aniani7 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 15:37 Dziekuje, ze napisalas, bede teraz unikala dpd, tj. firm, ktorych jedynych dostawca jest dpd. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 19:52 To nie zależy od firmy, tylko od kuriera. Jak się trafi Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 19:56 prezent_urodzinowy napisała: > To nie zależy od firmy, tylko od kuriera. Jak się trafi To fakt. Mój GLS donosi przed drzwi, puka, mówi, ze zostawia przesyłkę i bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 15:44 dpd zawsze jest problematyczny, chociaz z taka akcja to sie nigdy nie spotkalam. U mnie zazwyczaj rzucaja paczke PRZED wejsciem do bloku i nawet nie nacisna na dzwonek, od zawsze, przed zaraza tez. A powiadomienia o dostarczeniu wysylaja pod wieczor. Ze o 13.00 dostarczyli. No fajnie, to ja jak kretynka siedze w domu i czekam a paczka lezy pod blokiem kilka godzin. A wystarczy zadzwonic domofonem i powiedziec, ze paczke zostawia. Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 16:12 nam kurier dpd zostawia paczki na klatce i podobnie jak Twój, mówi, że nie mają obowiązku wchodzić. wolę to, niż jak ostatnio kurier inpost zadzwonił do drzwi, kazał otworzyć, żebym potwierdziła tożsamość - nie dokumentem, tylko własnym zerknięciem na nalepkę adresową. nie miał ani maseczki ani rękawiczek. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 16:15 chersona napisała: > kurier inpost zadzwonił do drzwi > , kazał otworzyć, żebym potwierdziła tożsamość - nie dokumentem, tylko własnym > zerknięciem na nalepkę adresową. nie miał ani maseczki ani rękawiczek. Mocarz hardcore w drugą stronę Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 17:15 Tez mialam dzisiaj starcie z leniwcem z dpd. Od tej pory zamierzam podpisywac przesylki dostarczane przez dpd “dpd jest do d...” Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 17:30 Miałam tak już 3 tygodnie temu, skarga nic nie dała, odpisali mi standardowe bla bla bla, procedury, przyjrzymy się, bla bla. Zrobiłam awanturę w zooplusie, bo tam akurat zamawiałam, też olali (tzn dali mi rabat na nastepne zakupy, ale ja mam gdzieś następne zakupy, jeśli będę musiała je sobie sama na 3 piętro przynieść). Zastanwiam się tylko na co sie przerzucić, jak się żarcie kotom zacznie kończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 18:34 Wybierz dostawę dhl, Zooplus ma wybór: dpd, dhl, dowolna firma (u mnie zawsze wtedy przywozi dpd). Prawda jest taka, że firma która nadaje paczkę nie ma wpływu na to, jaki kurier ją do Ciebie dowiezie. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 20:41 Nie. Ma dpd i gls, jeden i drugi kurier urządził mnie tak samo. A z zooplusa paczki zamawiam hurtowo i ciężkie, więc na 3 piętro sama tego zwyczajnie nie wniosę. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 20:43 A kurier z dhl akurat przynosi, tyle że w zooplusie dhl nie ma do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 17:45 U nas Dpd przepisów nie zmieniło, kurierzy tak jak z innych firm przesyłki przynoszą do drzwi (ja proszę, by zostawiali na parapecie lub pierwszym tarasie- mają bliżej niż do drzwi). Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 17:48 Bardzo Ci współczuję, trafiłaś na wyjątkowego buca. O grzebaniu w paczkach w aucie - to trudno uwierzyć, to jakiś absurd😕 Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 18:00 O rany, już się boję, bo moja dość ciężka paczka ma przyjść właśnie dpd. Tym niemniej dzieki za ostrzeżnie, bo mam w planach zamówić coś jeszcze ale w takim razie zrezygnuję z kuriera i wybiorę paczkomat Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 20:15 Oczywiście, że zachowanie kuriera niedopuszczalne, to akurat nie podlega dyskusji. Ale jest też druga strona medalu - kurierzy naprawdę bardzo ciężko pracują. Zwłaszcza teraz. Wyobraźcie sobie, że takich paczek ważących ponad 20 kilo mają kilka i każdą muszą wtaszczyć na któreś tam piętro, przecież tego żaden normalny człowiek nie wytrzyma. Oczywiście bez grosza napiwku. Nie wiem, czy oni mają jakieś limity, jak to wygląda. Tak, ja wiem, że taka praca. Ale czasem dobrze byłoby wykazać się jakimś zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:48 czekoladazkremem napisała: > Oczywiście, że zachowanie kuriera niedopuszczalne, to akurat nie podlega dyskus > ji. Ale jest też druga strona medalu - kurierzy naprawdę bardzo ciężko pracują. > Zwłaszcza teraz. Wyobraźcie sobie, że takich paczek ważących ponad 20 kilo maj > ą kilka i każdą muszą wtaszczyć na któreś tam piętro, Moja nie ważyła 20 kg. nie ważyła nawet 5 kg. a piętro 1. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 20:15 Miałam takie akcje z kurierem firmy Geis. Był chamem do ostatniej potęgi i zawsze miał jakiś problem, a to paczki nie będzie nosił (mieszkamy w domu) a to rzucał w krzaki a to próbował mnie odpierdalać ze za długo nie otwieram (byłam w łazience) na infolinii jedna kobieta kazała mi pisać maila ze skargą, a chwilę później inna przyjęła zgłoszenie ustne. Firma się z Polski wycofała i Pan kurier cham usunął się z mojego życia. A co do dpd to wiem że mają ludzie pecha a u nas na szczęście jest już 3 kurier (a konkretnie teraz jest dwóch, młoda dziewczyna citanem wozi małe paczki, a chłopak masterem duże) i za każdym razem są mili, pomocni, zostawiałam im zwroty pod drzwiami z napisem "dla Pana kuriera" jak wiedziałam że nie będzie mnie w domu i zawsze współpraca bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 20:23 Dziwne to strasznie, też ostatnio sporo zamawiam różnymi kurierami, mieszkam w domu, przy oknie kuchennym mam domofon, żeby widzieć komu otwieram furtkę, jak dochodzę do drzwi wejściowych przesyłka leży na wycieraczce a kurier zamyka za sobą furtkę, ale żeby z samochodu kazał odbierać to nie słyszałam. Kurierzy z poczty nie dostarczają tym co na kwarantannie, ale piszą to w sms-ie awizującym przesyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 21:07 Ja tez nie mam problemu z kurierami ale udzielne księżne maja... To tez ludzie. Tez nie wierze, ze kazał szukać w aucie tylko nie przyniósł z pokłonem pod drzwi wiec foch. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 21:11 Jak zamawiam usługę z doręczeniem pod drzwi, to znaczy, że ma być zrealizowana pod drzwi, a nie 3 piętra niżej. Teksty o pokłonach możesz sobie darować, ale wiem, że bez złośliwości nie umiesz, trudno, a niby też człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 21:42 No ale jaka złośliwość? Przecież tak wynika z waszych diswiadczen, oczekiwań i narzekań, ze wszyscy kurierzy źli itd. Ja im raczej współczuje starc z ematkami bo czegoś nie zrobią pod ich dyktando Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 22:10 Nie wszyscy. Nie zawsze. Teraz bez żadnego ostrzeżenia część firm przestało w pełni realizować swoje usługi. Nie obniżając przy tym opłat. Twoim zdaniem to ok, to sobie dalej korzystaj. Niedługo płacąc za kuriera będziesz stać w kolejce do sortowni 39 km od domu i też uznasz, że wszystko jest w porządku, a głupie ematki się czepiają bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 22:15 Ja mieszkam w domu i mi przynoszę pod drzwi bo są na parterze Ale nie zamawiam ciężkich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 23:06 A kogo to obchodzi, że mieszkasz w domu? Co to wnosi do tematu niewywiązywania się firm kurierskich ze swoich zobowiązań? Jaki to ma wpływ na wnerw ludzi, którzy zostali de facto oszukani? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 23:59 Ale uspokoj się najpierw. Kto cie oszukał poza sobą samą bo pomyliłaś kuriera z tragarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 07:41 Wytłumaczę ci na prostym przykładzie. Jeśli zamawiam zielone buty ze skóry, to oczekuję, że dostanę to co zamówiłam. W momencie gdy przyjdą brązowe buty ze skaju i sprzedawca twierdzi, że tak ma być, bo zmienili nazewnictwo i na skaj mówią skóra, to czuję się oszukana. Analogicznie przy sprzedaży usług kurierskich. Kupuję od nich usługę dostarczenia do domu, bo nie mam siły wnosić czegoś na 3 piętro. Przy zskupie nie mam informacji, że przestali wnosić. Przywiezienie mi towaru przed blok w ogóle mnie nie interesuje, nie taką usługę kupowałam. I owszem kurier jest też tragarzem, ludzie którzy nie mogą czegoś wnieść sami, płacą za to innym. Dostarczenie paczki na ulicę powoduje, że ta usługa jest mniej wygodna niż skorzystanie z paczkomatu. Tam przynajmniej przesyłka czeka na dogodny moment do odbioru, a nie odjeżdża jeśli w danym momencie akurat nie mogę wyjść z domu. Firmy kurierskie dostarczają sprzęt agd, rozumiem, że teraz klienci mają sami zarzucić lodówkę na plecy i wnieść do mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:39 Dokładnie - co mogę to zamawiam do paczkomatu, bo nawet jak ciężkie, to po pracy podjedzie mąż i odbierze, a nie, że ja mam 20kg paczkę wnosić, bo znienacka zmienili warunki umowy (i owszem, kurier jest też tragarzem, paczki do 30 kg wg umowy powinien przynieść pod drzwi, na paletach nigdy w życiu nic nie zmawiałam kurierem, a paczki z drukarni przywozi mi drukarnia i bez proszenia wyładowuje (ale fakt, że po schodach tego nosić nie trzeba)) Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:50 kamin napisał(a): > Wytłumaczę ci na prostym przykładzie. Założę się, ze nie zrozumiała Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 08:43 Zamawiam również ciężkie rzeczy, wystawiam wtedy panu wózek na ulicę (taki układ ulic, że mogę i nie blokuję ruchu). Pan kurier zdejmuje z paki na wózek, zabiera powieszony na wózku napiwek i kartkę z kodem odbioru, macha mi, ja macham jemu, on odjeżdża, ja ruszam z płynem do dezynfekcji. 🤷♀️ Gdyby kazał mi szukać 30 kg mąki na pace, to bym go śmiechem zabiła. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:49 aerra napisał(a): > Jak zamawiam usługę z doręczeniem pod drzwi, to znaczy, że ma być zrealizowana > pod drzwi, a nie 3 piętra niżej. `100/100 > Teksty o pokłonach możesz sobie darować, ale wiem, że bez złośliwości nie umies > z, trudno, a niby też człowiek > Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 20:30 U mnie też kurier DPD prosi o wyjście z bloku, ale przynajmniej kładzie paczkę pod klatką i nie każe sobie szukać w aucie. A ciekawe, czy chociaż sprawdza, czy dobrą paczkę wzięłaś... Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 20:55 Dpd to najgorsza firma kurierska jaką znam. Nie będę opowiadała tu swoich przejść z nimi, ale w skrócie zgubili moją przesyłkę, co było świetnie udokumentowane, nadawca złożył reklamację, która nie została uwzględniona. Mega niesympatyczni kurierzy, uciekający z przesyłkami, wpisujący w przyczyny niedostarczenie przesyłki nieznalezienie adresu. Jeśli widzę, że opcja wysyłki towaru zawiera nazwę DPD nie kupuję towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:53 caponata75 napisała: > Jeśli widzę, że opcja wysyłki towaru zawiera naz > wę DPD nie kupuję towaru. Wiesz u mnie miała być wysylka dhl nie wiem dlaczego sprzedawca zmienil na dpd. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 21:22 Miałam kiedyś podobną, choć nie tak brutalną, ścinkę z kurierem GLS. Paczka z zooplusa = 10kg żwiru dla kota + puszki z żarciem + N kg suchej karmy. Zostawił na klatce przed drzwiami. Poprosiłam o wniesienie za próg mieszkania. Odmówił, kazał mi podpisać odbiór lub w przeciwnym wypadku zagroził zgłoszeniem odmowy przyjęcia paczki. Wymyśliłam, żeby powiedzieć, że jestem w ciąży. Wniósł. Ale od tamtego czasu omijam GLS. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 21:38 smoczy_plomien napisała: > Zostawił na klatce przed drzwiami. Poprosiłam o wniesienie za próg mieszkania. Odmówił, > kazał mi podpisać odbiór lub w przeciwnym wypadku zagroził zgłoszeniem odmowy przyjęcia paczki. a za progiem już byś tą paczkę swobodnie nosiła po domu ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 22:12 Za progiem może ją sobie powoli rozpakować. Albo zaczekać na kogoś kto to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 21:33 Chyba komuś sufit na głowę spadł... Miałabym ubierać dziecko i lecieć z nim na rękach na dół? I jeszcze szukać paczki w furgonetce? OK, teraz ciepło, ale od niedawna. Następnym razem powiedz, że już lecisz, tylko ubierzesz bliźniaki ;P Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:54 trut_u napisał(a): > Następnym razem powiedz, że już lecisz, tylko ubierzesz bliźniaki ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 21:44 Ja mam takiego kuriera z dpd, że po rękach całować. Zrobilabym To co Ty. Wk.rw i skarga. Nie wiem czy pomoże, tyle że ciśnienie zejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Zachowanie kuriera dpd. 28.04.20, 22:04 Zamówiłaś dostawę pod adres, np. Polska 3/5? To żądaj od dostawcy dostawy pod Polską 3/5. A na chama skargę do DPD złożyć trzeba. Nie zdziw się jak do Ciebie zadzwoni kurier i Ci wniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 00:07 A wiesz, ze chyba coś się z tym DPD zmieniło. Mieszkam w domu i często do mnie przychodzą kurierzy. Furtkę mam zepsuta i się nie zamyka i kurierzy innych firm wchodzą mi butami przez podwórko i dotykają klamki i zostawiają przesyłkę pod drzwiami domu a Ci z DPD tylko wrzucają z samochodu na brzeg podwórka obok płotu. Mi to bardzo pasuje. Jak mam coś za pobraniem to wywieszam im pieniądze w foliowym worku i wieszam na furtce. Najgorzej Poczta Polska ( ze wsi ) ta to podchodzi do samych drzwi i jeszcze puka i czeka aż otworzysz. I daje tobie do ręki. Masakra jakaś. To co opisujesz, ze sama podchodzisz do kuriera praktykuje się na przykład w Chinach. Oni tam ustawiają paczki przed wejściem i klatek i ludzie się po nie zgłaszają. Męczące jeśli masz małe dzieci lub jesteś chora. Ja mam małe dziecko i jak jestem w bloku to zawsze wybieram opcje paczkomatu. Najbardziej bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
hukop Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 01:19 Wyjęłabym z d... kij i otworzyła normalnie kurierowi drzwi i odebrała paczkę. Bardzo dobrze cię potraktował cyrkujesz to masz za swoje Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 07:44 Za drzwiami nie było żadnego kuriera. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:55 kamin napisał(a): > Za drzwiami nie było żadnego kuriera. Dokładnie. No, ale żeby to wiedzieć trzeba czytać ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 09:56 hukop napisała: > Wyjęłabym z d... kij i otworzyła normalnie kurierowi drzwi i odebrała paczkę. B > ardzo dobrze cię potraktował cyrkujesz to masz za swoje Wiesz, czytanie ze zrozumieniem to poziom wczesnej podstawówki. Żal, że tego nei potrafisz Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 03:20 Ja dostałam info od dpd by z kurierem ustalić jaka forma dostarczenia jest dla mnie wygodna oraz by go uprzedzić jeśli jestem na kwarantannie. Dzwoniłam prosiłam by wszedł na górę zostawił pod drzwiami. W razie gdyby fikał pisałabym smsa do niego ze proszę o takie dostarczenie paczki i dlaczego Pana nie było. Jest wtedy dowód że żadnej odmowy nie było tylko kurier nawalil Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 08:25 DPD ogólnie pod pretekstem epidemii odpier**la. Przestrzegam przed tą firmą. Czekałam na paczkę- telefon. Epidemia, więc nie przyjeżdżamy. Nie bo nie, paczkę...odbiera się w punkcie odbiory na ulicy takiej a takiej W punkcie wchodzisz do kanciapy, pracownica wydaje paczki. Może ktoś mi powie CZYM pod względem epidemiologicznym różni się podwiezienie wszystkich paczek przez jednego kuriera pod drzwi, od wizyty tych wszystkich odbiorców w kanciapce? Wówczas nawet maski nie obowiązywały, bo to miesiąc temu było. A tera to co piszesz. Idiotyzm- paczka jest adresowana na Twój adres, a ten nie jest na ulicy przed domem, tylko tam, gdzie Twoje drzwi! Z tym, że realnie zrobić to można niewiele. Skargę napisać, potem drugą jak coś odrzucą. Żeby zapłacili np. zadość uczynienie, to musisz udowodnić, że poniosłaś stratę. Udokumentować to. Tak czy siak do "przyciskania" potrzebny prawnik. Czyli trzeba być ponadstandardowo wkurzoną i jeszcze mieś trochę czasu. Zwyczajnie więc- przez DPD nie zamawiam. Jest taki wybór na rynku online że to bardzo rzadko jakaś konieczność. Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 12:45 Przed chwilą był u mnie kurier DPD i wszystko odbyło się normalnie. Nawet nie dzwonił tylko od razu wniósł na 3 piętro, wziął kasę (zamawiałam za pobraniem), widziałam go też wnoszącego paczki do innych klatek. Kurier odziany w przyłbice i rękawiczki. Wszystko bardzo miło i sprawnie. Może w Warszawie nie dostali takie pier**ca z tym wirusem jak gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 13:10 Niestety dostali, wlasnie chcialam cos zamowic, ale nie ma wyboru dostawcy, tylko dpd. Zadzwonilam zeby zapytac, czy dostarcza pod drzwi, powoedzieli, ze nie musza, tylko do bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 14:30 W takim razie to najwyraźniej zależy od kuriera. Jak jest leniwy i wredny to wykorzysta, że nie musi nigdzie po schodach latać. Ja nawet nie wiedziałam, że u mnie jest taki sympatyczny kurier bo w dpd zawsze wcześniej przekierowywałam paczki do punktu odbioru i odbierałam sama kiedy mi było wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 18:16 Ja mialam tylko wrednych i zlosliwych, wychowywalam ich z pol roku, ze mi sie wnosi, bo cyrki robili dluuuuugo przed epidemia. Zawsze szly dwie skargi, do centrali i do firmy, w ktorej zamawialam. Nie chce sprawdzac, czy wychowalam ich na tyle, zeby wniesli mi towar, mimo ze nie musza. Sama sobie nie moge wniesc i nie jest to kwestia bycia krolewna, ksiezniczka czy tez innym tworem bajkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zachowanie kuriera dpd. 29.04.20, 13:43 Właśnie widzę z balkonu...podjechał kurier dpd, zeszły 2 osoby do auta, przesyłki małe-koperta i małe pudełko... Może to jakiś ich lokalny standart...😳 Odpowiedz Link Zgłoś