kochamruskieileniwe 22.05.20, 18:38 A to się zdziwiłam. Jednak Kangur w tym roku będzie. Przynajmniej kategoria Maluch. Drogą elektroniczną, przez platformę dzwonek. Co to za platforma i czy ktoś ma z nią doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 18:49 Wieszająca się. Dziś po południu była próbna edycja dla licealistów, córka mówi, że co chwila był server error Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 19:08 A udało Wam się cokolwiek zrobić, chociaż zobaczyć zadania? Mojemu starszemu dziecku przez cały czas ładowało stronę, nic nie było widać. Koleżance pokazały się na minutę zadania, ale bez opcji odpowiedzi, a po chwili był server error, wyrzuciło z platformy i już nie dało rady ponownie tm wejść. Dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 21:29 Coś tam zrobiła, ilościowo trochę ponad 1/3, z tych najłatwiejszych, za resztę nawet się nie zdązyła zabrać. Mówi, że to były zadania z 2019 r. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kangur matematyczny 25.05.20, 21:12 Moja zdążyła zrobić do pytań za 5pkt, parę pytań za 5pkt ruszyla, a potem już jej zabrako czasu. Robiła sama, ja byłam w pracy. Dzięki za info, że to powtórka z 2019 - obejrzałam sobie zadanie "killer" z pociągiem. Nie dziwię się mojej córci, że nie rozwiazala, dla mnie też było sformułowane tak, że nie mogłam pojąć o co w nim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 18:49 Wczoraj się zalogowałam, bo takie były wytyczne ze szkoły, tylko mój pierwszak startuje w najmłodszej kategorii, platforma trochę dziwna i nie mam doświadczeń, ale tyle dobrego, że się bardzo ucieszył, że konkurs będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 18:51 Podbijam. Moja młodsza też startuje, dostała login i hasło, 26 maja ma być jakiś próbny test, nie wiem na czym ma polegać. I nie będę wiedziała, bo będę wtedy w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
te_de_ka Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 19:11 No dramat był przez pierwsze 30-40 min, później jakoś ładowało. Dziś była próba, za tydzień właściwy test. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 19:31 Moje dziecko miało otwarta stronę pełne 90 minut. Nic się nie załadowało. Nie zobaczyło ani jednego zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kangur matematyczny 25.05.20, 18:15 Nam się nawet zalogować nie udało. Ani licealiście, ani piątoklasiście Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 19:51 Uważam, że głupio to rozwiązali. Zakładam się, że nagle będzie wysyp geniuszy, bo zamiast dziecka test rozwiąże rodzic. Nie ma szansy zweryfikować czy konkurs będzie przeprowadzony uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 20:55 Przypuszczam, że po prostu woleli jakkolwiek konkurs przeprowadzić, niż go odwoływać. Niestety będzie nieweryfikowalny. Trudno, młody trochę zawiedziony, bo w ubiegłym roku bardzo niewiele zabrakło mu do laureata i nastawiał się, że tym razem zawalczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 21:36 Mój tak samo. W tamtym roku brakowało 1 punktu do laureata. W tym podejrzewam, że nie załapie się nawet na wyróżnienie, skoro te progi są ustalane wg % najlepszych a będzie konkurował nie tylko z rówieśnikami, ale i z nadgorliwymi rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 21:41 ania_z_zielonymii napisał(a): > Uważam, że głupio to rozwiązali. Zakładam się, że nagle będzie wysyp geniuszy, > bo zamiast dziecka test rozwiąże rodzic. Nie ma szansy zweryfikować czy konkurs > będzie przeprowadzony uczciwie. Sorry ale nie rozumiem takich ludzi. Mój syn też bierze udział w kangurze i nie mam zamiaru w niczym mu pomagać. Teraz jak pisze przez internet jakieś sprawdziany to też mu nie pomagam a on nie korzysta z żadnych "pomocy" bo wie że to nieuczciwe (nawet w szkole nigdy nie ściągał). Młodszy syn miał już kilka dyktand i zawsze wysyłałam pani zdjęcie tak jak napisał ,nawet jeśli był byk na byku (choć czasem udało mu się prawie bezbłędnie napisać). Nie wiem, nie miałabym sumienia podpowiadać dzieciom na sprawdzianach (online) żeby za wszelką cenę wypadły jak najlepiej i chyba jestem naiwna bo wierzę że inni rodzice też nie pomagają dzieciom... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 21:48 Ja nie pomogę, ty nie pomożesz ale znajdzie się stado idiotów, którzy będą oszukiwać. Nawet wnioskując po tym co się dzieje na e-lekcjach u mojego dziecka (nauczyciel zadaje pytanie a w tle szepty rozgorączkowanego rodzica, wypracowania pisane ewidentnie przez dorosłą osobę, która w dodatku nie potrafi podrobić stylu 10latka) wiem, że będą takie oszołomy. Pytanie tylko ilu a nie czy - okaże się po wynikach. Zakładam się, że będą znacząco odbiegać od tych z ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Kangur matematyczny 23.05.20, 01:03 Nie panikujcie. Biorąc pod uwagę wątki proszalne na ematce o pomoc w rozwiazanie zadania z matematyki dziubdziusia z pierwszych klas postawówki, to spodziewam się raczej, że pomoc rodziców może stanowić ołowiane koło ratunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kangur matematyczny 23.05.20, 01:09 Bystrzejsi rodzice nie produkują wątków na ematce, a poza tym istnieje jeszcze mnóstwo portali, gdzie dziubdziusie samodzielnie pytają o rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:35 Ty nie pomozesz...innym dzieciom zrobi ojciec czy wujek. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 23:08 Czytałam, pilnowałam na bieżąco i wiem, że się odbędzie ( zgłoszenia tez były droga elektroniczną) ( w Alfiku młody na 30 pytan miał źle 4 ( 1 za 4pk i 3 za 5pkt przy czym pomyłka zawsze była niewielka bliska prawdziwej odpowiedzi- tak ci zdaję relację ) Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 23:14 ja odpuściłam, bo założyłam, że się nie odbędzie, ewentualnie przeniosą go na np wrzesień. Tak jak inne typu Świetlik, Olimpusek. I dzisiaj zaskoczenie, nauczycielka link i dane do logowania mi przysłała.. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 23:15 za szybka jestem gratulacje dla młodego! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 23:29 Ma problemy z czytaniem bo Alfik ma dużo zadań , gęsto, drobnym drukiem. No i momentami nudzi go to.. ( kostka Rubika- 2min 19 s ) Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 08:26 Ponieważ nadal może być problem z mailami pochwalę się tutaj ( bo nie mam komu , kto by docenił ) Syn ma grę Państwa Świata ( flagi państw na kartach z informacjami, zgadywanie itp) No i po 2 tyg grania znalazł w niej błąd. Napisałam do producenta, potwierdził, przeprosił za niedogodności, pogratulował spostrzegawczości- w pierwszym druku gry jest błąd, który powstał jeszcze u producenta w Finlandii, pozostałe dodruki nie mają już błędu Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 09:30 Bystrzak Gratulacje za spostrzegawczość! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 09:32 Dziękuję ( duma rozpiera, kart jest 300..) Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 10:39 Fajne uczucie, gratuluję! Przy okazji gry poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 11:29 Poszukaj i zwróć uwagę na kartę Birmy i Namibii ( są zamienione) Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 23:29 Dziś był próbny junior. Strona się wieszała jak cholera. Chyba sobie przeszacowali moce przerobowe serwerów. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Kangur matematyczny 22.05.20, 23:51 Już pisałam do nich maila w tej sprawie. Pół biedy próbny. Ale dzieci będą mocno zawiedzione jeśli właściwy test nie wypali. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 23.05.20, 13:06 Po tym jak na sprawdzianie z matematyki pisanie zakłócały wstawki typu "Marcin, patrz: trzy, trzy!" mój sześcioklasista ani ja nie mamy złudzeń, że ew. zakłócenia techniczne nie będą najważniejsze w przekłamaniu wyników. Szkoda, ale to nie matura, a zawsze kolejne doświadczenie życiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Kangur matematyczny 23.05.20, 13:55 Nie do końca się rozumiemy. U mojego dziecka i innych uczniów z jego klasy i szkoły w ogóle nie dało odpowiedzieć na żadne pytanie. Po prostu pytania albo w ogóle się nie pojawiły albo nawet jeśli pojawiły się to dosłownie na kilka minut. W tych warunkach w ogóle nie da rady wziąć udziału w konkursie. PS. Moje dzieci piszą samodzielnie. Co roku osiągają dobre wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 23.05.20, 14:31 Rozumiem, po ogłoszeniu opcji online nastawiałam się, że w tym roku konkurs będzie jedynie sprawdzeniem się samemu dla siebie. Ale w takim wypadku jak opisujesz, to nie daje ani szansy rywalizacji z innymi, ani spróbowania samemu dla siebie. To już w ogóle bez sensu. Młody jeszcze przed próbnym. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 23.05.20, 13:34 Ja tam nie drę szat. Jeżeli inni rodzice będą pomagać, ich strata. Od Kangura nic nie zależy (nawet chyba w 7-8 klasie nie dolicza się punktów w rekrutacji). Zobaczymy, czy się nie zawiesi. Syn będzie pisał Malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 23.05.20, 13:36 I tak najbardziej mi szkoda odwołanej Warszawskiej Syrenki Ciekawe, czy w kolejnym roku organizator uwzględni tych, co doszli do II czy III etapu? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 25.05.20, 17:54 Cisza w pokoju młodego, więc dzisiaj chyba ok. Co prawda kazałam zescreenować zadania na wypadek, jakby miały zniknąć, więc może to pomogło? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 25.05.20, 17:56 A czy w związku z tym, że jest wersja elektroniczna wyniki pojawiają się odrazu? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 25.05.20, 18:06 Nie wiem, niedługo koniec to się przekonam z tym, że dziś próbny, to może w ogóle nie ma z niego wyników? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 25.05.20, 18:11 Fajnie gdyby były, to jakaś informacja o tym jak poszło. Mój pisze jutro i jestem ciekawa jak mu pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 25.05.20, 19:00 Wyników nie ma. Z wydolnością platformy było tak sobie, trzeba było czekać na załadowanie zadań, ale ostatecznie wszystkie się pokazały Odpowiedz Link Zgłoś
mama_nasza Re: Kangur matematyczny 28.05.20, 21:29 Moje dziecko pisalo, klasa 3. A przynajmniej probowalo, bo przez 20 minut nie mozna sie bylo zalogowac. Pozniej nie bylo widac odpowiedzi. Czy ktos mial doswiadczenia z zadaniami z klasy 3? Pytam, bo syn narzekal, ze trudne (pisal sam, nie zrobil chyba 3 zadan). Mysle, ze wplyw mial tez stres, ze moze sie nie udac czasowo albo, ze zadania sie nie wgraja. A jak u was? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 28.05.20, 21:42 Mój tez 3 klasa. Wszystko sie ładowalo i działało w miarę normalnie. Zadania były wg mojego dziecka z 2019. Sprawdziliśmy potem w książce kangurowej - wg syna większość była łatwa. I rzeczywiście wszystkie odpowiedzi miał poprawne. Trudne były zadania ze sklejonymi kostkami i rozwieszaniem prania. Kostki zrobił, pranie poprawnie strzelił, gdyby to był właściwy konkurs miałby 100% poprawnych odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Kangur matematyczny 28.05.20, 23:49 Dla kogoś, kto nie miał do czynienia z kangurowymi zadaniami, a tylko zadaniami typowymi dla programu - tak, te zadania były trudne. Wiele osób wcześniej oswaja się z tego typu zadaniami. Anka - Twój syn w zeszłym roku rozwiązywał już tego typu zadania, jak dobrze pamiętam zeszłoroczną dyskusję . Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 07:53 Ta, to był zeszłoroczny zestaw pytań. Ten sam jest dla 3- i 4- klasistów. Mód syn pamiętał rozwiązania z zeszłego roku, więc to tylko sprawdzenie techniczne było Wcześniej ćwiczył na stronie kangura na arkuszach z poprzednich lat. Wszystko działało bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 08:04 Podejrzewam, ze w tym roku wyniki będą zawyżone. W swoim otoczeniu słyszałam już parę głosów, że było pomoc w tłumaczeniu zadania. Nie rozumiem tego, bo o co w końcu chodzi? O wynik punktowy, czy o rodzaj zabawy/gimnastyki dla umysłu...Chore to. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 08:42 No głupie to, pisałam już wyżej Myślę, że ten konkurs będzie do zrobienia i zapomnienia. Wyniki w takich warunkach nie będą uczciwe i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 09:28 Przynajmniej nic od niego nie zależy, bo nawet przy rekrutacji nie jest punktowany. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 10:04 Za pozno pytasz, bo juz dostali hasla i napisali probny dla przetestowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 10:12 zobacz datę startowego postu Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Kangur matematyczny 29.05.20, 10:22 Hehe 22 wydawal mi sie jakis aktualny... Mam cos z glowa i kalendarzem Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 03.06.20, 17:55 Mój właśnie pisze. Nie zaglądam. Zdegustowało mnie, że jeszcze dziś nie było wyników próbnego. Wypadałoby, aby się uwinęli z ostatecznymi wynikami przed czasem wypisywania świadectw... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 03.06.20, 18:14 Wpisywanie gdziekolwiek tegorocznych wyników to byłby nieśmieszny żart, podobnie jak przyznawanie nagród. Słyszałam, że przy pisaniu tego konkursu i tak były wątpliwości, bo nauczyciele nie zawsze postępowali uczciwie, ale w tym roku to na dużą skalę będzie pojedynek rodziców z tymi, którzy piszą uczciwie plus problemy techniczne, u nas akurat nie było, ale niektórzy w tym wątku zgłaszali, co oczywiście też ma wpływ na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 03.06.20, 18:28 Dodam, że moje dziecko na próbnym, chociaż zapowiedziałam, że ma uznać, że nie ma mnie w domu i tak wyleciało z jakimś pytaniem i kilka minut tłumaczyłam, że sobie samo musi poradzić, ze 2 razy skoczyło do łazienki, wpadło poprosić o picie. To pierwszak, więc raczej nic nie wpisują na świadectwo, ale w przypadku starszych dzieci pokusa pomagania pewnie jest większa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 03.06.20, 18:51 mia_mia napisał(a): Słyszałam, że przy pisaniu tego konkursu i tak były > wątpliwości, bo nauczyciele nie zawsze postępowali uczciwie No to strasznie smutne, o ile prawdziwe. Mam nadzieję, że jednak nie. Syn już napisał i jest z siebie zadowolony. Tegoroczny konkurs syn i my jako rodzice traktujemy jako samosprawdzenie. Tylko. Cel punktowy ustawiony tak, żeby relatywnie było lepiej niż w ub. roku i tyle. Na uczciwość konkursu niespecjalnie liczę. To 6 klasa, więc jeszcze całkiem duża grupa rodziców da radę z tymi zadaniami, pewnie niektórzy ulegną tej pokusie. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kangur matematyczny 03.06.20, 18:19 ALe wyników próbnego chyba nie będzie w ogóle - po co, skoro to miało na celu jedynie przetestowanie systemu i próbę dla dzieci, żeby wiedziały jak to technicznie wygląda. Zresztą zadania z zeszłego roku, po kij wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 03.06.20, 18:31 Moje nie znało testu z zeszłego roku, znało jedno zadanie, które robili na dodatkowej matematyce (Mamo, my to zadanie już robiliśmy!), więc chętnie dowiedziałabym się jak mu poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 03.06.20, 18:40 Ale jest klucz odpowiedzi na stronie Kangura. Mój sobie robił po kolei kolejne lata i sprawdzał. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 13:39 Widziałyście progi punktowe w małopolskim? No więc w tym roku na wyróżnienie (w kategorii maluch, 3 klasa sp) trzeba było zdobyć ponad 100 pkt podczas gdy rok temu wystarczyło 65. Hahahha, rodzice się postarali 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 13:41 Nie widzę wyników w panelu. Gdzie to można znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 13:46 Na stronie: www.kangur-krakow.pl/viewpage.php?page_id=67 Oni zawsze niezawodnie i transparentnie pokazują progi w małopolskim w każdym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 13:48 Podejrzewam, że w mazowieckim może być nawet weselej 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 13:54 Straszne to, muszę wytłumaczyć dziecku, że inni oszukiwali, a wcale nie mam ochoty. Mój w pierwszej klasie pisał dla klas drugich i bardzo się ucieszył, że będzie mógł brać udział w tym konkursie. Moja pomoc ograniczyła się do zasugerowania, że jeśli ma zgadywać wynik to lepiej odpuścić. W Warszawie jeszcze nie ma wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 13:58 Ja juz przed konkursem wytłumaczyłam młodemu, że wyniki będą z tyłka, wiec mam to z bani😛 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:16 Ja nie wytłumaczyłam, mój błąd. Z całej szkoły chyba tylko dwóch pierwszaków zgłoszono, więc ucieszył się. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 13:59 Mój syn rok temu pisał Malucha w 3 klasie, teraz również Malucha w 4. Spodziewałam się, że to będzie śmiech na sali, więc potraktował to jako trening umysłowy. Zrobił i zapomniał Nie chciało mi się później sprawdzać wszystkiego, tylko te za 5 pktów na wyrywki i wyszło mu ok. Ale ciekawi mnie jak duża była ta ingerencja rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:00 Nie koncentrowalabym sie na tym czy inninoszukiwali a raczej na jak poprawic swoj wynik Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:12 Ty i ja jesteśmy dorosłe, a dziecko w pierwszej klasie. Wynik w kangurze nie ma wpływu na nic, zwłaszcza jeśli mówimy o kilkulatkach, ale zobaczy, że na tle innych w tej kategorii wypadł jak wypadł (nie wiem jak, bo wyników jeszcze nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:14 Nie pokazuj statystyk, po co mu to?Pochwal za wynik, ma prawo być dumny z siebie, że odważył się pisać zadania dla starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:18 Skubaniutki ma dostęp do dzwonka i zna się na statystyce Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:21 Na dzwonku nie ma statystyk i raczej chyba nie będzie. Dostęp mają tylko szkolni koordynatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:29 Dobrze wiedzieć U nas nie było wyników próbnych, nie ma wyników "normalnych" Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 14:31 organizatorzy napisali jeszcze przed konkursem ,że wyniki tylko za pośrednictwem szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 17:16 Fakt, ale widzę też, że w większości kategorii progi są dość zbieżne z ubiegłorocznymi. Budujące. A małopolskie zawsze ma świetnie opracowane wyniki, zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:28 Obejrzałam wyniki liczbowe z Polski z 2020 i 2019. Skala rozbieżności między liczbą osób osiągających najwyższe wyniki w 2019 i 2020 w młodszych grupach (ZA, M, B) jednak jest porażająca. Ludzie chyba wstydu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:31 Nie mogę znaleźć strony. Zalinkuj, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:33 www.kangur-krakow.pl/viewpage.php?page_id=510 www.kangur-krakow.pl/viewpage.php?page_id=533 Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:50 Rzeczywiście jest PORAŻAJĄCA różnica, m.in. w kategorii mojego: B1! Szok! Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 17:54 To proste, rodzice ogarniają matmę na poziomie podstawowym ;P Im wyżej tym ciemniej. Faktycznie wyniki z 2019 a wyniki z 2020 pokazują jakim sukcesem była reforma szkolnictwa przeprowadzona przez pis 🤣😎😅 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:34 A to, że nie mają to fakt. W poprzednich latach mój młody (samodzielny) załapałby się na bardzo dobry, teraz chyba za mało będzie na wyróżnienie, jak patrzę po innych regionach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:44 Ja nie wiem, jak młodemu obiektywnie poszło, poczekam na kartę odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:48 W międzyczasie tego wątku porównaliśmy jego odpowiedzi (na dzwonku do odczytu) z kluczem na stronie Kangura. Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 19:30 "Skala rozbieżności między liczbą osób osiągających najwyższe wyniki w 2019 i 2020 w młodszych grupach (ZA, M, B) jednak jest porażająca. Ludzie chyba wstydu nie mają." Ja dodatkowo jeszcze słyszałam trochę narzekań rodziców najmłodszych dzieci, że dzieciom było trudniej ogarnąć konkurs na komputerze niż na papierze, co raczej przekładało się na słabszy wynik niż normalnie, a nie dużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 19:43 Jeszcze raz popatrzyłam na wyniki i jednak maxów nie ma tak wielu (choć więcej niż w poprzednich latach). Krzywa wznosząca, może nie jest tak źle z uczciwością Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:47 A to fakt, ale wszyscy mieli z tym ten sam problem, więc można to pominąć. Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 21:23 "A to fakt, ale wszyscy mieli z tym ten sam problem, więc można to pominąć." Miałam na myśli to, że ja bym zgadywała, że najmłodsze dzieci w tym roku raczej powinny wypaść przeciętnie słabiej niż w zwykłym roku. Czyli, że ta górka jest jeszcze większa niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 18:53 No właśnie dzisiaj na librusie dostałam informację z gratulacjami dla tych, którzy zostali wyróżnieni. I teraz hm... Pytania za 5 pkt naprawdę nie są czasem łatwe. Nie wiem, jakie były w tym roku, bo za dzieckiem nie siedziałam i chociaż jęczał przy rozwiązywaniu, to nawet nie podeszłam. No cóż. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:15 A ktoś wie jakie progi są w mazowieckim (które jak zwykle trzyma wszystko w wielkiej tajemnicy😑)? Mój ma w tym roku (wg naszych wyliczeń) 109 w kategorii M1. Robił sam, więc pewnie biedak się nie załapie nawet na wyróżnienie😏 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:22 Z zestawienia wynika, że w tej kategorii taki lub wyższy winił miało 21 osób w Polsce. Zatem gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:24 Gdzie tam, taki wynik w tym roku w kategorii 1M miało grubo ponad 1000 osób 😑 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:26 Chociaż, nie, sorki, to zestawienie z 2019. Cóż, to czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:27 No niezłe te wyniki, mówiłam - wysyp geniuszy😎 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:34 Jednak, biorąc pod uwagę samodzielność Twojej pociechy, to ona jest zwycięzcą, co potwierdzi przy następnych okazjach Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:38 No generalnie to luz, ale jednak jak zobaczyłam te wyniki to załamałam ręce nad kondycją psychiczną niektórych rodziców 👽 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:51 Ja do dziś mam skok ciśnienia, gdy przypomnę sobie turnieje szachowe i rodzica podpowiadającego dzieciakowi, który grał z samodzielnym rówieśnikiem. Nie zawsze sędziowie adekwatnie reagowali Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:43 No pewnie, niezależnie od wszystkiego jest to świetny wynik. A dlaczego nie ma "laureata"? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:50 Pewnie przez to, że organizator wiedział, że to będzie oszukany konkurs. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 15.06.20, 20:51 Wyszła z tego rozrywka intelektualna dla rodzin Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 01:45 1M to 3 klasa? Mój miał 107,5 i jest wyróżniony ( według podanych progów wyróżniony od 93pkt, bdb od 114). Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 06:10 A gdzie macie podane to progi? Jaki u Was był w tym roku dla 2M? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 10:04 No na librusie podali ten przedział z wynikiem dziecka. Innych nie szukałam. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 10:09 Ok, dzięki, na Mazowszu tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 10:21 Chętnie bym pomogła, ale nam tylko podali progi zbliżone do indywidualnego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 17:46 Chwalę się Syn ma 145 punktów (i ... wyróżnienie ) Jestem bardzo, bardzo dumna z takiego wyniku, młody też bardzo się cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 17:54 Gratuluję! A nasza szkolna koordynatorka odpowiedziała mi na wczorajszego mail'a, że wyniki poda po niedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 17:59 Dżizas 145 i tylko wyróżnienie? Jakie do diabła były progi, że przy takim wyniku jest tylko owyróżnienie? Nawiasem mówiąc piękny wynik👍 Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 18:08 OMG. To moja pewnie nic nie zdobędzie bo pisała uczciwie sama. No nic, pierwszy raz będzie bez dyplomu. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie już normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 18:15 Syn Mamymisi też pisał sam. I mój. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 06:18 Wszystkie dzieci na forum pisaly same to przeciez oczywiste. Z pomoca za to pisaly wszystkie inne dzieci zawyzajac naszym forumowym progi... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 07:04 Moje pisało samo z dwóch powodów. Nie akceptuje obecności nikogo, kiedy robi lekcje, żeby zobaczyć pytania, musiałam poczekać aż skończy, a drugi powód, który skutecznie studził zapędy to ewentualny wstyd w przyszłym roku, kiedy będzie chwila prawdy przy, mam nadzieję, że już normalnym pisaniu w szkole. Od razu będzie widać, kto oszukiwał, a kto nie Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:38 Juz widze jak któraś tu napisze "ja pomagałam" albo "obok siedział brat licealista i pomagał"... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 18:12 ania_z_zielonymii napisał(a): > Dżizas 145 i tylko wyróżnienie? Jakie do diabła były progi, że przy takim wynik > u jest tylko owyróżnienie? Wysokie , acz nieznane. U nas niestety nic praktycznie nie upubliczniają, wyniki są dostępne tylko przez szkołę. Województwo pomorskie, kategoria 2B. W ub. roku młody miał ponad 130 p. i brakowało mu 2 czy 3 do laureata. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 18:56 W małopolskim z wynikiem 145 miałby bardzo dobry😎 U Was na bardzo dobry nie można było popełnić błędu😱 Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 22:30 Dzięki dziewczyny za linka, bo Poznań oczywiscie nic nie publikuje. Przyjrzałam się wynikom młodego który dostał wyróznienie w B2 za 137 punktów za pracę w 100% samodzielną. Gdyby nie masowa pomoc rodziców konkursowiczów, to miałby bdb i t to górnej częsci skali według Krakowa. I jak tu dzieciom tłumaczyć, że należy być w życiu uczciwym. Matma to akurat jedyny przedmiot w którym mój syn się wyróżnia. Ech..miejmy nadzieje, że za rok wyjdzie szydło z worka. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 16.06.20, 23:24 Mój syn nie dostał nic. Według wyników z poprzednich lat miałby bdb. On akurat ma to w nosie ale ja zawsze tłumaczę, że ma robić co lubi a nagrody mogą przyjść mimochodem. Prawdziwa wiedza, którą zdobywa sama się obroni. Zresztą porażki i błędy są też dobrą nauką, o ile czasem coś się uda. Gratuluję super wyniku Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 08:30 Mój już sam rozumie, że skoro ma w swojej kangurowej karierze najlepszy wynik punktowy i najsłabsze osiągnięcie to zaszły nadzwyczajne okoliczności. Być może w przyszłym roku, po przeprowadzeniu analizy trudności, Maluch będzie na poziomie matury podstawowej, a Beniamin - rozszerzonej 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 08:40 Hehe też o tym ostatnio myślałam 😛Oni przecież dopasowują trudność badając, które zadania z poprzedniego sezonu są zbyt łatwe, które zbyt trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 09:58 Ja aktualnie przeżywam wk..rw, że nasza koordynatorka potrzebuje tygodnia, żeby podać wyniki. Jakoś przeżyję, jak się tu nie pochwalę, z resztą nie mam pewności, czy będzie czym, ale wkurza mnie takie lekceważące podejście. Dzieci i ich rodzice chcą zobaczyć jak poszło, wiedzą, że organizator już podał wyniki przedwczoraj, a ona nam każe czekać...Jeszcze na dokładkę od marca nie mogę się doprosić wydrukowania dyplomu za Bobra (z tym, że od tego konkursu jest inna koordynatorka). Mam coraz bardziej ochotę zrezygnować z tej szkoły, ale syn się przywiązał do kolegów...Gdyby nie deforma zostałby rok, a tak jeszcze 3.... Ech! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 10:12 Syn i ja odpuściliśmy wyniki Syn został uświadomiony, jak w tym roku wyglądał konkurs (jeszcze przed konkursem, mówiłam mu o wysokim prawdopodobieństwie takich wyników ). Rozwiązywał sam (nikogo w domu wtedy nie było), z tego co mówił rozwiązał dobrze sporo zadań. 2-3 nie zrobił w ogóle. Pokazywał nam, jak je rozwiązywał i wyszło, że dobrze robił. Ale uczymy syna, by takie zadania traktował jako rozrywkę dla umysłu. Zabawę logiczną. Pasjans dla umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 10:31 No i słuszne podejście. A za rok i tak wyjdzie szydło z wora😎 Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 11:22 Zamiast się "rzucać" wysiliłam się trochę, porównałam wyniki z kluczem. Syn jednego za 5 nie zrobił, jedno za 5 zrobił źle, wychodzi mi 138,75. Skoro 137 w Poznaniu w B2 daje wyróżnienie, to taki wynik w B1 nie powinien dać mniej, to mi wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 12:12 czy jest tu ematka , której dziecko: a) nie pisało samodzielnie b) nie osiągnęło wybitnego wyniku i dla bardzo odważnych ryzykujących odebranie jakże zaszczytnego tytułu ematki a i b jednocześnie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 12:21 Zgłaszam się z b wynik 82%. możliwych punktów dla kategorii. Brak geniuszu matematycznego Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 17:33 82 % wstyd , jak mogłaś do tego dopuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 17:44 Najpierw nie chciał ćwiczyć, bo z marszu ponoć lepiej wychodzi a potem zabarykadował się i nie wpuścił. Ale i tak wina humanistycznych genów Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 12:55 Przecież tu raptem parę osób dyskutuje. I to tych, których dzieci w tamtym roku tez mialy osiągnięcia w tym konkursie. Nie CAŁA ematka. Nie wiem, jakby 5 osób rozmawiało na forum o nieuczciwym konkursie pływackim/piłkarskim swoich dzieci to też ktoś by wszedł i wyśmiewał, że hohoho wszystkie dzieci ematki są mistrzami pływania/kopania? Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 17:34 Nie wyśmiewam, a żartuję. A ematkę znam nie od dziś . Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 18:08 Ale to w sumie raczej smutne a nie śmieszne. Czytałam wywiad z organizatorem konkursu (przed konkursem), który na pytanie czy nie obawia się, że kangura napiszą rodzice odpowiedział, że absolutnie nie, gdyż obecne pokolenie jest uczciwe, że łatka kombinatorów, którą się przykleja Polakom jest nieuzasadniona, i że on obserwuje obecnych studentów i ściąganie jest dzisiaj powodem do wstydu. No cóż, czy pan miał rację to już sami widzimy😏 Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 13:02 Opcja b, dziecko starsze. Z matmy dobre, ale bez miłości i vice versa. Niemniej akurat w Kangurze co roku startuje. W poprzednich edycjach wyróżnienia, teraz nic. 1J Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 13:18 O, moje też bez miłości do matmy ale startuje, bo ze ścisłych w 4 klasie nie ma w czym przebierać. Faktycznie interesuje się fizyką i chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 17:36 Popraw się proszę bo tytuł ematki zagrożony Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 18:10 Już nie ma nadziei. Nie rozszerza matmy, będzie tylko gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 17.06.20, 21:20 Nie ma już dla mnie nadziei... Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 19.06.20, 17:56 Mamy wreszcie wynik, zgodnie z tym, co przewidziałam 138,75 i wyróżnienie (B1). Syn jednak był rozczarowany, że tylko wyróżnienie Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 19.06.20, 19:43 Gratulacje. Bezwzględnie wynik świetny! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 19.06.20, 19:57 U mojego syna w klasie (sądząc po wynikach) nie było oszustwa. Żal mi było tylko 3 chłopców, którzy rok temu mieli mocne wyróżnienie i są bardzo sprawni matematycznie, a w tym roku ponad 90 pkt (czyli obiektywnie wspaniałe wyniki) i brak wyróżnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:42 Przeżywasz jak sraczkę, daj spokój kobieto. Niby Cię nie obchodzi, a co kilka postów Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 19:34 No bo ten wątek to w ogóle jest rozmowa kilku mamuś uzdolnionych matematycznie dziubdziusiów, które przeżywają konkurs, jak co roku...Chociaż w obecnych okolicznościach trochę inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 18.06.20, 10:46 Jesli ktos jest zainteresowany to wiem jakie byly progi (oprocz 4 klasy) w mazowieckim: Żaczek: >=105 b.d., >=96,5 wyrozniony Maluch1 >=120 b.d., >=103,75 wyr. Beniamin1 >=146,25 b.d.,>=121,5 wyr. Beniamin2 >=150 b.d., >=126,5 wyr. Kadet1 >=135 b.d., >= 106 wyr. Kadet2>= 135,25 b.d.,>=113 wyr. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 18.06.20, 11:02 Maluch2 >=120 b.d., 106>=wyroznienie Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 18.06.20, 11:36 Dzięki. Widzę, że młodemu zabrakło kilku punktów. Miał coś koło 100. Jakby tak było na maturze, to by zdał Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 18.06.20, 12:12 No to szkoda, że zabrakło Odbije sobie za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 18.06.20, 13:22 Jeszcze bardziej wyśrubowane niż w małopolskim. Często wyłącznie max daje b.d. Dla mnie bez sensu jest coś takiego, jak np. tu: Beniamin2 >=150 b.d., >=126,5 wyr. Tylko 150 punktów daje wynik bardzo dobry, a osoby na przykład z 127 i 147 są "wrzucone do jednego worka". Naprawdę, nie można tego było jednak jakoś rozdzielić inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 18.06.20, 13:38 No nie mogli dac laureata - to akurat jest dla mnie jasne. Przeciez te wyniki są z d.py wyjęte. Podejrzewam, że najlepsze tak naprawdę były w większości dzieci z wynikami 80-100 pkt - największe prawdopodobieństwo samodzielnej pracy 😛 Aż strach mieć w tych czasach wynik zbliżony do maksa, bo to budzi podejrzenie. Przecież dzieci z maksem w poprzednich latach to na palcach jednej ręki można było policzyć.Oczywiście ja tu piszę o tych młodszych kategoriach, bo starsze miały progi zbliżone do lat poprzednich. Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Kangur matematyczny 18.06.20, 13:26 Jak się nazywa poziom dla dzieci z IV Sp? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 10:17 No to która pomagała😂 BTW to ogromnie niesprawiedliwe dla dzieci, które nie wzięły w nim udziału, a wiedzą w niczym nie ustępują tym, którym pomagano i jednocześnie ogromnie niesprawiedliwe dla dzieci, które samodzielnie go rozwiązały. www.facebook.com/609827195847470/posts/1616458948517618/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 10:58 Te wyniki są tak kuriozalne, że to przede wszystkim wstyd dla oszukujących. No chyba że ktoś nie ma żadnego poczucia obciachu i nie przeszkadza mu, że przebłysk talentu był tylko jednorazowy, a wokół wszyscy wiedzą, że to efekt nieuczciwości. Syn dostał @ od swojej matematyczki z gratulacjami świetnego wyniku (mimo że tylko wyróżnienie), z podkreśleniem, że to efekt jego pracy. Bardzo miło. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 11:20 Mój pisał sam nie dostał nawet wyróżnienia i specjalnie się do niego nie zbliżył. Na szczęście o ile cieszył się na udział w konkursie, bo w naszej szkole to wyróżnienie, zwłaszcza dla pierwszaka, to o wyniki się nie pyta. Jedna lekcja na przyszłość, zaczynać od pytań po 5 punktów, bo jak do nich doszedł to już mu się nie chciało robić, a potem zrobił świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 11:22 mamamisi2005 napisała: > Te wyniki są tak kuriozalne, że to przede wszystkim wstyd dla oszukujących. No > chyba że ktoś nie ma żadnego poczucia obciachu i nie przeszkadza mu, że przebły > sk talentu był tylko jednorazowy, a wokół wszyscy wiedzą, że to efekt nieuczciw > ości. Kiedyś była tu też dyskusja dotycząca wzrostu ocen jakie dzieci dostają z przedmiotów, w dobie nauki zdalnej, nagle znaczna część dzieci dwójkowych czy trójkowych została matematycznymi prymusami. Przypuszczam, że w zdecydowanej większości wypadków to wynik "pracy rodziców". Bywało, że moja bardzo dobrze ucząca się córka dostała tróję i tego samego dnia "poprawiała" ustnie. Mam wiec pewność, że nie oszukuje a materiału uczy się na bieżąco, jeżeli więc dostaje szóstki, to na szóstkę potrafi, jeżeli dostaje tróje, to albo jest niedouczona, albo jakiś wypadek przy pracy, ale ma wiedzę i jest w stanie to poprawić. Syn dostał @ od swojej matematyczki z gratulacjami świetnego wyniku (mimo > że tylko wyróżnienie), z podkreśleniem, że to efekt jego pracy. Bardzo miło. Gratulacje dla syna i dla Was. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 11:34 Moja koleżanka jest polonistką w liceum i ostatnio mi opowiadała, że jeden z bardzo słabych uczniów wynajął kogoś kto pisze mu wypracowania i podpowiada na lekcjach zdalnych. Podobno podpowiadacz ma tak duży talent, że prawdopodobnie jest z wykształcenia polonistą. Raz nawet koleżanka widziała kawałek czupryny podpowiadacza, a innym razem podsuniętą kartkę z podpowiedzią😎 Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 11:16 Słabo wyszło, ktoś nie pomyślał. Bo Kangur miał dotąd opinię konkursu bardzo sprawiedliwie wyłaniającego najlepszych. Tak rzeczywiście było. A w tym roku wszyscy mogą czuć niesmak. I ci co oszukiwali, i ci co pisali samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 12:53 W dzisiejszym artykule "Wyborczej" najbardziej chyba porusza informacja od właścicielki agencji korepetytorów, że rodzice pytali przed sesją online o możliwość "wynajęcia" nauczyciela na czas pisania Kangura. To już czysta zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 13:02 No i ok, przynajmniej wiadomo, że naród nie ma hamulców. W sumie dobrze, że wyszło na Kangurze, mam nadzieję że dzięki temu nikt nigdy nie wpadnie na pomysł onlinowych egzaminów Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 13:09 No ale tu przecież nie chodzi o wyszło, czy nie wyszło na jaw, tylko o demoralizację dzieci. Przecież one to widzą i odnotowują w głowach, że jest pełne przyzwolenie a może i inicjatywa rodziców. W szkołach w ostatnich latach zmieniło się podejście do ściągania, jest piętnowane i ścigane (choć nie zawsze skutecznie). W domach jak widać kurs jest w przeciwna stronę - cel uświęca środki. To samo dotyczy klasówek on-line czy prac pisanych w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 13:17 To zazdroszczę doświadczeń i tego, że jesteś rozczarowany i zszokowany tą sytuacją. Niestety mam inne spostrzeżenia, cwaniactwo jest powszechne i ciągle jest na to przyzwolenie. Już przed konkursem nie miałam złudzeń, że tegoroczny będzie zafałszowany, zaskoczyła mnie tylko skala. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 13:58 mamamisi2005 napisała: > To zazdroszczę doświadczeń i tego, że jesteś rozczarowany i zszokowany tą sytua > cją. Niestety mam inne spostrzeżenia, cwaniactwo jest powszechne i ciągle jest > na to przyzwolenie. Już przed konkursem nie miałam złudzeń, że tegoroczny będz > ie zafałszowany, zaskoczyła mnie tylko skala. Moja 12 latka miała nieciekawą sytuację na polskim. Pisali sprawdzian, pod wysłaniu pokazały się odpowiedzi i punktacja. Problem u mojej córki był taki, że miała1 błąd, system żle zliczył % ale nauczycielka zażądała podania wyników w %. córka więc podała te 70%a jednocześnie domyślając się, że to za niski wynik na taką liczbę pytań, zapytała, czy może wysłać screeny swoich odpowiedzi, żeby nauczycielka sprawdziła to ręcznie. I teraz tak: nauczycielka nie sprawdziła żadnych prac, tylko wierzyła dzieciom na słowo, oczywiście dzieci które zawsze miały z polskiego 3 teraz powiedziały, że mają 100%, dostawały 5, córka musiała walczyć. kolejnego dnia kiedy ta dopominała się o zmianę oceny usłyszała, że te screeny co przysłała (zaraz po wynikach), to efekt ponownie zrobionego testu (w praktyce nie dało się wejść i zrobić tego testu drugi raz), poza tym, nie dałoby się go zrobić poprawnie w ciągu paru minut, po czym okazało się, że kolejnego dnia system się odblokował i punktacja jest wyższa (na ocenę 5). Nauczycielka do dnia dzisiejszego nie zmieniła tej 4 na 5, natomiast ochoczo zaakceptowała wyniki punktowe innych dzieci, bez sprawdzenia zawartości prac. I szczerze mówiąc wkurwia mnie to, że dziecko chce być uczciwe a tylko na tym traci. Mogła powiedzieć, że ma 100% i dostałaby ocenę na jaką, de facto zasłużyła. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 15:16 Starsze miało do zrobienia projekt. Zadanie dla chętnych. Trudne, dla większości temat zupełnie nowy. Na onlinowych konsultacjach z nauczycielem zamiast uczennicy (tzn dziecko się tylko przywitało) łączy się jej matka, że ma taki i taki pomysł i z racji zawodu takie i takie możliwości. Że w zasadzie to cały materiał już ma, bo to jej praca. Co na to nauczyciel? Że pomysł genialny... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 18:25 mamamisi2005 napisała: > Starsze miało do zrobienia projekt. Zadanie dla chętnych. Trudne, dla większośc > i temat zupełnie nowy. Na onlinowych konsultacjach z nauczycielem zamiast uczen > nicy (tzn dziecko się tylko przywitało) łączy się jej matka, że ma taki i taki > pomysł i z racji zawodu takie i takie możliwości. Że w zasadzie to cały materia > ł już ma, bo to jej praca. Co na to nauczyciel? Że pomysł genialny... 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 15:43 "No i ok, przynajmniej wiadomo, że naród nie ma hamulców." Jestem ciekawa jak wyszło w innych krajach. W USA kangur też był on-line, dzieci dostawały swój wynik od razu, ale zbiorczych wyników z tego roku na stronie nie ma, a chyba już wszystko się skończyło. A tak z ciekawości, czy w Polsce sukces w kangurze daje teraz jakieś przywileje w rekrtutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 19:37 Wyniku nie bierze się pod uwagę w rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Kangur matematyczny 24.06.20, 00:06 "Wyniku nie bierze się pod uwagę w rekrutacji." To tym bardziej nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kangur matematyczny 24.06.20, 07:08 Ale można dostać wyższą notę na koniec roku, o ile ktoś ma co podwyższać oraz wpis osiągnięć na świadectwie Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:01 Kuriozalnym i absurdalnym pomysłem było organizowanie konkursu online. Każda Karyna powie, że jej bombek sam rozwiązał, a te dzieci, które uczciwie podeszły, mogą mieć poczucie ogromnej niesprawiedliwości. Smutne jak bardzo chore ambicje rodziców dochodzą do głosu w takich sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:07 No cóż, pobrali po 10 zł od łebka i widocznie nie chcieli oddawać. Wg mnie mogli zrobić ten konkurs bez rankingu, każdy by poznał tylko swój wynik, ale nie byłoby żadnych wyróżnień. Wtedy nikomu nie chciałoby się oszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:14 Wg mnie mogl > i zrobić ten konkurs bez rankingu, każdy by poznał tylko swój wynik, ale nie by > łoby żadnych wyróżnień. Wtedy nikomu nie chciałoby się oszukiwać. Super pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:23 Forma bezrankingowa byłaby ok. Teraz powinni nagrodzić każdego uczestnika tak samo w danej kategorii wiekowej. Ja to jestem zołza j będąc nauczycielem matematyki zrobiłabym geniuszom sprawdzian wplatając zadania z kangura. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:41 To sie zaczyna juz na etapie konkursów plastycznych...wiec czym jesteś zdziwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kangur matematyczny 23.06.20, 16:44 Nie jestem, moja młoda nie chce brać udziału, bo w klasie mamy takie mamusie, które za dzieci robią, a te dzieci wygrywają. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kangur matematyczny 24.06.20, 10:49 iberka napisała: > Nie jestem, moja młoda nie chce brać udziału, bo w klasie mamy takie mamusie, k > tóre za dzieci robią, a te dzieci wygrywają. I to jest dramatyczne. Ja podczas nauki zdalnej, i ile córka nie przyjdzie z jakimś problemem, to w ogóle nie zaglądam do jej prac, w tym pisemnych wypracowań z polskiego. Po prostu moje dziecko musi! wiedzieć na jaką ocenę pisze, bo na sprawdzianie ósmoklasisty nikt jej nie będzie pomagał. ta wiedza jest niezbędna, żeby ewentualnie douczyć się lub popracować nad niedoskonałościami. Korygowanie prac przez rodziców zaciemnia obraz realnych umiejętności i wiedzy dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Kangur matematyczny 24.06.20, 11:31 No i wg mnie właśnie o tym jest ten wątek. Nie o biednym dziubciusiu ematki, który mimo swego geniuszu nie dostał wyróżnienia w mało znaczącym konkursie, bo jedyny w okolicy rozwiązywał zadania samodzielnie. Tylko o tej wstrętnej dulskiej mentalności rodziców, którzy uczą swoje dzieci kombinatorstwa i cwaniactwa tylko po to, żeby się potem pochwalić cioci Józi na urodzinach wybitnym potomkiem. Takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jainaczej Re: Kangur matematyczny 25.06.20, 11:07 Ja się dziwię, że do tej pory nikt nie zwrócił uwagi na drugi biegun tej sprawy. Przecież ten konkurs został przeprowadzony na siłę i odbył się niezgodnie z jego regulaminem w każdym jednym punkcie (regulamin na stronie Kangura). Na jaki konkurs rodzice wyrażali zgodę? A co z dziećmi, które wniosły opłatę, a nie miały dostępu do komputera? Wpłaca się z wyprzedzeniem, na długo przed konkursem, nie było wtedy pandemii, a konkurs miał się odbyć tradycyjnie w szkole. Ilu uczniów wpłaciło, a ilu faktycznie wzięło udział? Nikt nie ma pretensji do Organizatorów? Jakie wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 29.06.20, 17:54 Że jednak ludzie aż tak pop..doleni nie są, aby o 10 zł robić aferę. Odpowiedz Link Zgłoś
jainaczej Re: Kangur matematyczny 11.07.20, 16:00 Nie zrozumieliśmy się. Nie chodzi o 10 zł. Chodzi o zasady. O rozczarowanie dziecka. Komu ma służyć konkurs? Dzieciom czy Organizatorom? W szkole mojego dziecka w konkursie wzięło udział jedynie około 40% zgłoszonych uczestników. Zauważam, że Organizator nie liczy się z uczestnikami. To, że duża część dzieci nie będzie miała możliwości wzięcia udziału z różnych powodów było do przewidzenia. Powtarzam się, ale przypomnę, że z tradycyjnym konkursem łączył go jedynie zestaw zadań. Poza tym regulamin został złamany w każdym punkcie - data konkursu, czas trwania konkursu, brak gwarancji samodzielności pisania, brak kontroli korzystania z kalkulatora, system nagradzania. Tak naprawdę konkurs nie miał regulaminu, a na stronie cały czas figuruje regulamin konkursu tradycyjnego. To, co się odbyło tak naprawdę nie było Kangurem. Dlaczego konkurs musiał się odbyć? (np. w Czechach został przeniesiony na wrzesień). I komu tak naprawdę posłużył? Z artykułów w prasie i wypowiedzi na forum wynika, że jednak nie dzieciom. I dochodzimy do wniosku, ze jednak chodzi o 10 zł. Tylko nie mnie i nie innym rodzicom. Komuś innemu. "Zwrotów nie przyjmujemy". Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kangur matematyczny 29.06.20, 17:52 zuch.media/list-otwarty-do-rodzicow-pomagajacych-dzieciom-w-konkursie-kangurek/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR07aa43G0j3ujPo235kxQBpHpPGwzWcq6aCCOwukAsXZ6jefAL01FAYXow Odpowiedz Link Zgłoś
jainaczej Re: Kangur matematyczny 12.07.20, 11:11 Wszystko to prawda, ale napisane w za bardzo inteligentny sposób. Piętnuje wszak "inteligentnych inaczej" (w ich własnym mniemaniu: sprytnych, cwanych, "Polak potrafi"), którzy i tak nie zrozumieją i finalnie zapytają: "Ale o co chodzi?". Do nich i tak nie dotrze. Może gdyby tak wprost mocno nazwać rzeczy po imieniu, to moooże wtedy coś by dotarło. A tak, to jest dyskusja w kręgu podobnie myślących i wyznających te same wartości. Z innej beczki: Będę się jednak upierać, że Organizatorzy też kierowali się nie aż tak szlachetnymi celami, a przy okazji wyszło, co wyszło, i to jeszcze na skalę, która przeraża (patrz odpowiedź na swoją uwagę, że ludzie nie są aż tak po...leni) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Kangur matematyczny 30.06.20, 10:13 "Rodzice, którzy bez skrupułów realizują życiowy projekt genialny potomek. To oni popsuli w tym roku konkursową zabawę 200 000 uczciwych entuzjastów Kangura. To oni w ostatnim tygodniu maja zasiedli z dziećmi do rozwiązywania konkursowego arkusza. Bez skrępowania, na oczach syna, czy córki, wysyłali rozwiązania organizatorom. Podobnie postępują w codziennym szkolnym życiu." I ciekawostka - grafika z porównaniem topowych wyników z 3 kolejnych lat. niedlachaosuwszkole.pl/2020/06/28/kangur-matematyczny-2020-oblany-test-z-uczciwosci/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 04.07.20, 13:20 Fajna grafika. Widzę, że w przeciwieństwie do innych poziomów, Kadet ma szansę być w przyszłym roku po prostu trudny, a nie zabójczo trudny Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: Kangur matematyczny 04.07.20, 16:58 Kadet rzeczywiście zdaje się być wyjątkiem. Ale to pozory - efekt tego, że arkusz był w 2019 przestrzelony - zbyt prosty. Jest jednak rzecz, o której się nie mówi, a która rzutowała na zwyżkę wyników (oprócz zwykłych oszustw). To wydłużenie czasu pisania. Wbrew pozorom to ma duże znaczenie, bo pośpiech eliminował dotąd dobrych matematyków nieodpornych na stres. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Kangur matematyczny 04.07.20, 17:03 To prawda, syn twierdzi, że właściwie nie było presji czasu, w przeciwieństwie do poprzednich edycji. I myślę, że właśnie dlatego poszło mu trochę lepiej niż zazwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś