Dodaj do ulubionych

W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaciarzom

05.04.20, 20:36
A właściwie Agencja Rezerw Materiałowych, ale to rządowa agencja, a wyraz rząd jest krótszy - dlatego w tytule wątku jest rząd. Granda w biały dzień.

"W połowie lutego, gdy rząd już wiedział o nadciągającej pandemii, państwowa Agencja Rezerw Materiałowych wyprzedała za grosze prawie 63 tys. specjalistycznych masek ochronnych, których dziś brakuje w szpitalach."

"Maski sprzedawane były przez ARM po 10 zł za sztukę. W tym samym czasie w internecie kosztowały już 300-400 zł! Wszystkie poszły na pniu."

"– W sytuacji gdy przerabiamy do pracy maski do pływania, gdy ratownicy medyczni często dostają gogle, które do niczego się nie nadają, bo parują i nic w nich nie widać, gdy brakuje absolutnie wszystkiego, przyjęlibyśmy je z pocałowaniem ręki – mówi „Wyborczej” jeden z lekarzy z centralnej Polski."

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,25847474,panstwowa-agencja-rozsprzedala-za-grosze-specjalistyczne-maski.html#s=BoxWyboMT
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:13
      asia-loi napisała:

> A właściwie Agencja Rezerw Materiałowych, ale to rządowa agencja, a wyraz rząd
      > jest krótszy - dlatego w tytule wątku jest rząd. Granda w biały dzień.
      >
      > "W połowie lutego, gdy rząd już wiedział o nadciągającej pandemii, państwowa Ag
      > encja Rezerw Materiałowych wyprzedała za grosze prawie 63 tys. specjalistycznyc
      > h masek ochronnych, których dziś brakuje w szpitalach."
      >
      > "Maski sprzedawane były przez ARM po 10 zł za sztukę. W tym samym czasie
      > w internecie kosztowały już 300-400 zł! Wszystkie poszły na pniu."
      >
      > "– W sytuacji gdy przerabiamy do pracy maski do pływania, gdy ratownicy medyczn
      > i często dostają gogle, które do niczego się nie nadają, bo parują i nic w nich
      > nie widać, gdy brakuje absolutnie wszystkiego, przyjęlibyśmy je z pocałowaniem
      > ręki – mówi „Wyborczej” jeden z lekarzy z centralnej Polski."
      >
      > wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,25847474,panstwowa-agencja-rozsprzedala-za-grosze-specjalistyczne-maski.html#s=BoxWyboMT

Artykuł jest płatny, masz do niego dostęp? Nie zgadzają mi się pewne fakty i chciałbym je sprawdzić. Chciałbym porównać artykuł z tym dokumentem (zwróć uwagę na daty).

S.
      • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:18
        snajper55 napisał:

> Artykuł jest płatny, masz do niego dostęp?

Mam dostęp do całości, ponieważ mam prenumeratę.
        Co Ci wkleić?
        • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:20
          asia-loi napisała:

> snajper55 napisał:
          >
          >
          > > Artykuł jest płatny, masz do niego dostęp?

>
          > Mam dostęp do całości, ponieważ mam prenumeratę.
          > Co Ci wkleić?

Najlepiej całość. smile

S.
          • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:24
            snajper55 napisał:

> asia-loi napisała:
            >
            > > snajper55 napisał:
            > >
            > >
            > > > Artykuł jest płatny, masz do niego dostęp?

> >
            > > Mam dostęp do całości, ponieważ mam prenumeratę.
            > > Co Ci wkleić?
            >
            > Najlepiej całość. smile

Nie, czekaj, sprawa się wyjaśnia. Napiszę.

S.
            • szafireczek Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:27
              Podobno 60 tys. maseczek...
              • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:36
                szafireczek napisała:

> Podobno 60 tys. maseczek...

Z artykułu wynika, że 63 tys.

"Tymczasem, jak ustaliła „Wyborcza”, w połowie lutego, a więc gdy już wiadomo było o nadciągającej pandemii (pisaliśmy, że Agencja Wywiadu informowała o zagrożeniu już w połowie stycznia), odpowiedzialna za zaopatrzenie na czas kryzysu Agencja Rezerw Materiałowych sprzedała prawie 63 tys. specjalistycznych całotwarzowych masek neoprenowych (Panoramasque, typ 1710395, produkcji francuskiej)."

"– Poszły wszystkie, co do jednej – przyznał w rozmowie z nami Józef Zaręba ze składnicy ARM w Szepietowie, która pozbyła się prawie 13 tys. masek neoprenowych. W Wąwale (13 tys. sztuk) masek też już nie ma. W Kamienicy Królewskiej (11 tys.) powiedzieli, że „wszystkie wykupili prywaciarze”."
                • szafireczek Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:39
                  Ale nie wiem, czy tam w grę przypadkiem nie wchodził termin ważności, po którym traci się atesty....
                  • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:45
                    szafireczek napisała:

> Ale nie wiem, czy tam w grę przypadkiem nie wchodził termin ważności, po którym
                    > traci się atesty....

Wchodził w grę termin ważności, ale lekarze mówią, że te maski i tak są o niebo lepsze niż te co są sprowadzane z Chin. Profesor Simon powiedział, że gdyby do tych masek dołączyć filtry antywirusowe to byłyby bardzo przydatne. GW ustaliła, że tych masek można było używać do 2021 r.

Z artykułu"
                    „Maski wymagały obowiązkowego przeglądu, który musiałby zostać zrobiony u producenta we Francji i wymagał dużych nakładów finansowych, co było nieuzasadnione ekonomicznie” – napisał nam w mailu Dariusz Zawadka, dyrektor biura organizacyjnego w centrali ARM.

Lekarze i ratownicy są tymi tłumaczeniami zbulwersowani. – Czy zrobienie przeglądu to większy problem niż sprowadzanie sprzętu z Chin, często złej jakości, z podrabianymi certyfikatami – oburza się dyrektor jednego z dolnośląskich szpitali, w którym leczeni są zakażeni koronawirusem."
                    • szafireczek Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:48
                      One nawet bez atestu nie traciły chyba za bardzo swoich właściwości, bo jak inaczej kolejni pośrednicy- nabywcy od Agencji - je sprzedawali????!
                      • woman_in_love Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:54
                        15 lat ważności,
                        produkcja z 2006 roku, d
                        data upływu okresu trwałości XII 2020 r. – V 2021 r.

co biorąc pod uwagę, że wiedzieli o epidemii, nie powinno mieć i tak miejsca
                  • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:49
                    szafireczek napisała:

> Ale nie wiem, czy tam w grę przypadkiem nie wchodził termin ważności, po którym
                    > traci się atesty....

Były jeszcze rok przed końcem okresu trwałości określonego przez producenta.

S.
                  • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:05
                    Ale nie wiem, czy tam w grę przypadkiem nie wchodził termin ważności, po którym traci się atesty....

Powiedz mi wolala bys maske z konczoncym sie atestem.....
                    Czy nic ewentualnie jakas szmatke
                    • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:08
                      bigzaganiacz napisał(a):

> traci się atesty....

Miały jeszcze rok rok końca okresu trwałości ustalonego przez producenta (produkcja w 2006 i 15 lat trwałości).

S.
                      • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:14
                        Sranie w banie taki sprzet wytrzymuje duzo dluzej
                        • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:16
                          bigzaganiacz napisał(a):

> Sranie w banie taki sprzet wytrzymuje duzo dluzej

No jasne, że dużo dłużej. Ale producent określi krótki okres. Przecież on chce sprzedawać a nie sprzedać. wink

S.
                          • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 02:25
                            To jest czas gdzie napewno wytrzyma wszelkie glupawe testy
                            Jedzenie wojskowe z atestem 3 lata potrafi wytrzymac 20
            • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:43
              Były przynajmniej trzy przetargi ARM na sprzedaż masek neoprenowych Panoramasque typ 1710395 (producent Bacoua S.A z siedzibą we Francji):

03.10.2019 ----
              • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:46
                Źródła:

web.archive.org/web/20200404141835/https://arm.gov.pl/index.php?doc=1350
                web.archive.org/web/20200404143007/https://arm.gov.pl/index.php?doc=1378
                web.archive.org/web/20200404193426/https://arm.gov.pl/index.php?doc=1390
                S.
              • beneficia Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:47
                W lutym?!
                Albo to są debile albo skur..ele.
                • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:50
                  beneficia napisała:

> W lutym?!
                  > Albo to są debile albo skur..ele.

Ciekawe kto w lutym je kupił...

S.
                  • alpepe Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 00:56
                    Kupił ten, co miał kupić, swoi muszą się nażreć.
              • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:50
                snajper55 napisał:

> Pewnie robili miejsce na skupywany w tym czasie miał węglowy.

Tak. W artykule pisze, że Agencja była głównie zajęta skupowaniem węgla, bo górnicy robili raban.

I jeszcze to:

"Kiedy Polska szykowała się na główne uderzenie koronawirusa, premier Mateusz Morawiecki zapowiadał, że jesteśmy do walki z nim dobrze przygotowani. 2 marca oznajmił wręcz, że nie ma potrzeby dodatkowych zakupów. Dwa dni później rząd zapowiedział jednak przeznaczenie dodatkowych 100 mln zł na zakupy dla Agencji Rezerw Materiałowych. 20 marca niespodziewanie wymieniono prezesa agencji. Zmianę tłumaczono „przyśpieszeniem i usprawnieniem działań agencji związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19”.:
                • szafireczek Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:56
                  Słyszałam dzisiaj w wiadomościach w publicznym radiu, że zostały zakupione duże tysiące nowych maseczek, na koniec było info, że Francja zakupiła 2 mld - spikerka która czytala newsy, aż się zachłysnęła, bo myślała, że się przejęzyczyla i drugi raz wolno przesylabizowala - miliardy ( ciekawe, czy jutro jeszcze będzie tam pracować smile)
              • snajper55 Ho, ho, ho! 05.04.20, 22:03
                snajper55 napisał:

> Take maski można teraz kupić po 100 PLN.

Ho, ho, ho! Pomyliłem się. Takie maseczki chodzą po 544 PLN brutto.

www.icd.pl/maska-panoramasque-1710395.html

Luty:
                62.885 x (544 PLN - 10 PLN) = 33.580.590 PLN

Dla takiej idei warto uwolnić ARM od zbędnego balastu niepotrzebnego sprzętu.

S.
                • bistian Re: Ho, ho, ho! 05.04.20, 22:14
                  snajper55 napisał:

> Luty:
                  > 62.885 x (544 PLN - 10 PLN) = 33.580.590 PLN
                  >
                  > Dla takiej idei warto uwolnić ARM od zbędnego balastu niepotrzebnego sprzętu.

Tak się robi interesy! A wojna i kataklizmy, to najlepszy moment na robienie przekrętów
          • aankaa Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:35
            Najlepiej całość
            nie wydaje ci się, że byłoby to mało uczciwe ?
            i nie chodzi o ukrywanie afery ale przekopiowanie artykułu
            • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:53
              aankaa napisała:

> Najlepiej całość
              > nie wydaje ci się, że byłoby to mało uczciwe ?
              > i nie chodzi o ukrywanie afery ale przekopiowanie artykułu

Niektóre media otworzyły dostęp do wszystkich materiałów związanych z koronawirusem. I to uważam za właściwe. Tylko czy ten artykuł jest związany z koroną? No OK, na priva byłoby na pewno uczciwiej.

S.
              • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:01
                snajper55 napisał:

>
                > Niektóre media otworzyły dostęp do wszystkich materiałów związanych z koronawirusem. I to uważam za właściwe. Tylko czy ten artykuł jest związany z koroną? No OK, na priva byłoby na pewno uczciwiej.

Nie przekopiowałam całego artykułu, tylko spore fragmenty. Artykuł jest bardzo długi.
                A swoją drogą to ciekawe, bo jak się zaraza zaczynała u nas, to GW udostępniała swoje artykuły wszystkim, dopiero od jakiegoś czasu są tylko w całości dostępne dla prenumeratorów.
                • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:06
                  asia-loi napisała:

> snajper55 napisał:
                  >
                  > >
                  > > Niektóre media otworzyły dostęp do wszystkich materiałów związanych z kor
                  > onawirusem. I to uważam za właściwe. Tylko czy ten artykuł jest związany z koro
                  > ną? No OK, na priva byłoby na pewno uczciwiej.

>
                  > Nie przekopiowałam całego artykułu, tylko spore fragmenty. Artykuł jest bardzo
                  > długi.
                  > A swoją drogą to ciekawe, bo jak się zaraza zaczynała u nas, to GW udostępniała
                  > swoje artykuły wszystkim, dopiero od jakiegoś czasu są tylko w całości dostępn
                  > e dla prenumeratorów.

Zdziwiłem się, bo artykuł mówił o sprzedaży lutowej a ja wiedziałem o styczniowej i zacząłem się zastanawiać, która informacja jest fałszywa. Okazało się, że to jedynie moja wiedza była niepełna. Była i styczniowa, i lutowa, i październikowa. Może była i marcowa ale pewnie już bez ogłoszeń. wink

S.
                • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:39
                  asia-loi napisała:

> snajper55 napisał:
                  >
                  > >
                  > > Niektóre media otworzyły dostęp do wszystkich materiałów związanych z kor
                  > onawirusem. I to uważam za właściwe. Tylko czy ten artykuł jest związany z koro
                  > ną? No OK, na priva byłoby na pewno uczciwiej.

>
                  > Nie przekopiowałam całego artykułu, tylko spore fragmenty. Artykuł jest bardzo
                  > długi.
                  > A swoją drogą to ciekawe, bo jak się zaraza zaczynała u nas, to GW udostępniała
                  > swoje artykuły wszystkim, dopiero od jakiegoś czasu są tylko w całości dostępn
                  > e dla prenumeratorów.
                  >
                  >Wysoki poziom ochrony przed koronawirusem zapewni półmaska filtrująca o klasie ochronnej FFP3 - zauważa ekspertka z Państwowego Zakładu Higieny dr Agnieszka Chojecka, cytowana w informacji przesłanej PAP. Koronawirus jest jednak dużo mniejszy niż 0,6 mikrometra (ma rozmiar wynoszący zaledwie kilkadziesiąt tysięcznych mikrometra). A 0,6 mikrometra to najmniejszy rozmiar cząstek, dla których standard FFP3 gwarantuje 99 proc. ochrony.

Ważne są też między innymi rozmiary maski – musi ona szczelnie zakrywać twarz, co może być utrudnione, szczególnie gdy ktoś ma zarost.
                  • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:50
                    taniarada napisał(a):

>
                    > Ważne są też między innymi rozmiary maski – musi ona szczelnie zakrywać twarz,
                    > co może być utrudnione, szczególnie gdy ktoś ma zarost.

Bardziej wierzę lekarzom niż tej pani.
                    Lekarze mówią, że te maski dla nich byłyby przydatne, wystarczyłoby tylko dołączyć do nich filtry przeciwwirusowe.
                    Wklejałam wcześniej wypowiedź profesora K. Simona. Ja uważam prof. Simona za super fachowca.
                  • aankaa Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:17
                    Ważne są też między innymi rozmiary maski – musi ona szczelnie zakrywać twarz, co może być utrudnione, szczególnie gdy ktoś ma zarost.

wiem, że czasu na prysznic nie wystarcza
                    ale, jeśli maseczka nie jest doskonała, można brodę zgolić smile
          • taniarada Krzyczysz sprawdzam 05.04.20, 22:20
            snajper55 napisał:

> asia-loi napisała:
            >
            > > snajper55 napisał:
            > >
            > >
            > > > Artykuł jest płatny, masz do niego dostęp?

> >
            > > Mam dostęp do całości, ponieważ mam prenumeratę.
            > > Co Ci wkleić?
            >
            > Najlepiej całość. smile
            >
            > S.
            Myślisz że nikt nie może wykupić abonamentu.Zresztą co to ma do rzeczy?
            • asia-loi Re: Krzyczysz sprawdzam 05.04.20, 22:30
              taniarada napisał(a):

> Myślisz że nikt nie może wykupić abonamentu.Zresztą co to ma do rzeczy?

Każdy może kupić prenumeratę, ale Ty nie masz, bo jesteś skąpiradło.
              A jak nie masz prenumeraty, to nie możesz pisać komentarzy pod artykułami, zwłaszcza na lokalnej GW. big_grin
              • taniarada Re: Krzyczysz sprawdzam 05.04.20, 22:55
                asia-loi napisała:

> taniarada napisał(a):
                >
                > > Myślisz że nikt nie może wykupić abonamentu.Zresztą co to ma do rzeczy?
                >

> Każdy może kupić prenumeratę, ale Ty nie masz, bo jesteś skąpiradło.
                > A jak nie masz prenumeraty, to nie możesz pisać komentarzy pod artykułami, zwła
                > szcza na lokalnej GW. big_grin
                > A skąd ty wiesz ?Jak dziecko z przedszkola .A ty ,a ja.Mam wszystkie artykuły otwarte.Nie komentuje .Bo tam dyżurują tacy jak xyz.Już go kiedyś skarciłem bo gminnego pisał na FK ,a co innego pod artykułami Matyjaszczyka lub postów o kościele.Stwierdziłem że życie jest za krótkie by z każdym się kopać.
                >
    • mum2004 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 21:42
      I to jest właśnie rząd totalnych debili i nieudaczników. A swoją ignorancję próbują teraz zatuszować chorymi zakazano. Zamiast gasić pożary w szpitalach i dps-ach, budować prowizoryczne szpitale- to wysyłają kulsonów na spacerki po lesie.
      • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:09
        I to jest właśnie rząd totalnych debili i nieudaczników. A

Takich sobie wybraliscie
        Sprzedaliscie sie za pincet zloty
        • cosmetic.wipes Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 11:27
          Kto wybrał, ten wybrał.
      • mid.week Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:14
        To nie jest rząd nieudaczników. To cwaniaki robiące interesy życia. Cyniczne gnidy u koryta.
        • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:16
          Dostalas pinceta to teraz nie placz
        • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:19
          mid.week napisała:

> To nie jest rząd nieudaczników. To cwaniaki robiące interesy życia. Cyniczne gn
          > idy u koryta.

Ale przekrętu na 100 mln za pomocą "kupna" kolekcji Czartoryskich długo nikt nie przebije. To naprawdę jest perełka wśród oszustw. Należy ją docenić.

S.
          • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:28
            snajper55 napisał:

> Ale przekrętu na 100 mln za pomocą "kupna" kolekcji Czartoryskich długo nikt ni
            > e przebije.

100 milionów euro + 8 milionów euro na podatek. Razem 108 milionów euro.
            • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:36
              asia-loi napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Ale przekrętu na 100 mln za pomocą "kupna" kolekcji Czartoryskich długo n
              > ikt ni
              > > e przebije.

>
              > 100 milionów euro + 8 milionów euro na podatek. Razem 108 milionów euro.
              > Taki sam chaos jest na FK .Dlatego to odpuściłem .Krzyk ,wrzask i zakłamanie.
              • asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:39
                taniarada napisał(a):

> > Taki sam chaos jest na FK .Dlatego to odpuściłem .Krzyk ,wrzask i zakłamanie.

A coś w temacie potrafisz napisać? Już Ci kiedyś pisałam, że aby na tym forum dyskutować, to trzeba mieć argumenty i wiedzę. Na FK dostałeś bana?, bo jakoś nie wierzę że sam przestałeś tam pisać. wink
                • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:08
                  asia-loi napisała:

> taniarada napisał(a):
                  >
                  > > > Taki sam chaos jest na FK .Dlatego to odpuściłem .Krzyk ,wrzask i z
                  > akłamanie.

>
                  > A coś w temacie potrafisz napisać? Już Ci kiedyś pisałam, że aby na tym forum d
                  > yskutować, to trzeba mieć argumenty i wiedzę. Na FK dostałeś bana?, bo jakoś ni
                  > e wierzę że sam przestałeś tam pisać. wink
                  >
                  > Przestałem się kopać z koniem .Czy to takie trudne?Sama widzisz że kolega snajper też tu lubi przebywać.Już ci pisałem zgłoś to do prokuratury .Zamiast krzyczeć na forum. Agencja Rezerw Materiałowych 7 lutego sprzedawała maski full face z filtrami wielokrotnego użytku po 10 złotych sztuka. Maski miały termin ważności do 2021 roku ale nieważny certyfikat.Można to zgłosić .Zamiast krzyczeć.
            • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:57
              asia-loi napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Ale przekrętu na 100 mln za pomocą "kupna" kolekcji Czartoryskich długo n
              > ikt ni
              > > e przebije.

>
              > 100 milionów euro + 8 milionów euro na podatek. Razem 108 milionów euro.

Mam takie wrażenie, że w pewnym momencie oszustwo staje się dziełem sztuki. Patrzysz i czujesz się jak przed obrazem Rubensa czy innego Rafaela. big_grin

S.
        • annajustyna Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 07:57
          To samo robiłby inny rząd.
          • araceli Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 08:01
            annajustyna napisała:
            > To samo robiłby inny rząd.

Tak tak - a peło ośmiorniczki żarło!
            • annajustyna Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 08:12
              Poczytaj sobie o obostrzeniach w innych krajach.
              • araceli Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 08:16
                annajustyna napisała:
                > Poczytaj sobie o obostrzeniach w innych krajach.

W innych krajach rządy wyprzedają w czasie epidemii maski za bezcen?
          • olena.s Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 11:05
            Aaaa... Skoro tak, to poproszę o uzasadnienie. Dlaczego "inny rząd" wyprzedałby maski z rezerw państwowych w momencie, w którym cały świat rzuca się, żeby je zużywać?
            Zabrakło kasy na bezużyteczny miał węglowy, czy jak?
    • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:03
      No za cos trzeba bylo kupic nikomu do niczego nie potrzebny wungiel
      • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:09
        bigzaganiacz napisał(a):

> No za cos trzeba bylo kupic nikomu do niczego nie potrzebny wungiel

Ten co kupił od ARM maseczki raczej wungla nie kupował.

S.
        • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:11
          To arm kupila wungiel za pieniadze za sprzedane maski zapewne jakiemus pociotkowi za pinc zloty zeby sprzedal po 200 ja zarobie ty zarobisz to po koniaczku
        • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:12
          No i generalnie ten kto to podposal powinien dostac kule w leb bez procesu
          • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:43
            bigzaganiacz napisał(a):

> No i generalnie ten kto to podposal powinien dostac kule w leb bez procesu
            Zgłoś to do prokurstury lub wykonaj wyrok.Dużo chlopie krzyczysz . Nie przeczytasz innego artykułu niż Wyborcza. A wiesz pajacyku, że po piętnastu latach ta maska już nic nie jest warta?
            Wszystkie zaworki są już stwardniałe i filtr również jest do dupy.
            • aandzia43 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:01
              To po kiego grzyba kupowano je? Jako eksponaty do muzeum? Dziwnym trafem znaleźli się chętni.
              • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:23
                aandzia43 napisała:

> To po kiego grzyba kupowano je? Jako eksponaty do muzeum? Dziwnym trafem znaleź
                > li się chętni.
                >
                Po to by sobie wykrzyczeć i wydusić z siebie tego wirusa.Więcej nic z tego nie wynika.Niech to JACEK HARŁUKOWICZ puści dalej.Jeśli to skandal.
                • aandzia43 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:35
                  Ale ja jestem naprawdę ciekawa po co komuś za kasę (bo chyba po jednej masce nikt nie kupował) coś, co się do niczego nie przydaje?
            • bigzaganiacz Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:45
              maska już nic nie jest warta?
              Wszystkie zaworki są już stwardniałe i filtr również jest do dupy

Twoja stara jest stwardniala

Spytaj ludzi pracujacych w szpitalu czy woleli by ta stwardniala maske sprzedana za 10 zloty czy to co maja teraz czyli nic
              • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 00:23
                bigzaganiacz napisał(a):

> maska już nic nie jest warta?
                > Wszystkie zaworki są już stwardniałe i filtr również jest do dupy

On o swoim układzie moczowo-rozrodczym pisze.

S.
      • aankaa węgiel, koronawirus, smog 05.04.20, 23:24
        bigzaganiacz napisał(a):

> No za cos trzeba bylo kupic nikomu do niczego nie potrzebny wungiel

no jak ? niepotrzebny ?

Warszawa mogła dzisiaj rano pochwalić się jednym z najwyższych wyników na całym świecie, jeśli chodzi o zanieczyszczenie powietrza. Wyprzedziły ją tylko Chang Mai w Tajlandii, Kijów na Ukrainie i Dhaka w Bangladeszu.

warszawa.naszemiasto.pl/powietrze-w-warszawie-wyjatkowo-zle-dzis-nie-warto/ar/c14-7637465
        • snajper55 Re: węgiel, koronawirus, smog 06.04.20, 00:22
          aankaa napisała:

> bigzaganiacz napisał(a):
          >
          > > No za cos trzeba bylo kupic nikomu do niczego nie potrzebny wungiel

>
          > no jak ? niepotrzebny ?
          >
          > Warszawa mogła dzisiaj rano pochwalić się jednym z najwyższych wyników na ca
          > łym świecie, jeśli chodzi o zanieczyszczenie powietrza
          . Wyprzedziły ją tylk
          > o Chang Mai w Tajlandii, Kijów na Ukrainie i Dhaka w Bangladeszu.

> warszawa.naszemiasto.pl/powietrze-w-warszawie-wyjatkowo-zle-dzis-nie-warto/ar/c14-7637465

No tak...

S.
    • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:33
      Może byś Aśka poczytała wcześniej za nim coś napiszesz lub wklejasz z Wyborczej . Jasne że warto. Warto też przeczytać ogłoszenie o sprzedaży, a szczególnie treść kolumn "Data produkcji" i "Okres trwałości określony przez producenta".Kto był w wojsku wie jak wyglądają jakiekolwiek maski z zapasów mobilizacyjnych - i do czego się nadają.
      Niech redaktorzy z GW złożą wniosek do prokuratury.

• asia-loi Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:36
        taniarada napisał(a):

... Warto też przeczytać ogłoszenie o sprzedaży, a szczególnie treść kolumn "Data produkcji" i "Okres trwałości określony przez producenta"....

Może byś taniarada przeczytał, to co wkleiłam i posty innych forumowiczów w tej dyskusji. suspicious
        Zwłaszcza te o dacie ważności tych masek. wink
        • taniarada No i ? 05.04.20, 22:46
          asia-loi napisała:

> taniarada napisał(a):
          >
          > ... Warto też przeczytać ogłoszenie o sprzedaży, a szczególnie treść kolumn "Da
          > ta produkcji" i "Okres trwałości określony przez producenta"....
          >

> Może byś taniarada przeczytał, to co wkleiłam i posty innych forumowiczów w tej
          > dyskusji. suspicious
          > Zwłaszcza te o dacie ważności tych masek. wink
          >
          Ty też tak czytasz jak ja .To do artykułu o mojej rodzinie w Włoszech. No tak, mieli prawo. Mogli "w drodze bezpośrednich rozmów" je w dalszy obrót puścić, a kumaci handlowcy z "trwałością" już sobie przecież poradzą. Drogę tego "szmelcu" tym bardziej więc chyba warto prześledzić
          Pozostaje dalej pytanie, czy w chwili zbycia tych rezerw medycznych, zarządzający mieli już w magazynach nowe.
        • snajper55 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:59
          asia-loi napisała:

> taniarada napisał(a):
          >
          > ... Warto też przeczytać ogłoszenie o sprzedaży, a szczególnie treść kolumn "Da
          > ta produkcji" i "Okres trwałości określony przez producenta"....
          >

> Może byś taniarada przeczytał, to co wkleiłam i posty innych forumowiczów w tej
          > dyskusji. suspicious
          > Zwłaszcza te o dacie ważności tych masek. wink

Ta istota, płci zmiennej, nie czyta, ona pisze. Ale częściej kopiuje i wkleja. big_grin

S.
      • araceli Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:41
        taniarada napisał(a):

> Może byś Aśka poczytała wcześniej za nim coś napiszesz lub wklejasz z Wyborczej
        > . Jasne że warto. Warto też przeczytać ogłoszenie o sprzedaży, a szczególnie t
        > reść kolumn "Data produkcji" i "Okres trwałości określony przez producenta".Kto
        > był w wojsku wie jak wyglądają jakiekolwiek maski z zapasów mobilizacyjnych -
        > i do czego się nadają.

Personel medyczny w chwili obecnej 'chroni się' maseczkami bawełnianymi szytymi w czynie społecznym.
        • aankaa Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:26
          z prześcieradeł, poszewek na poduszkę itp
          • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:38
            aankaa napisała:

> z prześcieradeł, poszewek na poduszkę itp
            >
            W USA też mają z tym kłopot.Ale trzeba na pisiorach się przejechać.To w dobrym stylu.Do Chinoli też nikt nie ma pretensji .Gdyż tam wiekszość państw przeniosła produkty medyczne i leki.Bo tania siła robocza i nie śmierdzi.To samo urzędasy z Unii gdy wybuchła epidemia .Milczeli.Ale na pisiorów można .
            • araceli Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 07:28
              taniarada napisał(a):
              > W USA też mają z tym kłopot.Ale trzeba na pisiorach się przejechać.

USA nie stanęły do wspólnego unijnego przetargu na środki ochrony? USA sprzedały maski z rezerw?
            • anorektycznazdzira Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 07:35
              Nie można, tylko trzeba. Albowiem sp*** to po całości a sprawa masek, kiedy 3 tygodnie później trzeba ba oddziały szpitalne szyć maseczki w domu choćby ze skarpet, to przekręt za który będą siedzieć, nieważna jakie żałosne podrygi będziesz tu robić.
      • araceli Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 07:27
        taniarada napisał(a):
        > "Data produkcji" i "Okres trwałości określony przez producenta".

2006r, 15l. Ile to jest 2006 +15 i dlaczego więcej niż 2020?
      • woman_in_love Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 10:38
        Beka z kościelnego kłamcy taniarady. Maseczki były ważne jeszcze rok albo półtora, a ponieważ rząd wiedział już od stycznia o przypadkach koronowirusa w Polsce, to maseczki nie powinny zostać sprzedane. SKANDAL.
    • cruella_demon Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:36
      Przyjrzałabym się dokładnie tym prywaciarzom...
      W sensie, czy im ptaszki nie zaćwierkały o planowanej wyprzedaży.
      • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 22:48
        cruella_demon napisała:

> Przyjrzałabym się dokładnie tym prywaciarzom...
        > W sensie, czy im ptaszki nie zaćwierkały o planowanej wyprzedaży.
        >
        Jak najbardziej .
      • aandzia43 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:15
        Ja bym się raczej przyjrzała ile wzięli w łapę ci co sprzedaż uruchomili?
    • aandzia43 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:14
      Spekulanci w ciężkich czasach to chyba czasem dorabiali się kulki w łeb?
      • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:28
        aandzia43 napisała:

> Spekulanci w ciężkich czasach to chyba czasem dorabiali się kulki w łeb?
        >
        Prezentuj broń.Do skroni broń.Pal .
    • buldog2 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:22
      Znaczy PISowcy robią to samo, co ich rosyjscy starsi bracia. Tamci o tyle lepsi, że sprzedawali prywaciarzom państwowe firmy pożyczając od nich pieniądze na wysoki procent. Prywaciarze brali na ten interes niskooprocentowane pożyczki w państwowym banku. PISowcy uczą się powoli, ale pilnie.
      • taniarada Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 05.04.20, 23:31
        buldog2 napisał:

> Znaczy PISowcy robią to samo, co ich rosyjscy starsi bracia. Tamci o tyle lepsi
        > , że sprzedawali prywaciarzom państwowe firmy pożyczając od nich pieniądze na w
        > ysoki procent. Prywaciarze brali na ten interes niskooprocentowane pożyczki w p
        > aństwowym banku. PISowcy uczą się powoli, ale pilnie.
        >
        Poczytaj se jak było w ARM za czasów POPSL.Szczególnie jak tam Pawlak obsadzał stanowiska kochanienki.
        • bywszy Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 02:16
          taniarada napisał(a):
          >
          > Poczytaj se jak było w ARM za czasów POPSL.Szczególnie jak tam Pawlak obsadzał
          > stanowiska kochanienki.

Przypomnij, czego i gdzie wtedy zabrakło.
        • woman_in_love Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 11:13
          I co? Zabrakło czegoś wtedy kościelny złodziejaszku?
    • maly_fiolek Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 10:26
      Pytanie kto kupił i jakie są powiązania odpowiedniego pionu ARM z kupującym, moim zdaniem to jest sprawa priorytetowa dla ABW.
      • buldog2 Re: W lutym rząd sprzedał za grosze maski prywaci 06.04.20, 10:38
        Poważnie?
        W 2006/2007 ABW i ABC robiły wszystko, żeby ukryć sprawców tajnego przepisania ustawy Gilowskiej, czyli udziałowców prawdziwej afery hazardowej PIS, na której SP stracił 1 miliard złotych.
        Później tak samo cały tongue_outIS bronił sprawców afery SKOKów, przy czym SKOK Wołomin reklamował J.Kaczyński, Amber Gold to też afera PISowska itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka