malia 01.04.20, 12:04 Moze bylo, to w takim razie przepraszam. Ale nie mogłam się powstrzymać. I tak, ten program robiło pewnie kilka, kilkanaście osób, i co, żadna nic nie zauważyła? Brawo TVP i brawo MEN, nagroda za zdalne nauczanie Zdalna Szkoła TVP - czym jest średnica Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asfiksja Re: Czym jest średnica 01.04.20, 12:14 Nie mogłam w to uwierzyć. A nie myślałam, że ten rząd i jego działalność misyjno-telewizyjna może mnie czymś jeszcze zaskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Czym jest średnica 01.04.20, 12:17 Ja właśnie też w to nie mogę uwierzyć. Czy to się dzieje naprawdę ???? Co to jest ta, cholerna średnica ? Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Czym jest średnica 01.04.20, 12:22 I na tym przykładzie można wytłumaczyć dzieciom, że telewizja kłamie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 19:37 mona-taran napisała: > I na tym przykładzie można wytłumaczyć dzieciom, że telewizja kłamie 😂 No chyba że mówi że dwie kobiety to para Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Czym jest średnica 01.04.20, 12:24 Mając na uwadze, że rząd PiS nie cofa się nigdy, możemy spodziewać się, że na egzaminach zaczną wymagać stosowania tej definicji średnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Czym jest średnica 01.04.20, 12:32 Tu byla taka specjalna osoba do obrony reformy i edukacji w wydaniu pis, Mania chyba? Udziela? się jeszcze? A może inny zwolennik 2 miliardów na TVP się odezwie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:06 Mania ostatnio zniknęła ale ja bym chętnie posłuchała jej wywodów. No bo Arwenka to napisze że głupia nauczycielka i tyle. Oni wszyscy głupi ci nauczyciele Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:13 No właśnie jakoś tak Mania tajemniczo zniknęła...ktoś ja widział w wątkach o nauczaniu zdalny? Ja tam specjalnie nie zaglądam. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 19:30 >No bo Arwenka to napisze że głupia nauczycielka i tyle. Oni wszyscy głupi ci nauczyciele Nie tylko nauczyciele. W ogóle wszyscy głupi, poza adwokatami i księgowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:14 malia napisała: > Tu byla taka specjalna osoba do obrony reformy i edukacji w wydaniu pis, Mania > chyba? Udziela? się jeszcze? Obawiam się, że to z reformą nie ma nic wspólnego, tylko jednak z nauczycielami.A trochę też z powszechnym przekonaniem, że kto nie wie nic o teatrze Grotowskiego, ten jest cham i prostak niewychowany, który powinien się wstydzić, natomiast kto nie wie, co to jest średnica, ten jest szlachetnym humanistą. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:27 A jest takie powszechne przekonanie? Bez przesady może. Natomiast zgoda, że to akurat z reformą nie ma nic wspólnego, natomiast ma sporo wspólnego z jakością programów produkowanych przez TVP oraz z poziomem części nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:35 daniela34 napisała: > A jest takie powszechne przekonanie? A nie? Przecież nawet na politechnikach są te przedmioty do uhumanistyczniania inżynierów, których trzeba ileś tam odbębnić, natomiast jakoś nie słyszałem o obowiązkowym zaliczeniu geometrii analitycznej, rachunku różniczkowego, lub termodynamiki do wyboru, dla filologów. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:48 Weszłam sobie na strony dwóch politechnik i tylko 1 przedmiot humanistyczny z oferty był kompletnie oderwany od potrzeb studenta kierunku ścisłego (historia wielkich religii)- reszta to na przykład: metodologia badań, historia techniki, historia zabytków techniki, historia architektury, zarządzanie zasobami ludzkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:29 Na UW od zawsze były OGUNy, które trzeba było wyrobić poza jednostką macierzystą, od Ciebie zależało, czy wybrałeś pokrewne czy coś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:39 turzyca napisała: > Na UW od zawsze były OGUNy, które trzeba było wyrobić poza jednostką macierzyst > ą, od Ciebie zależało, czy wybrałeś pokrewne czy coś zupełnie innego. To jest to, gdzie widzę na przykład kurs "Czechosłowaccy dysydenci", czy "Zmiana społeczna w kinematografii latynoamerykańskiej"? A coś w rodzaju, na przykład, "Sprawność silników spalania wewnętrznego", ewentualnie "Konstrukcja przemysłowych kolumn rektyfikacyjnych" się tam znajdzie? Bo ja nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_piet Re: Czym jest średnica 01.04.20, 15:07 Żle patrzysz. Wprowadzenie do fizyki złożoności. Fizyka statystyczna sieci złożonych Synteza radionuklidów i ich zastosowanie w medycynie jądrowej Monitoring organizmów genetycznie zmodyfikowanych Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czym jest średnica 01.04.20, 16:46 kasia_piet napisała: > Żle patrzysz. > Wprowadzenie do fizyki złożoności. Fizyka statystyczna sieci złożonych > Synteza radionuklidów i ich zastosowanie w medycynie jądrowej > Monitoring organizmów genetycznie zmodyfikowanych A, to przepraszam. Nie przeglądałem wszystkich 713, czy ile ich tam jest, widać były bardziej w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:17 malia napisała: > Moze bylo, to w takim razie przepraszam. Ale nie mogłam się powstrzymać. > > I tak, ten program robiło pewnie kilka, kilkanaście osób, i co, żadna nic nie W sumie ci wszyscy montażyści i producenci to są jak składacze w druku - ich interesuje, żeby ładnie wyglądało, a nie, żeby merytorycznie było prawidłowo.Więc to, że nikt nie wyłapał, to nie jest takie dziwne. Natomiast dziwne jest, że nie było żadnego recenzenta, który by spojrzał na nagranie. Przecież nawet najwęższemu specjaliście może się zwyczajnie przytrafić przejęzyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:50 No jeśli TO COŚ wyglądało ładnie od strony realizacji to ja więcej pytań nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:02 paskudek1 napisała: > No jeśli TO COŚ wyglądało ładnie od strony realizacji to ja więcej pytań nie ma > m. Ja nie mówię o efekcie (acz montażowo to gadanina jak gadanina, nic szczególnego), tylko o, excuses le mot, mindsecie pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:21 mnierna ale wierna. Reszta dla piss-władzuchny nieważna. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:26 Ej, może to się nie dzieje, dzisiaj jest prima aprilis . Gorzej jak się obudzimy jutro w tym samym g.... e Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:29 Teraz już jest jasne, dlaczego pisiory twierdzą, że nauczyciele nie zasługują na podwyżkę Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:33 Dzięki, że podlinkowałaś. Wiedziałam, że coś o średnicy krąży w necie, ale nie chciało mi się szukać. Mnie ubawiły te panie, co opowiadały o parzystości. "My z panią Anią jesteśmy parą" - cały dzień się z tego chichram. Zrobiły mi dzień. Ale dzieciom oczywiście współczuję, jeśli im tak ktoś tłumaczy na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Czym jest średnica 01.04.20, 13:39 Nie, moja droga. To program robiony przez TVP, to nie jest pomyłka jednej osoby, która się przejęzyczyła, to wielki, ogólny gniot. ps. jestem nauczycielem Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:11 Czyli, jeśli na codzień tak to wygląda to jest ok? Problem tylko, że telewizja to pokazała? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:15 Przestań pier.... lic bo to WCALE tak nie wygląda. Już Ci pisałam, to że miałaś pod górkę do szkoły to nie znaczy że wszyscy nauczyciele w kraju są beznadziejni i głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:26 Przestań się oburzać! Bardzo lubiłam swoją szkołę, ale jako dorosła osoba potrafię ocenić jej poziom. Miałam praktyki w szkole. Wiem, co prostuję dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:29 I nie twierdzę, że wszyscy nauczyciele są beznadziejni. Jest dużo fajnych osób, które się starają. Jest im bardzo ciężko. Jeśli jesteś jedną z nich, to serio szacun. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:42 zetkaad napisał(a): > Wiem, co prostuję dzieciom. Mam nadzieję, że nie ortografię. Odpowiedz Link Zgłoś
hellen Re: Czym jest średnica 01.04.20, 17:54 Hahahahaha. Pokaż błąd, Andabo. Proszę Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:18 To nie był program dokumentalny, kiedy kamera filmuję z ukrycia lekcje w szkole. Telewizja to stworzyła, ktoś napisał scenariusz, ktoś zatrudnił prowadzącą, ktoś reżyserował, ktoś miał nadzór merytoryczny. No, z tym ostatnim to chyba przesadziłam 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:17 Jeszcze tutaj wrzucę potęgowanie, dla tych, którzy mówią że to po prostu nieobycie z kamerą, a tak w ogóle nauczanie początkowe i NIE DA SIĘ, no nie da się sprawdzić tego przed emisją. Potęgowanie: SZOK Szkoła TVP nie umie w potęgowanie Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:22 Przypominam że od nauczycieli wymagali żeby z dnia na dzień przy użyciu własnych telefonów komórkowych umieli prowadzić lekcje on line a już na pewno nagrać film i wysłać dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:48 ja tam nie wiem, o co chodzi? ja tez, jak pomnozem liczbem dodatniom przez liczbem ujemnom, to dostaje w wyniku liczbem dodatniom. Co innego z liczba ujemna i liczba dodatnia, no ale to juz na nastepna lekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:54 Ogladalam angielski bo tego ucze. Dobrze byl zaprezentowany Present Perfect. A przynajmmjej ta czesc ktora widzialam. Ja sama.teraz prowadze z klasami zajecia przez Skype. Jest super, bo nareszcie mam tylko tych co chcą sie uczyc Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czym jest średnica 01.04.20, 19:36 Nie wiem, na czym to polega, ale angielski podlega przeciwnemu prawu Murphy'ego. Niezależnie jak niszczycielskie jest dane przedsięwzięcie edukacyjne, angielski wychodzi obronną ręką. Nawet ostatnia deforma edukacji rozchrzaniła wszystkie podstawy programowe, a z angielskiego zaryzykowałabym twierdzenie, że poprawiła, a już na pewno nie zepsuła. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 14:51 m.in dlatego nie mam telewizji w domu, nie płacę i płacić nie zamierzam abonamentu za telewizor, który posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 15:21 Pani na pewno pracowała w stresie, a pewnie i w pośpiechu, zafiksowała się na POKAZANIU dzieciom, jak wielkie jest gniazdo, i zwyczajnie jej się pokręciło. Wg mnie powinna natychmiast zrobić koleją lekcję, pokazać, o ile większe jest gniazdo niż pokazywała na poprzedniej lekcji , przeprosić za pomyłkę. Ja bym przyniosła pomylony pierścień i prawidłowo wymierzony i pokazała różnicę - w sumie zabawna pomyłka. Do pani nie mam w ogóle pretensji. Ale oczywiście ci co robią program zawalili sprawę. Przecież chyba nie lecą z tym na żywo i można było wyłapać i naprawic, chyba ktoś to oglądał - bez stresu? A przynajmniej powinien. Z trzeciej strony - jeśli pani zechce na wizji naprawić błąd i pokazać te dwa pierścienie, dzieci już nigdy nie zapomną, jak wielie jest bocianie gniado. I nie miałabym pretensji do nauczycieli, którzy tam występują. TV edukacyjna jest teraz nie do przecenienia, przecież nawet tutaj pisaliśmy, że powinna działać. A nauczyciele, oprócz przygotowania się, muszą też nabyć chćby minimalnego doświadczenia w tej robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 17:24 Na prawdę uważasz że KTOKOLWIEK z wykształceniem podstawowym może mylić średnicę z obwodem? A już ZWŁASZCZA nauczyciel???? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 17:36 Ja też tego tłumaczenia nie kupuję, też początkowo myslalam, że to przejezyczenie na wizji, ale obejrzałam nagranie- Pani przygotowała się do lekcji, zaopatrzyła się w taśmę o długości 2 m, czyli jednak nie odróżnia- od początku chciała pokazać obwód, tyle że danych o obwodzie brak. To nie jest pomyłka na gorąco. Ona na spokojnie, w domu, przygotowując się do poprowadzenia zajęć przestawiła pojęcia . No i tu już nie jestem wstanie uwierzyć, że to "pomyłka". Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czym jest średnica 01.04.20, 17:39 Dokładnie. Poza tym skąd pomysł że to jest na żywo... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 17:59 Ależ to na pewno nie było przejęzyczenie, tylko gruba pomyłka. Nie wiem, jak to się stało, nawet ja, nieznająca się w ogóle na biologii na oko widziałam, że gniazdo bociana jest o wiele większe (obwód ponad 6 metrów). Jednocześnie nie wierzę, że człowiek z maturą nie zna wzoru na obwód okręgu albo nie umie tego obwodu oszacować znając średnicę, choćby rozkładając ramiona. Wiem jednak, że człowiek może się pomylić, trwać w swoim błędzie, a potem sam nie rozumieć, jak to możliwe. I nie musi być ani głupi, ani leniwy, ani niedouczony. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czym jest średnica 01.04.20, 18:10 Ja pierdzielę, co za różnica ile ma gniazdo! Ona pokazywała średnicę! I dla pokazania dwumetrowej średnicy przygotowany został pasek papieru o... długości 2 m. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 18:10 nangaparbat3 > Jednocześnie nie wierzę, że człowiek z maturą nie zna wzoru na obwód okręgu alb > o nie umie tego obwodu oszacować znając średnicę, choćby rozkładając A ja wierzę, widziałam wielu ludzi po maturze, a nawet z wyższym wykształceniem, którzy zapomnieli podstawowych rzeczy, dla których problemem były chociażby działania na ułamkach, procenty itp. I niestety, dotyczy to też nauczycieli, chociażby taka moja nauczycielka geografii z LO, która nie umiała przeliczyć odległości, no bo przecież mapa była w skali Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 18:16 Kontynuując, akurat niski poziom wiedzy z matematyki u nauczycieli nauczania początkowego w jest dosyć często sygnalizowany przez chociażby nauczycieli akademickich. Więc ten obwód i średnica mnie nawet tak bardzo nie dziwią Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czym jest średnica 01.04.20, 18:21 A potęgowanie widziałaś? Tam ewidentnie jest matematyczka, która w taki właśnie sposób wykłada. I taka ma wiedzę, nic jej nie zgrzyta, wszystko super i jeszcze klepie głupotę poprzedzając ją słowem "oczywiście". To jest dramat, nie żadne incydentalne pomyłki, tylko obraz nędzy i rozpaczy. (Z ciekawości obejrzałam kilka losowych odcinków, w zasadzie można włączyć dowolny i traktować jako komedię) Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czym jest średnica 01.04.20, 17:58 Skoro dorosły człowiek, do tego nauczyciel, myli obwód ze średnicą, to jest mocno nie w porządku wymagać od uczniów, aby musieli przyswajać całe multum o wiele trudniejszych zagadnień. Sprawdziany też piszą w stresie i pod presja czasu, a jakoś nikt nie bierze tego pod uwagę. Może też mogłyby przeprosić za pomyłkę? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 18:01 Niektórzy biorą pod uwagę, ale zgadzam się, że bardzo nieliczni. Zresztą gdzieś tam napisałam,że pani obrywa za nauczycielski zwyczaj skupienia się na wytykaniu błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.banderas Re: Czym jest średnica 01.04.20, 15:43 Podobał mi się komentarz, ze to z niedofinansowania, bo dostali tylko 2 mld. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czym jest średnica 01.04.20, 18:02 Gdyby mieli honor, powinni je natychmiast podarować na testy. Ale pewnie biedactwa nie mogą Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czym jest średnica 01.04.20, 17:56 A może to tylko fragment większego planu? Pokażemy beznadziejne lekcje, pójdzie beka z belfrów, suweren uzna, że to zawsze tak wygląda i nauczyciele zostaną najbardziej pomiataną grupą zawodową.. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Czym jest średnica 01.04.20, 18:04 www.facebook.com/167518473264016/videos/531222744435656/ Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Czym jest średnica 01.04.20, 19:27 No, ten pan chociaz mowi do rzeczy chociaz nie jest liczba całkowita, ani tez sam nie jest całkowity. Dlaczego on w szkole nie uczy? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Czym jest średnica 01.04.20, 20:13 asia.sthm napisała: > No, ten pan chociaz mowi do rzeczy chociaz nie jest liczba całkowita, ani tez s > am nie jest całkowity. > Dlaczego on w szkole nie uczy? > Bo to pewnie świeżo odkryty talent😉 Odpowiedz Link Zgłoś