Dodaj do ulubionych

Ból w stawie kolanowym

22.03.20, 12:06
Przychodnia pierwszego kontaktu się zdematerializowała, usg za tydzień zapewne się nie odbędzie, terminu do ortopedy z wynikiem, którego nie mam brak, więc mam nadzieję, że teraz już wolno pytać.

Ból pojawił się po kilkudniowym chodzeniu na 4-5 cm obcasie, w obu kolanach, ale w jednym szybko znikł. Pojawia się głównie nad ranem, chodzenie pomaga, teraz chodzenia jakby mniej więc i ból pojawia się częściej, także w ciągu dnia i dłużej utrzymuje po nocy. Koncentruje się nad rzepką oraz w zgięciu, w środku. Mam olejek żywokostowy i traumon, ale jedno i drugie stosuję baaaardzo sporadycznie. Jestem byłą siatkarkąwink

Jakaś porada?
Obserwuj wątek
    • danaide Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:06
      PS. Impreza trwa od ok. 3 miesięcy.
    • bei Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:08
      Orteza.
      • danaide Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:19
        Sama mogę sobie kupić czy potrzebny specjalny model? Czasem noszę opaskę uciskową, póki co mogę zwiększyć częstotliwość jeśli pomoże.
        • bei Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:47
          Nie wiem, jak u Ciebie, ja mam od wielu lat wyrok na łąkotkę, ilekroć przeciążę, to zakładam stabilizator i kolano po takiej „ kuracji” stabilizuje się. Używam dużo tego kolana😊, ruszam się, spaceruję, trochę biegam, robię przysiady. Na spacery gdy trzeba zakładam ortezę, ale przysiadu nie zrobię.
          Jaki kupić- mu być na pewno dobrany rozmiar (s, m l), i na która nogę. Sama kup coś niedrogiego, by w razie nietrafienia nie ponieść dusznego kosztu.
          Czy znasz eclipse blue? Ale tylko i wyłącznie ten gel, (z hurtowni weterynaryjnych). Eclipse przetestowaliśmy wielka grupą- z podziałem na seniorów, sportowców, osoby ze zwyrodnieniami, dwoch chorych onkologicznie). Kazdemu pomagał (jednej osobie tylko nie-problem bolesności barku)
    • volta2 Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:09
      u mnie takie bóle w kolanach zaczęły się dawno temu, wiązałam je ze stresem pracowym, rozchodziły się w ciągu dnia, po latach okazały się chyba? początkiem rzs. dziś też mnie łupie, a zaraz wychodzimy na spacer, na szczęście jutro zastrzyk, więc może przejdzie.

poza kolanami bolały też całe stopy, po nocy wstawałam i bolało, po godzinie chodzenia śladu po bólu nie było, znów aż do rana(też myślałam że to stres pracowy)
      • danaide Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:20
        Po przejrzeniu google też pomyślałam o RZS - a właściwie dopiero wtedy jak się rozniosło, że jest coś takiego, tylko właśnie lek na RZS znikł z aptek ;D
        • volta2 Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:38
          mi został ostatni zastrzyk, jest 12 w opakowaniu i co za pech, receptę mam od tygodnia i zamiast od razu realizować, to stwierdziałam, że jeszcze mam czas(były jeszcze 2 zastrzyki), całe 3 tygodnie przecież.

no i od czwartku panika, bo nigdzie recepty mi nawet na zamówienie nie chcieli zrealizować, no ale się udało przez net, i od wczoraj jestem znów posiadaczka

jeszcze mam przeciwbólowe na wszelki wypadek, no ale ich łykać nie powinnam z uwagi na skutki uboczne
          na rzs robi sie test z krwi. u mnie czynnik nie drgnął nieleczony przez 10 lat, ale po tym jak pierdyknęło, to się już bez zastrzyków nigdzie nie ruszam
          • tymianek21 Re: Ból w stawie kolanowym 20.06.20, 18:38
            Volta a co to za zastrzyk? Przeciwbólowy czy leczący rzs? Pytam bo ja przez 8 mcy brałam metrax i bardzo pomogło
    • meduza321 Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:12
      mnie pomógł na kolano diklofenak 75mg rano i wieczorem, Arthryl 1 saszetka raz dziennie i taka kuracja 2 tygodniowa, o recepte mozesz poprosic rodzinnego przez teleporade
    • szara_w Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:12
      Dobry fizjoterapeuta. U mnie ból kolan, taki aż do łez, był spowodowany napięciem mięśni i nieprawidłowym układem stopy, co rzutowało na całą nogę, a objawiało się bólem stawów właśnie. Więc masaże, ćwiczenia...
      • danaide Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:18
        W grudniu mam dzwonić w sprawie terminuwink
    • fil.lo Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:20
      Miałam kiedyś takie bóle, okazało się, że to jakiś stan zapalny. Było to w normalnych czasach, miałam więc rtg i wizytę u ortopedy. Po lekach przeszło.
      • danaide Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:32
        Rtg i jedną wizytę też miałam. Zostałam odesłana na usg i cześć pieśni. Może jednak zastosuję kurację maścią z 2 tyg i zobaczę co dalej, bo łykanie leków pzp nie bardzo mi obecnie pasuje.
    • chatgris01 Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:33
      Smaruj żelem Voltaren (jeśli masz, lub jeśli masz jak kupić). Mnie pomaga.
    • berdebul Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:55
      Łykaj tabletki z omułkiem zielonowargowym.
    • klamkas Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 12:59
      Mój ból kolana był związany z przykurczem powięzi, pomógł fizjoterapeuta w ciągu jednej wizyty. Czasami ból wraca, ale umiem sobie sama to rozluźnić.
    • snakelilith Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 13:03
      Jest taka grubsza reguła diaganostyczna - jak ból pojawia się rano i znika przy rozchodzeniu, to chodzi raczej o zmiany reumatyczno-zapalne. Jak ból znika w nocy i nasila do wieczora, to artroza. Nie biorę żadnej gwarancji, za to co napisałam. big_grin W każdym razie leki przeciwzapalne stosuje się w obu przypadkach, choć należy uważać na żołądek. I poszukaj sobie ćwiczeń na yotubie na szybkie wzmocnienie mięśni nóg/kolana, bo to jedyna funkcjonująca terapia niezależnie od przyczyny. W necie jest pełno wskazówek fizjoterapeutów uwzględniających chore stawy i konkretne dolegliwości. Dobre porozciąganie się, też nie zaszkodzi. Ortopeda na postępujące z wiekiem zmiany w kolanach ci i tak za bardzo nie pomoże. Pożegnaj się też z obcasami, to buty tylko na zadania specjalne. Przy czasach kwarantanny sprawdza się rower stacjonarny, nie obciąża stawów i nie powoduje wibracji jak normalny rower, więc można wykonywać równy, bezpieczny ruch mobilizujący odpowiednie mięśnie.
    • danaide Re: Ból w stawie kolanowym 22.03.20, 14:12
      Dziękuję, dziewczyny, uruchomiłam traumon i postaram się przez 2 tygodnie (lub do końca tubki wink ) używać. Pozostałe rzeczy zapiszę na listę "na zaś". Żołądek na razie będę oszczędzać. Obcasy i tak leżą u mnie w pudełkach na okazje, a okazji mniej niż pudełek. A ćwiczenia muszę uruchomić, bo w obecnej sytuacji trochę ruchu w bezruchu zrobi dobrze nie tylko ciału wink Najlepszego!
    • mamaalicji Re: Ból w stawie kolanowym 20.06.20, 16:23
      Polecam warszawską klinikę ortopedyczną Gamma. Mają bardzo dobrych specjalistów i możliwa jest także konsultacja on-line.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka