wiewiorazprl 30.03.20, 19:01 Chyba już mi zupełnie odwala. Zachciało mi się prawdziwej zupy mlecznej takiej jak w szpitalu dawali jak byłam dzieciakiem. Jak to się robi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mum2004 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:04 Ale jakiej zupy mlecznej? Owsianka, kasza manna? Lane kluski na mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:07 Tzw. kleik? 😉 Mleko zaciągnięte mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:13 Zależy czego chcesz , "szpitalna/stołówkowa zupa mleczna" to : -mleko z makaronem -mleko z ryzem -mleko z zacierką -mleko z bułką paryską (u mnie się jadło na slodko, mój mąż z kolei tylko z solą - obrzydlistwo!) -owsianka - manna na rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:23 Szpitalnych nie znam, przedszkolne kojarzą mi się z przypalonym mlekiem, bleee. Ale kolonijne/obozowe już całkiem fajne były W domu dzieciaki jedzą kupne płatki, kulki i inne wynalazki zalane mlekiem, najmłodsze lubi płatki owsiane chwilę gotowane z mlekiem, z dodatkiem rodzynek, dolewam zimnego mleka, by je ochłodzić i rozrzedzić. Lubimy kaszę manną, ale ja lubię rzadką, dzieci gęstą, na słodko. Lubię makaron nitki albo inny drobny z mlekiem, na słodko. Ryż z mlekiem, też na słodko. Moja babcia lubiła bułkę w mleku rozpuszczoną, ale ona wszystkie mleczne zupy soliła. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:31 moja babcia tez na slono, dziadek lubil taka wersje: mleko z kleseczkami z maki i wody do tego ziemniaki krojone w plastry i duszone na oleju, jakie to bylo dobre 😀 jedyna wersja cieplego mleka jaka bylam w stanie przyjac bez zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:40 Mleko, kluski, smażone ziemniaki, sól - oj, coś czuję, że to byłaby ta wersja, po której ja każdorazowo jechałabym do Rygi... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:46 Ja lubiłam z chlebem ,zwłaszcza część skórki chleba z 1 cm miaszu . Poszarpane na kawałki. Do tego łyżka cukru I gorace mleko. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:52 U mnie to była bułeczka... Ale najbardziej lubię mannę i owsiankę, szczególnie taką na całych ziarnach owsa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:49 niewykluczone 😀 ja jade po cieplym mleku, slodkim w szczegolnosci, zestaw dziadka byl laskawszy, byl bo odszedl razem z dziadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:53 Mmmm, gorące mleko z miodem i masłem... Na bolące gardło.... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:52 wiewiorazprl napisała: > Chyba już mi zupełnie odwala. Zachciało mi się prawdziwej zupy mlecznej takiej > jak w szpitalu dawali jak byłam dzieciakiem. Jak to się robi ? Gotujesz ryż/kluski, zalewasz mlekiem, solisz lub słodzisz ew podgrzewasz, jeśli ryż/kluski masz z poprzedniego dnia. Ne gotuj, bo się kożuch zrobi. Płatki owsiane to inna inszość. S. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:54 Zacierki? Mieszasz mąkę z wodą i jajkiem i wrzucasz kawałeczki do gotującego się mleka. Czy jakoś tak. A może to są kluski lane na mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: zupa mleczna 30.03.20, 20:00 Zacierka to takie okruszki. Z jajkiem to są lane kluski. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorazprl Re: zupa mleczna 30.03.20, 20:08 tam cos plywalo tylko nie wiem co chyba cos zbozowego Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: zupa mleczna 30.03.20, 19:59 Regres, epidemia ci nie służy, niedługo zaczniesz rozglądać się za butelką ze smoczkiem. Ja po raz pierwszy od bardzo wielu lat z własnej woli i ochoty zrobiłam sobie naleśniki. Dziwne rzeczy się dzieją. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: zupa mleczna 30.03.20, 20:01 Ja zrobiłam rodzinie jabłka w cieście. Recesja idzie, budzi się pamięć bidapotraw... Odpowiedz Link Zgłoś