Dodaj do ulubionych

książki Chmielarza- co sądzicie?

13.05.20, 22:51
Właśnie skończyłam "Wyrwę" i jestem bardzo rozczarowana. Co gorsza, czuję się oszukana, bo każdą jego książkę kupuję, a potem żałuję wydanych pieniędzy. Zastanawia mnie, co jego pisarstwo w sobie takiego ma, że wciąga się to w jeden wieczór, a potem smutno, że poszło 35 zł.
Dialogi żałosne, intryga przewidywalna. Żenujące pomysły fabularne (np. ojciec świeżo po śmierci żony porzuca co chwila dopiero co osierocone dzieci, a jedynym problemem tych dzieci jest płacz po nocach za mamą i walenie kolegów z przedszkola zabawką w głowę, z czego powstaje chryja na całe przedszkole). Jeszcze "Żmijowisko" miało jakiś suspens, było wielu bohaterów, nieźle to wszystko poszło, ale w tej "Wyrwie" to wybaczcie, ale jak w brzydkim powiedzonku pokolenia moich rodziców: "miała męża, kochanka, a jeszcze ją zgwałcili" (tak mówiono kiedyś o laskach, które robią z siebie gwiazdy), jest to wydumane, sztuczne i nierealne, aż zęby bolą.
No, ulało mi się. A Wy, co sądzicie o pisarstwie tego pana?
Obserwuj wątek
    • samawsnach Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 22:58
      Bardzo, bardzo lubię, uważam go za inteligentnego pisarza ze sprawnym warsztatem literackim i niebanalnymi pomysłami. "Wyrwy" jeszcze nie czytałam. Ps. Kupując książki skorzystaj z ceneo, te 35 zł to zdecydowanie przepłaconewink
      • niu13 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:10
        Ja mu inteligencji też nie odmówię, z pewnością jest to mądry facet, ale odnoszę wrażenie, że jemu się tylko wydaje, że pisze dla polskiej klasy średniej. W rzeczywistości zadowala swoimi czytadłami kierowców tirów ( nie umniejszając kierowcom tirów).
        • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:23
          Ostatnio był z nim live. Naprawdę mądry facet. Po Żmijowisku miałam zamiar przeczytać kilka jego książek, bo wcześniej o nim nie słyszałam. Tylko 2 książki i szału nie ma. Ale na Empik Go jest naprawdę fajne słuchowisko, taki jakby wstęp do Wyrwy. Bardzo mi się podobało, polecam.
        • m_incubo Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:04
          No to zastanów się, co, jako klasa średnia, oczywiście, masz w sobie z kierowcy tira (żałosne...) i co sprawia, że konsekwentnie kupujesz i czytasz książki, które uważasz za słabe.
          Jakiś kumaty gość powiedział, że głupotą jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów.
    • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:02
      Oglądałam Żmijowisko, było ok.
      Na Empik Go za darmo wysłuchałam Ranę i podobało mi się, choć książka przerażająca i dziś skończyłam Podpalacza. Taka sobie.
      Mąż słucha Wyrwę i mówi, że beznadzieja. Słuchał też Ranę.
      Na razie podaruję sobie dalsze książki a na pewno nie kupię. Może wypożyczę. Myślałam, że będą lepsze szczerze mówiąc.
    • skarolina Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:24
      Seria z komisarzem Mortką była fajna, Żmijowisko jeszcze jako takie, Ranę przeczytałam i zapomniałam, dopiero wpis w tym wątku mi przypomniał, że coś takiego było, ale Wyrwa jest słaba i przekombinowana.
      • niu13 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:29
        "Rana" dała mi do myślenia tylko o tyle, że doszłam do wniosku, że ten facet ma jakąś obsesję na punkcie dzieciobójstwa. Albo po prostu myśli, że to chwytliwy temat.
      • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:29
        No ten Podpalacz to jest pierwszą część z komisarzem. Książka ok ale bez szału. Może poszukam kolejnej części do wypożyczenia, bo szkoda pieniędzy na te książki. Czasu mam sporo teraz i mogę poczytać.
    • hungaria Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:41
      Warsztat pisarski (a raczej jego brak) nie ma z tym nic wspólnego, wydawnictwo ma po prostu sprawny marketing tongue_out
      Bo dlaczego właściwie po raz kolejny wydałaś 35 zł na chałę?

• niu13 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:47
        Bo podobało mi się "Żmijowisko", bo lubię polskie kryminały osadzone we współczesnych realiach, a o to teraz trudno. Jednak kolejny raz przekonałam się, że Szamałek mu do pięt nie dosięga.
        • andaba Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 13.05.20, 23:58
          niu13 napisała:

Jednak kolejny raz przekonałam się, że Sz
          > amałek mu do pięt nie dosięga.

Czyli jednak są gorsi?
          • niu13 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 00:00
            smile))
            Ech, Chmielarz Szamałkowi oczywiście!
            • andaba Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 00:07

Tak myślałam, bo inaczej ten wtręt byłby bez sensu smile

Szamałka nie znam, ale mam w planach, Chmielarz jest dla mnie przeciętny. Żadna z przeczytanech ani mnie nie zachwyciła, ani nie zdegustowała (dwóch ostatnich i Żmijowiska jeszcze nie czytałam).
            • koronka2012 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 21:37
              Ależ Szmałek jest po prostu śmieszny! Kompletnie nie rozumiem zachwytu, bo seria Ukryta Sieć to nieudolna szmira.
              • ajr27 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 11:35
                Szmira, ale jak to się czyta!
                • koronka2012 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 16:40
                  ajr27 napisał(a):

> Szmira, ale jak to się czyta!

Ja z uśmiechem politowania na przykład... tongue_out nie trawię książek, które obrażają inteligencję czytelnika.
                  Intryga kryminalna powinna nosić choćby minimalne znamiona prawdopodobieństwa. A tu z pani której znajomość IT sprowadza się do zakupów w necie nagle po półgodzinnym wykładzie staje się Liz Salander. No litości.
    • anahera Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 05:09
      Nigdy wczesniej nie czytalam kryminalow a jak bylam teraz w Polsce w grudniu to podczytalam jednej babce w pociagu przez ramie pare stron Zmijowiska i szybko kupilam ebooka, zaraz potem Rane. Wczoraj wlasnie spojrzalam ze jest Wyrwa i dzis kupie. Podoba mi sie wlasnie to ze ksiazki wciagaja i ze zawsze jest cos nieprzewidywalnego w akcji. Po Wyrwie zamierzam tez sie cofnac i przeczytac jego pierwsze ksiazki, chyba sporo tego jest.
      • ajaksiowa Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 05:57
        Narracja Chmielarza mi odpowiada a Mroza czy Bondy nie dam rady czytać,a Wyrwe być może nawet kupię😌
        • raczek47 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 07:40
          Przeczytałam ‐Żmijowisko zanim jeszcze wszedł serial i stwierdziłam,że beznadzieja ,potem po serialu,który też był słaby przeczytałam jeszcze Ranę i utwierdziłam się w przekonaniu,że Pan jest marnym pisarzem. Nie kończy wątków,fakty pojawiają się znikąd ,jak grzyby w trawie,i z niczym się nie łączą,postaci są papierowe i sztywne.Do takiego np.Krajewskiego daleko mu,oj daleko.
          Nic już jego nie przeczytam.Szkoda czasu.
          • grey_delphinum Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 08:19
            Zgadzam się w zupelnosci. Pierwsza czesc z Mortką jeszcze do strawienia, potem tylko gorzej.
    • pani_tau Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 07:37
      Porównując Bonde, Mroza i Chmielarza to czytając pierwszych dwoje miałam wrażenie grafomanii okraszonej błędami ortograficznymi.
      Chmielarz to grafomania bez tych błędów i to cała różnica.
      • ajr27 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:23
        O, w punkt.
    • sundace46 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 08:12
      niu13 napisała:

>Co gorsza, czuję się o
      > szukana, bo każdą jego książkę kupuję, a potem żałuję wydanych pieniędzy.

Możesz przyblizyć sens tego zdania ? big_grin

• bei Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 08:33
        Może czyta wszystkie książki „ po autorze”- bo tęskni za tak dobrą jak ta pierwsza, którą czytała.
        • sundace46 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 08:46
          bei napisała:

> Może czyta wszystkie książki „ po autorze”- bo tęskni za tak dobrą jak ta pierw
          > sza, którą czytała.

Ale własnie nie napisała, że jakaś, ta mityczna pierwsza była ok, tylko, że każda kolejna ją rozczarowuje. W związku z tym sensu w kupowaniu kolejnych nie widzę. big_grin
    • nikita1906 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 08:31
      Bardzo lubię Chmielarza, wg mnie jest o niebo lepszy od grafomana Mroza.
      • nikita1906 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 08:39
        Aczkolwiek Wyrwa najsłabsza. Słuchowisko Historia Ułana lepsze.
        • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 09:55
          Słuchowisko naprawdę fajne smile
      • m_incubo Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:06
        Mroza w ogóle nie da się czytać.
        • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:14
          Nieodnaleziona była całkiem ok. Listy zza grobu też. Ok czyli audiobook w podróży albo leżak na urlopie smile
          • andaba Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:32
            Nie lubię audiobooków, ale jakoś trafiłam, sama nie wiem czemu padło na audio, serię o Chyłce - jest czytana przez Krzysztofa Gosztyłę i jest to majstersztyk, podejrzewam, że ksiązki nie są ani w połowie tak dobre, jak ten audiobook. 10 tom przeczytałam i podobał mi sie wiele mniej niż poprzednie - wiec jeżeli nie drżysz z obrzydzenia na nazwwisko "Mróz" to sobie pożycz, ściągnij, czy co tam robisz, nie pożałujesz.
            • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:44
              Słuchałam jednej książki Mroza chyba dwa lata temu. Tak, dokładnie, wszystko zależy od lektora.
              Nigdy nie lubiłam audiobooków, słuchałam właśnie raz, w czasie długiej podróży.
              A teraz mam aplikację na telefon bezpłatnie Empik Go i sama jestem w szoku, że polubiłam ale nie chodzę do pracy, nie dojeżdżam, przez co mam czas, pracuję zdalnie ale mało szczerze mówiąc. Chodzę na spacery i słucham. Polecam.
    • lucky80 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 08:36
      Zgadzam się. Wyrwa słabiutka.
      • raczek47 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 09:54
        A jak już jesteśmy w wątku o kryminałach to mogę polecić trylogię Piotra Górskiego o komisarzu Kruku z Trójmiasta ( z serialem Kruk. Szepty....nie ma nic wspólnego)-bardzo dobra .Polecam.
        • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 09:56
          O, fajnie, bo szukam czegoś w tym stylu smile
          • andaba Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:07
            A Stelara znasz?
            Seria zaczynająca się od "Niepamięci" jest całkiem niezła, choć jestem wielbicielką innego rodzaju kryminałów zadziwiająco mi się podobała.
            • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:18
              Nie znam. Zaraz sprawdzę. Ostatnio słucham audiobooków czego nigdy wcześniej nie robiłam i nie lubiłam a teraz w czasie pandemii chodzę ze słuchawkami i cały czas coś leci.
              Generalnie w ogóle nie czytam polskich kryminałów.
              U mnie przede wszystkim Rachel Abbott, Harlan Coben, Lisa Gardner, Louise Jensen
              • andaba Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:28
                A, czyli lekka literatura z wartką akcją. To może spróbuj Wojciecha Wójcika? Nie zniechęcaj się objętością, bo czyta sie blyskawicznie. Mnie dziwi bardzo niewielkie rozpowszechnienie jego książek, są zupełnie niezłe, na pewno porównywalne poziomem do Chmielarza, tylko mniej ponure, za sprawą głównych bohaterów.
            • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:24
              Mam na Empik Go dwie książki jako audiobooki Marka Stelara, abonament mam na 3 miesiące bezpłatnie. Zaraz sobie ściągnę smile
          • raczek47 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:19
            Polecę jeszcze "Biblię diabła" Leszka Hermana. Też współczesna.Akcja dzieje się w Szczecinie i na Wolinie.
            Czyta się z przyjemnością ,widać że autor jest pasjonatem historycznym i dobrze operuje językiem na szczęście.
            • andaba Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:23
              Ale Herman to tak nie do końca kryminyały dla mnie, raczej książki przygodowe, przypominające mi Cusslera. Ale dobre, poza ostatnią, której jeszcze nie czytałam, wszystkie podobały mi sie bardzo, do tego stopnia, że wyslałam syna do Szczecina z nakazem porobienia zdjęć odpowiednich miejsc (a, tu Stelar się też przyczynił smile ).
              • raczek47 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:26
                Stelara nie znam.
                Ale przeczytam. 🙂
              • dvdva Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 16:51
                Sieci widma bardzo mnie rozczarowaly, z trudem dobrnelam do konca. Straszne dluzyzny, w ogole mnie nie wciagnelo. Az nie chce sie wierzyc, ze Sedinum jest tego samego pisarza.
            • sundace46 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:10
              raczek47 napisała:

> Polecę jeszcze "Biblię diabła" Leszka Hermana.

Wszystkie książki Hermana są świetnie napisane, dobrze udokumentowane, Polecam tez inne tytuly.
              • mika71 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:36
                Ja lubię serię LIpowo Puzyńskiej. Fajnie się czyta chociaż pierwsze części były lepszej. Dla miłośniczek komedii kryminalnej - ALek ROgoziński. No i seria Galińskiego z Zofią Wilkońską - pierwsza część super, druga już trochę gorsza, trzecią właśnie czytam ale zawód jak w przypadku Wyrwy.
              • nikita1906 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:41
                Tak- Herman jest niezly
    • redwineiswhatilike Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:04
      Przeczytałam 2 książki Chmielarza i oglądałam 1 film na podstawie książki. Ok ale bez szału.
      To samo mam z Bondą. 2 książki były naprawdę ok ale 3 inne masakra, nie byłam w stanie czytać. Jeśli chodzi o Mroza, to był serial i chyba 5 książek, z czego 4 były całkiem ok ale nie mam ochoty na więcej. W zasadzie nie mam ochoty na żadnego z tych autorów. Chyba że jakiś audiobook w czasie długiej podróży czemu nie.
    • marianna1960 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:12
      Nie sądzę bo nie czytam kryminałów dla mnie kryminały to nie książki.
      • raczek47 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:25
        Cóż za protekcjonalizm. Z definicji kryminał jest książką ,więc ?
        Ważne żeby książka sprawiała przyjemność,dostarczała wrażeń.Nie zawsze chodzi tylko o cele edukacyjne.
        Kioskowy Harleqiun będzie miał większą wartość od Fenomenologii Husserla jeśli ktoś go przeczyta że wzruszeniem ,może oderwie się od kłopotów,może dzięki książce zrobi coś miłego dla innej osoby. Nie zawsze wartość dydaktyczną jest na pierwszym miejscu.
        • marianna1960 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:44
          Czas poświęcony na czytanie kryminałów wolę poświęcić na czytanie bardziej wartościowych pozycji.
          • andaba Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:50
            No tak, a zamiast czytać forum warto zostać wolontariuszem w hospicjum.
            Przemyśl, czy aby nie za wiele wartościowego czasu marnujesz.
          • sundace46 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:11
            marianna1960 napisała:

> Czas poświęcony na czytanie kryminałów wolę poświęcić na czytanie bardziej wart
            > ościowych pozycji.

Co wobec tego robisz na tym forum big_grin poświęć czas na czynienie dobra, dokonywanie wzniosłych czynów big_grin
            • raczek47 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:18
              Wszystko zależy od tego jaką miarą mierzysz wartość książki.
      • escott Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 16:02
        To czemu weszłaś w wątek o Chmielarzu, czyż nie byłoby pożyteczniej w tym czasie zażyć nieco Prousta?
    • anika772 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:34
      Wszystko przeczytałam (no, Wyrwy jeszcze nie), podobało mi się.
    • swinki_trzy Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 10:37
      Cykl z Mortką był całkiem dobry, "Żmijowisko" też jakoś dało radę, "Ranę" odłożyłam w połowie, żałuję czasu zmarnowanego na "Wyrwę". Fajnie się Chmielarz zapowiadał, i na zapowiedziach się skończyło. Te poza Mortką to jakby dziecko w szkole wypracowania pisało, może taki efekt zamierzony, ale dla mnie niestrawny.
    • brenya78 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:16
      Czytalam Zmijowisko. Ogolnie calkiem zgrabne, dosc zaskakujace zakonczenie, choc wg mnie baaaaardzo malo wiarygodne. Rysy psychologiczne nakreslone w ksiazce nie odpowiadaly w ogole koncowce. Na minus bylo to, ze cale rozwiazanie zagadki "wpadlo" bohaterom do lapek, nie bylo zadnego logicznego rozwoju wydarzen, zadnego dochodzenia, zamiast tego dlugie dlugie I momentami bardzo nuzace opisy sytuacji I ludzi I seksu, co uwazam bylo kompletnie zbedne. Ale nie zaluje straconego czasu. Ale maniera pisania wulgaryzmami razila mnie strasznie. Chociaz oprocz tego dialogi byly calkiem calkiem.
    • mika71 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 11:26
      Mam Legimi więc nie muszę się martwić, że wydałam pieniądze na książkę, która nie była tego warta. Czytam bardzo dużo. Chmielarza do tej pory bardzo lubiłam. Wyrwa bardzo mnie zawiodła. Pod koniec to już właściwie ją przeglądałam, żeby zobaczyć jak się skończy sad
    • dido_dido Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 12:24
      Po przeczytaniu Żmijowiska dałam szansę Ranie
      Wyrwie już nie dałam szansy, szkoda czasu i rozczarowania
    • zona_glusia Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 16:00
      Lubię serię z Mortką i uważam, że to dobre a miejscami bardzo dobre powieści kryminalne. "Żmijowisko" przeczytałam błyskawicznie, ale się rozczarowałam i straciłam chęć na następne książki autora (nota bene robiącego bardzo sympatyczne wrażenie). Myślę, że Chmielarz niepotrzebnie skręcił w stronę kryminałów czy thrillerów psychologicznych. Mam też wrażenie, że w wydawnictwie Czarne, z którym współpracował wcześniej mają lepszych redaktorów niż w tym, w którym wydaje teraz, bo książki były bardziej dopracowane.
    • agata_abbott Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 18:50
      Przeczytałam tylko Żmijowisko, w sumie przez przypadek, ale byłam pozytywnie zaskoczona, ze nie jest takie zle. Chociaż intryga tez trochę budowana na sile, ale przyznam, ze końcówka mnie nawet zaskoczyła.
      Ale dzięki za ten wpis - nie będę próbować już nic więcej.
      • ajr27 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 19:07
        Daruj sobie, szkoda czasu😀
    • koronka2012 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 21:43
      Lubiłam Mortkę, mimo pewnych niedociągnięć.

Ale jeśli chcecie przeczytać coś z wyższej półki, to polecam serię Kuźmińskich - w kolejności, pierwsza jest Śleboda. Druga niepromowana autorka to Anna Kańtoch - wydała kilka kryminałów a'la PRL: Łaska, Wiara, Pokuta.
      • nikita1906 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 21:51
        Kańtoch jest genialna, Kuzminscy tez dają radę. Polecam tez Miloszewskiego, Szamałka i Jacka Piekiełko
        • ajr27 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 14.05.20, 22:46
          Szamałek trzyma poziom, ale Miłoszewskiego taki np. "Domofon" mnie zachwycił, ale potem było coraz gorzej.
          • koronka2012 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 16:42
            ajr27 napisał(a):

> Szamałek trzyma poziom,

Szkoda tylko że to poziom dość niskich lotów, zarówno pod względem stylistycznym jak i merytorycznym tongue_out
            Mimo wszystko Miłoszewskiemu do pięt nie dorasta.
            • ajr27 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 22:18
              Nie no daruj, ale ta książka o obrazie Rafaela to był taki stek bzdur, że myślałam, że skisnę czytając to. Szamałka bronię, bo postaci są żywe, oczywiście niedoskonałe, ale krwiste, nie takie drewno jak u Chmielarza. No i intryga bardziej rozbudowana i zawiła, a nie jeden absurdalny wątek.
      • mdro Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 11:29
        O, Kańtoch kryminały wydała?

Bardzo ponure? Bo bym może mamie kupiła, ale czegoś bardzo dołującego bym jej nie chciała dawać.
        • mdro Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 11:33
          A może inaczej: dużo graficznej przemocy? Bo mama Camilleriego czy Mankella czyta chętnie.
          • escott Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 22:01
            Nie, nie ma jakiegoś epatowania krwawymi opisami, dużo ciekawych aspektów obyczajowych. Atmosfera jest bardzo fajnie gęsta, ale nie jakoś natrętnie mroczna czy pesymistyczna.
      • escott Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 21:59
        Też polcam Kańtoch! Pokuta podobała mi się dużo mniej, ale Wiara i Łaska - super.
    • laura.palmer Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 09:49
      Zgadzam się, mnie również Wyrwa rozczarowała. Już sama historia się kupy nie trzyma, ale zakończenie sprawia wrażenie, jakby dopisał je ktoś inny, bo autorowi zabrakło czasu. Żadna wcześniejsza książka Chmielarza nie miała tak idiotycznego zakończenia.
      Żmijowisko, czy seria o Mortce to były lekkie, wciągające lektury na wakacje i dobrze mi się je czytało, ale na Wyrwę zdecydowanie szkoda czasu.
    • memphis90 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 10:07
      Dla mnie Zmijowisko było na poziomie ksiazek Michalak czy Lipinskiej (kartonowe, proste, schematyczne postaci; prymitywny, wulgarny język, używany w taki sam sposób przez każda z postaci; naciągane "dramy" rodem z serialu brazylijskiego typu olaboga, wino na sweterku, nienawidzę tej biczy; mało wiarygodna fabuła - np. gang zdesperowanych młodocianych gwalcicieli typu Wiewiórka grasuje po wsi napadając na turystki ale nikt nawet nie wiąże problemu bandy wioskowych bandytów z zaginięciem nastolatki, agresywny ojciec pierze po pysku coruchne miejscowego byznesmena i też nikt niczego z tym nie robi...) więc nie zamierzam się w ogóle brać za Wyrwę, skoro jest jeszcze gorsza...
      • ajr27 Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 11:15
        No i masz rację- też występuje gang wioskowych bandytów, który gwałci, w dialogach występuje powtarzalność co 20 stron, a motywacja bohaterów jest nie do ogarnięcia.
      • hungaria Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 11:53
        Nawet nie prymitywny czy wulgarny, ale straszliwie drętwy. Jakieś koślawe konstrukcje, których nikt nie używa w mowie potocznej. Do tego oczywiście wszyscy posługiwali się dokładnie takim samym językiem, i miejscowy byznesmen, i nastolatki. A to już był efekt po obróbce wydawniczej - strach pomyśleć, jak ta książka wyglądała w wersji saute.
    • berdebul Re: książki Chmielarza- co sądzicie? 15.05.20, 11:19