Dodaj do ulubionych

Majątek a dochody

20.05.20, 15:15
Czy nie powinno być tak, że obciążenia podatkowe i transfery socjalne są uzależnione również od posiadanego majątku, a nie (lub nie jedynie) dochodów?
Jest coś rażąco niesprawiedliwego w fakcie, że osoba X jest fiskalnie obciążona w tym samym stopniu, co osoba Y posiadająca majątek nabyty w drodze dziedziczenia. (Przyjmijmy dla uproszczenia, że osoba X i Y zarabiają dokładnie tyle samo).
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:16
      Nie, nie powinno.
    • lot_w_kosmos Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:18
      Żal komuś część ciała ściska?
      Nie, nie powinno tak być.
      • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:33
        Owszem, ściska - w momencie gdy będąc zakredytowaną na pół pensji sponsoruję zamożniejszych per saldo znajomych. Ludzka rzecz.
        • sofia_87 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:39
          A w jaki sposób ich sponsorujesz? Przecież płacą taki sam procent podatku jak Ty.
          Oni coś dostali dlatego, że ich rodzice czy dziadkowie za to zapłacili, dlaczego mają to spłacać po raz kolejny?
          Chciałabyś aby nieruchomości odziedziczone po Tobie Twoje dzieci spłacaly w podatkach następne 30 lat?
        • arwena_11 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:50
          To może zwróć się z pretensjami do rodziców/dziadków, że się niczego nie dorobili.
        • basiastel Re: Majątek a dochody 20.05.20, 19:07
          A oni sponsorują Ciebie. Fakt, że dostali spadek nie jest powodem, by im coś zabrać.
    • bo_ob Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:20
      czyli co - jeśli mam dom zbudowany przez moich dziadków to znaczy, że powinnam płacić większe podatki?
      • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:16
        Tak, większe od odziedziczonego majątku, a mniejsze od pracy, którą wykonujesz.
        • arwena_11 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:19
          Jaja sobie robisz? To że twoi rodzice niczego się nie dorobili i żyli na minimum, mają być ukarani ci co zadbali o swoje dzieci?
        • m_incubo Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:24
          Ciekawa propozycja 😄
        • thank_you Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:35
          Ciekawych rzeczy chcesz dla swoich dzieci, chyba Ze po tobie tez nie odziedzicza.

• bo_ob Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:37
          chleb.smalec.ogorek napisała:

> Tak, większe od odziedziczonego majątku, a mniejsze od pracy, którą wykonujesz.

chodzi ci o to, że powinno się płacić podatek spadkowy?
          to ile tego podatku powinny zapłacić twoje dzieci jeśli odziedziczą po tobie mieszkanie?
          • thank_you Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:38
            DO SKUTKU. 😂
        • marta.graca Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:34
          Przecież już się płaci i podatek od nieruchomości i podatek od spadków.
          • tiszantul Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:28
            Spadek po najbliższych jest zwolniony z podatku dzięki decyzji rządu PiS. Podziękujcie prezesowi

"Od 1 stycznia 2007 r. zwolnione z podatku od spadków i darowizn jest nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę"
            • elenelda Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:36
              Chcesz powiedzieć, że wiedzieli po co to robią?
              • bo_ob Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:41
                no przecież nie zrobili tego dla biedaków
            • gogologog Re: Majątek a dochody 20.05.20, 20:31
              > Spadek po najbliższych jest zwolniony z podatku dzięki decyzji rządu PiS

To powinno byc powtarzane 3x dziennie.
              Ludzie nie wiedza jak bylo i jaka zmiane przeprowadzil pierwszy PiS
              • iwles Re: Majątek a dochody 20.05.20, 21:25

Ameryki nie odkryliscie.
                Przeciez wczesniej tez tak bylo, tylko pod pewnym warunkiem, trzeba bylo napisac oswiadczenie o niezbyciu tej nieruchomosci przez 5 lat. A i tutaj byla furtka: mozna bylo sprzedac wczesniej niz po uplywie 5 lat pod warunkiem, ze pieniadze ze sprzedazy przeznaczy sie na cele budowlane.
                • zosia_1 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 21:32
                  Ale i te przepisy się zmieniły od 2020 r. Teraz odziedziczoną nieruchomość można sprzedać bez podatku choćby następnego dnia, bo data nabycia nieruchomości liczy się od momentu jej nabycia przez spadkodawcę
    • str8.up Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:22
      Majątek (najczęściej) został zgromadzony z dochodów, które już wcześniej były opodatkowane. Więc IMO nie powinno. Ale najpewniej będzie.
      • grey_delphinum Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:27
        Co za durny pomysł!

Nie, nie powinny być uzależnione od posiadanego majątku.
      • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:29
        str8.up napisał(a):
        > Ale najpewniej będzie.

Nie liczyłabym na to, świętość dziedziczenia i darowizn (wolnych od podatku) i tych wszystkich ojcowizn trzymają się w polskiej mentalności bardzo mocno.
        • sofia_87 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:40
          I bardzo dobrze, każdy dorabia się dla siebie i swoich potomków.
        • str8.up Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:40
          Ja jestem przeciwko, bo to według mnie podwójne opodatkowanie, ale już w FT o tym przebąkiwali, a PL to pikuś w porównaniu do majątków zgromadzonych w bogatszych krajach.
          • str8.up Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:58
            Zainteresowanym polecam lekturę: "Seize the opportunity of Covid-19 to restructure taxes“
        • hanusinamama Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:28
          Ale na ta ojcowizne ojciec pracował i podatek odprowadzał....
        • jana111 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:23
          Ile ty masz lat, że piszesz o świętości dziedziczenia wolnego od podatku, 15? 20?
          Sprawdź sobie może, nie musi być w prawie podatkowym, myślę, że google też odpowie ile to setek lat temu zniesiono w Polsce podatek od dziedziczenia.
    • berdebul Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:27
      Transfery socjalne powinny być uzależnione od podjęcia pracy, korzystania z antykoncepcji, posyłania do szkoły przychówku i wyników edukacji. Zamiast aktywnie hodować wielopokoleniowe patologie.
      • grey_delphinum Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:28
        Berdebul w punkt! Nie zgadzam się tylko z wynikami edukacji - niestety, z goowna bicza nie ukręcisz wink
      • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:31
        Hmm, korzystanie z antykoncepcji i przychówek się nieco wykluczają wink
        • marta.graca Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:36
          Właśnie się nie wykluczają. Większość ludzi stosujących antykoncepcję ma jakieś dzieci- tyle ile chce mieć i jest w stanie utrzymać.
        • aerra Re: Majątek a dochody 20.05.20, 21:12
          Dorzućmy do listy jeszcze obowiązkową edukację seksualną - bo jak widać braki są straszne.
      • jeziorowa Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:34
        Dokładnie tak berdebul. Dodatkowo wszelkie zasiłki powinny być odpracowane w prostych pracach typu zamiatanie ulic/ grabienie liści/koszenie trawników/odśnieżanie itd. Nie dotyczy jedynie osób naprawdę niepełnosprawnych.
        • grrrrw Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:26
          Bezrobotni i więźniowie - 10/10
      • sofia_87 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:44
        W punkt
    • jeziorowa Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:31
      Sugerujesz zatem, że moje dzieci, które odziedziczą majątek po nas mają płacić większe podatki od dzieci wiecznych zasiłkowiczów? Czyli taka kara dla dużo pracujących, oszczędzających, inwestujących wymierzona w ich dzieci. Analogicznie nagroda dla wiecznych nierobów i rozrzutników Podana ich dzieciom?🤪 Za każdym razem gdy wydaje mi się, że już największe głupoty przeczytałam to pojawia się jakiś chleb.smalec.ogorek i udowadnia mi, że byłam w błędzie.
      • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:36
        A skąd fałszywa dychotomia ciężko pracujący majętni vs. zasiłkowicze?
        • jeziorowa Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:45
          Bo to zasiłkowicze wyciągają rękę po majątki ciężko pracujących. Zwykli ludzie nawet niezbyt bogaci sami pracują na siebie i bliskich nie tracąc czasu ani energii na obmyślanie planów wyłudzenia więcej i więcej...
        • hanusinamama Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:31
          A dlaczego nie? My z mężem pracując i odporowadzajac podatki dorobilismy sie mieszkan dla córek. Z jakiej racji moje dziecko ma za to płącic drugi raz podatek? Jestem majętna bo cięzko na to pracowałam, od kazdej faktury płąciłam VAT i podatek dochodowy.
          • yuka12 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:12
            Dokładnie. Mamy swoje nieruchomości, bo zdobyliśmy je pracując i oszczędzając (niestety nasi rodzice zbyt wierzyli w komunę). Nie chciałabym, żeby moje dzieci musiały jeszcze dodatkowo za nie płacić. Wystarczy, że napatrzyły się na rodziny wyłudzające mieszkania komunalne.
            • jasnoklarowna Re: Majątek a dochody 20.05.20, 19:32
              A co jaki czas tę daninę ewentualną należałoby uiszczać? Jak zarobiłam to podatek zapłaciłam , jak nie wydałam i wpłaciłam na konto to mi za rok też od tego podatek naliczą? I za kolejny tak samo? Jak odziedziczę po rodzicach to zapłacę, jak to odziedziczone nie przejjem tylko odziedziczą moje dzieci to też od tego samego zapłacą? I ich dzieci również?
              To już nawet nie podwójne opodatkowanie tylko wielokrotne by było.
              • str8.up Re: Majątek a dochody 20.05.20, 21:40
                jasnoklarowna napisała:

> A co jaki czas tę daninę ewentualną należałoby uiszczać?

Jeśli byłby wzorowany na istniejącym już podatku od nieruchomości komercyjnych, to co miesiąc. Funkcjonuje to tak, że od wartości nieruchomości płacisz co miesiąc podatek liczony jako 0.035% wartości początkowej nieruchomości np. zapłaconej ceny. Potem to jest jednak rozliczane z podatkiem dochodowym, tj. jeśli dochodowy masz wyższy niż majątkowy, to płacisz tylko dochodowy. W uproszczeniu, podatek majątkowy płacisz tylko wtedy, gdy dochodowy masz niższy lub zerowy.
    • leni6 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:32
      Ja akurat uważam że powinni, aktualnie mamy za nisko opodatkowany kapitał a za wysoko pracę, co prowadzi do ciągłego pogłębiania różnicy między bogatymi a biednymi. Są kraje z podatkami od majątku i/lub dziedziczonego majątku.
      • annika2000 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:02
        Od majątku w Polsce też odprowadzany jest podatek. Dziedziczyła i zawsze odprowadzałam, od najmu odziedziczonego mieszkania też odprowadzam
      • netlii Re: Majątek a dochody 21.05.20, 09:34
        Bez przesady. Od obrotu na giełdzie odprowadzam, od dywidend również, od wynajmu nieruchomości i miejsc garażowych również - a tylko część lokali spadła nam z nieba, bo członkom rodziny zeszło się stanowczo za wcześnie, reszta jakby nie była zakupiona z tej jakże ciężko opodatkowanej pracy. Nie znam nikogo kto odziedziczyłby choćby mieszkania w Warszawie i z dnia na dzień porzucił pracę nie mając apetytu na pomnożenie startu życiowego. Dominuje mix pracy z dochodami pasywnymi.
    • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 15:52
      A jak nie nabyty w drodze dziedziczenia tylko wypracowany? Zastanów się, czy chodzi ci o podatek od spadku czy o posiadane zasoby.
      • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:18
        Podatek od spadków/darowizn oraz zysków wynikających z obracania majątkiem, a w zamian niższy podatek od pracy.
        • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:19
          A jak nie ma"obracania majątkiem", ktoś ma milion zielonych w banku i sobie spokojnie żyje? Też ci zawiść oczy zalewa?
          • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:22
            Ale pracuje, czy nie?
            • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:30
              Kto/co pracuje?
              Powiedzmy że nie pracuje.
              • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:36
                Wobec tego żyje powietrzem, czy żyje z zysków kapitałowych?
                (Dla uproszczenia przyjmijmy, że jest w wieku produkcyjnym).
                • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:08
                  Wróć do dyskusji jak zrozumiesz pojęcie "zysków", "zysków kapitałowych" itd.
                  • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:10
                    Upupianie jest doskonale zbędne.
                  • araceli Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:16
                    olena.s napisała:
                    > Wróć do dyskusji jak zrozumiesz pojęcie "zysków", "zysków kapitałowych" itd.

Akurat w tym przypadku to ty się popisałaś brakiem rozumienia wink
                    • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:37
                      A przeciwnie.
                      Wyobraź sobie siebie, bezdzietną, która ma milion dolców w skarpecie. Albo w banku, na RORze, który nie płaci (jak wiele na świecie) lub de facto nie płaci oprocentowania od kapitału. Czyli twój kapitał NIE pracuje, NIE daje zysków, tylko sobie siedzi. A ty co miesiąc wygarniasz pięć tysięcy USD i za to balujesz. Czyli ani nie "żyjesz powietrzem", ani też z "zysków kapitałowych". Przejadasz kapitał, i tyle.
                      • araceli Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:44
                        olena.s napisała:
                        > A przeciwnie.
                        > Wyobraź sobie siebie, bezdzietną, która ma milion dolców w skarpecie. Albo w ba
                        > nku, na RORze, który nie płaci (jak wiele na świecie) lub de facto nie płaci o
                        > procentowania od kapitału.

Przykład absurdalny ale twoja rozmówczyni wyraźnie określiła "Podatek od spadków/darowizn oraz zysków wynikających z obracania majątkiem, a w zamian niższy podatek od pracy." Przejadając majątek wydajesz opodatkowane dochody. A milion baksów na nieoprocentowanym koncie nie uwierzę. No chyba, że to konto na drobne wydatki kochani Bezosa wink
                        • sofia_87 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:49
                          To nie jest tak nieprawdopodobne, wystarczy bank w Szwajcarii, zdarza się tam nawet oprocentowanie ujemne, ale za to masz pewność, że rząd nie sięgnie po Twoje srodki żeby zalatac dziurę budżetowa
                          • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:26
                            >To nie jest tak nieprawdopodobne,<
                            Araceli pisze głupoty. W kwietniu w Niemczech dodatkowych 40 banków poinformowało o wprowadzeniu ujemnych - nie zerowych - oprocentowań. W efekcie ponad 80 banków takowe proponowało klientom. W Polsce są banki dające na RORze 0% - np. Santander.
                            • effka454 Re: Majątek a dochody 21.05.20, 15:03
                              olena.s napisała:

> >To nie jest tak nieprawdopodobne,<
                              > Araceli pisze głupoty. W kwietniu w Niemczech dodatkowych 40 banków poinformowa
                              > ło o wprowadzeniu ujemnych - nie zerowych - oprocentowań. W efekcie ponad 80 ba
                              > nków takowe proponowało klientom. W Polsce są banki dające na RORze 0% - np. Sa
                              > ntander.

A ktoś może podać przykład banku w Polsce, który ma oprocentowany ROR?!
                              Bo według mojej wiedzy takiego nie ma. Żaden bank w Polsce nie na RORze oprocentowania wyższego niż 0%
                              Jeśli się mylę - proszę o konkretny link, bo chętnie skorzystam.

Nie mówiąc już o tym, że pieniądze, które zarobiłam pracując (już nie ważne jak długo i jak ciężko) zostały opodatkowane, gdy wpłacam je powiedzmy na lokatę lub konto oszczędnościowe (gdzie nota bene obecnie oprocentowania nie przekraczają 1%, a przy kontach oszczędnościowych nawet 0,5%) to to co "zarobię" jest jak najbardziej opodatkowane.
                              I rozumiem, że jeśli coś z tych moich oszczędności zostanie, to moje dzieci po odziedziczeniu, ponownie mają zapłacić podatek? A jak one nie wydadzą i przejdzie na wnuki, to wnuki kolejny raz mają zapłacić podatek?

• olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:22
                          No więc wyjaśniam: posiadanie majątku NIE oznacza obracaniem nim (juz nie mówiąc o zyskownym obracaniu). Jeżeli masz majątek pozwalający na wygodne życie do dajmy na to dziewięćdziesiątki, a nie masz spadkobiorców, to możesz spokojnie mieć w nosie potencjalne zyski, i zamiast denerwować się i latać żeby ci przyrastało wybrać zwyczjne, bezkonfliktowe przejadanie. Pytałam więc, czy wątkodajek ma na myśli a) po prostu grabienie cudzych zasobów, czy b) zwiększenie podatku Belki, albo c) zwiększenie podatków od zysków z działalności gospodarczej. Są to bowiem zupełnie inne sytuacje i zupełnie inne rozwiązania.
                          • araceli Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:26
                            olena.s napisała:
                            > No więc wyjaśniam: posiadanie majątku NIE oznacza obracaniem nim

A świstak siedzi i zawija w te sreberka wink

> pytałam więc, czy wątkodajek

Odpowiedź otrzymałaś - wystarczyło przeczytać.
                            • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:27
                              Oj, dużo tych świstaków.... Nawet na skromnej ematce pojawiają się często tematy: co mam zrobić, bo mam 50, 100, 200 tysięcy...
                              • araceli Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:30
                                olena.s napisała:
                                > Oj, dużo tych świstaków.... Nawet na skromnej ematce pojawiają się często temat
                                > y: co mam zrobić, bo mam 50, 100, 200 tysięcy...

Najpierw było milion zielonych a teraz jest 50 tys, które to niby maja starczyć na przejadanie do końca życia wink

I tak - pytania są - o zainwestowanie tego więc... hmmm... dalej świstak.
                                • olena.s Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:37
                                  Są, a jakże. Pojawiła się wysoka inflacja, ludzie zaczęli widzieć, że im kasa znika i dopiero to zmusiło ich do zmiany.
                                  Generalnie - wiara w to, że ludzie nie mają najróżniejszych sytuacji i rozwiązań jest rozczulająca. big_grin
                                  Ot, choćby tak: jest sobie kiepskie małżeństwo. Wspólnota majątkowa, ale każdy ma (np. odziedziczony) majątek odrębny. Otóż ten majątek jest prywatną własnością jednostki - ale już zyski z tego majątku są wspólne. Dlatego któryś z małżonków może celowo zaparkować swój kesz tak, by był bezpieczny ale nie przynosił zysków. Byc może przeniesie go np. po rozwodzie, a być może nie. Ale dla ciebie to świstak, bo podli majętni tak nie robią. big_grin
                                  • araceli Re: Majątek a dochody 20.05.20, 23:40
                                    olena.s napisała:
                                    > Są, a jakże. Pojawiła się wysoka inflacja, ludzie zaczęli widzieć, że im kasa z
                                    > nika i dopiero to zmusiło ich do zmiany.

Olena nie kompromituj się - jedna gazetowa stażystka się zapytała - reszta już dawno polokowała kasę choćby w nieruchomościach (co widać w cenach).

Możesz wymyślać niestworzone historie o pojedynczych przypadkach ale... pliz... to anegdotki.
                                    • olena.s Re: Majątek a dochody 21.05.20, 11:48
                                      Nie, to po prostu jedna z bardzo wielu opcji funkcjonowania człowieka posiadającego znaczące zasoby.
                                      Zauważ, można mieć milion dolców, ale słabo zainwestowany. Ktoś zamienił go na akcje, sztabki srebra, BTC, funta, diamenty, mieszkania, itd itd akurat w okolicach ATH i de facto wartość zasobu maleje - czasem przez lata, czasem - dekady, a czasem na zawsze. No, mieszkania przynajmniej dawałyby jakiś przychód... Reszta - nie.
                                      Przypomnij sobie również jak często zdarza się, że trzecia generacja przetraca majątek, który zaczęła budować pierwsza a rozwinęła - druga. Przypomnij sobie milionerów skaczących z okien na Wall st. po czarnym czwartku. I dla smaku, przypomnij sobie również, że na trzech kontynentach przez całe stulecia środkiem przenoszenia wartości były muszle...
                                      • araceli Re: Majątek a dochody 21.05.20, 17:26
                                        olena.s napisała:
                                        > Nie, to po prostu jedna z bardzo wielu opcji funkcjonowania człowieka posiadają
                                        > cego znaczące zasoby.

Listości bo naprawde odjeżdżasz w oparach absurdu - 'wiele form' nie oznacza wielu ludzi w konkretnie przytoczonej przez ciebie anegdotycznej formie.

> Zauważ, można mieć milion dolców, ale słabo zainwestowany. Ktoś zamienił go na
                                        > akcje, sztabki srebra, BTC, funta, diamenty, mieszkania, itd itd akurat w oko
                                        > licach ATH i de facto wartość zasobu maleje - czasem przez lata, czasem - dekad
                                        > y, a czasem na zawsze. No, mieszkania przynajmniej dawałyby jakiś przychód... R
                                        > eszta - nie.

Twoja rozmówczyni pisała o ZYSKACH z obracania kapitałem. Oczywiście nie dotarło to do siebie i odjechałaś w dyskusji do krainy absurdu.
    • annika2000 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:00
      Oczywiście, że nie powinno. To co odziedziczyłam to ciężka praca moich przodków, oni za to zapłacili
    • bib24 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:06
      troll alert!!!

najlepiej to wszystkim zabrać, nie? tym co pracują, tym co mają niech wszystko oddają.
      • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:24
        Rozmawiamy właśnie o tych co pracują, a nie mają, helou.
        • ichi51e Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:58
          No i nijak im nie przybedzie
        • arwena_11 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:25
          No jak pracują i nic nie mają , to znaczy że robią coś nie tak.
    • jusytka Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:08
      Byłoby to niesprawiedliwe Zazdrość, zawiść przez ciebie przemawia?
    • majenkir Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:21
      chleb.smalec.ogorek napisała:
      > (Przyjmijmy dla uproszczenia, że osoba X i Y zarabiają dokładnie tyle samo).

Czyli jesli po latach Y sie dorobi pokaznego majatku, a X to wszystko w miedzyczasie przehula "na dziwki" to teraz Y ma placic wiecej?? czy chodzi ci tylko o spadkek?
      • jeziorowa Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:32
        Ojejku, czepiasz się😜. Przecież wiadomo o co chodzi: trzeba zabrać bogatszym od chleb.smalec.ogorek i dać jej i wszystko jedno jak nazwiesz powód. Wtedy jest dobrze i sprawiedliwie. Oczywiście (to ważne!) nie można zabrać nic chleb.smalec.ogorek aby dać biedniejszym od niej. To byłby szczyt niesprawiedliwości!
        • chleb.smalec.ogorek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:53
          A skąd takie założenie? Infantylizujesz.
          I zdefiniuj, kto jest biedniejszy ode mnie.
          Według mojej definicji - "biedniejsza" ode mnie jest przykładowo ekspedientka z Rossmanna, która wynajmuje mieszkanie bądź spłaca kredyt hipoteczny. Bogatszy ode mnie jest mój hipotetyczny kolega z pracy "oczko niżej" w siatce płac, któremu rodzice kupili mieszkanie.
          Chętniej dzielę się dochodem w ramach redystrybucji z ekspedientka, z kolegą mniej chętnie.
          • ichi51e Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:59
            A dlaczego? Bo wkspedientce I TAK nie pomagasz! Dalej jest biedniejsza od ciebie...
    • araceli Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:35
      Złe forum - tutaj masz:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/za/aj/p7bm/ZkgHqUA5rEl3J6flX.jpg
      • martishia7 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:40
        Zawsze mówi się o milionerach, a na końcu okazuje się, że najłatwiej ściągnąć z tych co mają 5 na rękę na etacie.
        • triss_merigold6 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:46
          uncertain
      • trampki-w-kwiatki Re: Majątek a dochody 20.05.20, 20:56
        Ten mem doskonale obrazuje jak przebiega dyskusja wokół tego problemu.
    • ichi51e Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:35
      A obciazanie kogos tylko dlatego ze juz cos ma nie byloby razaco niesprawiedliwe? Jaki bylby tego cel?
      Mamy A z Wielkim mieszkaniem w dobrej lokalizacji gdzie jakos daja rade za 5k bo ma 4 dzieci. I B w kiepskiej lokalizacji na wynajetym z 4 dzieci ledwo przeda, dochod 5k. Zwiekszenie obciazen wobec A sprawia ze mamy 2 osoby ktore ledwo daja rade - co to nam daje jako spoleczenstwu?
    • anorektycznazdzira Re: Majątek a dochody 20.05.20, 16:51
      obciążenia podatkowe- NIE
      transfery socjalne- TAK.
      Jak zarabiam 1500 zł i mieszkam w willi to nie powinnam dostawać więcej socjalu niż kolega, który zarabia 3000 i połowa mu idzie na kredyt hipoteczny, bez którego razem z rodziną mieszkałby pod mostem.
      • mamamisi2005 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:04
        tez tak uważam
      • abecadlowa1 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:56
        anorektycznazdzira napisała:

> Jak zarabiam 1500 zł i mieszkam w willi

Skojarzyło mi się z forumką, która mieszka w willi socjalnej big_grin
    • szorstkawelna Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:17
      Przecież ci dziadkowie i rodzice już zapłacili wszelkie podatki od tego co zostawili w spadku. Ewentualnie spadkobierca uiszcza kolejne należne podatki, np. od nieruchomości.
    • heca7 Re: Majątek a dochody 20.05.20, 17:23
      Dopiero maj a ja widzę, że już ktoś próbuje zająć mocną pozycję w rankingu na najgłupszy/najśmieszniejszy wątek roku big_grin
    • szafireczek Re: Majątek a dochody 20.05.20, 18:54
      Abstrakcjasmile
      Pomijając zasadność pomysłu - to wdrożenie w życie jest niemożliwe ze względu na koszty implementacji - majątek, nawet odziedziczony nie jest constans - potrzebna byłaby armia urzędników i wiarygodna metodologia do wyceny tego majątku, skoro miałoby to być powiązane z bieżącymi obowiązkami podatkowymi i transferami socjalnymi. Raz - awykonalne, nawet gdyby corocznie tylko taka ocena była robiona, a dwa - kwestia metody obiektywnej i rzetelnej wyceny i to wystarczy, by takiego pomysłu na serio nie rozwazac, pomijając już zasadność merytoryczna smile
    • demodee Re: Majątek a dochody 20.05.20, 20:01
      > Czy nie powinno być tak, że obciążenia podatkowe i transfery socjalne są uzależnione również od posiadanego majątku, a nie (lub nie jedynie) dochodów?

Czy osoba zgłaszająca się po zasiłek do MOPSu musi wyspowiadać się z oszczędności bankowych?
      • chatgris01 Re: Majątek a dochody 21.05.20, 10:14
        demodee napisała:

> Czy osoba zgłaszająca się po zasiłek do MOPSu musi wyspowiadać się z oszczędnoś
        > ci bankowych?

We Francji musi, w Niemczech chyba też.
        • riki_i Re: Majątek a dochody 21.05.20, 14:46
          W Polsce nie, ale np. posiadane nieruchomości czy działki trzeba podać.
    • asfiksja Re: Majątek a dochody 20.05.20, 21:59
      Nasi latyfundyści i inni uwłaszczeni po znajomości wywołują w ludziach przeświadczenie, że np. podatek katastralny to ZUO i prosta droga do tego, żeby oskubać średniaczka, co mieszka w mieszkaniu po dziadkach i kupił kawalerkę na wynajembig_grin
      Tak, jestem zdecydowanie za rozpoczęciem dyskusji społecznej o podatku katastralnym i jestem też zdecydowanie za tym, żeby politycy mieli obowiązek publikowania oświadczeń majątkowych wszystkich osób pozostających z nimi we wspólnym gospodarstwie domowym, niezależnie od rozdzielności.
    • bywalec.hoteli Re: Majątek a dochody 20.05.20, 22:31
      Punkt widzenia zależy od ilości dziedziczenia big_grin A na poważnie to trochę przebąkuje się o podatku katastralnym, taki mógłby trochę wyrównywać szanse - ale nie wiem czy w naszym kraju jest on możliwy.
    • maly_fiolek Re: Majątek a dochody 21.05.20, 08:06
      Jako współ-właścicielka domu uważam że katastar (podatek od majątku) jest jednym z najsprawiedliwszych podatków i powinien być wprowadzony.
      • iwles Re: Majątek a dochody 21.05.20, 08:36

Co w sytuacji, kiedy dziedziczy uczący sie 18-latek, bez dochodow?
        • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 12:43
          1. jeśli nieruchomość jest przeznaczona na własne cele mieszkaniowe to zwykle taki podatek jest niższy (ale to nie ten przypadek, bo tu młodzieniec jest niesamodzielny, bez dochodów, więc nie mieszka osobno, bo niby za co)
          2. do czasu usamodzielnienia się wynajmuje komuś i z części czynszu najmu płaci podatek
          3. jeśli pkt 2 jest nieopłacalny/niemożliwy - sprzedaje nieruchomość
          W każdym z tych przypadków młodzieniec jest nadal na dużo korzystniejszej pozycji startowej niż tak samo zdolni/tak samo wykształceni koledzy, którzy nie mieli zamożnych przodków.

Jeśli chodzi o mnie mam sporo nieruchomości, a i tak uważam, że to byłby sprawiedliwy podatek (śpię spokojnie, bo PIS nie ma ani chęci, ani odwagi, ani zasobów intelektualnych, żeby go wprowadzić).
          • sofia_87 Re: Majątek a dochody 21.05.20, 12:59
            Czasy "każdemu według potrzeb" uważamy za słusznie minione.
            I bardzo dobrze, wątpię też aby inne partie się na to odwazyly.
            Ad 3 młodzieniec jest w korxystniejszej sytuacji wyłącznie dlatego, że jego przodkowie na to zapracowali zamiast jak jedna z obecnych tu forumek wyłudzić mieszkania komunalne.
            Co jest więc w tym sprawiedliwego?
            Niech każdy pracuje dla siebie i swoich bliskich, tylko w tym przypadku to ma jakiś sens
            • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 13:59
              >wyłącznie dlatego, że jego przodkowie na to zapracowali
              O, bynajmniej nie wyłącznie. Gdyby to było takie proste, że wystarczy pracować i się "zapracuje" to w ogóle połowa problemów tego świata by zniknęła.
              Na przykład dzieci Morawieckiego będą bardzo do przodu, bo ich przodek korzystnie kupił coś, czego zwykły człowiek kupić nie mógł, a dzieci min. Szumowskiego będą do przodu, bo ich przodek korzystnie sprzedał coś, czego zwykły człowiek nie mógł sprzedaćwink To tylko takie przykłady pierwsze z brzegu.
              • sofia_87 Re: Majątek a dochody 21.05.20, 14:22
                Dzieci ww panów i tak by uniknely podatków.
                Obecni posiadacze mieszkań na start to w przeważającej części ci, którzy je otrzymali po dziadkach albo ci, których rodzice je kupili często za oszczędności całego życia
                • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 14:27
                  Ależ w podatku katastralnym nie chodzi o to, żeby puścić z torbami osobę, która ma mieszkanie przeznaczone na własne potrzeby mieszkaniowe. Takie przekonanie to efekt sprytnej propagandy.
                  • riki_i Re: Majątek a dochody 21.05.20, 14:50
                    asfiksja napisał:

> Ależ w podatku katastralnym nie chodzi o to, żeby puścić z torbami osobę, która
                    > ma mieszkanie przeznaczone na własne potrzeby mieszkaniowe.

Dokładnie o to chodzi.

Wycena byłaby przecież wg cen transakcyjnych z danej dzielnicy. Emeryt z dużym mieszkaniem na starym Żoliborzu byłby przegrany na starcie. Musiałby albo wynająć część pokoi, albo sprzedać i wynieść się z drogiej dzielnicy np. na Białołękę.

To byłby cwany sposób na zwolnienie wielu atrakcyjnych nieruchomości, ewentualnie wepchnięcie właścicieli w szpony mafii oszustów od "odwróconej hipoteki".
                    • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 15:25
                      Taak, pochylmy się koniecznie nad biedaczkami z dużymi nieruchomościami na starym Żoliborzu.
          • iwles Re: Majątek a dochody 21.05.20, 14:39

Mowisz o szczesciu tego, ktory odziedziczyl?
            Tak, mial wiecej szczescia, ze jego przodek zmarl, a ci mniej szczesliwcy mają przodkow zyjących,
            😕 nie wiem, jak to skomentowac.
            • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 15:31
              Obiektywnie rzecz biorąc 18-latek, którego dziadek właśnie zmarł ma znacznie większego farta niż ten, którego dziadek dożywa do 90 lat z demencją i matka tegoż 18-latka biega przez wiele lat z roboty oporządzać dziadka, żeby nie trzeba było finansować domu opieki ze sprzedaży mieszkania.
              Jeśli chodzi natomiast o utratę rodzica w dzieciństwie to temat znam z autopsji, więc nie musisz się wysilać z tłumaczeniem.
        • maly_fiolek Re: Majątek a dochody 21.05.20, 16:41
          Ma pieniądze z renty po rodzicach / pisze do burmistrza o umorzenie podatku na czas nauki/wynajmuje część nieruchomości. Opcji jest sporo.
          Wiesz, taki 18 latek ma więcej zmartwień na głowie, chociażby czynsz, opłaty za media, wyżywienie. Podatek to mały pikuś przy reszcie.
          • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 17:00
            Te zmartwienia ma tylko jeśli dziedziczy po rodzicach. W praktyce częściej się zdarza, że dziedziczy po dziadkach i po prostu rodzice wszystko za niego załatwiają.
            Ale tak, po śmierci rodzica dostaje się rentę rodzinną do zakończenia nauki. W chwili uzyskania pełnoletności na swoje konto, nie na konto drugiego rodzica.
            • sofia_87 Re: Majątek a dochody 21.05.20, 17:35
              Tak czy inaczej to nie jest fair. Partia, która to w Polsce wprowadzi może pożegnać się z rzadzeniem już na zawsze. Na szczęście.
    • szafireczek Re: Majątek a dochody 21.05.20, 17:20
      Śmiesznie i strasznie... Niektórzy ambitnie dyskutują, a nie odróżniaja pojęć...

Kataster, jako podatek - to podatek od nieruchomości, a nie jak niektórzy uważają - od majątku,
      zaś majatek to szerokie pojęcie i nieruchomości mogą być jego elementem...przykładowo, odziedziczony majątek to. np. prawa autorskie, dzieła sztuki itd...stąd dyskusja zmierza do niczego...i jak tu któraś z dziewczyn przytomnie zauważyła - wątek walczy o nominację roku...
      • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 17:33
        >Kataster, jako podatek - to podatek od nieruchomości, a nie jak niektórzy uważają - od majątku,
        Mylisz pojęcia. Kataster to sam rejestr, ewidencja nieruchomości. PODATEK katastralny to podatek naliczany od wartości nieruchomości.
        Nie śledziłam, być może ktoś wyżej utożsamia cały majątek z nieruchomościami. Jeśli tak to - upraszczając - ma dużo racji. Po prostu statystycznie rzecz biorąc zdecydowanie częściej osoby fizyczne są właścicielami nieruchomości niż dzieł sztuki lub praw wł. intelektualnej o porównywalnej wartości.
        • szafireczek Re: Majątek a dochody 21.05.20, 17:42
          Nie nie mylęsmile ale po prostu niedokładnie przeczytałaś - nie napisałam kataster TO, tylko JAKO...a to kolosalna różnica.

Prawa, w tym podatkowego nie tworzy się na podstawie statystycznych przypadkówsmile - przynajmniej na razie...
          • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 19:54
            Napisałaś "kataster, jako podatek - to podatek od nieruchomości". No sorki, ale równie sensowne jest napisanie "dochód jako podatek to podatek od dochodu".
            Owszem, punktem wyjścia projektowania prawa podatkowego, jak i każdego innego są zawsze stany faktyczne. Najpierw ludzie chlali i pędzili bimber, a potem powstała akcyza na alkohol i państwowy monopolwink
    • julita165 Re: Majątek a dochody 21.05.20, 20:02
      No niby tak ale w PL jakis liczacy sie majatek nabyty w drodze dziedziczenia to prawie w 100% mieszkania. Nie bardzo widze usprawiedliwienie dla wyzszego opodatkowania osoby ktora odziedziczyla mieszkanie warte 200-500 tys. W wielu wypadkach to jefyne mieszkanie posiadane przez taka osobe na wlasnosc. W ogole przeciwna jestem podatkom majatkowym. To cos na ksztalt podwojnego opodatkowania. W koncu majatek zostal nabyty za dochody, ktore juz byly opodatkowane, dochody z dzialalnosci przestepczej pominmy.
      • asfiksja Re: Majątek a dochody 21.05.20, 20:17
        >W koncu majatek zostal nabyty za dochody, ktore juz byly opodatkowane, dochody z dzialalnosci przestepczej pominmy.
        W prawie podatkowym to w ogóle żaden problem - kupujesz sobie majtki w sklepie też za dochody, które już były opodatkowane, a państwo nie omieszka pobrać 23%.
        • sofia_87 Re: Majątek a dochody 21.05.20, 20:55
          Na szczęście socjalizm już przerabialismy 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka