liliawodna222 25.03.20, 10:17 Chyba system jest totalnie przeciążony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:21 Jest; u mnie znajomi na FB też o tym piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:25 O, to muszę sprawdzić, bo właśnie się dziwiłam, że jeszcze żadnego powiadomienia od rana! (Tzn. tak pozytywnie się dziwiłam z nadzieją, że może trochę przystopowali po 2 tygodniach.) Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:26 Witaj w kubie... Syn dostał część zadań na dzisiaj smsem... Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:29 No bez jaj - moze jeszcze gołębie pocztowe będą wysyłać z zadaniami? Jak librus nie dziala, to.po.prostu nie ma nauki - świat się nie zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:37 Wychowawczyni syna bardzo dba o swoich uczniów. Serio. Naprawdę, klasa ma swietnego nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:44 W rozporządzeniu jest zapis o doręczaniu zadań pocztą lub kurierem. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:27 Mnie też nie działa. A przed 8.00 jeszcze działał. Odpowiedz Link Zgłoś
urtikus Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:33 sprawdzać zadania przed 8 i kopiować Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:40 Przed ósmą to ja jeszcze śpię- jefyny pozytek z hołmofis Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:55 Ale dzieci nie muszą spać do 8 rano. Dziś moim zapowiedziałam pobudki o 7, żeby ściągali zadania zanim system się przeciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:23 Moja młodsza zrobiła screeny wiadomości przed 8, a starsza jest wkurzona, że też na to nie wpadła. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 20:08 A nauczyciel to zamieścił o 3 w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 21:31 Wieczorem poprzedniego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 21:06 Po co? Jedyna dobra strona sytuacji, to możliwość wyspania się. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:32 U mnie też nie. Do wczoraj syn się logował, robił co tam zadali i odsyłał. Wczoraj powiesili zarządzenie Dyry, że to zaczyna być obowiązkowe. No i skończyło się logowanie, nie da się, qr.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewolajda88 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:46 A u mnie vulcan nie działa...od 9tej próbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:40 To jest produkcyjna wersja "nauki zdalnej" w wykonaniu MEN... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:51 droch napisał: > To jest produkcyjna wersja "nauki zdalnej" w wykonaniu MEN... Zaproponuj lepszą. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:58 A dostanę pensję ministra, samochód służbowy i kartę kredytową z wysokim limitem? To nie moja propozycja, ale traktowałbym ją coraz poważniej: zakończenie roku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:59 A jaki jest limit ministra? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:11 droch napisał: > A dostanę pensję ministra, samochód służbowy i kartę kredytową z wysokim limite > m? Aha. Czyli wiedzę o tym, jak powinien działać system zdalnego nauczania ekstrapolujesz sobie ze źródeł typu "Matrix", "Johnny Mnemonic" i "Tron". > To nie moja propozycja, ale traktowałbym ją coraz poważniej: zakończenie roku s > zkolnego. Propozycja kompletnie z d*py. I co potem? Wznowienie w lipcu? Żeby jeszcze bardziej dokopać turystyce? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:27 > Czyli wiedzę o tym, jak powinien działać system zdalnego nauczania ekstrapolujesz sobie ze > źródeł typu I jeszcze "Szalony akademik", a co tam. > Propozycja kompletnie z d*py. Acha. To lepiej udawać, że teraz trwa rok szkolny. Z czegoś trzeba zrezygnować, żeby w dłuższej perspektywie osiągnąć coś więcej niż "idźmy do przodu, róbmy cokolwiek, a potem pomyślimy nad tym, czy mamy możliwości i czy ma to sens". > Wznowienie w lipcu? Może pod koniec sierpnia? Może lekcje w soboty? Nie wiem, nie jestem ministrem. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:31 droch napisał: > > Czyli wiedzę o tym, jak powinien działać system zdalnego nauczania ekstra > polujesz sobie ze > > źródeł typu > > I jeszcze "Szalony akademik", a co tam. Jak chcesz, tego nie znam. > > Propozycja kompletnie z d*py. > > Acha. To lepiej udawać, że teraz trwa rok szkolny. Tak jest. Zwłaszcza, że dzieci muszą się czymś zająć. Bo teraz to nawet Niebieską Kartę ciężko założyć, a jak się będą całymi dniami nudziły, to stanie się to bardzo potrzebne. > Z czegoś trzeba zrezygnować, żeby w dłuższej perspektywie osiągnąć coś więcej n > iż "idźmy do przodu, róbmy cokolwiek, a potem pomyślimy nad tym, czy mamy możli > wości i czy ma to sens". Nic więcej się nie osiągnie przerywając teraz naukę. > > Wznowienie w lipcu? > > Może pod koniec sierpnia? Może lekcje w soboty? Nie wiem, nie jestem ministrem. Aha. Ale że minister robi źle to wiesz, chociaż nie jesteś ministrem. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:40 > Nic więcej się nie osiągnie przerywając teraz naukę. Dziś nic. Ale dziś też nie wiemy, ile potrwa zamknięcie szkół i czy we wrześniu nie zacznie się druga fala zachorowań. I znów będą tasiemcowe wątki, że np. nie ma programów nauczania zdalnego. Albo rok szkolny potoczy się normalnie, ale uczniowie będą w wyłącznie nadrabiać zaległości lub korygować wszystkie błędy, które pogłębiły się w totalnym chaosie. Zakończenie roku szkolnego ma swoje zalety i wady i na pewno powinno być rozważane jako scenariusz alternatywny. > Aha. Ale że minister robi źle to wiesz, chociaż nie jesteś ministrem. Z całym szacunkiem, nie trzeba być Messim, żeby zauważyć, że piłkarz nie trafił w bramkę z karnego. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:14 droch napisał: > > Aha. Ale że minister robi źle to wiesz, chociaż nie jesteś ministrem. > > Z całym szacunkiem, nie trzeba być Messim, żeby zauważyć, że piłkarz nie trafił > w bramkę z karnego. Ale wypadałoby być piłkarzem, żeby się wymądrzać: "ta taktyka ataku jest zła". Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:48 No tak właśnie wygląda nasza rzeczywistość .... Ja rano dała radę poprowadzić 2 "lekcje" przez librusa. Byłam z uczniami w kontakcie librusowo-facebookowo-messengerowym. Od przyszłego tygodnia przechodzę na MOODLE chociaż nie wiem jak długa i ta platforma pociągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:49 dziś - zgodnie z rozporządzeniem MEN - rozpoczęło się dzieło Narodowego Przenoszenia Nauczania na Platformy Internetowe, więc wszystko będzie muliło że hej Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:53 lajtova napisał(a): > Ocena dla tego pana. > A to ten pan jest właścicielem Librusa, który nie wyrobił z przygotowaniem go do znacznego zwiększenia obciążenia? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:59 Z g... bata nie ukręcisz. Librus to dziennik internetowy napisany na przestarzałych technologiach (Flash, który przestanie być wspierany do końca 2020). Takiego oprogramowania się nie rozbudowuje, nie tworzy na nim platformy elearningowej (!!!). Librusa już dawno temu powinno się zaorać i zrobić przetarg na nowe, nowoczesne oprogramowanie. Pretensje już wiesz do kogo kierować. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 14:29 lauren6 napisała: > ... > Pretensje już wiesz do kogo kierować. Uwaga, odpowiadam: do Tuska?... Co wygrałę? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:00 > A to ten pan jest właścicielem Librusa, który nie wyrobił z przygotowaniem go do znacznego > zwiększenia obciążenia? A znasz specyfikację zamówienia, że wiesz, że "Librus nie wyrobił się"? Podejrzewam, że nie było mowy o tym, że jednocześnie należy umożliwić pracę milionowi użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:14 droch napisał: > > A to ten pan jest właścicielem Librusa, który nie wyrobił z przygotowanie > m go do znacznego > > zwiększenia obciążenia? > > A znasz specyfikację zamówienia, że wiesz, że "Librus nie wyrobił się"? > Podejrzewam, że nie było mowy o tym, że jednocześnie należy umożliwić pracę mil > ionowi użytkowników. Jakiego znowu zamówienia, nieszczęśniku? Librusa ktoś pisał na zamówienie ministerialne? Skąd wpadłeś na taki pomysł? Aczkolwiek że w założeniach projektowych tego nie było, to prawie pewne. I to całkowicie zrozumiałe. A teraz ponawiam pytanie do mądrali, które diagnozują nieomylnie, że "to wszystko przez nieudolny rząd": co powinno być zrobione i kiedy, żeby rząd był udolny? Bo Librus (czy jak się nazwają te katowickie niemoty, które go produkują), powinien po prostu od razu, jak tylko zamknęli szkoły zamówić na gwałt dodatkowe serwery i może więcej łącza. Nie wykluczam zresztą, że to zrobili, chociaż jak patrzę na jakość ich pracy, to dalece nie mam pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:33 > Jakiego znowu zamówienia, nieszczęśniku? Librusa ktoś pisał na zamówienie ministerialne? > Skąd wpadłeś na taki pomysł? Możesz wskazać, gdzie napisałem "ministerialne" lub wskazałem konkretnie, kto to zamawiał? Nie interesuje mnie to. > Bo Librus (czy jak się nazwają te katowickie niemoty, które go produkują), powinien po prostu > od razu, jak tylko zamknęli szkoły zamówić na gwałt dodatkowe serwery i może więcej łącza. Bo? W realu tak bywa, że jak jako klient chcesz lepszą jakość, to musisz więcej wybecalować. > co powinno być zrobione i kiedy, żeby rząd był udolny? A to akurat łatwo powiedzieć: rząd powinien mieć przygotowany chociaż zarys planu działania na sytuację, w której nie można prowadzić nauki w systemie stacjonarnym, np. w przypadku stanu klęski żywiołowej, który uwzględnia możliwość wystąpienia epidemii. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:34 Kisnę z twojego przekonania, że przestarzała aplikacja, prawdopodobnie napisana ponad 5 lub nawet 10 lat temu po taniości przez studentów, jest w ogóle skalowalna do obsługi takiego ruchu sieciowego. Dodatkowe serwery w akcie desperacji to oni pewnie kupili już tydzień temu: efekty takiego cerowania systemu mogliśmy obserwować dzisiaj przy logowaniu. Podejrzewam, że po dzisiejszym dniu nauczyciele i uczniowie po prostu przeniosą komunikację na maila, fb, Skype'a itd więc MEN znowu będzie mógł obtrąbić sukces i Librus się obroni. Bo zakup dodatkowych serwerów pomógł 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:18 lauren6 napisała: > Kisnę z twojego przekonania, że przestarzała aplikacja, prawdopodobnie napisana > ponad 5 lub nawet 10 lat temu po taniości przez studentów, jest w ogóle skalow > alna do obsługi takiego ruchu sieciowego. Dodatkowe serwery w akcie desperacji Kisnę z Twojego przekonania, że ja mam jakiś pogląd na temat skalowalności Librusa. Napisałem cokolwiek takiego? No właśnie. To, że jedynym rozwiązaniem jest przeskalowanie go w górę to jest jedna sprawa, a to, czy to jest w ogóle możliwe, to druga. > to oni pewnie kupili już tydzień temu: efekty takiego cerowania systemu mogliśm > y obserwować dzisiaj przy logowaniu. Librus za parę dni ma mieć przerwę serwisową w nocy. Prawdopodobnie wtedy będą tak naprawdę rozbudowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 13:24 Ok... może przestanę używać słów, których znaczenia nie rozumiesz. Przejdźmy do meritum: warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25817891,pierwszy-dzien-obowiazkowej-zdalnej-edukacji-padl-librus-elektroniczny.html "Rozbudowy przepustowości trwają w sposób nieprzerwany od kilku tygodniu bez żadnych dodatkowych kosztów dla klientów. Prosimy o wyrozumiałość. Nasi ludzie pracują non stop, podobnie jak służba zdrowia. Przewidujemy, że do około godziny czasu platforma powinna ruszyć. Może znacznie szybciej. Robimy, co możemy." I wiesz co? Ja temu panu wierzę: reanimacja trupa to musi być karkołomne zadanie. Jak pisałam wyżej: z guano bata nie ukręcisz, a z przestarzałego źle napisanego systemu informatycznego nie zrobisz w miesiąc nowoczesnej platformy elearningowej dla milionów użytkowników. Twój komentarz o kupnie kilku serwerów był po prostu durny. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 15:06 lauren6 napisała: > "Rozbudowy przepustowości trwają w sposób nieprzerwany od kilku tygodniu bez ża > dnych dodatkowych kosztów dla klientów. Prosimy o wyrozumiałość. Nasi ludzie pr > acują non stop, podobnie jak służba zdrowia. Przewidujemy, że do około godziny > czasu platforma powinna ruszyć. Może znacznie szybciej. Robimy, co możemy." > > I wiesz co? Ja temu panu wierzę: reanimacja trupa to musi być karkołomne zadani > e. Jak pisałam wyżej: z guano bata nie ukręcisz, a z przestarzałego źle napisan > ego systemu informatycznego nie zrobisz w miesiąc nowoczesnej platformy elearni > ngowej dla milionów użytkowników. Twój komentarz o kupnie kilku serwerów był p > o prostu durny. Bardzo bohatersko walczysz z poglądami głoszonymi przez głosy w twojej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 15:27 Bardzo merytoryczny komentarz na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 19:56 lauren6 napisała: > Bardzo merytoryczny komentarz na poziomie. No strasznie mi żal, że się nie tłumaczę z tego, czego nie powiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 19:26 Skoro to takie g. to czemu panie specjalistki nie zbuntowały się wcześniej? Może dlatego, że wcześniej takie zombie było wystarczające? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:22 Ale ten pan zarządził, zeby polską szkołę przeniesc do sieci. Nie zrobił rozeznania, ale napisał rozporzadzenie na kolanie i powiedzial se radźcie! Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:32 ola_fatyga napisała: > Ale ten pan zarządził, zeby polską szkołę przeniesc do sieci. Nie zrobił rozez > nania, ale napisał rozporzadzenie na kolanie i powiedzial se radźcie! Zaproponuj lepsze rozwiązanie kontynuowania nauki. Tylko mi się nie zasłaniaj, jak jakiś droch, że nie jesteś ministrem - mimo, że nie jesteś ministrem jakoby widzisz, że koncepcja jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:39 Krótkofalowo: przyznać się, że Librus nie jest platformą elearningową i przenieść komunikację nauczyciel-uczeń na inne platformy/programy. Librus zostaje jak dotąd: jako dziennik elektroniczny. Podobno Politechnika coś tam napisała za darmo do wspierania edukacji online. Zainteresować się tym tematem. Długofalowo: zamówić w COI platformę elearningową. Żadne publiczne przetargi, gdzie decydującym kryterium jest niska cena. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:53 > Żadne publiczne przetargi, gdzie decydującym kryterium jest niska cena. O jeeeny. Jeśli masz trzy produkty spełniające wszystkie wymagania zamawiającego, to dlaczego nie można wybrać rozwiązania o najniższej cenie? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:58 Zapytaj się PKW dlaczego kryterium niskiej ceny nie sprawdza się w dużych projektach informatycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:07 > Zapytaj się PKW dlaczego kryterium niskiej ceny nie sprawdza się w dużych projektach informatycznych. Nie. W przypadku PKW problemem było to, że oprogramowanie zostało odebrane przez zamawiającego pomimo tego, że istotne funkcjonalności nie zostały dostarczone lub zostały dostarczone z wadami. Niezależnie od tego, ile produkt kosztuje, jeśli zamawiający nie ma dyscypliny, to produkcyjnie może wydarzyć się piękna katastrofa. To jakiś mit, że "drogie, więc na pewno dobre". Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:00 Ależ nikt nie twierdzi, ze librus jest platformą e-learningową. Ludzie się logują, zeby wiadomości sprawdzic lub je napisac i oceny sprawdzic. A tak na marginesie....google classroom tez nie działa tak, jak powinno. Cały polski internet nie działa, tak jak powinien. Polska jest bardzo zacofana pod tym wzgledem...przeprowadzenie e- konferencji z wiekszą liczbą uczestnikow jest sprawa prawie, że niemozliwą...ale skad o tym mozesz wiedziec, skoro jedynym obszarem twojej komunikacji jest e-mama? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:21 ola_fatyga napisała: > Ależ nikt nie twierdzi, ze librus jest platformą e-learningową. Ludzie się logu > ją, zeby wiadomości sprawdzic lub je napisac i oceny sprawdzic. A tak na margin > esie....google classroom tez nie działa tak, jak powinno. Cały polski internet > nie działa, tak jak powinien. Polska jest bardzo zacofana pod tym wzgledem...p P*erdolicie, Hipolicie. Może jeszcze Zoom jest polski, bo też wymiękał już parę dni temu, co? I w ogóle zaraz, Google Classroom to jest "polski Internet"? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:45 A ja powinien działać polski internet i co z nim nie tak. Sieć szkieletowa czy punkty ostatniej mili? Może zmień dostawcę? ola_fatyga napisała: > Ależ nikt nie twierdzi, ze librus jest platformą e-learningową. Ludzie się logu > ją, zeby wiadomości sprawdzic lub je napisac i oceny sprawdzic. A tak na margin > esie....google classroom tez nie działa tak, jak powinno. Cały polski internet > nie działa, tak jak powinien. Polska jest bardzo zacofana pod tym wzgledem...p > rzeprowadzenie e- konferencji z wiekszą liczbą uczestnikow jest sprawa prawie, > że niemozliwą...ale skad o tym mozesz wiedziec, skoro jedynym obszarem twojej k > omunikacji jest e-mama? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:25 lauren6 napisała: > Krótkofalowo: przyznać się, że Librus nie jest platformą elearningową i przenie > ść komunikację nauczyciel-uczeń na inne platformy/programy. Librus zostaje jak > dotąd: jako dziennik elektroniczny. Do komunikacji nauczyciel - uczeń Librus jest wystarczający i przynajmniej jest to zunifikowana metoda dla połowy Polski (a druga to Vulcan). Miotanie się po <baczność>platformach</baczność> nic nie da, zwłaszcza, że przeciętny nauczyciel nie ma (bo i nie ma powodu, żeby miał) rozeznania w nich. > Podobno Politechnika coś tam napisała za darmo do wspierania edukacji online. Z > ainteresować się tym tematem. Chyba Cię Bóg opuścił. Albo nie masz zielonego pojęcia o pisaniu poważnych projektów. > Długofalowo: zamówić w COI platformę elearningową. Żadne publiczne przetargi, g > dzie decydującym kryterium jest niska cena. Fajnie, a na kiedy przewidujesz kolejną epidemię? Bo taka platforma to wypadałoby, żeby była przynajmniej co jakiś czas w użyciu, a nie napisana w 1993 roku czekała, bo w 2020 wirus będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 13:27 > Do komunikacji nauczyciel - uczeń Librus jest wystarczający No właśnie widzimy to w praktyce. > Albo nie masz zielonego pojęcia o pisaniu poważnych projektów. Ty za to masz pojęcie panie "wystarczy kupić więcej serwerów". > Fajnie, a na kiedy przewidujesz kolejną epidemię? Uważasz, że platforma elearningowa powinna byc używana tylko w czasie epidemii? Lol. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 15:09 lauren6 napisała: > > Do komunikacji nauczyciel - uczeń Librus jest wystarczający > > No właśnie widzimy to w praktyce. Mówię o funkcjonalności. Kwestia, czy wydoli, to inna sprawa. > > Albo nie masz zielonego pojęcia o pisaniu poważnych projektów. > > Ty za to masz pojęcie panie "wystarczy kupić więcej serwerów". Cytat poproszę, gdzie napisałem słowo "wystarczy". Bo na razie to tylko Tobie się ono zwiduje. Ja napisałem o kupowaniu serwerów, bo to jest (w uproszczeniu oczywiście) niezbędny warunek zwiększenia wydajności czegokolwiek tego rodzaju. Czy wystarczający to inna sprawa. Ogarniasz różnicę między warunkiem koniecznym, a wystarczającym? > > Fajnie, a na kiedy przewidujesz kolejną epidemię? > > Uważasz, że platforma elearningowa powinna byc używana tylko w czasie epidemii? Na taką skalę? Oczywiście. No chyba, że masz inne zastosowania dla pełnej wydajności takiego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 15:33 Człowieku, ogarnij się. Wpadasz do wątku, próbujesz się mądrzyć wyzywając ludzi od miernot, piszesz jakieś kocopoły o kupowaniu nowych serwerów i lepszego łącza (patrz pan, wpadli na to kilka tygodni temu!). Kupowanie serwerów to nie jest panaceum na zły system informatyczny. Plujesz jadem na ekipę Librusa, a tymczasem ci ludzie mają niewielkie pole manewru. Librus nie jest narzędziem, które da się wykorzystać zgodnie z obecnymi oczekiwaniami MEN. Pretensje do min. edukacji są jak najbardziej uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 15:27 Nasza szkola wszystko realizuje od teraz na teamsach, ciekawa jestem jak to bedzie dzialac, poki co corka bez problemu sciagnela wszystkie lekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 17:44 U nas też TEAMS. Mój dzieciak miał dzisiaj 3 lekcje (klasa 3sp). Podsłuchiwałam - było całkiem ok Myślę, że z każdym kolejnym dniem będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 15:22 Librus nie jest platformą do nauczania online tylko dziennikiem elektronicznym i nie sadzę, by jego właściciel miał obowiązek posiadania pierdyliona serwerów, które mają udźwignąć nauczanie online i wzmożony ruch wiadomości z załącznikami. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 10:50 Od rana próbowałam i w końcu udało się zalogować. Potwierdzam, że jest z tym problem. Chyba już lepszy był system, gdy nauczyciel zadawał pracę na 2 tygodnie. Jak teraz każdy nauczyciel będzie wrzucał po jednej lekcji, a uczniowie będą się logować po kilka razy dziennie by sprawdzić co nowego wpadło, to tak to właśnie będzie wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
pearl3434 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:56 Do Vulcana tez nie mogę się dostać! Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 11:59 U nas tez slabo, raz w ogole strona sie nie laduje, innym razem rozklada sie podczas logowania. Serwery nie wyrabia i sa zwyczajnie przeciazone. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 12:24 Pojawia się strona logowania, ale wyrzuca mnie z powodu nieprawidłowego loginu/hasła Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 14:14 My mamy mantice. Dziala hez zarzutu 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 14:44 Vulcan też niespecjalnie, muli. Na szczęście główny nurt pracy mam na Messengerze. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Librus mi nie działa... 25.03.20, 15:00 U nas wlasnie wskoczyla wiadomosc, ze wszystko bezdie sie odbywac przez MS Teams. Dzieci maja szkolne konta, maja sie na nie logowac i tam beda zamieszczane lekcje do zrobienia. Chyba lepiej tak, niz wszystko rozwalone na Librusa uczniowskiego, rodzicielskiego, e-nauczanie i jakies podlety. Odpowiedz Link Zgłoś