glanaber 28.05.20, 07:46 www.o2.pl/informacje/dekapitacja-13-latki-ktora-przyniosla-hanbe-ojciec-zaczekal-az-zasnie-6515047111583361a Ale przynajmniej koronawirusa nie miała... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 07:59 Taka kultura, to u nich normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:19 Taka kultura, którą należy uszanować, wszak różnorodność, tolerancja... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:21 Oczywiscie, bo jakżeby inaczej. 👯♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:27 glanaber napisała: > Taka kultura, którą należy uszanować, wszak różnorodność, tolerancja... Tolerancja dla różnorodności kulturowej nie ma NIC wspólnego z popieraniem morderstwa. Przestańcie w ten sposób szydzić, bo to jest oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:30 Tolerancja dla kosciola katolickiego nie ma NIC wspolnego z popieraniem pedofilii. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:43 Tolerancja dla kościoła katolickiego? A cóż to za dziwny twór? W czym się przejawia ta tolerancja, bo jeśli w chodzeniu do kościoła i udawaniu, że problem nie istnieje, to coś ci się pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:55 No wlasnie ty powinnas napisac tolerancja dla islamu, bo o islamie ten watek a ja wtedy dla katolicyzmu i by sie zgadzalo. Zreszta w islamie jest o wiele wieksze przyzwolenie na pedofilie niz u katolikow, Aisza, ulubiona zona proroka chociazby, a tez jakos sie o tym nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:00 Ale a jakiej paki wyjeżdżasz tu z kk, czy ja chodzę do meczetu? Czy u nas jest islam czy raczej początkujący katotaliban? Co ja dosłownie mam z tym wspólnego? Bo przeciętny praktykujący katolik z ukrywaniem pedofilów w kk już całkiem sporo. Pokombinuj inaczej, jak się chcesz znów przyp... do lewaków. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:13 morgen_stern napisała: > Ale a jakiej paki wyjeżdżasz tu z kk, czy ja chodzę do meczetu? To religia i to religia, jedna jest akceptowana i traktowana jak ubogacenie, druga jest traktowana jak trąd i nazywana katolibanem... Czy u nas jest > islam czy raczej początkujący katotaliban? Ani to ani to. >Co ja dosłownie mam z tym wspólnego? Opowiadasz sie przeciwko katolicyzmowi a za islamem. > Bo przeciętny praktykujący katolik z ukrywaniem pedofilów w kk już całkiem sp > oro. Pokombinuj inaczej, jak się chcesz znów przyp... do lewaków. > Tak jak przecietny muzulmanin z ukrywaniem mordercow honorowych i pedofilow. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:05 1matka-polka napisała: > morgen_stern napisała: > > > Ale a jakiej paki wyjeżdżasz tu z kk, czy ja chodzę do meczetu? > > To religia i to religia, jedna jest akceptowana i traktowana jak ubogacenie, dr > uga jest traktowana jak trąd i nazywana katolibanem... > > Czy u nas jest > > islam czy raczej początkujący katotaliban? > > Ani to ani to. > > >Co ja dosłownie mam z tym wspólnego? > > Opowiadasz sie przeciwko katolicyzmowi a za islamem. > > > Bo przeciętny praktykujący katolik z ukrywaniem pedofilów w kk już całk > iem sp > > oro. Pokombinuj inaczej, jak się chcesz znów przyp... do lewaków. > > > > Tak jak przecietny muzulmanin z ukrywaniem mordercow honorowych i pedofilow. > > > Dopiero teraz zobaczyłam to bezczelne łgarstwo. Wskaż mi choć jedno zdanie, w którym "opowiadam się za islamem" ty kłamco i manipulancie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:12 O matko, jakie wzmozenie, i jak tu gadac z kims, kto nie czyta polowy postow? A teraz odpowiedz na zarzuty, jestes za tolerancja i ubogaceniem ale nie katolickim. Twierdzisz ze tolerancja dla roznorodnosci kultur nie ma nic wspolnego z popieraniem morderstw, podczas gdy morderstwa honorowenie sa po prostu czescia islamu🙄 tak jak i pedofilia. A wiec jesli tolerujesz islam, to tolerujesz morderstwa i pedofilie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:13 No chyba, ze nie tolerujesz a tylko piszesz o tolerancji. Wtedy cofam moje slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:24 Nie mam już siły z tobą dyskutować, kopanie się z koniem przy tym to miła rozrywka. Jesteś mistrzem w przeinaczaniu słów i wyciąganiu własnych wniosków prosto z dupy. To wy, prawaki, zaczęliście w tej dyskusji ni z tego, no z owego pisać o lewackich tolerancjach, jakby to miało cokolwiek wspólnego z tematem i jakby każdy lewicowiec był osobiście odpowiedzialny za to, że w Iranie ścięli dziecku głowę. Sorry, ale ten manewr ci się nie uda. Swoją drogą, tyle razy zaprzeczałeś, że jesteś katolikiem, a zadziwiająco dużo energii poświęcasz na obronę tej mafii. Coś tu nie styka, albo ty kłamiesz jak zwykle. I nie pisz mi tu o wzmożeniu, to ty na ogół masz w każdym wątku postową sraczkę i sądzisz post za postem, bo rozedrgane emocje nie pozwalają ci się skupić na jednym i walisz je seryjnie. Ja ci po prostu odpisuję, klamczuchu. Ale na dziś wystarczy, więcej tych bzdur i kłamstw już nie zniosę, styknie. Brandzluj się dalej z katolami na zdrowie, ale już beze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:27 Blablabla, tyle masz argumentow. No i nie odpowiedzialas na pytanie, czy tolerujesz islam? Poza tym moja corka nie chodzi na religie jako jedyna z klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:37 Dla mnie z zasady każda religia to zło, jestem ateistką, więc pytanie, skądinąd kretyńskie i upraszczające jest bezzasadne. Samo zadanie co wiele o tobie mówi, nie jest robić pochlebnego. Sadzisz się na intelektualistę, a pieprzysz farmazony o "tolerancji islamu" jak pierwszy lepszy prawak z sieczką w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:41 Ty mnie za to od katolikow wyzywasz, bo jak nie lewak to katolik, kto tu ma sieczke we łbie... No i jeszczecto wnioskowanie, ze lewicowcy mieliby byc odpowiedzialni za ucięcie tej glowy w Iranie. Lol smieszna jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:38 1matka-polka napisała: > Blablabla, tyle masz argumentow. No i nie odpowiedzialas na pytanie, czy toleru > jesz islam? Poza tym moja corka nie chodzi na religie jako jedyna z klasy. > Czy PiS albo Konfederacja wystąpiły do Rady Europy z wypowiedzeniem Europejskiej Konwencji Praw Człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:27 1matka-polka napisała: > O matko, jakie wzmozenie, i jak tu gadac z kims, kto nie czyta polowy postow? > A teraz odpowiedz na zarzuty, jestes za tolerancja i ubogaceniem ale nie katoli > ckim. Twierdzisz ze tolerancja dla roznorodnosci kultur nie ma nic wspolnego z > popieraniem morderstw, podczas gdy morderstwa honorowenie sa po prostu czescia > islamu🙄 tak jak i pedofilia. A wiec jesli tolerujesz islam, to tolerujesz mord > erstwa i pedofilie. > To znaczy że Morgen jest za obecnością islamu w Polsce, ale już nie za obecnością KK? Coś kulawy ten argument. Przeciętny uczestnik demokracji uznaje, że każda religia ma prawo bytu w tejże demokracji (która przecież chroni wolność religijną), ale religie te nie mogą operować bez nadzoru i poza wartościami demokratycznymi. Czyli ani KK nie może w Polsce chronić pedofilów ani imam palić ludzi. Ani katolik nie może przybijać kogoś do krzyża, ani muzułmanin zabijać swoje dziecko bo Koran na to pozwala. Capisci? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:40 "Ani katolik nie może przybijać kogoś do krzyża, ani muzułmanin zabijać swoje dziecko bo Koran na to pozwala. Capisci?" Katolicy nikogo nie przybijaja do krzyza, w przeciwienstwie do muzulmanow, ktorzy zabijaja swoje dzieci. Czyli znowu glupia manipulacja na niekorzysc katolikow. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:55 „jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze” (Pwt 22,20-21). Aha. Katoliccy imamowie " tylko " gwałcą 7- letnich chłopców Ale marzą o starych czasach co ?Wojewoda stawia ultimatum, radni kolejny raz odrzucają uchwałę. "Po prostu góral może bić swoją żonę" (www.tvn24.pl). Pierwszy raz mąż uderzył mnie, gdy byłam w ciąży– mówiła Karolina Piasecka Pochodzę z tradycyjnej rodziny, gdzie mężczyzna zarabia, a żona sprząta, gotuje, prasuje. Moja tego nie lubiła robić. Na pierwszym miejscu stawiała pracę, a na drugim fitness. Oczekiwałem, że przynajmniej raz dziennie poda mi ciepły posiłek, a skoro zwykle jest zmęczona i chce szybciej iść spać, to wcześniej położy dzieci do łóżek i godzinę od 21 do 22 spędzi ze mną – tłumaczył się Piasecki. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 15:34 wiadomosci.wp.pl/brutalna-tradycja-6038686688535681g/3 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:00 Robia to z wlasnej woli moja droga. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:04 pola84 napisał(a): > wiadomosci.wp.pl/brutalna-tradycja-6038686688535681g/3 Poza tym jesy to lokalna ciekawostka przyrodnixza a nie prawo obowiazujace wsrod wiekszosci wyznawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:08 Yhm. Antyszczepionkowców też nic nie przekona. Oni wiedzą lepiej i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:17 pola84 napisał(a): > Yhm. Antyszczepionkowców też nic nie przekona. Oni wiedzą lepiej i tyle. Skonczyly sie argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:29 Argument pod tytułem: "ale nie, bo tak" w twoim wykonaniu nie jest argumentem. Jest naginaniem rzeczywistości do własnych iluzji, tak jak u antyszczepionkowców. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:36 pola84 napisał(a): > Argument pod tytułem: "ale nie, bo tak" w twoim wykonaniu nie jest argumentem. > Jest naginaniem rzeczywistości do własnych iluzji, tak jak u antyszczepionkowcó > w. Bredzisz. Papa. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:39 1matka-polka napisała: > pola84 napisał(a): > > > Argument pod tytułem: "ale nie, bo tak" w twoim wykonaniu nie jest argume > ntem. > > Jest naginaniem rzeczywistości do własnych iluzji, tak jak u antyszczepio > nkowcó > > w. > > Bredzisz. Papa. > > Typowe ) Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:04 To jest idiotyzm; islam nie powinien mieć racji bytu w Europie albowiem jest zaprzeczeniem wartości europejskich. Poza tym, istnieje coś takiego jak zasada wzajemnoscia, a wszyscy wiemy jak w krajach muzulmanskich traktuje się inne religie czy kultury Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:15 >No wlasnie ty powinnas napisac tolerancja dla islamu, bo o islamie ten watek A skąd Ci się pomysł wziął, że to jest wątek o islamie, skoro jest o zabójstwach honorowych? Zabójstwa honorowe nie wynikają z Koranu, wynikają z popapranego pojmowania konserwatyzmu. W Indonezji, jednym z największym krajów muzułmańskich, zabójstw honorowych praktycznie nie ma, we Włoszech czy w krajach dawnej Jugosławii - chrześcijańskich , a jakże - zdarzają się. Honor jako okoliczność łagodząca jest w kodeksach Argentyny, Ekwadoru, Wenezueli czy Peru. Także hinduiści czy sikhowie zabijają z powodów honorowych. Niektórym to doprawdy wszystko kojarzy się z... dudą. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:18 Islam to nie tylko Koran🙄wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:20 Napisz jeszcze, ze pedofilia tez wystepuje we wszystkich religiach ale tylko Mahomet mial 9 letnia Aisze i bedzie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:20 Ale za to są w Turcji, Pakistanie i wśród pakistańskich, bangladeskich i kurdyjskich emigrantów w Europie, co jest odrażające. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:43 >Ale za to są w Turcji, Pakistanie i wśród pakistańskich, bangladeskich i kurdyjskich emigrantów w Europie, co jest odrażające. A zabójstwa honorowe wśród imigrantów z Jugosławii czy Włoch albo wśród imigrantów z Indii są mniej odrażające? Stopień odrazy zależy od religii sprawcy? Pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:51 "zabójstwa honorowe wśród imigrantów z Jugosławii (to chyba muzulmanie?) czy Włoch albo wśród imigrantów z Indii są mniej odrażające?“ To zalezy od statystyk, jesli robia to czesciej niz muzulmanie a stereotyp o morderczych muzulmanach jest falszywy, to linkuj te dane, zebysmy mogli zweryfikoeac zawartosc swoich zakutych łbów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:57 Indie to dziki kraj z bezwzględnie antykobiecą kulturą. Wśród emigrantów z byłej Jugosławii, wyraźnie sfiksowani na punkcie honoru są Albanczńczycy i emigranci z Bośni i Hercegowiny - tadam! - islamiści. Czyli klei się z religią. Wśród Włochów też jest pełno Albańców. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:02 W Indiach to w ogole kazdy kazdego probuje zabic, za duzo ich tam jest i bardzo sie nawzajem nienawidzą. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 12:09 >Wśród emigrantów z byłej Jugosławii, wyraźnie sfiksowani na punkcie honoru są Albanczńczycy i emigranci z Bośni i Hercegowiny - tadam! - islamiści. Czyli klei się z religią. Wśród Włochów też jest pełno Albańców. No jak ktoś wszędzie dudę widzi, to i tu zobaczy. Nie, włoskie zabójstwa honorowe nie były popełniane przez albańską mniejszość, ale przez Włochów. Usprawiedliwienie honorem państwo włoskie wykreśliło z kodeksu karnego w latach osiemdziesiątych. I Niemcy mieli problem z odmiennością kulturową imigracji włoskiej z czasów powojennych, bo oznaczała nie tylko pizzerie i lodziarnie, ale też właśnie zabójstwa honorowe. Teraz się uspokoiło, ale jak ja zaczynałam jeździć do Niemiec, to słyszałam właśnie coś w stylu, że Polacy wprawdzie piją i się awanturują, ale przynajmniej nie mają takich odpałów jak ci z południa na tle honoru i nie zabijają. To akurat była końcówka jugosłowiańskiej fali, więc irytacja moich rozmówców faktem, że kolejna fala imigrantów znowu ma pomysł zmywania hańby na honorze krwią, była dość wyraźna. Różnice pomiędzy poszczególnymi państwami byłej Jugosławii za bardzo się w oczy nie rzucały. Ale oczywiście możesz twierdzić, że to byli Albańczycy, a nawet jak mieli serbskie paszporty to i tak byli Albańczykami. >Indie to dziki kraj z bezwzględnie antykobiecą kulturą. I to jest po prawdzie jedyne kryterium. Jak gdzieś mają obsesję antykobiecą, to sobie ją wesprą tym, co akurat będzie pod ręką, każda religia się nada, islam tak samo jak chrześcijaństwo czy hinduizm. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:25 "Zabójstwa honorowe nie wynikają z Koranu“ A kara smierci za odejscie od islamu z czego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:59 Poza tym, na twoj tekst: "bo jeśli w chodzeniu do kościoła i udawaniu, że problem nie istnieje, to coś ci się pomyliło" Znowu mozna odpowiedziec tak: Bo jesli w masowym wpuszczaniu wyznawcow islamu i udawaniu, ze problem nie istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:01 Nie, to zupełnie nie jest to samo, już nie wymyślaj głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:18 morgen_stern napisała: > Nie, to zupełnie nie jest to samo, już nie wymyślaj głupot. > To samo, kultury i religie maja pewne cechy chsrakterystyczne, ktore sa ich immanentną czescią. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:21 Ależ to jest dokładnie to samo. Co więcej, skoro mamy problem na własnym podwórku z "własnymi" pedofilami to w jakim celu mamy sprowadzać obcych? W dodatku przedstawicieli religii, w której pedofilia w zasadzie nie jest złem, a kobieta w zasadzie nie jest uznawana za człowieka? Katolicy może nie zawsze są idealnymi rodzicami , ale nie slyszalam o tego typu metodach karania dzieci. O podpaleniach żywcem niepokornych córek nawet nie wspominając Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:48 Ojp, mnie już ręce opadają. Jeszcze raz, wołami. Tolerancja dla odmiennych kultur nie równa się popieraniu morderstw. Islam w Polsce jest kwestią skrajnie marginalną, w naszym kraju ten problem nie istnieje. Istnieje za to pedofilia skrupulatnie i systemowo zamiatana pod dywan przez kościelnych hierarchów. Katolicy gremialnie, poza nielicznymi wyjątkami, udają, że nie widzą, co się dzieje i biegają do kościoła, posyłają dzieci do komunii itd., bo "mój ksiądz jest ok". Nie widzę zatem powodu, żeby nie złościć się na polskich katolików, dzięki którym i ich milczeniu proceder trwa nadal, a żadnemu biskupowi nie spada włos z głowy. Udawanie, że nie mamy z tym potężnego problemu to NIE JEST tolerancja. Podobnie przywoływanie szariatu i mordów honorowych, to już jest szczyt manipulacji. Mam się cieszyć, że u nas tylko gwałci się bezkarnie dzieci, a nie obcina im głowy? A, to spoko, złe araby, fajni katole, tacy swojscy Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:57 Ale czemu ci rece opadaja? Po prostu islam tez jest zły i już. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 15:03 "Ale czemu ci rece opadaja? Po prostu islam tez jest zły i już" Jak mieszka w Niemczech, to za takie poglądy wykluczą ją ze społeczeństwa i wyrzucą z pracy. Albo będzie akceptowała islam, albo będzie zmuszona do życia w głębokiej hipokryzji Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:06 A islamiści gremialnie potępiają honorowe zabójstwa? Czy udają że nic się nie stało? Czy przeciętny muzułmanin robi coś aby ich nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:43 Czy w Polsce częściej zdarza się, że ksiądz bezkarnie molestuje dziecko, czy to, że ojciec obcina córce głowę? Z czym mamy wiekszy problem? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:14 Tym bardziej należy dbać o to aby islam pozostał kwestia marginalna w Polsce. Tolerancja powinna działać w obie strony, a chyba wszyscy wiemy jak "tolerancyjni" są muzułmanie wobec innych kultur i religii Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:27 A o obronę polskich dzieci przed pedofilią w sutannach dbasz? O ukaranie hierarchów za ukrywanie zbokow wznosisz, czy tylko na punkcie islamskich dzieci taka wrażliwa jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:17 Oczywiście, to przecież normalne. Ale wolę aby moja córka za naście lat nie spotkała "ubogacacza" , który ja zgwałci lub/i zabije. W lapska księdza moje dzieci nie trafia na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:33 >Islam w Polsce jest kwestią skrajnie marginalną, w naszym kraju ten problem nie istnieje. A jak ktoś się sprawą naprawdę przejmuje, to powinien dbać o to, żeby nadal w Polsce ton mniejszości islamskiej nadawali Tatarzy, których pojmowanie reguł kultury jest praktycznie identyczne z pojmowaniem ich przez resztę społeczeństwa polskiego. Wzmacnianie ich autorytetu ułatwi integrację przybyszów wyznających tę samą religię. Czyli mówiąc mniej elegancko, jak inny muzułmanin powie "przestań chrzanić, to w ogóle nie jest w Koranie, to są jakieś wasze lokalne wierzenia, albo przestajesz albo wypad z meczetu", to jest to zupełnie inna sytuacja niż gdy ktoś z zewnątrz będzie się wtrącać do spraw religijnych. Powinniśmy dbać o pozycję tatarskich imamów i Tatarów w ogóle, np. dofinansowując Związek Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:11 oj dajcie juz spokoj z tymi archaicznymi Tatarami, ktorzy pojawili sie tutaj wieki temu I sa raczej skansenem niz przyczolkiem islamu. Problemem moze byc naplyw przybyszow z Niemiec. Zreszta juz w Warszawie czy Krakowie widzilam sporo chustek, i nie byly to turystki...raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:39 >oj dajcie juz spokoj z tymi archaicznymi Tatarami, ktorzy pojawili sie tutaj wieki temu I sa raczej skansenem niz przyczolkiem islamu. Problemem moze byc naplyw przybyszow z Niemiec. Zreszta juz w Warszawie czy Krakowie widzilam sporo chustek, i nie byly to turystki...raczej. No właśnie o to chodzi! Oni są totalnie zasymilowani, ale są muzułmanami. I teraz przychodzi taki młody gniewny napływowy, co to hurr durrr, honor, krew, kobiety mają siedzieć w chałupie, idzie do meczetu i dostaje ochrzan od imama, który mieszka w Polsce od zawsze i kulturowo jest nasz, że owszem, ablucje, pielgrzymki, jałmużny, ale jeśli chodzi o zmywanie plam na honorze krwią to w tej społeczności dla takich nie ma miejsca. Polska jest w unikalnej sytuacji, w której stoi przed napływem muzułmańskich imigrantów (bo tego uniknąć się nie da), ale ma już swoich super zasymilowanych wyznawców tej wiary. Trzeba tylko przypilnować, żeby "nasi" muzułmanie nadawali ton całości. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:43 "teraz przychodzi taki młody gniewny napływowy, co to hurr durrr, honor, krew, kobiety mają siedzieć w chałupie, idzie do meczetu i dostaje ochrzan od imama, który mieszka w Polsce od zawsze“ Co za lukrowana wizja, zupelnie nieprzewidujaca, ze mlody moze przyjechac z wlasnym imamem🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:48 >Co za lukrowana wizja, zupelnie nieprzewidujaca, ze mlody moze przyjechac z wlasnym imamem🤔 No i? Rejestracja związku wyznaniowego może mieć pewne ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:44 mysle, ze predzej czy pozniej naplyna. Dzietnosc wsrod nich jest bardzo wysoka, a Polska jest calkiem tolerancyjnym krajem. masakra Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 17:03 Gorszy będziemy mieć problem, jak nie napłyną. Mediana wieku Polaków to 41 lat. 20 lat temu to było 35 lat. Wtedy jeszcze, prowadząc intensywną politykę wspomagania dzietności - żłobki, przedszkola, urlopy rodzicielskie - dało się coś zmienić. Tylko że akurat wtedy radośnie wszystko zamykano argumentując spadkiem dzietności, a 10 lat później wyż stanu wojennego zagryzał się o miejsca w przedszkolach. Teraz jest praktycznie po zawodach, nie ma kto rodzić dzieci, jeśli nie przyjmiemy imigracji, to będziemy w opałach. Większość z narodowości mających potrzebę migracji jest z krajów muzułmańskich. Jak się poskłada podstawowe fakty, to nie bardzo widać inną opcję niż imigracja i niestety nie bardzo inną niż imigracja muzułmańska. No chyba że uda nam się zrobić jakiś program dla Wietnamczyków. Przy czym wiem, że inaczej niż ja bym wolała, w Polsce nie będzie pragmatycznego podejścia do imigracji i przygotowania na nią, wyboru kierunków, z których powinni przyjeżdżać imigranci. Wizja "kursy językowe dla dorosłych, dzieci w dobrych żlobkach i przedszkolach, intensywne wsparcie w szkołach, preferencyjne punkty za kształcenie dziewczynek, benefity dla matek powiązane z uczęszczaniem dzieci do placówek i matek na kursy językowe", żeby zintegrować kulturowo dzieci jak najszybciej i uniknąć tworzenia się gett z altenatywnym językiem, też nie zostanie zrealizowana. Bo to by wymagało stworzenia miejsc żłobkowych i przedszkolnych dla każdego. a wybudowanie żłobka w każdej gminie to koszt porównywalny do jednego roku 500+, na takie zbytki nie ma u nas pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 17:16 "Gorszy będziemy mieć problem, jak nie napłyną. Mediana wieku Polaków to 41 lat. 20 lat temu to było 35 lat. blablabla, blablabla..." A muzułmańskich mężczyzn zatrudnimy przy opiece nad emerytami a kobiety na budowach. Do tego zapewnimy im pełną integrację, tak jak we Francji, Niemczech i Wlkiej Brytanii i będziemy mieć raj na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:06 Imigranci z krajów muzułmańskich w Europie Zachodniej pokazali, że praca nie jest ich powołaniem. Oni celuja w zasilki i przestępstwa. Sprowadzenie ich to zwiększenie problemu, a nie rozwiązanie go Odpowiedz Link Zgłoś
konsta_is_me Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:57 Poplakalam sie ze smiechu... Spojrzyj na naszych sasiadow... Zachodnich... Jak nyslisz dlaczego w Polsce jest niska dzietnosc? Zasilki dla emigrantow za dzieci, za ksztalcenie dziewczynek, za niobrzezanie dziewczynek, za to ze laskawie ucza sie jezyka, za to ze nie obcinaja glow😂😂😂 Specjalne miejsca w przedszkolach - w kraju gdzie brakuje miejsc dla Polakow (tak, to takie rasistowskie stawianie na pierwszym miejscu Polakow we wlasnym kraju) Gdzie 500+ jest wyklete. Ale dla muzulmanow/imigrantow powinny byc pieniazki za to ze naucza sie jesc nozem i widelcem😂 I grzecznie zobacza naszych muzulmanow, tych tatarskich i powiedza "ojej, jacy oni grzeczni, my tez tak powinnismy". Ty nie mozesz byc prawdziwa? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 21:00 >Jak nyslisz dlaczego w Polsce jest niska dzietnosc? Teraz - bo nie ma już kto rodzić, niż jest w wieku rozrodczym. 10-15 lat temu jak w wieku rozrodczym był wyż stanu wojennego ludzie nie decydowali się na drugie dziecko, bo instytucjonalna opieka nad dziećmi praktycznie w ogóle nie istniała. Archiwum forum pełne jest dyskusji, jak uszarpać jakiś ułamek punktu, żeby dziecko się do przedszkola dostało. >Specjalne miejsca w przedszkolach - w kraju gdzie brakuje miejsc dla Polakow (tak, to takie rasistowskie stawianie na pierwszym miejscu Polakow we wlasnym kraju) Nie, o tym właśnie piszę. Miejsce dla każdego dziecka. Każdego. To jest stosunkowo tanie. Zbudowanie i wyposażenie z państwowej kasy żłobków w każdej gminie (bo nie każda gmina sobie na taki wydatek może pozwolić), to jest koszt jednego roku 500+. A mowa o infrastrukturze, która będzie wykorzystywana przez lata. >Spojrzyj na naszych sasiadow... >Zachodnich... Patrzę. Od lat. Widzę błędy. I widzę efekty zmian. Widzę jak się zmienia sytuacja, gdy wprowadzili tylko część powyższych w postaci opieki żłobkowej i przedszkolnej dla wszystkich dzieci. To powoduje, że dzieci wchodzą do szkół ze znajomością języka na poziomie dzieci z rodzin niemieckich, ze znajomością zwyczajów i zasad, bo przecież przedszkole przygotowuje do szkoły, tam się uczą, co robią niemieckie dzieci, a czego nie, jak się zwracać do nauczyciela, po prostu lokalnych zwyczajów. To powoduje, żę dzieciaki lepiej odnajdują się w szkołach, że jest im łatwiej zrozumieć treść nauczania. W efekcie po czterech latach trafiają do lepszych szkół, do Gymnasium zamiast Realschule, do Realschule zamiast Hauptschule. To da im lepsze szanse na rynku pracy. Da - bo zmiany w dostępie do przedszkoli to świeża sprawa - ale z perspektyw szkół widać zmianę. Jest lepiej, jest łatwiej uczyć. A z drugiej strony - znam ludzi, którzy uczą niemieckiego w więzieniach. I mówią, że owszem miewają profesjonalistów na gościnnych występach. Ale że mają głównie uczniów z karierą typu "głupi nie jest, ale nie radził sobie w szkole, bo język mizerny, wylądował w Hauptschule, zarabiał adekwatnie do wyksztalcenia czyli kiepsko, nagle potrzebował kasy, jakiś kumpel wciągnął go w szemrane interesy i okazało się, że wbrew zapewnieniom kumpla, to jest w Niemczech nielegalne i policjanci nie patrzą przez palce." Uczenie niemieckiego więźniów, cholernie drogie w wykonaniu, prowadzi do zmniejszenia przestępczości, bo ludzie mają więcej opcji na legalne zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:47 Przecież ten napływ islamski z Afryki i Bliskiego Wschodu nijak nie integruje się z Tatarami w Kruszynianach. Czeczency warszawscy handlujący pod Stadionem też się nie integruja z Tatarami. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 15:26 Polska jest w unikalnej sytuacji, w której stoi przed napływem muzułmańskich imigrantów (bo tego uniknąć się nie da) - Da sie uniknac, wystarczy nie dac legalnego pobytu. Islam promuje zachowania przestepcze - morderstwa, gwalty, pedofilie, ograniczanie praw jednostek pelnoletnich. Nie wiem, czego trzeba wiecej, zeby sie na niego nie godzic. Tylko idioci improtuja sobie przestepcow, a potem dziwia sie, ze im przestepczosc rosnie. Dziwne by bylo jakby nie rosla A polscy Tatarzy to w czarnej d.pie beda jak sie islamistow zrobi wiecej - albo sie dostosuja i zradykalizuja, albo sami stana sie ofiara przesladowan ze strony naplywowych wspolwyznawcow. I to we wlasnym kraju, w ktorym zyja od wiekow. Jak dla mnie islam powinien byc dozwolony tylko dla Tatarow, jako ich dziedzictwo kulturowe. I tylko w ich wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 15:41 Zgadzam się Najciekawsze jest to, że zwolenniczkami przyjmowania imigrantów są kobiety, które uważają się za feministki albo chociaż jednostki samodzielne i wartościowe. Przecież to czysta schizofrenia. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 17:06 nie do konca tez tak jest. czesto sa to kobiety, ktore mieszkaja w krajach z duzym odsetkiem muzulmanow, czasem same sa z nimi zwiazane. Tez nie jest powiedzane, ze kazdy muzulmanin od razu sie wysadza lub narzuca swoja religie. W Hiszpanii np. sa calkiem niezle zintegrowani i wtopili sie w dobrze w zycie tamtejszej spolecznosci, zwlaszcza na poludniu, ktore przez okolo 7 wiekow znajdowalo sie pod wplywami marghrebu -el andaluz. Jedna z moich lepszych znajomych pochodzi z Maroka. Nosi normalne stroje, ma wlasna firme, mieszka z facetem bez slubu itd. z kolei w Niemczech, z tego co slyszalam sytuacja jest dramatyczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:03 kobiety, ktore mieszkaja w krajach z duzym odsetkiem muzulmanow, czasem same sa z nimi zwiazane (...) Jedna z moich lepszych znajomych pochodzi z Maroka. Nosi normalne stroje, ma wlasna firme, mieszka z facetem bez slubu itd. - No ale w takiej sytuacji one nie sa zwiazane z muzulmanami, tylko agnostykami, ktorzy nie wychylaja sie, ze przestali wierzyc. To sa tzw. niedzielni (piatkowi?) muzulmanie - cos, jak niedzielni katolicy. Z religii zostala sama nazwa, wiec nie ma problemu. Natomiast kiedy juz muzulmanin zacznie faktycznie przestrzegac zasad religijnych, wtedy jest realny dramat i tragedi dla calego jego otoczenia. To jest duzo gorsze niz katolicyzm, bo jedyne "zagrozenie" ze strony katolikow jest takie, ze w imie wlasnych przekonan ukatrupia jakas babke w ciazy zagrozonej lub niechcianej. Nie zeby to bylo nic, ale wszyscy nie bedacy w ciazy albo majacy do wyboru opieke medyczna w innym kraju sa bezpieczni. Muzulmanie ktorzy sa wierzacy moga ukatrupic duzo wiecej osob z duzo wiekszej ilosci powodow. Wiekszosc chrzescijanskich odlamow (poza jakimis skrajnymi) nawet kiedy przestrzega religii jest niegrozna, o ile prawo nie pozwala im wplywac na wybory innych. Niektore zachowanai maja nawet prospoleczne (zakaz kradziezy czy obmowy jest OK, pomoc blizniemu - o ile faktycznie chce i potrzebuje tej pomocy, tez). Natomiast kiedy muzulmanie zaczynaja przestrzegac swojej religii, jest kaplica. Bo to hooyowa religia jest, najbardziej jak mozna, i raczej nic w ciagu najblizszego wieku tego nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
konsta_is_me Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 18:37 Religia JEST czescia ichniej kultury i kropka!! Nie ma jednego bez drugiego. I przestan wcuaz obrzydliwie manipulowac. "Co prawda w islamie jest pedofilia, ale wsrod kleru tez" - wobec czego islam jest ok a katolstwo to fuj. Albo respektujesz kulture albo nie!! Inaczej nie ma tolerancji, nie ma "to moze byc a to nie"! Kultura niestety nie polega na jedzeniu ryzu z sambarem albo egzotycznych ciuchow do cholery. Rzygac juz sie chce na te ciagle brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:11 lauren6 napisała: > Od kiedy gadasz z gazeciarzem? Kto gada z gazeciarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:59 > Od kiedy gadasz z gazeciarzem? "Kto gada z gazeciarzem?" Kto jest obecnie gazeciarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:45 Takie historie zdarzają się także w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:16 Czy prawo szariatu ma związek z religią ,czy to tylko obyczaj kulturowy(naprawdę nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:20 Obyczaj. Jest taka ksiazka- honor. o ojcu, ktory zabil wlasna córkę. Jest bardzo ciezka, choc ma niewiele stron. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:21 Szariat jest wprost interpretacją koranu, ale wiele barbarzyńskich zachowań ma swoje źródło w historycznych zwyczajach. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:22 Spałaś na wos, historii i polskim? Islam jest religią całościową tj. system religijny jest jednocześnie systemem prawa państwowego i wymiaru sprawiedliwości, nie ma zasady "oddajcie Bogu co boskie, a cesarzowi co cesarskie". Tak więc, szariat wynika z religii, co oznacza też, że niemożliwe jest przystosowanie islamu do praw i wartości cywilizacji Zachodu. Tak w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:54 Jest możliwe, poprzez zreformowanie. O co zresztą krzyczą związani z islamem (czasami z tego powodu od islamu odchodzący) pisarze, myśliciele, socjologowie. Islam jest w tej chwili na etapie, na którym chrześcijaństwo było 500 lat temu. Czy się uda zreformować? Nie wiadomo, bo problem jest w tym, że tam nie ma jednej, oficjalnej wykładni. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:55 A katolicyzm da sie zreformowac? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:22 Nie bardzo akceptuję wersję z czekaniem kilkaset lat aż ewentualnie się ucywilizują. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:22 A niech się cywilizuja, u siebie, i niech siebie wyzynaja w tzw międzyczasie. Europa nie potrzebuje tego rodzaju atrakcji Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:33 "Jest możliwe, poprzez zreformowanie" Po co reformować, skoro muzułmanie są zadowoleni? Mało Europejczycy mają problemów z katolikami, ze jeszcze chcą zarządzać islamem? Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:22 Ma ścisły związek z religią. Ale nie katolicką, więc się nie liczy jako religijne zagrożenie dla Europy Odpowiedz Link Zgłoś
waleria30 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:23 ajaksiowa napisała: > Czy prawo szariatu ma związek z religią ,czy to tylko obyczaj kulturowy(naprawd > ę nie wiem) > Zapytaj sie siebie, w ilu innych religiach czy kulturach takie zwyczaje istnieja, choc moze niekoniecznie nazywaja sie szariatem. I bedziesz miala odpowiedz.. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:23 encyklopedia.pwn.pl/haslo/muzulmanskie-prawo;3944804.html Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 08:34 Polecam do obejrzenia ten film. www.planeteplus.pl/dokument-cztery-zony-jeden-maz_28295 Sporo ciekawych informacji o tamtejszej obyczajowości i relacjach rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:21 Polecam do obejrzenia filmy " Tylko nie mów nikomu " i " Zabawę w chowanego " . Uważam, że wszystkie religie są złe. Może poza buddyzmem, ale to bardziej system filozoficzny niż religia. Ale żeby w XXI wieku wierzyć w jakieś absurdy : gadające węże i osły , brodatych dziadków, latające wróżki , manny z nieba i pie..dy brodatych mizoginów trzeba mieć coś z głową. U nas katotaliban właśnie zaostrzył klauzule sumienia. Mam nadzieję , że skończą jak ceausescu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:32 W latające wróżki i manne z nieba to rowniez lewaki wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:07 A temu się wszystko z jednym kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:34 To znaczy, że ich rozstrzelają? A kto ma ich rozstrzelać? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:45 niemaznaczenia napisał(a): > To znaczy, że ich rozstrzelają? A kto ma ich rozstrzelać? Pewnie ci, ktorzy miłują wszelkie stworzenie ale nienawidzą ludzi ale nie wszystkich, tylko niektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:00 Rozumiem, że popierasz działania lawendowej mafii i lobbujesz za roszerzeniem jej działalności. Masz jakieś korzyści z tego chociaż? Dostałaś działeczki jak Matousz morawiecki? Zeby milczeć o pedofilii A i rozumiem, że nie popierasz aborcji. Poczytaj sobie o tym co się działo w Rumunii ile kobiet straciło życie w okrutnych mękach. Myślę, że obecnie nam miłujacych rozliczą ci którzy ich wybrali jak tylko skończą się unijne dotacje. I z walizką papierków zaczną chodzić po chleb. Wkurzony chłop jest jak rozjuszony nosorożec. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:03 Znowu jakas "nowa" lewaczka z czarnobiala dychotomią🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:13 Ty nie masz żadnej dychotomii co najwyżej martwice mózgu. Ile jeszcze będziecie straszyć LGBT i islamistami i nazywać ludzi parchami jak to czynił wasz wódz kaczor zawsze dziewica. Tylko po to żeby ukrywać czarną pedofilską zarazę, która z bogiem na ustach i gęba pełną frazesów krzywdzi bezbronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:20 Szukasz teki ? Zonk ! Matko polko od bombelków Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:17 „Zawyjcie, bo bliski jest dzień Pański, nadchodzi jako klęska z rąk Wszechmocnego.(…) Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony – zgwałcone. (…) Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone. Nad noworodkami się nie ulitują, ich oko nie przepuści także niemowlętom” (Iz 13, 6,15-16,18). Katolicy to maja takie niewinne marzenia Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:52 Do czasu Soboru Watykańskiego II, jeśli się nie mylę, czytanie Starego Testamentu było zarezerwowane dla osób duchownych, pewnie po to, by by nie czytano takich kawałków, aczkolwiek Izajasz często gości w postaci czytań na mszach. Nie wiem, czy ten kawałek akurat, ale pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 15:17 Zgadza się, Czarni w ogóle mają problem ze ST. Próbują to złagodzić, przedstawić w wersji soft, zakamuflować. Ale na jesiona kto normalny pisze : Dzieci ich będą roztrzaskane na ich oczach... żony zgwałcone...wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, a dziewczynki zmiażdżone. Teraz może zrzucą to na przedstawicieli tunguskiej kabały reformowanej Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 18:59 ariathedevil napisała: > Zgadza się, Czarni w ogóle mają problem ze ST. Próbują to złagodzić, przedstaw > ić w wersji soft, zakamuflować. Ale na jesiona kto normalny pisze : Dzieci ich > będą roztrzaskane na ich oczach... żony zgwałcone...wszyscy chłopcy będą roztrz > askani, a dziewczynki zmiażdżone. Teraz może zrzucą to na przedstawicieli tungu > skiej kabały reformowanej O matko, w Torze tak stoi bo większość rabinów wie jednak, że jest pięć poziomów czytania Biblii i dosłowny (peshat) jest tylko jednym z nich. Jakoś sobie nie przypominam, żeby Żydzi masowo mordowali katolików czy chrześcijan, za to w drugą stronę, oj zdarzało się, zdarzało. I też wtedy padały argumenty o nieprzystosowaniu, obcej kulturze oraz, wiadomo, Żydzi zamordowali Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:49 Nowy Testament też bywał niedozwolony (związane to było z walką z protestantami i tłumaczeniami na języki nowożytne). Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:13 Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony – zgwałcone. (…) Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone - Nie znam sie az tak na Biblii, ale te opisy pasuja do II swiatowej. Na wojnie takie akcje odchodza na porzadku dziennym, takiej sprzed kilku tysiecy lat pewnie tez. Wcale bym sie nie zdziwila, gdyby to byl opis jakiegos Armagedonu czy innego konca swiata. W Koranie sa duzo lepsze smaczki, w formie nakazow. No i nie nalezy zapominac, ze islamisci maja pie.dolca na swita wojne z niewiernymi. Takim suuuabym fragmentem islamu nie pokonasz Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:49 umi napisała: > Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich b > ędą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony – zgwałcone. ( > …) Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone - Nie znam sie az > tak na Biblii, ale te opisy pasuja do II swiatowej. To jest z żydowskiej Newiim, proroka Izajasza. Na wojnie takie akcje odcho > dza na porzadku dziennym, takiej sprzed kilku tysiecy lat pewnie tez. Wcale bym > sie nie zdziwila, gdyby to byl opis jakiegos Armagedonu czy innego konca swiat > a. Nie, to nie jest opis Armagedonu i w teologii żydowskiej znacznie rzadziej niż się wydaje, Shoah jest traktowana jako kara wymierzona za grzechy ludu Izraela. Choć według ciebie tak właśnie to trzeba interpretować, skoro to właśnie Żydzi najbardziej ucierpieli podczas WW2. Ale w sumie jak się czyta takie teksty to trudno się dziwić Keff i jej badaniom że antysemityzm jest głęboko zakorzeniony w polskiej kulturze. Z drugiej strony zdaje się że chrześcijańska biblia bez zastrzeżeń akceptuje Jiszaja i wiele innych równie okrutnych fragmentów. Taka schizofrenia w rozumowaniu tu zachodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:10 Choć według ciebie tak właśnie to trzeba interpretować, skoro to właśnie Żydzi najbardziej ucierpieli podczas WW2 - Nie, ja to odnioslam do Polakow w czasie II WS. O Zydach wiem za malo, zeby z Toba dyskutowac, nawet ta garsc pojec musialabym wygooglac, bo nic mi nie mowia. Co zreszta zastrzeglam w tej mojej wypowiedzi wyzej. Po prostu mi sie skojarzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:16 * Po prostu mi sie skojarzylo. - W sensie z Polakami, nie z Zydami. Nie tylko Zydom zabijano niemowleta, gwalcono kobiety i palono domy w czasie II swiatowej. Pewnie nie mialas nic zlego na mysli, ale wqvia mnie retoryka poszkodowani w II swiatowej = Zydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:27 umi napisała: > * Po prostu mi sie skojarzylo. - W sensie z Polakami, nie z Zydami. Nie tylko Z > ydom zabijano niemowleta, gwalcono kobiety i palono domy w czasie II swiatowej. > Pewnie nie mialas nic zlego na mysli, ale wqvia mnie retoryka poszkodowani w I > I swiatowej = Zydzi. A mnie wkvia kojarzenie po pierwsze literalnego tekstu z jednego z największych żydowskich proroków oczywiście z Polakami, bo "ja nie mam wiedzy", a po drugie z tym że w ogóle jeśli jakieś cierpienie byłoby uwzględnione w Tanach to na pewno tych, którzy wierzą w fałszywego Mesjasza. Wiem że się niektórym marzy, ale niestety, nie było masowej i zaplanowanej eksterminacji narodu polskiego, za to była takowa Żydów. I zakładam że rodzinie twojej udało się przetrwać nie tylko dlatego że była doskonale zasymilowana. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:20 umi napisała: Nie, ja to odnioslam do Polakow w czasie I > I WS. > O Zydach wiem za malo, zeby z Toba dyskutowac, nawet ta garsc pojec musialabym > wygooglac, bo nic mi nie mowia. Co zreszta zastrzeglam w tej mojej wypowiedzi w > yzej. Po prostu mi sie skojarzylo. Słucham? Do jakich Polaków? W żadnej części Biblii nic nie ma o żadnych Polakach, ale chyba masz na tyle odebranego podstawowego wykształcenia, iż wiesz jak mogą brzmieć części Starego i Nowego Testamentu i że chrześcijański stary to jest żydowski Tanach. Więc jak w ogóle tekst Izajasza może nawiązywać albo się kojarzyć z Polakami skoro nawet zgodnie z historią sami Żydzi najbardziej ucierpieli podczas WW2 a nie Polacy. To jest właśnie przykład tej mocno zakorzenionej, nazwijmy to delikatnie, nieufności do obcego. Kiedyś to byli Żydzi, a teraz są Arabowie, tylko dlatego że wiadomo iż antysemityzm jest nieładny. Ale zniknie problem Arabów czy sypną kasą i Żydzi wrócą na swoje miejsce Obcego dla Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:34 No dziwne by bylo, gdyby byly. Albo nie czytasz co ja pisze, albo jestes jakos uprzedzona. Zaloze to pierwsze i rozpisze po literkach Ariathedevil napislala taki cytat: "Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony – zgwałcone. (…) Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone. [ I stwierdzila: Katolicy to maja takie niewinne marzenia. Wtedy ja skomentowalam: Nie znam sie az tak na Biblii, ale te opisy pasuja do II swiatowej. Na wojnie takie akcje odchodza na porzadku dziennym, takiej sprzed kilku tysiecy lat pewnie tez. Wcale bym sie nie zdziwila, gdyby to byl opis jakiegos Armagedonu czy innego konca swiata. Rozumiesz, mialam na mysli to, ze ten opis nie ywglada jak nakaz religijny, raczej jakas relacja z czegos czy zapowiedz czegos tam. I skojarzylo mi sie to z wojna. Z polskiego podworka - II swiatowa. Bo tak Niemcy traktowali Polakow (a nie tylko biednych Zydow ). Tak, polskie kobiety gwalcono, polskie niemowleta zabijano. Wsrod czesci mojej rodziny jest historia o niemowlaku ktoremu rozbito glowke o sciane budynku. I pewnie wiele rodzin ma takei smaczki wsrod wspomnien. Np o zgwalconej babce czy zastrzelonej ciezarnej sasiadce. Lapiesz? Nie pisze, ze Zydzi znali Polakow iles tam tysiacleci przed Mieszkiem ani nawet, ze to jest jakies proroctwo. Tylko, ze nijak mozna dopasowac jakis tam randomowy opis wojny wyszarpniety z jakiejs tam strony Biblii z konkretnymi nakazami stosowania przemocy wobec ludzi, ktore masz w Koranie. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:42 To nie jest randomowy opis wojny i, wybacz, trudno odpowiadać za skojarzenia ignorantów. Zwłaszcza że, jak sądzę, odebrałaś edukację w Polsce, a nie na Antarktydzie. Chyba, że uważasz się za tak niesamowicie pojętną, iż nie razi cię wypowiedź o cytatach, o których nie masz bladego pojęcia. Zabili polskie niemowlę, ale wiesz o tym, bo rodzina o tym opowiada, wyobrażasz sobie (choć zakładam, że z trudem), że nie ma komu o tym opowiadać, bo zostałaś sama? I ikonka z uśmieszkiem - tak, dla niektórych ściganie się na cierpienie to jest właśnie zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:46 No ale myslisz, ze Polacy nie zostawali sami? Albo ze po takiej rodzinie ze spalonego domu, rozstrzelanej za ukrywanie Zydow, ktokolwiek zostal? Ta mordka: to nie jest usmieszek. Usmeiszek bylby taki . Ta moddka wyrazila zlosliwe politowanie wobec idiotycznych przekonan. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:50 umi napisała: > No ale myslisz, ze Polacy nie zostawali sami? Albo ze po takiej rodzinie ze spa > lonego domu, rozstrzelanej za ukrywanie Zydow, ktokolwiek zostal? > > Ta mordka: to nie jest usmieszek. Usmeiszek bylby taki . Ta moddka wyr > azila zlosliwe politowanie wobec idiotycznych przekonan. Cała rodzina mieszkała w jednym domu i nie miała żadnych krewnych? Mieli taki wielki kilkupowiatowy dom i tam sobie wszyscy pomieszkiwali i wszystkich stracono. Przystaw sobie lustro i wtedy wklejaj "mordki". Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:43 Tego sie jednak czepie: "Więc jak w ogóle tekst Izajasza może nawiązywać albo się kojarzyć z Polakami skoro nawet zgodnie z historią sami Żydzi najbardziej ucierpieli podczas WW2 a nie Polacy". - Bzdura. Nienawidzisz Polakow, czy jak? Polske zniszczono, inteligencje wybito, stolice zrownano z ziemia, na koniec wszystko trafilo pod wplywy Rosjan. Co ty p.przysz? Caly Zachod mial ja w d.pie, kiedy desperacko probowala ratowac WSZYSTKICH swoich obywateli, takze pochodzenia zydowskieggo. W odroznieniu od np. takiej Francji, ktora swoich obywateli pochodzenia zydowskiego poswiecila bez mrugniecia okiem i wydawala Niemcom. Zaloze sie, ze wiekszosc pyszczacych na nia obecnie Zydow jedyne pojecie o tym kraju ma z wikipedii i nijak nic w nim nie przezyla, ewentualnie przerzucono ich potajemnie jako male dzieci. I uczestniczyli w tym zapewne ci zil Polacy, z narzazeniem zycia wlasnego i wlasncyh rodzin. Juz nie mowiac o tym, ze polskich Zydow w wiekszsci wybito, bo Zachod mial w d.pie pomoc im, tak samo zreszta jak pomoc Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:47 umi napisała: > Tego sie jednak czepie: "Więc jak w ogóle tekst Izajasza może nawiązywać albo s > ię kojarzyć z Polakami skoro nawet zgodnie z historią sami Żydzi najbardziej uc > ierpieli podczas WW2 a nie Polacy". - Bzdura. Nienawidzisz Polakow, czy jak? Po > lske zniszczono, inteligencje wybito, stolice zrownano z ziemia, na koniec wszy > stko trafilo pod wplywy Rosjan. Co ty p.przysz? Caly Zachod mial ja w d.pie, ki > edy desperacko probowala ratowac WSZYSTKICH swoich obywateli, takze pochodzenia > zydowskieggo. W odroznieniu od np. takiej Francji, ktora swoich obywateli poch > odzenia zydowskiego poswiecila bez mrugniecia okiem i wydawala Niemcom. Zaloze > sie, ze wiekszosc pyszczacych na nia obecnie Zydow jedyne pojecie o tym kraju m > a z wikipedii i nijak nic w nim nie przezyla, ewentualnie przerzucono ich potaj > emnie jako male dzieci. I uczestniczyli w tym zapewne ci zil Polacy, z narzazen > iem zycia wlasnego i wlasncyh rodzin. Juz nie mowiac o tym, ze polskich Zydow w > wiekszsci wybito, bo Zachod mial w d.pie pomoc im, tak samo zreszta jak pomoc > Polakom. A szczepionki wywołują autyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 29.05.20, 12:49 A Ty jestes trollem, czego wlasnie dowiodlas Ic szczuc na inne forum, trollu Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:03 Rozumiem, że masz na myśli wspólna politykę rolna UE. Tu dopłaty raczej się nie skończą, bo oparte jest na nich rolnictwo we wszystkich krajach Unii. Jeśli u nas chłop będzie wkurzony, to w Francji albo Hiszpanii zapłoną barykady. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:05 Węgry już mamy. Przestań straszyć złymi islamistami Igbt. To już nie działa. Sprzatnij własne podwórko i przestań zamiatac pod dywan pedofilów i innych zboków. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:41 "Myślę, że obecnie nam miłujacych rozliczą ci którzy ich wybrali" Perspektywa odjeżdża, ale nasz nowy forumowicz się nie zraża. Pięć lat i dalej czas przyszły? Pięć lat temu byliście bardziej konkretni, PiS miał się skończyć za rok, za dwa, "już wkrótce", "niedługo". Minęło pięć lat, PiS dalej rządzi samodzielnie, a jego kandydat na prezydenta jest zdecydowanym faworytem. To kiedy te rozliczenia? Jak będą rządzić dwie kadencje, to podziwiać ich powinni przede wszystkim ci, co twierdzili, ze roku nie porządzą. Najbliższą okazja do rozliczenia PiSu są wybory prezydenckie. Zobaczymy jak opozycji pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:44 Jak na razie to opozycja brutalnie rozliczyła Małgorzatę Kidawę-Błońską i tylko dlatego, ze PiS im na to pozwolił Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:47 Tituszka ile teraz za wPIS? Chciałoby się poszukać teki na nowego forumowicza szto ? sentymenty się obudziły, paluszki świerzbią Wywiozą was na gnoju ci co was wybrali, gdy tylko zabraknie kiełbasy i wódy. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:52 Teraz to nawet moja znajoma z podstawówki zaczyna dostrzegać, że żrą pełne koryta- przedstawiciele obecnej wierchuszki. Ta znajoma to żelazny elektorat pis. 1000 razy polonistka kazała jej napisać żołnierz, następnego dnia było dyktando i napisała rzołnież . Ale widać nawet elektorat pis ma już dość , tego wielkiego żarcia ... Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:05 Nazywanie tego indywiduum "ojcem" jest ciezkim naduzyciem semantycznym. Pozostaje liczyc na to, ze z postepem technologii, ktora niesie ludowi pod strzechy naoczny dowod na potege nauki, zorganizowane religie naszego swiata upadna. Moze ludzkosc bedzie miala odwage przyznac sie do tego, ze nie rozumiemy absolutu, a przez religie usilujemy mu doklejac aureole, siwe brody, piekne szaty i inne, smiesznie papierowe przymioty ludzkiej egzystencji. Dopoki dotyczy to jedynie kwestii abstrakcyjnych, to mozna z politowaniem machnac reka. Ale historia pokazuje, ze religie zorganizowane czesto bywaja pretekstem wojen i rozmaitych okrucienstw. To budzi oczywisty sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 10:56 Zgadzam się . Mitologia jest fajna można sobie poczytać Parandowskiego, czy mity słowiańskie- są super , biblie, lub mity hinduskie też fajne, czy pooglądać avengersów Ale żeby bić się o gadające krzaki, baranki czy węże trzeba mieć nierówno pod kopułą. Niestety chrześcijaństwo w tym przoduje, nikt nie zgładził tyle istnień co chrześcijanie: wyprawy krzyżowe, krucjaty itd.. Cała księga Jozuego to jedna, wielka, krwawa jatka. Ale z tą potęgą nauki trafiającą pod strzechy będziemy musieli trochę poczekać , na razie pospólstwo pali maszty 5G i wierzy pani profesor edzi górniak , pani doktor habilitowanej violi kołek w sprawie szczepionek i księdzu dobrodziejowi w sprawie pedofilów. A ci się wożą złotymi karocami z dygnitarzami vide : szyszko.... dostają samochody od bezdomnego i działeczki na Mazurach za które budują SPA Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:02 Wyprawy krzyżowe to to samo co krucjaty. Co do liczb można polemizować, ponieważ podboje islamskie były równie krwawe, a już rekordy pod tym względem bili Mongołowie. A już przechodzą do historii najnowszej, największe hekatomby towarzyszyły rewolucji chińskiej, sowiecka druga w kolejności. Księga Jozuego o ile się nie mylę dotyczy Żydów, nie chrześcijan. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:07 Gratulacje, znasz pojęcie : synonim . Skandaliczne nieuctwo jeszcze by uszło, ale popisywanie się nim, to obciach nad obciachy : " Stary Testament razem z Nowym Testamentem tworzą Pismo Święte – Biblię" . KANON KATOLICKI. Kursywą zaznaczono księgi nieuznawane przez judaistów i protestantów, tzw. deuterokanoniczne (wtórnokanoniczne). Księgi historyczne Prawo – (Pięcioksiąg Mojżesza) 1. Księga Rodzaju (Rdz) – Liber Genesis (Gen) 2. Księga Wyjścia (Wj) – Liber Exodus (Ex) 3. Księga Kapłańska (Kpł) – Liber Leviticus (Lev) 4. Księga Liczb (Lb) – Liber Numeri (Nu) 5. Księga Powtórzonego Prawa (Pwt) – Liber Deuteronomium (Deu) Pozostałe księgi historyczne 6. Księga Jozuego (Joz) – Liber Iosue 7. Księga Sędziów (Sdz) – Liber Iudicum Ja rozumiem , że czerpiesz inspirację z Hitlera i wybierasz tylko to co ci pasuje . Hitler uważał, że Chrystus był błękitnookim aryjczykiem. Hitler był wierzący. Odwieczna natura bezwzględnie karze tych, którzy łamią jej prawa. To daje mi przekonanie, że działam w imieniu Wszechmogącego Stwórcy. (Adolf Hitler Mein Kampf - Moja walka, Wydawnictwo "Werset", Kraków 1992, s. 50) Tak samo wybiórczo traktował biblie jak teraz katolicy A w Polsce to już w ogóle dychotomia i relatywizm moralny jest kosmiczny. Serio tylko ktoś z kosmiczną świadomością jest w stanie to pojąć : król Polski to Chrystus , królowa Maria , a większość ludku zamieszkującego wzgórza i doliny po obu brzegach rzeki Wisły nienawidzi Żydów i wszystkiego co inne Jest takie powiedzenie uważam, że mądre : Chcesz zmieniać świat - zacznij od siebie. Wyciągnij pedofilów spod dywanu, a później możesz mówić o islamistach i muzułmanach. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:52 Stary testament opowiadał o historii Żydów, chrześcijaństwo jako religia wyrosła z judaizmu przyjęło ST, ale opisane tam historie wydarzyły się długo przed chrześcijaństwem. Dla chrześcijan największe znaczenie mają Ewangelie. Nie wiem co Hitler myślał o Jezusie, i nie podzielam twojej nienawiści do Żydów natomiast znam prawo Godwina Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 14:54 Katechizm Kościoła katolickiego i Sobór Watykański II stwierdzają: „Bóg jest Autorem Pisma świętego. Prawdy przez Boga objawione, które są zawarte i wyrażone w Piśmie świętym, spisane zostały pod natchnieniem Ducha Świętego. Święta Matka Kościół uważa, na podstawie wiary apostolskiej, księgi tak Starego, jak Nowego Testamentu w całości, ze wszystkimi ich częściami za święte i kanoniczne, dlatego że, spisane pod natchnieniem Ducha Świętego, Boga mają za Autora i jako takie zostały Kościołowi przekazane” (KKK 105). Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 15:06 A podstawowym przykazaniem chrześcijaństwa jest...? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:40 muzułmanie? Oni są tak przesiąknięci swoją ideologią jak chyba w żadnej innej religi. Nie wiem co musiałoby się stać aby choć trochę zmienili to swoje średniowieczne podejście do kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 09:18 No cóż, konsekwentni do bólu. Mordercy ujdzie na sucho, szariat dopilnuje aby mu włos z głowy nie spadł. Ważne, że "honor" rodziny ocalony. Iran to świetna miejsce dla józka, który często postuluje karanie kobiet za ich seksualne "przewinienia". Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 11:29 Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ta biedna dziewczynka została zamordowana przez jednego świra, a napastowana przez innego, bo nie zapominajmy że ów 35latek, z którym chciała uciec bym pedofilem. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:20 35-latek znajdzie kolejną dziewczynkę, tylko tym razem legalnie kupi sobie ją za żonę. A gdy już będzie „za stara”, to kupi drugą, młodszą☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:25 60 latek w sutannie nie kupi dziewczynki , tylko nielegalnie zgwałci siedmioletniego chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:49 poczytajcie o "tańczących chłopcach" w afganistanie Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 13:28 Ja wiem, że twój pedofil jest lepszy niż mój Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:48 Tak to u nich wygląda. "Żona" kupowana jest jak niewolnik i tak też traktowana. Trzymana pod kloszem aby tylko nie straciła dziewictwa. Jej nie wolno nic zrobić bez wiedzy męża, nawet spojrzeć na innego faceta. Mąż może mieć kochanki oraz kolejną żonę Żonie czy kobiecie za seks z innym grozi śmierć. Kobiety zachodnie to są wg muzułmanów wszystkie bez wyjątku dziwki. I te ich chore relacje damsko/męskie to jest wszystko na kanwie religii Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 15:12 Szczerze wątpię, ze ona chciala uciec, pewnie zostala uprowadzona. I pewnie fakt, ze ludzie sie o tym dowiedzieli doprowadzilo do tragedii. Niestety, tam bardzo latwo zginąć z rak rodziny. A jak kobieta nie zginie, to latami siedzi w wiezieniu, albo się ukrywa, bo jak krewni sie dowiedzą, gdzie jest, to po nią przyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:55 Ja mocno wątpię, że jakakolwiek kobieta wiedząc co jej za to grozi, podjęłaby się takiej ucieczki. I to wszystko w kraju, w którym nawet gdyby ją zgwałcono, zostałaby uznana winną zhańbienia Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:57 anika772 napisała: > No cóż, konsekwentni do bólu. Mordercy ujdzie na sucho, szariat dopilnuje aby m > u włos z głowy nie spadł. > Ważne, że "honor" rodziny ocalony. > Iran to świetna miejsce dla józka, który często postuluje karanie kobiet za ich > seksualne "przewinienia". Ja tego zupełnie nie rozumiem. Krew z krwi, kość z kości, to przecież powinno być najważniejsze, niż jakiś honor, na który się ludzie zafiksowują. Musiał poczekać, aż córka zaśnie, żeby nie musieć spojrzeć jej w oczy? Miał atrakcyjną córkę, szanse na fajne wnuki, wystarczyło postawić warunki, być może, ta relacja by nie przetrwała, a jeśli by przetrwała, byłaby naprawdę mocna. Poszedł na łatwiznę, robiąc sobie na złość przy okazji, gamoń, który dał się wcisnąć w schemat. A dziewczyny szczerze mi żal Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 21:28 To nie tak. W krajach BW jednostka nie jest indywiduum jak u nas. Jest częścią większej grupy - rodziny i klanu. Hańba dokonana przez jednostkę zaciąga się na wszystkich członków społeczności. Jest niezmywalna. Człowiek zawsze niesie brzemię całej rodziny. U nas mogą istnieć obaj Glińscy, obaj Kurscy, obie Pawłowicz. Może każde z nich uważa drugie za durnia/świnię, ale nie są przez tę drugą stronę obciążeni*. A tym bardziej nie jest obciążony kuzyn drugiej zony dziadka. Tam jest. Tu masz 13-latkę, która uciekła z 35 latkiem. Jej rodzeństwo, kuzynowie, rodzice byliby na wieki obciążeni tym krokiem. Trudno jest morderstw honorowych bronić - ale zabójca, w swoim rozumieniu, tyleż morduje jedną osobę ile ratuje np. pozostałe dzieci.... Jeżeli można w tej sprawie znaleźć jasne punkty, to takie: Niekoniecznie zakochanym w Iranie Times of Israel: "TEHRAN, Iran — The killing of an Iranian teen by her father after she eloped with an older man sparked outrage on Wednesday, with local media denouncing “institutionalized violence” in “patriarchal” Iran. Iranian media covered the apparent “honor” crime extensively, with Ebtekar newspaper leading its front page with the headline “Unsafe father’s house.” (...) With the farsi hashtag #Romina_Ashrafi focusing outrage on Twitter, President Hassan Rouhani “expressed his regrets” in a cabinet meeting on Wednesday, pleading for the speedy passing of several anti-violence bills, his office said. On Twitter, Vice President for Women and Family Affairs Masoumeh Ebtekar said a bill on the protection of young people was in the “final phase” of validation by Iran’s Guardian Council. The council, which vets legislation to ensure compliance with Iran’s constitution and Islamic sharia law, has thrice previously called for changes to the law after it was passed by lawmakers, Ebtekar newspaper wrote. Raczej szukającą bliskości z Iranem Al Jazeera: "Iran's President Hassan Rouhani has requested his cabinet to speed up harsher laws in so-called "honour killings" amid a social media outcry over the murder of a 14-year-old girl by her father. Rouhani pushed on Wednesday for speedy adoption of relevant bills, some of which have apparently shuttled for years among various decision-making bodies in Iran.(...)Separately, Masoumeh Ebtekar, the vice president of Iran for Women and Family Affairs, announced a special order to investigate the murder, while she also requested the cabinet to expedite and prioritise the relevant bills. *Z wyjątkiem PiSu, kiedy mu to pasuje, i hołubiąc Piotrowiczów pluje na prawdziwych czy rzekomych potomków osób, które w jakimkolwiek momencie historii naprawdę lub na niby były po jakoś definiiowanej niewłaściwiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:12 "To nie tak. W krajach BW jednostka nie jest indywiduum jak u nas. Jest częścią większej grupy - rodziny i klanu. Hańba dokonana przez jednostkę zaciąga się na wszystkich członków społeczności. Jest niezmywalna. Człowiek zawsze niesie brzemię całej rodziny." Kompletna, niecywilizowana dzicz z gadzim mózgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:20 To dość aroganckie, biorąc pod uwagę, że ta "dzicz" wymyśliła rolnictwo, monoteizm, imperia, pismo którego potomka używamy, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:28 Nie, zupełnie nie. Różne ludy zamieszkiwały Bliski Wschód i obecni poganiacze wielbłądów, na których spłynął złoty deszcz za ropę naftową, nie mają nic wspólnego z założycielami miasta Ur. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:40 No, ja tam radziłabym powściągliwość wobec zarzucania "dziczy" mieszkańcom BW. Bardzo, bardzo bym zalecała. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:44 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17565535,Bliski_Wschod__Mundial_2022_przygotuja_nam_niewolnicy_.html chyba jednak dzicz Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:55 triss_merigold6 napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17565535,Bliski_Wschod__Mundial_2022_przygotuja_nam_niewolnicy_.html > chyba jednak dzicz Zgadza się, także w Polsce dzicz serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/958850,wspolczesne-niewolnictwo-niewolnicy-w-polsce.html Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:54 To niech te wielce "ucywilizowane" kraje BW zajmą się swoimi braćmi w wierze zamiast udawać, że to problem Europy Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 29.05.20, 08:17 Piszę prawdę☺, a Tobie jak zwykle brak argumentów gdy porusza tego rodzaju kwestie. To nie jest problem Europy Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:06 100/100 sie zgadzam. Europa moze ratowac arabskich ateistow i chrzescijan, ci to maja przes.rane nawet w czasie pokoju, wiec czemu nie. Reszta niech sie zajma wspolwyznawcy, w koncu muzulmanin powinien pomagac innym muzulmanom, o oczko lepszym od tych okropnych innowiercow i o kosmos od tych parszywych ateistow Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:39 A tak dla zabawy: z niektórych badań wynikałoby, że w Arabii Saudyjskiej jest więcej ateistów niż w Polsce. Ponad dwa razy. (WIN-Gallup 2012). W Iranie jeszcze więcej. A w Libanie - trzy razy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:57 Och, czyli w myśl tej zasady można spokojnie deportowac z Europy całą rodzinę za przestępstwo lub niewłaściwe zachowanie jednego z jej członków. Można też spokojnie stosować wobec muzułmanów odpowiedzialność zbiorową, skoro jest to zgodne z ich mentalnościa 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:53 Naturalnie. Jeżeli postarasz się o zmianę mentalności i prawa europejskiego tak, żeby upodobniły się do prawa klanowego. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tymczasem w Iranie 29.05.20, 08:14 Wystarczy zmiana prawa azylowego i deportacje na serio Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 21:46 "Ja tego zupełnie nie rozumiem. Krew z krwi, kość... “ Takie zasady sa bardzo więziotworcze dla grupy a pustynne warunki nie sprzyjają egzystencjalnym rozkminom. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:43 Niedawno w jednym z wątków jadących po KK emamusie się zachwycały muzułmanami. Jacy to porządni wswej religijności i szczerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 16:52 podaj linka, bo ciezko mi w to uwierzyc, Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 19:51 chyba tylko tzw "pożyteczne idi..tki" Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 22:16 Tez poprosze linka, ktora formumka taka madra inaczej. A nawet jak forumek, to tez slabo Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:27 Kurła i ja to przegapiłam? Zazwyczaj jest przekaż "kazda religia to zło" Odpowiedz Link Zgłoś
i_m.norwood.3 Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:27 Gdyby tamten pedofil zapłacił ojcu za córkę, to hańby by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Tymczasem w Iranie 28.05.20, 23:52 Bzdura rasiolka. Ten podtatusiały Romeo chciał się żenić. Odsyłam do źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś