Dodaj do ulubionych

Pytanie ogrodnicze

10.03.20, 20:02
Potrzebuję porady.
Chcę obsadzić pergolę (w kształcie odwróconej litery U). Jakie roślinki kwitnące (najlepiej wieloletnie) mi polecicie? Chciałabym, żeby długo kwitły i pięknie wyglądały. Ziemia w tym miejscu jest raczej piaszczysta. Miejsce dość słoneczne.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • hamerykanka Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 20:10
      Roze pnace. Kwitna dlugo, mozesz wybtrac kilka kolorow. Ja przy swojej pergoli teraz sadze cztery nakrapiane, m.in te
      www.jacksonandperkins.com/fourth-of-july-climbing-rose/p/v2058/
      do tego fioletowa nakrapiana bialym i dwie inne.
      Wisterie mialam przez 8 lat, ani razu nie zakwitla, za to rosla jak dzika i zaczela wlazic na dach domu.
      • gajmal Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 20:36
        A myślisz, że w Polsce też kupię taką różę? Jest piękna
        • princy-mincy Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 20:53
          Kupisz choć nie w każdej szkółce.
          Najlepszej sprawdzić czy nie sprowadza dla Ciebie
        • heca7 Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 21:04
          Szukaj w internecie. Ja w zeszłym roku kupiłam dwie pnące, historyczne Variegata di Bologna i Madame Isaac Pereire. Przyszły w donicach, pięknie się zakorzeniły, szybko zaczęły piąć się w górę. Przezimowały i już puściły pędy. Czekam na pierwsze kwiaty bo podobno fantastycznie pachną smile Kupowałam w Rozaria.pl

A ta powyżej jest do kupienia tutaj smile rosaplant.pl/pl/roze-nowosci-najpiekniejsze-roze-ogrodowe/1052-fourth-of-july-hanabi-wekroalt-roza-pnaca-w-paski.html
          • rowena Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 22:35
            Mam Variegatesmile Kwitnie pieknymi, uroczymi rozowymi pomponikami w biale paski. Slicznotkasmile I rosnie jak szalona, szczegolnie wszerz...
            • heca7 Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 23:35
              I właśnie na taki efekt czekam smile
    • thea19 Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 20:12
      róże, wybierz z certyfikatem adr, wykop duży dół i daj dobrej ziemi
    • princy-mincy Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 20:52
      Róże pnące lub clematisy (ja akurat lubię i kwitnące i takie już po kwitnieniu).
      Mam jedne i drugie.
      Róże są bardziej delikatne niż clematisy, jeśli to pergola na wietrze mogą nie rosnąć dobrze. Plus róże są bardziej narażone na pasożyty.
      • hamerykanka Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 21:00
        Dlatego ja stosuje srodki systemiczne, ktore dzialaja w calej roslinie, nie tylko gdzie byla spryskana,
      • hamerykanka Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 21:05
        Dlatego ja stosuje srodki systemiczne, ktore dzialaja w calej roslinie, nie tylko gdzie byla spryskana, Jak widac, rosliny sa zdrowe
        • heca7 Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 21:45
          Co konkretnie stosujesz?
          • hamerykanka Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 02:06
            Heco, musialabym poszukac w garazu. Postaram sie jutro, jak nie zapomne. Ale srodki Bayera sa generalnie dobre, podobnie jak Ortho.
            Sa tez srodki 3 w 1 specjalnie dla roz, moge popatrzec w Lowe's.
            • heca7 Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 07:02
              Jakbyś znalazła nazwy będę wdzięczna smile
              • thea19 Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 11:35
                ona mieszka w USA, raczej nie będą to preparaty tożsame z europejskimi, na róże stosujesz mospilan i calypso na robale i topsin (raz w sezonie) zamiennie z amistarem na grzyby, fungicydy stosujesz profilaktycznie wiosną, jeśli w poprzednim sezonie chorowały lub są to odmiany podatne na czarną plamistość/mączniaki
                • heca7 Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 13:46
                  Wiem, że mieszka wink Liczyłam, że znajdę polskie odpowiedniki.
                  Dzięki za radę, jedna z moich róż miała na pewno czarną plamistość.
                  • hamerykanka Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 14:17
                    To 3 w 1 to bylo to:
                    www.lowes.com/pd/BAYER-ADVANCED-3-in-1-Insect-Disease-and-Mite-Control-32-fl-oz-Concentrate-Garden-Insect-Killer/1000180241

Tu masz systemiczny od grzyba
                    www.lowes.com/pd/BAYER-ADVANCED-Disease-Control-32-oz-Concentrate-Garden-Fungicide/3005265

Kurcze, nie moge znalezc swoich preparatow, Albo wyrzucilam, albo upchnelam gdzies po poprzednim sezoniesad. Ale jeszcze poszukam.
                    • hamerykanka Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 14:19
                      U nas powietrze jest bardzo suche, grzyby rzadko wystepuja, za to w sezonie ciagle walcze z gigantycznymi konikami polnymi zracymi wszystko jak szarancza i gasienicami.
                      • heca7 Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 16:41
                        Dzięki smile U nas też w zeszłym roku było bardzo sucho. I napadł mi ogród przędziorek. Wyżarł wszystko co mu smakowało. Po czym przechował się i dwa tygodnie temu odkryłam go na glicynii, którą mój syn hoduje w donicy. Pnącze ma z 4/5 lat i późną jesienią trafia do domu. Wyjechaliśmy na kilka dni, wracamy a syn woła, że mu pajęczyną okręciło glicynię. Na szczęście uratowaliśmy opryskami.
                        • hamerykanka Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 17:57
                          Dlatego uzywam preparatow systemicznych, a nie kontaktowych, bo dzialaja dluzej no i wiesz, ze wytrujesz wieksza populacje, bo czesc akurat mogla byc nie opryskana i znowu sie namnozy. A przedziorek ma szybki czas wylegania, wiec jak zastosujesz ze dwa razy po te dwa tygodnie pomiedzy, powinnas zniszczyc rowniez jaja i larwy.
    • cichadziewuszka Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 20:59
      Wsadziłabym różę pnącą i powojnika, a w nogi lawendę. Mam piaszczystą glebę tak jak Ty i na start daje w dołek obornik granulowany, dobrą ziemię i trochę gliny. W kolejnym roku nawożę obornikiem i jeśli akurat kupię, to nawozy do róż. Z tych, które mam na słonecznym miejscu najlepiej podczas ekstremalnych upałów radzi sobie Eden Rose. Kwitnie 2 razy, ale kwiaty utrzymują się bardzo długo, liście zdrowe, już w pierwszym roku cieszyła oko kwitnąć okazałymi pomponami na krótkich jeszcze pędach, a sądziłam ją wiosną z gołym korzeniem. W drugim sezonie wypuściła długie pędy i zaliczyła 2 fantastyczne kwitnienia.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 21:12
      Potwierdzam róże są najpiękniejsze ja lubię pełne z średnimi kwiatami, różowe 😉
      Tu masz inne:
      ogrodniktomek.pl/2014/02/10-najladniejszych-pnaczy/
    • hanusinamama Re: Pytanie ogrodnicze 10.03.20, 23:53
      A ja bym posadziła powojniki. Miałam na pergli róze..wywaliłam, mam teraz 3 powojniki.
      • gajmal Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 09:11
        Dziękuję wszystkim za pomoc.
      • takamania Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 09:29
        hanusinamama napisała:

> A ja bym posadziła powojniki. Miałam na pergli róze..wywaliłam, mam teraz 3 pow
        > ojniki.
        >

No właśnie ja mam ogrodowe. Maja po kilka m. Do szału mnie doprowadza jak przekwitną i cały trawnik tymi zasuszonymi kwiatami uwalony 😏 żal mi się pozbywać ale żałuję ,że nie mam niższych ( nazwy nie pamiętam). Chyba je będę obcinać tak żeby nie miały więcej jak 1-1,5 m. Powojników takiego spostoszenia na trawniku i roślionom obok nie robią.
    • lumeria Re: Pytanie ogrodnicze 11.03.20, 13:54
      Wilec purpurowy, wilec trójbarwny i podobne odmiany - nie są wieloletnie, ale produkują tyle nasion, ze właściwie tak można je traktować. Bardzo łatwe w hodowli.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcQdP4Rto7tqEwQoP0sm98iaV05NWdOOki1RX2l6_tWLE7ncO6Ku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka