Dodaj do ulubionych

KK - wirus

16.04.20, 00:55
wygląda na to, że taca się kurczy

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-03-10/abp-gadecki-prosi-o-zwiekszenie-liczby-niedzielnych-mszy-w-zwiazku-z-koronawirusem/
niektóre kościółki już działają
swaugustyn.pl/index.php/taca-elektroniczna-mozesz-wesprzec-nasza-parafie/
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: KK - wirus 16.04.20, 09:20
      Masa ludzi chodzi na msze z przyzwyczajenia. Jak się przyzwyczają, że można nie iść, to tak łatwo tam nie wrócą.
    • 45rtg Re: KK - wirus 16.04.20, 09:46
      aankaa napisała:

> wygląda na to, że taca się kurczy

rel="nofollow">swaugustyn.pl/index.php/taca-elektroniczna-mozesz-wesprzec-nasza-parafie/</a>
      >

Parafia świadczy "usługi religijne", które generują koszty, jak wszystko inne. Ludzie z nich korzystają dobrowolnie.W czym widzisz problem?
      • woman_in_love Re: KK - wirus 16.04.20, 09:49
        W ograniczeniu obostrzeń, czyli w tym co proponuje pan Gądecki.
        • 45rtg Re: KK - wirus 16.04.20, 10:06
          woman_in_love napisała:

> W ograniczeniu obostrzeń, czyli w tym co proponuje pan Gądecki.

A co on tak skandalicznie proponuje ograniczyć? Poza wpuszczaniem osób liczonych od metra kwadratowego, a nie ryczałtem - dokładnie takie same regulacje niektóre z Was proponowały tutaj w sklepach.
          • woman_in_love Re: KK - wirus 16.04.20, 10:15
            Śmierdząca miłość bliźniego: znów się zajmuje tylko własnym biznesem.

Niech apeluje by zasady dotyczyły wszystkich, także sklepów, to może nie będzie to skandaliczne.
            • 45rtg Re: KK - wirus 16.04.20, 10:24
              woman_in_love napisała:

> Śmierdząca miłość bliźniego: znów się zajmuje tylko własnym biznesem.
              >
              > Niech apeluje by zasady dotyczyły wszystkich, także sklepów, to może nie będzie
              > to skandaliczne.

A co, sklepy wcześniej apelowały, żeby liczba wiernych była uzależniona od liczby konfesjonałów w kościele?
              • woman_in_love Re: KK - wirus 16.04.20, 10:32
                A sklepy głoszą swoją wyższość moralną, etyczną i duchową tak jak Kościół?
                Bo chyba jednak nie, więc trudno od nich oczekiwać czegoś ponad własny egoizm.
                • 45rtg Re: KK - wirus 16.04.20, 10:35
                  woman_in_love napisała:

> A sklepy głoszą swoją wyższość moralną, etyczną i duchową tak jak Kościół?
                  > Bo chyba jednak nie, więc trudno od nich oczekiwać czegoś ponad własny egoizm.

Sklepy co i rusz robią jakieś akcje "rodzinne", "przyjazne", "edukacyjne", "charytatywne"...
                  • woman_in_love Re: KK - wirus 16.04.20, 10:41
                    Bzdura. To akcje nastawione na własny zysk, a kościół katolicki taki nie jest.

Kościół katolicki jest nastawiony na zbawienie, myślenie o słabych, zagubionych, poszkodowanych i potrzebujących pomocy. I powinien pochylić się też nad nami, biednymi owieczkami stojącymi przed biedronką w kilometrowej kolejce bo jakiś debil wymyślił bezsensowne ograniczenie dotyczące ilości kas.
                    • 45rtg Re: KK - wirus 16.04.20, 10:45
                      woman_in_love napisała:

> Bzdura. To akcje nastawione na własny zysk, a kościół katolicki taki nie jest.
                      >
                      > Kościół katolicki jest nastawiony na zbawienie, myślenie o słabych, zagubionych
                      > , poszkodowanych i potrzebujących pomocy. I powinien pochylić się też nad nami,

No to nie ma to nic wspólnego z pomaganiem Biedrze w prowadzeniu biznesu. Dziękuję, możesz usiąść. A na przyszłość myśl, zanim coś napiszesz, bo już drugi raz pod rząd padłaś jak rozgwiazda w wywołanej przez Ciebie samą g*wnoburzy.
                      • woman_in_love Re: KK - wirus 16.04.20, 10:53
                        Nadchodzi kryzys gospodarczy. Kościół katolicki ma moralny obowiązek zajmować się nie tylko własnym biznesem, ale także biznesem kowalskich - mniejszych czy większych. Biedra sobie może i poradzi. Ale inni?

Dlatego oczekujemy zdecydowanej postawy Kościoła i obrony także interesów innych.

A ty daj to zdjęcie pełnej ładowni. big_grin Aaaa... i bym zapomniała:
                        Dominika Kulczyk sprowadziła do Polski 57 ton maseczek przy pomocy JEDNEGO dreamlinera LOTu za 1/10 ceny Mirji big_grin.
                        Polski rząd 80 ton zapakował do Mirji buhhahahhahahahahhahahahah.
    • stavros2002 Re: KK - wirus 16.04.20, 09:47
      Kościołki działają, a kościoły?
    • fitfood1664 Re: KK - wirus 16.04.20, 09:48
      czyli jednak są jakieś dobre wieści tongue_out
    • milka_milka Re: KK - wirus 16.04.20, 10:10
      Ale wiesz, że chodzenie do kościoła i dawanie na tacę nie jest obowiązkowe?
    • fibi00 Re: KK - wirus 16.04.20, 10:13
      aankaa napisała:

> wygląda na to, że taca się kurczy
      >
      > www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-03-10/abp-gadecki-prosi-o-zwiekszenie-liczby-niedzielnych-mszy-w-zwiazku-z-koronawirusem/
      > niektóre kościółki już działają
      > swaugustyn.pl/index.php/taca-elektroniczna-mozesz-wesprzec-nasza-parafie/
      >

No i? Co niedzielę wrzucałam "na tacę" , teraz nie chodzę do kościoła ale dobrowolnie zrobiłam przelew na konto parafii (bez zachęcania że strony proboszcza).
    • m_incubo Re: KK - wirus 16.04.20, 10:16
      Nie chodzę do "kościółka", bo jestem niewierząca, dlatego też średnio mnie obchodzi, co, kiedy i w jakiej formie rzucają na tacę ci, którzy chcą i lubią.
      Kiedy ostatnio sprawdzałam, to było to dobrowolne, coś się zmieniło?
      • taniarada Re: KK - wirus 16.04.20, 10:19
        m_incubo napisała:

> Nie chodzę do "kościółka", bo jestem niewierząca, dlatego też średnio mnie obch
        > odzi, co, kiedy i w jakiej formie rzucają na tacę ci, którzy chcą i lubią.
        > Kiedy ostatnio sprawdzałam, to było to dobrowolne, coś się zmieniło?
        Ależ oczywiście.Sama widzisz jak kto niektórych boli.I sami nic nie dają.
    • taniarada Re: KK - wirus 16.04.20, 10:18
      aankaa 16.04.20, 00:55
      wygląda na to, że taca się kurczy.Zanim tam skurczy.To tu już wszyscy będą wysuszeni .Amen.
    • jdylag75 Re: KK - wirus 16.04.20, 10:31
      NIe mam z tym problemu. Dotowanie dowolnego kościoła z własnych środków jest dobrowolne.
      Problem mam z prymatem jednej religii w PL i czerpanie nieproporcjonalnych zysków z tego tytułu, stanie organizacji ponad prawem w sytuacji popełniania przestępstw przez jej funkcjonariuszy, ciągniecia korzyści finansowych od wszystkich również tych którzy poprzez brak uczestnictwa nie deklarują przynależności i bezczelne twierdzenie że jednak do organizacji należą, olbrzymie transfery na szemrane cele. Oznaczanie terenu we wszystkich instytuacjach państwowych pzreznaczonych dla wszystkich obywateli.
      W tym kontekście informacja o kłopotach finansowych osobiście mnie cieszy, nie mam wielkiej nadziei że im biznes w PL upadnie, bo jednak u nas lud ciemny jest, ale może podupadnie nieco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka