na popołudniowy orzeźwiający deszcz (jak bylismy pierwszy raz padało nam 3 popołudnia po kolei; za drugim tylko raz; co prawda w lipcu).
            • stavros2002 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 14:04
              Tam często niebo jest przymglone i tworzą się chmury. Rozgrzane morze paruje a zaraz blisko brzegu są góry, które tę wilgoć zatrzymują. Jak się jedzie z wybrzeża do Kapadocji wyraźnie to widać. Po przekroczeniu gór i wjechaniu na płaskowyż, na przestrzeni 20 km wilgoć znika. Dalej lampa i gorąco, ale sucho.
    • aguar Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 13:51
      Znajomi regularnie latają na All Inc do Side i są niezmiennie zadowoleni.
    • leyla76 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 14:31
      W Turcji jestem prawie co roku. W zeszłym kupiliśmy dom w ośrodku wypoczynkowym w Fethiye i mogę to miejsce szczerze polecic. Uwielbiam tez Kusadasi, Bodrum i Marmaris.
      Okolice Antalyi, Side omijam latem z daleka. Jak dla mnie za gorąco i duszno, człowiek sie poci jeszcze stojąc pod prysznicem. Ja tam nie daje rady, ale poza sezonem w chłodniejszej porze roku do zwiedzania super i wypoczynku super.
      Jak wiz z jakiegoś powodu by nie znieśli to wystarczy wykupienie na stronie konsulatu. Przychodzi mailem w pare minut. Nawet drukować nie trzeba bo maja cie w systemie.
      • kosikosilap Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 18:38
        mozna kupic tez na granicy przynajmniej tak kiedys było
    • tol8 Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 14:56
      Tam są tysiące hoteli. Nie wiemy jaki masz budżet i oczekiwania. Turcja jest dosyć tania, za 2+2 w opcji All na 10 dni zapłaciliśmy 7200zł w drugiej połowie czerwca. Hotel z aquaparkiem, przy plaży, na Riwierze.
    • tryggia Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 16:12
      Kemer. Krótki transfer, cudne widoki i super plaża. Już trzeci raz się tam wybieramy, tym razem z dodatkowym niemowlem.
      • bobbiedraper Re: Turcja z dzieckiem 26.02.20, 17:27
        Kemer to plaża żwirowa lub z kamieni. Do przejścia, gorszy jest ten parszywy klimat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka