kokosowy15 17.03.20, 16:45 Jaka poduszkę finansowa musicie mieć, żeby przeżyć obecne zakłócenia dochodowe? Dotyczy to głównie tych, których dotknął brak popytu lub konieczność zawieszenie działalności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny_troll_forum Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 16:48 kokosowy15 napisał(a): > Jaka poduszkę finansowa musicie mieć, żeby przeżyć obecne zakłócenia dochodowe? > Dotyczy to głównie tych, których dotknął brak popytu lub konieczność zawieszen > ie działalności. Nie kłopocz się! Komuniści z Razem już mówią o przejmowaniu własności prywatnej, żeby pochylić się nad potrzebującymi i najbardziej potrzebującymi, więc będzie dobrze. Oczywiście dobrze nierobom! Doskonale zrozumiałem, dlaczego od piątku Polacy desperacko wypłacają gotówkę z banków czy bankomatów... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 16:59 Prawa y już mówią o konieczności pomocy biznesmenom, żeby mieli na paliwo do jachtów, obawiam się że z tego samego źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 18:09 > Komuniści z Razem już mówią o przejmowaniu własności prywatnej Na razie mówi o tym specustawa, autorstwa PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 23:03 angazetka napisała: > > Komuniści z Razem już mówią o przejmowaniu własności prywatnej > > Na razie mówi o tym specustawa, autorstwa PiS-u. "Przejęcie sprzętu w dyspozycji prywatnej ochrony zdrowia." Adrian Zandberg w ExpressBiedrzyckiej o środkach do walki z epidemią. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 17:03 Tego się nie da ocenić ani kwotowo ani czasowo moim zdaniem. IMHO najlepszą poduszką dzisiaj jest plan B i plan C. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 17:09 Ale to nie jest kwestia utraty bieżących dochodów ale długofalowych skutków światowej recesji, której nie sposób dziś oszacować. Jest duża obawa, że dotknie to wszystkich, nawet tych, których dziś to bezpośrednio nie dotyczy. Choćby krach na giełdzie przekłada się bardzo negatywnie na nasze przyszłe emerytury, bo o kilkadziesiąt procent zmniejszy kapitał który miał być tą wisienką na torcie (sarkazm) Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 17:24 Zwykle recesja światowa dotyka prawie wszystkich, z wyjątkiem tych którzy na tym potrafią zarobić. Niektórym branżom rządy zrekompensuja straty, jak przy poprzednim krachu. Trzeba będzie wrócić do oszczędnego życia. Dlatego zastanawiam się, za jaką kwotę da się teraz przeżyć. Jakiś czas temu to było 900 zł na osobę miesięcznie, ale teraz wszystko jest droższe (z wyjątkiem oleju). Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 17:29 Ale to chyba jak mieszkasz pod mostem w kartonie? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 17:37 Nie. Wielu starszych ludzi tak żyje, teraz najniższe emerytury i renty wzrosły, ale ceny też. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 21:27 kokosowy15 napisał(a): > Nie. Wielu starszych ludzi tak żyje, teraz najniższe emerytury i renty wzrosły, > ale ceny też. Tylko, że wielu emerytów - jeśli zdrowie jako tako im dopisuje - nie ma dziecka w przedszkolu prywatnym, nie ma potrzeby wydawania na transport, a jeśli wykupili mieszkanie zakładowe/komunalne za ułamek ceny to i też nie ma kredytu. Zresztą 900 zł jednej emerytury, 900 zł drugiej osoby i high life może nie ma, ale przeżyć jakoś można. Przy jednoosobowym gospodarstwie domowym i najniższej emeryturze nie wyobrażam sobie pokrywania wszystkich niezbędnych wydatków. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 17:17 Brak dochodu to jedno potrzeba zaplacenia rachunkow to drugie zwlaszcza jak ktos ma dzialalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 17:26 Czy można zawiesić działalność, żeby uniknąć kosztów? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 18:14 Jak jesteś jednoosobową DG bez pracowników, to można. Nawet wstecznie (czyli nie uda Ci się nic zarobić w kwietniu - na koniec zgłaszasz zawieszenie DG przez kwiecień). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 19:05 Ale za wynajem biura np musisz placic... Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 18:16 Na pół roku przeżycia minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 19:08 U mnie to nie kwestia poduszki. Jak mi klienci uciekna do innej firmy to juz do mnie nie wrócą, ciagłośc dokumentacji ma znaczenie. My mamy sporoą poduszkę bo stosunkowo mało wydajemy do naszych dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarne-jagody Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 20:44 Na rok ale szkoda byłoby te pieniądze wydadawac. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 21:43 NO pewnie ze szkoda. Przy czym ja bym szybko akurat znalazła prace. Połowa z moich klientów chętnie zatrudniłaby mnie na etat (tyle ze bym mniej zarabiała...ale lepsze to nic nic). Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Poduszka finansowa 18.03.20, 00:11 hanusinamama napisała: > U mnie to nie kwestia poduszki. Jak mi klienci uciekna do innej firmy to juz do > mnie nie wrócą, .... Więcej - taka sytuacja to w ogóle nie jest kwestia recesji. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Poduszka finansowa 18.03.20, 00:26 NO nie jest. To co opisałam to np powazna moja choroba na dluzej niz 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 20:49 ale jaka poduszka? Płace wszelkie opłaty (czynsz, media, pensje, ZUS-y, podatki), a nie moge prowadzić działalności. Kazdy miesiac przestoju to większe długi. 1-2 miesiace i wypowiadam lokal, zwalniam ludzi i zamykam firme. Prywatne oszczednosci nie maja tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 21:07 joanna05 napisała: > ale jaka poduszka? Płace wszelkie opłaty (czynsz, media, pensje, ZUS-y, podatki > ), a nie moge prowadzić działalności. Kazdy miesiac przestoju to większe długi. > 1-2 miesiace i wypowiadam lokal, zwalniam ludzi i zamykam firme. Prywatne oszc > zednosci nie maja tu nic do rzeczy. Zrobię dokładnie to samo, tyle że bez zwalniania ludzi, prowadzę jdg i idę na kuroniówkę, innej opcji póki co nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 21:37 pasquda77 napisała: > joanna05 napisała: > > > ale jaka poduszka? Płace wszelkie opłaty (czynsz, media, pensje, ZUS-y, p > odatki > > ), a nie moge prowadzić działalności. Kazdy miesiac przestoju to większe > długi. > > 1-2 miesiace i wypowiadam lokal, zwalniam ludzi i zamykam firme. Prywatn > e oszc > > zednosci nie maja tu nic do rzeczy. > Zrobię dokładnie to samo, tyle że bez zwalniania ludzi, prowadzę jdg i idę na k > uroniówkę, innej opcji póki co nie widzę. Współczuję serdecznie, znam ten ból. No ja na kuroniówkę nie przejdę, tylko pewnie zajmę się na jakiś czas domem/ psami/ dziećmi, a potem poszukam roboty może? Nie wiem, nie chcę nawet mysleć o tym na razie. Bardzo chciałabym uratować firmę, włożyłam w nia 15 lat pracy. ale nie zadłuzę całej rodziny, płacac opłaty i nie zarabiajac, dłużej niż 1-2 miesiace. Na szczęscie przezyjemy z pensii męża, jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 21:13 Nie wiem.... Z 5 tys na każdy miesiąc? Siedząc w domy dużo mniej się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 21:38 na szczęście jestem etatowcem z mozliwością pracy w domu albo wziecia opieki na dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 21:50 Ja tez ale i tak sie martwie. Firma moze sie zamknąć. Albo mieć problemy z płatnościami. Maz ma dg więc dooopa... Mamy trochę oszczędności, moze za pare miesięcy bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Poduszka finansowa 17.03.20, 23:18 Wlasnie slucham Toronto news, wedlug surveys, co najmniej 25% malych biznesow typu café, fryzjer, tattoo parlor, szewc, optyk etc. nie beda w stanie survive dluzej niz miesiac bez zadnych dochodow a placac wynajem, ubezpieczenie, taxes etc. Nasze miasto bedzie pewnie zupelnie inaczej wygladac po tym wszystkim Pewnie wiekszosc miast, eh … Teraz dokladniej widac jak wielu ludzi naprawde ciezko pracuje na kazdego $. Pozostanie nam solidarnosc i wzajemna pomoc , bo coz innego. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Poduszka finansowa 18.03.20, 00:17 bi_scotti napisała: > Wlasnie slucham Toronto news, wedlug surveys, co najmniej 25% malych biznesow t > ypu café, fryzjer, tattoo parlor, szewc, optyk etc. nie beda w stanie survive d > luzej niz miesiac bez zadnych dochodow a placac wynajem, ubezpieczenie, taxes etc > ... > ... Pozostanie nam solidarnosc i wzajemna pomoc , bo coz i > nnego. Zaniechanie poboru taxes etc?... To jedna z cech stanu wyjątkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Poduszka finansowa 18.03.20, 00:34 A no mamy w prowincji od rana state of emergency i jest mowa o zmianach w systemie taxation, dopoki jednak nie ma nic oficjalnego trudno na to liczyc. Choc trzeba przyznac, ze zarowno federal jak i provincial rzady staraja sie bardzo zeby ludzie czuli jakies tam "wsparcie z gory", narazie glownie w slowach i deklaracjach ale dobre i to … na pocztek Jak to sie wszystko faktycznie pouklada, kto da rade przetrwac i w jakiej kondycji finansowej to bedzie wiadomo dopiero gdy covid-19 przejdzie do hostorii. Oby jak najszybciej! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Poduszka finansowa 04.06.20, 13:52 Dlatego rzady musza zdecydowac czy beda dalej w to branc zaslaniajac sie saving lifes czy jednak saving economy. Ludzie bez pracy to panstwo bez dochodow czyli ofiar bedzie o wiele wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś