Dodaj do ulubionych

Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczych?

18.03.20, 17:06
Zastanawiam się. U mnie nadal znaczna część półek świeci pustkami, a to już przecież mija tydzień od szturmu w dzień zamknięcia szkół.

Znalazłam taką analizę:

Poniżej opis sześciu etapów różnych zachowań konsumentów w zależności od stadium rozwoju pandemii, które opracował Nielsen:

1. proaktywne zainteresowanie zdrowiem: pierwsze przypadki potwierdzonych zachorowań - większe zainteresowanie produktami mającymi wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie;

2. reaktywne zakupy produktów sanitarnych: pierwsze przypadki lokalnych zarażeń oraz zgon pacjentów - zakup produktów sanitarnych takich jak żele antybakteryjne oraz maseczki;

3. zakupy spożywcze na zapas: wzrost liczby zachorowań i zgonów - zakupy na zapas suchych produktów spożywczych i środków higienicznych;

4. przygotowanie do kwarantanny: znaczący procentowy wzrost liczby zachorowań i uruchomienie działań kryzysowych na szczeblu krajowym - wzrost zakupów online, mniej odwiedzin w sklepie, braki w zatowarowaniu, przerwy w łańcuchu dostaw;

5. życie z ograniczeniami: masowe zachorowania, kwarantanna lokalnych społeczności - znaczący spadek zakupów w sklepach, ograniczenia w dostępności zakupów online, niepokój związany z możliwością wzrostu cen;

6. nowa normalność: zniesienie kwarantanny - powrót do codziennej rzeczywistości (szkoła, praca) jednak większa ostrożność i uważność na kwestie zdrowotne, zmiany w łańcuchu dostaw, większe zainteresowanie e-commerce oraz higieną.

www.money.pl/gospodarka/koronawirus-wciaz-kupujemy-na-zapas-robi-sie-jednak-spokojniej-6489874184787585a.html
Do tego niektórzy producenci mówią o przewidywanych problemach z personelem i ryzyku przerwania, produkcji czy łańcucha dostaw...

I jednocześnie zewsząd uspokajanie.
Co uważacie?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:11
      Może twój sklep jest słaby ogarnięty po prostu? U mnie jest wszystko, w dużym wyborze.
    • 35wcieniu Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:14
      Im bardziej będziecie szturmować, tym mniej będzie.
      U mnie na szczęście ani paniki, ani braków w zaopatrzeniu.
    • angazetka Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:15
      Myślę też, że tak, jeśli ten chaos potrwa dłużej, to mogą być problemy z zaopatrzeniem. Ale na Boga, nie po tygodniu.
    • cruella_demon Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:15
      Dzisiaj byłam, było wszystko, włącznie z pełnym wyborem mięsa.
    • zazou1980 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:19
      U nas w rossmanie pustki, dzis byla dostawa i znowu prawie nic nie dowiezli. Kasjerka powiedziala, ze nie maja zapasow w magazynie. Jutro podjade do innego rossmana, bo przyzwyczailm sie do kilku rzeczy dostepnych tylko w tej drogerii 😕
      • chococaffe Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:27
        W Rossmanie możesz zamówic online i tylko odebrać ze sklepu. Nie wszytsko jest w każdym rosmannie, ale przynajmniej wiesz czy wycieczka ma sens
    • iwoniaw Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:20
      Generalnie pewnie tak właśnie jest, w czasie kwarantanny nawet spodziewałabym się, że ludzie zakupy robią falami, kwestia na jaki etap sytuacji w sklepie trafisz: jeśli akurat świeżo zatowarowano półki, to zrobisz spokojnie większe zakupy i bez paniki za jakiś czas pojedziesz znowu uzupełnić zapasy. Jeśli jednak właśnie wszystko wykupione, to wpadasz w popłoch, idziesz do innego sklepu, gdzie już brak tylko jednego rodzaju jakiegoś makaronu podkręca twoją panikę i czujesz co najmniej dyskomfort.
      Osobiście uważam, że jakieś jedzenie na te dwa tygodnie zawsze warto mieć, na wypadek gdybyśmy zostali uziemieni w domu z jakichkolwiek przyczyn. Ale nie obawiam się, że w sklepach tego jedzenia braknie z powodu pandemii - produkcja jest spora i ciągła, więc i z dystrybucją sobie poradzą.
      • snajper55 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:00
        iwoniaw napisała:

> produkcja jest spora i ciągła, więc i z dystrybucją sobie poradzą.

Założenie że produkcja będzie ciągła jest bardzo mocnym założeniem. Przy produkcji pracują ludzie, którzy też mogą chorować czy wylądować na kwarantannie. Tak samo przy produkcji materiałów, potrzebnych do produkcji. O konieczności ciągłości transportu tego wszystkiego też warto pamiętać. To jest cały łańcuch powiązań, w którym wystarczy, że zabraknie jednego ogniwa i będzie problem.

S.
        • iwoniaw Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:33
          snajper55 napisał:

> iwoniaw napisała:
          >
          > > produkcja jest spora i ciągła, więc i z dystrybucją sobie poradzą.
          >
          > Założenie że produkcja będzie ciągła jest bardzo mocnym założeniem. Przy produk
          > cji pracują ludzie, którzy też mogą chorować czy wylądować na kwarantannie. Tak
          > samo przy produkcji materiałów, potrzebnych do produkcji. O konieczności ciągł
          > ości transportu tego wszystkiego też warto pamiętać. To jest cały łańcuch powią
          > zań, w którym wystarczy, że zabraknie jednego ogniwa i będzie problem.
          >
          > S.

Wiem, dlatego napisałam, że jest, a nie że będzie zawsze. Na razie się nie sypie, zatem grunt to uzupełnić zapasy na bieżąco i tę dwutygodniową rezerwę utrzymywać stale. Obecnie robię zakupy raz w tygodniu i niczego już nie dokupuję jak zwykle, bo staramy się nie chodzić "do ludzi" bez potrzeby. Uporządkowaliśmy szafki spożywcze i wdrożyłam wreszcie planowanie jadłospisu nie tylko na obiady, ale i inne posiłki. To akurat jest dobre i dla diety i dla portfela.
          • pade Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 19:05
            Identycznie robię.
    • urtikus Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:21
      ja wychodzę tylko po chleb
      • snajper55 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:03
        urtikus napisała:

> ja wychodzę tylko po chleb

Ja mam w tej chwili zamrożone 5 bochenków.

S.
        • taniarada Ja mam mięso 18.03.20, 19:23
          snajper55 napisał:

> urtikus napisała:
          >
          > > ja wychodzę tylko po chleb
          >
          > Ja mam w tej chwili zamrożone 5 bochenków.
          >
          > S.
          Pamiętaj chleb do piekarnika nie do mikrofali .Amen.
      • aerra Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:42
        Po chleb to akurat nie wychodzę, bo od lat piekę w domu, za to po warzywa muszę jednak od czasu do czasu wyjść
    • chococaffe Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:30
      Powiem tak. Zapas na około 2 tygodnie minimum staram się zawsze mieć. Potem wygodnie mogę usiąść i rozważać czy to głupie czy nie big_grin
    • leni6 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:34
      U mnie aktualnie jest wszystko, sprzedawca mówił że za chwilę nie będzie cytryn. Peeniepodobna sytuacja może być z innymi produktami importowanymi z Włoch i Hiszpanii.
    • izabela1976 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:40
      U mnie w pobliżu są dwa duże supermarkety.

W żadnym nie ma papieru toaletowego, mokrych chusteczek, pieluch, podpasek, mydła i żeli do mycia.

Puszek z owocami i warzywami, ogórków konserwowych i innych warzyw słoikowych.

Jajek, mąki, cukru, ryżu i makaronów.

Godz. 16:00 - zero pieczywa zwykłego, paczkowanego, tostowego, ciast gotowych.

Żadnego mięsa.

Ciastka - tylko jakieś resztki zostały. 3/4 półek z chipsami pusta.
      • coronawirus Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:58
        Z moich obserwacji lepsze są mniejsze markety, do dużych przyjeżdżają ludzie na wielkie zakupy. Do tych osiedlowych chodzi się raczej po 2 paczki makaronu, a nie 2 palety.
      • valtho Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 19:02
        Gdzie mieszkasz?
    • feniks_z_popiolu Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:42
      Nie wiem zatem na jakim etapie są pobliskie delikatesy bo towaru pełne półki Dział mięsny ogłosił wręcz znaczne obniżki cen. W środku pojedynczy klienci. Za to jak kupują to za bardzo konkretne kwoty.
    • tol8 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:52
      Nie ma drożdży nigdzie
      • angazetka Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:57
        Bimber sam się nie zrobi.
    • dyzurny_troll_forum Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 17:55
      kosmos_pierzasty napisała:

> I jednocześnie zewsząd uspokajanie.
      > Co uważacie?

Uważamy, że jeżeli ciężarówki stoją kilkadziesiąt godzin w 40-50 korkach na granicy to nie może być dobrze.
      I że łańcuchy dostaw zostały przerwane.
      Ale za to trzeba obwiniać debili z rządu i ich akcje pod suwerena....
      • snajper55 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:01
        dyzurny_troll_forum napisała:

> Ale za to trzeba obwiniać debili z rządu i ich akcje pod suwerena....

Samiśmy sobie tych debili wybrali. Co ciekawsze, ci kretyni dalej mają spore poparcie. Coraz mniejsze, ale jednak spore.

S.
        • taniarada Brawo coraz lepszy język 18.03.20, 19:06
          snajper55 napisał:

> dyzurny_troll_forum napisała:
          >
          > > Ale za to trzeba obwiniać debili z rządu i ich akcje pod suwerena....
          >
          > Samiśmy sobie tych debili wybrali. Co ciekawsze, ci kretyni dalej mają spore po
          > parcie. Coraz mniejsze, ale jednak spore.
          >
          > S.
          Coraz lepsze trollowanie.Widać jakie się studia kończyło .Wstyd.
      • taniarada Musisz odpocząć od neta człoeiku 18.03.20, 19:14
        dyzurny_troll_forum napisała:

> kosmos_pierzasty napisała:
        >
        > > I jednocześnie zewsząd uspokajanie.
        > > Co uważacie?
        >
        > Uważamy, że jeżeli ciężarówki stoją kilkadziesiąt godzin w 40-50 korkach na gra
        > nicy to nie może być dobrze.
        > I że łańcuchy dostaw zostały przerwane.
        > Ale za to trzeba obwiniać debili z rządu i ich akcje pod suwerena....
        >
        Dużo dzieci w samochodach ? A co to się tak nagle wydarzyło,że w dwa trzy dni wszyscy poczuli nieodpartą chęć powrotu z koronaferii ? Okazja dzieci nie poszły do szkoły to czmychnęli na koronaferie. Najlepszy to był tatuś w tvn mówił,że 2000 km wraca z Francji i płakał że nie ma wody dla dzieci ani jedzenia.Ręce opadają na to patrzeć.Nawet do bagażnika nie wrzucił paru butelek wody ech.... szkoda gadać.
    • snajper55 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:04
      kosmos_pierzasty napisała:

> 5. życie z ograniczeniami: masowe zachorowania, kwarantanna lokalnych społec
      > zności - znaczący spadek zakupów w sklepach, ograniczenia w dostępności zakupów
      > online, niepokój związany z możliwością wzrostu cen;
      >
      > 6. nowa normalność: zniesienie kwarantanny - powrót do codziennej rzeczywis
      > tości (szkoła, praca) jednak większa ostrożność i uważność na kwestie zdrowotne
      > , zmiany w łańcuchu dostaw, większe zainteresowanie e-commerce oraz higieną.

Ten punkt 5 to jak długo trwa?

A punkt 6 to tak z nieba spada. Deus ex machina.

S.
    • iberka Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:07
      Jedyny brak jaki widziałam przez ostatnie 2 tygodnie przy okazji innych zakupów, to papier toaletowy w Rossman. Wszędzie wszystko jest włącznie z mydłem antybakteryjnym wink
      • afro.ninja Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:12
        No to u mnie nie ma mydła w kostce, ale takie drogue, ekologiczne w butelce sa nadal. Nie uzupelniono polekz makaronem. Papieru w brud. Paczki z allegro, przychodza bardzo szybko, a zamawialam produkty spożywcze.
    • kochamruskieileniwe Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:10
      Nie wiem, w sobotę ostatni raz byłam w sklepie.
    • panna.nasturcja Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:30
      U nas nie ma papieru toaletowego, żadnego mydła, inne środki czystości przetrzebione.
      Nabiał i inne świeże rzeczy są, puszki, ryż, kasze wymiecione. Za to była dostawa lubelli, bo makaronu pełen wybór.
      W piekarni znacznie mniejszy wybór pieczywa i ogólnie jest go mniej, nie wiem czemu.
      Osobiście uważam, że zapasy wciąż trzeba mieć, jeśli naprawdę dużo ludzie zachoruje lub będzie na przymusowej kwarantannie to musi być słabiej z produkcją, dostawą, z pracownikami w sklepie. U mnie dwa małe sklepy sa krócej czynne, bo nie wszyscy pracują (niekoniecznie są chorzy, ale opiekują się dziećmi, studentka dorabiająca pojechała do domu itd).
      A ci, co się obkupili tydzień temu na kwarantannę za kilka dni ruszą do sklepów, bo skończy im się jedzenie i zapał do siedzenia w domu. Więc słabo to widzę. Nie, że z głodu pomrzemy, ale kłopoty z zaopatrzeniem będą na pewno.
      • panna.nasturcja Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:43
        Zapomniałam dopisać, że w sklepach internetowych na zamówienie czeka się bardzo długo a towaru jest znacząco mniej.
    • krypteia Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:32
      przed chwilą wróciłam ze sklepu, supermarket, pełne półki łącznie z papierem toaletowym i mydłem antybaktreryjnym; kasjerki w rękawiczkach i maseczkach, klientów było może ze dwudziestu w całym sklepie
      • pani07 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:59
        U mnie w sklepie, gdzie poszłam, wszystko, czego potrzebowałam na bieżąco. I widziałam jedno: niepotrzebnie robiłam aż takie zapasy, bo było to, co niby miało zniknąć.
        Może u ciebie zwyczajnie niezbyt dobrze logistycznie potrafią zarządzać sklepem. U mnie na osiedlu jest taki świetny zieleniak- świetny od 2 lat, bo wcześniej wszystkie padały po krótkim czasie, a tej pani, która przejęła ten sklep, potrafi świetnie wszystko ogarniać. I ma klientów.
    • turbinkamalinka Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 18:56
      U mnie się uspokaja powoli. Wczoraj byłam to było wszystko, nie dostałam tylko włoszczyzny, ale to już szczegół. Papier, mydła były, ludzi mało. Na półce z mięsem przecenionym pełno, przeceny do 50% głównie indyka (psiak się ucieszył). Jeszcze są drobne braki, ale to np. nie było ryżu za powiedzmy 3 zł, ale był inny za 3,50 kg.
      Jedyne co to w piekarni braki już o 7 rano, ale o 12 już jest i nie ma po znowu po 15.
    • piataziuta Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 19:02
      Wczoraj byłam w Lidlu, wszystko jest, łącznie z papierem toaletowym.
      • taniarada W Lidlu jest w kosmosie nic nie ma 18.03.20, 19:09
        piataziuta napisała:

> Wczoraj byłam w Lidlu, wszystko jest, łącznie z papierem toaletowym.
        Takie tam życie.
    • taniarada Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 19:08
      Nie wiem gdzie ty mieszkasz ?Ale zacznij zjadać to co kupiłaś .I przestań hejtować.
    • daniela34 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 19:23
      Nie wiem, na razie u mnie w sklepie wszystko jest, nawet mydła przybyło (A w piątek już resztki były). Natomiast im więcej chorych, tym większe ryzyko zakłóceń w produkcji.
    • mama303 Re: Dalsze problemy z dostępnością art. spożywczy 18.03.20, 19:26
      no ciekawe, chłop wyszedł do Lidla. Ciekawe czy kupi wszystko....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka