Dodaj do ulubionych

Podle dziecko

24.04.20, 21:15
Mam dwoje dzieci 7lat pogodne, cudowne, mile uśmiechnięte z którym uwielbiam spędzać czas.
Drugie 13 lat syn jak jesteśmy sami i nie ma młodszego to jest ok, względnie można pogadać, pośmiać się.
Jak są razem to jest nie do zniesienia dokucza siostrze z uśmiechem na ustach, drażni ja z uśmiechem na ustach np. wziolem Ci pieniedze ze skarbonki. Przez te jego zaczepki córka ciągle krztczi się zlosci Jak wpadnie w złość to potrafi powiedzieć do niej debilu spadaj.
Zaznaczę, że w szkole jest grzeczny, ale nie jest dusza towarzystwa.
Mam dość, chwilami go wręcz nie lubię.

Jestem jedynaczką nie wiem jak powinny wyglądać relacje rodzeństwa, ale nie Tak.!!
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Podle dziecko 24.04.20, 21:17
      ziew
      Dajcie coś lepszego.
    • asia_i_p Re: Podle dziecko 24.04.20, 21:23
      Jest zazdrosny albo siostra go wkurza (weź pod uwagę, że poza twoim zasięgiem wzroku ona niekoniecznie musi być aniołkiem).
      Do tego w tej chwili są uwięzieni w domu razem od mniej więcej miesiąca, więc sobie działają na nerwy.

Nie dorzucaj w te stosunki paniki, że z nim jest coś nie tak. Jak przegina, to to przerwij, szybko i bez biadolenia, wypychaj go z roli, tworząc jak najwięcej sytuacji, kiedy jest miło w trójkę/ czwórkę, podkreślaj fajne rzeczy, które robi dla siostry (coś się zawsze da znaleźć).

To może być trochę tak, że jeżeli ona ciągle zbiera pochwały za pogodę i uśmiechy, a on jest zazdrosny, to chce ją z tego nastroju wybić, żeby zlikwidować ten czarno-biały podział. Trochę mniej się zachwycaj uśmiechami córki przez jakiś czas.

Twoim zadaniem jest nie pozwolić, żeby sobie nawzajem zrobili krzywdę, a nie doprowadzić do tego, żeby mogli startować w konkursie na rodzeństwo roku. Takie rzeczy robią się same, albo i nie, nawet jeśli się nie zrobią, to nie ma tragedii, dopóki komuś się nie dzieje wyraźna krzywda.

I nie bój się, dokuczanie rodzeństwu to nie jest dowód, że ktoś jest podły. Strasznie dużo podłych ludzi byłoby na świecie.
      • annika2000 Re: Podle dziecko 24.04.20, 21:52
        To nie jest jedynie wynik zamknięcie "izolacji narodowej" na codzień jest podobnie, wakacje z nimi obydwojgiem to duże wyzwanie, problem w tym że nigdy siostrze nie ustąpi, idzie w zaparte. Z synem zawsze tak było, wymuszal jak był jedynakiem, ciężko mu było cokolwiek przetłumaczyć... taki charaktersad nie cieszyłam się macierzyństwem, dopiero z córką zobaczył ze dzieci mogą byc inne...
        • asia_i_p Re: Podle dziecko 24.04.20, 22:31
          Cóż, moich obydwoje jest upartych jak osły. Chyba po mnie.

Dużo łatwiej się to znosi, jeżeli się traktuje wkurzające zachowanie jako wkurzające zachowanie, a nie ponurą przepowiednię na przyszłość, dowód własnej nieudoloności macierzyńskiej, itp.

Wrzuć na luz, innymi słowy. Banalne, ale naprawdę działa.
          • lily_evans11 Re: Podle dziecko 25.04.20, 07:11
            Moja koleżanka jako dziecko w wieku podstawowkowym doprowadziła mlodsza siostrę do ciężkiej nerwicy i zahukania, a to były czasy PRL i obydwie dzieliły pokój w mieszkanku w bloku. Ta młodsza siostra odetchnela pełna piersią dopiero wtedy, kiedy starsza się wyprowadziła. A starsza była strasznie zaborcza i uwielbiająca udowadniać, że jest we wszystkim lepsza (co było nietrudne ze względu na róznice wieku).jestem zdania, że i dzieci bywają złymi ludzmi.
        • danaide Re: Podle dziecko 24.04.20, 22:49
          Rozmawiamy o Kevinie, prawda?
    • danaide Re: Podle dziecko 24.04.20, 21:40
      Zapomniałaś o 20latce. I o "n" w "pieniedze". "Pieniendze". Tak lepiej brzmi!
      Tytuł wątku mówi sam za siebie. Mam nadzieję, że te wszystkie dzieci to wymysł Twojej wyobraźni i wynik nudy.
      • milva24 Re: Podle dziecko 24.04.20, 21:46
        Zgadzam się, pzydałoby się coś ciekawszego, coś na miarę pasierbicy w ciąży.
      • danaide Re: Podle dziecko 24.04.20, 21:49
        errata: wytwór
    • alessa28 Re: Podle dziecko 24.04.20, 22:00
      annika2000 napisała:

> Mam dwoje dzieci 7lat

> Drugie 13 lat syn

Kur#wa mógłby to ktoś przełożyć na polski? 🤔

jak jesteśmy sami i nie ma młodszego to jest ok, względnie mo
      > żna pogadać, pośmiać się.
      > Jak są razem to jest nie do zniesienia dokucza siostrze z uśmiechem na ustach,
      > drażni ja z uśmiechem na ustach np. wziolem Ci pieniedze ze skarbonki. Przez te
      > jego zaczepki córka ciągle krztczi się zlosci Jak wpadnie w złość to potrafi p
      > owiedzieć do niej debilu spadaj.
      > Zaznaczę, że w szkole jest grzeczny, ale nie jest dusza towarzystwa.
      > Mam dość, chwilami go wręcz nie lubię.
      >
      > Jestem jedynaczką nie wiem jak powinny wyglądać relacje rodzeństwa, ale nie Tak
      > .!!

Troll analfabeta.
    • woman_in_love Re: Podle dziecko 24.04.20, 22:13
      Co mogę poradzić?
      Z chłopca pożytek będzie żaden: jak się nie zaopiekuje tobą na starość jego żona to i tak trafisz do najtańszego DPS. W najlepszym wypadku.
      Córka? Córka to co innego. Jest nieprawdopodobnie duża szansa, że zaopiekuje się tobą.

Dlatego syna się pozbądź jak najszybciej i zapomnij. Dobre będzie np. liceum czy technikum z internatem. Może nawet u sióstr zakonnych.
      • lucerka Re: Podle dziecko 25.04.20, 07:54
        😂
        • szalona-matematyczka Re: Podle dziecko 25.04.20, 09:51
          Albo szkola wojskowa.😉
      • gaskama Re: Podle dziecko 25.04.20, 15:46
        Albo niech na siłę upcha do okna życia.
    • mamtrzykotyidwa Re: Podle dziecko 24.04.20, 22:40
      No proszę! Jedno dziecko uwielbiasz, drugiego nie lubisz. I to dziecko nazywasz podłym?
      Jesteś wredną matką!
      Zrobiłaś sobie śliczną córeczkę, to syn poszedł w odstawkę i dziwisz się, że nie lubi siostry?
      Skrzywdziłaś go i dalej krzywdzisz. Jaką matką trzeba być, aby nazwać własne dziecko podłym?
    • cruella_demon Re: Podle dziecko 24.04.20, 22:52
      Kiedyś to były trolle.
      • aniani7 Re: Podle dziecko 24.04.20, 22:57
        Hahahaha nic dodac, nic ujac.
      • lily_evans11 Re: Podle dziecko 25.04.20, 07:12
        Tylko kiedy? big_grin
      • anorektycznazdzira Re: Podle dziecko 25.04.20, 07:33
        to szło tak:
        Kiedyś, to były trolle! Teraz to już nie ma trollów.
    • lucerka Re: Podle dziecko 25.04.20, 07:53
      Mój też taki jest. Odgrywa się za to że siostra ma lepiej - bo ma - bo on był pierwszy i popełniłam przy nim mnóstwo błędów. Dużo rozmawiamy - to nam pomaga. A i chwalenie pozytywnych zachowań działa cuda i przynosi o wiele lepsze efekty niż kary albo ruganie ( jest takie słowo?).
    • nessy Re: Podle dziecko 25.04.20, 08:10
      to jest taki głupi wiek i upłynie trochę wody nim znormalnieje.
    • scarlett74 Re: Podle dziecko 25.04.20, 08:54
      Jesteś wyjątkowo podłą trolicą anniko 👎👎👎
      • annika2000 Re: Podle dziecko 25.04.20, 20:26
        Nie jestem bywalczynia forum, zalogowałam się tu tydzien/dwa temu, musiałam sprawdzić co to znaczy troliwac, więc wyluzuj... mniej jadu
    • lilia.z.doliny Re: Podle dziecko 25.04.20, 09:27
      annika? ta od dziecka wiszacego na płocie? big_grin big_grin big_grin
      • kadfael Re: Podle dziecko 25.04.20, 09:35
        Jakiego dziecka wiszącego na płocie?!
        • daniela34 Re: Podle dziecko 25.04.20, 10:28
          Żądam opowieści o dziecku wiszącym na płocie!!!
          • lilia.z.doliny Re: Podle dziecko 25.04.20, 12:21
            hahahahaha
            pamietam jak dzis, to bylo w '56..
            no wiec sto lat temu jakas rabnieta forumka zalozyla watek mniej wiecej tej treści: moje dziecko lubi wisiec na plocie. Zawiesza sie rękami i wisi. Moze tak wisiec nawet kilka godzin. Czy to moze byc szkodkiwe?

Najbardziej rozwalaly mnie w tym.watku odpowiedzi serio big_grin
            • kadfael Re: Podle dziecko 25.04.20, 12:36
              😁
            • scarlett74 Re: Podle dziecko 25.04.20, 13:53
              😃
              • lumeria Re: Podle dziecko 25.04.20, 15:14
                Myślałam, ze o ten dzieć chodzi: smile

https://www.meme-arsenal.com/memes/5a11a9854edba31056a21c6723f3a230.jpg
                • turbinkamalinka Re: Podle dziecko 25.04.20, 15:59
                  Poryczałam się
            • daniela34 Re: Podle dziecko 25.04.20, 15:44
              Dziękuję 😀😀😀
              • lilia.z.doliny Re: Podle dziecko 25.04.20, 16:20
                Dziękuję
                de rien big_grin
            • odnawialna Re: Podle dziecko 25.04.20, 15:49
              jeżu popłakałam się big_grin big_grin big_grin
    • pitupitt Re: Podle dziecko 25.04.20, 10:21
      Często niestety tak właśnie wyglądają. Piszę z własnego (i nie tylko) doświadczenia. Rodzeństwo kochajace się od pieluch to urban legend, jeszcze takiego nie spotkałam. Pewna poprawa może nastąpi, jak twoje dzieciaki będą starsze, ale też niekoniecznie...
    • akn82 Re: Podle dziecko 25.04.20, 15:08
      U mnie jest bardzo podobnie.
      Córka Lat 10 jest bardzo nieprzyjemna dla brata. Wykłóca się o wszystko. Ma Aspergera więc oprócz zazdrości jest jeszcze wynaturzone poczucie niesprawiedliwości i przewrażliwienie na własnym punkcie.
      Brat lat 6 teraz ma okres bycia wkurzającym i zadziornym Starszakiem. Regularnie dostaje omłot ale potrafi się też zachować nad wyraz wyrozumiałe i empatycznie.
      Też chciałabym lepiej rozegrać takie sytuacje jako rodzic. Ale nie wiem Jak
      • danka88 Re: Podle dziecko 25.04.20, 17:33
        Jest to absolutnie normalne u rodzeństwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka